![]() |
Budući da se radi o high end grafi koju gledaš, ja bih ipak pričekao pascal (ako ti nije hitno). Naime u high endu se može žešće popušit u samo par mjeseci. Na primjer prva titanka i 3 mjeseca kasnije gtx 780. Druga je bila praktično identične gamerske snage, a cca 40% jeftinija. A u 980Ti vs pascal pričamo još o pravoj smjeni generacije (28nm vs 16nm)
|
Pa isto se dogodilo i s maxwellom. Prvo izbacili titan x, pa onda 980ti koja je skoro duplo jeftinija, a u gejmingu uglavnom bolja. S tim da je i titan x izbačen pola godine kasnije od 970/980.
Tako da će vjerojatno trebat sačekat još 6-9 mjeseci nakon izbacivanja prvog pascala da izađe nasljednik 980ti, ako će se držati sadašnjeg ciklusa izbacivanja grafi. |
Nije mi hica, pricekat cu onda izlazak pascala, barem nasljednika 970ke. Ako bude bolesno preskup, ubodem 980ti i peglaj.
|
Da, pricekaj mjesec dva jos...
Fora je (kako je bilo zandjih godinu dana) da ce u pocetku bit mozda jeftiniji Pascal nego za 4 mejseca od izlaska. Ja ubo 970 za 2500kn cim su dosle, drugi dan. Kasnije su otisle do 3400 :D :chears: |
Što se tiče trenutne 9xx serije, ako misliš na nove jedno je sigurno - neće im drastično pasti cijena. Kad se pojave pascalke cijena će ostat će ista ili samo malo jeftinija do nestanka zaliha. Kao i uvijek do sada. Ako se sjećate zadnji komadi gtx 770 su koštali praktično isto kao gtx 970. Nova generacija će za takvu lovu (6000kn cca) ziher biti jača, isplativija i sl.
|
Malo "mitova" koje su neki tech sajtovi intepretirali iskljucivo da je za gaming
http://linustechtips.com/main/topic/...l-mythbusting/ |
http://semiaccurate.com/2016/02/01/n...-is-important/
Malo bad news-a za Pascal. Po ovom shipping info-u nVidia tek sad dobiva opremu za testiranje novih chipova... prvo su uhvaceni u lazi na CES-u sa PX2 kojeg su pokazivali kao Pascal prototype a gore bio Maxwell... sad ovo... bit ce zanimljiva godina, inb4 Pascal launch Q1 2017 :D |
Budući se GTX970, 980 i 980Ti i dalje prodaju ko vruće kifle, za nVidiu će to biti i dobro. Malo će korigirat cijenu i to je to.
Bit će dobro i za AMD ako uspiju uhvatiti malo kolača sa svojim flagshipovima i toliko najavljivanom HBM2. |
Rumor : Nvidia Pascal To Debut At GTC in April, Launch In June
http://wccftech.com/nvidia-pascal-de...6-launch-june/ |
Citiraj:
Nvidia prodaje gtx 900 ko vruće kifle tako da im još uvijek netreba pascal,amd bi već više profitirao. |
|
Nvidia Pascal Graphics Cards Spotted, Valued At $900 & $600 – Potential GTC 2016 Demo Units Read more: http://wccftech.com/nvidia-pascal-gr...#ixzz42KNShYx4 |
Dalje od wccftech u linku neidem... Na njihovoj stranici ocekujem jos jedino povratak hrvata napisan od strane edina mujčina.
|
:D
Uglavnom postoje 2 struje vijesti o pascalu - jedni koji stalno "spottaju" neke pošiljke i u tome vide sve više modela (2, pa 4, pa 6), te jedni (ovi malo analitičniji) koji tvrde da je pascal relativno daleko s obzirom na najave, te da su ove procjene mainstream portala bez veze (ne samo wccf)... Neke stvari su kontradiktorne - informacije o hbm2 (službene), flagshipi (vjerojatno i nvidia i amd) bi kao trebali imati 8gb hbm2, međutim informacije su da hynix u Q3 2016 kreće sa masovnom proizvodnjom 4gb hbm2, a tek u Q4 sa 8gb hbm2... Samsung je nešto ranije krenio sa 4gb hbm2 (početkom godine), a 8gb hbm2 ~ Q3 (nagađanje) http://wccftech.com/sk-hynix-hbm2-ma...ction-q3-2016/ http://wccftech.com/samsung-hbm2-dram/ Znači što se tiče flagshipova: - ili će kasniti (Q3 najranije ili Q4) ako misle imati 8gb hbm2 - ili će imati 4gb hbm2 - ili će koristiti hbm ili gddr5X - ili će napraviti 100 komada "viđer mene" sa 8gb hbm2 (paper lounch), a neće biti dostupne neko vrijeme (kao fury od ljeta do 10-11 mjeseca) |
Od sveg navedenog najvjerojatnije ce bit zadnje i prvo, bit ce 100 komada sa 8gb hbm2 oko ljeta (vjerojatno ce prvi bit drveni fejk s krivim kulerom) i onda krajem godine flagship sa cjenom ejakulata nabukodonozora 1.
|
I meni najviše pari prvo ili zadnje. Neće biti masovne proizvodnje hbm2 do ljeta (neke info su čak bile da će pascal doći u 3 ili 4 mjesecu), ali će imati valjda koji tucet "inžinjerskih primjeraka" koje će pustit. Lako moguće, recimo fury sa prvom generacijom hbm-a nisu na recenziranje dobili neki stvarno značajni portali i youtuberi - frajeri ih jednostavno nisu imali u iole značajnijem broju (vjerojatno je nešto moralo otići u europu, aziju...)
|
27.5. navodno izbacuju prvu pascalicu- "consumer" gtx 1080 sa ddr5 (radni naziv, ziher se neće tako zvati)
http://wccftech.com/nvidia-pascal-ge...080-gp104-gpu/ Moguće da je točno budući da se ne radi o hbm2 grafi, a i u nvidijinom stilu je da izbaci gpu dan-dva prije velikih sajmova |
odusto i ja ću/neću,uzet gtx 970 reko neću, čekamo midrange 1060/1070 kako će se već zvat,kad izlazi pascal midrange pascal pandan gtx960/gtx 970??
|
Neka povoljna "minimum spec VR" grafa (~gtx 970/R9 290/R9 290x) za ispod 349$ u 6 mjesecu (glasina)
Nego što se tiče Pascal mislim da je sad već 100% sigurno da će hbm2 imati samo titanka, te eventualno kasnije 1080Ti 2017. |
|
Ako je čru, onda je poprilično lame posto ni ti kartica neće imat hbm2, već samo titan :s
|
Fejk, netko se igrao igre "nastavi niz" :D
|
Vidio sam te info, ali nisam htio linkati, jer je čak i faking wccftech rekao da je to veoma sumLJivo i vjerojatno netočno. Ti model će vrlo vjerojatno doći poslije titanke 2017, te će biti hbm2 ako i titanka bude. Znači oni su prenjeli da će prvo doći "1080" i "1080ti" sa ddr5/x (naming scheme će 100% promjeniti), ali vjerojatnije će doći 1080 i 1070 model, kao i prošle generacije, a titan i x80ti model kasnije
Što se tiče memorije ispada da će biti oni scenariji što sam napisao na prošloj stranici. AMD se neće ni bahćati sa hbm2 ove godine nego će se držati ddr5/x i hbm-a. Očito misle ranije izbaciti grafe. HBM2 tek nagodinu na vega grafi/grafama Ugl. tabela je fejk 99% |
Ma i meni se čini da će nvidija izdat sve kao i sa sadašnjom gen, znali na način da naplate maximalno. Prvo 70/80, pa 60, pa Titanku, pa tek na kraju high end best buy 80ti, a 50tku negdje kad proračunaju da im se isplati s obzirom na prodaju starijih grafi i 60tke.
Uglavnom 80ti ide sigurno poslje titanke jer moraju prvo naplatit porez early adopterima :D |
Sigurno. Ako koga zanima još spekulacija:
AMD Polaris vs Nvidia Pascal - Analysis Part 2 Ima više nagađanja, a manje činjenica naspram prvog videa, ali lik sumira sve dostupne info od onda + "educated guess" |
Ne kužim, čemu hrpa nagađalačkih videa? Ne mislim na tebe Manuel, tvoje novosti su dobrodošle, nego nije mi jasno čemu se izbacuje 100tine videa o Zenu, Pascalu i Polarisu i svi laprdaju u krug nagađanja... su valjda ljudima bitni klikovi ili kaj :) ?
|
Čini mi se da je nekako u zadnje vrijeme zaživio taj neki segment hardware newsa. Očito da postoji neka povećana zainteresiranost. I ja ga svaki dan skrolam, a smanjio/prestao surfati rvacke svakidašnje portale (imo i bolje, bar nešto saznaš i/ili naučiš, a od onih te može samo bolit glava).
Konkretno taj lik iz linka je snimao neke slabo gledane "let's play" videje, a hardverski videji su mu bili mnogo gledaniji. Kad je snimio video o zenu, gameworksu i pascal & polaris - kanal mu je eksplodirao, odjednom je imao 10k supscribera, za 2 tjedna 15k itd pa se razumljivo odlučio okrenuti na hardverske teme... Videji su mu jako dobri btw. Radio je u industriji (tipa čiko iz škotske verzija linksa ili neke dobavljače) Ovaj wccftech je isto jako narastao u zadnje vrijeme, šire se, uzimaju dodatne zaposlenike. Ne bave se samo sa hw newsima, nego imaju i intervjua, dobrih članaka o nečem, čak su krenuli prikupljati hardver i raditi benchmarke igara, recenzije hardvera itd. IMO i bolje neka. Ako raste hw i gaming industrija, nek raste i prateće novinarstvo. Recimo meni je bez veze da ima tako malo portala koji testiraju hardver u igrama, a gaming industrija najbrže rastuća industrija. Npr. procesori - samo ih bencha gamegpu.ru (entuzijasti) za svaku bitnu igru (kao i grafe, ram, vram). Uz njih kad im se da techspot, te iznimno rijetko tomshardware i gamernexus (jedan tinejdžer). Premalo i pre rijetko. Ostali recimo uzmu 8-core intela (isto samo par portala i rijetko) pogase jezgre/hyperthreading i to ti je to. |
|
|
Citiraj:
Taj članak je ko čitanje budućnosti iz šalice kave. |
Ma taj wcf tech je news aggregator site,ni oni sami ne znaju sta vise kopiraju/pisu
|
Zauba - shipping database.
Nego sve više se spominje (ovaj put sweclockers) da će nvidia prije computexa predstaviti nasljednice gtx 970 i 980, znači krajem 5. mjeseca |
sta je sa GTC sl tjedan?
|
Eventualno neki demo ili tako nešto. Nvidia od pascala ako se ne varam do sada nije ništa pokazala, pa će eventualno nešto prezentirati.
Stariji članak: Citiraj:
|
Citiraj:
Neki monstrum od Pascal čipa (GP100 -> 15.3B transistors, 610mm^2) najavljen za 2017. http://www.anandtech.com/show/10225/...2016-live-blog Uglavnom, Computex zasigurno. |
Sve vise i vise sumnjam u skori izlazak Pascala. Smjesan mi je bio dio sa "ajde slikajte i zumirajte, znam da budete... al sam ovaj put pobrisao serijske brojeve... hah!" :D
Nekako mi se cini da bas i nemaju working chipove u labu, i da to ne bude prije Q4 2016 na policama. |
Ovo za hbm2 beštije se znalo od prije da ništa prije 2017, eventualno Q4 2016. AMD je isto hladno rekao ništa od hbm2 vege prije 2017. god.
Fakat ništa za prosječnog čovjeka, katolika i poreznog obveznika. GoGzS sve više smrdi da je onaj tvoj rani semiacurate link, kao i onaj škot sa yt u pravu, tj. da su daleko od gotovog proizvoda. AMD je recimo prvu prezentaciju 14nm grafe prikazao krajem prošle godine uskom krugu novinara, ali nisu ništa smjeli govoriti do one prezentacije od prije nekoliko mjeseci, onda su na capsaicinu vrtili hitmana sa onim drugim jačim čipom. Dakle working grafe. Nvidia ni A nije rekla (ne računajući teslu za HPC), a kamoli polazala. Ne znam, opet su dosta glasne te glasine o nvidijinom izbacivanju grafe uoči computexa, a to bi bilo u nvidijoj tradiciji, ukrasti show prije velikog sajma. |
Citiraj:
i cijena tesle od 129 000$ za 8....a specifikacije i nisu baš nešto spektakularno.... i opet pokazali "PX2 Pascal" sa Maxwellom.... |
Nvidia nije ta koja bi trebala žuriti s novim karticama. Ne vidim razloga zašto bi sebi i partnerima uništavali prodaju Maxwella objavljujući kojekakve leakove? A S|A lol, haters gonna hate. Pa dovoljno je reći kako je lik išao pobijati glasinu o big pascalu s transportnim logom nekakvog čipa u 37.5x37.5mm pakiranju. Eto novinarstva.
Ovo danas je interesantno bilo, ovako compute fokusiran GPU nevidjesmo još od GK210. Mora da je XeonPhi opasno priprijetio Tesla maržama haha. Još će ispasti da je onaj GP102 ipak stvaran i da bu baza za gaming orjentirani flagship. Sve u svemu, iako nisu ništa od down to earth proizvoda pokazali zanimljivo je ipak "vidjeti" 610mm2 čip na finfetu koji uz to kuca na ~1.5GHz. To znači da bi GP104 mogao potegnuti još koju stotku gore. |
Maxvell je dvije godine stara arhitektura, ko je htio kupiti, kupio je, koga svrbe nofci, čeka Pascal/Polaris.
A forumi su puni prezira prema Nvidiji glede gimpanja drivera i asynca koji je MIA. Pa tko će onda kupiti Pascal čak i ako bude dostupan najesen? Glede viših clockova: 1.5GHz na duplo manjem čipu znači da će i disipacija topline biti značajno niža. Očekujmo više buke iz naših piceka. A što se tiče orgomnog čipa na 16nm, pitam ja vas gospodo: Koliki vam je yield? I koliko novca im donosi HPC segment? U godišnjim izvještajima se samo navode Tegra i consumer segment zarade. Uglavnom, sve je to izvrsna prilika za AMD da se vrati u formu. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 05:16. |