PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Kucna mreza savjet (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=315918)

jp_rv 26.04.2024. 21:05

Citiraj:

Autor xlr (Post 3733941)
A trebalo je biti samo jedan SG2008P, pa je uletio kontroler (softverski me zezao na Winsima) i još jedan uređaj i to mi je stvorilo manjak za jedan port. Kroz godinu dana ću vjerojatno uzeti još jedan POE AP... Trebao sam odmah uzeti SG2016P i pregrmiti inicijalni trošak, košta točno koliko i dva SG2008P. I ovako sam previše već uložio u ovu mrežu. Taman setup da vidim leži li mi Omada SDN ili ne - prije nego krenem jednog dana slagati svoju prvu mrežu

šta će ti kontroler?

za išta manje od 10 ap-ova apsolutno ne vidim smisao. održavao sam cjelokupnu mrežu i firmi sa 20tak ap-ova ručnim konfigom. neš ti. uostalom napraviš to jednom i zaboraviš da postoje, dok ne prođe 10-12 godina pa ih se zamijeni s 4 generacije novijima.

slagao sam jednoj stranci omada tplinkove, 6 komada bez ikakvog kontrolera. trebalo mi je oko 10 min po ap-u. rade sad će 3. sezona da niš nije crklo i da nisam imao intervenciju.

moj "home lab" je jedna polica u ormaru iz 70ih sa 4 routera unutra, 2 sff servera i switchem od prije 10 godina. i na podu su 2 ups-a. i to sve drži jedno 15km wifi linkova na 10 lokacija. ne mora to izgledati kao one boleštine sa reddita, sve skupa nema 1000 eura u ovome. tj moguće da je tu negdje ili malo više, arube nisu bile baš jeftine. i ne vrtim nikakve perverzije, samo adguard home kroz kojeg ide samo kućni promet.

xlr 26.04.2024. 21:44

Imam vise ap-ova pa zbog fast roaminga imam kontroler. Prije sam ga vrtio na svom hardveru i sjebo par puta pa digo ruke, nije bilo odrzivo (tlaka je to odrzavat i necu to) pa uzeo hardverski i zaboravio na njega. Potpuno bacene pare, ali jbga, svi mi ovdje bacamo pare na nesto. Nazalost (ili na srecu, necu nikad saznati) isao sam otpocetka na SDN soluciju s kontrolerom i nisam nikad probao standalone mode. Kasnije mi se vise nije dalo ici nazad i probati.

jp_rv 26.04.2024. 22:18

rade oni solidno i bez... nije loše kao na mikrotiku. non fa bitno. ali malo si si ga zakomplicirao.

xlr 26.04.2024. 23:38

Hmm daleko od toga da sam zadovoljan s dometom wifija na eap653, ali oke, zakomplicirat cu ove tri etaze i 300m2 s jos nekoliko ap-ova pa ce biti bolje. Definitivno sam mogao proci jeftinije s asus meshom, ali onda se ne bi mogao tako lijepo igrati i uciti o mrezama :)

benny_blanco 27.04.2024. 17:37

Da se nadovezem na na omada rijesenje.

Pred nesto vise od 2 godine odlucim se na kombinaciju:
Router - ER 605
Switch - sg2210mp
AP - EAP245 i EAP225

Controller - u Dockeru

Sam kontroler sporo update-aju, tako da mi je startu falilo par features, nakon cca god dana odlucio sam izbaciti kontrolac iz igre.

Na switch 8 POE portova je radilo 2 godine non-stop, bez prevec problema. Takodjer druga 2spf porta su bila u pogonu.
Tokom druge godine (citaj nakon isteka garancije) port 5 i 6 poceli se nasumicno iskljucivati/ukljucivati. Ne moram ti objasnjavati koji je to bio pain in the a$$ skuziti kako malo rade malo ne.

Odlucim se izbaciti switch, kako je istekla garancija otvorim switch pogledam stanje ploce, i vidim kako je na mjestu oko CPU kao "zagorilo"...
TL;Dr hladnjak se drzi na dva sarafa, pasta na CPU je samo jedna mala tocka koja se stvrdnula te se sam hladnjak mogao "klackati" na CPU. Pretpostavljam da je to bio jedan od uzroka problema s switchem. Dalje nisam testirao vec na reciklazu.

Isti router mi se nalazi na drugoj lokaciji, te moram pohvaliti kako VPN izmedju lokacija radi jako dobro, koristim kombinaciju OpenVPN i IPsec koji je ugraden u routeru.

APovi su se pokazali kao pun pogodak, kako unutarnji tako i vanjski.

Kupio sam takodjer novi router ER707-m2, pa budem u nekom periodu konfigurirao isti.

Ostala rijesenja koja sam gledao, traze nesto vise uloga, tako da mi se ovo cinilo kao najbolji omjer ulozeno/dobiveno.

xlr 27.04.2024. 18:33

Citiraj:

Autor benny_blanco (Post 3740226)

Ostala rijesenja koja sam gledao, traze nesto vise uloga, tako da mi se ovo cinilo kao najbolji omjer ulozeno/dobiveno.

To je bio jedini razlog zasto sam isao na Omadu. I cinjenica da imam 3 etaze, zelim separirati 3 mreze i opciju da se mogu zaj u labu i uciti bez da shebem net po kuci. I hocu napokon dobar wifi u stanu i maknuti sve zice. I da sve lako mogu prosiriti po potrebi jer sam krenuo samo sa dva AP-a i dobro da jesam! Sad sam malo pametniji i znam sto dalje.

Slicno kao kod tebe, ER605, 2x EAP653 i 2x SG2008P. Planiram na jos jednu lokaciju staviti ruter i povezat ih. S vremenom bi najradije eliminirao jedan switch i sve prebacio na wifi.

Ukratko, sve radi vec mjesec i nesto, doma napokon imam wifi vrijedan spomena. Zanimljiv mi je setup s kontrolerom s jednog mjesta. Vrijeme ce pokazati.

Ps: u startu kad sam vrtio softverski kontroler bezveze sam ga dignuo na win masini. Kasnije kad sam sve slozio i htio ga dignuti na linuxu/dockeru, skuzim da je win verzija novija od linuxa i da mjesecima nisu updejtali linux verziju. Srecom hardverski kontroler sam mogao updejtati na noviju verziju od one na windowsima i lagano restorao backup.

xlr 27.04.2024. 19:42

Kad bi imao zgradu ne bi pisao tu po forumu :D

jp_rv 27.04.2024. 19:45

Citiraj:

Autor xlr (Post 3740236)
To je bio jedini razlog zasto sam isao na Omadu. I cinjenica da imam 3 etaze, zelim separirati 3 mreze i opciju da se mogu zaj u labu i uciti bez da shebem net po kuci. I hocu napokon dobar wifi u stanu i maknuti sve zice. I da sve lako mogu prosiriti po potrebi jer sam krenuo samo sa dva AP-a i dobro da jesam! Sad sam malo pametniji i znam sto dalje.

Slicno kao kod tebe, ER605, 2x EAP653 i 2x SG2008P. Planiram na jos jednu lokaciju staviti ruter i povezat ih. S vremenom bi najradije eliminirao jedan switch i sve prebacio na wifi.

Ukratko, sve radi vec mjesec i nesto, doma napokon imam wifi vrijedan spomena. Zanimljiv mi je setup s kontrolerom s jednog mjesta. Vrijeme ce pokazati.

ovo boldano zna bit problem ako sve vrtiš na istoj mašini, tj routeru.
nije nikakav problem imat 2 routera u mreži, pod uvjetom da imaš dignute vlanove. odvoji si subnet za igranje da ne diraš ostatak mreže.

recimo ja imam 2 porta na mikrotiku fizički odvojena od ostatka mreže i virtulni wlan s njima, i šta god da utaknem unutra je odvojeno dok ne sredim konfiguraciju i pustim u bridge sa ostatkom mreže. nije to sad nešto često, ali znalo se desit da pustim default config nečega drito u mrežu i stvar krene davati ipjeve po mreži. bolje to spriječit.

xlr 27.04.2024. 20:15

A reci mi sad, kad si tako uletio pun znanja i bez razumijevanja, sto ja tocno slazem? :D Wtf

xlr 27.04.2024. 21:10

Ja... Ne, ne mogu, ne u subotu navecer! I'm out

dadoremix 29.04.2024. 09:03

ajmo onda danas, ponedeljak je :)
go go go

johnsmith 29.04.2024. 09:10

dado, stari troll :D
stvarno xlr, zasto ti nisi ko gen z i sve u mesh utrpao :D

dadoremix 29.04.2024. 09:19

ja volim mikrotik i kabel
kabel ja zakon

xlr 29.04.2024. 09:38

Citiraj:

Autor johnsmith (Post 3740393)
stvarno xlr, zasto ti nisi ko gen z i sve u mesh utrpao :D

A di da uguram onih 10ak zica :)
Decki, budite njezni s gen z, samo soft language! Decko je tek nedavno kupio prvi wifi i spojio ves masinu na net.

medo 29.04.2024. 10:27

Citiraj:

Autor Dobro Namazan (Post 3740243)
komplikujete umjesto da jednostavno mesh sistemom riješite sve.

:D :D :D

benny_blanco 03.05.2024. 10:56

Nisam pratio topic par dana al vidim da se nesto izdogadalo al da ga j**es nemogu popratiti : )

jp_rv 03.05.2024. 12:11

ma bio je jedan user koji je nekako spamao... vidim da je u međuvremenu izbrisan skupa sa svojim postovima. i sad fali kontekst.

Karlo666 05.05.2024. 15:51

Citiraj:

Autor benny_blanco (Post 3740913)
Nisam pratio topic par dana al vidim da se nesto izdogadalo al da ga j**es nemogu popratiti : )

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3740926)
ma bio je jedan user koji je nekako spamao... vidim da je u međuvremenu izbrisan skupa sa svojim postovima. i sad fali kontekst.

Malo offtopic
Lik je spamao i trollao xlr-a
Uglavnom priče su mu bile kako smo mi svi glupi i da pametni ljudi kupuju Xiaomi Mesh sa konstantnim glupim postovima koji su kao minireview istih uređaja i sve to sa slikama te youtube linkovima.

https://i.imgur.com/ILJgwi0.png
https://i.imgur.com/zZFn7T5.jpg

Valjda je od PCE Forum admina dobio permaban te sve poruke i postovi su mu HardDeleteane

Mr. Mojo Risin 13.06.2024. 10:45

Koji switch

Pozdrav. Sređujem si kat i potkrovlje, a kod staraca u prizemlju mi je ruter. U pitanju je T-com, nije optika, brzina je oko 50 Mbit/s. Oni koriste telefon i Maxtv i spojen im je tablet na wifi. Ja bih gore koristio samo internet. Na tavanu sam ugradio komunikacijski razvodni ormar i do njega imam praznu cijev iz prizemlja i u njoj cat7 patch kabel koji bih dolje spojio na jedan izlaz iz rutera (ruter ima dva izlaza za net, dva za maxtv). Također, gore zasebno iz svake sobe imam taj kabel u ormaric doveden. Dakle, trebao bih internet gore kod sebe na 7 dodatnih mjesta.
Gledam po internetu switcheve i nisam ziher koji kupiti i dal bi to uopce tak funkcioniralo kak sam si ja zamislio.
Eto molim vas za savjet koji switch (vjerujem da mi to treba) kupiti, da li je komplicirano to sve podesiti ili mozda koji drugi savjet. Thnx! 🙂

Renesis 13.06.2024. 11:40

8 portni switch TL-SG108 ili 16 pa nek se nade, tipa TP-Link TL-SG116 za 50-60€ i rijesio si sve probleme.

Samo popikas sve kablove unutra i to je to.

Mr. Mojo Risin 13.06.2024. 11:51

Citiraj:

Autor Renesis (Post 3747099)
8 portni switch TL-SG108 ili 16 pa nek se nade, tipa TP-Link TL-SG116 za 50-60€ i rijesio si sve probleme.

Samo popikas sve kablove unutra i to je to.

Hvala!

vex 13.06.2024. 17:01

Pozdrav;

Ima netko da zna u mikrotik i ima volje odraditi podešavanje na daljinu. Ja bi pospajao sve. Naknada se podrazumijeva :D

Nikky 13.06.2024. 17:31

@Mr. Mojo
Radije uzmi TL-SG108E koji je sitno skuplji ali ima dodatno Vlan mogućnosti.
Za ovo šta trebaš (Lan i Internet) ti nije nužan, ali ako sutra budeš želio kroz isti kabel progurati i MaxTv onda će trebati.

jp_rv 13.06.2024. 17:57

Citiraj:

Autor vex (Post 3747147)
Pozdrav;

Ima netko da zna u mikrotik i ima volje odraditi podešavanje na daljinu. Ja bi pospajao sve. Naknada se podrazumijeva :D

malo si van konteksta. podešavanje čega? za hrpu stvari imaš jutub tutorijale i tikov forum...

vex 13.06.2024. 18:30

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3747152)
malo si van konteksta. podešavanje čega? za hrpu stvari imaš jutub tutorijale i tikov forum...

a ono,renovirao kuću , razvukao sve kablove, rekao liku šta imam i trebam, dao mi ponudu za mikrotik i par acess pointa, i onda otišao AWOL :D , a ja sad nemam pojma da li ugrađivati tu opremu ili neku drugu. Ne da mi se njega čekati više.

jp_rv 13.06.2024. 19:16

Neznam šta je awol...
I ne. Mikrotik OK kao router ili switch ali njihov wifi je katastrofa.
Uzmi tplink ap-ove cjenovne kategorije koja ti se uklapa u budžet. Poe switch ovakav ili onakav ovisno koji si ap izabrao, I router po forum preporuci...

Mr. Mojo Risin 13.06.2024. 20:11

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3747149)
@Mr. Mojo
Radije uzmi TL-SG108E koji je sitno skuplji ali ima dodatno Vlan mogućnosti.
Za ovo šta trebaš (Lan i Internet) ti nije nužan, ali ako sutra budeš želio kroz isti kabel progurati i MaxTv onda će trebati.

Thnx!
Bas sam krenuo naruciti 🙂

vex 14.06.2024. 09:42

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3747164)
Neznam šta je awol...
I ne. Mikrotik OK kao router ili switch ali njihov wifi je katastrofa.
Uzmi tplink ap-ove cjenovne kategorije koja ti se uklapa u budžet. Poe switch ovakav ili onakav ovisno koji si ap izabrao, I router po forum preporuci...

ok, šta da uzmem onda ? Prijedlog je bio Mikrotik CRS326-24G-RM i par komada "cAP ac" acess pointa. Ja se ne kužim u to, znam pospajati i tak ali konfigurirati ne :D

Nikky 15.06.2024. 12:13

@vex
Jesu li već kupljeni Mikrotik CRS326-24G-RM i par komada "cAP ac" acess pointa ?
Koji je operater i router ?
Šta se od usluga uzelo ?

jp_rv 15.06.2024. 12:26

Citiraj:

Autor vex (Post 3747243)
ok, šta da uzmem onda ? Prijedlog je bio Mikrotik CRS326-24G-RM i par komada "cAP ac" acess pointa. Ja se ne kužim u to, znam pospajati i tak ali konfigurirati ne :D

crs je OK ali ne kao glavni router, osobito ne ako imaš optiku. odnosno MOŽE ako ti neće biti glavni router nego će eto, biti u mreži.
malo je glup izbor jer za "par cap ac-ova" ti treba POE switch ili POE router, a navedeni crs to nije.
gledaj neki jeftiniji tp-link eap dual band ap npr eap225, i onda imaš i neku slobodu kupnje poe swticha (passive 24V kao svi mikrotici ili normalan 48V) , za taj eap stoji
• 802.3af/at PoE
• 24V Passive PoE (+4,5pins; -7,8pins. PoE Adapter Included)

većina današnjih poe switcheva su af/at ...

toliko od mene. crs ako ne treba 24 porta, ti nije potreban. preslab je kao glavni router, nije POE...
imaš i all in one tp-linkovih rješenja, router, controller, poe switch all in one.

medo 15.06.2024. 23:06

Imam TP-Link smart switch 8-port af/at + 2 SFP. POE budget je 75W. Prilično sam zadovoljan s njim. Svojedobno je koštao 150€.

Nezgodno je što upgrade softwarea na switchu kao i reboot switcha gasi struju na portovima. Neki PoE Mikrotici to ne rade što je prilično korisno.

Velikus 18.06.2024. 11:14

da se i ja priključim temi,

imam u planu uzeti optički internet pa bih htio pripremiti kućne instalacije.

koje su pretpostavke za seljenje routera po kući?

ako bih već pripremio "žice" da je moguće seljenje routera, je li onda moguća i takva mreža?
to bi onda bila optička mreža u kući i ima li to smisla?
izgubio sam se u raznim tipovima kablova, konektorima, standardima... što trebam gledati da još samostalno proučim?

s druge strane, koji ethernet kabl provesti da je u skladu s optičkim brzinama?

Renesis 18.06.2024. 11:57

Ako je optika do stana / kuce:
- treba ti prazna ticino cijev (min 25mm) izvana do ciljne pozicije za provuc opticko vlakno
- na toj poziciji ti treba i struja za pretvarac optika-bakar
- obicno se na toj poziciji stavi i router
- od pozicije routera ti treba Cat6 ethernet kabel do svakog mjesta u stanu / kuci gdje ti treba (PC, TV, ...)

Unutar stana kuce ide samo bakar za 99% slucajeva. Ako se pitas ako treba optika, onda ti ne treba :)

Sve unutar stana / kuce bi trebalo biti provuceno u ticino cijevima, tako da ako jednog dana trebas upgrade, samo provuces novi kabel.

Nikky 18.06.2024. 15:20

Uz ovo šta je kolega već rekao, router nije igračka pa da se seljaka po kući.
Nekakvi potrebni koraci su:
- znaš / predvidiš gdje će optika ući u stan / kuću
- odatle ide prazna elektro cijev do nekog "centralnog mjesta" gdje će biti čvorište za cijelu mrežu
- ako je baš nezgodno / komplicirano naknadno postaviti tu cijev unutar kuće onda je opcija da odmah nakon šta se uđe u kuću postaviš ormarić gdje će biti ONT (ili Router ako je tipa sve u jednom), ne zaboravi tu dovesti i struju
- tada provlačiš minimalno 2 Lan kabela do "centralnog mjesta"
- od "centralnog mjesta" provlačiš Lan kabele do svih potencijalnih mjesta, sa tim da do dnevnog boravka i sl. (čitaj: TV) vučeš obavezno 2 kom
- na tom "centralnom mjestu" isto trebaš struju, nekakav okvir / ormar gdje će biti odg. mrežni switch
- sko imaš kakav server onda treba imati na umu njegov smještaj, UPS
- ako imaš UPS onda je zgodno da se osim servera i ONT + Router napajaju preko njega
- sad tek dolazi na red WiFi, koji i kakav ovisi o prostoru, klijentima, ....
- Lan kabele vućeš sve sa S/FTP Cat6
- koji kabel, konektori, utičnice smo više puta opisivali pa potraži
- ...

Velikus 19.06.2024. 11:37

puno hvala na savjetima!

trebam još malo razmisliti o svemu pa navratim ako ću još imati pitanja :)

daki 19.06.2024. 20:09

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3747914)
Uz ovo šta je kolega već rekao, router nije igračka pa da se seljaka po kući.
...
- Lan kabele vućeš sve sa S/FTP Cat6
- koji kabel, konektori, utičnice smo više puta opisivali pa potraži
- ...

Da se nadovezem na upit, da li je S/FTP Cat6 potreban ili ici na Cat6(A) obican? Bilo je vec upita, a i prije sam citao po netu, pa je vecinom zakljucak da shielded varijanta moze napraviti vise stete nego koristi za obicne kucne instalacije. Ono so mene brine je da imam praznu cijev u zidu s dosta "kutova" pa nisam siguran koliko će teško ići provlačenje 2 shielded kabla koji su deblji i krući nego obicni. A htio bi se osigurat za buducnost za bar 10G brzine

Pupo 19.06.2024. 20:15

Na kratke relacije, 10g ide i kroz najprostiji cat 5 kabel, ali ako si u prilici, bolje sftp u svakom slučaju.

Što se tiče kuteva i provlačenja, ako ti prođe sajla za uvlačenje, proći će i kabel. Namaži ga malo čarlijem i ide bez problema.

Nikky 19.06.2024. 20:53

Evo jedno mišljenje / objašnjenje (da ne ispadne kako "izmišljam") > https://wbnetworks.com.au/blog/what-...cat6-and-cat6a
Po želji idi na vulgaris varijantu (bez shielded - a) .... samo pazi da je puna žica (ne licna) jer ćeš upasti u gadne probleme pri spajanju.

Za provlačenje prvo provuci sajlu / neku deblju žicu i nju koristi kao vodilicu,
nekada prođe štos da na ovu žicu prvo vežeš jedan kabel a drugi "pridružiš" nakon par metara ....
Svakako posudi univerzalac / Lan tester i odmah nakon provlačenja provjeri da nije koja žica u prekidu.
Na žalost, zna se desiti da tvornički bude prekida u kabelu ... pa da znaš odmah reagirati / ponoviti radnju :fiju:

Samo za primjer > https://www.ellabo.hr/mrezni-kabeli/...rice&order=ASC

Pupo 19.06.2024. 21:42

Citiraj:

Autor Nikky (Post 3748158)
Evo jedno mišljenje / objašnjenje (da ne ispadne kako "izmišljam") > https://wbnetworks.com.au/blog/what-...cat6-and-cat6a
Po želji idi na vulgaris varijantu (bez shielded - a) .... samo pazi da je puna žica (ne licna) jer ćeš upasti u gadne probleme pri spajanju.

Za provlačenje prvo provuci sajlu / neku deblju žicu i nju koristi kao vodilicu,
nekada prođe štos da na ovu žicu prvo vežeš jedan kabel a drugi "pridružiš" nakon par metara ....
Svakako posudi univerzalac / Lan tester i odmah nakon provlačenja provjeri da nije koja žica u prekidu.
Na žalost, zna se desiti da tvornički bude prekida u kabelu ... pa da znaš odmah reagirati / ponoviti radnju :fiju:

Samo za primjer > https://www.ellabo.hr/mrezni-kabeli/...rice&order=ASC

Za po kući kad se krimpa, nije loše uzet rj45 konektore koji imaju na sebi rupe da žice prođu kroz njih.

https://s.click.aliexpress.com/e/_DBhflYb
https://www.instar-informatika.hr/rj.../product/#opis

Lakše je skrimpat

Nikky 19.06.2024. 22:05

Slažem se, pogotovo za nas čorave :D
Samo jedna napomena u tom slučaju, treba imati male i oštre cvikcange pa pažljivo ocvikati višak šta viri.
Neke RJ45 utičnice su metalne iznutra pa može biti svakakvog veselja ako se ovo poviše ne odradi kako treba,
Netko od kolega je prijavljivao / ukazivao na taj detalj.

Već smo govorili ali nije zgorega ponoviti, nekakvo pravilo je da se gore spomenutim kabelom odradi "strukturno kabliranje" a to znači da je spoj obično sa krone "nabacivanje" ili tool less, a onda se od patch panela prema switch - u / router koristi gotove kabele. Ista stvar je od zidne utičnice prema klijentima.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:30.