PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Konfiguracije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=28)
-   -   opremanje informatičke učionice (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=289338)

Smartic 29.11.2017. 21:59

Ma to je preslab procesor i za mobitele :D Smeće od napajanja k tome...

Problem je što je na neke načine teže naručiti toliko istih konfiguracija na dijelove(mada oni to slažu). Ako se može postići dogovor na ovaj način(dostupnost, možda nekakav posebni popust ili miš+tipkovnica kao bundle), sigurno je bolje od nekog nekvalitetnog, precijenjenog složenca.

Crucial DDR4 4GB 2400 MHz P/N: CT4G4DFS824A
MSI H110M PRO-D, LGA 1151, DDR4-2133, Military Class 4
Napajanje LC-Power LC6350 350W Super Silent 80+ Bronze ATX
Case Midi ATX Akyga USB 3.0/USB 2.0 AK916BK w/o PSU
SSD Adata 120GB SU650 SATA 3D Nand
Acer V226HQLBbd 21.5" LED Monitor UM.WV6EE.B04
Procesor Intel Celeron G3930

Sveukupno: 2.473,63kn(*25 ~ 61.830kn)

Mr.Black 30.11.2017. 09:27

Citiraj:

Autor Smartic (Post 3132745)

Problem je što je na neke načine teže naručiti toliko istih konfiguracija na dijelove(mada oni to slažu). Ako se može postići dogovor na ovaj način(dostupnost, možda nekakav posebni popust ili miš+tipkovnica kao bundle), sigurno je bolje od nekog nekvalitetnog, precijenjenog složenca.

Od kojeg dućana su to cijene?

redscro 30.11.2017. 13:52

Citiraj:

Autor Smartic (Post 3132745)

:amen:
To bi bilo to, bez ikakve potrebe za pretjerivanjem. Kakvi vražji IPS ekrani, NVMe 256GB diskovi, i3 procesori, skupe ploče i napajanja...

Sve je to super kad sebi sastavljaš računalo, ali za školu je sve preko gore navedenog totalni overkill. Solidan procesor, neka socijalna ploča, napajanje koje neće biti preglasno ni krepati u kratkom roku, najjeftiniji veći monitor, najmanji isplativi SSD...

To će služiti 10g. minimalno bez da će zastarjeti, jednako kao što bi danas bez problema za školske potrebe služila neka 10g. stara C2D konfiguracija.

Što se prostora tiče, Windows i svi programi potrebni za školu ne popune ni 20GB. Sve što će se raditi na tim računalima neće popuniti još par GB kroz 10 godina, tako da je 120GB više nego komotno. A što se trošenja tiče, prije će trenutni učenici dobiti unuke nego taj SSD izgubi i 1% života zbog zapisivanja.

P.S. Radim u školi pa ne pišem napamet.

wifi 01.12.2017. 16:24

Citiraj:

Autor redscro (Post 3132976)
:amen:
To bi bilo to, bez ikakve potrebe za pretjerivanjem. Kakvi vražji IPS ekrani, NVMe 256GB diskovi, i3 procesori, skupe ploče i napajanja...

Sve je to super kad sebi sastavljaš računalo, ali za školu je sve preko gore navedenog totalni overkill. Solidan procesor, neka socijalna ploča, napajanje koje neće biti preglasno ni krepati u kratkom roku, najjeftiniji veći monitor, najmanji isplativi SSD...

To će služiti 10g. minimalno bez da će zastarjeti, jednako kao što bi danas bez problema za školske potrebe služila neka 10g. stara C2D konfiguracija.

Što se prostora tiče, Windows i svi programi potrebni za školu ne popune ni 20GB. Sve što će se raditi na tim računalima neće popuniti još par GB kroz 10 godina, tako da je 120GB više nego komotno. A što se trošenja tiče, prije će trenutni učenici dobiti unuke nego taj SSD izgubi i 1% života zbog zapisivanja.

P.S. Radim u školi pa ne pišem napamet.

s obzirom da je to ocito bilo usmjereno na moj pogled po pitanju nabave, prvo da napisem da takodjer radim u skoli i da smo posljednjih nekoliko godina sva racunala zamijenili, tako da ni ja ne pisem napamet. imamo sve od i7, preko i5, do pentiuma u rasponu od kaby lake-a do ivy bridge-a. ove starije smo otpisali.

IPS koji je milina za oci u odnosu na jeftini TN kosta danas jednako ili tek 50-100kn vise... https://www.nabava.net/monitori__90?se=479846,35804
Zasto bi netko kupia inferiorniji ekran kad moze primjerice uzet Dell SE2216H mi ne ide u glavu.

Spomenuti Adata SU650 kosta 433kn za 120GB. Intel 600p od 128GB nvme kosta 519kn. Kingstonov m.2 SATA od 240GB kosta 525kn. Manje od 100kn razlike za dvostruko veci kapacitet. Jos uvik netko misli da je 240GB previse?

i3 ne triba, dovoljan je g4560 kao odlican procesor. celeron nije u istoj kategoriji. ne smatram da je 500kn za plocu puno.

4GB danas su minimum, i zato obavezno samo kao jedan DIMM, tako da se kasnije moze prosirit...

napajanje i kuciste su najizglednija mjesta za stednju... s tim da je to kocka... moze bit sve ok, a mogu povuc za sobom i cilu konfiguraciju...

usparat 30kn na tipkovnici i misu umjesto provjerenog logitech-a je bacanje para...

sto se tice jacine konfiguracije, C2D ce bit dovoljan za minesweeper i solitaire... za ostalo tu je mastercard... :fiju:

marek45 02.12.2017. 15:36

Citiraj:

Autor marek45 (Post 3131147)
Evo u Linksu ovo gore napisano ispada 4.167,52 kn. Drugi dućani ni nemaju ovo gore napisano. (napajanje i kućište)
Tu bi se sigurno moglo dobiti još barem 10% popusta i gratis dostava.

Jedino sad ne znam dal treba toliki ssd? Win zauzme s programima 40-60 gb.

Stavio intel 600p ssd od 128gb (5 godina garancije) i ispada 3.686kn po jednom računalu. Nisu baš za neke popuste.
Sad još da izvidim laptope.

wifi 03.12.2017. 08:28

Citiraj:

Autor marek45 (Post 3133738)
Stavio intel 600p ssd od 128gb (5 godina garancije) i ispada 3.686kn po jednom računalu. Nisu baš za neke popuste.
Sad još da izvidim laptope.

Links ima jos jednu manu... stavljaju naljepnice na svoja racunala, tako da bi njih zaobisa ili bi sam slaga - ionako imas garanciju na pojedinu komponentu.

otidji na nabava.net, upisuj pojedine komponente i citavo racunalo slozi sam. osim toga, tako ces dobit citavi bundle, a ne da ti na kraju ne isporuce x,y kabela.

redscro 06.12.2017. 19:40

Malo kasnim, ali...
Citiraj:

Autor wifi (Post 3133429)
s obzirom da je to ocito bilo usmjereno na moj pogled po pitanju nabave, prvo da napisem da takodjer radim u skoli i da smo posljednjih nekoliko godina sva racunala zamijenili, tako da ni ja ne pisem napamet. imamo sve od i7, preko i5, do pentiuma u rasponu od kaby lake-a do ivy bridge-a. ove starije smo otpisali. ...

50kn ovamo, 100kn tamo i dolazimo do toga da konfiguracija koju si ti naveo košta gotovo dvostruko više od ovog što je Smartic naveo.

Cilj je složiti 20ak računala za zadani iznos što se očito može, bez problema. I ne, to Smarticevo nije otpadna kanta koja je odmah za otpis, što si napisao da jedino može dobiti za taj iznos. To računalo će obavljati zadanu funkciju identično kao i to koje si ti naveo.
Citiraj:

Autor wifi (Post 3133429)
sto se tice jacine konfiguracije, C2D ce bit dovoljan za minesweeper i solitaire... za ostalo tu je mastercard... :fiju:

Minesweeper i Solitaire nisu dio NPPa osnovne škole. Zanima me koje to bijesne programe ne bi mogao pokretati na takvom računalu? Office? Logo? QBASIC? Spusti se na zemlju, radi se o OŠ, zahtjevi ne mogu biti manji nego što jesu.

Ag008 06.12.2017. 19:44

Iako će vjerojatno djeca instalirati razne igre i igrati ih na satu.
Fora ako doista ministarstvo na ovaj način dozvoljava prof. biranje računala

redscro 06.12.2017. 19:53

To ovisi od nastavnika. Kod mene sigurno neće instalirati ništa niti imaju pristup računalima na taj način. Uostalom, to nije ni faktor kod odabira.

Svakako bi bilo dobro uključiti nastavnike u odabir, jer preko javne nabave ćeš dobiti sigurno kakav složenac zadnjeg smeća.

Mi smo na taj način dobili MSGW računala u kojima je disk tako jebeno glasan da ne možeš razgovarati normalno pored njega. I nije neispravan, jednako je glasan u svim računalima i uredno radi. Da imaš takvih 20 u učionici, poludio bi.

marek45 06.12.2017. 21:36

Citiraj:

Autor redscro (Post 3135298)
50kn ovamo, 100kn tamo i dolazimo do toga da konfiguracija koju si ti naveo košta gotovo dvostruko više od ovog što je Smartic naveo.

Cilj je složiti 20ak računala za zadani iznos što se očito može, bez problema. I ne, to Smarticevo nije otpadna kanta koja je odmah za otpis, što si napisao da jedino može dobiti za taj iznos. To računalo će obavljati zadanu funkciju identično kao i to koje si ti naveo.

Minesweeper i Solitaire nisu dio NPPa osnovne škole. Zanima me koje to bijesne programe ne bi mogao pokretati na takvom računalu? Office? Logo? QBASIC? Spusti se na zemlju, radi se o OŠ, zahtjevi ne mogu biti manji nego što jesu.

Dečki zadnje što je moja škola dobila su računala sa win xp, stara doslovno 20 godina. Druga škola su računala stara 2009-te. I sad je kod ovih iz 2009-te lagano crklo jedno napajanje, 2 monitora, 5 tipkovnica, miševi.

Ja na svojim računalima stavljam program reboot restore i tada se računalo dosta uspori. Dovoljno je pogledati i zakrpe za win. Malo, malo pomalo i uspori se to. Ja sam još uvijek na hdd-u.
Evo konkretno računala su iz 2009-te, gore je bio win 7 koji je dobro radio, al mi se rušio italc. (jerbo nema para za lanschool).
I reko idem stavit win 10 na 2 gb rama i eto sranja. Kompovi spori da je to strašno. Sad mi je žao, al nemam 3 dana za ponovno vraćat win 7 i poštelavat.
Stavljam uz movie maker, muvizu, stykz, gimp i tako.
Poanta je da je pitanje kada ćemo i ako ćemo više ikada dobiti računalo, a treba durat 10+ godina. Sad u ovo vrijeme kupovat HDD je besmisleno.
Tko zna što će doć iza ssd-a za 5 godina.

Forace 06.12.2017. 21:57

2 GB rama je malo na knap i za sedmicu, ali zato je i više nego dovoljno za ThinPc s kojim imaš i EWF. Šta se tiče reinstalacije - napraviš jednoga konfiguriraš, sysprepaš - uzmeš omiljeni program za kloniranje diska i napraviš ostale za čas ....

Ne znam danas koji su client/server solucije jer koristim WDS ali nekad je odličan bio norton ghost :), booto se sa diskete i deploy je išao multicastom sa mreže. Digneš učionicu sa 24 komada za nekih sat, dva ovisi koliko je brza mreža i hardovi u njima ali prođe dosta brzo ...

Naravno uz sysprep si napraviš answer file da ne moraš mini setup odgovarat na svakom ...

wifi 06.12.2017. 22:56

Citiraj:

da, ali je to 50 ili 100kn tamo di ima smisla - di je dobitak za mali postotak ulozenog novca dvostruko veci.
razlikuj NAJJEFTINIJE od NAJOPTIMALNIJEG racunala. prije bi se odlucia kupit x racunala za koja znam da su optimalna, nego x+5 racunala koja su skovaca od dana kad su kupljena. Tu razliku u broju racunala treba namirit iz nekih drugih sredstava (zupanija, donacija, projekti), a ne posto-poto kupit najjeftinije govno na trzistu.

Citiraj:

moze se slozit i 25, i 30... pitanje je na koje si kompromise spreman.
nesto sto ne moze obavljat funkciju 3 ili 5 godina u predvidivu buducnost je KANTA!

Citiraj:

evo stavi veyon za nadzor racunala, pokreni 2-3 programa u paraleli i pozdravi se s normalnim radom na necemu sto ima hdd i 2gb rama.
onda radje pojedite i popijte tih 60tkn, a neka vam firme daju svoja otpisana racunala - otprilike ce jednako radit, mozda cak i bolje nego ta "nova"...

Citiraj:

Autor redscro (Post 3135306)
Svakako bi bilo dobro uključiti nastavnike u odabir, jer preko javne nabave ćeš dobiti sigurno kakav složenac zadnjeg smeća.

kad vec imaju mogucnost biranja, odabrat nesto sto je obsolete u trenu kupovine nema smisla...

Citiraj:

Autor marek45 (Post 3135354)
Evo konkretno računala su iz 2009-te, gore je bio win 7 koji je dobro radio, al mi se rušio italc. (jerbo nema para za lanschool).

Stavi Veyon.
Za recovery i imaging koristim AOMEI, i to varijantu gdje PXE bootam image s jednog od racunala na sva ostala.
Sve free!

Citiraj:

Autor Forace (Post 3135370)
Naravno uz sysprep si napraviš answer file da ne moraš mini setup odgovarat na svakom ...

i nadam se da ne radis aktivaciju svaki put, jer upravo to svaki put bude problem pa kad mi triba aktivacija Microsoft javi da su sve ispucane.

w10 enterprise uredno radi bez aktivacije, pogotovo u okruzenju gdje ga se cesto reinstalira, reimaga. aktivacije ostavite za racunala koja su u trajnom pogonu.

ILI, za svako aktivirano racunalo radite njegov vlastiti image...

redscro 06.12.2017. 23:17

Citiraj:

Autor wifi (Post 3135406)
da, ali je to 50 ili 100kn tamo di ima smisla - di je dobitak za mali postotak ulozenog novca dvostruko veci.
razlikuj NAJJEFTINIJE od NAJOPTIMALNIJEG racunala. prije bi se odlucia kupit x racunala za koja znam da su optimalna, nego x+5 racunala koja su skovaca od dana kad su kupljena. Tu razliku u broju racunala treba namirit iz nekih drugih sredstava (zupanija, donacija, projekti), a ne posto-poto kupit najjeftinije govno na trzistu.

moze se slozit i 25, i 30... pitanje je na koje si kompromise spreman.
nesto sto ne moze obavljat funkciju 3 ili 5 godina u predvidivu buducnost je KANTA!

I opet, ono što je navedeno ni slučajno nije kanta ni govno.
Citiraj:

evo stavi veyon za nadzor racunala, pokreni 2-3 programa u paraleli i pozdravi se s normalnim radom na necemu sto ima hdd i 2gb rama.
onda radje pojedite i popijte tih 60tkn, a neka vam firme daju svoja otpisana racunala - otprilike ce jednako radit, mozda cak i bolje nego ta "nova"...

U učionici imam ThinkCentre M58p s C2D E8400 i 4GB RAMa i stvarno ne vidim nikakav problem u radu za te potrebe. Za nadzor koristim LanSchool.

Ono navedeno je 10 puta jače od ovog mog, ima SSD, tako da ne vidim kako bi se to moglo nazvati kantom.

wifi 07.12.2017. 07:38

Citiraj:

Autor redscro (Post 3135411)
I opet, ono što je navedeno ni slučajno nije kanta ni govno.

U učionici imam ThinkCentre M58p s C2D E8400 i 4GB RAMa i stvarno ne vidim nikakav problem u radu za te potrebe. Za nadzor koristim LanSchool.

Ono navedeno je 10 puta jače od ovog mog, ima SSD, tako da ne vidim kako bi se to moglo nazvati kantom.

i uzet ces upola manje ssd-a za ustedu od petine cijene... svakako ima smisla - NOT!

ne znam kako vi kupujete diskovni prostor (bilo koje vrste), ali ja gledam kn/GB, a tu je 240 daleko bolji od 120. i apsolutna razlika u cijeni je minimalna.

moji rade u virtualkama s w10, i sve pohranjuju na usb stickove od 32GB. u jednom trenutku, nakon ciste instalacije w10 i update-a nisu bili u mogucnosti instalirat office u virtualku jer nije bilo dovoljno mista dok se rucno ne uklone svi downloadani update-i (rollback mogucnost). office 2016 s minimumom programa zauzima 3.2GB, full je priko 5GB.

mislim, ako mi se stedi 50-100kn onda cu uzet MShit combo, umisto Logitech-a, pa ga naknadno prominit... uzet cu MShit kuciste umisto nekog koje manje moze posluzit kao zilet, pa ni IO shield nemos normalno namistit a da se sve ne krivi... napajanja necu ni spominjat, jer ces opet rec da je to 50kn tu, 100kn tamo...
ako te vise cijene znaci da ce umisto 20 racunala u razredu bit 15 ili 16, to je kompromis s kojim bi uredno moga zivit, i razliku predvidit u dogledno vrime ili iz drugih sredstava.

osim toga, veci SSD omogucava izradu recovery particije koja ce se nalazit na konkretnom racunalu s predaktiviranim windows i office paketima, te svim softverom sto ce se koristit. Fx u pravom trenu i za 10min ili manje si back and running...

marek45 07.12.2017. 09:10

Zna li netko koju opremu Carnet šalje u e-škole?
https://www.e-skole.hr/wp-content/up...-i-hibridi.pdf

Nije valjda yoga 260?

marek45 07.12.2017. 09:17

Citiraj:

Stavi Veyon.
Za recovery i imaging koristim AOMEI, i to varijantu gdje PXE bootam image s jednog od racunala na sva ostala.

i nadam se da ne radis aktivaciju svaki put, jer upravo to svaki put bude problem pa kad mi triba aktivacija Microsoft javi da su sve ispucane.

Veyon je jako, jako sličan italc-u.
I ja sam otkrio AOMEI. Problem je aktivacija win i office. Jednom sam aktivirao office 2013 i napravio image na sve ostale i onda je javljao na svima da nije aktiviran. Od tada ručno svako računalo aktiviram.

wifi 07.12.2017. 09:33

Citiraj:

Autor marek45 (Post 3135479)
Veyon je jako, jako sličan italc-u.
I ja sam otkrio AOMEI. Problem je aktivacija win i office. Jednom sam aktivirao office 2013 i napravio image na sve ostale i onda je javljao na svima da nije aktiviran. Od tada ručno svako računalo aktiviram.

mislim da je njegov nasljednik...
aktivacije su vezane uz SID racunala, odnosno pojedine instalacije. rjesenje je da napravis posebnu recovery particiju na racunalu jednom kad sve instaliras, aktiviras i podesis. tada radis image tog konkretnog racunala koje je aktivirano i spremas image na recovery particiju. zatim pomocu neke od F-keyeva po potrebi radis recovery.
Alternativno, za jedno racunalo drzi jednu aktivaciju, odnosno napravi pojedinacne image za svako od racunala (iako su nazivno isti). ako ces recovery radit preko mreze, vezi pojedini image uz MAC adresu racunala.

opcija koju ja koristim u labovima gdje se cesto radi recovery je da uopce ne aktiviram ni win ni office. oboje rade (uglavnom) normalno u periodu izmedju recovery-a tako da mi trosenje aktivacija na racunala koja su osudjena na recovery ne dolazi u obzir.

redscro 07.12.2017. 09:56

Citiraj:

Autor wifi (Post 3135451)
i uzet ces upola manje ssd-a za ustedu od petine cijene... svakako ima smisla - NOT!

ne znam kako vi kupujete diskovni prostor (bilo koje vrste), ali ja gledam kn/GB, a tu je 240 daleko bolji od 120. i apsolutna razlika u cijeni je minimalna.

moji rade u virtualkama s w10, i sve pohranjuju na usb stickove od 32GB. u jednom trenutku, nakon ciste instalacije w10 i update-a nisu bili u mogucnosti instalirat office u virtualku jer nije bilo dovoljno mista dok se rucno ne uklone svi downloadani update-i (rollback mogucnost). office 2016 s minimumom programa zauzima 3.2GB, full je priko 5GB.

mislim, ako mi se stedi 50-100kn onda cu uzet MShit combo, umisto Logitech-a, pa ga naknadno prominit... uzet cu MShit kuciste umisto nekog koje manje moze posluzit kao zilet, pa ni IO shield nemos normalno namistit a da se sve ne krivi... napajanja necu ni spominjat, jer ces opet rec da je to 50kn tu, 100kn tamo...
ako te vise cijene znaci da ce umisto 20 racunala u razredu bit 15 ili 16, to je kompromis s kojim bi uredno moga zivit, i razliku predvidit u dogledno vrime ili iz drugih sredstava.

osim toga, veci SSD omogucava izradu recovery particije koja ce se nalazit na konkretnom racunalu s predaktiviranim windows i office paketima, te svim softverom sto ce se koristit. Fx u pravom trenu i za 10min ili manje si back and running...

Za napajanje sam i napisao da se isplati neko pristojno jer ušteda na tome može dugoročno donijeti veći trošak.
Miš/tipkovnicu također valja kupiti nešto od poznatog branda jer su i to dijelovi koji trebaju trajati i dugoročno se isplati više jedan Logitech komplet nego tri MSa. Imamo neke prastare A4tech miševe i Cherry tipkovnice koji funkcioniraju kao prvog dana. Za to vrijeme smo mogli promijeniti tonu MS shitova.
Za disk ćemo se složiti da se ne slažemo jer ako neću iskoristiti ni blizu tih 120GB(a u praksi se pokazalo da neću), onda mi se ne isplati 240GB ni da je 5 kuna više. Ti možda hoćeš pa ti se isplati.

wifi 07.12.2017. 10:10

Citiraj:

Autor redscro (Post 3135496)
Za disk ćemo se složiti da se ne slažemo jer ako neću iskoristiti ni blizu tih 120GB(a u praksi se pokazalo da neću), onda mi se ne isplati 240GB ni da je 5 kuna više. Ti možda hoćeš pa ti se isplati.

tu se stvarno necemo slozit, ali smatram da je kupovina takvog manjeg ssd-a onda cisto pogodovanje trgovcima koji ce ti uvalit upola manji ssd za minimalnu ustedu u cijeni. takvo sto meni nikako nema smisla.
jednako tako mozes doslovce stavit uvjet: daj mi kaby lake racunalo, najjeftinije sto mozes slozit... i dobit ces celeron, najjadniju maticnu plocu s analognim vga, 2GB rama, hdd-om od 160GB (ako ga izvuku iz naftalina odnekud), i sve to upakirano u jad od kucista, jad od napajanja i s jadom od tipkovnice i misa. monitor ce bit neki 18.5" 1366x768 sto para oci i kosta 583kn. i eto, uspara si jer ti bolje ne triba. upalit ce, radit ce... sad kako i dokad, to je vec druga stvar...

ako vec kupujes racunala s namjerom da se koriste godinama, onda neka budu takva da su ok i u godinama koje dolaze, a ne samo danas.
ali eto, nema smisla dalje posto svako od nas ima svoje misljenje, a netko treci ce opet po svome...

syss 07.12.2017. 10:11

di ste vi bili dok sam ja kod stare u školi dignuo kompletnu it učionicu sa rabljenim kompovima iz morh-a, a oni su pak iz dobro nam poznate firme.

hajlajt kompa je int. grafa + s3 savage 3d, dalje neću ni spominjat :D

upoznat sam sa radom i slabijeg m58 (bez p), sa slabijim cpu-om i vrlo vjerovatno manjim i sporijim diskom i tehnološki je to odavno za otpis, ali to radi sasvim solidno i za klince je to sigurno dosta za day-to-day rad, neće se nešto nafotošopirat i narendat na njemu, ali ako takvih specijalnih potreba ne postoji, onda nema smisla bacat kantu novaca.

ovo gore za 2500kn je svemirski brod za bilo koju oš učionicu.

redscro 07.12.2017. 10:25

Citiraj:

Autor wifi (Post 3135504)
tu se stvarno necemo slozit, ali smatram da je kupovina takvog manjeg ssd-a onda cisto pogodovanje trgovcima koji ce ti uvalit upola manji ssd za minimalnu ustedu u cijeni. takvo sto meni nikako nema smisla.
jednako tako mozes doslovce stavit uvjet: daj mi kaby lake racunalo, najjeftinije sto mozes slozit... i dobit ces celeron, najjadniju maticnu plocu s analognim vga, 2GB rama, hdd-om od 160GB (ako ga izvuku iz naftalina odnekud), i sve to upakirano u jad od kucista, jad od napajanja i s jadom od tipkovnice i misa. monitor ce bit neki 18.5" 1366x768 sto para oci i kosta 583kn. i eto, uspara si jer ti bolje ne triba. upalit ce, radit ce... sad kako i dokad, to je vec druga stvar...

ako vec kupujes racunala s namjerom da se koriste godinama, onda neka budu takva da su ok i u godinama koje dolaze, a ne samo danas.
ali eto, nema smisla dalje posto svako od nas ima svoje misljenje, a netko treci ce opet po svome...

Ne, to nije jednako tako. Ideš u krajnost.

Pretpostavljam da ne radiš u OŠ. Možda kakav fakultet? To bi objasnilo zašto potreba za štednjom na nekim komponentama ne dopire do tebe.

Citiraj:

Autor syss (Post 3135505)
di ste vi bili dok sam ja kod stare u školi dignuo kompletnu it učionicu sa rabljenim kompovima iz morh-a, a oni su pak iz dobro nam poznate firme.

hajlajt kompa je int. grafa + s3 savage 3d, dalje neću ni spominjat :D

upoznat sam sa radom i slabijeg m58 (bez p), sa slabijim cpu-om i vrlo vjerovatno manjim i sporijim diskom i tehnološki je to odavno za otpis, ali to radi sasvim solidno i za klince je to sigurno dosta za day-to-day rad, neće se nešto nafotošopirat i narendat na njemu, ali ako takvih specijalnih potreba ne postoji, onda nema smisla bacat kantu novaca.

ovo gore za 2500kn je svemirski brod za bilo koju oš učionicu.

:dobar:
Cijelo vrijeme govorim o minimalnim potrebama kakve su u OŠ, no to ne dopire do njega.

sholky 07.12.2017. 10:47

Kao netko tko radi u OŠ - ne mislim da nam je trenutno (8 godina od nabave) c2d dovoljan. Najviše zbog 2GB RAM-a. Ok je dok radiš klasične škola alate, ali čim moraju nešto više kul napravit u Chromeu stvar se raspada.
Iz istog razloga mislim da bi 8GB RAM-a + SSD bilo minimum za nove kompove. Za procesore ćemo lako.

I van ove priče - sve skupa je jako jako sumnjivo.
Bacite oko na listu prvih 200 škola koje dobivaju novac. Svakom tko je u školstvu je odmah jasno koliko cijela stvar smrdi.
Nadam se da ćemo dobiti sve novo, ali s obzirom na način provođenja, na ništa nemojte sa sigurnošću računati.

syss 07.12.2017. 12:35

2gb rama ti je dosta da bootaš w7 i to je to, 4gb za neki light multitasking, a 8gb imam ja doma i nikad nisam zapeo u swapu.

da recimo imam navedene m58 nadogradio bi ih na min 4gb ram ako već nema + ssd, ti kompovi će nadživjeti bilo koju "popularno" ponuđenu gotovu konfu.

wifi 07.12.2017. 16:44

Citiraj:

Autor redscro (Post 3135514)
Ne, to nije jednako tako. Ideš u krajnost.

Pretpostavljam da ne radiš u OŠ. Možda kakav fakultet? To bi objasnilo zašto potreba za štednjom na nekim komponentama ne dopire do tebe.

ako kazes, idemo jeftinije, makar je duplo bolje 5kn skuplje onda dospijes do toga da danas sto god najjeftinije kupis, a da je desktop opet brze od onog sto si ima nekoc i opet je dovoljno za rad jer alternative nema.
nekoc davno smo svi radili i na 15" crt monitorima, pa na prvim 15" LCD-ima, a danas je normalno koristiti bar 22", a kod mene su u labovima dual monitor sustavi i projektor, di imas 27" 1440p, 24" 1080p i 1080p projektor, a u starijima je kombinacija 24"+24"+projektor. tako da viruj, za OS sam definitivno smanjia i slozia primjereniju konfiguraciju koja ce 10 godina od danas bit aktualna i to na svim OS-ovima, a ne XP, W7 i sto vec ne.

Radim u SS, imamo racunala i projektor u svakoj ucionici i to su uglavnom predotpisna, cisto za office paket, nekakav player i tome slicno. Neda Bog da se u pozadini skida ili instalira koji update, nemos na njima nista normalno radit. Otvoris Chrome, stvar krokaje, a da pritom nema niti jedno s ispod 2GB rama, a vecina su 4GB.

Osim toga, suradjujem i s jednom OS, tako da mi ni taj aspekt nije stran i bas zato znam sto se OS uvaljuje. a sad, ko misli i zna bolje, slobodno.

Citiraj:

Autor sholky (Post 3135524)
Kao netko tko radi u OŠ - ne mislim da nam je trenutno (8 godina od nabave) c2d dovoljan. Najviše zbog 2GB RAM-a. Ok je dok radiš klasične škola alate, ali čim moraju nešto više kul napravit u Chromeu stvar se raspada.
Iz istog razloga mislim da bi 8GB RAM-a + SSD bilo minimum za nove kompove. Za procesore ćemo lako.

i to cilo vrime govorim... triba racunat da ce ta racunala u skoli bit barem sljedecih 5, moguce i 10 godina... ono sto je danas "dovoljno", sutra ce bit otpad... a sad da je razlika u cijeni dupla, razumia bi... ali nije!

evo najveci jad od konfe sto danas mozes slozit:
260kn wd green 500gb
310kn asrock h110m-dgs maticna
250kn celeron g3930 2core (ako se maticna updatea)
250kn 4gb ddr4 (1 stick)
100kn kuciste naviatec 601
100kn napajanje Akyga 400w.
1270kn - racunalo

70kn mis i tipkovnica

500kn 22" monitor

ukupno 1840kn

Oranje 14.09.2018. 08:18

Ovo je ponovno, aktualna tema jer je trenutno drugi krug opremanja skola.
Sigurno ovdje na forumu ima još nas učitelja.
Moja škola je dobila 42000kn, a inf. učionica bi trebala imati 24 računala. I još, trenutno, 13 računala za područne škole, idealno. Jer smo eksperimentalna škola pa imamo informatiku i u prvom razredu.
Što izabrati?
Preporuka su laptopi, a to nema šanse ugurati u budžet.
Računam da je SSD uvjet, samo ne znam hoće li 120gb biti dovoljno na duge staze (trenutna su stara 10god) ili uzeti 240, mala je razlika u cijeni, a opet ispada da je svaka kuna važna.
Gledam gotove konfiguracije, kreću se oko 2000kn, ispod 1700 ne vjerujem da bi ispalo s dobrim rabatom.
Porazno, ali plan je koristiti i dalje, postojeće, monitore 17" s rezolucijom 1280x1024 jer ići na 19 s 1366x768 mi izgleda kao downgrade.
Najprivlačnije izgleda nabava rabljenih brand računala, nešto sa socketom 1150 (G3220 ili i3), cijene su 1000-1200kn, plus SSD.
Ram je u svim opcijama 4gb, ali u ovoj bi se možda uspjelo dići na 6 ili 8.
24x1500=36000
Plus 13x3500=4550 za ssd za postojeće kompove, ako ih selimo u područne (dual pentium na 2.2)
Ostaje 1500/24=60kn po kompletu tipkovnica/miš :-)

Savjeti?

franzD 14.09.2018. 09:11

Kod rabljenih brand računala jedino pazi da nisu čiste uredske konfiguracije bez grafičke, mi smo u donaciji prije koju godinu dobili 30 uredskih HP-ova bez grafičke i nikakve kombinacije vezane uz 3D modeliranje (Sketchup, recimo) ne prolaze.

Što se tiče 120 GB SSD-a, dovoljno je za instalaciju Windowsa i tekuće potrebe, a pitanje je bi li veće mogao uklopiti u budžet. Nije da će se na tim računalima čuvati podaci. Mi svake školske godine brišemo korisničke profile tako da je uvijek dovoljno.

Mi smo isto dobili četdesetak tisuća, ali trebamo iz toga izmisliti 18 računala. Laptopi ne dolaze u obzir jer monitore i periferiju već imamo, a i održavanje i servisiranje je lakše.

Nybelung 14.09.2018. 12:01

A s kim bi poslovali? Sve škole, u kojima sam ja bio osobno, su nabavile računala od lokalnih "preprodavača", po znatno skupljim cjenama od najjeftinije na nabava.net, ali drugačije nije moglo zbog servisiranja.
U mom rodnom mjestu je ravno jedan čovjek, odnosno jedna firma, koja može održavati toliko računala. I on neće da čuje za ikakvo servisiranje nečega što nije kod njeg kupljeno. Posla ima previše i sa i bez škola. :D

franzD 14.09.2018. 12:29

Ni sa kim. Dovoljno smo blesavi da sami radimo "redovno održavanje" (čitaj eventualnu reinstalaciju/dizanje imagea) i servisiranje, tako da moja škola računala nabavlja od lokalnih preprodavača samo ako nude dobre cijene. Zadnjih par godina smo uredno naručivali najpovoljnije s nabave. Sve ovisi o ravnatelju i ljudima.

Nikad nismo imali ugovor o održavanju računala s nekom firmom i dok god trenutna ekipa radi u toj školi, neće biti potrebe.

Oranje 14.09.2018. 14:42

Točno tako, nabavljamo iz donacija ili najpovoljnije na tržištu, a održavam ja, za opuštanje nakon rada s djecom.
Odvojenu grafiku mislim da je nemoguće očekivati u ovom budžetu, mislim si da bi i3-4130 bio dovoljno za učeničke potrebe po tom pitanju.

Nybelung 14.09.2018. 15:34

A što je u tim doniranim racunalima? Ima li mjesta za grafiku?

franzD 14.09.2018. 16:08

Citiraj:

Autor Nybelung (Post 3229230)
A što je u tim doniranim racunalima? Ima li mjesta za grafiku?

U ovim našim HP-ovcima ima PCI-X slot, ali je kućište low-profile, dio računala koji su završili po učionicama smo morali nadograditi s najjeftinijim low profile GF 210 s pasivnim hlađenjem, čisto zbog potrebe spajanja projektora. Dakle i to je opcija, posebno što ta refurbished brendirana desktop računala prodaju za ispod 1000 kn.
Dodali smo im po 2 GB DDR2, grafiku i sada sasvim solidno odrađuju prezentacije, multimediju i eDnevnik. Grafičke nismo uzimali za kabinet informatike jer smo očekivali nadogradnju - zadnja računala od ministarstva smo dobili prije više od 10 godina.

syss 14.09.2018. 18:55

Citiraj:

Autor Oranje (Post 3229213)
Točno tako, nabavljamo iz donacija ili najpovoljnije na tržištu, a održavam ja, za opuštanje nakon rada s djecom.
Odvojenu grafiku mislim da je nemoguće očekivati u ovom budžetu, mislim si da bi i3-4130 bio dovoljno za učeničke potrebe po tom pitanju.

stavi prosječnom detetu c2d i ssd vs. i7 i wd blue pa ćeš vidjet na čemu bi rađe željeli raditi.

ne zamaraj se sa cpu-om ni najmanje, po meni:

1. konektivnost
2. ssd (nebitnog kapaciteta, nemaju šta oni taložiti tamo više od 120gb + ako je takva tlaka nek si kupe usb stickove)
3. ram

marek45 26.09.2018. 10:44

Citiraj:

Autor syss (Post 3229270)
stavi prosječnom detetu c2d i ssd vs. i7 i wd blue pa ćeš vidjet na čemu bi rađe željeli raditi.

ne zamaraj se sa cpu-om ni najmanje, po meni:

1. konektivnost
2. ssd (nebitnog kapaciteta, nemaju šta oni taložiti tamo više od 120gb + ako je takva tlaka nek si kupe usb stickove)
3. ram

Je se isplati uložiti u ovoga ssd (to je samo SATA 1????) i memoriju? Imam nekoliko komada u školi. Podržava dd3.
Čitam da se napajanje ne može mijenjati, al mislim da mi ne treba više struje.

tskarda 26.09.2018. 10:56

Interface Type Serial ATA-300 (sata2)

Ne brini oko napajanja, dovoljno je za dodatni ssd i malo rama.

marek45 26.09.2018. 12:19

Citiraj:

Autor tskarda (Post 3233046)
Interface Type Serial ATA-300 (sata2)

Gdje si to izvukao. Ja ne vidim. :hitthewal:

Nikky 26.09.2018. 12:43

https://support.lenovo.com/us/en/solutions/migr-70820
Piše da je ICH10DO > https://www.intel.com/content/www/us...datasheet.html > 3 Gb/s Transfer Rate > SATA2.
Samo ti stavi SSD i bar 2 GB rama, W7 x32 > to će letiti.

tskarda 27.09.2018. 09:03

Ma samo zaguglaš taj type 7360 model računala i na drugim stranicam nađeš detaljnije specifikacije. a i logika nalaže da kad imaš DDR3 (release date 2007) u kompu iz 2008. da sata nije baš 1.0 (release date 2000). Lenovo prati trendove :D

wifi 27.09.2018. 20:45

opet cu se malo ubacit u temu, iako je posljednji upit vec skoro 2 tjedna tu... uglavnom, mislim da je 42tkn za 24 racunala jednostavno premalo. tako da imate dvi opcije - dio financirat svojim sredstvima ili smanjit broj racunala.
doista ne vidim razloga zbog kojeg dva ucenika nebi mogla radit za jednim racunalom, pa u dogledno vrime povecat broj racunala. isto tako, 24 racunala zahtjevaju poprilicno veliku ucionicu, i isto tako su iznimno teska za nadzirati u isto vrijeme. ne znam jeli itko o tom aspektu razmislja. mi u vecini labova imamo 16+1 racunalo i svjedno nam je najbolje u ovom 12+1 labu. doduse, nama nije problem raditi u grupama.

moj savjet bi kao i dosad bio - nova racunala, sami sastavljate po dijelovima, coffee lake (pentium ili i3), 8GB ddr4, 250GB m.2 SSD, solidan IPS monitor (cca 1000kn), logitech periferije (120kn). sa 42tkn bi se mozda moglo nategnit 12+1 konfiguracija odnosno 2 ucenika po racunalu i profesorsko...

franzD 27.09.2018. 21:02

Redovna nastava nema mogućnosti podjele u grupe, svi petaši moraju imati informatiku zajedno, a većina kabineta po školama je baždarena za 15 računala.

Mi smo uspjeli složiti 19 komada (AM4 ploča/AMD A8 9600, 8GB DDR, 240 GB SSD, kućišta i napajanja) bez periferije i monitora u 42k kn. To nam pokriva većinu razreda, onih preostalih par većih će djelomično raditi na laptopima.

syss 27.09.2018. 22:31

ma čuj to ips i m.2 ssd... kupit najlošije moguće i reč ako nećete učiti onda ćete imat vaki kramp :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 12:05.