![]() |
https://i.ibb.co/Byz5MVs/Framechasers.jpg
Može li ovaj čovjek spasiti Arrow Lake? Od muke nije objavio nijedan video o Arrow Lakeu od trenutka njegova izlaska. |
Iskreno, malo je na knap, gužva mu je na poslu, taman sad u ove ključne trenutke, a i drži predavanja za one koji su voljni platiti.:):D
Makar, realno, Arrow Lake ne treba spasiti, jer sve je i više nego OK, zapravo odlično.:chears: https://i.postimg.cc/054GgP7V/User-Benchmark.png |
Ispada da su ne znam 12400, 12600K, 5700X3D the CPUi za gejmanje ako ne želiš iskrcat previše love i ako ne želiš plaćat velik račun za struju. 7800X3D je bio bog i batina dok je bio na 300€, naravno čim je AMD skužio što još uvijek ima, su podigli cijenu. I dalje je naj za igranje, samo je debelo manje isplativ na 400+€. :(
Niš, čekamo zen5 X3D da vidimo kako diše. A AL je očito fail sa ovim nestabilnostima i nebuloznim rezultatima. Ajd možda popeglaju to sve skupa, da je bar stvarno štedljiv kao AMD, ali trenutno su u svemu ni vrit ni mimo. Mislim ja da se ovo ne može ispravit preko BIOS-a, ali bumo vidjeli. |
IMHO najgore bude, ako ispadne da je Arrow Lake jedino kaj misle imati na LGA-1851, jer do 2026. nema naznaka za nekog nasljednika. Ljudi budu svašta pretrpjeli po pitanju ovih pizdarija koje su trenutno aktualne, ali nema šanse da budu oprostili samo jednu i to ovak sfušanu generaciju, pa onda ajmo opet sve novo kaj već misle izbaciti, jer u Intelu se više nažalost ne zna kaj tko radi.
EDIT: |
Ovo je za svakog tko prati bilo ocekivano, tako da ne mislim da je to neki fail, vise su se pomirili s tim da ce "zrtvovat" jednu generaciju po performansama (okej, ako gledas potrosnju, a vjerojatno s tim i termale i nije zrtvovanje), samo nisam siguran bas ni da imaju neki konkretni plan i ideju za ista sljedece. :D
S druge strane AMD je imao cekic da zakuca posljednju brukvu u taj lijes, al nazalost mi se cini da su i oni se previse opustili i nisu uspili u tom naumu. |
Napokon se oglasilo zaštitno lice plavih fanova, trebalo mu je vremena da se oporavi:
https://x.com/ChasersFrame/status/1850787480330809810 |
Huh, valjda bude i povećal satnicu za pomoć Arrow Lakeu.:)
Intelovo prijašnje i sadašnje voCtvo se u međuvremenu ne može usuglasiti.:hitthewal: |
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Mene isto baš jako zanima kako će oni ubrzat AL preko BIOS-a.....samo dodavanjem struje, nekako sumnjam da imaju neki normalan fix. Brute force im je moto zadnjih par godina.
|
To kaj ste rekli, plus valjda misle dodatno dotjerati svoj Intel Thread Director uz Windows Scheduler, ali to ne bude vratilo 30% do 40% zaostataka za 9800X3D.
Uzlaud im trud svirači kad je već svima jasno da Intel ne može pratiti konkurenciju na ovaj način kak su to dosad radili. |
Zna se kako se tome može doskočiti, pa tako je i AMD pičio sve do zen3. Cijena, cijena i samo cijena.
Ali izgleda da to ne dopire do njih čak ni sada kada im je voda došla do grla. Neka oni uredno svake godine izbace novi socket za CPU, ali onda neka ploče koštaju 150-200€ max. Sve je OK, kada je cijena odgovarajuća. |
Ne bi im to imalo smisla, nisu ni AMD-u baš cvjetale ruže kad se morao natjecati cijenom pošto su bili sporiji. To je najgora opcija, time bi i službeno potvrdili da imaju šrot proizvod i to nikad neće napraviti. Pravit će se da je sve u redu, samo gayming malo zeza tu i tamo a to ćemo riješit razno raznim softverskim patchevima. Koliko sam ja gledao, nisu ti procevi toliko loši u productivityju, samo u gaymingu štekaju.
|
Natjecanje u cijeni je najgora opcija za biznis i najbolja za korisnika. Ali zapravo i nemaju izbora, jer će tržište presuditi. A čini se da im ne ide dobro... Mindfactory statistike i drugi reporti govore da se ne prodaju uopće.
|
I onda direktor Pat za dobru mjere sjebe 3nm TSMC 40% popust, pa sad i za to moraju plaćati punu cijenu i još k tome ispoštovati dogovorene kapacitete uz još novih zahtjeva.
Citiraj:
|
Pa i dobro da su otkazali kako je krenulo :)
Productivity nije baš jak selling point za desktop, možda za jedan najjači model za ograničen krug korisnika, ali nipošto za 6 ili 8 core mainstream. Tu je gaming jedino mjerilo. Šteta što je Intel loš jer je sad AMD bez konkurencije. |
Je, ali su sigurno računali s tim da bude uspješnica, a i neke nofce su potrošili na kakav-takav razvoj, makar je sve skupa žalosno, posebice ovaj jadan direktor koji ne kuži da su takvi ko on sjebali sigurnu stvar - firmu bez konkurencije. I tu nema nikakvog drugog krivca osim njih samih i stava koji su imali i još uvijek imaju, dok su uredno odbijali i propuštali sve do jedne pružene prilike da se barem malo (od)maknu u neke druge vode, koje su se za ostale pokazale itekak uspješne i isplative.
|
Ne znam kako vama, ali dosta me sad ovo s Intelom podsjeća na Nokiu :kafa:
|
Nadam se da ipak neće tako drastično završiti, iako trenutno situacija nije ni najmanje obećavajuća prema svemu viđenom.
13. i 14. generacija teški promašaj i sramota, ovaj Arrow Lake nadajmo se da ipak nije, iako nije ni ništa posebno prema svim testovima do sad. Ako nisu shvatili da je voda ne došla do grla nego prešla, onda bi moglo još biti svega, sad valjda sve nade polažu na taj 18A proces koji će tek za par godina doći, a sad ako i ti procesori ispadnu fuš e onda je možda zbilja gotovo. Taman negdje na ljeto razmišljao sam o kupnji novog kućnog pc-a jer eto ovaj Haswell kojeg imam je iz 2014. no kad su sve te vijesti o degradaciji i problemima počele izlaziti rekoh neću sad ništa dok se ne vidi razvoj situacije. Od gaminga na kompu sam ionako odustao još pred 4-5 godina kad je bilo ono divljanje cijena grafičkih zbog mininga bitcoina, a imam i PS5 za to, za obaviti što trebam za posao imam noviji laptop na kojem je neki 11 gen procesor i to je to...sad grickalice, cola i pratim neopterećeno. :kafa: |
https://www.youtube.com/watch?v=wHH11AplyLc
Komentari su prejaki |
Citiraj:
Imam osjećaj da intel leži na lovorikama; jel crveni uopće imaju konkurencije. Intelu je bolje da spusti cijene procesora. Sjećam se prvog proca, amd athlon venice, u ono vrijeme intel nije bio za preporuku, jel se to povijest opet ponavlja. |
Citiraj:
Citiraj:
Jednostavno, ovo sranje u Intelu je tijekom protekla dva desetljeća otišlo predaleko, jer su stajali na mjestu i sad odjednom imaju previše istovremenih problema. |
Da mi je neko pričao prije 4-5god. rekao bih mu da je poludil..
Uglavnom, preporuka za proc je u većini slučajeva bio intel, sad je postao omražen pa čak i među korisnicima koji su dugi niz godina na intelu, intel je nekad bio pojam, a danas, teška sramota. Bili na vrhu, sad idu ka dnu, mislim da je to bilo očekivano i bilo pitanje vremena. Sad dolazi era AMDa, dok se intel ne zbroji i popravi, a tu će proći dost vremena, vraćanje povjerenja u kupce će bit jedan od imperativa, samo sad je drugo vrijeme, intel sad ima konkurenciju i oduzima mu kupce, bome su u teškoj poziciji. |
Nažalost, svi skupa smo to komentirali još od 2017., ali se činilo kao Sci-Fi, da se takva firma u relativno kratkom roku uspije dovesti u ovo stanje i sad samo čekaju da se nešto posloži.
|
Citiraj:
https://wccftech.com/intel-investiga...will-be-fixed/ https://wccftech.com/msis-memory-ext...tra-200s-cpus/ |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
IMHO tu je sve počelo, a nastavilo se godinu dana kasnije kad su krenula prva šuškanja da Intel lovi TSMC za proizvodnju.
|
Tnx za linkove, sjećam se te "glued-together" priče ali ove slideove nisam vidio (ili sam zaboravio) a odlično pokazuju koliko su bili bahati i potcijenili AMD sa onim "repurposed desktop product for server" a vremenom se pokazalo obrnuto, a najviše sad sa Zenom 5 koji je toliko razočarao gamere a ustvari, u nekim aspektima donio i 80-90% više performansi.
Sry na offtopicu, ali zadnji Inteli su mi bili 5820k i Xeoni E5, a koliko vidim i dalje nema ništa zanimljivo za mene i slične "moar cores" pacijente :) (3D CPU-rendering), Zen preporod traje i dalje. |
Citiraj:
Ne favoriziram ni jedne ni druge, al greske trziste ne prasta koje se ponavljaju opetovano, pricajuci o intelu. |
Primjera radi, 5700G, 5700X3D, 5800X3D, 5900X, 5950X, 7600X, 7700, 9700X, 13600K, 14600K, 13700K i 14700K se danas kod nas prodaju za cijenu nekadašnjih dual-core i3 i quad-core i5 modela.:) I da se Intel pita, danas ne bi imali ništa više od hexa-core modela za desktop, nakon desetljeća 300$ do 350$ quad-core stagnacije, jer bitan je single-core gaming crown, CPU-Z benchmark i tome slične gluposti. Cijene se možda čine visoke, ali zapravo nikad nismo imali više procesorske snage za određenu količinu novaca.
AMD je zahvaljujući svojoj umalo realiziranoj propasti na teži način naučil lekciju, tak da se ne cigane koliko bi mogli obzirom na aktualnu situaciju, a Intel još uvijek živi na staroj slavi, dok žmire na činjenicu kako se uskoro približavamo desetgodišnjici prve Zen generacije. Intel se dovel u ovu nezavidnu situaciju vlastitom krivicom i dok su od 2006. do 2016. imali "cvate cveće u naše preduzeće" stav, pitanje je da li budu do 2026. uopće složili i izbacili išta vrijedno spomena ukoliko ih državne subvencije i poticaji održe na životu dovoljno dugo da se kompletno reorganiziraju i prestanu živjeti u prošlosti. |
Da, na malo duži period, nije baš sve tako crno (skupo).
Nedavno sam frendu slagao komp za Office i 2D CAD sa 8600G, na papiru 6c/12t kao i gore spomenuti i7-5820k kojeg sam kupio 2014. Po cijeni, 380€ vs 180€, po Cinebench R15 rezultatima 1090 (@4.4GHz 1280) vs 2160, i uz to, za tadašnje pojmove, nezamislivo jaka integruša. Dakle, nakon 10 godina i nešto inflacije, 4 puta više snage i solidan GPU za iste novce. Još bolji omjer je za RAM, 32GB DDR4@2133 tada oko 400€, danas DDR5@5200 oko 80, jedino su solidne ploče ostale oko 200€. Istina, ako se vratimo još koju godinu unatrag, išlo je to i u većim skokovima, npr. Motorola 68000, 68030 i 68060 ali da ne mučim sad mladež povijesnim pričicama :). |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Sad smo već zabrazdili u offtopic, pa samo da odgovorim.
Citiraj:
Meni je općenito bahato omalovažavati neki izum/ideju samo zato jer je došla od slabijeg/manjeg igrača ili iz "neozbiljne" grane industrije (desktop PC). Npr. da gamerska industrija nije pokrenula trend vrlo jakih a relativno jeftinih GPU-ova, nikad ne bi bilo ni rudarenja ni novopečenih crypto bogataša a sigurno je doprinijela širenju popularnosti i dostupnosti 3D softvera, inače bi i dalje uzdisali za Silicon Graphicovim Indigom :). Citiraj:
Sigurno da ne bih radio upgrade sa 7950X ali mijenjao sam jedan 3900X, no brainer. Citiraj:
AMD je progurao 64-bit proširenja i time otvorio vrata x64 Windowsima, prekretnica jednako važna kao i sav napredak u broju jezgri, taktovima i nanometrima. Da budem ontopic, moram spomenuti i Intel :), u dogovoru sa M$om odugovlačenje izlaska Win XP x64 dok nisu uspjeli sklepati 64-bit Pentium 4, samo još jedan primjer njihove politike i MOa koji su ih i doveli u današnju situaciju. |
When it rains, it pours...
Even SSD performance is dragged down by Intel’s new CPUs: 14900K vs. 285K storage benchmarks |
|
Citiraj:
Citiraj:
Jedan od meni bliskih primjera koji mi je mio za ovu tezi je Intelova akvizicija Bavarskog Lantiqa 2015 za ~$400M, sto je tada predstavljalo ispod 1% Intelovih prihoda. U isto to vrijeme, AMD ima 10 puta manje prihode. Intelova akvizicija Lantiqa zavrsava kao fijasko kojeg otkupljuje i uspjesno spina MaxLinear 5 godina kasnije. A ovo je jedan uski mikroprimjer specificne domenske akvizicije. |
Da, IMHO Lantiq je još i dosta pozitivan primjer makar je završilo neslavno, jer za npr. McAfee su dali ~7.7 milijardi, pa kasnije preprodali, a bome Altera ih je koštala ~17 milijardi i sad kao dio zasebne divizije ide u planirani IPO, jer Intel na sve moguće načine traži kak da izvuku što više toliko im potrebnih novaca. I tu se opet vraćamo na bajni menadžment koji su za vrijeme svih tih akvizicija trošili ko pijani bogataši, a uz nedostatak konkretne konkurencije, nažalost po svemu sudeći uopće nisu razmišljali o nekakvom dugoročnom planu i programu.
AMD kao šrot firma je u novije vrijeme samo poslužil kao katalizator Intelovih javnih nedaća i tu se zakotrljalo, mada je interno počelo još s problemima na 22nm, nastavilo se na 14nm i totalno udarilo u zid sa 10nm procesom. TSMC je u odnosu na Intel jednostavno otišel predaleko prebrzo, a nVidia, AMD, ARM, Samsung, SK Hynix (kupili Intel SSD + NAND dio), Micron (odustali od 3D XPoint suradnje s Intelom) i ostatak Intelu "totalno nebitnog dijela" - nastavljaju dalje neovisno o Intelu. Moram priznati da mi još uvijek nije jasno kakve (glupe) odluke su donosili u Intelu po pitanju ismijavanja potencijalnog ulaganja u TSMC prije 40 godina i mišljenja da ARM nikada neće imati značajan utjecaj na tržište, dok su istovremeno kupovali kojekakve firme tek toliko da ih kupe da bi ih se kasnije riješili. I danas nakon svih tih dubioznih poteza i rotacije plejade raznih CEO likova, ovaj najnoviji nastavlja tradiciju bedastih odluka potpomognut podjednako perpleksnim izjavama. Lako za Arrow Lake i činjenicu da na LGA-1851 ide samo ta jedna CPU generacija, ali u Intelu se i dalje ponašaju kao da je 2006., pa su taman izbacili odličan Conroe koji mete pod s Athlonima i općenito imaju 99% svih mogućih tržišta. IMHO po pitanju hladnog tuša u Intelu, najgore bude kad nVidia krajem 2025. i početkom 2026. izbaci svoja ARM CPU + GPU rješenja za klasičnu mobilnu publiku, a ovi u Intelu i dalje pričaju kak su im super Meteor i Lunar Lake ponude. Ko zna, možda ih do onda neka firma stvarno i kupi ili asimilira pod pristiskom države, jer sigurno ne budu dopustili da propadnu koliko god im se vodstvo to trudi realizirati. |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 20:10. |