PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Audio, Video, Foto (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=27)
-   -   MIRRORLESS aparati i oprema (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=285354)

1v@n 31.05.2017. 16:20

Svi mirrorlessi danas imaju tihe fokus motore u svim (pa i kit) objektivima i imaju af i face tracking.

Imaju i WiFi upravljanje preko aplikacije, skupa s live viewom, pa je korisno kod snimanja tutoriala da možeš vidjeti kadar, početi i završiti snimanje bez da se dižeš i ideš gledati na aparat.

Ja bih izabrao mirrorless, a za brand ti je skroz svejedno. Panasonic, Sony, Fuji, Olympus...

Otvorio sam oglasnik upravo i ovo mi zapelo za oko...
http://www.njuskalo.hr/dslr-fotoapar...oglas-22657225

I sam ga koristim, kit objektiv (16-50) možeš naći za 500-800 kn. Korisno je što ima PowerZoom, pa ga i preko aplikacije možeš zumirati...

Ovo mi također ne izgleda loše u kombinaciji s ovim 14mm objektivom (ne znam koliko ti je zoom bitan)
http://www.njuskalo.hr/dslr-fotoapar...oglas-22611822

Ako planiraš snimati duže od 20-ak minuta u komadu...imaj na umu da se svi fotoaparati dosta griju i mogu se ugasiti usred duljeg snimanja.

Pogledaj još i Panasonice GH2, GH3 i FZ1000.

S FZ1000 sam radio i foto i video, to ti je možda i najbolja opcija ako baš nemaš potrebe za izmjenjivim objektivima.

Za Sony znam kako radi s aplikacijom, no ne znam za Panasonic i Olympus, pa ako ti treba ovako nešto, istraži prvo imaju li to ti aparati i kako radi.

1v@n 04.06.2017. 19:38

Street race danas...
Sony A6000 i 70-200mm f/4 G

AF-C (Continuous) i Continuous Shooting: High, prvi put da koristim aparat za nekakvo takvo "sportsko" snimanje koje zahtjeva precizan i brz fokus na objekte koji se brzo približavaju.

21 fotka, sve je samo smanjeno na 1200x800, 70 dpi, drito iz RAW-a, bez ikakve obrade

https://1drv.ms/f/s!ApIjCa40Sa8er_B-lbSYyljgV3ZMLw

keks 11.06.2017. 13:48

Uzeo sam neki dan Canon M10 sa kit objektivom 15-45mm. Cini mi se da taj objektiv bas i ne iskoristava potencijal senzora pa me zanima koji bi bio dobar all around objektiv za ovog canona a da ne kosta vise od aparata? Moze i neki EF-S pa uzmem adapter za njega.

Sonim 22.06.2017. 21:32

Pozdrav forumaši,

razmišljam o nabavi nekog mirorless aparata pa sam se bacio u istraživanje. Ono što je meni trenutno zapelo za oko je Sony A6000 i Olympus e-m10 II. Malo više me privlači oly jer su navodno povoljniji objektivi. Ali moram napomenuti da u početku nebih previše ulagao u objektive. Objektivi su mi najveća nepoznanica za sada jer sam do sada koristio canon ps sx30 is.

Ne slikam previše (amater sam koji se voli poigrati s postavkama aparata :D), ali kada slikam volim slikati radije s fotićem nego s mobom. Slikao bi svašta, obiteljska okupljanja, putovanja, prirodu...

Imate neku preporuku za nešto treće? Ako bi uzimao polovno na što treba paziti kod tijela, a na što kod objektiva?

Imate neke preporuke za neke eu shopove di su povoljni aparati?

francek 02.07.2017. 17:44

Citiraj:

Autor keks (Post 3069762)
Uzeo sam neki dan Canon M10 sa kit objektivom 15-45mm. Cini mi se da taj objektiv bas i ne iskoristava potencijal senzora pa me zanima koji bi bio dobar all around objektiv za ovog canona a da ne kosta vise od aparata? Moze i neki EF-S pa uzmem adapter za njega.

Kakav je aparat za noćne snimke?

Gabre 02.07.2017. 20:00

Citiraj:

Autor Sonim (Post 3073703)
Pozdrav forumaši,

razmišljam o nabavi nekog mirorless aparata pa sam se bacio u istraživanje. Ono što je meni trenutno zapelo za oko je Sony A6000 i Olympus e-m10 II. Malo više me privlači oly jer su navodno povoljniji objektivi. Ali moram napomenuti da u početku nebih previše ulagao u objektive. Objektivi su mi najveća nepoznanica za sada jer sam do sada koristio canon ps sx30 is.

Ne slikam previše (amater sam koji se voli poigrati s postavkama aparata :D), ali kada slikam volim slikati radije s fotićem nego s mobom. Slikao bi svašta, obiteljska okupljanja, putovanja, prirodu...

Imate neku preporuku za nešto treće? Ako bi uzimao polovno na što treba paziti kod tijela, a na što kod objektiva?

Imate neke preporuke za neke eu shopove di su povoljni aparati?

Dobro si odvazi koje feature vise volis kod oba aparata. Oba su dobra. M10 izlazi ubrzo Mark3, sa navodno 4K snimanjem.

Sonim 06.07.2017. 14:24

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3077050)
Dobro si odvazi koje feature vise volis kod oba aparata. Oba su dobra. M10 izlazi ubrzo Mark3, sa navodno 4K snimanjem.

Tnx. Nisam u žurbi s kupnjom pa možda i dođe mkIII dok ja odlučim (skupim lovu) za aparat. :D

Gabre 06.07.2017. 14:32

Ja imam mark2, A6000 sam imao dva tjedna i vratio ga. A6000 mi ergonomski nije pasao, tipka za video snimanje je na uzasnom mjestu (a snimam djecu svoju puno), touch to focus and shoot je zakon na Oly, itd

spawn 22.07.2017. 16:44

Canon m3. Imam.priliku povoljno ga uzeti. Cijena me ispadne kao dobar kompakt 2500kn. Ne namjeravam koristiti sve njegive mogucnosti,zanima me malo bojja slika od nekog solidnog kompakta i da ne prckam po njemu kao po nikonu d5100 kojeg sam imao. Koristila bi ga i supruga. Moze li na auto raditi bolje slike od kompakta do 2500kn ili je ipak bolji neki kompakt za tu svrhu i za taj novac? S njim dobijam 18-55 i digi viewfinder

Vjeko 23.07.2017. 15:46

Ja se uskoro pridružujem mirorless fanovima.
Prodao sam skoro sve dslr što sam imao, još mi na prodaju stoji 70-200 f2.8 vr i 105mm f2DC a onda uzimam Sony A6500 i za početak Sigma C 30mm F1.4 i još bih neki telezoom za sonya ali to ću još da razmislim ali prijedlozi su dobrodošli. Oštrina je jako bitna.

EDIT:
Uglavnom, stigao A6500, za ovo kratko vrijeme odusevljen jako sa njim, posebno sa stabilizacijom u tijelu, radi kao na mom bivsem Nikon VR objektivu samo necujno.
Kako nikad nisam ni vidio uzivo neki mirrorless brinulo me kako radi EVF, ali to cudo na moje iznenadjenje radi zbilja jako dobro.
Pregrijavanje nisam dozivio jer eto, samo slikam sa njim :D
Trenutno imam samo Sigmu 30mm f1.4 DC DN ostra kao britva, jedino mozda mrvicu sporiji AF ali zanemarivo. Otprilike 20% sporiji od bivseg nikon 70-200 2.8 vr koji je jako brz. Kako ne slikam pokretno a pogotovo ne sport, to je super brzo i precizno. Sutra mi dolazi jos i sigma art 60mm f2.8.
Touch screen je koristan zbog tocke fokusa jer radi i kao touchpad kada se gleda u EVF iako je lag osjetan.
A sama kompaktnost mi je najbolja od svega. Nakon punog ruksaka DSLR opreme, skrasio sam se na jednu lowepro torbu za preko ramena.
Kako sony jako dobro barata sa visokim ISO-m a pogotovo bolje u odnosu na moj bivsi D7100, trenutno odustajem od ideje da kupim bljeskalicu, mozda uzmem Godox 350 tek toliko da se nadje za eto bezveze.
Vijek baterije mi je jos nepoznat, ali uzeo sam dodatne 2 baterije RAV POWER proizvodjaca. Punjenje preko power bank je super
Cijena mu je dosta paprena, ja sam novi kupio za 1400 eura (samo tijelo), ali sigme nisu skupe. 30mm f1.4 sam platio novu 360 eura a isto novi 60mm f2.8 je kostao 200 eura. Za telezoom jos neznam sta bih a i pitanje je hocu li jer sa ova 2 raspona sam ja sretan.

Nema sta uglavnom, kolikogod pljuvali po sony fanovima i korisnicima, ponizno im se pridruzujem jer gotovo sve sto su rekli je istina. Mislim da se poslje ovog iskustva necu vratiti na DSLR.

GoodLooker 04.10.2017. 08:47

Kupio bi mirorless aparat prvenstveno za snimanje videa u prirodi. Malo sam proučio recenzije i čini se da su Lumix DMC-LX10/LX15 i Sony DSC-RX100 V najbolji izbor.
Ovaj Lumix je jeftiniji, pa mi se čini kao dobra opcija.
Imate li nekih iskustava s ova dva aparata, ako može preporuka (može i neki drugi izbor)?
Napominjem da je primarna namjena je snimanje video uradaka u prirodi.

Gabre 27.10.2017. 19:08

Citiraj:

Autor Sonim (Post 3078239)
Tnx. Nisam u žurbi s kupnjom pa možda i dođe mkIII dok ja odlučim (skupim lovu) za aparat. :D

dosao ti je Mark3, i kako sam i mislio, ubacili su 4K snimanje... ostalo su sitnice, meni nije vrijedno nadogradnje... no bolje da ne krenem gledati detaljno koje su razlike :fiju:

Citiraj:

Autor Vjeko (Post 3083513)
Ja se uskoro pridružujem mirorless fanovima.
Prodao sam skoro sve dslr što sam imao, još mi na prodaju stoji 70-200 f2.8 vr i 105mm f2DC a onda uzimam Sony A6500 i za početak Sigma C 30mm F1.4 i još bih neki telezoom za sonya ali to ću još da razmislim ali prijedlozi su dobrodošli. Oštrina je jako bitna.

EDIT:
Uglavnom, stigao A6500, za ovo kratko vrijeme odusevljen jako sa njim, posebno sa stabilizacijom u tijelu, radi kao na mom bivsem Nikon VR objektivu samo necujno.
Kako nikad nisam ni vidio uzivo neki mirrorless brinulo me kako radi EVF, ali to cudo na moje iznenadjenje radi zbilja jako dobro.
Pregrijavanje nisam dozivio jer eto, samo slikam sa njim :D
Trenutno imam samo Sigmu 30mm f1.4 DC DN ostra kao britva, jedino mozda mrvicu sporiji AF ali zanemarivo. Otprilike 20% sporiji od bivseg nikon 70-200 2.8 vr koji je jako brz. Kako ne slikam pokretno a pogotovo ne sport, to je super brzo i precizno. Sutra mi dolazi jos i sigma art 60mm f2.8.
Touch screen je koristan zbog tocke fokusa jer radi i kao touchpad kada se gleda u EVF iako je lag osjetan.
A sama kompaktnost mi je najbolja od svega. Nakon punog ruksaka DSLR opreme, skrasio sam se na jednu lowepro torbu za preko ramena.
Kako sony jako dobro barata sa visokim ISO-m a pogotovo bolje u odnosu na moj bivsi D7100, trenutno odustajem od ideje da kupim bljeskalicu, mozda uzmem Godox 350 tek toliko da se nadje za eto bezveze.
Vijek baterije mi je jos nepoznat, ali uzeo sam dodatne 2 baterije RAV POWER proizvodjaca. Punjenje preko power bank je super
Cijena mu je dosta paprena, ja sam novi kupio za 1400 eura (samo tijelo), ali sigme nisu skupe. 30mm f1.4 sam platio novu 360 eura a isto novi 60mm f2.8 je kostao 200 eura. Za telezoom jos neznam sta bih a i pitanje je hocu li jer sa ova 2 raspona sam ja sretan.

Nema sta uglavnom, kolikogod pljuvali po sony fanovima i korisnicima, ponizno im se pridruzujem jer gotovo sve sto su rekli je istina. Mislim da se poslje ovog iskustva necu vratiti na DSLR.

kako ti se cini nakon duze koristenja?

Vjeko 28.10.2017. 23:50

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3119504)

Zapravo mi se sve vise dopada.
Kako volim lutat i slikat kojesta, jako sam zahvalan na toj kompaktnosti.
Kupio omanju torbicu, tutnem unutra fotoaparat i ostale privatne pizdarije i vozi.
Sa slikama sam jako zadovoljan. Uglavnom mi Nikon ne nedostaje a to puno govori.
ISO stavim na automatski ali da ne ide preko 6000 i zrnca/smetnje su zanemarive sto na nikonu mi nije bio slucaj i sve preko ISO 800 mi je tamo bilo
lose.
Silent mode je upravo to: necujno. Nemora nitko znati da slikam :)

Nekidan sam ubo na pijaci vintage Minoltu 70-210 F4 macro, i sad po preporuci Iv@n-a pecam adapter sa AF za nju, i mislim da ce u kombinaciji sa stabilizacijom u tijelu to biti super stvar a kostat ce me izgleda sve skupa manje od 100 eura sto je izvrsno.

Uglavnom, jako sam sretan sa aparatom ali cijena mu je zbilja bezobrazno visoka ali sta je, tu je sad.

EDIT: upravo maloprije probao povezivanje sa smartphone sto nisam nikad prije. Ludnica je, instantno slike na mobitelu! Super!

jp_rv 29.10.2017. 09:05

koristi li netko stari zuiko 9-18mm na novijim m43 tijelima, preko adaptera?
kako se stvar ponaša? i ima li netko 43 na m43 adapter za prihvatljive novce, da ne naručujem iz kine?

Sonim 01.11.2017. 10:08

Citiraj:

Autor Gabre (Post 3119504)
dosao ti je Mark3, i kako sam i mislio, ubacili su 4K snimanje... ostalo su sitnice, meni nije vrijedno nadogradnje... no bolje da ne krenem gledati detaljno koje su razlike :fiju:

Vidio da je došao, a cijena mislim da je malo prenapuhana u hr. Osobno mi odgovara da imam 4k, ali mi je to malo previše love za mark3.

Sent from space.

Problem 10.11.2017. 09:11

Pozdrav,

u firmi imamo 2 ilce-6000 fotića. Jedan je sa prime objektivom (sigma 19mm), a drugi zoom (sony 16-50mm). Kako ih koristimo za fotogrametrijsko snimanje radi se abnormalno puno fotki s njima (ovaj na kojem 19mm, valda ima već preko 200 000 triganja [kombinacija zračne i terestričke fotogrametrije]).

Ujutro sam išao fotkati jednu ulicu i počeo mi se fotić smrzavati na focusu (kad fotkamo, radimo puno fotki u nizu [cca svake 3 skenude - bilo auto trigger na dronu (flight plan) ili terestričko fotkanje]). Znači, sve je prestalo reagirati, tak dugo dok nisam pritisnuo shutter više puta i "odglavio" ga. I tako me zaje**** više pola sata. Kad sam konačno završio, krenuo sam u firmu (pješice), ugasio ga, nakon 10min opet upalio i valda sam 200x stisnuo okidač (samo focusiranje) i sve je normalno radilo. Dali je problem u okidaču, objektivu ili softwarske naravi? U međuvremenu idem update-ati firmware na zadnju (na v3.2, sad je v2.0) verziju, a znalce molim da pomognu oko problema :)

1v@n 10.11.2017. 10:32

Imam isti aparat, nikakvih sličnih problema dosad.

1. Pogledaj da ti se mount nije olabavio, tj. da ti objektiv nema lufta. Ako ima, lako moguće da nekad gubi kontakt s objektivom i fokus prestane radit. To servis lako rješava zatezanjem mounta.

2. Možda se nakupilo prašine i vlage oko shuttera s vremenom, ako se koristi u svakakvim uvjetima. Sličnu situaciju sam imao kad su me na koncertu zalili pivom pa je dio završio i po aparatu. Srećom, ništa nije završilo na mjestima koja se ne daju očistiti. Obično bi onda shutter tipka ostala ljepljiva ili se teže vraćala, pa je ovo manje vjerojatno.

3. 3rd party baterije i gripovi znaju utjecati na mušičavo ponašanje aparata. To znam iz prve ruke

4. Ako ti se opet dogodi, izvadi bateriju i ponovno vrati.

5. U najgorem slučaju, zovi ATV u Rijeci i opiši situaciju.

Problem 10.11.2017. 14:31

1. mount je rock solid

2. dosta citam na netu oko problema sa shutterom, tak da je vjerojatno do njega

3. samo origigi baterije se koriste

4. probat ću

5. zadnja opcija :)

novi firmware je gore, mozda i to pomogne...

GoodLooker 10.11.2017. 17:05

Šta su to "ilce-6000 "?

Problem 10.11.2017. 17:10

https://www.sony.hr/electronics/foto...-6000-body-kit

1v@n 10.11.2017. 17:29

Citiraj:

Autor GoodLooker (Post 3124633)
Šta su to "ilce-6000 "?

Interchangeable Lens Camera E-mount

Problem 15.11.2017. 12:48

Pomoć :)

Zna netko di bi se mogao nabaviti SONY ILCE-QX1? (QX10, QX30, QX100 ne zadovoljavaju)

Za sad sam poslao mailove u sancta domenicu, canosu, te lumis...

1v@n 15.11.2017. 12:53

Zovi još Anigotu i Prizmu. Očekujem review kad ga nabaviš. Jako zanimljiva stvarčica koju gledam već jako dugo.

Problem 15.11.2017. 13:17

hvala,

poslani mailovi pa da vidimo.

nemaš brige :)

Problem 06.12.2017. 10:41

novi problem s alfom, tj objektivom (Sigma 19mm 1:2.8) :(

jučer radilo sve ok, danas ga ne prepoznaje. Probao u drugu alfu i isti problem. Baca poruku nek provjerim dali je objektiv spojen (skinut i stavljen gore više puta, očišćeni kontakt i ništa. Drugi objektiv radi). Šta bi moglo biti? :/

P.S. QX1 kupljen u slo (zadnji primjerak) :D

1v@n 06.12.2017. 11:48

Citiraj:

Autor Problem (Post 3135036)
novi problem s alfom, tj objektivom (Sigma 19mm 1:2.8) :(

jučer radilo sve ok, danas ga ne prepoznaje. Probao u drugu alfu i isti problem. Baca poruku nek provjerim dali je objektiv spojen (skinut i stavljen gore više puta, očišćeni kontakt i ništa. Drugi objektiv radi). Šta bi moglo biti? :/

P.S. QX1 kupljen u slo (zadnji primjerak) :D

Pa...očito je elektronika objektiva odapela :D

Nosi u Prizmu ako imaš garanciju

Cijeli taj hype oko tih novih Sigmi unazad par godina, optički stvarno nisu loše, ali imaju svojih drugih mušica.

Čekam više info o QX1 :)

Problem 07.12.2017. 15:24

Naručena nova sigma, stiže u pon :)

stara je stigla u paketu s dronom (Iz Austrije). Neznam dal ima zasebnu garanciju.

teaser:

https://s2.postimg.org/61mqaxi2d/20171120_151344.jpg

https://s2.postimg.org/8673c0ret/20171120_151431.jpg

malo su loše fotke, uslikane (mobitelom) tik prije nego sam istrčao na teren :)

jp_rv 10.12.2017. 10:28

mi se učinilo, ili je nedavno netko sa foruma prodavao olympus om-d?
stigla su mi nova stakla, pa sam krenuo gledat viewfindere i skužio da mi se više isplati kupiti polovni om-d.

snorky_vk 27.12.2017. 19:31

pozz. trebam savjet,dva, tri....

htio bih si kupiti bolji fotoaparat no nisam siguran što i kako.
namjena bi bila za slikanje po kući (dijete,itd), razne prigode i slično te šuma (pošto mi je posao vezan uz nju).
nekako nisam za dslr zbog dimenzija i tegljenja torbe po šumi (no nisam 100% odbacio tu opciju).
znači nekakv kompakt ostaje u igri. e sad, gledam sony rx100 m2 i m3 za oko 4000kn. što je još u tom rangu od drugih proizvođača ? slobodno bacajte prijedloge za spomenutu cifru koju sam spreman pregrist. :) može li kompakt biti ok za po šumi, ako slikam udaljeniji objekt (živina kakva)? ili tu moram ipak ići na aparate s izmjenjivim objektivima zbog smanjene količine svjetla u šumi?
totalni sam početnik u fotografiji (ako izbacimo slikanje mobitelom).
tnx.

jp_rv 27.12.2017. 19:36

koliko ti je bitna kvaliteta slike? da zabatališ tu spiku i uzmeš neki travel ultrazoom?

snorky_vk 27.12.2017. 19:44

pa recimo da mi je bitna. zato i uzimam fotoap. da nije, samsung s7 bi mi bio dovoljan. :)
gledao i neke ultrazoom aparate tipa p900, no što mi vrijedi taj zoom , ako ću u "mračnoj" šumi dobiti zrnate fotografije... nadam se da dobro rezoniram....

P.S. ako sam u krivu temu postavio upit, mea culpa, neka mod prebaci u odgovarajuću....

^SuperUnknown^ 27.12.2017. 20:19

RX100 su ponajbolji kompakti, s njima sigurno ne mozes fulati. Odaberi koji ti pase cijenom i bit ces zadovoljan... jedini problem ti moze biti prekratki zoom (24-70mm ekvivalent).

snorky_vk 27.12.2017. 20:37

koliko cropanje slike može zamijeniti nedostatak većeg zooma na rx100?

^SuperUnknown^ 27.12.2017. 21:15

Pa ne bas pretjerano, 10-20% ce istrpiti, sve preko vec teze :)

Gabre 27.12.2017. 21:37

Citiraj:

Autor snorky_vk (Post 3143285)
pa recimo da mi je bitna. zato i uzimam fotoap. da nije, samsung s7 bi mi bio dovoljan. :)
gledao i neke ultrazoom aparate tipa p900, no što mi vrijedi taj zoom , ako ću u "mračnoj" šumi dobiti zrnate fotografije... nadam se da dobro rezoniram....

P.S. ako sam u krivu temu postavio upit, mea culpa, neka mod prebaci u odgovarajuću....

Onda ultrazoom i bok.
Slike su sasvim dobre s njima.

jp_rv 27.12.2017. 22:18

Citiraj:

Autor snorky_vk (Post 3143306)
koliko cropanje slike može zamijeniti nedostatak većeg zooma na rx100?

a šta finog slikaš u mračnoj šumi?
danas postoji nešto vrlo simpatićno zvano stabilizacija. koja i na kompaktima radi JAKO dobro, dok god si umjereno mirne ruke. ja sam na 500mm ekv uspijevao izvuć oštru fotku na 1/15s na kompaktu. (oštru koliko objektiv na 500mm može dat, al recimo da nije bilo motion blura).
isto tako, današnji bsi-cmos kompakti uspijevaju dat solidnu fotku na iso 800. zrnatu da, ali upotrebljivo.
u konačnici, imaš i stativ. ako je moj prastari ixus 750 radio ekspozicije od 60 sekundi koje su bile sasvim uredne (i u mrklom mraku naprave fantaziju), moderan kompakt može samo bolje. pod uvjetom da ga naučiš koristit.

nešto na pola puta ti je panasonic lf1. ima 1/1.7 senzor (kao na canon s100 i slično) ali 7x zoom. tih 200mm je već solidno.

1v@n 27.12.2017. 22:28

Citiraj:

Autor jp_rv (Post 3143344)
a šta finog slikaš u mračnoj šumi?
danas postoji nešto vrlo simpatićno zvano stabilizacija. koja i na kompaktima radi JAKO dobro, dok god si umjereno mirne ruke. ja sam na 500mm ekv uspijevao izvuć oštru fotku na 1/15s na kompaktu. (oštru koliko objektiv na 500mm može dat, al recimo da nije bilo motion blura).
isto tako, današnji bsi-cmos kompakti uspijevaju dat solidnu fotku na iso 800. zrnatu da, ali upotrebljivo.
u konačnici, imaš i stativ. ako je moj prastari ixus 750 radio ekspozicije od 60 sekundi koje su bile sasvim uredne (i u mrklom mraku naprave fantaziju), moderan kompakt može samo bolje. pod uvjetom da ga naučiš koristit.

nešto na pola puta ti je panasonic lf1. ima 1/1.7 senzor (kao na canon s100 i slično) ali 7x zoom. tih 200mm je već solidno.

1.7 može biti samo blenda, a ne senzor (osim ako misliš na 1/1.7" :) ), ali nijedan kompakt/superzoom nema fiksnu blendu kroz cijeli raspon osim Sonya RX10 i RX10II...što naravno dolazi uz cijenu koja je skoro 2x njegov budžet. Ništa mu veličina senzora ne znači kad se svaki zoom objektiv na takvim aparatima zatvara na f/6.3. Šuma bi u toj priči značila ISO 25600, da bi dobio 1/125s što je neki minimum za fotkanje pokreta u tim uvjetima.

S fotkanjem životinja po šumi će se namučiti i DSLR srednje klase s bržim objektivom, a superzoom i kompakti mogu pogoditi nešto ako imaš puno puno sreće (i svjetla).

Oštru fotku na 1/15 sa stabilizacijom ćeš dobiti tek ako snimaš statičan objekt. Dodaj u priču nešto što se kreće, vjetar koji njiše grane i imaš zblurani kadar, a stabilizacija ti ne znači baš ništa.

Sve što si rekao se odnosi na statične kadrove i nema veze s ovim što on traži.

Realno, za taj budžet koji ima, neće ga zadovoljiti nijedan aparat, bio on kompakt, superzoom, mirrorless ili DSLR.

RX10 je 680€, ako imaš kako to te cifre doći, onda nemaš bolji izbor... Za više novaca se dobije RX100 mk4, ali nema šanse u tele području
https://www.amazon.de/Sony-DSC-RX10-...ords=sony+rx10

snorky_vk 28.12.2017. 16:14

hvala....

pitanje koliko ću fotkati životinje u pokretu. to mi je najmanje bitno jer za takvo što treba vremena. eventualno kad nešto stane na prosjeku ispred mene pa da lupim par fotki. zato sam spominjao superzoom aparate. no kažem, to mi neće biti često pa mi je glupo zbog toga dati više para, od 20 dana u šumi, možda dva puta vidim životinju ispred sebe . dosada sam s mobitelom najviše slikavao ono što mi je pri ruci. kakvo pojedinačno stablo, cvijet, plod , kukac ili nekakav pejzaž. a tu bi kompakt tipa rx100 bio ok?

@ivan
koji daje kvalitetniju sliku bez zumiranja, predloženi rx10 il rx100 m3 ? kako se riješava reklamacija s amazona ako se odlučim za rx10? tnx

1v@n 28.12.2017. 16:33

RX10 i RX10II imaju 28-200mm f/2.8 objektiv

RX10III i noviji imaju 24-600 f/2.4-4 objektiv

Skoro sam kupio RX10III, ali sam čekao informaciju u kojim trenucima se blenda počinje zatvarati i ispalo je da je na oko 250mm već najveći otvor f/4 i onda sam odustao.

S RX10II sam odradio fotkanje svadbe bez previše problema. Jedina mana koju ima je elektronski zoom. U prijevodu...imaš dva načina za zumiranje. Prvi je koristeći T/W kotačić kod okidača (kao na većini digitalaca), a drugi je okretanjem prstena objektiva. Tu netko tko dolazi iz svijeta objektiva očekuje mehanički zoom, ali je sve na motor, pa se treba priviknuti na mali delay kojim zumira. Iako ima 2 brzine zumiranja, još uvijek ne možeš zamijeniti brzinu kad rukom zavrtiš zoom ring na običnom objektivu.
Nemoj krivo shvatiti, brzo je to i dalje, ali nije brzo kao zumiranje na "običnom" objektivu". S druge strane, mehaničko zumiranje nema nijedan superzoom, svi imaju isti princip.

Aparati imaju identične senzore i više manje je jedina razlika u objektivu. RX100 je short range i u startu je nešto širi, RX10 je long range. Pogledaj kakve su razlike imali po generacijama i jedan i drugi i vidi koji ti više paše.

Uvijek bih radije uzeo RX10 ako mi to mora biti jedini aparat. Čisto ergonomije i dosega radi. Nisam 100% siguran za RX10 ali RX10II je imao i ugrađeni ND filter što super dođe kad hoćeš napraviti dulju ekspoziciju, a nemaš "pravi" ND filter kod sebe. Mislim da tog nema na RX100, a ni RX10 III

Što se reklamacija tiče, možeš slati Amazonu nazad (pokrivaju i poštarinu) ili servisiraš u bilo kojem ovlaštenom Sony servisu kod nas

^SuperUnknown^ 28.12.2017. 16:44

RX100 IV ima ugradjen ND, ne znam doduse za ranije generacije... i da, to je odlican fićur :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 11:32.