![]() |
Citiraj:
A sad OT, što se tiće cijena tih peleta, drva itd. Možda griješim ali meni logika govori da je futureproof struja - ono razni načini iz kojih se struja može "dobiti" vs sadnja drveća i obrada da bi dobili te neke nusprodukte koje zapalimo...Ako ništa drugo barem iz ekoloških razloga. Kod mene je metar drva cca 420-450 kn i to mi nije nikako isplativo a pošto sam u podstanarstvu moram se još neko vrijeme grijati na drva.. |
Ne zelim te razocarati,
ali vrhunac ljudske genijalnosti trenutno je dobiti struju upravo iz drva. |
Baš ... a one famozne termoelektrane na drva sto nicu po slavoniji ... Nicu zato što mogu krasti. Iz hidroelektrane nama šta ukrasti 🙄
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
https://abload.de/thumb/2020-04-0518.40.1316jxf.jpg Citiraj:
Sto se njih tice bitna je samo tehnicka ispravnost ali sto bi oni nesto naplacivali sto nije njihovo, to koda HEP elektra naplacuje koliko zica imas po kuci ! Citiraj:
Nego, sto se tice dizalica topline nabasao sam na par mjesta podatak da traju oko 20 godina, dakle tko ide od nule, kad otplati system mora kupit novu dizalicu topline. @IHrvojeI Vas na moru opcenito ucjenjuju sa cijenom drva, sacuvaj boze ako si na nekom otoku malo udaljenijem. Realno nema potrebe da cijena bude takva, cista zarada jer nekako sumnjam da iko na moru treba vise od 6-8m za cijelu zimu. Ovdje u Slavoniji bez problema se nadje Hrast za 320kn, Jasen 330kn, Grab 320kn, Bukva 330kn a Bagrem je moguce naci po 280kn i pazi to su sve cijne sa dovozom ti doma, dakle na 5m odbij 100kn prijevoza. Je, traze ljudi i 360kn za sve to gore pobrojano no stavis oglas na par mjesta da kupujes drva i da vidis kako se sami "majstori" javljaju i spustaju cijenu, pogotovo ako uzimas 10-20m. Previse Lopina = Netko mora spustit cijenu :) Po meni je struja buducnost samo kad se rijesi kako je jeftino proizvesti ili solari no nit su jeftini niti je iskoristivost danasnje tehnologije dobra. Kad razmisljam o Peletima dodjem do zakljucka da je to pretakanje iz supljega u prazno, samelji kladu, drvo, granu i eto pelet, manje pepela, dima, prostora, automatika, gola zamjena gdje nije moguc plin. |
ja recimo imam na klime i izađe me oko 400kn mj.kad je jača zima,okolica zg.ali problem je ako se mora grijat puno prostorija ovo je sve otvoreno 80m2 bez wc
Poslano sa mog POCOPHONE F1 koristeći Tapatalk |
Citiraj:
Ovlašteni , npr bazdar radi od sata do trošila i on naplaćuje po metru tu instalaciju Znači HEP ti spaja dovod od ulice do sata . Sat i cijevi dalje mi je radio bazdar po projektu kojeg je napravio ovlašteni projektant ,onaj Cigic. Nakon toga predajes završne papire o radovima j projekt u HEP koji dolazi u kontrolu i pušta plin To je sve za novu instalaciju. Staru ti možeš sebi dodavati šta hoćeš i nema frke ako nr bude nekakve neispravnosti ili kontrole pa skuže da si modificirao instalaciju. Bitno je njima pokupiti pare 😀 Kad ti prodje tehnički pregled od hepa Poslano sa mog Mi 9 Lite koristeći Tapatalk |
Citiraj:
Pa moga si i ti na Pelete, nije da nisi modno osvjesten :D |
Ja sam ti više za onu sjedi i upali na gumb😂😂
Poslano sa mog Mi 9 Lite koristeći Tapatalk |
Najjeftinije je onda solarni paneli na krov, složiti da imaju svi na izlazu 200tinjak volti, i Direkt u neki veći bojler/grijač vode.
Bez solarnih regulatora/invertera. |
Citiraj:
|
Ti si baš doslovno shvatio to direkt? :D
|
Trenutno također kontam šta uzeti za grijanje, iako sam se definitivno odlučio za pirolitičku peć, sad je još samo pitanje kojeg proizvođača i koja cijena..
Od peleta sam odustao u roku odmah čim sam počeo sa proučavanjem. Peleti su super stvar za nekog tko ima stolarsku radionu da sebi godišnje može proizvest peleta kao nusprodukt npr. za grijanje radione/tvornice te dodatnim viškom kuću, dvije tri. Kao obični smrtnik ja ne znam kakvo je stanje na tržištu, ne znam kome se obratiti, gdje kupiti, a čak i da nađem dobavljača, rizik od rasta cijene je brutalan, a kvaliteta upitna. Pelet je zamišljen da se koristi na nekom mikro lokalnom tržištu. Znači imate selo s pilanom i pola sela se grije na pelete. Sve ostalo je čista pušiona prije ili kasnije. Jer ako cijelo selo kupi pelet peći, potražnja će porast, time i cijena, trebat će uvest određene količine da se nadmiri ostatak sela.. i tako ćete ovisit o nekom trećem, ne pouzdanom, upitne kvalitete. Nemojte ić na pelete zato jer ste čuli da su zakon. Ja Vam isto mogu reć da su peleti super, ali samo ako ste sigurni da ih možete nabavit po stabilnoj cijeni sljedećih min 15ak godina. Te uz uvijet da nikome ne preporučate peć na pelete jer tako ćete sebi napravit konkurenciju (ostatak sela će nabavit peći na pelete :D). Eto to je moje razmišljanje. |
Računaj da za pirolizu moraš imati dobro suha drva, ne sjećam se %, ali računaj isto kao i za pelet - prostor za skladištiti. Sjećam se kad sam tražio o tome, da je to nešto što ljudi olako shvate, znači ne možeš kupiti drva u 10 mjesecu i grijati se na njih tu sezonu.
|
Citiraj:
Citiraj:
Drva kupljena/napravljena 4-8 mjeseca tekuce godine se loze tek nagodinu u 9-tom mjesecu. To obavezno vazi za: Hrast, Klen, Javor, Bukvu malo ali malo manje, Grab stigne ali mora biti posjecen u 1-vom mjesecu. Jasen isto stigne ako je rana sjeca ali nije idealno, Bagrem gori i prosusen ali za pirolizu isto kao i Hrast ! Mogu vam poslikati kako izgleda Hrast nakon 2 godine susenja i onaj od 1 godinu, razlika je vise nego ocigledna... naravno ovo sve vazi ako se drva suse vani, pokrivena odozgora i po 20cm bocno, ako ih susite nekako drugacije onda je sve moguce. |
Ovu zimu ću se grijati još na običnoj peći i plinu, drva za sljedeću godinu su u procesu kalanja.
Do 25% vlage trebaju bit, bolje do 20%, tj što niže to bolje... |
Citiraj:
Pa takav grijač vode/bojler ima uvijek termostat, na kojem reguliraš temperaturu vode. |
I sigurnosni ventil.
|
Citiraj:
Sent from my SM-N970F using Tapatalk |
Citiraj:
Nadalje, ako racunam sa klasicnom peci/kaminom za drva razlika je astronomska, plin ? Pa 10 radijatora od 1m su manje od 4k kuna, sve ostale cijene instalacije grijanja bilo plin ili pelet ili drva su smjesne naspram cijene jedne dizalice topline od 14kW sa cijenom od 40k kuna bez popratne instalacije. Ako je usteda 1900kn na dizalici topline a s obzirom za koliko se da sloziti centralno na plin ili drva ili klasicno sa kaminom onda to otprilike zbilja ugrubo receno za nekoga tko krece od nule skracuje vrijeme da se ista isplati za nekih 5-7 godina. Po meni i dalje debelo previse za otplacivati... i to ako je ona "jeftina" dizalica topline, necu ni spominjati troskove majstora za centralno ili specijalca za dizalicu topline, prvi vid sam odradis pola, drugi ni pipnit ne smijes. |
nova tema, ista sudbina :D shvatili smo, griješ se na drva i ne priznaješ ništa drugo, nemam problem s tim. ako te to veseli, samo rokaj.
ono što sam ti prije par mjeseci pokušao argumentirano objasniti, ali očito nisam uspio: ne možeš uspoređivati svoju potrošnju jer živiš u kući A i griješ se na drva sa nekim tko živi u kući B i grije se na struju/plin. ne znaš ništa o tom drugom objektu, ne znaš toplinsku bilancu kuće niti navike stanara (tražena unutarnja temp i toplinski gubitci objekta koji nastaju provjetravanjem itd). uspoređivati bi mogao jedino u slučaju da imaš dva u potpunosti identična objekta i da se jedan grije na drva, a drugi na struju/plin. tad bi ova priča s cijenom samog sustava grijanja (kotao na drva+razvod grijanja vs priključak plina+bojler+razvod grijanja vs DT+razvod grijanja) imala smisla i tad bi mogao reći da je eto prvi sustav grijanja isplativiji od drugog ili obratno. još jedna bitna stvar, radijatori ili cijevi podnog grijanja su identičan trošak neovisno o načinu grijanja. ponovno sugeriram da odeš na forum.hr i vidiš potrošnju desetak ljudi koji se u jako dobro izoliranim kućama griju na DT. računi za struju nisu ni približni ovim iznosima o kojima ti pričaš jer se DT ne stavlja u neizoliranu starogradnju, nego u odlično izolirane i prema jugu orijentirane novoizgrađene objekte koji dobar dio toplinskih potreba dobivaju insolacijom, pogotovo u prijelaznom razdoblju kad sunca ima puno, ali je vanjska temp niska. trudiš se cijelu priču svesti na početnu investiciju instalacije samog sustava i tvrdiš da su drva u velikoj prednosti što vjerojatno i stoji. trebaš kotao, pumpu i radijatore i deri. sad zaokreni ploču i stavi se u cipele nekoga tko ne želi imati posla s pripremom xx metara drva godišnje da bi uštedio par tisuća kuna po sezoni, ne želi gubiti vrijeme na čišćenje kotla i dimnjaka, iznositi pepeo jednom tjedno itd, nego jednostavno želi da mu automatika sve to odradi, a on za to vrijeme može raditi bilo što drugo i jedino što treba napraviti je odlučiti hoće li termostat staviti na 22 ili 23C :D |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
onda ti izracunaj/prikazi koja je to cifra koju je potrosila DT ? Gdje sam pogrijesio kada sam napisao da je ista trosila oko 400kn struje ? Imas podatke,. imas svoju struju koliko trosis mjesecno, ajde izracunaj za sebe. Citiraj:
Citiraj:
Iznosenje nekih podataka ili usporedjivanje, projekcija raznih cinjenica ovdje napisanih i to ne nuzno od moje strane ne znaci da naredjujem kako ce se tko grijati a ti kolega idi optocetka procitaj topic prije nego krenes nekoga uvjerati da je nesto rekao a nije ili obrnuto, veci je problem sto ne priznajes argumente ovdje iznesene od nekih ljudi nego da sad trazimo bolje argumente, da trazimo na drugom mjestu ljude koji imaju bolje izolirane kuce pa da onda od tamo uzmemo argumente koji bi pobili ovdje iznesene ? :rolleyes: Tko sad navlaci raspravu kolega ha ? |
ne grijem se na pelete niti ih zagovaram, nego se prvenstveno referiram na ovo:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Nakon svih pohvala da DT najmanje trosi ako je usporedimo sa bilo cim i da stedi bar 1900kn na godisnjoj razini u odnosu na bilo sta drugo ? Sam vijek trajanja DT. cijena takve instalacije, izoliranost objekta ( kolega je napisao da mu je kuca izolirana ! ) itd... je drugi par cipela i predmet rasprave. Citiraj:
platnom razredu - "nema problema" ili ce ici ajmo grijati na 21C... 20C... |
a da promijenimo temu u sustavi za grijanje?
|
Citiraj:
Peleti je malo strogo usko... naziv tipa nesto: 1. Na cega se grijete ? 2. Isplativo... bljah... nema isplativog :D / Cime se najjeftinije grijati ? 3. Sustavi za grijanje u kuci / stanu. Kako god, mislim da bi bilo bolje zahvatiti sve jer o cemu god da se raspravlja zahvaca neki drugi sustav grijanja a ljudi ko ljudi. Netko ce gledati komociju u tome svemu a netko potrosnju a treci kompromis izmedju jednoga ili drugoga. |
Citiraj:
Mene bi zanimalo (na akademskoj razini :D) nesto u vezi dizlica topline ili koji vec moderni nazivi postoje za razlicite varijante klima uredjaja danas. Malo sam guglao i u biti razlika od obicnog klima uredjaja je to sto isparivac/kondenzator ide u tlo ili bolje u podzemne vode ako postoje. Po meni tu efikasnost ekstremno ovisi o samom sastavu tla. Jer ako zakopate kondenzator na 20cm dubine i tlo vam se smrzne okolo stvar prestaje funkcionirati. Jel ja tu nesto krivo razumijem? Isto tako izmjena topline u slucaju zakopavanja u zemlju ili u neki podzemni potok velikog protoka bi trebala rezultirati velikom razlikom u samoj efikasnosti dizalice? Jer ako dobro kopcam onda efikasnost same dizalice topline ovisi o samoj izvedbi sustava, a rasprave bez informacija o samoj izvedbi mogu odvesti na krivi zakljucak. Ima tu tko malo strucniji sa iskustvom iz prakse? Instalacije na moru, slavoniji, gorski kotar, zemlja, voda...? |
Kroz topic sam više puta htio pogledati WTF is dizalica topline i sad nakon hashovog posta skužim da je to toplotna pumpa. :lol2: Da, jako sve ovisi o terenu na kojeg se postavlja, ali za to u svakoj firmi postoje stručnjaci koji mogu dati savjet.
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
može se promijeniti naziv.. ja sam tražio samo ako netko ima da vidim primjer, jer ni sam ne znam šta bi. Sve više i više se odlučujem za pelete :D uglavnom, stavljam u prilog sliku ponude za DT (okvirne - to bi se točno trebao projekt napraviti više manje su me svi to tražili da bi napravili ponudu) uglavnom pa da vidite :)
https://ibb.co/RgXyHwT |
ma ja sam vec trazio savjete oko grijanja u drugoj temi, a stvarno nebi bilo lose imat zasebnu temu o grijanju.
|
Lako otvorit novu.
Sa kakvim naslovom? |
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
a dali je netko razmišljao o bojleru na struju za centralno grijanje i istovremeno spojiti na solarne ploče ? dali bi to funkcioniralo ?
|
Jesmo, razmišljali, par postova prije.
Da radilo bi, i to direkt u bojler sa panela. 10kw panela je cca 30 000kn, novi. Da se nađe rabljenih, kako sam ja uzeo pred nekoliko godina, ispadne skoro 3 puta jeftinije |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:38. |