![]() |
1 privitaka
Dakle, imam isti problem kao i naziv teme i ne uspjevam riješiti: moram spojiti preko istog kabela MaxTV i PC.
Speedport plus na VDSLu, MaxTv radi na portovima 2-4, net radi na 1-4. Nabavio sam TL-SG105E i postavio kao na slici iz priloga. Ne radi oboje u isto vrijeme, tj. ako je spojen PC i spojim MaxTV, MaxTv se spoji, ali PC ostane bez interneta. Ako odštekam PC i ponovno ga spojim, dobije net, ali MaxTv "krepa". Jel treba još nešto podesiti na Speedportu (makar ništa ne vidim da se može podešavati)? Imam još jedan TL-SG105E, jel ima smisla probati s 2? Kako onda postavim portove? |
Stavi i 2. TL-SG105E,
slažeš jedan trunk port na oba za link među njima, .... |
Citiraj:
Probao sam to i jučer ujutro i nije radilo. Rješenje je da se ne koristi port 1 na Speedportu. edit: Ipak nešto nije dobro... nakon pola sata je MaxTv "umro". Moram još malo testirati Ako uzmem 2 switcha i oba podesim isto kao na slici koju sam poslao, jel trebam u switch A (uz Speedporta) spojiti 3 LAN kabela (net u port 1-3, MaxTv u port 4 i trunk u 5) ili samo trunk u 5? Ako spojim samo trunk, onda na switchu B radi ono što je zadnje uštekano. Ako spojim sva 3 kabela onda sve radi toliko dugo dok ne ugasim jednu od stvari iz switcha B. Ako je ugašen MaxTV, kad ga upalim više ne radi. Pa ga ištekam i uštekam i onda proradi, ali krepa net. Ako gasim PC, čim ga upalim gasi se MaxTv. Za to vrijeme na TP-Linkovima lampice blikaju ko lude i tek kad resetiram Speedporta, stvari se normaliziraju i opet sve radi jedno vrijeme. Jel ima netko da mu to radi sa Speedportom na VDSLu? |
Sad tek vidio da si editirao :fiju:
Za 2x TL-SG105E spoji i konfiguriraj ovako: Speedšrot Lan1 > nemoj koristiti Lan2 > Lan1 1. TL-SG105E - Vlan default Lan3 > slobodan za PC ili MaxTv Lan4 > Lan4 1. TL-SG105E - Vlan IpTv (1500) 1. TL-SG105E (osim već gore navedenog) Lan2 > Vlan default, slobodan za PC Lan3 > Vlan default, slobodan za PC Lan5 > Trunk port, Vlan default + Vlan 1500 > Lan5 2. TL-SG105E 2. TL-SG105E (osim već gore navedenog) Lan1 > Vlan default, slobodan za PC Lan2 > Vlan default, slobodan za PC Lan3 > Vlan default, slobodan za PC LAN4 > Vlan IpTv (1500), MaxTv Lan5 > Trunk port, Vlan default + Vlan 1500 Tako bi trebalo proraditi. |
Kolega nije prijavio rezultat tj. jeli riješio zadatak.
Ovdje je zgodno da stavim review TP-LINK TL-SG108E and TL-SG2008 8 Port Smart Switches > https://www.smallnetbuilder.com/arch...tches-reviewed kolege su sve fino opisale i objasnile. Jedina razlika šta se sada TL-SG108E može podešavati i preko weba / browsera a ne kako je navedeno samo preko win programa. Čitajući txt vidim da TL-SG108E podržava i LAG pa i to može biti interesantno onima koji imaju NAS - eve sa dvije mrežne. |
LAG nije dovoljan za Synology, tj potrebna je podrska za LACP. To je i meni bilo prvo sto sam htio napraviti kad je dosao NAS (imam doma SG108E).
Malo detaljnije: https://community.tp-link.com/en/bus...m/topic/103386 Citiraj:
|
Hm, da, treba izvaliti $$$ za puni managment switch koji ima LAG + LACP :fiju:
EDIT: Po ovom > https://blog.alansoon.com/technology...itch-it-guides za to igra Netgear GS108T v2 managed switch, jasno fino skuplje :fiju: |
Pozdrav ekipa,
Molim pomoć! Ovako, dovukli su mi optiku u sobu gdje mi je komp i tv. Tu je znači Speedport router na koji treba biti ustekan maxtv i komp. Iz routera ide još jedan kabel u powerline i preko toga imam 2 maxtva u još 2 sobe (3 maxtva ukupno). E sad, sva 3 maxtva rade izgleda uredno dok u router (speedport) nije ustekan komp. Čim u pristekam komp u speedport router maxtvi u druge 2 sobe (spojeni preko powelinea) se zblesiraju. Kako to riješiti? Tehničar tcoma kaže da kupim najobičniji switch i spojim ga na speedport i na njega komp, da će tako raditi?? Taj isti tehničar mi je rekao i da mi neće raditi 2 maxtva preko powelinea u 2 sobe i da savjetuje provući LAN kabel, ali meni izgleda radi, dok ne ustekam komp u router.... Ne kužim više ništa 😊 Meni nema logike, ali opet nisam neki znalac tu pa da pitam prije nego kupim switch... Hvala unaprijed na pomoći! |
Ajde pogledaj u koji Lan port si šta uštekao ?
Kod novije generacije ISP routera kao nebi trebalo biti bitno ali ... Po starom IpTv (MaxTv) bi trebao ići u zadnja dva (Lan3, Lan4). PC spoji u Lan2, preskoči Lan1. Ako budeš preštekavao moguće da ćeš trebati ugasiti > upaliti router. |
Nikki zašto se preskače LAN1
|
Zavisi koja je verzija gofna od Speedšrota i jeli spoj via xDSL ili optike.
Kod tog veselja od uređaja Lan1 mijenja funkciju u WAN pa ta napomena zapravo ne vrijedi u slučaju kolege Buki. Vrijedi za one koji se spajaju preko xDSL - a. Radi se o tome da "vrhunska pamet" u tom uređaju (blago rečeno) luduje u prebacivanju funkcije Lan1 - WAN pa je tada pametnije (ako ne fali portova) preskočiti Lan1 i PC spojiti na Lan2. |
Spoj je preko optike pa je spojen na LAN1 (WAN)
Na LAN2 je spojen maxtv direktno, a LAN3 na powerline... Pa sam pc spajao na LAN 4... Tako mi je ostavio tcomov tehničar. I tu nadopuna, naime danas mi je pukla veza na 2 maxtva preko powerlinea iako nije bio spojen pc (znači bili su samo maxtvi spojeni). Ovaj maxtv što je spojen direktno radi bez greške, čak i sa pc spojenim Pokušati ću se poigrati sa prestekavanjem, pa javim... U međuvremenu ako tko ima kakvih prijedloga, pucajte :) Hvala! |
Koji model(i) precizno su ti PowerLine ?
Nadam se da nisu D-Link - ovi. Kod TP-Link - ovih se može kroz onaj managment app ugasiti "green" funkcija / ušteda energije, a poznato da taj green igrokat zna zezati. Za spajanje na routeru ja bih ovako: - Lan1 koji je zapravo WAN - ONT - Lan2 - PC - Lan3 - MaxTv - Lan4 - PowerLine - MaxTV |
Powerlineovi su svi Tp link
Jedan je ovaj: https://www.tp-link.com/sa/home-netw...ne/tl-wpa4220/ Druga 2 su ovi: https://www.links.hr/hr/powerline-ad...mbps-053515071 Sa aplikacijom se nikad nisam igrao, mogu pokušati ugasiti taj green... |
Stavi app i ugasi green funkciju, to svakako.
Nadam se da ćeš naletiti na app verziju koja ima tu opciju. E da, u app provjeri da su sva tri u istoj mreži / grupi. |
Citiraj:
Nikky, hvala puno na pomoći! :care::care::goood::fala: |
Nema problema, tome forum i služi 😀
EDIT: Kako se ono kaže, ako radi ne popravljaj :D Za taj TL-WPA4220 probaj ovaj disable the Power Saving Mode tool: https://digiex.net/threads/tp-link-h...ownload.14554/ https://digiex.net/attachments/switc...ool-zip.14448/ Još nešto, možda nebi bilo ludo (ako već nisi) ugasiti WiFi na tom TL-WPA4220, obzirom da ti prenosi IpTv i nećeš se spajati na njega. |
Citiraj:
Probat ću sa tim toolom ugasit i power saving ali baš ću prvo pokušati vidjeti hoće li pravit probleme ovako. Javim... A mislim se, stvarno su tcom **beep**, jesu mogli donijeti router sa više lan priključaka nekom tko je uzeo 3 maxtv-a :fuming: Šta bi bilo da spajam maxtv svaki kabelom na router, gdje bi ustekao pc? |
Nisu mogli donijeti drugo nego šta imaju na lageru, a svi su im sa 4x Lan porta.
Nema tu opcija nego da nabaviš dodatni mrežni switch, već smo ih spominjali u temi TL-SG105E ili TL-SG108E. |
Citiraj:
Pozdrav ljudi, imam sličnu situaciju kao kolega i pokušao sam složiti stvari kao što je opisano ali bez uspjeha. Nisam mrežaš i već neko vrijeme pokušavam složiti konfiguraciju ali nikako ne ide, pa ću zamoliti za pomoć. Poanta priče je preko jednog kabla dobiti MaxTV i internet. Dakle, router je Speedport Plus (dobio sam ga krajem 2018. godine) i imam optiku. Inicijalno sam htio preko jednog ethernet kabla dobiti i MaxTV i internet koristeći TP Link SG105E smart switch i slijedio sam upute kolege Skalar-a ali svaki put kada bi uštekao MaxTV nestalo bi interneta i obratno. Moguće je da je problem u tome što on ima neki drugi router koji nije Speedport. Onda sam pročitao gore quotanu konfiguraciju od kolege Nikky-ja, pa sam nabavio još jedan TP Link SG105E smart switch i krenuo spajati ali opet nije uspjelo. Ako uzmemo u obzir da sam dobro pospajao žice, problem može biti jedino do konfiguracije switcheva/routera, pa evo par pitanja: 1. Je li potrebno na routeru išta konfigurirati? Npr. moram li mu ja nekako reći da je Lan4 za MaxTV i da taj Lan4 pripada VlanID-u 1500? Gledao sam u konfiguraciji routera i nisam našao ništa pametnoga što bi mogao izmijeniti glede VLANova. 2. Kako bi trebala izgledati konfiguracija portova za switch 1 (onaj koji se spaja direktno na router) i za switch 2 (onaj iz kojeg će ići ethernet kablovi prema MaxTV kutijici i kompu)? Na slici je moja konfiguracija i takvu istu sam složio na oba switcha ali nije radilo, pa me zanima za pojedini VLAN ID koji portovi moraju biti tagged a koji untagged? https://i.ibb.co/p41qmbf/konfiguracija-1.png 3. Treba li osim gore navedene konfiguracije i dodijeliti PVID za pojedini port? (Na gornjoj slici je to "802.1Q PVID Setting" u sidebaru ispod označene sekcije, a defaultno svi portovi imaju PVID = 1) Hvala puno! EDIT: Riješeno |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Meni odmah prvi problem bude kada spojim 2 kabela od speedporta do sg105e. Počnu blinkat oba dvije lampice (valjda neki loop). Napravio sam ovako: Router port 1 - 1. SG105E port 3 Router port 3 - 1. SG105E port 2 1. SG105E port 1 - 2. SG105E port 1 2. SG105E port 2 - MaxTV (STB) 2. SG105E port 3 - PS5 Na oba switcha sam stavio: VLAN 100 tagged: 1, untagged 3,4,5 VLAN 1500 tagged 1, untagged 2 Port 2 PVID 1500 Port 3,4,5 PVID 100 Neki hint? :stoopid: |
Slučajno naletio pa da stavim ovdje za podsjetnik,
podešavanje Trunk linka između dva (Netgear) smart switch - a > https://kb.netgear.com/11673/How-do-...language=en_US dakle, služi kada treba po istom Lan kabelu poslati Lan / Internet + IpTv (MaxTv), zahtjeva 2x smart switch - a (da mogu baratati Vlan - ovima). |
Ajd malo up, na kraju ima li koji 5 portni managed switch da se preporuča za ovu kombinaciju.
speedport -- utp --- switch - internet i maxtv koji uzeti i koje postavke na kraju valjaju. Citiraj:
ovo još vrijedi? |
Naravno da TL-SG105E ili TL-SG108E igra, samo ih treba "ispravno" podesiti.
Bile su i slike ali ne znam jesu li još žive. |
Super. Nisu zive, pa ako ih netko ima da ne nabadam bezveze nek ih ponovi.
Zahvaljujem |
U međuvremenu probaj upotrijebiti "istu logiku / analogiju" ko iz onog kb za Netgear - ove :fiju:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 21:43. |