![]() |
Citiraj:
|
Ja imam Technicsa MK2 i Omnitronica BD1520 ak se ne varam i oko 200 vinyla
house-electro-techno |
Citiraj:
sa druge strane kad upalim dsd upsampling na običnim cd-ima onda ih pak spegla na visokima i totalno kontra efekt ispadne. |
Da ne otvaram novu temu postavit cu pitanje ovdi....... Trazim za kupit nekakvu liniju sa ugradjenim gramofonom ako to jos danas postoji jer sve sta sam nasao su odvojeni gramofoni kao zasebna komponenta. Sta se cijene tice volia bi nesto sta nije skupo jer bi mu osnovna namjena bila samo preslusati neke ploce tu ti tamo...nista posebno uglavnom. Zanimam me samo novo tako da mi ne saljete nekakve ponude na pm. Kupuje se na podrucju Splita pa kao se tko sjeti kojeg mjesta moze mi poslat link...itd.
Ako nema vise tih linija onda bi se kupilo odvojeno znaci nekakva mini linija od 1000 do 1500 + gramofon oko 1000kn. Vidia sam neki Denon gramofon u tehnomaxa za 990kn i njega bi uzeo jer su ostali preskupi i napominjem jos jednom da osoba koja ga kupuje nije neki audiofil tako da nije sad bitna neka kvaliteta, glavnom da pristojno radi pa mislim da ce i taj bit dovoljan. Hvala. |
Nedavno mi je u kauflandu u oko upao nekakvi gramofonček za 200kn ako se dobro sječam.
Sama plastika i sa strane vec ugrađeni spiker...kao da su ciljali na nekog tko želi vrtit ploče kad ode namore... :) |
Mislim da ti je najbolja opcija neki oglasnik, naći ćeš 100x bolji gramofon za manje novce nego što košta neki plastični štot u supermarketu marke SilverCrest... i slične izdrkotine.
Konačno, ja si ne bih ni dozvolio da si uništim kolekciju od cca 1000 i više ploča od doba italo-disca(1985.) do 1999. na nekom drogu koji nema dobro izbalansiran toranj zvučnice i kida sve što "preore"... |
mislim da onaj od denona za 990kn ne moze bit los... Kad bi nasa samo neku gotovu liniju za 1500kn jos bi bilo najbolje
|
Čisto sumnjam da ćeš negdje naći mini liniju s ugrađenim gramofonom a da je OK, pod time mislim neka renomirana marka.
Ako ćeš kupovati denona ili neki drugi gramofon samo pripazi da li je u gramofon ugrađeno predpojačalo, da ne bi poslije imao problema s spajanjem na liniju (tj. ako nema predpojačala na liniji moraš imat "phono in" ulaz) |
Sta ne bi bia dostatan obicni line in/aux? Mislis da bi izoblicavalo?? Vidis o tome nisam razmislja pa cu pogledat u specifikacijama.....konkretno radi se o ovom modelu http://www.technomax.hr/Webtrgovina/...r/Default.aspx
P.S. ima predpojacalo koje se moze ukljuciti ili iskljuciti po potrebi. Ovisno ima li linija phono in ili nema. http://www.epinions.com/review/pr-De...t_115275370116 |
Ako ćeš kupiti navedenog denona problem riješen, znači moći ćeš ga upariti i s nekom novom linijom a i sa nekom starom koja sigurno ima phono in ulaz.
Inače su sve ploče snimane po tzv. RIAA krivulji tako da bez predpojačala nema ispravnog zvuka, a ako te zanima više imaš na http://en.wikipedia.org/wiki/RIAA_equalization |
znam da sam imao negdje dosta ploca ali trebam ih potraziti, vjerovatno ce ici na prodaju...tipa pink floyd, doors, beatles, zz-top, ne mogu se vise ni sjetiti davno sam to slusao...kad ih nadjem napravit cu popis, inace su ocuvane i sa originalnim omotima, pozz
|
ja imam želju kupit 2 Technics 1210 mk2 al ta govna su tak skupa.. užas..
|
Citiraj:
da se razumijemo: ti legendarni 1210 ili 1200MKII (ne moraju biti MKIII ili MKV) su neuništivi! nadsviraće bilo kojeg Thorensa ili neku škropotaljku iz oglasnika od 1000kn... ja ga nebi dao za bilo koji drugi, jer ne vjerujem da ću čuti razliku u zvuku na onim pločama koje imam (ne posjedujem audiofilske ploče). kvalitetna zvučnica i pravinlo podešenja ručka i budeš čuo hrpu tonova koje na nekim jeftilenima ne čuješ.:goood: |
Imam doma gramofon Elektronske Industrije Niš, GS523. Žao mi je gledat kako stoji, a nikad nije svirao pa bi me zanimalo gdje bi u Zagrebu mogao kupiti iglu za njega? Ako je uopće moguće :)
točan model http://www.radiomuseum-croatia.com/new/kolekcija/1404 |
Vrlo teško (čitaj nikako), ćeš naći "iglu" za taj stari GS523 jer je koristio kristalnu zvučnicu (crystal pickup) koji je vremenom "napušten" i zamjenjen magnetskima pa sa pomičnim magnetima (MM),
vidi Pickup systems > http://en.wikipedia.org/wiki/Phonograph štos je u tome da svaka "vrsta" igle zahtjeva drugačije pretpojačalo, ... Evo našao eBay > http://www.ebay.de/itm/RFT-Nadeltrag...-/390509348705 |
Citiraj:
Da, znam da je zadnji odgovor bio 2013. godine, stoga nema potrebe za bespotrebnim komentarima. Smatram temu zanimljivom i vrijednom ponovnog oživljavanja, tim više zbog tzv. "vinyl revival-a" koji traje zadnjih par godina... :chears: Dakle, gramofon... Imao sam obiteljski Kenwood KD-1600 s kojim je stalno bilo nekakvih problema, dok ga napokon nisam umirovio, i (s vremenom) prodao. Imao sam jedan malo jeftiniji u međuvremenu, ništa vrijedno spominjanja, ali trenutno imam Audio Technica AT-LP120, "klon" legendarnog SL-1200. Trenutna zvučnica je sferna Shure M91G, iako također kombiniram eliptične M75ED & M99E, po potrebi i raspoloženju. Da, moglo bi se reći da sam Shure fanboy, mogu samo reći da daju iznimno dobar i prodoran zvuk, sa iznimno dobrom stereo separacijom za relativno malo novaca. Imam i nešto modernih primjeraka, tipa Audio Technica AT95E, AT3600L ali to jednostavno nije to. Sluša se svašta... Beatles, Abba, Dire Straits, Moody Blues, Phil Collins, Johnny Cash, Fosili, Balašević, Bijelo Dugme, i mnogo drugih. Jedan od all-time favorita mi je Bob Dylan, Pat Garrett & Billy the Kid soundtrack sa pjesmom "knockin' on the heaven's door". |
Sluša se naravno, Audiotechinca gramofon, ploča imam razoraznih žanrova, od starih splistkih festivala pa nadalje.
Uglavnom volim zvuk vinila. |
Kacmo kod toga, moj ćaća ima tonu ploča ali više nema gramofona. I ono kaj je najgore, na jednom disku ima sve te ploče (od čega je 90% u FLACu) ali svejedno bi možda zavrtio koju :)
Je li ima kakav gramofon vrijedan spomena u nas a da ne košta miljon kuna? Sent from S7 Presidency Phone |
Citiraj:
E sad, gramofon... To ti je zaguljeno pitanje. Koliko si spreman potrošiti? 100-200 kn? 500-1000? 2000-5000? Svaka od ovih grupa ti nudi određeni izbor, kako kupovinu polovnog preko Njuškala (za 200, 300kn), tako i kupovinu novog. Ja sam recimo svoj LP-120 platio 1999kn, bio je tad na nekoj zimskoj akciji, iako je u to vrijeme koštao 2,700 u redovnoj prodaji. Dosta ljudi, pogotovo audiofila poludi kad se spomene ime LP-120 i odmah vele "baci jeftino kinesko smeće, kupi Technics SL-1200", međutim zaboravljaju pritom napomenuti kako najjeftiniji primjerak u SOLIDNOM stanju (dakle, da ne zahtjeva naknadna ulaganja) košta između 4000-5000kn. Polovni, a ako želiš novi, možeš ga naručiti iz Njemačke za oko 11, 12,000kn (možda čak i više). |
Znam jako dobro da LP i mp3/FLAC a kamoli CD nije jedno te isto. Što misliš zašto se i dalje čuvaju te ploče :D ?
Pa mislimo dati max soma kuna za novi. Sent from S7 Presidency Phone |
Citiraj:
Neki dan sam razgovarao sa poznanikom, pokušao sam mu reći (i objasniti) istu stvar, međutim jednostavno me nije razumio ... ili uopće želio razumjeti! Za njega je MP3 vrhunac audio tehnologije, i "zašto sad komplicirati sa zvučnicama i iglama koje oštećuju i troše ploču, kad možeš jednostavno kliknuti play i uživati u ujednačenom i kvalitetnom digitalnom zapisu". Ali eto, ima nas svakakvih :) Nego, OK. 1000kn i mora baš biti "nov"? Bojim se da za tu cifru ne možeš dobiti previše. Audio Technica AT-LP60 eventualno, što ti je dno ponude. Potpuno automatski, sa integriranom zvučnicom koja se ne može promijeniti (AT-3600L). Igla se može promijeniti, da ne bi bilo zabune, ali ne i zvučnica. Također, sve su postavke podešene u tvornici, i nije ih moguće promijeniti. Gazna sila, anti-skate, itd. Da se razumijemo, riječ je o sasvim kvalitetnoj MM zvučnici, koja se prodaje i pod imenom "Rega Carbon", i bude zvučala puno bolje od onih "Ion", "Crosley" i ostalih gramofona sa plastičnim tanjurima i keramičkim zvučnicama, ali nemaš mogućnost nadograđivanja sutra-prekosutra. Za tu lovu bih radije uzeo nešto iz Oglasa, možeš dobiti sasvim lijep gramofon za takav iznos, ali svakako inzistiraj na probi (naravno ako je to moguće) |
Hvala ti na savjetima. Budem se konzultirao sa ćaćom. Budući skoro ide u penziju, možda bi mu uzeli i neki skuplji kao neki retirement gift tako da može slušati svoje omiljene naslove koje je skupljao od 1973 do 1990.
Sent from my SM-G965F using Tapatalk |
Mene je u jednom trenutku puklo da si nabavim malo drugačiji gramofon, pa sam nabavio Sharp VZ-3000 (linija s vertikalnim gramofonom i dvije zvučnice, pa može svirati obje strane bez okretanja ploče...) i imam sad dva komada :)
Kasnije nabavio Sony PS-Q3A I dalje su mi draži ovakvi produkti ludih inženjera, od vrhunskih, ali dosadnih gramofona, pa jednom kad budem imao nekih 1000€ viška, sletit će mi sigurno Sony Flamingo (PS-F9) na stol. Imamo doma i jednog Duala, ali pored ova dva, ne dobiva baš pažnje. Ako nekog zanima, razmišljam o prodaji jednog Sharpa, ali i Sonya, pa novci idu u kasicu za Flaminga :) |
Citiraj:
Šteta što si propustio (originalni) LP120, baš su ga povukli iz prodaje ovih dana, i zamijenili ga modelom "120X". Kažu kao da je bolji i usavršen, ali zapravo su mu poskidali većinu funkcija i metalnih dodataka, te ih sve zamijenili plastičnim... Naravno, ako te takvo nešto zanima uopće, taj model je stvarno tenk. Kao i njegov "HiFi" brat blizanac, AT-LP5, svaki je težak oko 10.5kg, bez ambalaže. Citiraj:
|
Bote led Trekkie, nakon tvog posta ne znam više šta uopće tražim :D
Huh... moram proučiti sad to sve pa javim :) fala Sent from my SM-G965F using Tapatalk |
Citiraj:
Tako to ide... Da budem potpuno iskren, nisam ni sam znao što želim, dok nisam vidio ponudu taj dan. Došao sam kupiti AT LP60, ili eventualno AT-LP3 (limit mi je bio negdje 2,000kn max), i na kraju odabrao LP120. Isto tako znam ovdje kolegu sa foruma, koji je želio kupiti LP120, pa na kraju odabao LP5. |
Vidim da ovdje ima ljubitelja vinila, a ja našao hrpu ploča od mojih kada sam čistio ormare u stanu (cca 95 ploča, singlice i longplejke), pa ako nekoga zanima nek mi se javi na PM
|
Citiraj:
"Technics" pristup kojeg njeguje Audio-Technica ima isto svojih čari, ali ja bih se iskreno klonio jeftinijih gramofona sa plastičnom konstrukcijom. Naravno da kompozitni plastični materijali mogu ponuditi i više u borbi protiv neželjenih vibracija - ne zaboravi da princip rada gramofona podrazumijeva doslovno "grebanje" utora u vinilu - no sumnjam da još uvijek postoji dovoljno jeftina alternativa pločevinama.... Isto tako, suboptimalna ručica će samo oštetiti LP, pa mislim da ne bi nikako trebao gledati skroz jeftine gramofone (za razliku od DACova, pa čak i pojačala). |
Hvala :)
Sent from my SM-G965F using Tapatalk |
Citiraj:
Sve ovisi o onome koji kupuje gramofon, i što od njega traži i očekuje. Naime, kad me @Drug Brko pitao za savjet, nisam želio dodatno komplicirati izbor ... budimo iskreni, već sam mu ionako otežao izbor :) Ali sad šalu na stranu, eto meni osobno recimo - ProJect ili Rega nikako nisu bilu izbor, zato što sam kod kupovine gramofona imao određene must-have stavke. Tražio sam gramofon sa odvojivim headshellom. Razlog je u tome što imam (i koristim) više zvučnica - kud bi došao kad bi išao rastavljati ProJect ili Rega ručicu svaki put kad mi dođe do promjene?! Vjerojatno bi s vremenom počupao priključne kabele (ili barem razvalio konektore) i zbog toga morao dati cijeli uređaj na servis. Ili išao provoditi nove kabele sam, pri čemu bih naravno, poništio jamstvo. Također, želio sam isključivo DD Quartz motor. Imam dosta iskustva sa belt-drive gramofonima, u stvari imao sam prethodno obje kombinacije: AC motor sa remenom, kao i noviji više-brzinski DC motor sa remenom na jednom Akai gramofonu prije LP120. Tako da sam ovaj put želio DD, i mogu reći da nisam požalio! Puno toga se može reći o "Hanpin" klonovima, dobrog i lošeg, ali preciznost njihovih motora svakako nije jedan od problema. Možda bih se mogao dotaknuti i pitanja o promjeni brzine, naime veliki broj ProJect-ovih modela ima takav dizajn da moraš skidati tanjur (ili barem samo remen, ovisno o položaju motora), svaki put kad mijenjaš brzinu sa 33.3 na 45 i suprotno. Za mene je takvo nešto neprihvatljivo, ali to je sad već osobna stvar, i ukus. E sad ovo za MDF protiv plastike, tu se može dosta toga reći. U pravilu se slažem, iako moraš uzeti u obzir da su kroz cijele '80 i rane '90 godine proizvodili gramofone sa plastičnim plinthom. U stvari, čak je i legendarni Technics proizvodio takve modele, koji su čak i dan-danas na cijeni, usprkos činjenici što su predstavljali dno ponude (Technics SL-B3, SL-3110). U stvari, čak je i naš obiteljski Kenwood KD-1600 u ono vrijeme bio potpuno izrađen od plastike, pa je ipak bio proizveden u Japanu i trajao godinama. |
Nego, kad smo već kod pitanja samih gramofona, da li netko ima iskustva sa Riz "Turandot" serijom? Koliko shvaćam, proizveo ga je Elac, za "RIZ", i bio je prodavan isključivo na području bivše Jugoslavije... Izgleda masivno i kvalitetno, ali bojim se nemam nikakvog iskustva sa RIZ/Elac gramofonima takvog tipa...
https://www.njuskalo.hr/image-bigger...a-87542843.jpg https://www.njuskalo.hr/image-bigger...a-87542789.jpg |
U kauflandu od 18.7. do 24.7.2019
stranica 31 https://www.kaufland.hr/aktualni-katalozi.html https://i.imgur.com/iEonLnd.png |
Lenco shrot deluxe
|
Činjenica je da ovi "portable suitcase" gramofoni i nisu za nešto, ali osobno smatram da ljudi preuveličavaju njihove probleme... Sve je u najboljem redu dok ne kreneš očekivati vrhunsku kvalitetu zvuka. Naime, riječ je prvenstveno o igrački za mlađe, ili "prvom" gramofonu za one koji nikada nisu rukovali sa pravim HiFi uređajem.
I nekada su postojali isti (ili barem slični) modeli - pouzdano znam da su moji starci koristili takve gramofone 60-ih godina. Modeli su se mijenjali, kao i tvornice, nazivi modela, ali koncept je ostao isti - belt-drive gramofon u koferu, sa plastičnim tanjurom manjeg promjera i keramičkom zvučnicom. Katkad u kombinaciji sa iglom od safira, na plastičnom kantileveru (i ugrađenim zvučnicima, za "lakšu reprodukciju zvuka") Naravno da netko sa gramofonom od 10,000kn bude s visoka gledao na ovakav model, ali kao što kaže stara izreka "kolko para, tolko muzike!" |
Citiraj:
Obzirom da je cijena ovog iz Lidla otprilike kao 3 nova LP-a, mislim da se stvarno ne isplati ni pokušavat, osim možda u smislu uređenja stana, tj. ako ne misliš stvarno puštat ploče. Zapravo ni rabljene ploče više nisu jeftine, osim ako su uništene sličnim mašinama. |
Citiraj:
E sad, tu dolazimo do cijene samih gramofona, koje su dosta paprene i brzo idu prema gore. Najjeftiniji "bolji" gramofon za početnike je vjerojatno Audio Technica AT-LP60, a taj se prodaje od 1,000kn pa na više. Stoga razumijem zašto netko (tko želi nov uređaj) razmišlja o nabavci ovog "Lenco" TT-11 ili Crosley Cruiser-a. Veliki broj ljudi zagovara kupovinu polovnog, preko oglasnika ... međutim tu dolazimo do ozbiljnih problema. Naime, 99% onog što je na prodaju je precijenjeno. Traže se ozbiljni novci za nešto što realno vrijedi dvostruko manje. Glavni razlog tome je najvjerojatnije životni standard, ljudi prodaju isključivo zato da mogu platiti račune, a ne zato što im "smeta" ili zato što im je "višak" kao u razvijenim zemljama. Kao rezultat, oglasi ostaju neprodani mjesecima (pa čak i godinama), ali cijena usprkos tome ostaje ista. S druge strane, veliki broj starih uređaja treba servisirati. Znam to iz osobnog iskustva, popravljao sam gramofone od Kenwooda, pa do Thorensa. U stvari, rekao bih da je upravo Thorens jedan od najproblematičnijih koje sam imao prilike popravljati ... radio sam na TD110 koji je po njegovom vlasniku bio "potpuno ispravan, samo što je stajao godinama na polici". U stvarnosti međutim, na njemu nije bilo stvari koja je radila OK, od ležajeva motora, puknutog činča, pokvarenog on/off prekidača, nove igle, remena, pa sve do podizača (lifta) tonske ručice. Cca 5-6 dana posla, i to za nekog tko zna što radi (i u takvom poslu uživa). A sad zamisli nekog tko nikad nije promijenio iglu ili zvučnicu, i koliko bi takvu osobu koštalo da napravi "generalku" u obližnjem RTV servisu, gdje je radni sat oko 150kn... Istina da bi njima trebalo puno manje, ali pod koju cijenu? |
Bump! I evo nas opet... :)
Zanima me da li netko možda ima iskustva sa Shure "Audio Obstacle" test pločama? https://i.postimg.cc/C1BD9QNm/P-20200220-164608.jpg |
https://www.nabava.net/gramofoni/ref...jena-126530051
pozdrav... tražim nekakav low end za povremeno slušanje LP s ugrađenim zvučnicima i 3.5mm - valja šta ovo gore? |
gramofoni.. 😊
Ako ti ploče koje imaš nisu pretjerano drage, slobodno. Svi ti “all in one” gramofoni su smeće. Radije uzmi nekakav moderni brand name i daj više novaca. U suprotnom ćeš manje štete napraviti streamanjem s interneta
|
čak i za povremeno se više isplati neki brand sa njuške...koji će koštat isto toliko. ali on treba pojačalo.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:53. |