![]() |
I Amd_Shill-a :p
|
Citiraj:
Brko: "Ke? Možda zato jer se radi o istom liku." Frend: "Nemogućo". Brko: "I prosto nevjerovatno." :D :D Sent from my SM-G930F using Tapatalk |
a i bubnjar od queens of the stone age mi je nešto sumnjiv :D
|
Citiraj:
A brzina izvođenja CRC danas je bitna za što? Davno kad sam bio mlad lijep i išao u visoke škole na 13 kata, to se ručno računalo, jeste ne 32 bita dugi vektor, al ručno, binarnim djeljenjem. Ne pada mi na pamet zašto bi to bilo bitno danas... |
Citiraj:
|
|
Citiraj:
Naravno da to znam, a za to isto je brz CRC bitan? Jel ti jasno da od 80tih je nebitna brzina izvođenja CRC-a za navedeno neusporedivo manja od procesa izračuna ili slanja/prijema informacije. Sad sam tu ko branitelj nejači koja je zaljubljena u Rajzen, al u 21 stoljeću je brzina CRC nebitna. Pa ako je to i 100x sporije nego kod intela, smatram da je barem 1000x brže nego što bi bilo da se o tome mora razmišljat. |
Citiraj:
Bilo kako bilo, cinjenica je da je SIMD iz nekog samo AMD-u poznatog razloga zapostavljen i polovicno implementiran. Uzimajuci u obzir ARM-ovo sirenje prema general computingu i Intelovu akviziciju Altere uz AVX512 i cijelu KL seriju Xeona, ne vidim poantu tog poteza. OTOH, sasvim moguce da ce u nekoj sljedecoj iteraciji Ryzena kroz 12 mjeseci i to biti rjeseno. |
Citiraj:
Stilt je puno bolje objasnio tu problematiku. |
Citiraj:
|
@Bubba - mene (a vjerujem i druge) zanima kako se ti nedostaci manifestiraju u konkretnom radu, interkaciji sa racunalom.
Tvojem radu, radu prosjecnog korisnika, radu dizajnera etc. U kojem trenutku tijekom rada sa Ryzenom ces reci "picku ovo je lose, bolje da sam Intela uzeo" I koliko cesto ce se dogadjati to? Ako mozes pojednostaviti bio bih zahvalan. |
Citiraj:
(doduše, s obzirom na situaciju na tržištu compilera i za koga se kod optimizira, ipak postoje veće šanse da to i zaživi u praksi) |
Citiraj:
Koliko se sjećam i prastari WD-ov FD1781 (u doba kad sam pokušavao za Kršćansku Sadašnjost razbiti format Linotype_Hell disketa) je to radio na nivou kontrolera (al prošlo je 30 godina pa se možda krivo sjećam :lol2: ) |
Citiraj:
Ne znam na sto tocno cilja tvoje pitanje, ali vektorizacija nije nova stvar i zapravo je relativno trivijalan koncept a anas to radi na nekoliko generalnih principa - HPC ("superracunala"), SIMD, GPGPU i FPGA, nerijetko i pomijesano. U ovom konkretnom slucaju, pricamo o SIMD-u koji je na x86 dostupan od 1997. a doveo ga je Intel s P55C jezgrom - MMX. Danas je to otislo toliko daleko da se prakticki nista ispod SSE2 ne koristi jer su compileri vec prilagodjeni i optimizirani. AMD, IIRC, cak od K8 niti nema "pravi" FPU, nego nekakvu emulaciju. I to upravo iz razloga sto x87 vise nitko ne koristi, 80 bitna FPU preciznost se pokazala precijenjena (buduci da je ni vrit, ni mimo, a Bignum/multiprecision knjiznice su otisle u svemir s kvalitetom implementacija i brzinom). Konkretno, bas a propos MP knjiznica, kompletna sustina GMP-a je bazirana upravo na ASM optimizacijama, posebno za svaki procesor. Koliko vidim, od Zena jos ni mu ni be. Takodjer, citajuci ovaj clanak, na kraju ima dosta zabrinjavajuc zakljucak: Citiraj:
Koristi li tvoj konkretan komad softvera ista od toga, nemam pojma, pitaj proizvodjaca ili pogledaj kod. I onda s druge strane, sve da i (ne)koristi, imas li ti ista opipljivo od toga? Naravno da pricamo, kao i obicno, o svrsishodnosti i komociji koristenja i odabira bilo cega, ali ponavljam, moje pitanje je imalo malo siru sliku i perspektivu (ili nedostatak iste). Stavivsi po stranu vaginitis nekih clanova foruma, AMD globalno nije bas najbistrija (ili barem dalekovidna) kompanija, sto je visestruko dokazano, od bit slice-a, preko 3DNowa, kupovine ATI-ja, pa na dalje. Nakon cinjenice da su gasenjem Itaniuma i tadasnjom pozicijom Opterona na trzistu sve do Sandy Bridgea imali, bez obzira na predpotopnost arhitekture, bolje integer performanse, lumeni su potrgali to u Bludozeru, a sadasnja ideja o rezanju YMM registra i penali na SIMD-u mi jednostavno ne idu u glavu. Pogotovo uzevsi u obzir dug razvoj "od nule". Sredinom 2015. radio sam za grupu doktoranata biologije sa USASK-a na portanju mojeg "starog" softvera na Xeon Phi (AVX512). OK, radi se o poprilicno vrucoj i skupoj PCI-E kartici a softver je bio relativno jednostavan za presloziti buduci da nismo koristili nista pametnije od Viterbija i Needleman–Wunscha, ali... Brate moj mili, na 4 kartice to je bila rapsodija. A realno, utukli su manje od 10k dolara (zajedno s troskom mojeg rada) i trosili nesto ispod kWh energije. Sve u svemu, znaci li to da je Zen "fijasko"? Pa ne, rezultati su OK. Ali u tome je problem. Rezultati su OK. Usporedivi. Je li vidjeno nesto revolucionarno, wow i vrijedno Hawkerovog aseksualnog orgazma? Ne bas, uz problematicne cinjenice koje sam naveo. Ideja o zanemarivanju SIMD-a se kosi sa zdravom pamecu, kada GPGPU za male pare nudi brda i doline, Intel kupuje Alteru i pitanje je vremena kada ce uz x86 jezgru ubaciti FPGA za odlikase, Xeon Phi je na trzistu, HPC trziste vrijedi desetine milijardi dolara, stvari se guraju u razno razne cloudove, sigurnost na Internetu jaca iz dana u dan i postaje sve "teza", 4k p0rn se nece dekodirati sam od sebe... Iako, ponavljam, ne bi me cudilo da u nekoj novijoj iteraciji Zena stvarno pokrpaju tu pricu i posloze je kako spada. Iako je ta cijela prica takodjer suluda, procesor je izasao potpuno nepripremljen i nepodrzan infrastrukturom, pocevsi od OS podrske, maticnih ploca pa do softvera (gornji clanak). Mind blown. Citiraj:
Ali upravo tako, kada si kod kompajlera, ne znam postoji li i jedan u zadnjih n godina koji se ne oslanja na SSE2, recimo. Prakticki je FPU izbacen iz cijele te price, pa se postavlja realno pitanje hoce li se odredjene (FP) optimizacije bazirati na YMM registrima u neko dogledno vrijeme. Citiraj:
Citiraj:
Nije to bila poanta, nego je netko bio cudom zacudjen kako to da se CRC uopce vise racuna, kad je on za vrijeme hrvatskog proljeca na FER-u to radio rukom i TOZ HB olovkom. |
Bubba, super post i super tekst. Nemam razloga ti ne vjerovati u sve navedeno.
No, iz njega sam iščitao između redova ovo: Nama kmetovima koji komp koristimo za gejmanje te za surfanje te za "obradu" videja tako da strini od 7 banki sripamo svadbu od sestričninog malog iz Min'šna sa devedeja u deveiks nebili ga pregledala sa uesbe stika preko Strong MPEG4 risivera na EiNiš televizoru, sve to navedeno znači - ama baš ništa. Mi takvi kmetovi smo sa R5 1600 dobili 2 jezgre i 8 dretvi više za isto para što nudi Intel za 4 jezgre i 4 dretve ali sa upakiranim svim tim pizdarijama što si nabrojao. Moje pitanje glasi - za gorenavedene radnje, što mi više fali; ove instrukcije kod Rajzenčeta ili jezgre kod rahmetli i5 procesora na čijoj dženazi bijah prošli tjedan. Sent from my SM-G930F using Tapatalk |
Ovo je više retoričko pitanje za Bubbu jer on ne spori da će "kmet" profitirati od Ryzena...Bubba priča o nekim drugim konkretnim stvarima. Nama "kmetovima" ni ne treba njegovo odobravanje da bi kupili Ryzena za naše kmetovske potrebe, toliko smo valjda stručni :D
|
fascinantno je da jedan od moderatora ocjenjuje post sa ocjenom super, a u istom postu se vrijedaju clanovi foruma.
i ne samo u ovom postu nego i u prijasnjim postovima autor istih vrijedja i omalovazava. rip Igneos Eructid |
|
:roller:
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Uostalom, imate dugme za prijavljivanje posta, nemam uopce sumnje da cete naici na dobar feedback. #kujevoledamemrze Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ne treba biti preostroum da je vrlo jasno kako sam ciljao (i rekao, tj. napisao) sto mene tocno "brine". Ne zato jer imam dionice AMD-a ili sam u snosaju s istim, nego jer me interesira, pratim, testiram i razmisljam. BTW, cik pogodi -> https://www.servethehome.com/amd-rad...inventec-k888/ |
Citiraj:
p.s. slažem se da dotični zaslužio hlađenje, malo ga je ponjeno, eto tolko od mene da ne spamam dalje... |
Citiraj:
https://www.servethehome.com/wp-cont...-Benchmark.jpg |
Citiraj:
Citiraj:
https://software.intel.com/en-us/art...sl-performance Daklem, potpuno irelevantan test za AVX2. Ako netko ima Ryzen i voljan je testirati, mogu napraviti build pa da isprobamo nesto od testova s linka? |
Ljudi znam da je vječna tema AMD vs. Intel svima kao crvena krpa ispred nosa, no zauzdajte svoje tipkovnice i bez udaraca ispod pojasa...
|
Tema je AMD Ryzen 5 1600X & 1500X recenzija.
Svoje mišljenje o radu moderatora, funkcioniranju svijeta i vremena, ostavite za sebe. |
Zapravo je iznenadjujuce da Ryzen ne zaostaje puno vise u AVX2 heavy benchmarkovima. Nadoknadjuje u kolicini corova/threadova vjerovatno.
|
Sve super sve pet, drago mi je da AMD ima konja za utrku ali ja dok ne spuste ručnu sa normalng OC proca preko 4 GHz ne kupujem (pod normalno mislim na dobar zracni/vodeni hladnjak a ne nekakve bakrace sa tekucim dušikom gdje ga gle cuda razvale na 5+ HGz)
Pa moj 5 godina stari proc ide na 4.2 GHz bez da mu puno dizem napon (1,184 V i ne grije se nista vise nego kad radi na default GHz) sa prosjecnom noctuom ono WTF ko je tu lud + ako mi bas zafali dignem ga na 4,5 4,7 GHz. Za igranje i jednogodisnje renderiranje videa meni dosta ovaj moj proc jos cca 2-3 godine, ako maticna ne plane prije ;) , ono doslovno plane :D :chears: |
Citiraj:
Ryzen je na Samsungovom/GloFo 14nm FF procesu koji ga ograničava da ide dalje. Nije prvenstveno do AMD-a ;) A i bilo koji Ryzen na manjoj frekvi je poprilično brži cpu od tog 4/4 proca koji imaš :) |
Citiraj:
Zanemari razlike u arhitekturu, dugačak/kratak pipeline i te priče, samo clock je bitan |
Citiraj:
Naravno, ne moraš kupiti. Osobno mislim i tvrdim da kome god dobro radi kanta sa postojećim i5 ili i7 procovima, čak i Višerama, ne treba prelaziti na Ryzen. Osim dakako, ako hoće nove svježe komponente sa jamstvom (like me :) ). Sent from my SM-G930F using Tapatalk |
Naravno da je novo bolje, brže, više, jače, skuplje ...
Ali, još uvijek se 2600K + solidna Z77 ploča može nabaviti za cca 1500 kn, što je cijena jednog Ryzena 5 1500. |
Postavlja se pitanje zašto i7 2600K vrijedi 1200kn na mrtvom socketu, naspram novog R5 1400 od 1400kn u uzishopu recimo gdje na mainstream mbo imaš nvme, te kojih će biti u shopovima minimum 5-6 god.. Još garancija + postoji upgrade path. Jednostavno te stare cijene više ne drže vodu
|
Ne vrijedi 1200 kn, neznam odakle se povlači zadnjih tjedana ta cifra. (Valjda je onih komad ili 2 na njuskalu referenca).
2600K za razliku od 2500K još uvijek drži kakvu takvu cijenu i može se nabaviti za cca 120-130 EUR, što je 900-1000kn. 2500K se može naći već od 70-75 EUR pa na više. Problem su ploče kojih nema u izobilju ali ih još uvijek se može naći. I tako bude još barem godinu dana. A onda prelazim na Ryzena 1600 (već sam dogovorio sa Brkom), ako u se međuvremenu ne okoti nešto bolje. |
Citiraj:
Jasno da se nađe. Lako za 2600K. Ploče su najveći problem. Citiraj:
Tako i vlasnike istih kojima se ne žuri prodati. Vidim da je 1600-1700 cijena koja se traži za i5 6600K/7600K po njuški, čak i ovdje. Jasno, 2600K-u cijenu ruši nedostatak ploča i kao što rečeš, mrtav socket, no nisam ih vidio ispod soma još nigdje, niti sam svog prodao u bescjenje. R5 4c/8t su sad malo preskupi, za 200-tinjak kn. Kad padne cijena još malo, B350 ploča i taj proc će koštati manje od 2000 kn. Jedini problem je DDR4 RAM, ali onome kome je sada 8GB dovoljno, za 2200-2300 bude imao vrlo solidnu platformu na početku života. Da bude na istom nivou kao 2600K, opet je korak naprijed jer je sve novo, biti će ploča 3-5 godina, a i kasnije se lako upikne kakav 8c/16t. Već sam pisao, performance wise, meni Ryzen osim 2 extra jezgre nije donio ništa puno bolje. U gamingu jedino nema stutteringa. Max FPS je tu negdje, non-game sintetika je bolja zbog 2c/4t više, a game benčevi su isti vjerojatno, a lošiji od novih Intela. Još jedna stvar. Danas sam gonio Far Cry 4 jedno 2-3 sata. Na stražnjem ventu, jedva mlaki zrak izlazi, a ventovi od R4 su na 7V. sa 2600K je poprilično topao zrak izlazio kad je bio nasviran na 4,5GHz i to na 12V na ventovima. OK, nije se proc grijao koliko se grijala matična. Overall, ima pluseva. Najbitniji je miran san :) sve ima garanciju :D Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Međutim prcaju me na više frontova: 1. financije 2. Ryzen 5 1400 (više je sajdgrejd nego upgrejd - za geymanje), a objektivno mi ni ne triba jači proc 3. slaba dostupnost ovih jeftinijih ploča (ali da ipak ima kakvu takvu regulaciju napona, normalno hlađenje iste, ispeglan BIOS za blagi OC...) 4. trenutno skupa oscilacija DDR4 memorije (a trenutna DDR3 je još dosta pod garom) 5. planira sam iskoristit postojeću mrgu od CPU kulera za nešto OC-a, međutim kmetovi iz Thermaldreka i dalje "ćute" po pitanju AM4 adaptera 6. imam još tikove od onog FX 6300 odrona koji nije moga OC priko turba -.- (na ASUS M5A97 R2.0 matičnoj) |
I ja isto razmišljam ali pod micro ATX formatu.
Šteta što još nema poštenih ploča makar i Maximus u tom formatu. DDR4 još je skup. Za sada ću gledati i pratiti trend cijena. |
Bojim se da ddr4 može ići samo gore
|
Volio bih procitati komentar Bubbe na danasnji "ispad" BK i usput me zanima jesi li Bubba promjenio svoje misljenje za Zen arch ili ona i dalje ne izgleda dobro za serversko trziste? ;)
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:16. |