PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Telemach (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=82)
-   -   Telemach - Optika (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=308323)

Thermaltake 16.05.2021. 10:30

Ono šta sam zasad razgovorom na fejZbuk četu saznao je da postoji Fair usage ne znam kakav je po kojem paketu jer tu info. još nemaju, ali ga ima. Ja sad imam gigabitni net od A1 i znam da ga i oni imaju no nikad nisam u toj mjeri skidao da ga prijeđem, no kada bi imao 10Gbps net na takvoj brzini se puno brže nakupi i promet.

I da net im je asimetričan, bar su mi tako rekli šta je malo čudno već kada nude iste brzine up-a i down-a.

Bubba 16.05.2021. 10:47

Citiraj:

Autor sakomako (Post 3517516)
A inače začudio bi se još i danas netko pošalje faks poruku a ima ih i koji takve faks poruke primaju i gle čuda za to ti treba fiksna linija.

Gle cuda, u ovakvom obliku fiksne linije o kakvom ti pricas, ako saljes i primas fakseve, ista ti ne treba vec 10ak godina u Hrvatskoj (fax.hr sam poceo koristiti 1. 6. 2011., presao na Cloud Fax od T-TH u medjuvremenu...).

sakomako 16.05.2021. 14:43

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3518273)
Gle cuda, u ovakvom obliku fiksne linije o kakvom ti pricas, ako saljes i primas fakseve, ista ti ne treba vec 10ak godina u Hrvatskoj (fax.hr sam poceo koristiti 1. 6. 2011., presao na Cloud Fax od T-TH u medjuvremenu...).

Nije problem ovisi koja si generacija.

No mogu ti samo reći da ima dosta tvrtki koje još imaju fakseve pod normalno, vlasnici su većinom danas već generacija koja je pred mirovinom ili su neki već u mirovini ali još uvijek i rade, tvrtka se vodi na sina ili kćer, ali bivši vlasnik iako je u mirovini i dalje radi, na žalost silom prilika jer od mirovine koju ima ne može živjeti i prisiljen je i dalje raditi dok može. Zato ne očekuj od takvih ljudi da barataju stvarima koje su tebi normalne.

masterCG 16.05.2021. 15:21

Citiraj:

Autor sakomako (Post 3518343)
ali bivši vlasnik iako je u mirovini i dalje radi, na žalost silom prilika jer od mirovine koju ima ne može živjeti i prisiljen je i dalje raditi dok može.

prisiljen je u mirovini slati faksove? :D
kome ih salje? faks podrazumijeva da i osoba na drugoj strani koristi tu prastaru tehnologiju.

pa se ja sad pitam s kime moze poslovati firma koja koristi faks za komunikaciju?
mozda s nekom drugom firmom gdje je takodjer neki penzioner koji sjedi pored faksa... lol

Bubba 16.05.2021. 17:51

Citiraj:

Autor sakomako (Post 3518343)
Nije problem ovisi koja si generacija.

Nije problem nikada, jer neovisno koja si generacija, ili pratis, ili propadnes.

Citiraj:

No mogu ti samo reći da ima dosta tvrtki koje još imaju fakseve pod normalno
To bi me mogao samo slagat.
Citiraj:

vlasnici su većinom danas već generacija koja je pred mirovinom ili su neki već u mirovini ali još uvijek i rade
Alo, ima ljudi 80+ godina koji uredno rokaju Vocapove, Vajberove i slicne pizdarije.

A ti mi pricas da ljudi koji koji su '55.+ godiiste jos koriste faks "za posao". Ti su nesto su debelo promasili u zivotu.

Citiraj:

tvrtka se vodi na sina ili kćer, ali bivši vlasnik iako je u mirovini i dalje radi, na žalost silom prilika jer od mirovine koju ima ne može živjeti i prisiljen je i dalje raditi dok može.
Dakle, opisao si svog unikatnog prijatelja koji se nije snasao. Tough. No jedino gdje faks 2021. zivi je Tehnicki muzej i sudovi i to zbog specificnih zakonskih razloga.

Citiraj:

Zato ne očekuj od takvih ljudi da barataju stvarima koje su tebi normalne.
Imas poslovicno krive premise - ja ne ocekujem nista, ali ti ocekujes da netko danas nudi usluge koje su predpotopne, nepotrebne, nefunkcionalne i zavrjedjuju jedino biti notica u djelovima knjiga koje se bave povjescu.

sakomako 18.05.2021. 10:03

Citiraj:

Autor masterCG (Post 3518354)
prisiljen je u mirovini slati faksove? :D
kome ih salje? faks podrazumijeva da i osoba na drugoj strani koristi tu prastaru tehnologiju.

pa se ja sad pitam s kime moze poslovati firma koja koristi faks za komunikaciju?
mozda s nekom drugom firmom gdje je takodjer neki penzioner koji sjedi pored faksa... lol

Upravo tako!

I ne kažem da nema ljudi 80+ koji su u toku s tehnologijama, ali ima ih i koji nisu. U zgradi imam dosta starijih ljudi koji imaju problema s postavljanjem kanala na kabeskoj i kada se nešto krivo stisne onda nastaje rat u familiji i zovu se susjedi u pomoć. A na svoje oći doživio sam i fizički obračun u familiji gdje je žena istukla supruga jer nije mogla gledati tursku TV seriju, a krivac je bio suprug koji je čačkao po daljinskom i nešto krivo pritisnuo i nije bilo više TV programa.

Inače ova zastarjela fax tehnologija se i dallje uredno nalazi u ponudi printer, scanner i fax, pa vjerujem da se onda i koristi.

¸Mid 18.05.2021. 10:20

Ima negdje link za dostupnost? Mislim, ne vidim nigdje :D

Cilim 18.05.2021. 10:22

Citiraj:

Autor sakomako (Post 3518746)
Upravo tako!
I ne kažem da nema ljudi 80+ koji su u toku s tehnologijama, ali ima ih i koji nisu. U zgradi imam dosta starijih ljudi koji imaju problema s postavljanjem kanala na kabeskoj i kada se nešto krivo stisne onda nastaje rat u familiji i zovu se susjedi u pomoć.

Pricaj mi o tome, imam par takvih redovnih pacijenata koji obavezno brisuci prasinu oko TV-a iskljuce neki od kabela i onda mi zvone na vrata, sused nekaj mi ne delaju TV programi, a nece priznati da je on uzrok tome, "JA, ja nisam nista dirao". :fiju:

Citiraj:

Autor ¸Mid (Post 3518747)
Ima negdje link za dostupnost? Mislim, ne vidim nigdje :D

http://forum.pcekspert.com/showpost....35&postcount=5

sakomako 18.05.2021. 10:44

Inače jučer mi se udostojio doći i predstavnik T-coma na kućna vrata, jer vidio ćovjek da je vrag odnio šalu i nerad i da konkurencija radi i nudi usluge. Malo smo popričali i na kraju mi je čak i uvalio posjetnicu. Da napomenem usput da kod njega usluga ne može ispod 229 kuna, A1 to nudi za 189 kuna, a Telemach za 169 kuna. Konstatirao je da imam dobru ponudu 3 optičke mreže i kabelsku kao četvrtu naravno i bakrenu paricu od njegove firme, koju su ljubomrno čuvali od konkurencije dok im nije Hakom presudio, a to je trebalo napraviti i sa optikom, no na žalost nije se napravilo i tako imam sreću da u šahtu ispred zgrade čući i 4 optika od Škegre, naravno uveli u prva tri nebodera, a u zadnja dva stali, to je bilo prije nego je Amis uvodio svoju optiku, dakle prije poprilično godina. Do mojeg ulaza su dovukli jer su od tuda povukli optiku u crkvu, ali ne i u zgradu. Kada su to radili došla dvojica u skupim odijelima i skupim automobilom da provjere što je napravljeno, a ja i predstavnik stanara ih natjerali da poprave štetu jer su od šahta ispred ulaza u zgradu do crkve iskopali kanal za polaganje optike, pa su nam tako oštetili i AB ploču ispred stepenica, eh taj Škegro!

Što se tiče predstavnika Telemacha onaj jedan i drugi dan ona dva oni su sve uredno zapisivali na papir. Ovaj iz T-coma imao je tablet i dijelio posjetnice, odmah se vidi da nije iz sirotinjske tvrtke, a naravno imao je i odijelo na sebi.

Ova dvojica iz Telemacha više su sličila na one majstore što su montirali kanalice i razvlačili optiku!

Cilim 18.05.2021. 12:29

Citiraj:

Autor sakomako (Post 3518754)
Ovaj iz T-coma imao je tablet i dijelio posjetnice, odmah se vidi da nije iz sirotinjske tvrtke, a naravno imao je i odijelo na sebi.

Tako su meni prije cca 2 godine dosli dvojca iz HT u odjelima i djelili podsjetnice.
Rekoh kaj vi nudite HT u zgradi ima samo zicu - paricu, B.net ima kabel a Amis optiku, kad HT u zgradu dovede optiku onda dodjite nuditi ovako nema svrhe.
Samo su se pobrali...

sakomako 18.05.2021. 17:29

Evo danas su mi malo prije došla dva komada iz T-coma, inače im ne bih ništa zaračunao, koji opet nude ono što je i jučer njihov kolega nudio, na žalost nisu mi ostavile posjetnice. Rekoh im da je kolega bio jučer, no one rekoše da nema veze.

Dakle očito je borba za svakog korisnika.

sakomako 20.05.2021. 13:55

Danas me opet telefonski nazvali iz T-com i nude svoje usluge na optici. Izgleda da ih šefovi dobro ribaju kada ili netko dođe ili netko nazove svaki dan ili svaki drugi dan. Sada kada su nešto i uložili u infrastrukturu nema smisla da stoji neiskorišteno. Do sada dok su koristili infrastrukturu koju smo mi platili nisu se baš nešto trudili.

sakomako 20.05.2021. 13:56

Po zakonu vjerojatnosti sada bi se uskoro netko iz Telemacha trebao opet javiti jer su me vrbovali samo dva puta do sad. Optička mreža stoji i skuplja prašinu, a to nije dobro.

Cilim 20.05.2021. 14:10

Dugo ce i jedni i drugi tako hodati "ko macak oko vruce kase" po Sigetu gdje su sad i jedni i drugi povukli optiku, cijene bas i nisu ono da bi se ljudi odmah lijepili za to...

sakomako 20.05.2021. 18:17

Citiraj:

Autor Cilim (Post 3519352)
Dugo ce i jedni i drugi tako hodati "ko macak oko vruce kase" po Sigetu gdje su sad i jedni i drugi povukli optiku, cijene bas i nisu ono da bi se ljudi odmah lijepili za to...

Ono što je najzanimljivije onaj iz T-coma koji je prvi došao i sam se čudio da imam na izbor 3 optičke mreže kao i B-net kablovsku, bakrenu paricu od T-coma i Škegro optiku u šahtu ispred ulaza u zgradu.

Mogu reći da sam premrežen optikom, kablovskom i klasikom na bakru. Definitvno zgrada s najvećom ponudom optike u ZG.

No realno gledano vrlo glupo i neracionalno investiranje i to u vrijeme dok neki imaju na izbor samo bakrenu paricu.

Tko je tome kriv HAKOM i važeći zakoni u RH!

Meni dobro, ali vrlo loše za razvoj optičkih mreža i ponudu u RH.

Ako gledamo realno u zgradi nikada niti jedna optička mreža neće biti iskorištena niti 30%, što je vrlo glupo i neracionano, no to je uvođenje optike na RH naćin. A tako je i u mnogoćemu drugome u našoj državi, neracionalno do boli.

Mreža koja se koristi iznad optimuma može ponuditi i niže cijene usluga, a ovako će to teško ići sa snižavanjem cijena usluga jer je premalo iskorišteno.

IcyTexx 20.05.2021. 21:15

Zašto bi HAKOM zabranjivao postavu optike ako je već postavljena od drugog providera? Pa to nema apsolutno nikakvog smisla i antitržišno je.

Cilim 21.05.2021. 00:09

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3519457)
Zašto bi HAKOM zabranjivao postavu optike ako je već postavljena od drugog providera? Pa to nema apsolutno nikakvog smisla i antitržišno je.

Je, ali je i antivizuelno kad na stubistu gledas premrezene kanalice od nekoliko provajdera, momentalno kod @sakomako za sad njih 4 - B.net cabel (A1), zatim A1, HT i Telemach optika, a takva sudbina jednog dana ocekuje vecinu zgrada...

data202 21.05.2021. 01:01

Citiraj:

Autor IcyTexx (Post 3519457)

Kak se na jedan bakar može svatko prikačit, tak bi se mogao i na jednu optiku. Ništa tu nije antitrzisno, nego upravo neracionalno.

sakomako 21.05.2021. 02:46

Citiraj:

Autor data202 (Post 3519500)
Kak se na jedan bakar može svatko prikačit, tak bi se mogao i na jednu optiku. Ništa tu nije antitrzisno, nego upravo neracionalno.

Upravo o tome i govorim, kako na bakru može svatko pružati uslugu tako bi trebalo biti i na optici.

Ako se neko sjeća bila je ideja da grad Zagreb izgradi optičku mrežu na kojoj će svatko moći pružati uslugu pod jednakim uvjetima.

No kako to nije nikada zaživjelo, trebalo je dozvoliti pristup optičkoj mreži svakome pod jednakim uvjetom bez obzira tko bi gradio mrežu i tko bi bio vlasnik isto kao što je i na bakru.

Na ovaj naćin bi optička mreža bila znatno rasprostranjenija, ne bi se triplicirali ili quadruplirali kapaciteti i stajali neiskorišteni. Postojala bi samo jedna optička mreža kojoj bi bile na raznim djelovima RH različiti vlasnici, ali bi ju imali pravo koristiti svi davaoci usluga pod jednakim uvjetima, a uloženim sredstvima bi se izgradilo puno više nego sada i pokrilo puno više korisnika. Stvar je samo u odluci HAKOM-a i jednom jedinom zakonu koji se je vrlo lagano mogao donijeti i kojim su se stvari mogle regulirati na sličan naćin kao i na bakru i onda se ne bi događale ovakove neracionalsnosti kod izgradnje optičke mreže a kapaciteti bi bili racionalno korišteni.

Što bi puno brže vratilo ulagaćima uložena sredstva, pa bi cijena krajnje usluge morala biti niža.

kopija 21.05.2021. 05:30

Citiraj:

Autor data202 (Post 3519500)

Pa može se svatko prikačiti i na optiku.
Tcom:
Citiraj:

Pristup i korištenje SDM-a:
mjesečna naknada za korištenje svjetlovodne niti od distribucijskog čvora do korisnika,
uključujući i dio instalacije u zgradi: 47,96 HRK *
mjesečna naknada za najam prostora u distribucijskom čvoru za smještaj pasivne opreme
(djelitelja, kazete itd.) – jedinica 1RU (44,45 mm) visine: 22,44 HRK*
A1:
Citiraj:

Pristup i korištenje SDM-a:
 Mjesečna naknada za korištenje svjetlovodne niti od DČ do
korisnika, uključujući i dio instalacije u zgradi: 93,91 kn
 Mjesečna naknada za najam prostora u distribucijskom čvoru za
smještaj pasivne opreme (1 unit, kazete itd.): 57,29 kn
"Netržišni" aspekt je što Hakom određuje Tcomu cijene, ali to je razumljivo s obzirom na stanje gdje Tcom ima dominantan tržišni udio.
Da nije tako Tcom bi davno dumpingom cijena ubio svu konkurenciju, još od davnih dana kad je Iskon počeo nuditi pristup internetu.

johnsmith 21.05.2021. 09:23

Prema pričanju lokalnog isp-a njima se isplati vući svoj fiber jer je ROI 5god. A 5god iako zvuči puno je ništa. Zato se vuče paralelno umjesto da se plaća naknada "susjedu" i to je ta priča. S jedne strane nema smisla, s druge strane ako bi stvarno rentanjem vlakna nakon 5god otišli u "minus" ovi koji bi rentali susjedovo vlakno, onda nažalost paralelna infrastruktura dugoročno ipak bolje zvuči.

Iz tog razloga netko ne može s bakra a netko ima 5 optičkih vlakna dostupno :D

Tamo negdje 2010tih je bila ideja da HT (nacionalni isp) digne optiku o svom trosku (!?) i onda zbog sprecavanja monopola omoguci koristenje drugima uz neku naknadu ili cak i bez. Naravno da je ekipa rekla kako da ne, da nebi :D I tu se izgubilo barem 5 ako ne i 10 godina "razvoja" mreže zbog naprosto gluposti.

Cilim 24.06.2021. 11:35

Od danas proradio EON TV:

https://hr.eon.tv/

https://hr.eon.tv/wp-content/uploads...N_usluge-1.pdf

Libertus 24.06.2021. 12:00

Ajde super! Napokon legalni iptv.

Cilim 24.06.2021. 12:32

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3527720)
Ajde super! Napokon legalni iptv.

Ako hoces posteno, legalni IPTV su i provajderi koji distribuiraju TV programe preko optike poput A1 i HT-a...

Libertus 24.06.2021. 12:49

Citiraj:

Autor Cilim (Post 3527727)
Ako hoces posteno, legalni IPTV su i provajderi koji distribuiraju TV programe preko optike poput A1 i HT-a...

Njih ne možeš uzeti bez da si na njihovoj infrastrukturi. Ne možeš ih staviti na smartTV.

Cilim 24.06.2021. 12:59

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3527732)
Njih ne možeš uzeti bez da si na njihovoj infrastrukturi. Ne možeš ih staviti na smartTV.

Ustvari u pravu si imaju elemente - tehnologiju IPTV-a ali nisu bas free. :kafa:

Nama u HR bio bi zanimljiv i ovaj "sportski paket" koji mogu gledati u susjednoj drzavi, nazalost tu kod nas ga ne nude.

https://sr.eon.tv/paketi/eon-sport-paket/

Exomaniac 24.06.2021. 19:32

Zar nije netko napisao da ne smiju nuditi IPTV u RH oni? Kako to sad odjednom onda?

Ag008 24.06.2021. 20:22

Koji media player daju i po kojoj cijeni?

Cilim 24.06.2021. 20:39

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3527857)
Zar nije netko napisao da ne smiju nuditi IPTV u RH oni? Kako to sad odjednom onda?

A valjda su u saboru usvojili onaj zakon da mogu nuditi...

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3527875)

https://play.google.com/store/apps/d....android&hl=sr

kasko 24.06.2021. 22:05

Jel se moze kupit pretplata preko vpn-a u drugoj drzavi gdje nude sportske pakete pa koristit kod nas?

Sent from my GM1917 using Tapatalk

Stipest 24.06.2021. 22:25

Citiraj:

Autor kasko (Post 3527905)
Jel se moze kupit pretplata preko vpn-a u drugoj drzavi gdje nude sportske pakete pa koristit kod nas?

Pa jeftiniji ti je kod nas osnovni paket, nego sportski u Srbiji. I još imaš više kanala. Nema mi logike. Kod nas 49,00 kn, kod njih 799 dinara (51 kn),

Stipest 24.06.2021. 22:29

Citiraj:

Autor Ag008 (Post 3527875)

https://hr.eon.tv/uredjaji#tab-ui-2/
Box je 800 kn. Sada akcija 400 kn. Ako imaš Telemach račun, može iznajmljivanje 25 kn mjesečno

microsoft66 24.06.2021. 23:22

Jel moze rođo u njemackoj kupiti nas eon za 49 kn i tamo gledati?

the_ghost 28.06.2021. 21:24

Citiraj:

Autor Cilim (Post 3527734)
Ustvari u pravu si imaju elemente - tehnologiju IPTV-a ali nisu bas free. :kafa:

IPTV u orginalnom obliku je onaj kod telekom providera i ne radi na isti nacin kao "IPTV" liste. Najveca razlika je u tome da se u telekom mrezi radi multicast za razliku od listi koje rade unicast od servera do usera. Multicast se ni ne moze izvesti na internetu jer su mrezne adrese koje se koriste u protokolu non routabilne na internetu, to je bas slozeno za upotrebu u privatnim mrezama i za manje trosenje bandwitha u samoj mrezi.

Cilim 29.06.2021. 11:33

Prije sat vremena vidio izvodjace Telemach-a kako kroz postojeci DTK uvlace opticki kabel u moju zgradu. :)

Stipest 29.06.2021. 13:51

A kako će dalje po zgradi, do stanova?

Cilim 29.06.2021. 14:15

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3528986)
A kako će dalje po zgradi, do stanova?

Po novim kanalicama koje ce postaviti uz postojece kanalice - kabelsku od B.net-a (A1) i opticku od Amisa (A1), znaci treca kanalica po stubistu i hodnicima pred stanovima do ulaza u stan...:nono:

Stipest 29.06.2021. 17:42

Pretpostavio sam, i to je veliki problem. I kod mene su dvije kanalice u hodniku ( A1 i optika HT-a). Osobno sam skupljao potpise za tu drugu optiku od HT-a. Jedva sam uspio. Da sad dođem sa idejom da će se vući još jedna kanalica, mislim da bi me u top stavili :D. Nema šanse da bi im to dozvolili. I ne samo u mojoj zgradi. Znam dosta njih koji nisu uspjeli skupiti potpise, niti za jednu kanalicu u hodniku.

Cilim 29.06.2021. 18:08

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3529029)
Pretpostavio sam, i to je veliki problem. I kod mene su dvije kanalice u hodniku ( A1 i optika HT-a). Osobno sam skupljao potpise za tu drugu optiku od HT-a. Jedva sam uspio. Da sad dođem sa idejom da će se vući još jedna kanalica, mislim da bi me u top stavili :D. Nema šanse da bi im to dozvolili. I ne samo u mojoj zgradi. Znam dosta njih koji nisu uspjeli skupiti potpise, niti za jednu kanalicu u hodniku.

Telemach je vec dobio nasu dozvoli potpisanu od predstavnika stanara, ima na stubistu i hodnicima mjesta neka samo slazu jednu kanalicu do kanalice. :D

Exomaniac 29.06.2021. 18:21

Citiraj:

Autor Stipest (Post 3529029)

Ne znam zašto se to radi. Prema propisima HAKOM-a telekom u osnovni infrastrukturu u zgradi “donira” stanarima, tako da bi bilo koji mogao koristiti postojeće patch kabele do stanova.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:24.