![]() |
Citiraj:
Citiraj:
Ovo nisam baš shvatio... Tko bi prijavio izgubljen broj i koji pristup bi dobio? Ne kužim... |
Čovjek priča o SIM swap/hijacking (1 - 2 - 3) metodama koje se koriste u takvim prilikama, a kad netko već ima ovakvu količinu informacija, sve ostalo je puka formalnost.
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
Možeš ti to okretati na trivijalnost i ismijavati "neke nebitne podatke koje ionako svi već znaju" koliko god te volja, ali ovo o čemu pričamo je realnost.
|
Realnost je da je potrebna velika naivnost i neznanje korisnika da bi ga prevario, tj. potrebna je njegova suradnja da bi ti došao do njegovih bitnih podataka i pristupio nekom njegovom računu.
Bez toga, sve ove trivijalne procurene podatke možeš okačit mačku o rep i možeš samo gledat u njih. A ako je netko naivan, onda je i nebitno što imaš od njegovih podataka, sam će ti on reći sve ako ga navedeš. |
No i danas su ljudi naivniji, nego ikada prije. Nasjedaju na sve i svašta, a pogotovo kad imaš njihov mail, pravo ime i prezime i broj telefona.
Onda je najmanji problem poslati im phishing mail i čekati da kliknu ili nazvati SZK i složiti priču, jer već imaš broj telefona, mail, ime i prezime i ne trebaš nikoga podmićivati. |
Citiraj:
Pa evo onda sad komotno možeš blokirat brojeve mobitela od pola države jer znaš njihovo ime i prezime i broj mobitela. Trebaš doći osobno u centar s osobnom iskaznicom ako želiš radit bilo kakve akcije s brojem/sim karticom. |
Ne mislim, nego znam iz prve ruke, jer nisam jednom (zbog prirode posla) moral rješavati kojekave pizdarije, jer su ljudi nasjeli na sve i svašta, bilo privatno, bilo službeno, pa u plaču dolazili na vrata.
Za promjenu SIM-a ti je dosta imati važeći mail i broj telefona, a dodaš k tome ime i prezime i nitko te dodatno ništa previše ne pita, pogotovo danas kad se izbjegavaju direktni kontakti uživo. |
Ne piši svašta...
|
Bojim se da si ti taj koji piše svašta, a polovicu toga ne kužiš ni najmanje. Evo, provjeri samo koja je procedura za zamjenu klasične SIM kartice u nano-SIM ili e-SIM, pa javi da li moraš doći u poslovnicu s osobnom ili se sve riješi putem maila.:)
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Ajde nemoj više ništa pisat. |
Srčeko, pa nedavno sam tražil nano-SIM karticu putem maila sa svim korisničkim podacima i stigla je na željenu adresu, tak ne znam s kim se ti točno svađaš cijelo ovo vrijeme.
Jako lijepo si sve to izvadil, ali danas se to rješava putem maila i(li) telefona, a ako netko već ima te podatke i hoće te zajebati, to je to, nema odlaska u poslovnicu s osobnom i čekanjem na šalteru. |
Citiraj:
Možda će nekome i poslati karticu doma ako se ista zatraži s e-mail adrese koja je unešena u sustav operatera, iako će i tu tražiti OIB, ali kako si ti zamislio da netko tko želi zloupotrijebiti tvoju sim karticu ima pristup tvom e-mailu?? Ako ja znam koji je tvoj e-mail, ne znači da mogu slati mejlove s njega. Kako si zamislio da nazoveš SZK, kažeš nečije ime i broj mobitela i tražiš sim karticu da ti se pošalje doma? To je već teško lupetanje koje nema veze s realnošću, ali takvi su ti svi postovi. |
Joj, da, pa ti i inače voliš ljudima citirati pravilnike i zakone i garantne listove, uvjete korištenja, itd. ali ne kužiš da je sve ovo o čemu ja pričam itekak moguće i događa se mnogima na dnevnoj bazi. Vjeroval ti u to ili ne. Vraćamo se opet na social engineering i phishing i ako ti ne kužiš kako netko u današnje doba kad ima pristup tvojem mailu, broju telefona, pravom imenu i prezimenu i adresi, može to iskoristiti u zlonamjerne svrhe - onda tu priča staje s moje strane.:kafa:
|
Citiraj:
Citiraj:
Bez pristupa e-mailu nema ništa. Plus, svaki e-mail servis danas javlja sumnjivu aktivnost/logiranje koju korisnik spriječi u roku 3 sek. I dalje čekam da objasniš kako se ti zatraži nova sim kartica s jednim pozivom u SZK. "Dobar dan, ja sam Pero Perić, moj broj je xxx, jel mi možete poslati novu sim na adresu, i to na adresu koja nije u vašem sustavu i adresirajte na tuđe ime? Može? Ok, pozdrav". :D |
Meni se čini da ti većinu toga baziraš na "pročitao sam uvjete korištenja", pa sam siguran i zaštićen i nema šanse da netko to ima moj mail, broj telefona, adresu i ime može išta zlobno napraviti, jer imam lozinku i 2FA/MFA uključen.:):D
Na stranu sad, da ti netko pošalje mail na koji nasjedneš ko jazavac kakav i jesi, jer je akcija u Protisu, pa dobro dođe kad ispravljaš ljude za garancije, a usput već imaju i broj telefona preko kojeg si složil 2FA/MFA. I tak, totalno nemoguće i nerelano. Ništ, pozdrav i uživaj u daljnoj raspravi. |
Citiraj:
Daj mi to objasni. Šta tebi vrijede ti podaci koje znaš o meni kad nemaš pristup njima? Nemaš pristup mom e-mailu i nemaš pristup mom mobitelu, šta ti tu još nije jasno? I dalje izbjegavaš odgovor kako zatražiti tuđu sim karticu preko SZK i to zloupotrijebiti. Znači, ti si to zamislio tako da zatražiš moju sim karticu, ali da stigne tebi doma na tvoju adresu i tvoje ime? :roller: Kakav lik... |
Pa jebotebogblesvidatejebo, ako netko ima tvoj mail i broj mobitela, pošalje ti mail i SMS/MMS na koji nasjedneš, pa sve ode njima, jer si po svemu sudeći itekak naivan i ne treba im ni jedan od tvojih uređaja.
Jesi sad skužil ili budeš i dalje sral kvake. I kaj te na kraju okida, imaš Facebook, pa je sad panika da te netko ne sjebe, jer nitko osim tebe se ne diže na zadnje noge radi ovoga. |
Citiraj:
Jbt koja inteligentna prevara za bakice od 65+ godina. Citiraj:
Citiraj:
|
Dobro, živi dalje u neznanju i blagostanju, možda ti se desi kaj od ovoga o čemu pričam i svaki dan rješavam, pa skužiš da lupaš ko Maks po diviziji, a onda se samo pozovi na uvjete korištenja i nemaš brige.:chears:
|
Moze li mene netko hakirati? Za potrebe referata iz informatike.
btw https://i.imgur.com/d6Xop6P.png |
Citiraj:
Primit ćeš sms koji ćeš otvoriti i hakiran si. :fiju: |
znam broj gosp. Zdravka Mamića a datum rođenja možeš saznat posvuda. mogu li s tim hakirat njegov račun i pobrat 10 milja kn incognito?
ps. pitam za prijatelja. |
Pošto već posjeduješ toliku količinu informacija o dotičnom, dalje ti je samo puka formalnost.
Nazoveš SZK operatera, predstaviš se da si Z.M., kažeš da trebaš novu sim karticu jer si ovu izgubio i tražiš da ti novu pošalju na tvoje pravo ime i na tvoju adresu, a ne na adresu Z.M. Operater će ti odmah poslati sim karticu s njegovim brojem, pa ćeš biti u posjedu njegovih poruka i dalje je na tebi kako ćeš to iskoristiti, ne može biti jednostavnije :D |
Citiraj:
Možete se ismijavati do milje volje, ali to ne znači da ovo o čemu pričam posljednje dvije stranice graniči sa znanstvenom-fantastikom ili je (po vama) jednostavno nemoguće i nikome se nije desilo. |
padnu babe na secret agent fore i nigerijske princeve, pa im lape desetke tisuca eura, a kamoli ne na neke sofisticiranije metode
|
Nema čega nema (1 - 2 - 3), a kasnije je šok i vjeverica uz uvijek pristune "kako to, pa imam lozinku + 2FA/MFA" naslove.
Citiraj:
|
Citiraj:
https://www.tportal.hr/vijesti/clana...-kuna-20210328 Kupe ljudi i traktor na neviđeno po popuše: https://www.glas-slavonije.hr/450452...tka-ne-postoji Ne znam kakve to sve ima veze sa ovom temom? To više spada pod "humor" kategoriju. Od nebitnih procurenih podataka sa fejbuka se ošlo na raspravu kako postoje debili koji su jučer otkrili internet pa ih se sada vara na svakom koraku. Danas e-mail servisi kao gmail ili outlook uredno nude sve moguće oblike zaštite kako protiv phishinga tako i protiv nepoznatog logiranja. Kartice za plaćanje su ultra sigurne sa više koraka provjere same kupovine i identiteta. Browseri su sigurniji nego ikad i ladno blokiraju hrpu sumnjivih sajtova... Nikakav buđavi haker ne može apsolutno ništa osobi koja ima barem prosječno znanje o internetu, servisima, accountima i sl. Onaj tko to nema, ne treba se ni petljati u kupovine/prodaje i razne usluge koje se nude preko svega i svačega na internetu. |
urote i zavjere! hah
čitajući gore onu dvojicu koji se sprdaju na PCEKSPERT forumu na temi o 500mil. ukradenih podataka, relativizirajući istu tu činjenicu da su podaci ukradeni/nastao propust mi je skroz jasno zašto ne možemo imat ništa lijepo u ovom svijetu @exiled, nas brođane nasamare samo tako.. kolegi s posla nestale pare s kartice prije par godina, ne zna on kako :P zatim oni vrli stručnjaci u upravi iz đakova ili gdje već, kad se javio John iz engleske i tražio uplatu 50k eura.. šta se ja toga nisam sjetio urote i zavjere...... @PANASONIC, čime se ti baviš u životu da si tako siguran da je to sve ne bitno, da to nema nikakvog utjecaja na sadašnjost i budućnost? |
Citiraj:
|
Citiraj:
Na taj način je jedan kolega s posla, popušil privatni mobilni broj, tj. netko mu pokral cijeli SIM, a kasnije se ispostavilo da je SZK osoba dobila zahtjev u kojem je strana s one strane telefona imala sve bitne podatke da potvrdi da je baš o njima riječ, mada su se cijelo vrijeme lažno predstavljali. Uglavnom, netko naoružan "nebitnim" podacima, može uz malo truda navesti lakovjerene osobe da odaju još više i ovaj put usitinu bitnih podataka, koristeći bilo koju od već spomenutih metoda, a onda je plač i možete li mi pomoći, dok svi sliježu ramenima. To je ono čemu pričamo cijelo vrijeme. |
Citiraj:
Postovi su ti ozbiljni kao skidanja magijskih uroka... :D |
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
|
zašto se tu uopće govori u tom kontekstu da ako si glup i netko te pokrade tko ti kriv, i jebi se do kraja života? jesi, kriv si sam sebi, ali zato što je lopov pametniji/potkovaniji nek te je pokrao, nek i zadrži plijen?
nekako ne shvaćate bit problema cccc |
Citiraj:
|
tebi nije bitno, pusti nas glupe da se sekiramo
|
Koliko god Panasonic nekada išao u krajnost ovdje je totalno u pravu.
Podatke koje ne želim da nitko ima ne stavljam nigdje Dovoljno sam informatički pismen da se znam čuvati i prepoznati phishing gluposti. Ne koristim socijalne mreže, a i kad sam ih koristio koristio sam backup mail i lažne podatke (osim imena i prezimena ) Ako si glup i naivan nažalost ovca si i klanje ti ne gine... I da, stvarno se dosta toga da dogovoriti preko maila danas ali sa potvrdjenog maila a ne sa nekog lijevog sa navođenjem podataka žrtve. Npr nisam mogao dobiti ispis telefona na Tele2 dok se nisam javio sa firminog maila, slučajno sam sa svog poslao. A naveo sam sve podatke. SIM karticu da si dobio novu ti ne vjerujem baš exilled, i očekujem sada "ne moraš vjerovati tko ti kriv spiku" haha Možda i jesi ako si se opet, javio sa kod njih registriranog maila i naveo podatke koje su trebali tipa serijski broj SIM kartice ili zadnje pozive |
Citiraj:
Ali to je čak i nebitno da li će oni pristati poslati sim na tvoju kućnu adresu... Mene više zanima kako je on to zamislio da prevarant prvo preuzme kontrolu na tvojim e-mailom, s njega pošalje zahtjev operateru i onda traži da se ta sim kartica ne pošalje na ime i adresu vlasnika broja koju operater ima u sustavu - nego na neku desetu adresu gdje živi krimos koji radi prevaru :D:D:D |
Citiraj:
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:20. |