![]() |
Citiraj:
|
Ako treba od negdje krenuti, treba krenuti od početka i ukinuti pravo nekim tamo neznanim entitetima za emisiju valute koja, kako kaže gospon Vujčić, nastaje ex nihilo.
Radiš šta hoćeš godinama, ljudima nabijaš da moraju "ostati doma" dok im oni koji ne moraju ostati doma donose kritično važne pošiljke (narudžbe s about you i ostalih esencijalnih platformi). A onda krene dodatno (ključna riječ dodatno) zakuhavanje u Ukrajini pa za sve optuže Putina. Jer je "njegov" rat bio zadnji bitan događaj a nizu, dok su valjda već i vrapci na grani naučili kako ekonomskim katastrofama za propagaciju ipak treba određeno vrijeme. Naravno da to sve skupa nema smisla ali naravno da nismo ništa naučili. Ja osobno pozdravljam ovih 2€ jedino mislim da bi bolje bilo da su odmah 20€ roknuli, možda bi 0.01% populacije prije došlo u glavu. Ako 2€ rješava problem brzinom X onda 10x veći iznos može biti samo 10x efikasniji, nema druge. |
Citiraj:
E sad se ti baviš stvarima o kojima ne treba previše pričati. Da čovjeku uđeš u stan i uzmeš mu pola novca kojeg ima, ili mu ukradeš polovicu salda sa tekućeg računa, u najmanju ruku bi te probao ubit :D Međutim ako mu pokradeš pola novca kroz laganu emisiju koja traje 5-6 godina sve je u najboljem redu, krivi su pohlepni trgovci, rat, virusi i zli kinezi koji nam nabijaju deficit :D Kad bi ljudi zaista razumjeli kako funkcionira ekonomija krv na ulicama bi sezala do koljena. |
E, caka je u upravo u tome da krvi do koljena ne treba biti. Svaka nasilna tranzicija moći u budućnosti će proći na apsolutno isti način kao i sve one u prošlosti. Ima tu puno jednostavnih rješenja, naročito u vidu gradnje paralelne ekonomije. Ali džaba.
|
Citiraj:
|
EU planira uvođenje naknade od 2 eura po paketu za male pakete iz Kine
Kitajci proizvode jeftino jer im država u tome uvelike pomaže. Sponzorira ih valjda na sve moguće načine uključujući i poštu za slanje paketa. Uz vrlo jeftinu cijenu rada.
Nama je dosadno u životu pa kupujemo što nam treba i što nam ne treba a brda smeća poput Jakuševca rastu brže nego ikada. |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Da da, nikad nije dobro haha. Inače Kina je na 33% BDP-a javne potrošnje. Hrvatska je na laganih 47% :D. A oni su nominalno komunistička država, što smo onda mi lol. Samo da Hrvatska država manje "pomaže", sve grane ekonomije u kojima "pomaže" su groblje :D Inače Kina vam od 2023. više nije u low labor cost zemljama, ali pošto ima valjda polovicu globalnog industrijskog kapaciteta bilo bi blesavo ne koristit te resurse :D Zamislite da Hrvatska krene radit električne aute, koliko bi došli i kakvi bi bili. Ups, to se već dogodilo :lol2: |
Citiraj:
Ako gledaš iz perspektive average Joea onda nikada nije valjalo i to ne samo kod nas nego svuda. Problem nije širok izbor svega koliko nemogućnost prosječnog stanovnika da odluči što mu je bitno i što mu stvarno treba. I sve im je skupo. Iako je zadnjih 10-15god sve dostupnije nego ikada i jeftinije nego ikada opet je nekako sve skupo a kupuje se na vagone. |
Citiraj:
isto kao kad mi govore "smajnite potrošnju vode i struje"! zašto - ja plaćam što sam potrošio. ja. |
Citiraj:
|
Česta je zabluda da je u Kini jeftina radna snaga. Mnogi su zato i krenuli seliti svoju proizvodnju tamo gdje je jeftinije. Ali je dobro pitanje što je tamo sve subvencionirano. Kao što, recimo, google ima subvencioniran ekstra širokopojasni pristup internetu :D Napraviš koju subvenciju i odjednom posao koji nema ni računa ni računice postane profitabilan.
Ili ova recentna priča o tome kako će datacentri u SAD trebati 100 nuklearnih elektrana u narednih 5 godina :D |
Čitam stare vijesti, kad ono: https://vijesti.hrt.hr/gospodarstvo/...nosti-12154395
Opet EU nema pojma, uveli 2€ po paketu, a Trump uveo 100$ po paketu (trebalo je biti 200$, ali mu je valja Melanija dala pa uljepšala dan). |
Citiraj:
As of the latest data, the average salary in China can vary significantly depending on the region, industry, and level of experience. However, here are some general figures: The average annual salary in China is around 100,000 to 150,000 Chinese Yuan Renminbi (CNY), which roughly translates to $14,000 to $21,000 USD. This figure can be higher in major cities like Shanghai, Beijing, and Shenzhen, and lower in rural areas or smaller cities. In major metropolitan areas, the average salary can be higher. For example, in Shanghai, the average annual salary might be around 180,000 CNY ($25,000 USD) or more. Entry-level positions typically start at around 50,000 to 80,000 CNY ($7,000 to $11,000 USD) per year, while experienced professionals can earn 200,000 CNY ($28,000 USD) or more annually. Highly skilled professionals, such as those in tech, finance, or management, can earn significantly more, sometimes exceeding 500,000 CNY ($70,000 USD) per year in top-tier positions. Citiraj:
|
Citiraj:
Informacija o vrijednosti prosječne plaće u Kini vrijedi još manje nego u Hrvatskoj. Tamo je jako izražen gap između bogatijih i siromašnih. Do prije 10-15 godina nije postojao srednji stalež, već bogati i siromašni. Danas je to znatno manje izraženo ali i dalje je prisutno, i to je vidio svatko tko je bio u Kini, van ovih turističkih tura i glavnih gradova. Kolega mi je poslovno ošao tamo, šalje slike svaki dan kako se prejedaju za par eura, hotel mu je neka smješna cifra tipa 20€. Citiraj:
Pa da, treba pustiti bulije da rade što hoće :) S druge strane, većina te pomoći nije besplatna, već za nešto i kroz interesnu sferu. |
Citiraj:
Jedino što on pokušava napraviti je zadržati trenutni status Amerike kao velesile, uz sve silno preseravanje i floskule koje izbacuje više puta dnevno. Amerika je porobila svijet dolarom. Tko god je pokušao zamijeniti dolar proglašen je teroristom, neprijateljom, i slučajno je rat krenuo u toj zemlji. Sada jadni Trump kuka kako svi iskorištavaju Ameriku. To što je Amerika jedina zemlja na svijetu koja može štancati svoju valutu bez da je obezvrijedi je ono, nebitno i sporedno. Nemože on, kao niti EU, vratiti proizvodnju jeftine robe u svoje tvornice. Ono što može i treba ganjati je vraćanje proizvodnje tehnologije i hrane. |
Citiraj:
Za ostalo se slazem, vladaju zahvaljuci dolara koja je rezervna svjetska valuta. EU se nikad nije oporavila od 2008e, nekad smo bili jako blizu Americi i jos smo im mi usli u EU, a prakticki se skoro pa nismo pomakli od 2008, dodali smo do 2024 0.8T BDP-a, a amerika je poduplala svoj. In 2008, the eurozone and the US had equivalent gross domestic products (GDP) at current prices of $14.2 trillion and $14.8 trillion respectively (€13.1 trillion and €13.6 trillion). Fifteen years on, the eurozone's GDP is just over $15 trillion, while US GDP has soared to $26.9 trillion. Citiraj:
U svijetu BDP po PPP: 1) Kina 2) Amerika 3) Indija 4) Rusija 5) Japan 6) Njemacka 7) Brazil 8) Indonezija 9) Francuska 10) UK A evo i trenda sto se tice marzi: https://lidermedia.hr/unplugged/sign...e-manje-znace/ |
Ovo što reče Pupo za Kinu, oni imaju jako puno njih koji jedu kupus i malo njih koji jedu puno mesa pa kao u prosjeku jedu dosta sarme.
|
U velikim gradovima jako dobro zaraduju, u ruralnim podrucjima su siromasni, ali odaberi skoro svaku zemlju, svugdje je vise manje tako.
Ja istina ne radim puno sa kinezima, ali u IT i trgovini, nitko nema ispod 1500 eura placu, a u odnosu na cijene to je jako jako dobra placa. |
Sad sam ja kriv što si se našao prozvanim u mojem tekstu :nodrug:
Anyways, naravno da će auti kod nas biti skupi. Pa da su jeftini kao u Kini svaki član obitelji bi valjda imao dva auta! Ne mogu ih oni proizvest koliko nama treba. Jbt ne bi mogao izaći s parkinga koliko bi auta bilo na cesti. I sa ovim all-time-high cijenama kupujemo više auta nego prije korone (+15% više registracija godišnje umjesto prijašnjih +10% godišnje). A di tek neće ljudi masovno kupovati paketiće od par ojra. |
Citiraj:
Heh, da su samo paketići u igri. Ova vijest baca novo svijetlo na cijelu kontroverzu o (pre)visokim cijenama u hrvatistanu a bogami i na tradicionalno kukanje tu na forumu kak je BF ponovno zakurac. |
Citiraj:
Pravi si partibrejker. |
To je tako, nego ne primjećujemo. Osvanuli mi euri na računu nego ih ja ne primjećujem. /bad
|
Ako zelis eure na racunu moras ih tamo i staviti. Preko foruma vjerojatno ne ide.
|
Mogu ih staviti tamo sam a mogu mi ih i uplatiti, ipak standard ide vrtoglavo gore.
|
Kako je krenulo naša djeca i unuci će učiti kitajski u školama :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:58. |