PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   prelazak na LCD (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=40725)

drago7 11.06.2006. 23:55

Citiraj:

Autor stublina
Pa jel bar dobar ? Nije mi žao iskeširat ili kreditirat:D ali me prpa da ne pređem sa konja na magarca:D

-ne bih htio ponavljati istu stvar, ali kad već pitaš evo još jednom
-Samsung 970P je izvrstan monitor za svaku namjenu, jest i jedan od najskupljih modela 19" lcda, ali tako visoka cijena je i opravdana za ono što nudi
-još nešto, sigurno nečeš preći sa konja na magarca, prije bih reko sa konja na slona
-oći će ti bit zahvalne

Arthas 12.06.2006. 14:40

Svaki prelazak sa CRT-a na LCD treba jedno odredjeno vrijeme privikavanja... meni je npr prvih 2 dana jaaako smetala bas ta ostrina ali uz malo podesavanja i privikavanja sve je odlicno

Fleks 12.06.2006. 16:59

Ja sam sam se na svoga naviko za 6h. Istina u početku me smetalo praktički sve, sad kad gledam CRT mi je groza u odnosu na LCD. A u početku se nisam dao krstit na LCD...

Brzo se adaptiraš. Ko borg :D

karabaja 12.06.2006. 18:58

Citiraj:

Autor Arthas
Svaki prelazak sa CRT-a na LCD treba jedno odredjeno vrijeme privikavanja... meni je npr prvih 2 dana jaaako smetala bas ta ostrina ali uz malo podesavanja i privikavanja sve je odlicno

Na koliko Hz imaš "osvježavanje". Znam da je slika statična, no ipak mi se čini da je na 75Hz nešto bolja. Manje se umaram.

nicko 12.06.2006. 19:02

za lcd je preporucljivo imati 60Hz...

karabaja 12.06.2006. 19:50

Zbog cega tocno? Steti li mu ako je na 75?

trpi 12.06.2006. 19:55

a ček ljudi kaj se fakat uopće ne osjeti na lcdu razlika između 60 i 75??(bar u igrama bi se osjetilo ako se uključi vsync, sa 60 bi max fpsi bili 60 dok na 75 75....

drago7 12.06.2006. 19:58

Citiraj:

Autor Fleks
Ja sam sam se na svoga naviko za 6h. Istina u početku me smetalo praktički sve, sad kad gledam CRT mi je groza u odnosu na LCD. A u početku se nisam dao krstit na LCD...

Brzo se adaptiraš. Ko borg :D

-ja sam se adaptiro već prve sekunde

nexus-6 12.06.2006. 20:45

Citiraj:

Autor p3tar
Sorry na OT, no imam pitanje ,pa da ne otvaram novi thread,tu ću ga ubaciti. Pitao bi vlasnike 193P+ i 970P :gringo: monitora dali imaju problema sa magictune programom? Monitor je odličan, no nikako da ga dokraja podesim jer mi krepa MagicTune 3.6 + nekužim onu kalibraciju boja u njemu.Dali ima neki dobar program za LCD (boje,kontrast) ili tak neš.Fala

EDIT: da kad nabrzinu uspijem podesiti boje dok mi se nesruši MagicTune,dobijem odlične bolje,ali imam osjećaj da malo zeznem bijelu..hmm ili je to što nisam spavao...vec dost :)

193p+
meni bitdefenderov firewall dok je aktivan redovito rusi magictune, tako da ga moram iskljucit prije nego idem stelat sliku. Tako da ako koristis firewall, baci pogled...

drago7 12.06.2006. 20:50

Citiraj:

Autor nexus-6
193p+
meni bitdefenderov firewall dok je aktivan redovito rusi magictune, tako da ga moram iskljucit prije nego idem stelat sliku. Tako da ako koristis firewall, baci pogled...

-ne kužim šta ce ti bit-defenderov fireval
-dovoljan je i onaj iz windowsa

nexus-6 12.06.2006. 21:44

Citiraj:

Autor drago7
-dovoljan je i onaj iz windowsa

kako kome, meni nije...
no necemo u OT, nisu monitori krivi...

karabaja 12.06.2006. 22:46

Citiraj:

Autor trpi
a ček ljudi kaj se fakat uopće ne osjeti na lcdu razlika između 60 i 75??(bar u igrama bi se osjetilo ako se uključi vsync, sa 60 bi max fpsi bili 60 dok na 75 75....

Imam osjećaj da je slika na 75 bolja. Velim, manje naprežem oći. Jedino ne znam koliko je to "zdravo" za sam ekran.

nicko 12.06.2006. 22:59

Citiraj:

Autor karabaja
Zbog cega tocno? Steti li mu ako je na 75?

ja sam negdje procitao da steti...meni nema nikakve razlike izmedju 60 ili 75....ista stvar

crn 12.06.2006. 23:13

Ukratko tjeranje nekih modela koji su optimizirani za 60Hz da rade na 75Hz 'poništava' overdrive (zbog uštede overdrive je podešen samo za rad na 60Hz) i tako smanjuje performanse (odaziv pixela) panela...sve ovisi o kvaliteti elektronike koja kontrolira overdrive...
OVDJE imate cijeli članak (korišten je Samsung 970p).

drago7 12.06.2006. 23:25

-u slucaju mog 970p driveri uopce ne dopustaju frekvenciju preko 60 Hz, i to sigurno s dobrim razlogom

karabaja 12.06.2006. 23:36

Citiraj:

Autor crn
Ukratko tjeranje nekih modela koji su optimizirani za 60Hz da rade na 75Hz 'poništava' overdrive (zbog uštede overdrive je podešen samo za rad na 60Hz) i tako smanjuje performanse (odaziv pixela) panela...sve ovisi o kvaliteti elektronike koja kontrolira overdrive...
OVDJE imate cijeli članak (korišten je Samsung 970p).

Dobro, tu se govori samo o performansama. (Usput, vratih ga na 60). No, koliko to je to štetno po "zdravlje" ekrana nisam zaključio. Budem progooglao, no ako netko ima konkretan podatak...

Arthas 12.06.2006. 23:49

Citiraj:

Autor karabaja
Na koliko Hz imaš "osvježavanje". Znam da je slika statična, no ipak mi se čini da je na 75Hz nešto bolja. Manje se umaram.

Pa cuj sad kad si me to pitao, vidim da to nikada nisam niti pogledao tako da nisam niti mijenjao nista:p . Evo upravo vidim da mi monitor dopusta refresh 60 i 70 Hz, a meni je po defoultu stavljeno na 70... i isto tako ne primjetim neku razliku, a s obzirom da LCD ima 70 i 60 dozvoljeno, reko, neka ga na 70:D

glista 12.06.2006. 23:56

Citiraj:

Autor p3tar
Sorry na OT, no imam pitanje ,pa da ne otvaram novi thread,tu ću ga ubaciti. Pitao bi vlasnike 193P+ i 970P :gringo: monitora dali imaju problema sa magictune programom? Monitor je odličan, no nikako da ga dokraja podesim jer mi krepa MagicTune 3.6 + nekužim onu kalibraciju boja u njemu.Dali ima neki dobar program za LCD (boje,kontrast) ili tak neš.Fala

EDIT: da kad nabrzinu uspijem podesiti boje dok mi se nesruši MagicTune,dobijem odlične bolje,ali imam osjećaj da malo zeznem bijelu..hmm ili je to što nisam spavao...vec dost :)

meni magic tune radi bez greške, sve sam postavke ostavio na orginalnim osim gamme koju sam stavio na +0.3 (boje su mi tako puno izražajnije)
monitor je 193P+

thuNdeR 20.06.2006. 15:14

Citiraj:

Autor Panzer
Ako mislis za moj post,u metrou sam vidio, sad neznam tocno koji model i to, ali sam ziher da nije neka srotna firma... :)

ja sam tam vidio od lg-a i samsunga za tu cijenu ali mislim da su bili 15''

Lihto 20.06.2006. 16:45

meni dopušta da stavim na 60 ili 70hz pa nekad mjenjam al ono ak je dopušteno onda ne vidim zašt ne stavljat na 70hz,recimo na kutiji od monitora mi piše 75hz i mogu stavit na 75hz al čim stavim drivere onda ne ide preko 70hz.

Arthas 20.06.2006. 23:11

Citiraj:

Autor Lihto
meni dopušta da stavim na 60 ili 70hz pa nekad mjenjam al ono ak je dopušteno onda ne vidim zašt ne stavljat na 70hz,recimo na kutiji od monitora mi piše 75hz i mogu stavit na 75hz al čim stavim drivere onda ne ide preko 70hz.

Vidis, interesantno, neki dan sam stavio novu plocu i formatirao sve i monitor je kao podrzavao 75Hz. Nesto me je... u biosu pa sam ponovo formatirao i sad opet podrzava samo 70 i 60... :confused: Ma, ok je sve to:)

HR_The_Butcher 21.06.2006. 01:14

Citiraj:

Autor stublina
Dali je taj 940 Bolji od ovog mog crta ? Ako nije, koji je ? Ljepota i praktičnost me ne zanimaju, ima mjesta na stolu....

Imam 957MB na stolu, a cura pored mene 940. Možda su boje iz mog monitora "ishlapile" u par godina koliko ga koristim, no kod nje se mi se sve čini ljepše.

Neki dan smo gledali usporedo slike s godišnjeg i na njenom monitoru su boje bile prirodnije, a često joj virim preko ramena kad čita nešto na portalu, sve te gluposti izgledaju lijepo upakirane u slike živih boja. LCD se manje grije, što je čini mi se dosta bitno ovih dana - ispred CRT-a mi je stalno vruće ;(

Sve ovo mi osobno ne opravdava razliku u cijeni za zamjenu 957-ce. No, da je u pitanju neki 20" wide LCD... : nuts : Sviđaju mi se ti široki ekrani, a podržava ih i sve više igara.

crn 21.06.2006. 01:32

Ja sam imao 959NF i bio super zadovoljan ... geometrija ekrana, slika, boje, magic bright i ostale djindje ... a onda sam prešao na Dell 2005fpw widescreen i ostao paf. Izgledalo mi je kao da sam dotad gledao u ekran kroz dimnu zavjesu. Uopće nema usporedbe.

Smartguy 21.06.2006. 01:44

nadam se da će i meni biti tako :)

HR_The_Butcher 21.06.2006. 01:55

Citiraj:

Autor crn
Ja sam imao 959NF i bio super zadovoljan ... geometrija ekrana, slika, boje, magic bright i ostale djindje ... a onda sam prešao na Dell 2005fpw widescreen i ostao paf.

Zaboravio sam na jednu manu 957-ice. Kad monitor ode u stand-by, ispušta visokofrekvente ultrairitantne zvukove dok pali i gasi ledicu :eek: pa čovjek mora ustat i ugasit ga na tipku.

Eto, ako to nije razlog za prelazak na 2007WFP, onda ne znam... : lol2 :

Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:06.