PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Zašto je hrana HR proizvođača jefitnija u okolnim zemljama (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=316879)

John Creasy 01.06.2023. 08:46

Citiraj:

Autor jazzwa (Post 3679173)
pivo (pan, žuja) često u BiH na akciji oko 1-1,2 KM, znači između 4-5 kn limenka, koju by the way možeš unovčiti u HR
Franck čips - 220g - 2,45 KM - manje od 10 kn
Vegeta 1 kg - 9-10 KM - cca 40 kn

svako ima svoje susjedno jeftinije tržište. sjever ide u sloveniju, mi na jugu idemo u bosnu, točnije bosanski brod. gorivo i plin su bili nenormalno jeftiniji prije, sad se cijena izjednačila. jbg nisu ni oni glupi hehe

u bosni ako ti je račun u trg. centru mislim iznad 100km ili tako nešto, mogao se odnijet na carinu (il gdje već) i dobit neku razliku u porezu. pogotovo na elektroniku.

ljudi aute popravljaju u bosni u ovlaštenim servisima.
kuhinje/namještaj/stolariju kupuju u trgovinama u bosni, pitaš ih da naprave par manjih računa i odeš s par frendova po to da te ne zajebavaju na carini.

motor za auto sam uzeo u bosni

John Creasy 01.06.2023. 08:48

et zašto nam je ovako, lijepa i kvalietetna tema zatrovana nutellom. nećemo nikad palit zagreb ko pariz jbg

Mommistake 01.06.2023. 08:49

Citiraj:

Autor Roberto (Post 3679188)
Postoje puno kvalitetnije i finije paste/namazi, Nutella je naprosto među najjeftinijima i najpopularnijima.

Kao i sve ostalo u svijetu, hoćeš McDonalds, Pringles, Kola, Milka, Jack Daniels i tisuće ostalih proizvoda.

Nitko ne kupuje te stvari zbog kvalitete, svi to znamo.

Kupujemo zbog više faktora, što popularnost, što okus, što dostupnost, što cijena itd.

Nutela je u suštini ulje i šećer.

Ali totalno nebitno za ovu temu. :D

Mario92 01.06.2023. 09:20

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3679193)
Kao i sve ostalo u svijetu, hoćeš McDonalds, Pringles, Kola, Milka, Jack Daniels i tisuće ostalih proizvoda.

Nitko ne kupuje te stvari zbog kvalitete, svi to znamo.

Kupujemo zbog više faktora, što popularnost, što okus, što dostupnost, što cijena itd.

Nutela je u suštini ulje i šećer.

Ali totalno nebitno za ovu temu. :D

Evo, nazovi me bedakom, ali u većini slučajeva ovi gore proizvodi se kupuju jer bi kakti trebali biti bolji od većine toga u dućanu. Bolji je subjektivno, al bi rekel da više ljudi preferira megić od npr burger kinga, ili Kolu naspram Sky Cole (koja je meni bolja od obične coca cole) zbog nekog razloga.

E sad, ono kaj mene zanima - ja bi rađe dal iste pare ili mrvu više para za nekaj kvalitetnije, pa čak i da je manja količina. Ne sad drastično skuplje/manje, nekaj čim bi mogel zamjeniti standardne špeceraj stavke bez da ostavim bubreg na blagajni, ko ove alternative nutelama sa više lješnjaka, kvalitetnije čokolade, kave, tjestenina itd.

Hoću se informirat bolje o tome kaj jedemo i kupujemo.

Od naših proizvoda sve se više razočaram, od smanjivanja veličine proizvoda, lošije kvalitete pa do skuplje cene, ne razmem. Nažalost kad komentiram takve stvari dobijem komentare natrag da kaj se čudim ko pura dreku, da svi to rade i kao kaj se žalim, trpi i širi guzove. Ne znam, nekad me baš ubije letargija ljudi oko mene

Mommistake 01.06.2023. 09:32

Mc sam više htio usporediti s kvalitetnijom hranom za iste novce (kvalitetniji komad mesa npr.). Osobno, burger king mi je bolji od Mc-a.
Kola kao primjer lošijeg izbora ako već kupuješ sokove itd.
A jbg, kad je sve ovo gore fino, pringles i kola, jebiga, fino je.

A ovo ostalo, sve smeće, jedno do drugoga. :)

Pringles je još najgori od ovih gore navedenih. Milka nije čokolada, već mast i mlijeko itd.

Osobno, već dulje vrijeme ne kupujem ovo gore, pokušavam kupiti kvalitetnije stvari. Umjesto dostave, radije uzmem neki kvalitetniji komad nesa i lupim ga na roštilju (samo primjer).

Sad kad sam počeo brojati kalorije itd., vratio se u fitness vode, tek sad vidim što sam sve u sebe nabacaio zadnjih 10+ godina.

spiderhr 01.06.2023. 09:57

Jooj mekić valjda a ne megić... je-o te megić...

Doduše povremeno odem ali ga izbjegavam. Radije odem na ćevape.

Nutellu i slične namaze rijetko.

Od čokoladi sam prešao na veći postotak kakaa, ove mliječne i ine su mi bezveze, radije nešto drugačije.

Možda da se zaletim jedan dan do SLO da vidim kakav imaju izbor čokoladi plus malo da i špeceraja kupim.

webstartm 01.06.2023. 10:06

Samo voće,zelenilo i riba ;) recept za uspjeh
Jedan dan imam bob i srdele, drugi dan srdele i bob :)

Roberto 01.06.2023. 10:09

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3679198)
Evo, nazovi me bedakom, ali u većini slučajeva ovi gore proizvodi se kupuju jer bi kakti trebali biti bolji od većine toga u dućanu.

Na stranu subjektivnost toga što je bolje, MCD, Pringles, Coca Cola..najčešće nisu ti proizvodi bolji od drugih, čak ih ni oni sami tako ne reklamiraju.

Uzmimo za primjer MCD, sasvim sigurno nije bolji od svih durgih fast foodova, ali ima nekoliko prednosti zbog kojih je jao popularan - franšiza, svuda ga ima (laka dostupnost), dobro osmišljena ponuda, polugotovi proizvodi zbog kojih nikad dugo ne čekaš u redu, visoka kalorijska vrijendost zbog koje brzo osjećaš sitost, jeftin je...

Coca Cola je možda bolja od većine durgih kola, ali i skuplja. Ali ako ju uspoređuješ s drugim sokovima koji nisu kole, priča je bitno drugačija.

Slažem se s tobom, i ja radije gledam da za slične ili mrvicu veće novce jedem i pijem nešto bolje, pa makar to značilo da ću i piti n i jesti nešto manje. jer na kraju krajeva ovo su sve proizvodi i koji nisu nešto naročito zdravi :D

@webstartm, volio bih doći do te faze, al za sad još previše volim i meso i slatko :D

Colop 01.06.2023. 10:59

Citiraj:

Autor Roberto (Post 3679141)
Nutella da je najbolja, nije, imo, ni izbliza, samo je najpopularnija.

Ovo je recimo odlican namaz:
https://www.spar.si/online/lesnikov-...-200g/p/533832

Uz njega CremaNovi, Pan di Stelle, svi su meni bolji od Nutelle. BioBio isto ima neku svoju vrlo dobru varijantu coko/ljesnjak namaza.

Spomenuti Lidlov namaz iz talijanskog tjedna je meni isto bolji, a jeftiniji od gore spomenutih.

Ovo je isto vrlo dobar, i zanimljiv, poseban namaz, sa sladom i bez palminog ulja:
https://swissmade.direct/hr/du%C4%87...hrskavi-krema/

Btw, talijansku nutellu je neko vrijeme zabac imao.

https://www.amazon.de/-/en/gp/produc...t_b_prod_image

Ovo mi je žena jela, u HRV cijene naravno tri puta veće, pa se isplati naručiti vani.
Prefino, i nema veze sa nutelom.

zvonac 01.06.2023. 11:03

Citiraj:

Autor Colop (Post 3679242)

Ovo mi je žena jela, u HRV cijene naravno tri puta veće, pa se isplati naručiti vani.

https://www.garden.hr/krema-od-ljesn...occiolata-270g
To bi ovo trebalo bit, bome, cijena je koma.
Recenzije vele da je ovo idealna zamjena za nutelu.

Colop 01.06.2023. 11:12

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3679243)
https://www.garden.hr/krema-od-ljesn...occiolata-270g
To bi ovo trebalo bit, bome, cijena je koma.
Recenzije vele da je ovo idealna zamjena za nutelu.

Naravno, u HRV je kilo preko 200 kn, vani kilo 15 eura.
Zadnji put sam naručio na skladište u DE 6 kila ovoga, Belgijsku čokoladu, i još neke gluposti, i onda samo shippao u HRV, jer njemci imaju PDV od par posto na neke stvari od hrane, a kod nas se tuče 25 % na sve.

Mario92 01.06.2023. 12:47

Citiraj:

Autor spiderhr (Post 3679213)
Jooj mekić valjda a ne megić... je-o te megić...

Ovo je popularna tema na forumima i redditima, sad bu zlo :D Ali da, većina oko mene veli megić, vjerojatno jer smo većina ZG i okolica, ali mekić je isto opcija, inferiorna :P

Ugl, ta fast food sranja nisu niš bolja jedna od drugih, samo sam ih nastavil koristiti ko primjer, aktivna je borba kontra tog dreka ali problem je kaj smo svugdje okruženi tim na druženjima. I dalje se čudim nekima koje znam koji piju litru+ kole dnevno.

Citiraj:

Autor Roberto (Post 3679224)
Na stranu subjektivnost toga što je bolje, MCD, Pringles, Coca Cola..najčešće nisu ti proizvodi bolji od drugih, čak ih ni oni sami tako ne reklamiraju.

Uzmimo za primjer MCD, sasvim sigurno nije bolji od svih durgih fast foodova, ali ima nekoliko prednosti zbog kojih je jao popularan - franšiza, svuda ga ima (laka dostupnost), dobro osmišljena ponuda, polugotovi proizvodi zbog kojih nikad dugo ne čekaš u redu, visoka kalorijska vrijendost zbog koje brzo osjećaš sitost, jeftin je...

Coca Cola je možda bolja od većine durgih kola, ali i skuplja. Ali ako ju uspoređuješ s drugim sokovima koji nisu kole, priča je bitno drugačija.

Slažem se s tobom, i ja radije gledam da za slične ili mrvicu veće novce jedem i pijem nešto bolje, pa makar to značilo da ću i piti n i jesti nešto manje. jer na kraju krajeva ovo su sve proizvodi i koji nisu nešto naročito zdravi :D

@webstartm, volio bih doći do te faze, al za sad još previše volim i meso i slatko :D

Sve to ima svoje prednosti i mane, ali nekak kak sam stariji vidim sve više mana a prednosti ili postanu manje ili se okrenu u manu. Da, zasiti te ta brza hrana brzo, ali to opet nije dobro za zdravlje. A s obzirom na pare koje dam, ne bi rekel ni da je to više jeftina klopa iako istina, niš više nije baš jeftinije.

Vidim i po sebi, bilo je razdoblje kad mi je najpraktičnije bilo pojesti nekaj na brzaka nakon posla ili za vreme gableca pa sam natukel skoro 20 kila u zadnjih 3-4 godine, tj od kad je nekak ova korona krenula. I kao uvek mislim "budem krenul raditi na tome" i nikak da krenem, ali kužim kak mi postepeno dolazi motivacija da okrenem navike na bolje.

Ček, kaj je ono tema?

spiderhr 01.06.2023. 12:57

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3679264)
Ovo je popularna tema na forumima i redditima, sad bu zlo :D Ali da, većina oko mene veli megić, vjerojatno jer smo većina ZG i okolica, ali mekić je isto opcija, inferiorna :P

Ja sam ZG pa mi je nekak čudno reći megić ako je MCDonalds... Nema slova G...

Ali da se vratimo na temu. Recimo u Mađarskoj ima Pepsi s okusom manga a u HR ga ni ne misle za sada staviti u ponudu. Bio frend u Mađarskoj i kaže jeftiniji i Pepsi tamo.

John Creasy 01.06.2023. 12:58

tema su palačinke s nutellom i kikiriki namazom

Mommistake 01.06.2023. 13:33

Ono, na kraju ćemo završiti na sunčevim zrakama i zašto je Putin Vladek a nije Mario. :D

1v@n 01.06.2023. 13:56

Taj G u MeGDonalc ni meni nije jasan, al ok. U HR je skup za popizditi jer realno nema neku konkurenciju.
Sinonim je za fast food i ljudi i dalje kupuju koliko god da dižu cijene i smanjuju porcije.

Sjećam se kad se otvorio na Vrbanima, praktički 5 min od kuće i kad su se svi rođendani ekipe iz razreda tamo slavili :lol2:

Čovjek se tad mogao i najesti, a McFlurry je bio brdo sladoleda s prožetim jagodama/m&m/čokoladom. Kaj imamo danas, papirnate slamke, drvene žlice, smiješno malo sladoleda a u sladoledu nema ničeg od tih “okusa” nego je samo posipano po vrhu… a cijene samo idu gore.

Odem i dalje do njih, ali ne jedem ništa osim wrapova koji koštaju 1.99Ł :)
Mislim da su i cijene niže nego u HR, ali je tu konkurencija strašna.
https://i.postimg.cc/nXznx3LH/IMG-9059.jpg

jazzwa 01.06.2023. 14:17

Citiraj:

Autor John Creasy (Post 3679191)
svako ima svoje susjedno jeftinije tržište. sjever ide u sloveniju, mi na jugu idemo u bosnu, točnije bosanski brod. gorivo i plin su bili nenormalno jeftiniji prije, sad se cijena izjednačila. jbg nisu ni oni glupi hehe

u bosni ako ti je račun u trg. centru mislim iznad 100km ili tako nešto, mogao se odnijet na carinu (il gdje već) i dobit neku razliku u porezu. pogotovo na elektroniku.

ljudi aute popravljaju u bosni u ovlaštenim servisima.
kuhinje/namještaj/stolariju kupuju u trgovinama u bosni, pitaš ih da naprave par manjih računa i odeš s par frendova po to da te ne zajebavaju na carini.

motor za auto sam uzeo u bosni

Ma znam ja za to sve, ok, jeftinije je u bosni nešto što tamo i proizvedu, pa još povrat poreza itd, ja govorim o Hrvatskim proizvodima jeftinijim u susjednoj državi nego u državi u kojoj se proizvede.

Zamisli da to sve što si naveo, kuhinje, stolarija itd odeš u trgovinu kod nas i kupiš jeftinije nego u BiH gdje se proizvede

xlr 01.06.2023. 14:21

m&m ne stavljaju vec godinama nego kakti neki drobljeni smarties, a kladio bi se da je to odron confettino od kandita :D

Inovator 01.06.2023. 14:28

Kad smo kod teme, poljoprivrednici već najavljuju brutalan porast cijena najesen, osobito ako im se ne smanji (ukine) PDV. A i uskoro će Vlada ukinuti subvencije na gorivo....

coconut 01.06.2023. 15:07

Poznam lika koji je u Bosni naručio pvc stolariju za novu kuću i koja ga je došla nego duplo jeftinije nego kod nas. Iste dimenzije, isti materijal, isti okovi za duplo manje love.

lowrider 01.06.2023. 15:10

Citiraj:

Autor Inovator (Post 3679283)
Kad smo kod teme, poljoprivrednici već najavljuju brutalan porast cijena najesen, osobito ako im se ne smanji (ukine) PDV. A i uskoro će Vlada ukinuti subvencije na gorivo....

Ma i treba. Nek sve poskupi, nek cijene napumpaju do neba.

Hamm 01.06.2023. 16:38

Citiraj:

Autor coconut (Post 3679290)
Poznam lika koji je u Bosni naručio pvc stolariju za novu kuću i koja ga je došla nego duplo jeftinije nego kod nas. Iste dimenzije, isti materijal, isti okovi za duplo manje love.

Na isti način se grade i kuće s firmama iz BIH i Srbije. Od klasičnih zidanih do montažnih. Kud i kamo jeftinije nego u RH. :)

kopija 01.06.2023. 20:46

Citiraj:

Autor Colop (Post 3679242)

Ja to doma radim.
Samo ti treba dobar blender.
I bajadere s 50% badema :)

xlr 01.06.2023. 22:17

Bajadere? Da ne bude na kraju skuplja pita nego tepsija? :D

hash 01.06.2023. 23:03

Pa podijeli recept jebemu, sto se stidis :D

Isto tako vi (vi ako ima jos tko osim Colopa) sto kupujete hranu na amazonu, nikad mi to ne bi palo na pamet da se isplati. Velika nutella nam traje valjda 2 godine tak da mi to nazalost otpada.

kopija 02.06.2023. 04:50

Citiraj:

Autor xlr (Post 3679379)
Bajadere? Da ne bude na kraju skuplja pita nego tepsija? :D

jest bogami, može se koristiti i ko sredstvo plaćanja

bubbi uvalio ciglu bajadere za 1TB HDD :)

lowrider 02.06.2023. 09:31

Pa kak izgleda da prijete s cijenama, morat ćemo se okrenuti kućnoj proizvodnji hrane i slastica, pa u robnu razmjenu.
Ili preko alternativnih valuta koje funkcioniraju super baš za to

Mommistake 02.06.2023. 09:34

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3679463)
Pa kak izgleda da prijete s cijenama, morat ćemo se okrenuti kućnoj proizvodnji hrane i slastica, pa u robnu razmjenu.
Ili preko alternativnih valuta koje funkcioniraju super baš za to

Sve bi to bilo super, ali i za to moraš imati naljepnicu, testove, firme, i ne znam što sve ne. :D

lowrider 02.06.2023. 09:49

Pa trebalo bi dubinski ispitati materiju.

Niko ti nemre zabraniti da danas friško složenu domaću nutelu ili bajaderu zamijeniš za kokoš i 10 jaja koja ti trebaju cccc...

Mommistake 02.06.2023. 09:52

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3679469)
Pa trebalo bi dubinski ispitati materiju.

Niko ti nemre zabraniti da danas friško složenu domaću nutelu ili bajaderu zamijeniš za kokoš i 10 jaja koja ti trebaju cccc...

Vjeruj mi, u hrvatistanu će naći načina da ti zabrane. :D

spiderhr 02.06.2023. 10:00

pa i kotao za rakiju moraš prijaviti i ne smiješ više od x litara napraviti.

medo 02.06.2023. 10:00

Zašto je hrana HR proizvođača jefitnija u okolnim zemljama

Koliko mi je poznato u nekim saveznim državama u americi je zabranjeno imati vlastiti vrt. Tamo gdje je dozvoljeno ima recimo zabrane čuvanja sjemena tako da opet kupuješ od big corp. Puna su usta medija o samodostatnosti a čini se sve da se to minira.

Našoj djeci i unucima će vjerojatno u nekom trenutku biti zabranjeno kuhanje, pranje veša i sl. jer je to “energetski neučinkovito”. Čini mi se da će život u budućnosti biti sličan životu u studentskom domu i sve će biti na leasing bez prava otkupa.

Ako netko misli da je to nemoguće neka se sjeti poslovice o žabi koja se polako kuha. Našim daljnjim precima je nezamislivo kako mi danas živimo jer si oni nikada ne bi dozvolili da potpuno ovise o dućanima, dječjim vrtićima, pizzerijama, katerinzima, mobitelima i sl.

Kako mi je jedna baka otvorila oči na glavnom trgu u Zagrebu. Pogledala je prosjaka na ulici i rekla: “Ovoga na selu nema. Zemlja će uvijek nešto dati.”

coconut 02.06.2023. 10:42

Moj je otac rođen na selu i uvijek govori da onaj tko ima zemlju, ne može biti gladan.

lowrider 02.06.2023. 11:02

Pa naravno na korporacijama ne paše da ljudi budu samodostatni u bilo kojem pogledu, prehrambenim, energetskom itd.
Ovo s rakijom je smiješno.
Treba uvesti ogroman broj carinskih ophodnji i da u sezoni pečenja/kuhanja rakije, obilaze sve domove, da imaju ovlast nasilnog ulaženja bez naloga u bilo koju prostoriju, dvorište, ako treba i uz oružanu silu.

Vozila opremiti sa senzorima alkoholnih para i da se u to vrijeme voze okolo, i sve sumnjivo odmah pistupaju, od blokade područja, oganičenja kretanja itd dok se svi pecari pe pohvataju ccc.....

Nemojte biti smiješni.
Za sebe se može imati, razmijeniti s nekim sjeme starih sorti npr. povrća koje nisu gmo i tretirane raznim kancerogenim spojevima kontrolirano od te jedine 2-3 firme koje kontroliraju sjeme.

Na veliko ionako se ne isplati radi.
Za sebe itekako, al se zaboravilo i ljudi su lijeno jako.

webstartm 02.06.2023. 11:19

Moji starci na selu rade 2-3 vrtla da imaju verduru za sebe i usku obitelj...Rade bez ikakvih prskanja, otrova, sa starim sjemenom i koriste samo stare metode suzbijanja nametnika, otopljeni pepel i sta ja znam sta jos.

Koliko je tu muke, truda, potrosene vode, vrimena, skupljanja puževa, gusjenica itd itd
Kilo poma kad sve stavis na papir izadje 20 eur, a u ducanu 1 eur
Jbg.

Imali smo vocnjak, 20tak stabala, sve super, jedne godine s gnjojem dosao žilogriz (crv), obišao par tih biljnih apoteka, svi mu rekli da je bitka tu izgubljena, ma kako god pokušavali...i da, kroz par godina svako stablo palo samo od sebe, žile izgrizene...

lowrider 02.06.2023. 11:24

Sve je to jasno, radiš za sebe.
Al ti svoju jabuku sa stabla možeš jesti.
Kupljenu ne, jer je zatrovana do sjemena.
Ok, i a onih koji vele da od nećega se mora umrijeti.

Btw, kupio sam 10 godina zapušten voćnjak.
Mene je šokiralo koliko sve dobro rađa, je sve obraslo.
Susjed ima sve uređeno, svako malo đu zečevi pojedu voćke, a sve pokošeno, čisto.
Kod mene trava metar, niti jedna voćka oglodana.
Jabuka, kruški, šljiva, dunji bilo ko uđpriči, više od pola propalo neobrano.

Sve ovisi.

Roberto 02.06.2023. 11:33

Citiraj:

Autor medo (Post 3679474)
Koliko mi je poznato u nekim saveznim državama u americi je zabranjeno imati vlastiti vrt. Tamo gdje je dozvoljeno ima recimo zabrane čuvanja sjemena tako da opet kupuješ od big corp. Puna su usta medija o samodostatnosti a čini se sve da se to minira.

Našoj djeci i unucima će vjerojatno u nekom trenutku biti zabranjeno kuhanje, pranje veša i sl. jer je to “energetski neučinkovito”. Čini mi se da će život u budućnosti biti sličan životu u studentskom domu i sve će biti na leasing bez prava otkupa.

Ako netko misli da je to nemoguće neka se sjeti poslovice o žabi koja se polako kuha. Našim daljnjim precima je nezamislivo kako mi danas živimo jer si oni nikada ne bi dozvolili da potpuno ovise o dućanima, dječjim vrtićima, pizzerijama, katerinzima, mobitelima i sl.

Kako mi je jedna baka otvorila oči na glavnom trgu u Zagrebu. Pogledala je prosjaka na ulici i rekla: “Ovoga na selu nema. Zemlja će uvijek nešto dati.”

You will own nothing and be happy!

medo 02.06.2023. 12:22

Imali smo i mi vrtove u obitelji uz kuće. Višak se dijelio ili mijenjao sa susjedima. Imali smo višnju koja bi tako dobro rodila da je to bilo čudo. Nemaš mjesta u škrinji za smrznuti, nemaš mjesta u špajzi za sve te pekmeze od te višnje a samo jedno drvo.

Po jagode smo išli u vrt tri puta na dan da poskidamo zlatice i ostale nametnike s njih i uberemo zrele da ne propadnu do sutra. Imao sam 7-8 godina i to mi je bio gušt samo takav ko klincu. Jedva smo čekali da nas teta pusti na jagode.

Mogao bi danima o tome. Fali mi to. Znalo je biti teško i naporno ali se nismo žalili jer smo znali što je nagrada a starci su morali paziti da ne pobjegnemo u vrt :)

Neo-ST 02.06.2023. 12:49

Toliko programera, manager, CEO-ova i pametnih ljudi na ovom forumu, a da nitko ne može napraviti neki website za planiranje samoodrživosti pojedinaca/obitelji 😔

Tipa upišeš veličinu parcele koja ti je dostupna (bez toga ne može jbga), koliko ljudi misliš uzdržavati, i na temelju toga ti website izbaci koliko čega bi trebao posaditi i koje domaće životinje imati da bi mogao uzdržavati taj broj ljudi.

Znači npr. upišeš 4 osobe (obitelj), dostupno 500m2, trebao bi posaditi xy m2 krumpira, xy m2 salate, poma, koju voćkicu, itd. + box za 10 kokoši veličine xy m2.

A kad bi se išlo baš u krajnost, onda bi se tu trebalo uvrstiti i koncept za vodu (kišnica ili potok ako ima blizu) + struja (solari, baterije, vjetrenjača), itd.

To bi već bilo skuplje projektiranje, ali ovo samo za prehranu mislim da ne bi (uz uvjet da imate ili si možete negdi kupiti zemlju samo za to)

spiderhr 02.06.2023. 12:56

Prije se to znalo i bez računala i program planirati.

Znaš koliko ti je potrebno ako bude manje jedne godine onda sljedeće staviš više a ako imaš više onda manje ili podijeliš okolo.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:01.