PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   STAN: kupovina, krediti, APN... (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=303883)

SympForTheDevil 07.07.2020. 11:50

Citiraj:

Autor Libertus (Post 3420522)

Ti nudiš cca 1600 €/m2, a za te novce trenutno u ZG mislim da ne možeš kupiti ništa. Mogla si prije 4 godine.

Pogotovo ne oko I iznad maksimirske jer cijene tu LUDUJU.

Šalata ako je išta novije(mlađe od austro ugarske) si na 3k eura kvadrat ako imaš sreće,Laščina 2.500k eura.

Čisto iz prve ruke,prodali smo,prije 2god,u tom dijelu grada,99 kvadrata stana četverosobnog,gradnja 60ih/70ih prelaz,namješten iz tog perioda(znači socijalizam teži,uložili su dosta na obnovu još) za 200k bez većih problema. I to bez garaže. Garaža se cijeni ko novija limuzina :D

Doduše zgrade su među prvim protupotresnim zgradama u ovom dijelu zg i osim malo boje nisu ni trepnule tokom zadnjeg potresa :)

Za 1600€ se ili treba loviti jaaaaako dugo i čekati priliku...ili se okrenuti periferiji malo.

Ladytron25 07.07.2020. 17:29

Pa iskreno, iznenadili biste se kako cijene mogu biti lude neovisno u kojem dijelu grada se nalazite. Novi Zagreb je počeo dizati cijene, barem kako meni kažu.

Žalosno je sto svi cijene tu lokaciju, a ne cijene ono kaj zaista imaju i tu je problem

1v@n 07.07.2020. 17:38

Do ove godine je situacija bila da bi nakon sezone došla ekipa s juga s vrećom keša i kupovala bez da pitaju za cijenu.

Ove godine će vreće ostati prazne, kao i stanovi.

Ili će stanovi držati cijenu u nadi da će iduće godine opet navaliti ekipa s vrećom keša, ili će cijene drastično pasti...

Svake godine idu iste floskule o balonu koji samo što ne pukne, ali to nikako da se dogodi, sumnjam i da bude.

domina 07.07.2020. 18:29

Kriza si još nije dala maha. Po mom mišljenju, tek krajem godine, te sljedeća godina.
Što se stanova tiče, mišljenja sam da cijene budu pale, ali ne previše, pogotovo novogradnja. Dok za strogi centar Zg-a očekujem normaliziranje cijena kvadrata tih rupčaga u koje nije uloženo sto godina. Treće, nadam se novim zakonima koji budu 'sanirali' ekipu koja ne plaća pričuvu, jer tim neplaćanjem pojedinci otežavaju obnovu zgrada ostalim stanarima koji uredno podmiruju dugove.
Osiguranje nekretnina također će postati nešto normalno za građane Zg-a, kao što je osiguranje automobila. Čime bi mogla poskupiti renta stanova.

Jedini savjet koji mogu dati kod kupnje stanova je da se upoznate sa predstavnikom stanara, jer znaju bit gamad koji ne plaćaju pričuvu i onda imate problem..

Ladytron25 07.07.2020. 19:09

Prije 4 godine sam dosla ovdje. Borba za naći stan u najam užasna. Ili stanodavac loš, ili ne nude ugovore, ili su stanovi katarsotra s visokom cijenom.

Žalosno je da se tako ponašamo prema svom čovjeku. Uvijek sam se pitala , zar ne razmisljaju da oni mogu biti u takvoj situaciji.

Da se razumijemo, veći stan bi uzimala zbo nedaj Bože jednog dana obitelji, ali nije potreba. Bitno mi je da je bar do 40 m2 i da je održavan.

SympForTheDevil 07.07.2020. 19:11

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 3420848)
Do ove godine je situacija bila da bi nakon sezone došla ekipa s juga s vrećom keša i kupovala bez da pitaju za cijenu.

Ove godine će vreće ostati prazne, kao i stanovi.

Ili će stanovi držati cijenu u nadi da će iduće godine opet navaliti ekipa s vrećom keša, ili će cijene drastično pasti...

Svake godine idu iste floskule o balonu koji samo što ne pukne, ali to nikako da se dogodi, sumnjam i da bude.

Kod prodaje stana postoji 95% ekipe koja ima para i ne žuri sa prodajom. Krizu su sposobni prespavati sa praznim stanom.

Svega 5% je prodaja iz nužde. Neki se krpaju sa rentom a neki su prisiljeni na lowballing.

Ako me laže agent lažem ja.

A ovo sa vrećama novaca sa juga,što govoriš je istina. Kako sam u kontaktu sa ljudima iz Pionira znam da se njihovi stanovi(od svih 6 firmi sa iste adrese :D ) kupuju pretežno cashem....koji pretežno dolazi sa juga.

Nybelung 07.07.2020. 19:49

Pa što misliš... gdje ide novac od turista? Ima ljudi kojima je to malen biznis, ali ima i puno onih koji su došli do npr. "samo" 50 kreveta u apartmanskom smještaju npr.
Računaj koliko se zaradi na 50 kreveta, pa i ako ti sezona traje samo 100 dana. :)
I nije samo na moru. Pa pola južne Dalmacije je direktno, ili na neki posredni način, izgrađeno od Međugorja. Vjerski turist je najprofitabilniji, jer najmanje zahtijeva. Raduje se duhovnim dobrima, a plaća zemaljskima. :D
Tamo sad nema nikoga npr. Bio sam danas i ni pas ne ide ulicom.

Biti će manje novih investicija u turizam. Ali da će vrijednost stambenih nekretnina pasti, ili da će najam pasti...? Jesu pale režije, porezi, cijena hrane, kamate? Nope. Ne bi se kladio.

kassad 07.07.2020. 19:58

S obzirom na ovu sezonu i covid situaciju na jesen, druge godine od proljeća očekujte pad cijena nekretnina i pad cijena pokretnina. Već sad su neki stavili ključ u bravu i rasprodaju imovinu jer ih čeka neizbježan stečaj. Čuvajte pare za kupnju nekretnina za drugu godinu i pratite dražbe.

SympForTheDevil 07.07.2020. 20:00

Hehehe ne ulazim u turizam drugih država ali tom međugorju treba dati nobelovu nagradu za snalažljivost...najača prevara svih vremena...do toga da se poznatim talijanskim golmanima plaća da dolaze i viču da su doživili duhovno prosvjetljenje....na janjetini prstacima i Žilavki :D

Kassad ko I 2008. što smo čekali pa se dogodilo suprotno...cijene otišle gore a pojačana je izgradnja elitnih nekretnina u ZG ;)

Citat iz rezimea onog doba:

Citiraj:

No, iako se stječe dojam da su cijene kvadrata stanova i kuća tijekom godine pale u prosjeku za barem 100 do 200 eura, statistički podaci pokazuju sasvim suprotno.

Uzevši u obzir čak više od 125.000 traženih cijena nekretnina, indeks prosječnih traženih cijena kuća i stanova u Hrvatskoj u posljednjih 12 mjeseci porastao je 2,3 posto, pokazuju podaci Centra Nekretnina koji je za Jutarnji list izradio prikaz kretanja cijena.
A ova Covid kriza je i biti će peechkeen dim za 2007./2008.

Ladytron25 07.07.2020. 21:14

Iskreno, ako se zakuha ta kriza, mozda se i zaista dogodi pad. Pogotovo ako krenu masovni otkazi i lockdown.

Nažalost, da imam više love mogla bih kupiti bilo gdje, ali nemam.

Možda da igram loto? :D

Nybelung 07.07.2020. 21:38

Citiraj:

Autor kassad (Post 3420877)
S obzirom na ovu sezonu i covid situaciju na jesen, druge godine od proljeća očekujte pad cijena nekretnina i pad cijena pokretnina. Već sad su neki stavili ključ u bravu i rasprodaju imovinu jer ih čeka neizbježan stečaj. Čuvajte pare za kupnju nekretnina za drugu godinu i pratite dražbe.

Pa što ti znači to što je netko zaključao poslovni prostor, proizvodnu halu ili hotel? Tu nećeš stanovati..

Dogodit će se što se dogodilo i 2009-2012, past će ekonomska aktivnost. Manje će se graditi, manje će se kupovati, ali cijene mogu padati samo ako Zagreb postane pust kao Slavonija. A u tom slučaju nećeš ni ti kupovati stan tu, ko što ni sad nisi lud da kupiš stan u Gunji. :D

domina 07.07.2020. 21:43

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 3420896)
Pa što ti znači to što je netko zaključao poslovni prostor, proizvodnu halu ili hotel? Tu nećeš stanovati..

Ljudi koji su radili u tom poslovnom prostoru, hali ili hotelu ostali su bez posla. Možda su planirali kupiti stan, a sad su im planovi malo drugačiji? Neki će odselit, a neki bit manje ekonomski aktivni..

Nybelung 07.07.2020. 21:46

Gdje će se odselit iz Zagreba? Ako bude toliko velika kriza da u ZG nema posla, gdje će ga biti? :)

domina 07.07.2020. 21:52

U Zg nakon ovog potresa ima posla za sve struke definitivno, ali svakako ne za sve ljude... Nisam rekao da neće bit posla... ali za one koji dobiju otkaz, privremeno će im se poremetit planovi.

S druge strane, cijene stanova ne mogu skočit u nebesa, ovo sad je trenutno plafon ako se mene pita.
Ljudi bi mogli shvatit da život u manjim gradovima i selima ipak nije tako loš... i to je nešto super pozitivno u svemu tome. Decentralizacija države nam je užasno potrebna.

goran1985 07.07.2020. 22:09

Citiraj:

Autor Ladytron25 (Post 3420866)

Da se razumijemo, veći stan bi uzimala zbo nedaj Bože jednog dana obitelji,

:lol2:

1v@n 08.07.2020. 00:05

Prije će ljudima banke otimati stanove jer ih neće moći otplaćivati, nego što će investitori spustiti cijene novogradnje.

Kao što je netko gore rekao, bolje gledati dražbe nego se nadati da će cijene pasti.
Investitorima sigurno ne gori pod nogama. Da nemaju konstantni izvor prihoda, ne bi ni išli u novi projekt. Taman će im se cijeli objekt i fino slegnuti i pokazati dječje bolesti ako ostane neko vrijeme prazan :D

lowrider 08.07.2020. 07:14

Kod mene na "selu", u odnosu na cijene stanova i ponudu od prije cca 4 godine, kad sam kupovao stan, cijene su popriličmo otišle gore. Tako da moguće da ima lufta za pad.

Al da, ova kriza koja slijedi, mogla bi sve prodrmati.
Oni koji imaju novce, uglavnom kupuju za najam, pa ako nema mušterija, nek stoji.

Zemlja kojoj se sve temelji na turizmu, koji se sad gura pod svaku cijenu, bez obzira na posljedice, koja uvozi toliko toga, a sve to isto može proizvesti, moglo bi biti zanimljivo.

Da li će biti samo reset ili reboot-vidjet ćemo

Immortalis 08.07.2020. 07:40

Citiraj:

Autor domina (Post 3420904)
Ljudi bi mogli shvatit da život u manjim gradovima i selima ipak nije tako loš... i to je nešto super pozitivno u svemu tome. Decentralizacija države nam je užasno potrebna.

Bilo bi dobro kad bi ljudi i poslodavci shvatili da se ipak moze raditi od doma i da nije potrebno sjediti u uredu 8 sati da bi se posao obavio.
Samim time sto bi mogao raditi od doma bi si mogao i kupiti/preseliti se u neku nekretninu van grada/na selo i povremeno ici do Zg ili u bilo koji vec grad obaviti koordinaciju, sastanke i sl.
Samim time bi se rasteretio Zg i ne bi vise bila tolika potraznja sa stanovima i cijene nekretnina bi padale.
A mozda bi onda s vremenom ljudi poceli i saditi svoje basce i uzgajati povrce za svoje potrebe... ali to je vec druga tema :)

Ladytron25 08.07.2020. 07:54

Da se razumijemo, da je bilo posla u mom kraju i života definitivno ne bih dolazila vamo.

Život u gradu je odličan, dok djecu školuješ, pogotovo djeca koja idu na fakultet ( ne treba za stanarinu , itd), ali život u manjem mjestu ima svoju čar.

Da imam auto , birala bi van Zagreba i to prema Samoboru dio ili eto gdje još ide zet Sesvete :)

Teško je ocjeniti kakvo će biti stanje, budemo vidjeli.

Razmisljama sam i rentatn POS stanove , ono kaj imas pravo kupnje nakon nekog vremena, ali sam čula da su u dosta lošem stanju.

I da , u dosta lošem stanju je naša birokracija. Dođeš na jedno mjesto za upit oni te pošalju na ostalih 5 mjesta.

Ne znam jel istina, dok se gradilo u Kraljevićevoj ona zgrada gdje je sad tehnički pregled vozila da su cijene kvadrata bile oko 1500 eura?

coconut 08.07.2020. 08:04

POS su teška krama. Radilo ih se s ograničenim budžetom tj. parolom 'čim jeftinije' i baš to se i dobilo - loš projekt, loša izvedba, loši materijali,....
Po mom iskustvu, 90% novogradnji je debelo precjenjeno jer i tu imaš sličan moto: čim brže sa osrednjim budžetom. Te zgrade možda izgledaju lijepo iznutra, ali to je samo šminka ili kako bi to rekli Talijani: stucco e pittura fa la bella figura. Kvaliteta gradnje i materijala je da ti bude slabo. Naravno, ima tu i izuzetaka, ali takvi su rijetki.

Ja sam već razvio 'profesionalnu deformaciju' po tom pitanju. Kada prvi put dođem u neki stan/zgradu, uvijek gledam gornje kuteve da li se vidi pucanje farbe, doljnje linije poda gdje tražim tragove vlage, oko prozora (pogotovo ispod njih) da li je farba napuhnuta od vlage,...

Ako imaš keša, pričekaj da kriza dođe na vrhunac, znači kraj ove i početak druge godine te prati dražbe banaka. Dotle nastavi skupljati keš.

Ladytron25 08.07.2020. 08:18

Citiraj:

Autor coconut (Post 3420941)
POS su teška krama. Radilo ih se s ograničenim budžetom tj. parolom 'čim jeftinije' i baš to se i dobilo - loš projekt, loša izvedba, loši materijali,....
Po mom iskustvu, 90% novogradnji je debelo precjenjeno jer i tu imaš sličan moto: čim brže sa osrednjim budžetom. Te zgrade možda izgledaju lijepo iznutra, ali to je samo šminka ili kako bi to rekli Talijani: stucco e pittura fa la bella figura. Kvaliteta gradnje i materijala je da ti bude slabo. Naravno, ima tu i izuzetaka, ali takvi su rijetki.

Ja sam već razvio 'profesionalnu deformaciju' po tom pitanju. Kada prvi put dođem u neki stan/zgradu, uvijek gledam gornje kuteve da li se vidi pucanje farbe, doljnje linije poda gdje tražim tragove vlage, oko prozora (pogotovo ispod njih) da li je farba napuhnuta od vlage,...

Ako imaš keša, pričekaj da kriza dođe na vrhunac, znači kraj ove i početak druge godine te prati dražbe banaka. Dotle nastavi skupljati keš.

gdje mogu pratiti dražbe banaka?

Bubba 08.07.2020. 08:22

Citiraj:

Autor Ladytron25 (Post 3420945)
gdje mogu pratiti dražbe banaka?

https://ponip.fina.hr/ocevidnik-web/pocetna

Ladytron25 08.07.2020. 08:30

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3420948)

Hvala, vidjeh sad tu ima svega.

Da li bi mozda za ovakve stvari bilo dobro unajmiti nekog odvjetnika?

Vidim ima i na Bukovcu nekretnina

Raven_1 08.07.2020. 10:48

Cijene su trenutno kakve jesu, ali neki su spominjali da se nije mogla kupiti novogradnja ispod 1600€ unazad 4 godine. Ja sam kupio novogradnju ( Lovinčićeva) prije 2 godine za 1480€ kvadrat. Sada na istoj lokaciji cijena po kvadratu je 1890€. Frendica je nedavno kupila stan u Zapruđu za 1450€ kvadrat, ali u zgradi staroj 50 godina. Uglavnom cijene bi mogle pasti, ali ne kao prije. Još kad nam uvedu euro...

coconut 08.07.2020. 10:50

@lady
Baci oko i na

https://www.drazba.hr/

SympForTheDevil 08.07.2020. 11:35

Citiraj:

Autor Ladytron25 (Post 3420952)
Vidim ima i na Bukovcu nekretnina

Imaš ti svugdje po ZG nekretnina

borny 08.07.2020. 12:02

Citiraj:

Autor Ladytron25 (Post 3420940)

Ne znam jel istina, dok se gradilo u Kraljevićevoj ona zgrada gdje je sad tehnički pregled vozila da su cijene kvadrata bile oko 1500 eura?

Čisto sumnjam. VMD je gradio, a oni nisu poznati po budget stanovima.
Išao sam na fizikalnu u Aritheru u sklopu tog kompleksa, nema šanse da je m2 ispod 2000-2500€, vrlo vjerojatno je debelo iznad toga.

SympForTheDevil 08.07.2020. 12:05

Kraljevićeva zgrada od tehničkog? Četri tisuće eura u prenarudžbi(oni ko i Pionir,imaju sve rasprodano i prije nego šta ulete u izgradnju),neko je možda odustao(šta se događa) pa sada,kada je malo odležalo idu po 3.6k preko agencija :D

Inače VMD je poznat po prvom(sad svako elitno naseljce zovu ZG BH) Beverly Hillsu u mojoj ulici,prije 15 godina kvadrat je u tim zgradicama išao po 5-6-7 somova eura bez hebem ti. Toliko su se narajcali na tu ulicu da je porasla cijena nekretnina svima nama u ulici :D

Ladytron25 08.07.2020. 21:43

Znači, ne preostaje mi ništa drugo nego nać frajera s nekretninom :D

Hvala, coconut nas cu pogledati

Pupo 09.07.2020. 08:27

Ako ti se ne žuri, nije problem kupiti stan, pogotovo kad imaš toliko keša. Ako ti se žuri, to je druga stvar.

Samo si trebaš posložiti da je kupnja stana kompromis i da neće sve biti idealno.

Mi smo kupili stan prije mjesec dana, nakon par mjeseci čekanja da nam se poklopi cijena i neke stvari što smo htjeli, i sad kada smo ušli u njega, vidim neke stvari i mislim si gdje mi je bila pamet.

Pomo 09.07.2020. 08:35

Ilitiga ne postoji savršena nekretnina.
Kupili u 12-om mjesecu stan, prezadovoljni.
Ali yebiga, gradnja iz 85-e, ne pitaj kakva je žbuka i kupi dulje tiple.
Ili u renovaciji otuci žbuku.
I da, zaobišli agencije, neznam di ste našli ove po 2%, tu kradu 3% na obadva kraja.
Sram me reć koju sam cifru uštedio što sam stan kupio bez agencije.

Ladytron25 09.07.2020. 12:35

Nije baš priša , ali ono. Voljela bih svojih 40 ak kvadrata.

Znam da svega ima i zato bi u svako razgledanje stana bilo dobro ovesti nekkoga ko se razumije u instalacije i ostalo

coconut 09.07.2020. 13:03

Instalacije ne vidiš dok ne otučeš žbuku ili skineš podne obloge. Moj ti je savjet da promijeniš sve instalacije u stanu prije useljenja. Ali baš SVE. Tek tada ćeš znati da je sve ok i da nećeš imati problema s njima slijedećih x godina. Jedini izuzetak može biti struja koja je mijenjana u zadnjih 5-6g.

pero_dinamit 09.07.2020. 13:06

Citiraj:

Autor Pomo (Post 3421191)
Ilitiga ne postoji savršena nekretnina.
Kupili u 12-om mjesecu stan, prezadovoljni.
Ali yebiga, gradnja iz 85-e, ne pitaj kakva je žbuka i kupi dulje tiple.
Ili u renovaciji otuci žbuku.
I da, zaobišli agencije, neznam di ste našli ove po 2%, tu kradu 3% na obadva kraja.
Sram me reć koju sam cifru uštedio što sam stan kupio bez agencije.

A gle, stan koji nam se svidio se prodavao samo preko agencije, nije da sam imao nekog izbora. I nije bilo 2%, krivo sam napisao, bilo je oko 10k krznenih. A što je, tu je. Agencija je poznata i dugo postoje tako da se tu nisam nešto pretjerano brinuo. Sve je bilo po dogovoru, ništa nije išlo bez našeg odobravanja, pa čak smo dodavali neke stavke kod slaganja ugovora. Mi zadovoljni.

lowrider 09.07.2020. 13:31

Citiraj:

Autor Ladytron25 (Post 3421146)
Znači, ne preostaje mi ništa drugo nego nać frajera s nekretninom :D

Hvala, coconut nas cu pogledati

Pa imaš tu ba firumu kandidata, čak i rastavljenih.

Sve što je starije od 20-30 godina, mijenjaj sve instalacije.
Nemoj zadnje katove, ja nebi ni samo prizemlje.

Ladytron25 09.07.2020. 17:40

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3421258)
Pa imaš tu ba firumu kandidata, čak i rastavljenih.

Sve što je starije od 20-30 godina, mijenjaj sve instalacije.
Nemoj zadnje katove, ja nebi ni samo prizemlje.

:lol2:

ja sam sad na 5 katom i dok je bio potres mislila sam da cu izletiti kroz prozor van
od 1-4

coconut 09.07.2020. 18:06

Definitivno izbjegavati prizemlje zbog temeljne vlage koja će se pojaviti kad-tad, pogotovo kod starijih zgrada.

darkydark 09.07.2020. 18:34

Znam da je iznad budžeta, ali stan s parkirnim mjestom u zgradi di ja živim

https://www.njuskalo.hr/nekretnine/s...oglas-31807277

stan 46m2 + parkino mjesto (etažirano) u dvorištu zgrade

disclaimer: nit imam veze sa stanom, nit imam koristi :)

SympForTheDevil 09.07.2020. 18:41

Šta klasificira novogradnju u današnje vrijeme? :D

1v@n 09.07.2020. 18:43

Taman mi se na vratima zgrade pojavio oglas da se prodaje stan. Odem vidjeti cijenu i usput pogledam prodaje li još netko stan u mojoj ili susjednim zgradama.

1. 41 kvadrat i garažno mjesto - 88 000€ (privatno)
2. 57 kvadrata i vanjski parking - 127 000€ (agencija)
3. 39 kvadrata i vanjski parking - 90 000€ (agencija)
4. 80 kvadrata i garažno mjesto - 170 000 (privatno - vlasnik iz Splita)

Eto, cijene od 2100 € po kvadratu :lol2: Ne da idu dolje nego još i rastu

Citiraj:

Autor SympForTheDevil (Post 3421326)
Šta klasificira novogradnju u današnje vrijeme? :D

Jugoslavija je starogradnja, 'rvacka je novogradnja, tak jasno :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 17:50.