PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   Grijanje na pelete (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=303466)

IHrvojeI 31.05.2020. 09:08

Citiraj:

Autor RS_BuRnOuT (Post 3411278)
Da li imate kakav prijedlog gdje se mogu skinuti podaci o temperaturama po danima za gradove u HR, a da su pouzdani i da ima neka arhiva unazad par godina.

Windows 10 weather app ima historical weather tab, nije ono što tražiš ali je blizu, koliko toliko... Pred par godina sam i ja to tražio ali nisam našao ništa besplatno...

A sad OT, što se tiće cijena tih peleta, drva itd. Možda griješim ali meni logika govori da je futureproof struja - ono razni načini iz kojih se struja može "dobiti" vs sadnja drveća i obrada da bi dobili te neke nusprodukte koje zapalimo...Ako ništa drugo barem iz ekoloških razloga. Kod mene je metar drva cca 420-450 kn i to mi nije nikako isplativo a pošto sam u podstanarstvu moram se još neko vrijeme grijati na drva..

Mihael 31.05.2020. 09:38

Ne zelim te razocarati,
ali vrhunac ljudske genijalnosti trenutno je dobiti struju upravo iz drva.

Ziiky 31.05.2020. 09:50

Baš ... a one famozne termoelektrane na drva sto nicu po slavoniji ... Nicu zato što mogu krasti. Iz hidroelektrane nama šta ukrasti 🙄

Prki 31.05.2020. 09:56

Citiraj:

Autor RS_BuRnOuT (Post 3411278)
Da li imate kakav prijedlog gdje se mogu skinuti podaci o temperaturama po danima za gradove u HR, a da su pouzdani i da ima neka arhiva unazad par godina.

Državni hidrometeorološki zavod https://meteo.hr/

silver_tip 31.05.2020. 13:05

Citiraj:

Autor dadoremix (Post 3411270)
Da li si šta radio, rezao, spajao itd.
Da li sistem pušta

Nist, kako je napravljen jedno su cijevi pofarbane :D Ne pusta nigdje, jednom godisnje svejedno zovnem servisera da pregleda troslila i instalaciju, 250kn uzme.
Citiraj:

Autor buljaka (Post 3411271)
Ima logike jer npr kod mene zbog psa ne bi nikad očitali

Tako je kod mene, dodje na kapiju i onda zove upomoc dok peseka ne zatvorim :D
https://abload.de/thumb/2020-04-0518.40.1316jxf.jpg
Citiraj:

Naplaćuju cijenu po metru i po priključku. Meni ide npr 15tak metara po fasadi pa se dijeli na dva priključka , kuhanje i kombi bojler

Ovlasteni izvodjac ili HEP ? Nekako mi nema logike da HEP to naplacuje, pa koji klinac oni imaju sa instalcijom u kuci ? Mislim pa kupis 5 crijeva za plin i "produzis se" 3m jel...
Sto se njih tice bitna je samo tehnicka ispravnost ali sto bi oni nesto naplacivali sto nije njihovo, to koda HEP elektra naplacuje koliko zica imas po kuci !
Citiraj:

Naravno da moras imati i projekt plinske instalacije ,u njemu su navedena trošila i detalji oko priključka. To isto posebno plaćaš

Bogami toga nema... ima se racuni od majstora koji je radio ako i to nije zagubljeno...

Nego, sto se tice dizalica topline nabasao sam na par mjesta podatak da traju oko 20 godina, dakle tko ide od nule, kad otplati system mora kupit novu dizalicu topline.

@IHrvojeI
Vas na moru opcenito ucjenjuju sa cijenom drva, sacuvaj boze ako si na nekom otoku malo udaljenijem. Realno nema potrebe da cijena bude takva, cista zarada jer
nekako sumnjam da iko na moru treba vise od 6-8m za cijelu zimu. Ovdje u Slavoniji bez problema se nadje Hrast za 320kn, Jasen 330kn, Grab 320kn, Bukva 330kn a
Bagrem je moguce naci po 280kn i pazi to su sve cijne sa dovozom ti doma, dakle na 5m odbij 100kn prijevoza. Je, traze ljudi i 360kn za sve to gore pobrojano no stavis
oglas na par mjesta da kupujes drva i da vidis kako se sami "majstori" javljaju i spustaju cijenu, pogotovo ako uzimas 10-20m. Previse Lopina = Netko mora spustit cijenu :)

Po meni je struja buducnost samo kad se rijesi kako je jeftino proizvesti ili solari no nit su jeftini niti je iskoristivost danasnje tehnologije dobra. Kad razmisljam o Peletima
dodjem do zakljucka da je to pretakanje iz supljega u prazno, samelji kladu, drvo, granu i eto pelet, manje pepela, dima, prostora, automatika, gola zamjena gdje nije moguc plin.

Badboy 31.05.2020. 13:19

ja recimo imam na klime i izađe me oko 400kn mj.kad je jača zima,okolica zg.ali problem je ako se mora grijat puno prostorija ovo je sve otvoreno 80m2 bez wc

Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk

buljaka 31.05.2020. 15:13

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3411328)
Nist, kako je napravljen jedno su cijevi pofarbane :D Ne pusta nigdje, jednom godisnje svejedno zovnem servisera da pregleda troslila i instalaciju, 250kn uzme.

Tako je kod mene, dodje na kapiju i onda zove upomoc dok peseka ne zatvorim :D

https://abload.de/thumb/2020-04-0518.40.1316jxf.jpg

Ovlasteni izvodjac ili HEP ? Nekako mi nema logike da HEP to naplacuje, pa koji klinac oni imaju sa instalcijom u kuci ? Mislim pa kupis 5 crijeva za plin i "produzis se" 3m jel...

Sto se njih tice bitna je samo tehnicka ispravnost ali sto bi oni nesto naplacivali sto nije njihovo, to koda HEP elektra naplacuje koliko zica imas po kuci !

Bogami toga nema... ima se racuni od majstora koji je radio ako i to nije zagubljeno...

Napisao sam ti gore ali ne čitaš 😂😂

Ovlašteni , npr bazdar radi od sata do trošila i on naplaćuje po metru tu instalaciju

Znači HEP ti spaja dovod od ulice do sata . Sat i cijevi dalje mi je radio bazdar po projektu kojeg je napravio ovlašteni projektant ,onaj Cigic.

Nakon toga predajes završne papire o radovima j projekt u HEP koji dolazi u kontrolu i pušta plin

To je sve za novu instalaciju. Staru ti možeš sebi dodavati šta hoćeš i nema frke ako nr bude nekakve neispravnosti ili kontrole pa skuže da si modificirao instalaciju.

Bitno je njima pokupiti pare 😀
Kad ti prodje tehnički pregled od hepa

Poslano sa mog Mi 9 Lite koristeći Tapatalk

silver_tip 31.05.2020. 15:31

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3411359)
Ovlašteni , npr bazdar radi od sata do trošila i on naplaćuje po metru tu instalaciju

E to vec stima, to me ne sekira.., da ocu siriti tamo kod njih mislim da mogu dobit rabat 75% :)
Pa moga si i ti na Pelete, nije da nisi modno osvjesten :D

buljaka 31.05.2020. 15:41

Ja sam ti više za onu sjedi i upali na gumb😂😂

Poslano sa mog Mi 9 Lite koristeći Tapatalk

lowrider 31.05.2020. 15:51

Najjeftinije je onda solarni paneli na krov, složiti da imaju svi na izlazu 200tinjak volti, i Direkt u neki veći bojler/grijač vode.
Bez solarnih regulatora/invertera.

Exomaniac 31.05.2020. 20:11

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3411369)
Najjeftinije je onda solarni paneli na krov, složiti da imaju svi na izlazu 200tinjak volti, i Direkt u neki veći bojler/grijač vode.
Bez solarnih regulatora/invertera.

I što kad voda dođe do 99 stupnjeva, a sunce i dalje sija?

domy_os 31.05.2020. 20:15

Ti si baš doslovno shvatio to direkt? :D

domina 31.05.2020. 21:11

Trenutno također kontam šta uzeti za grijanje, iako sam se definitivno odlučio za pirolitičku peć, sad je još samo pitanje kojeg proizvođača i koja cijena..

Od peleta sam odustao u roku odmah čim sam počeo sa proučavanjem.
Peleti su super stvar za nekog tko ima stolarsku radionu da sebi godišnje može proizvest peleta kao nusprodukt npr. za grijanje radione/tvornice te dodatnim viškom kuću, dvije tri.

Kao obični smrtnik ja ne znam kakvo je stanje na tržištu, ne znam kome se obratiti, gdje kupiti, a čak i da nađem dobavljača, rizik od rasta cijene je brutalan, a kvaliteta upitna.

Pelet je zamišljen da se koristi na nekom mikro lokalnom tržištu. Znači imate selo s pilanom i pola sela se grije na pelete. Sve ostalo je čista pušiona prije ili kasnije. Jer ako cijelo selo kupi pelet peći, potražnja će porast, time i cijena, trebat će uvest određene količine da se nadmiri ostatak sela.. i tako ćete ovisit o nekom trećem, ne pouzdanom, upitne kvalitete.
Nemojte ić na pelete zato jer ste čuli da su zakon. Ja Vam isto mogu reć da su peleti super, ali samo ako ste sigurni da ih možete nabavit po stabilnoj cijeni sljedećih min 15ak godina. Te uz uvijet da nikome ne preporučate peć na pelete jer tako ćete sebi napravit konkurenciju (ostatak sela će nabavit peći na pelete :D).

Eto to je moje razmišljanje.

tOta 31.05.2020. 21:31

Računaj da za pirolizu moraš imati dobro suha drva, ne sjećam se %, ali računaj isto kao i za pelet - prostor za skladištiti. Sjećam se kad sam tražio o tome, da je to nešto što ljudi olako shvate, znači ne možeš kupiti drva u 10 mjesecu i grijati se na njih tu sezonu.

silver_tip 31.05.2020. 22:03

Citiraj:

Autor domina (Post 3411458)
Trenutno također kontam šta uzeti za grijanje, iako sam se definitivno odlučio za pirolitičku peć

Citiraj:

Autor tOta (Post 3411464)
znači ne možeš kupiti drva u 10 mjesecu i grijati se na njih tu sezonu.

Ma ni blizu... nema sanse da ima odgovarajucu pirolizu bez sljedecih uvjeta:
Drva kupljena/napravljena 4-8 mjeseca tekuce godine se loze tek nagodinu u 9-tom mjesecu.
To obavezno vazi za: Hrast, Klen, Javor, Bukvu malo ali malo manje, Grab stigne ali mora biti posjecen u 1-vom mjesecu.
Jasen isto stigne ako je rana sjeca ali nije idealno, Bagrem gori i prosusen ali za pirolizu isto kao i Hrast ! Mogu vam poslikati kako izgleda Hrast nakon 2 godine
susenja i onaj od 1 godinu, razlika je vise nego ocigledna... naravno ovo sve vazi ako se drva suse vani, pokrivena odozgora i po 20cm bocno, ako ih susite nekako drugacije onda je sve moguce.

domina 31.05.2020. 22:06

Ovu zimu ću se grijati još na običnoj peći i plinu, drva za sljedeću godinu su u procesu kalanja.
Do 25% vlage trebaju bit, bolje do 20%, tj što niže to bolje...

lowrider 01.06.2020. 06:24

Citiraj:

Autor Exomaniac (Post 3411445)
I što kad voda dođe do 99 stupnjeva, a sunce i dalje sija?

Pa takav grijač vode/bojler ima uvijek termostat, na kojem reguliraš temperaturu vode.

Inovator 01.06.2020. 14:33

I sigurnosni ventil.

MeanBoss 01.06.2020. 14:42

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3411172)
Dakle gruba matematika veli ovako nesto ako preslikam na svoju potrosnju struje:

Tvoja Kompletna kuca za ~6mj: 4200kn

Moja struja za 1mj: 300kn

4200/6=700-300=400kn

Znaci ove zime, ovako kilave tvoja dizalice topline je trosila oko ~400kn mjesecno tj. za nekih 7 mjeseci lozenja kada je zima "normalna" 10-5 mjesec bi potrosnja bila oko 3200kn.

Ako je zima ostrija mozemo uvrstiti korekciju potrosnje do 4000kn po sezoni max pa bi neki prosjek bio 3600kn po sezoni sto je vrlo dobro, manje od plina, peleta i toj cijeni je jedino kokurentna

samoizrada drveta u sumi a vec kupovanje 40 kubika drva i lozenje 20m prostornih po jednoj zimi je trosak oko 4200kn po sezoni. Plin je minimalno na 5500kn, usteda je minimalno 1900kn a moze biti i vise.

55000kn / 1900kn = 28,94 godina u odnosu na druge nacine grijanja. To je ono lose. Sad ne znam koji je neki prosjek godina kada ljudi grade svoju kucu ili kupe neku ali recimo da su to 30-te. Ispada da u ranim 60-tim

tek pocinjes stediti u odnosu na bilo koji drugi vid grijanja, e hebo to :D Mislim nisam protiv dizalice topline, ocito da to najmanje trosi na mjesecnoj bazi no vidjet cemo ovu zimu pa bas budem cimao kolegu ali te pare za ulaganje

jedino da vam netko pokloni ili da ih nadjete na cesti jer svodi se na isto, placas skuplje malo po malo godinama ili dizes kredit i otplacujes grijanje sa kamatama, u ~60-toj si na nuli, u 65.toj godini

djeca te sprce u dom i griju se oni a ti pod dekicom cekas oce korona na tebe u nekom sobicku :D Koji je uopce radni vijek tih dizalica topline ?? Potpora ? Jedno ako ce potporit sa 50% pa da pocenem stedit u 45-50-toj.

O da, kada se zaigram sa peci pa u prostoriji bude 27C, otvorim sirom vrata da rashladim, nakon 10min zracenja zatvorim vrata a temp za 5min je na 25C, jos mi je i jedna strana dimnjaka u prostoriji, ko radijator zraci.

Ne kradu klasicno nego ide ovako, 2 su sheme a 90% ljudi koji rade u sumi su branitelji, bili oni u mirovini ko ja ili ne:

Shema 1:

Lokalna Udruga invalida hbdr cima voditelja ispostave sumarije i clanovima se dijele placevi, procjena za placanje do 50% izradjenoga.

Shema 2:

2-5 ljudi u kompi jednom mjesecno imaju trosk prasica, janjca ili u naturi prema 1-2 lugara. Strogo se pazi da svaki plac ima "drugi OIB" a moze i komsija, baba, deda, stric itd...

Vidim, znam, gledam i dozivljavam nebuloze pogotovo kada radim do takvog nekoga. Cesto Lugaru bude malo neugono jer nista ne trazim ali on zna da sam vidio papire ovoga do mene pa mu neugodno opaliti mi 100%

cijenu samoizrade tako da bude umanjenja mozda do 15-20%. Da prijavim, kome ? Koga da prijavim, ljude koje znam iz rata, neke "prijatelje" s kojima sam onako... li-la. Ma i prijavio bih kada bi znao da ce to stvarno neko

i odraditi i da ce se stvari promjeniti ali to je zbilja nemoguce jer gle... imas invalidnost 100%, nesposoban za rad i mirovina 1k€ a mos drzat motorku od 5 kila i vitlati njom u sumi ? Mene je nekad sramota da svako malo moram rec - nisam invalid.

Ovo je sad vec debeli OT ali te sheme i realnost kako drva dolaze iz sume zbilja debelo utjecu na cijenu grijanja zadanjih 10 godina.

Pa stani malo... Ne lozis ti drva na pločicama? Di ti je u tvom izracunu peć? Di ti je u slučaju plina radijator, peć, bojler, instalacija? Uzeo si sve u grubo.. Ispada da samo za dizalicu tribaju instalacije... A za ostale energente to niče samo od sebe?

Sent from my SM-N970F using Tapatalk

silver_tip 01.06.2020. 15:56

Citiraj:

Autor MeanBoss (Post 3411642)
Pa stani malo... Ne lozis ti drva na pločicama? Di ti je u tvom izracunu peć? Di ti je u slučaju plina radijator, peć, bojler, instalacija? Uzeo si sve u grubo..

Pa dizalica topline sama za sebe krece vec od 20k kuna i to ona njaslabija 4-5kW a jedno fino centralno grijanje kompletno slozis za te pare. I za manje.
Nadalje, ako racunam sa klasicnom peci/kaminom za drva razlika je astronomska, plin ? Pa 10 radijatora od 1m su manje od 4k kuna, sve ostale cijene instalacije grijanja bilo plin ili pelet ili drva su smjesne naspram cijene jedne dizalice topline od 14kW sa cijenom od 40k kuna bez popratne instalacije.

Ako je usteda 1900kn na dizalici topline a s obzirom za koliko se da sloziti centralno na plin ili drva ili klasicno sa kaminom onda to otprilike zbilja ugrubo receno za nekoga tko krece od nule skracuje vrijeme da se ista isplati za nekih 5-7 godina.
Po meni i dalje debelo previse za otplacivati... i to ako je ona "jeftina" dizalica topline, necu ni spominjati troskove majstora za centralno ili specijalca za dizalicu topline, prvi vid sam odradis pola, drugi ni pipnit ne smijes.

adaksinjo 01.06.2020. 16:36

nova tema, ista sudbina :D shvatili smo, griješ se na drva i ne priznaješ ništa drugo, nemam problem s tim. ako te to veseli, samo rokaj.

ono što sam ti prije par mjeseci pokušao argumentirano objasniti, ali očito nisam uspio: ne možeš uspoređivati svoju potrošnju jer živiš u kući A i griješ se na drva sa nekim tko živi u kući B i grije se na struju/plin. ne znaš ništa o tom drugom objektu, ne znaš toplinsku bilancu kuće niti navike stanara (tražena unutarnja temp i toplinski gubitci objekta koji nastaju provjetravanjem itd).

uspoređivati bi mogao jedino u slučaju da imaš dva u potpunosti identična objekta i da se jedan grije na drva, a drugi na struju/plin. tad bi ova priča s cijenom samog sustava grijanja (kotao na drva+razvod grijanja vs priključak plina+bojler+razvod grijanja vs DT+razvod grijanja) imala smisla i tad bi mogao reći da je eto prvi sustav grijanja isplativiji od drugog ili obratno.

još jedna bitna stvar, radijatori ili cijevi podnog grijanja su identičan trošak neovisno o načinu grijanja. ponovno sugeriram da odeš na forum.hr i vidiš potrošnju desetak ljudi koji se u jako dobro izoliranim kućama griju na DT. računi za struju nisu ni približni ovim iznosima o kojima ti pričaš jer se DT ne stavlja u neizoliranu starogradnju, nego u odlično izolirane i prema jugu orijentirane novoizgrađene objekte koji dobar dio toplinskih potreba dobivaju insolacijom, pogotovo u prijelaznom razdoblju kad sunca ima puno, ali je vanjska temp niska.

trudiš se cijelu priču svesti na početnu investiciju instalacije samog sustava i tvrdiš da su drva u velikoj prednosti što vjerojatno i stoji. trebaš kotao, pumpu i radijatore i deri. sad zaokreni ploču i stavi se u cipele nekoga tko ne želi imati posla s pripremom xx metara drva godišnje da bi uštedio par tisuća kuna po sezoni, ne želi gubiti vrijeme na čišćenje kotla i dimnjaka, iznositi pepeo jednom tjedno itd, nego jednostavno želi da mu automatika sve to odradi, a on za to vrijeme može raditi bilo što drugo i jedino što treba napraviti je odlučiti hoće li termostat staviti na 22 ili 23C :D

silver_tip 01.06.2020. 20:45

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3411673)
shvatili smo, griješ se na drva i ne priznaješ ništa drugo

Naprotiv, nemam nista protiv bilo kojeg vida grijanja ako je jeftinije.
Citiraj:

uspoređivati bi mogao jedino u slučaju da imaš dva u potpunosti identična objekta i da se jedan grije na drva, a drugi na struju/plin. / tad bi mogao reći da je eto prvi sustav grijanja isplativiji od drugog ili obratno.

Pa grijao sam se primarno na plin sto je opet u koliziji da tvrdis da ne priznam nista drugo. Moj jedan objekat je ta 2 "identicna" jel...
Citiraj:

vidiš potrošnju desetak ljudi koji se u jako dobro izoliranim kućama griju na DT. računi za struju nisu ni približni ovim iznosima o kojima ti pričaš

Pa ne pricam Ja, jel covjek ljepo napisao 4200kn za nekih ~6mj kompletna kuca ? Ako je pretpostavka da neko prosjecno kucanstvo trosi oko 300kn struje hajde
onda ti izracunaj/prikazi koja je to cifra koju je potrosila DT ? Gdje sam pogrijesio kada sam napisao da je ista trosila oko 400kn struje ? Imas podatke,. imas svoju struju koliko trosis mjesecno, ajde izracunaj za sebe.
Citiraj:

stavi se u cipele nekoga tko ne želi imati posla s pripremom xx metara drva godišnje da bi uštedio par tisuća kuna po sezoni, ne želi gubiti vrijeme na čišćenje kotla i dimnjaka, iznositi pepeo jednom tjedno

To imas samo sa grijanjem na struju, plin i DT. Lozio drva ili pelet razlika je u laksem skladistenju osim toga zar nisam ljepo napisao vec prije:
Citiraj:

Pelet kao i plin je "gospodsko grijanje", malo posla ali to i platis bogme... ko ima i moze i nije mu zao, zasto da ne ? Nisam protiv.
I sad na sta ja tocno svodim pricu ? Na koji mlin tjeram i sta tocno ne priznam ili sam protiv i zar nisam napisao da nisam protiv ?
Iznosenje nekih podataka ili usporedjivanje, projekcija raznih cinjenica ovdje napisanih i to ne nuzno od moje strane ne znaci da naredjujem kako ce se tko grijati a ti kolega
idi optocetka procitaj topic prije nego krenes nekoga uvjerati da je nesto rekao a nije ili obrnuto, veci je problem sto ne priznajes argumente ovdje iznesene od nekih ljudi nego da sad trazimo
bolje argumente, da trazimo na drugom mjestu ljude koji imaju bolje izolirane kuce pa da onda od tamo uzmemo argumente koji bi pobili ovdje iznesene ? :rolleyes: Tko sad navlaci raspravu kolega ha ?

adaksinjo 01.06.2020. 21:46

ne grijem se na pelete niti ih zagovaram, nego se prvenstveno referiram na ovo:

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3411663)
Pa dizalica topline sama za sebe krece vec od 20k kuna i to ona njaslabija 4-5kW a jedno fino centralno grijanje kompletno slozis za te pare. I za manje.
Nadalje, ako racunam sa klasicnom peci/kaminom za drva razlika je astronomska, plin ? Pa 10 radijatora od 1m su manje od 4k kuna, sve ostale cijene instalacije grijanja bilo plin ili pelet ili drva su smjesne naspram cijene jedne dizalice topline od 14kW sa cijenom od 40k kuna bez popratne instalacije.

Ako je usteda 1900kn na dizalici topline a s obzirom za koliko se da sloziti centralno na plin ili drva ili klasicno sa kaminom onda to otprilike zbilja ugrubo receno za nekoga tko krece od nule skracuje vrijeme da se ista isplati za nekih 5-7 godina.
Po meni i dalje debelo previse za otplacivati... i to ako je ona "jeftina" dizalica topline, necu ni spominjati troskove majstora za centralno ili specijalca za dizalicu topline, prvi vid sam odradis pola, drugi ni pipnit ne smijes.

jedina stvar koju ti pokušavam obrazložiti je da DT dolazi u obzir samo u dobro izoliranoj novogradnji ili u adaptiranoj starogradnji koja je prošla poštenu energetsku obnovu. prosječna kuća novogradnja zadnjih godina teško da može ispasti ispod 100k eura do useljenja. ugrubo, dizalica topline (uređaj, cijela kotlovnica i ruke za instalaciju) u odnosu na centralno na drva je skuplja par tisuća eura. nek bude 5 tisuća eura, evo čisto da se ne zajebem. to je 5% od ukupne investicije, a u toj kući će netko živjeti godinama, možda do kraja života. nikad neće morati raditi ništa od već navedenog (priprema drva za ogrijev, loženje, čišćenje, pepeo itd), a ako taj netko ima taj novac, doslovno mora biti lud da odabere drva ispred plina (ako je dostupan na lokaciji) ili ispred DT (ako ima para za nju).

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3411720)
I sad na sta ja tocno svodim pricu ? Na koji mlin tjeram i sta tocno ne priznam ili sam protiv i zar nisam napisao da nisam protiv ?

tvrdiš da je DT neisplativ način grijanja, a radi se samo o tome da bi u loše izoliranom objektu velika potrošnja struje pojela svaku potencijalnu uštedu.

MeanBoss 01.06.2020. 22:00

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3411737)
ne grijem se na pelete niti ih zagovaram, nego se prvenstveno referiram na ovo:

jedina stvar koju ti pokušavam obrazložiti je da DT dolazi u obzir samo u dobro izoliranoj novogradnji ili u adaptiranoj starogradnji koja je prošla poštenu energetsku obnovu. prosječna kuća novogradnja zadnjih godina teško da može ispasti ispod 100k eura do useljenja. ugrubo, dizalica topline (uređaj, cijela kotlovnica i ruke za instalaciju) u odnosu na centralno na drva je skuplja par tisuća eura. nek bude 5 tisuća eura, evo čisto da se ne zajebem. to je 5% od ukupne investicije, a u toj kući će netko živjeti godinama, možda do kraja života. nikad neće morati raditi ništa od već navedenog (priprema drva za ogrijev, loženje, čišćenje, pepeo itd), a ako taj netko ima taj novac, doslovno mora biti lud da odabere drva ispred plina (ako je dostupan na lokaciji) ili ispred DT (ako ima para za nju).

tvrdiš da je DT neisplativ način grijanja, a radi se samo o tome da bi u loše izoliranom objektu velika potrošnja struje pojela svaku potencijalnu uštedu.

Točno to što si napisao, uređenje gornjeg kata kuće(koji je bio ozidan porotherm blokom) i koji je imao zatvore, čak i instalaciju za centralno grijanje(postavljeno prije 10 godina, mene je sve skupa do useljenja izašlo nekih 55000€. Mogao sam staviti peć na pelete na pripremljenu instalaciju, mogao sam i na drva... Ali baš zbog jednostavnosti i jednostavno sigurnosti odlučio sam se za DT. Peć na drva mi je bio prvi izbor... Jer sam se u stanu grijao tako, ali kada sam se sitio bojanja svake godine, pripreme drva svake godine, cijena koje malo po malo idu gore... DT mi je ispala najsigurnija i future proof opcija. Brate ako ostanemo bez struje,onda možemo u k svi... 😂😂😂

silver_tip 01.06.2020. 22:01

Citiraj:

Autor adaksinjo (Post 3411737)
tvrdiš da je DT neisplativ način grijanja

Ja to napisao ? Pa ti si kolega "odlepio" skroz :D
Nakon svih pohvala da DT najmanje trosi ako je usporedimo sa bilo cim i da stedi bar 1900kn na godisnjoj razini u odnosu na bilo sta drugo ?

Sam vijek trajanja DT. cijena takve instalacije, izoliranost objekta ( kolega je napisao da mu je kuca izolirana ! ) itd... je drugi par cipela i predmet rasprave.
Citiraj:

Autor MeanBoss (Post 3411740)
DT mi je ispala najsigurnija i future proof opcija. Brate ako ostanemo bez struje,onda možemo u k svi...

Sve super i zasto ne ako moze i imas samo... jos zimu nisi imao makar "normalnu" tako da tih 4200kn tek budes vidio u sta ce se pretvoriti i oces i dalje biti u
platnom razredu - "nema problema" ili ce ici ajmo grijati na 21C... 20C...

domina 01.06.2020. 22:38

a da promijenimo temu u sustavi za grijanje?

silver_tip 01.06.2020. 22:57

Citiraj:

Autor domina (Post 3411747)

Neka glasaju ljudi, ja sam za.

Peleti je malo strogo usko... naziv tipa nesto:

1. Na cega se grijete ?
2. Isplativo... bljah... nema isplativog :D / Cime se najjeftinije grijati ?
3. Sustavi za grijanje u kuci / stanu.

Kako god, mislim da bi bilo bolje zahvatiti sve jer o cemu god da se raspravlja zahvaca neki drugi sustav grijanja a ljudi ko ljudi.
Netko ce gledati komociju u tome svemu a netko potrosnju a treci kompromis izmedju jednoga ili drugoga.

hash 01.06.2020. 23:14

Citiraj:

Autor domina (Post 3411747)

Dobra ideja.

Mene bi zanimalo (na akademskoj razini :D) nesto u vezi dizlica topline ili koji vec moderni nazivi postoje za razlicite varijante klima uredjaja danas.

Malo sam guglao i u biti razlika od obicnog klima uredjaja je to sto isparivac/kondenzator ide u tlo ili bolje u podzemne vode ako postoje.
Po meni tu efikasnost ekstremno ovisi o samom sastavu tla. Jer ako zakopate kondenzator na 20cm dubine i tlo vam se smrzne okolo stvar prestaje funkcionirati. Jel ja tu nesto krivo razumijem? Isto tako izmjena topline u slucaju zakopavanja u zemlju ili u neki podzemni potok velikog protoka bi trebala rezultirati velikom razlikom u samoj efikasnosti dizalice?

Jer ako dobro kopcam onda efikasnost same dizalice topline ovisi o samoj izvedbi sustava, a rasprave bez informacija o samoj izvedbi mogu odvesti na krivi zakljucak.
Ima tu tko malo strucniji sa iskustvom iz prakse? Instalacije na moru, slavoniji, gorski kotar, zemlja, voda...?

domy_os 01.06.2020. 23:24

Kroz topic sam više puta htio pogledati WTF is dizalica topline i sad nakon hashovog posta skužim da je to toplotna pumpa. :lol2: Da, jako sve ovisi o terenu na kojeg se postavlja, ali za to u svakoj firmi postoje stručnjaci koji mogu dati savjet.

MeanBoss 01.06.2020. 23:25

Citiraj:

Autor silver_tip (Post 3411742)
Ja to napisao ? Pa ti si kolega "odlepio" skroz :D
Nakon svih pohvala da DT najmanje trosi ako je usporedimo sa bilo cim i da stedi bar 1900kn na godisnjoj razini u odnosu na bilo sta drugo ?

Sam vijek trajanja DT. cijena takve instalacije, izoliranost objekta ( kolega je napisao da mu je kuca izolirana ! ) itd... je drugi par cipela i predmet rasprave.

Sve super i zasto ne ako moze i imas samo... jos zimu nisi imao makar "normalnu" tako da tih 4200kn tek budes vidio u sta ce se pretvoriti i oces i dalje biti u
platnom razredu - "nema problema" ili ce ici ajmo grijati na 21C... 20C...

Gledaj, zima je bila blaga, ali brate živim u dalmatinskoj zagori, jutarnje temperature su debelo ispod -5, daleko da zima može biti i gora, ali meni je thermostat bio uredno nastiman na 22, i iskreno... Probao sam i više, ali onda s iti malo sunca kroz prozore ta temperatura bude nepodnošljivo vruća.

silver_tip 02.06.2020. 01:28

Citiraj:

Autor MeanBoss (Post 3411757)
Gledaj, zima je bila blaga

Budemo se dotakli ovoga nagodinu u 1-vom mjesecu, dakle to tada mir :D

MeanBoss 02.06.2020. 07:00

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3411756)
Kroz topic sam više puta htio pogledati WTF is dizalica topline i sad nakon hashovog posta skužim da je to toplotna pumpa. :lol2: Da, jako sve ovisi o terenu na kojeg se postavlja, ali za to u svakoj firmi postoje stručnjaci koji mogu dati savjet.

O krivoj toplotnoj pumpi razmišljate... U mene je pumpa zrak- voda.. Znači nikakav teren nije potreban, nikakvo kopanje ni sondiranje. Vanjska jedinica je ista kao i klima, samo veća, vuče zrak koji dogrijava, i s tim zrakom zagrijava vodu u podnom grijanju na željenu temperaturu. To je ono laicki objašnjeno...

ruki31 02.06.2020. 11:52

može se promijeniti naziv.. ja sam tražio samo ako netko ima da vidim primjer, jer ni sam ne znam šta bi. Sve više i više se odlučujem za pelete :D uglavnom, stavljam u prilog sliku ponude za DT (okvirne - to bi se točno trebao projekt napraviti više manje su me svi to tražili da bi napravili ponudu) uglavnom pa da vidite :)

https://ibb.co/RgXyHwT

domina 02.06.2020. 12:20

ma ja sam vec trazio savjete oko grijanja u drugoj temi, a stvarno nebi bilo lose imat zasebnu temu o grijanju.

Jelc 02.06.2020. 12:34

Lako otvorit novu.
Sa kakvim naslovom?

domy_os 02.06.2020. 12:39

Citiraj:

Autor MeanBoss (Post 3411777)
O krivoj toplotnoj pumpi razmišljate... U mene je pumpa zrak- voda.. Znači nikakav teren nije potreban, nikakvo kopanje ni sondiranje. Vanjska jedinica je ista kao i klima, samo veća, vuče zrak koji dogrijava, i s tim zrakom zagrijava vodu u podnom grijanju na željenu temperaturu. To je ono laicki objašnjeno...

Nema veze, sve su to toplotne pumpe, samo treba naglasiti o kojoj se priča. Tvoja izvedba je jeftinija, ali i manje učinkovita.

Citiraj:

Autor Jelc (Post 3411832)
Lako otvorit novu.
Sa kakvim naslovom?

Pobacaj sve u jednu temu, stavi naslov "Sustavi za grijanje/hlađenje u kući/stanu" i mirna Bosna.

silver_tip 02.06.2020. 12:47

Citiraj:

Autor MeanBoss (Post 3411777)
O krivoj toplotnoj pumpi razmišljate... U mene je pumpa zrak- voda..

Navodno su najiskoristive voda-voda i to protocna sa 2 bunara tj. 2 busotine i do 100m u zemlju. Za 5kW isporucene energije trose 1kW.
Citiraj:

Autor ruki31 (Post 3411826)
stavljam u prilog sliku ponude za DT

Hebote koji je to biznis... 82k kuna, nemam rijeci.., sad ce opet skociti na mene pojedinci ali dok imam svoje dvije ruke i noge, ja za te pare lozim 27 godina.
Citiraj:

Autor domy_os (Post 3411834)
Pobacaj sve u jednu temu, stavi naslov "Sustavi za grijanje/hlađenje u kući/stanu" i mirna Bosna.

Ne treba hladjenje jer imamo temu koju klimu kupiti tak da samo se se razvodniti rasprava onda na 2 topica o hladjenju.

chief_wolfinjo 02.06.2020. 13:05

a dali je netko razmišljao o bojleru na struju za centralno grijanje i istovremeno spojiti na solarne ploče ? dali bi to funkcioniralo ?

lowrider 02.06.2020. 13:31

Jesmo, razmišljali, par postova prije.
Da radilo bi, i to direkt u bojler sa panela.

10kw panela je cca 30 000kn, novi.
Da se nađe rabljenih, kako sam ja uzeo pred nekoliko godina, ispadne skoro 3 puta jeftinije

chief_wolfinjo 02.06.2020. 13:53

Citiraj:

Autor lowrider (Post 3411847)
Jesmo, razmišljali, par postova prije.
Da radilo bi, i to direkt u bojler sa panela.

10kw panela je cca 30 000kn, novi.
Da se nađe rabljenih, kako sam ja uzeo pred nekoliko godina, ispadne skoro 3 puta jeftinije

nisam vidio. nego, nemora direktno biti spojeno. može biti u kombinaciji sa gradskim priključkom. zbog mogućnost da nebu dovoljno struje....

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:38.