![]() |
Citiraj:
bez dodatnih peripetija pri konfiguriranju i stabilnost,netreba valjda pričat što je skuplje to je bolje,ali svatko treba kupiti ono što mu treba za njegove potrebe. |
Innbox od iskona počeo zezat sa wifi... svako malo moram pali/gasi da dobijem wifi, dok lan portovi uredno rade, ima internet preko njih
zatražio bih da stave innbox u bridge pa me zanima što od ova dva uzeti da odradi posao iza njihovog modema ili ako netko ima konkretniji prijedlog neka postavi link ne treba mi ništa fancy ni skupo, čak mi je dosta 100 mbit u mewži https://www.links.hr/hr/adsl-router-...icni-053524159 https://www.links.hr/hr/wireless-rou...icni-053524132 |
...a jesi probao postaviti fiksno wifi kanal sa najmanje smetnji na tom Inbox ruteru ?
|
jesam, nije gužva oko mene, vidim samo još jedan modem od susjeda prekoputa... lijevo 2 kuće do mene nemaju net, a desno 1 i slijedeća je dosta daleko... iza ima 150 m do prve kuće
|
Gledaj da u pameti ima predviđen AP mod rada,
inače ćeš trebati "kemije" sa konfigom. ASUS RT-N12 D1 > ima AP mod rada, N300 2.4 Ghz umjesto navedenog imaš jeftiniji DIR-809 > ima AP mod rada, dual band WiFi, ... |
Citiraj:
1.Cijena? 2.Sa VoIP podrškom? I dalje kod mene radi ko sat DSL-AC68U (upogonjen IPTV i Net) Koliko znam TCom je jedini koji i dalje će ti dati Username i Password za WAN a ostali ti nebi ni za kakve pare. Mogu samo da ti kažem da niti neosjetim WAN downtime na ovom DSL-AC68U https://www.asus.com/Networking/xDSL...ters-Products/ |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
naručen DIR-809
hvala :) |
Uzeo hAP ac^2, namjestio konfiguraciju u 5 minuta i jednostavno radi savršeno. Bilo je vrlo jednostavno, na Mikrotik wikiju ima resursa o sličnim konfiguracijama (VLAN Triple Play).
Iako je uređaj pola veličine Speedporta, Wi-Fi performanse su znatno bolje, a da o stabilnosti i mogućnostima ne pričam :) Posebice kad imaš fleksibilnost da prioritiziraš internet VLAN više nego IPTV VLAN :D Hvala vam na savjetima svima, toplo preporučujem Mikrotik |
Mikrotik bomba.. već godinama ljudima stavljam tika za router i unifi zabit za wifi
nema bolje kombinacije.. nikad nijedan problem igdje |
Citiraj:
|
Unifi :D
|
kupi bilo kojeg asusa i prst u uho
očito mi ovdje bezveze tipkarimo svako malo netko .. šta da kupim kupi bilo kaj . sve je dobro za vulgaris usere ovdje su ti 2-3 tabora mikrotik VS ubnt VS razno |
Razmišljam o kupovini kvalitetnog wifi routera. Trenutno imam Optima VDSL. Službeno 30Mbit, a u praksi 10-20Mbps. No to nije glavni problem, već komunikcija unutar mreže. Na Innbox šrotu, rijetko dobijem preko 2MB/s kod prijenosa podataka (transfer datoteka s računala na računalo), a često to bude i ispod 1. To je unutar kuće koja je prizemna, ali od starih, debelih zidanih zidova. Radna soba mi je preko dvorišta u drugom objektu i tu sam morao uzeti extender da bi dobio bilo što.
Naravno da sam razmišljao i o provlačenju kablovinja, ali to mi stvara poveće probleme. Naročito za ovaj dio izvan kuće. Ne mogu kopati ispod, jer je sve asfaltirano, a po zraku mi je riskantno. Zato sam gledao malo jače wifi routere po netu. Prema inicijalnom proučavanju, ovaj TP-Link Archer AC2300 bi trebao biti neloš za long range u tom nekom "budget" segmentu. Ima li tko kakva mišljenja i/ili isksutva o tom uređaju? Ili bolji prijedlog? |
|
O powerline-u sam razmišljao isto. U kući imam nove instalacije i puno opcija, ali do "bojte" :) su mi prastare instalacije, za koje neznam kakve su zapravo. Pa se bojim da bi se signal mogao pogubiti i da bi rezultat opet mogao biti spora i nestabilna mreža.
Imaš konkretni savjet za powerline adaptere? Mislim, koji model? P2P moram proučiti. O tome ne znam skoro ništa. Ako se ne varam, to se montira vani? Dakle treba do toga na dva mjesta dovući ethernet i struju? To je komplikacija. Uglavnom, oba ova rješenja bi mi u radnoj sobi vjerojatno za manju lovu dala bržu mrežu, ali ostaje mi problem po kući, gdje mi isto treba mreža za računalo, media server, rpi, tv, mobitele, tablet...A tome bi sad dodao još i NAS. E sad, znam da postoje powerline adapteri sa wifi hotspotom. Ali to znači da bi morao uzeti barem 3-4 para za sve skupa i to onda sigurno prebacuje cijenu routera, a i pitanje je kako bi se 3-4 para powerline adaptera tolerirala. Zato sam gledao wifi router. Ako bi mi osigurao barem 40Mbit/s prijenos podataka, ja bi bio zadovoljan. Može li se to očekivati od wifi router-a? Recimo od ovog Archera AC2300? |
jeftino i all in one rješenje teško da je i najbolje
al probaj pa nam javi nitko ti ovak napamet nemože reč kupi taj ap i svi tvoji problemi su rješeni lokacija, udaljenost, broj zidova itd itd itd svi ti faktori su bitni kod wifi-a a što se tiče struje .. bakar je bakar .. star ili novi bitno da je ista faza. |
@estugarda
Pa ti uzmi "jeftinijeg operatera" ... **beep** :D Ovaj bajni transfer "2MB/s kod prijenosa podataka" je Lan ili WiFi ? Sad si prisiljen sam složit svoju mrežu a na ISP šroteks prebaciti samo izlaz na Internet (bridge mode), IpTv, VoIp isto ostaje na njemu. Kao osnovu uzmi neki pristojni WAN Router, bitno je da ima GB Lan, WiFi ne mora biti "bijesni" (i skupi) najnoviji AC3200. Za WiFi treba snimiti situaciju na lokaciji da bi se moglo nešto zaključiti i predložiti. PowerLine uglavnom dobro radi, imaš novije modele sa GB mrežom, ako nije velika razlika u cijeni uzmi model sa prolaznom uttičnicom, tako ne "gubiš" priključno mjesto a uštekan je direktno u zidnu utičnicu ima bolji link. Startaš sa jednim kitom (2 kom), a možeš dokupiti još 1 ili 2 kom po potrebi. Sve ih upariš / povežeš i dobiješ dobar link (čitaj transfer) kao da si na Lan - u. Usput tada lako testiraš jel ti funkcionira i kakav je link do "bojte". U PowerLine temi smo sve već napisali, generalno treba biti ista faza a ako imaš trofazni priključak (potencijalni klijenti na različitim fazama) onda se treba "igrati" sa oni couplerima ... |
A svi su oni "jeftini" kad treba dati opremu. Prošao sam ih skoro sve. Uvijek daju šrot opremu.
Da. 2MB/s prijenos podataka (kopiranje datoteka iz windowsa) dobijem na WiFi. Na dobar dan. Zna biti i manje. LAN nisam ni pokušavao nikad jer bi za to trebao provući kablove, što izbjegavam iz više razloga. Jedan je sigurno lijenost. ;) Dakle, ukoliko router koči globalni transfer, onda mi ni powerline neće pomoći. To dakle moram istestirati. A zašto bi na ISP router išta prebacivao? Zašto bi bridge-ao? Kaj se aftermarket wifi router ne može podesiti da je jedini router? |
"Dakle, ukoliko router koči globalni transfer, onda mi ni powerline neće pomoći." > kriva pretpostavka.
On postiže / ima Lan brzine uz tu i tamo sitno veći ping (koji je manji nego na WiFi). "LAN nisam ni pokušavao nikad jer bi za to trebao provući kablove, što izbjegavam iz više razloga. Jedan je sigurno lijenost. ;)" > koliko već pišemo, da ne kažem trubimo "da je žica zakon" ? "Zašto bi bridge-ao? Kaj se aftermarket wifi router ne može podesiti da je jedini router?" > jel imaš VoIp (čitaj tel.) preko njih? VoIp je gnjavaža podesiti na alternativnom uređaju, pametuju i sakrivaju podatke. Slično je i za IpTv al se da riješiti. Zato se napravi: - ostaviš VoIp i IpTv na njihovom uređaju - gasiš WiFi na njihovom uređaju - sam ili preko SZK prebaciš Internet konekciju u Bridge mode i dobiješ (tražiš) podatke za PPPoE konekciju - iza njega stavljaš svoj router, podesiš PPPoE konekciju - vozi Miško Eto, zato :) |
Ma super je žica. Došao sam sa žice na zrak, pa sam svijestan toga. Ali samo kad je postavljena, ili kad je nije velika tlaka postaviti.
Ne treba mi VoIP ni IPTV. To me ni ne zanima, pa nisam ni razmišljao o tome. Ne namjeravam zadržavati ISP router, ako uzmem novi. Uglavnom, odlučio sam. Po kući definitivno idem sa UTP-om. Problem je što sam sve bužire zapunio, pa će biti povuci potegni. Za radnu sobu idem sa powerline-om. Pa ću vidjeti kako se bude ponašalo. Hvala. |
e to nikky .. meni se nije dalo pisat, pa sam preskočio
isto kao i u jednoj temi sugeriram da rebuta modem i vidi šta se dešava, ali user i dalje trubi po svojem barem nije napomenuo da je to učinio i da ne pomaže :) al evo.. ovo mi se sad dalo pisat, ipak je jučer bio praznik rada i več sam se naradio :D |
Kakve veze ovo moje ima s rebootanjem "modema"? Ne kužim...
Sent from my SM-N950F using Tapatalk |
nema veze u temi .. napisao sam da u jednoj temi
ajmo dalje.. powerline kod tebe u akciju i povuci lan kabel :D |
|
Citiraj:
|
Ima smisla ako ti treba gigabitni prijenos podataka preko mreže, inače nema iako je to relativno mala investicija. Po meni ti je bolje uložiti u kvalitetniji router s više gigabitnih portova
|
Npr.koji?
S obzirom da su me ovdje odgovorili od fancy wifi router pristupa... |
Ne mora biti fancy router, ali meni je osobno bezveze imati switch pored routera, onda bi radije postavio svoj router koji je neovisan od providera.
https://www.protis.hr/products/detai...ste-psu/132865 https://www.protis.hr/products/detai...e-antene/89601 https://www.protis.hr/products/detai...-rtac53/117155 Ili ako želiš više novaca potrošiti jer ti je potrebno radi nečega onda gledaj klase iznad toga. Nikky ti je to lijepo objasnio: Citiraj:
|
mislim se ovo uzeti Router MIFI Alcatel MW40V, u Iskonu je 390kn
jel se isplati ili mozda imate preporuku za nešto drugo u tom cjenovnom rangu... hvala |
koristio biš ga za iskon mobile wifi, već kad gledaš iskon? jer ako da - ta usluga radi najnormalnije u mobitelu, pa da ne bacaš pare ako ti treba samo za to...
|
Citiraj:
|
ako ti na mobu ne ide, ti mali prenosni nisu nešto naročito bolji, kad imaju majne-više antene istih dimenzija. naravno, neznam za navedeni alcatel.
ako ti iskon šteka, ili si kupi pravi router na kojeg možeš montirati vanjske antene, ili promijeni providera koji na tvom području ima bolju pokrivenost. |
zahvaljujem @jp_rv...
|
Upadam u temu, al je slično pitanje:
Imam tcomv ovaj "hibridni" ruter pošto je na bakru katastrofa. Kontam pogasit sve što se da na njemu i iza stavit Switch/AP da mogu pratit promet po mreži. telefon se inaoko ne koristi, jedino za maxtv i dalje sav internet preko switcha. Što uzet? (nemojte mikrotik molim vas) |
Ja sam uzeo Xiaomi Mi 3 router, 239kn kod nas, vjeruj mi, odličan je.
Kontroler je jednostavan, ima sve što treba. Whitelist, blacklist, block MAC adrese, dual-band wifi, 1Gb brzina itd. Instalacija i setup traje točno 3 minute. |
dali si probao koliko je lan to wlan brzina? odnosno npr ako imaš neki NAS spojen žicom, koliko ti preko wirelessa vuče?
thnx! |
Nemam NAS doma na žalost, no mogu ti reći ovako.
Imam doma brzinu 200/100, na žici dobivam oko 180/100 bez brige. Na wifi-u oko 120/80 po cijelom stanu, što na laptopu, što na mobitelima. Imao sam Unifi AP-LR prije toga, on mi je davao oko 150/90, znači tu je unifi jači, ali je zato 3x skuplji. Kada se spojim kablom direktno u Mi Router, dobivam lockano 200/100, ide i više, samo ga profil ograničava. |
nije li 120mbita malo MALO za 5ghz wifi? meni i tp-link archer i speedport od t-come daju 300mbit dok sam dovoljno blizu njih, a onda pada na 100-150mbit kako idem iza zidova
|
Pa imam brzinu 200, kak će mi dati 300? :D
Imao sam ja i 600mbit download na wifi-u, ali je bio giga uplink. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:03. |