![]() |
Citiraj:
|
Citiraj:
U tih par sati ni proizvođačev diag utility nije uvijek jednako očitavao stanje i kapacitet (ukupni i po particijama). Da se nadovežem na ovo što je Sinac napisao, i da imaš desetak SSD i/ili HDDa to je kap u moru kao uzorak za bilo kakve tvrdnje o pouzdanosti. Trenutno od svojih 14 SSDa i 38 HDDa mogu samo izdvojiti 39. koji stoji kao suvenir za anegdotalne pričice, Quantum LPS170 iz 1992. (170 MB :) ) koji još uvijek radi. Da u međuvremenu nije crklo par desetaka (od "slavnog" IBM Deathstara, nekoliko WDa i Seagatea), možda bih i mogao pomisliti da su HDD pouzdani ali nažalost ipak nisu. To je i dalje najgora komponenta po šteti koju napravi, tako da ih treba imati što više komada, sa što više kopija i na više lokacija, ovisno koliko su ti podaci bitni. |
Citiraj:
|
Citiraj:
imao sam samo jednu situaciju krepavanja HDD da više nisam mogao ništa, te nekoliko sa bad sectorima koji sam uspješno zamjenio drugim i zliglasni cryptolocker koji je kodirao 80% sadržaja. disk je ispravan bio ali sa beskorisnim podacima |
Citiraj:
|
No...comment...ovaj forum se poceo zbilja pretvarat u forum.hr...:hitthewal:
|
https://postimg.cc/vDMYg39J
mogu jedino podkrijepit svoje stajalište svojim iskustvom moja kolekcija svi su mehanički i još četvrtinu ih imam s bed sektorima koji još uvijek pišu brišu znači mogu se koristit kao usb stickovi za prebacivanje podataka , diskovi nisu u pogonu već se pale po potrebi što se tiče sadržaja skupljano zadnjih 15-stak godina.. https://postimg.cc/vDMYg39J |
Nek si ti s nama podijelio svoju file listu 😁
Ajd molim te ubuduce koristi tocku, zarez. Bit ce nam lakse citat sta si nadrobio. Hvala 😉 |
Citiraj:
Zasto bih koristio disk za koji neznam pouzdano da su podaci koje kopiram gore isti kao i oni koje cu kopirat sa njega? CRC/MD5 Errors pozdravljaju pa dobijes na kraju fajlove koji izgledaju kak spada ali nisu (npr. mp3-ce di jedan dio od 1-2 sekundi fali i slicno)...sorry al nakon ovih izjava zbilja vise neznam dal trollas ili si prirodni...."talent"...:stoopid: Ak trollas > svaka ti dala samo ne tvoja, ak ne > dobro razmisli o svojoj karijeri u IT-u kao "informaticki suradnik"...nhf. |
Citiraj:
Tebi sretno s tvojim [mehaničkim] diskovima... :chears: |
Citiraj:
|
Za zaštitu od bad sectora može poslužiti ZFS ali nažalost tu nema dobre integracije s windowsima. Eventualno u vidu dedicted NAS storagea kojem windows radne stanice pristupaju kao mrežnom disku. I naravno to nije backup još uvijek.
|
Trošenje M.2 NVMe diska
Citiraj:
Tu pomažu snapshoti uz aktivni sync na OneDrive, Google Drive ili nešto slično što synca u realnom vremenu s mogućnošću vraćanja starih verzija fileova. ZFS ftw |
Mirror RAID na stolnim računalima je ionako pro forme da korisniku pruži osjećaj sigurnosti, a zapravo je banana kada se pojavi greška u fajlovima (iz bilo kog razloga) na jednom disku koja se identično prekopira i na drugi disk.
Ne postoje serveri bez razloga. Isto tako cryptolocker će preko mreže dohvatiti i podatke na NAS-u i bilo kojem mrežnom disku na koji korisnik zaraženog računala ima nenadzirani pristup (unattended, automatski pristup bez recimo upisivanja passworda ili nekog drugog oblika zaštite pristupa). Ovo spominjem da izvjesni kolega ne bi pomislio da su RAID i NAS 100% sigurni kao backup varijante... |
Da, RAID je samo redundancija da nema zastoja a nekad je zgodan i da se od manjih, jeftinijih diskova napravi veći "volume", npr. 3x4TB RAID5 daje 8TB raspoloživog prostora u komadu.
Bitnije mi se čini razlikovati da li je NAS samo backup ili ujedno i file-server. Ako je oboje, backup dio svakako treba biti nedostupan userima (a time i virusima), odnosno dostupan samo backup softveru (poseban user) koji radi automatski backup (samo sync, inkrementalni, bez ili sa snapshotima, nebitno). Iznenadno povećanje backupa je dovoljan znak da je nekakav crypto poharačio "glavni" volume. Da ne offtopičarim dalje, imamo temu o NASevima. |
Citiraj:
Najezim se kad vidim ove arhive po vanjskim diskovima i pricama o nekoj sigurnosti podataka, ja sam zavrsio ovdje :D |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
govorio sam za privatnu hobi kolekciju ne za poslovne svrhe kao što sam rekao imamo posebnog čovjeka firmi za buckup btw ako imate starih diskova s bed sektorima a planirate ih bacit slobodno mi javite na pm da pokupim |
Što se tiče arhiviranja tu je WinRAR s recovery recordom super jer može popravit greške od nekoliko bitova, ovisno koliko velik mu je recovery record.
IMO must have za bilo kakvo dugotrajno pospremanje podataka. |
Citiraj:
Konkretno, ja ne bih na disk s bad sectorima snimao apsolutno ništa jer ako i snimim nešto na takav disk, ne znam hoću li sutra imati pristup fajlovima ili ne, a takvih fajlova nemam. |
Citiraj:
|
Iskreno ja ne znam o čemu pričamo ovdje. Svatko je doma slobodan koristiti diskove sa bad sektorima, ventilatore koji se ne vrte, grafičke koje ne daju sliku kad je vani oblačno i napajanja koja malo bacaju iskre itd.
Ali nemojte mi takve stvari propagirati na ovom forumu, sklon sam vjerovati da je ovo informatički forum koji okuplja i stariju gardu, koja puno zna i koja pazi što piše. Kad se ovdje nešto pročita onda to ipak nešto znači, ili bi bar trebalo. Dajte molim vas obrišite ove hrpe gluposti da probamo ipak zadržati nekakvu razinu. Ima drugih foruma za ovakve stvari. Hvala! |
Citiraj:
Ali sad već idemo off topic pa bih ja završio s ovim poglavljem. |
Citiraj:
Ok...dakle ovo drugo - odustajem. :kafa: |
Službeni Samsung 970 Pro - kopirao sam jedno vrijeme svakodnevno po parsto GB imagea za raznorazne migracije, desetke terabajta mjesečno... blago rečeno nisam ga štedio. Radi k'o urica. Scrubovi prolaze sa 0 grešaka.
|
Samsung PM951, PM961 i PM981 radi ko urica. S obzirom da sam nabavio polovnog, zaključio da su nepoderivi.
Toshiba X3 i X5 dobri su , ali malo griju više. Adata SX8200pro -nakon 5 god health opada na 95% s obzirom da koristim na desktopu. WD SN570 isto odličan. Na laptopu imam Samsung 980 i WD SN770. Moram priznati da nvme duže traje nego mehanički diskovi. Mogu reći da sam potpuno otpisao mehaničke diskove. Prijenosni storage koristim SATA i NVMe. Отправлено через SM-G998B |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:43. |