PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Google Pay i PBZ (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=293729)

Gabre 06.08.2018. 23:15

Ne znam da li je procedura u hr drugačija, ovdje doslovno instaliras aplikaciju, ideš na dodavanje kartice, ubacis podatke i gotovo.

franzD 06.08.2018. 23:24

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3217186)
Znači, mora se do banke, kao i kod ostalih banaka. iliti, što Bubba kaže, nije da je nešto novo i revolucionarno.

Ako ti je glavni cilj u životu otvoriti račun u banci slikanjem selfija, prilično sam siguran da ZABA ima nekakvu glupost u tom smislu :)

franzD 06.08.2018. 23:25

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3217193)
Ne znam da li je procedura u hr drugačija, ovdje doslovno instaliras aplikaciju, ideš na dodavanje kartice, ubacis podatke i gotovo.

Pa ista je procedura u HR, to cijelo vrijeme i govorim.

Gabre 07.08.2018. 00:14

Pa da, ne kužim ove priče o odlascima i aktivacijama u bankama.

xlr 07.08.2018. 06:16

Da sumiramo, jer imam filing da jedni pricaju o jednome, a drugi o drugome:

Google pay - ne moras ici u banku, sve odradis na mobu bilo dodavanjem kartice u gpay app ili kroz novi app od pbz internet bankarstva koji za tebe u 2 klika doda karticu u gpay. Gpay app samo instaliras. Nema kerefeka.

Wave2pay - moras doci do 2 koda za aktivaciju wave2pay appa. Ako to mozes dobiti "od doma" onda bi svi voljeli znati kako. Inace moras ici u banku jer ako ti je prvi put to znaci da ugovaras novu uslugu i ceka te par potpisa. Naknadni aktivacijski kodovi se vjerojatno (kao i za ostale usluge) mogu redistribuirati kroz mpbz sajt.

Gabre 07.08.2018. 07:00

Naslov je Google pay I ne znam zašto se piše o wavetopay

xlr 07.08.2018. 07:19

Ako ne mozemo povuci paralelu s nekom slicnom/istom uslugom mozemo se komotno nastaviti informirati na indexu. Buba je pitao o pbz usluzi, ne znam sto ti nije jasno

franzD 07.08.2018. 18:43

Ja sam danas detaljno istestirao Google pay i sve uredno radi na svim mjestima koja primaju beskontaktno (bili su, doduše, većinom PBZ-ovi POS-ovi u Hrvatskoj), a nije bilo problema ni u Mađarskoj (Spar, Penny, Lidl, Tesco) osim što je terminal banke koju koristi Penny iz nekog razloga tražio potpis slipa.

EdoFazlinovic 08.08.2018. 08:09

Gingerbread je dosao 2011 skupa sa ugradenim nfc-om. Mi vec dugo imamo nfc kod androida, samo sto dosta mob ih nije podrzavalo, ali vjerujem da vec u sadasnjosti rade na tome da svi budu, nešto kao tipa, univerzalni kabel za punjenje jer svi imaju isti.

Old Iggy 08.08.2018. 08:51

Citiraj:

Autor xlr (Post 3217221)

Google pay - ne moras ici u banku, sve odradis na mobu bilo dodavanjem kartice u gpay app ili kroz novi app od pbz internet bankarstva koji za tebe u 2 klika doda karticu u gpay. Gpay app samo instaliras. Nema kerefeka.

Wave2pay - moras doci do 2 koda za aktivaciju wave2pay appa. Ako to mozes dobiti "od doma" onda bi svi voljeli znati kako. Inace moras ici u banku jer ako ti je prvi put to znaci da ugovaras novu uslugu i ceka te par potpisa. Naknadni aktivacijski kodovi se vjerojatno (kao i za ostale usluge) mogu redistribuirati kroz mpbz sajt.

Google pay u biti nije ništa drugo nego interface prema PBZ usluzi koja već postoji.
Tu je "problem", odnosno dok ne postane ozbiljnija usluga ne služi u biti ničemu.

IHrvojeI 08.08.2018. 09:03

Citiraj:

Autor xlr (Post 3217221)

Ne znam za druge ali meni je puno zgodnija gpay app nego wave2pay. Em zbog ovog što si sad nabrojao em je mogu natrpat onim loyality karticama.

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3217614)
Google pay u biti nije ništa drugo nego interface prema PBZ usluzi koja već postoji.
Tu je "problem", odnosno dok ne postane ozbiljnija usluga ne služi u biti ničemu.

Pa to je i dovoljno, radi upravo ono za što je namijena. Ne razumijem što podrazumjevaš pod ozbiljnu uslugu? Net Banking?
Jedini fail u cijeloj ovoj priči je činjenica da moraš imat zasebnu app za beskontaktno plačanje - al ne bi bilo bolje da je ta usluga implementirana u nativnoj app za internet bankarstvo?

Bubba 08.08.2018. 09:16

Citiraj:

Autor franzD (Post 3217474)
Ja sam danas detaljno istestirao Google pay i sve uredno radi na svim mjestima koja primaju beskontaktno (bili su, doduše, većinom PBZ-ovi POS-ovi u Hrvatskoj), a nije bilo problema ni u Mađarskoj (Spar, Penny, Lidl, Tesco) osim što je terminal banke koju koristi Penny iz nekog razloga tražio potpis slipa.

Hoce i u Sloveniji i Austriji isto bez greske. Zivio no-roaming!

franzD 08.08.2018. 10:04

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 3217614)

To je i svrha/namjena te usluge koja se u startu zvala Google Wallet. Zamjena za novčanik. BESPLATNA "virtualna" platna kartica koja, uz to, pokriva plaćanja na Play Storeu i slično.

"Interface" je prema PBZ karticama tekućih računa, ali isto tako ostale banke koje koriste te beskontaktne kartice mogu sklopiti ugovor s Googleom.

Za razliku od postojeće PBZ-ove usluge koja ima istu funkcionalnost i koja košta 2 kn mjesečno (Wave2Pay), ova usluga je besplatna i ne moraš vidjeti banku kod aktivacije.

Citiraj:

Autor IHrvojeI (Post 3217619)
Jedini fail u cijeloj ovoj priči je činjenica da moraš imat zasebnu app za beskontaktno plačanje - al ne bi bilo bolje da je ta usluga implementirana u nativnoj app za internet bankarstvo?

Trebaš Googleovu aplikaciju iz storea i ako danas-sutra promijeniš telefon jednostavno je skineš ponovno i postaviš bez posjeta banci/traženja novog aktivacijskog koda što moraš kod promjene mPBZ-a i slično.
Meni je to prednost.

franzD 08.08.2018. 10:09

Inače, DM-ova loyalty kartica je prva koja se pojavila u GPayu za dodavanje. Dovoljno je skenirati barkod s originalne (nove) kartice.

xlr 08.08.2018. 10:17

To s loyalty karticama mi je odlicna stvar jer imam samo 6 slotova za kartice u novcaniku. Inace ih sada ima fakat puno podrzanih, dovoljno da pod Passes upises "croatia" i izlista valjda sve podrzane.

ShebY 08.08.2018. 11:00

Uf pa ovo za loyalty je glavno, šta ne spominjete to :D
Jel ima i metro kartica? Pa pola novčanika ću izbacit :)

Edit: dodao i metro, pa ovo je preporod :)

Forace 08.08.2018. 11:30

Pa baš, da ne spominjemo da moš i darovne pohranjivat unutra :D. Onak cijelu temu borba između stickera i aplikacije ...ni mi bila zanimljiva, sad ovo sa ostalim karticama nije uopće loše ....

buljaka 08.08.2018. 11:39

Mene jebe što ne radi na rootanim telefonima😢😢😢

Old Iggy 08.08.2018. 11:46

Citiraj:

Autor IHrvojeI (Post 3217619)
Pa to je i dovoljno, radi upravo ono za što je namijena. Ne razumijem što podrazumjevaš pod ozbiljnu uslugu? Net Banking?

Ozbiljna usluga bi bila neovisna usluga.
Znači, neovisno o banci, kartici itd.
Ovako je to samo drugačiji interface koji ne ukida odlazak u banku po ugovor, karticu i ostalo. No to bi značilo i ozbiljnije postavljanje Googlea kao payment gatewaya.
Ja npr. nisam PBZ korisnik, što znači da mi GP ne služi ničemu. A oni korisnici koji imaju tu uslugu bez obzira koje banke praktički ne dobivaju ništa novo.

EdoFazlinovic 08.08.2018. 11:57

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3217679)
Mene jebe što ne radi na rootanim telefonima😢😢😢

Probaj instalirat aplikaciju bez roota i natrpaj unutra sve kartice, onda ga rootaj pomocu magisk i stisnes hide root za tu i tu aplikaciju.

Bubba 08.08.2018. 12:16

Citiraj:

Autor franzD (Post 3217643)
Inače, DM-ova loyalty kartica je prva koja se pojavila u GPayu za dodavanje. Dovoljno je skenirati barkod s originalne (nove) kartice.

Ja zelim vise cuti o toj prici. #nohomo

To znaci da ne moram imati fizicku karticu kad kupujem muske stvari u DM-u, poput recimo turpije za pete, kreme za ruke ili britve za vaginu?

buljaka 08.08.2018. 12:20

Citiraj:

Autor EdoFazlinovic (Post 3217685)
Probaj instalirat aplikaciju bez roota i natrpaj unutra sve kartice, onda ga rootaj pomocu magisk i stisnes hide root za tu i tu aplikaciju.

Nažalost magisk ne radi sa mojim romom. Dobijem bootloop svaki put. Promijenit ću rom pa probati.

ShebY 08.08.2018. 12:24

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3217692)
Ja zelim vise cuti o toj prici. #nohomo

To znaci da ne moram imati fizicku karticu kad kupujem muske stvari u DM-u, poput recimo turpije za pete, kreme za ruke ili britve za vaginu?

Upravo to, ja na svoj naljepio DM, Metro i CCC.
Ali što je najvažnije nisam nikad vadio te kratice jer mi se neda nosat po novčarki.
Sad ću vadit za sve poredu: pevec, emmezeta itd itd :)

mitra 08.08.2018. 12:25

Citiraj:

Autor buljaka (Post 3217694)
Nažalost magisk ne radi sa mojim romom. Dobijem bootloop svaki put. Promijenit ću rom pa probati.

Na rootanom xiaomiu imam magisk u kojem nisam niti palio hide root opciju i sve mi uradno radi. Sve dok me neki kinez ne drpi pare :)

Bubba 08.08.2018. 12:36

Citiraj:

Autor ShebY (Post 3217695)
Upravo to, ja na svoj naljepio DM, Metro i CCC.
Ali što je najvažnije nisam nikad vadio te kratice jer mi se neda nosat po novčarki.
Sad ću vadit za sve poredu: pevec, emmezeta itd itd :)

Imam Metro karticu, tu za DM bih trebao izvaditi. Moze li biti vise Metro kartica za vise tvrtki?

Koja je procedura?

Znaci, ne moram onda imati nekakve njihove aplikacije, nego mi je to sve "utrpano" u jedan Google Pay?!

ShebY 08.08.2018. 12:42

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3217700)
Imam Metro karticu, tu za DM bih trebao izvaditi. Moze li biti vise Metro kartica za vise tvrtki?

Koja je procedura?

Znaci, ne moram onda imati nekakve njihove aplikacije, nego mi je to sve "utrpano" u jedan Google Pay?!

Možeš više imati, netreba nikakv app to samo prikazuje barkod.
Odeš na dodavanje neve karte, odabareš jeli loyalti ili gift card, tražiš šta trebaš i odabereš, skeniraš barkod potojeće kartice i to je.
Kad ti treba otvoriš gpay app i klikneš na karticu i daš da skeniraju barkod.
Jedino je sranje za više istih kartica što nepišu nikakvi detalji, tebi za metro da piše koja je firma npr, piše samo broj a to ti ne pomaže.

HrvojeJ 08.08.2018. 12:55

Citiraj:

Autor ShebY (Post 3217703)
Možeš više imati, netreba nikakv app to samo prikazuje barkod.
Odeš na dodavanje neve karte, odabareš jeli loyalti ili gift card, tražiš šta trebaš i odabereš, skeniraš barkod potojeće kartice i to je.
Kad ti treba otvoriš gpay app i klikneš na karticu i daš da skeniraju barkod.
Jedino je sranje za više istih kartica što nepišu nikakvi detalji, tebi za metro da piše koja je firma npr, piše samo broj a to ti ne pomaže.

Jel to onda isto kao da imam album s fotografijama barkodova svih loyalti kartica?

Old Iggy 08.08.2018. 12:56

Citiraj:

Autor Bubba (Post 3217700)

Koja je procedura?

Problem s Metroom je da na nekim lokacijama ne prihvaćaju ništa osim fizičke kartice. Malo gnjave s tim.
Ja sam na Beep'n'Go imao sve loyalty kartice, no Metro sam nakon cca 2 godine izbacio.

ShebY 08.08.2018. 13:34

Citiraj:

Autor HrvojeJ (Post 3217708)
Jel to onda isto kao da imam album s fotografijama barkodova svih loyalti kartica?

Pa skoro :)

Gabre 08.08.2018. 15:01

Citiraj:

Autor HrvojeJ (Post 3217708)

Upravo to i je. Samo što to gpay ljepše posloži

Ali, da li nitko od vas nije na Google playstoreu našao bilo koju app za loyalty kartice? Imaš ih more, u koje onda isto tako potrpas the loyalty kartice.

Nije ovo ništa novo.

IHrvojeI 08.08.2018. 15:07

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3217746)
Upravo to i je. Samo što to gpay ljepše posloži

Ali, da li nitko od vas nije na Google playstoreu našao bilo koju app za loyalty kartice? Imaš ih more, u koje onda isto tako potrpas the loyalty kartice.

Nije ovo ništa novo.

Je, ali tu je fora upravo to što je ta kartica u istom appu s kojim ću i platiti nešto. Jedan app manje za imati instaliran

coconut 14.08.2018. 07:29

Imate li kakvih saznanja kada će i ostale banke početi primjenjivati GP?

Gabre 14.08.2018. 08:27

Citiraj:

Autor coconut (Post 3219113)
Imate li kakvih saznanja kada će i ostale banke početi primjenjivati GP?

google pay bi trebao biti prihvacen brzo, jer google ne uzima proviziju za uslugu,

za razliku naravno od Applea, koji naplati 0.15% od svake transakcije. vise zarade samo od toga nego od prodaje ipada/ipoda/slusalica zajedno...

xlr 14.08.2018. 08:35

Na kraju sam ipak ostao na gpayu umjesto ugovaranja wave2pay-a. Pay app ima podrsku za loyalty kartice i sve radi bez zamjerke pa mi nema smisla ici u banku.

Vjerojatno ce mi se i navike promjeniti, pogotovo ljeti kada su dzepovi mali. Cesto odem samo s mobom u trgovinu. Jbga, mob mi svakako treba zbog shopping liste :)

Ivo_Strojnica 14.08.2018. 11:27

Znači sada uz sve jebene ostale informacije, google ima i informacije koliko trošite, na šta trošite, kada trošite i gdje trošite. :)

Stvarno su big brother.

Inače, šta se tiče loyalty kartica, koristim Card Storage. Jednostavna, funkcionira i možeš napraviti backup na SD karticu.

coconut 25.08.2018. 19:54

Erste banka mi je odgovorila da rade na integraciji GP sa svojim karticama.

Immortalis 12.03.2019. 12:03

Kako se pokazu te transkacije sa google paya kod vase banke, i kako se to pokaze kod prodavaca?
Jel igdje pise da je placeno gpayom ili pise koja je trgovina a njima broj i vlasnik kartice?

franzD 12.03.2019. 12:27

Ovako izgleda u popisu transakcija na PBZ digitalnom bankarstvu nakon što proknjiže. Njima AFAIK, ne piše ni stvarni broj kartice, već samo broj virtualne kartice GPaya.

https://i.postimg.cc/BQJ98fMh/2019-03-12-12-22-18.jpg

A ovako tebi u gPay aplikaciji (zajedno s točnom lokacijom).

https://i.postimg.cc/dVqHF8J3/2019-03-12-12-28-35.jpg

https://i.postimg.cc/GpCfHZPL/2019-03-12-12-28-40.jpg

Immortalis 12.03.2019. 12:30

Show, hvala :D

srale7 03.05.2019. 10:00

Instalirao Gpay, dodao Visa karticu i sve radi, iako nisam jos plaćao, ali vjerujem da nece biti problema.

Sad vidim opciju da mogu dodat i AMEX, sto uopce nije losa opcija, osim sto nisam siguran kako cu npr prilikom plaćanja odrediti kojom karticom plaćam?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 02:53.