PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Konfiguracije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=28)
-   -   Koji model APPLE MAC računala odabrati (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=258619)

Ammadeus 02.10.2014. 13:45

Dakle, ja već 4 godine imam iMaca 27" i7, generacija 2009.

Svoj backup sam riješio na sljedeći način:

Na disku samog iMaca nema mnogo podataka, uglavnom OS, instalacije softvera i nebitne stvari.

Imam Synologyev NAS 2x2 TB na kojem držim svu multimediju i ostale meni važne stvari, kao i Time Machine backupove. Ta 2 diska držim u RAID 1 polju, te na taj način imam jednostruk backup stvari na NAS-u, a dvostruki backup Time Machine imagea.

Obzirom na to što je zadnja generacija iMacova donijela, za tebe bi preporučio minija. Sjajan stroj, nečujan, nadogradiv u smislu hard diska i RAM-a. Ubaciš 120 GB SSD-a u njega za softver, na eksternom disku (ili NAS-u, kako ti već odgovara) držiš ostalo. I cijenom najzgodniji od svih macova, pogotovo ako već imaš periferiju.
Inače, ako nije preša, pričekaj kraj ovog mjeseca, očekuju se upgradeovi Minija i iMacova, iako ne očekujem velike promjene za minija, a oni toliko dobro drže cijenu da polovni neće zamjetno pojeftiniti.

šokre 19.10.2014. 17:02

Citiraj:

Autor Ammadeus (Post 2670564)
Dakle, ja već 4 godine imam iMaca 27" i7, generacija 2009.

Svoj backup sam riješio na sljedeći način:

Na disku samog iMaca nema mnogo podataka, uglavnom OS, instalacije softvera i nebitne stvari.

Imam Synologyev NAS 2x2 TB na kojem držim svu multimediju i ostale meni važne stvari, kao i Time Machine backupove. Ta 2 diska držim u RAID 1 polju, te na taj način imam jednostruk backup stvari na NAS-u, a dvostruki backup Time Machine imagea.

Obzirom na to što je zadnja generacija iMacova donijela, za tebe bi preporučio minija. Sjajan stroj, nečujan, nadogradiv u smislu hard diska i RAM-a. Ubaciš 120 GB SSD-a u njega za softver, na eksternom disku (ili NAS-u, kako ti već odgovara) držiš ostalo. I cijenom najzgodniji od svih macova, pogotovo ako već imaš periferiju.
Inače, ako nije preša, pričekaj kraj ovog mjeseca, očekuju se upgradeovi Minija i iMacova, iako ne očekujem velike promjene za minija, a oni toliko dobro drže cijenu da polovni neće zamjetno pojeftiniti.

Novi mac mini ima zalemljen ddr :)

A nadoplata je 200$ za jos 8GB

Zaboravio, ni HDD ne možeš mijenjati jer ima posebne sarafe pa gubis garanciju... ma ustvari citaj

DanielDJ 26.10.2014. 12:12

evo stigle su i cijene kod nas - iStyle. Sad stavljaju i ULV procesore u njih, te nema više quad-core opcije. Prosječnom korisniku to vjerojatno nije ni bitno, ali je svakako glupo, pogotovo taj zalemljeni RAM.

darkydark 26.10.2014. 23:04

"Mac mini Mac mini. Sada duplo brži."

Sa sporijim procesorom, jer ekipa iz Appla su mađioničari :)

1v@n 26.10.2014. 23:42

Mac Mini je izgubio jedinu stvar zbog koje je bio toliko popularan...nadogradivost. Napokon ima Iris grafiku, ali pored Gigabyte Brix nema što tražiti. Čak i VivoPC od Asusa nudi više.

dxdandy 30.11.2014. 20:58

Evo samo da malo osvjezim temu. Uzeo sam na kraju MacMini ali stari model tj. late 2012 i to i7-2.3ghz. Nadogradio ga sa ukupno 16gb memorije i osim njegovog hdd ubacio jos ssd od 120gb. Mali radi kao zvrk a totalno necujan. Sam prelazak sa windoza na OS X potpuno bezbolan i jednostavan. Windoze mi zapravo uopce ne fale i niti u jednom trenutku u radu nisam ni pomislio na njih. Instalirao sam si virtualne windoze7 ali ih nakon dva dana obrisao jer mi samo bezveze zauzimaju mjesto na hdd a ne trebaju mi uopce.

Bajbaj windowsi, barem dok me mac mini sluzi, a nadam se da ce dugo.

proud2becro 14.01.2015. 08:38

Prodajem iMac (mid 2011) 21.5 2.5GHZ 8GB/500GB i javio mi se lik koji hoće zamjenu za Macbook PRO (2010) najjači model od 15' i7 2.66GHZ 4GB/500GB.

Njegova nadoplata bi bila oko 1000 kn, dali mi se to isplati ili ne? Jer kako trenutno vidim ne javljaju mi se bas na oglas na njuskalu a stavio sam da bude među top... Planiram uzeti custom PC konfiguraciju, pa kontam da bi mi macbook pro dobro dosao da imam pristup iOS programiranju i dalje...

Zapravo me samo zanima je li vrijedno zamjene ili da trazim jos vecu nadoplatu?

Pozdrav

wnbeeeE 14.01.2015. 10:01

njegov ti vrijedi cca ovisno o stanju 4000-5500kn, pa vidi koliko svoj cijeniš. Ovako odokativno, čini mi se kao ok deal ako je njegov mpb u dobrom stanju.

JuiceBox 18.03.2015. 13:40

kriva tema, ovdje pitaj http://forum.pcekspert.com/showthrea...132190&page=83

ludza 02.04.2016. 09:33

Vrijedi li dati 1300-1400 za Macbook bijeli iz 2009? Ima na njusci pa sam nesto gledao.

martyn 02.04.2016. 16:22

Citiraj:

Autor ludza (Post 2909831)
Vrijedi li dati 1300-1400 za Macbook bijeli iz 2009? Ima na njusci pa sam nesto gledao.

Provjeri najprije koji zadnji OSX taj stroj može vrtiti, pa onda vidi podržava li sav softver koji trebaš. Najprije ćeš na probleme naletjeti s web preglednicima, pa onda iTunes, itd... :hitthewal:

Uglavnom mislim da se ne isplati, osim ako baš trebaš takav retro stroj.

ludza 02.04.2016. 16:54

Ne razumijem se u jabucne uredjaje no gore je navodno najnoviji osx, a meni bi sluzio za malo programiranja i te apple appove tipa itunes i sl.

bertone 02.04.2016. 21:23

Citiraj:

Autor ludza (Post 2909831)

Ne vrijedi, ako baš želiš Apple i OSX, uzmi Mac Mini 2013/2014 godište, po potrebi ga nadogradi RAM-om i SSD-om i vozi.

SeaMan 10.01.2017. 05:17

Pozdrav kolege!

Evo izbivao sam iz IT svijete skoro 5 godina i sad se moram malo vratit u igru i polovit nove trendove kao i odredjena znanja (mreze) koja nikad nisam u potpunosti posjedovao.
Zbog posla moram prec na Apple. Znaci trebam kupit Iphone, mac laptop i mozda makar ne vjerujem stolno.
Znam da IT profesionalcima na spomen MAC-a doje zlo ali takva je situcacija.

Ja sam do sada imao samo jedan Ipod koji mi se zgadio radi itunesa i onda sam ga poklonio...

Ako necete zamjerit krenuo bi sa pitanjima:

Office paket na Mac-u?
Kompatibilnost Windows fajlova generalno? Jos nesto sto sam propustio?
Microsoft office? Cuo sam da ima nekakav program koji konvertira NTFS u ostale win formate u Mac i vice versa?

E sad je moja lista poprilicna i krecem sa prijenosnim racunalom koje bi ujedno kuci bilo spojeno i na vanjski monitor:

Prvi kandidat mi je MacBook pro (late 2016) bazicni model, prvi sa linka:
http://www.istyle.eu/hr/mac/macbook-...inch-touch-bar
Any thoughts? Ima samo 2 Thunderbolt porta pa ce mi trebat konverteri na klasicni USB, izlaz za ekran? (Iritantno pomalo).

Ili da se odlucim za stariji model koji ima USB (makar ovaj novi je em lagan, em baterija navodno traje vjecno) ?
Da li je ova konfiguracija dovoljno jaka za usera koji ne gejma ?
Uz to bi kupio Apple TV da mogu streamat sliku na svoju plazmu.
Any tip?

Dalje mi treba Iphone, pa nisam na cisto dali da uzmem 7plus a prodan svoj Note 5 sa kojim sam prezadovoljan ili da kupim obicni iphone 6 second hand pa da se malo igram. Any thoughts?

Ndalje i tablet bi mi trebao, Mac mini mi je premal, onaj stari ipad je just about right ali ima samo second hand. A ovaj novi 12.9 incha je jako skup ali vidim da ga ljudi sa tipkovnicom koriste kao zamjenu za racunalo.

Inzinjavam se ako je ovo puno pocetnickih pitanja, ali malo sam knap sa vremenom i unaprijed se zahvaljujem na svakome odgovoru.

Ako ko ima sto SH ponudit neka se ne libi kontaktirat me na PM.

PS: Nemojte zakljucit da imam unlimited budjet ali eto naprosto zbog posla moram prec na Mac (ili probat) jer tamo je sve Apple based pa da izbjegnem neugodnosti... Nikad nisam bio fan istoga, ali sto je tu je.

Unaprijed hvala!

Overclock_freak 10.01.2017. 11:29

1. office paket ti nije nikakav problem bio genuine ili ne
2. za kompatibilnost nemaš problema rade stvari uredno jedino znaš da .exe nema jer se koristi .dmg
3. NTFS po defaultu može čitat MAC al nemože pisat, al naravno 10 linija u terminalu i to se riješi ;)
4. Osobno bi išao na zadnji model i kupio na eBayu adaptere ( čak ni ne apple nego zamjenske )
5. plazma nema dlna ili neki svoj os koji podržava casting ?
6. kupi si iphone 6 na oglasniku za cca 1900kn u dobrom stanju i uživaj
7. ipad.. hmm ipad air 2 ? nije toliko skup a opet imaš 10"
http://www.istyle.eu/hr/ipad-air-2.h...802&model=1103

Mommistake 10.01.2017. 12:11

Samo da napomenem, radim u tvrtki koja se bavi mrežama (cloud, VPS, wireless, ostala vrsta hostinga) i većina mojih kolega koristi mac kao drugo računalo (kada se ide u data centre itd) i svi zadovoljni, prvenstveno jer radi super i baterija traje vječno.

Jedina zamjerka je ethernet port. Onaj adapter ne radi baš uvijek kako treba, pa smo u masu slučajeva imali feeling da switch više ne radi, kad ono adapter zeza.

Ali go for it, ne možeš fulati.

1v@n 11.01.2017. 13:18

Mali FYI oko problema na koji ćete sigurno naletiti kod novijih Macova s USB 3.0 konektorima.

Ako spojite USB 3.0 uređaj na USB 3.0 port, prekinut će se WiFi i (ponekad) Bluetooth veza.

Provjereno s eksternim diskom, stickom i USB hubom. U sva tri slučaja, WiFi veza se nije mogla nastaviti dok USB 3.0 uređaj nije ištekan.

Koliko sam uspio istražiti, svi imaju taj problem.

SeaMan 27.01.2017. 06:49

Hvala svima na odgovorima, malo sam i proucavao sta se pise po netu...

Sto se Iphone-a tice mislim da mi se najvise isplati kupit 7plus jer je cijena dosta pala a sutra cu ga opet dobro moc prodat (gledajuci trendove starijih Iphone-a... Ispravite me ako grijesim. Tu mi je i problem sto trebam kupit i bezicne slusalice a bas nemam pojma sto dobro svira za ok novce. Noice Canceling isto ne bi bio na odmet ali mi je recimo Bose od 3000 kn bit to much.
Oko softvers mi je receno da cu morat kupit nekakvu aplikaciju za bolju razmjenu podataka... Kaze mi IT kojega poznajem.

Sto se plazme tice to je bio top model krajem 2012 godine i smart tv je etc... Makar ni je opet receno da ce mi trebat mac-tv.

Sto se samoga Macbook-a tice gledam novi pro pocetni model, i on kosta dosta...
Malo me odbijaju silni adapteri i bugovitost novog proizvoda pa cak razmisljam da pricekam ili na akciji kupin air 13 za manje od 8000 makar je slaba konfa i nije retina.... Nisam pametan :)
A tablet mislim da je Air 2 pravi odabir :)
Puno hvala!

SeaMan 27.01.2017. 07:00

Hvala svima na odgovorima, malo sam i proucavao sta se pise po netu...

Sto se Iphone-a tice mislim da mi se najvise isplati kupit 7plus jer je cijena dosta pala a sutra cu ga opet dobro moc prodat (gledajuci trendove starijih Iphone-a... Ispravite me ako grijesim. Tu mi je i problem sto trebam kupit i bezicne slusalice a bas nemam pojma sto dobro svira za ok novce. Noice Canceling isto ne bi bio na odmet ali mi je recimo Bose od 3000 kn bit to much.
Oko softvers mi je receno da cu morat kupit nekakvu aplikaciju za bolju razmjenu podataka... Kaze mi IT kojega poznajem.

Sto se plazme tice to je bio top model krajem 2012 godine i smart tv je etc... Makar ni je opet receno da ce mi trebat mac-tv.

Sto se samoga Macbook-a tice gledam novi pro pocetni model, i on kosta dosta...
Malo me odbijaju silni adapteri i bugovitost novog proizvoda pa cak razmisljam da pricekam ili na akciji kupin air 13 za manje od 8000 makar je slaba konfa i nije retina.... Nisam pametan :)
A tablet mislim da je Air 2 pravi odabir :)
Puno hvala!

Mommistake 27.01.2017. 09:50

Što se tiče iphone-a, nije za svakoga plus model. Kažu ljudi, navikneš se. Ja se jesam, ali žena moja, neće ga ni pogledati. Frend ga je imao, prodao za 3 mjeseca, uzeo običnog, jednostavno to je ogroman mobitel.

A ako želiš macbook, air nije za posao, da ga hebeš. Niti ima utore, niti usb, nije retina i nije to to.

Pro mora biti za posao.

SeaMan 28.01.2017. 13:22

Citiraj:

Autor Mommistake (Post 3015577)
Što se tiče iphone-a, nije za svakoga plus model. Kažu ljudi, navikneš se. Ja se jesam, ali žena moja, neće ga ni pogledati. Frend ga je imao, prodao za 3 mjeseca, uzeo običnog, jednostavno to je ogroman mobitel.

A ako želiš macbook, air nije za posao, da ga hebeš. Niti ima utore, niti usb, nije retina i nije to to.

Pro mora biti za posao.

Hvala na odgovoru, mislim da sa Iphone 7 plus ne bi bilo problema jer imam veliku ruku a i trenutni mobitel mi je Note 5 i sa njm sam prezadovoljan.
Sad se treba bacit u trosak za tu jabuku koja mi se nikad nije svidjala al eto...

Znaci Air nista, samo Pro. Da idem na najnoviji model na najjeftiniji pa se sezam sa adapterima ili uzet stariju verziju?
Dajte kakvo misljenje ili prijedlog... Mac Pro sa najnizom cijenom od 13 inca kosta najmanje 13000kn (i samo dva utora za koje mi trebaju vrazji adapteri)... Za pristojnu konfu valjda treba 20000kn...

Najradje bi zaboravia na Apple ali na zalost ne mogu :)

Mrcina 28.01.2017. 14:17

Nemoj kupiti novi, samo problemi s njim a prosli ces naci jeftinije

SeaMan 28.01.2017. 15:44

A gdje da kupim i koji?

cdhr 14.11.2017. 11:06

riješeno
macbook air 13" 2017.

estugarda 11.06.2019. 15:08

https://d3nuqriibqh3vw.cloudfront.ne...&itok=bFuCSsLd

:roller:

zgking 16.08.2021. 13:13

Heej kolege jabučari,

Vidim da je ovaj post malo starijeg datuma, ps bi ga trebalo malo osvježiti. :-) Recite mi da ne duljim previše koji rabljeni imac mini uzeti , za uredski rad i povremeno korištenje za video i audio.

Kaj se tiče love za njega mislim 2-2,5 tis.krznaša dati, a ako je baš neki top može i malo više . ;-)

1v@n 16.08.2021. 13:18

iMac ili Mac Mini, prvo to razjasni?

Za te novce koje misliš dati, ne možeš dobiti ništa osim 10 godina starog iMaca ili 5-6 godina starog Minija.

U prijevodu, zaboravi na mac i za te novce si složi običan PC.

zgking 16.08.2021. 14:18

Zaboravit ću na PC . Hvala na odgovoru. Stavio sam ovu cifru okvirno da vidim što se predlaže kao pametna kupnja rabljenog imac minija . Ne treba mi novo ispod čekića, a znam dosta ljudi koji su zadovoljni sa starijom serijom imac minija koja je još uvijek vrhunska računala u odnosu na PC.

Overclock_freak 16.08.2021. 14:25

Čisto sumnjam.. nakon šta staviš zadnju verziju OSX-a itd to radi koma.. rađe klasičan pc

bertone 16.08.2021. 15:01

Kolege ti pokušavaju objasniti da "imac mini" ne postoji i da se radi o dva različita uređaja pa od tuda i misao da prvo odlučiš što želiš, iMac ili Mac Mini.

1v@n 16.08.2021. 15:06

Stari hardver koji je u tim starim strojevima se muči i s youtube videom, teško da će i x.264 kodirani filmovi raditi, a x.265 uopće ne podržava.

Bacanje novaca

Mommistake 16.08.2021. 19:36

Citiraj:

Autor zgking (Post 3538970)
Zaboravit ću na PC . Hvala na odgovoru. Stavio sam ovu cifru okvirno da vidim što se predlaže kao pametna kupnja rabljenog imac minija . Ne treba mi novo ispod čekića, a znam dosta ljudi koji su zadovoljni sa starijom serijom imac minija koja je još uvijek vrhunska računala u odnosu na PC.

Za tu lovu probaj uhvatiti macbook air 2015 i koristi ga kao MAC Mini (imac mini ne postoji).

zgking 16.08.2021. 21:32

Hvala na ispravci.. da mac mini me zanima. Hvala mommistake na konkretnom savjetu. Koji procesor u macbook airu iz 2015 da gledam i koju konfiguraciju?

1v@n 16.08.2021. 23:29

Nemaš kod Applea nekog izbora, imaš i5 (5250U) sa 128GB SSD i 4GB RAM-a kao osnovni i najčešći model.

Druga opcija je bio i7 (5650U). Kod oba je upgrade na 256GB SSD i 8 GB RAM-a koštao jako puno, tako da sumnjam da će se naći za te novce, a i stanje u kojem je taj SSD nakon 7 godina je isto upitno.

Ako misliš da s 6 generacija starim procesorom (i to U modelom), 4 GB RAM-a i SSD-om na kraju životnog vijeka možeš ugodno raditi u 2021., sretno ti bilo. Javi dojmove :)

buljo 16.08.2021. 23:49

Ustedi jos love pa ciljaj zadnje minije, bilo sa M1 ili Intel procom, treba bacit i oko na podrzane osove za minije, recimo big sur ide od minija iz 2014…

Ima na njusci dva iz 2014 za 3500 a nedavno se prodavao M1 za 5000, je da je to iznad tvoje cifre al nema smisla, po meni, kupit nesto prastaro pa poslije lupat glavom o stol.

SPLiFF 25.08.2021. 14:27

Imao sam mini 2014 pa prešao na iMac 2017. Mini 2014 je sad već stvarno prespor, ali opet ovisi što ćeš raditi na njemu. Ograničen si jer ne možeš nadograditi RAM, ajd disk možeš promijeniti.

Nažalost nema dobrog maca za malo para. Taman kad pojeftine rabljeni - postanu preslabi :D

1v@n 30.07.2022. 02:20

Evo friškog iskustva s Mini M1, možda nekome pomogne.

Razmišljam si prošli tjedan kako da si olakšam prebacivanje i rad s video materijalom s iPada/iPhonea i postupno napustim PC... i ostanem u dilemi između Mac Pro 2008 (trashcan) i Mac Mini i7 (2018).

Imam dobar monitor, dobru tipkovnicu i miša, nemam puno biranja. Mora biti jedan od ta dva. Na kraju uzmem M1, nek je skuplji, ali trajat će. Samo hvalospjevi gdje god pogledaš.

Kreće veselje odmah čim je stigao.

#1.
Palim stroj. Dolazi do ekrana za aktivaciju.
Traži da upalim bežičnu tipkovnicu i miša.
Palim Logitech K380 i MX Master 2S, stavljam ih u pairing mode i čekam...
Ništa...ne prepoznaje.
Prepoznaje samo Apple tipkovnicu i miša automatski...koje naravno nemam (ne još)

Na setup screenu nema mogućnost dodavanja BT periferije, iako vlastitu prepoznaje automatski.

Unifying receiver od miša mi je pri ruci, pa ajde, bar da miša spojim, sve mogu s njim, mislim si naivno.

#2.
Palim opet stroj i sa spojenim mišem, dolazim do sljedećeg koraka, a to je spajanje na WiFi mrežu da bih mogao aktivirati stroj.

Na stranu to što bez WiFi ne možeš ni pokrenuti računalo, ali na ekranu nemam ikonicu za WiFi. Znam gdje mora biti i znam da jedino pritiskom na nju dobivam listu dostupnih mreža. Nema je. Bez toga ne mogu dalje

Guglanjem dolazim jedino do Apple support rješenja "have you tried turning it off and on again".
Nakon isprobavanja svega i svačega, izvadim Unifying receiver van, pokrenem stroj ponovo i odjednom se WiFi ikonica pojavi. Vratim Unifying nazad u USB port i napokon mogu upisati password i spojiti se na mrežu.

#3.
Imam funkcionalni miš i trebam upisati WiFi password. Mislim si, super. Accessibility options i on-screen keyboard će riješiti stvar, a kad sam napokon u OS-u, spojim K380 i vozi miško.

Malo sutra.

Accessibility options ne postoje, pa samim time ni on-screen keyboard. Postoje u samom OS-u jednom kad se prođe ovaj setup.

Kako ljudi koji ne mogu bez tog koristiti računalo prođu setup Maca...ne znam.

#4.
Sjetim se da WPS i dalje postoji, pa ajde, riješit ću spajanje time, iako znam sve mane WPS-a.

Ne podržava spajanje na mrežu koristeći WPS. Odlično

Ništa, ostaje mi nekako dovući USB kabel od tipkovnice s PC-a, da uopće mogu dovršiti setup.
Dosad je prošlo skoro 2h.

#5.
Da, ima još.

Gledam u monitor (Benq PD3200Q - 2560x1440 pro monitor), i sav tekst u koji gledam mi se čini mutan.

Krenem guglati, kad ono
Citiraj:

Since Mojave 10.14, Apple removed the antialiasing subpixel, so you can’t have as sharp text as you could with the same monitor on Windows 10
Detaljnije:
https://www.reddit.com/r/MacOS/comme...tor_with_your/

U prijevodu, ako na Mac misliš spojiti monitor koji nije Appleov, metnu ti ga tako da imaš mutan tekst.

Problem se vuče već jako dugo, Apple preko godinu dana nije napravio ništa po tom pitanju.
https://developer.apple.com/forums/thread/672552

Na Intel Macovima je bilo rješivo 3rd party aplikacijama, ali na M1 nema rješenja.
Dakle, problem je tu od 2018. i nisu prstom mrdnuli.

Probao sam ga spojiti na 4k OLED TV u nadi da će tamo normalno raditi. Ista stvar, zbog veće udaljenosti se čini bolje, ali je ista stvar. Radi kako treba jedino s vlastitim ekranom.

#6.
Ajde, prođem i preko toga, krenem instalirati zadnje stvari koje mi trebaju. Torrent client instaliran i konfiguriran, uz to još i NAS i lokalna mreža. Sve mrtvo, nema nikakvog protoka podataka kroz mrežu.
Internet radi, lokalna mreža ne.

Promijenim nekoliko različitih torrent aplikacija, nijedna ne može pronaći otvoren port.
Firewall ugašen, pa firewall upaljen s ručno zadanim permissionima za prolaz...nema što nisam probao...ne radi i ne radi.

Jedino sam ovaj problem uspio riješiti, downgradeom na BigSur. Monterey je očito bugovit.

#7.
Imam potrebu za komprimiranjem veće količine fileova u rar/zip. Apple ima ugrađen nekakav "Compress" alat u sam OSX.
Označim prvih 5 fileova - compress...drugih 5 fileova - compress i tako do 5. kompleta.

Nema opcije davanja imena komprimiranom fileu, tako da se gotov file automatski nazove "Archive".
Ajde neka.
Dok nije drugi komplet došao do kraja i izbacio error jer već postoji file imena "Archive" i on mora napraviti abort jer ne može zamijeniti postojeći.
Očekivao bi čovjek da će ponuditi preimenovanje...ne.

Svih 5 kompleta sam morao otkazati, prebaciti na PC i tamo ubaciti u WinRAR da bi napravio to što trebam.

#8.
Prebacivanje na NTFS formatirane diskove mi je stari poznanik. Imam kupljeni Paragon NTFS koji radi, i radi dobro, ali baš verzija koju imam kupljenu ne vrijedi za M1 Macove.
Ništa, ajmo tražiti free alternativu koja radi.

Nešto kasnije...skužiš da jedino možeš kupiti Paragon NTFS jer alternative praktički nema. Srećom, sad imaju i Trial.

#9.
Još jedan stari poznanik...mouse acceleration. Miš ne radi kako radi na Windowsima. I dalje odbijaju to omogućiti (navodno samo Microsoft ima drivere za svoje miševe koji omogućavaju pokretanje miša kao u Win). Nemoguće je nešto preciznije raditi bez dosta navikavanja. Teško je objasniti, ali tko je probao, zna u čemu je stvar.

Naravno, za Intel Macove ima rješenja, za M1...not so much.

M1 mi je izbio 3 dana vremena i živaca. Resetiran je i ide u bolje ruke, jer će inače kroz prozor.

Ako netko planira prelazak na M1 Mac, nek ozbiljno razmisli jel mu treba sve ovo.

zvonac 30.07.2022. 09:34

Hmmm, cudno.. Imam MBA M2, bt spajanje radi ko podmazano out of box, spojio bt sluske, mob, telku, radi bez greske, na winsima mi je to prakticki bila nepoznanica. Spojio lap prek hdmia na telku, (xe9005) slika je odlicna.

Da, ono s misom je lose, doduse, zaboravio sam na mis dok sam poceo koristit touchpad koji je bez premca. Znam dok sam pocel koristit mis, reko, kaje sad ovo, na winsima mis puno bolje radi, na macu ga jako rijetko koristim (logitech g700s)

Za ntfs ima neka fora da se prek terminala enablea ta opcija, i kolko sam citao, funkcionira..

Ali, postoji i za to rjesenje, u winsima se ssd/hdd/usb stick formatira u exfat i onda radi na obje platforme, pisanje i citanje.

1v@n 30.07.2022. 11:50

Citiraj:

Autor zvonac (Post 3614469)
Hmmm, cudno.. Imam MBA M2, bt spajanje radi ko podmazano out of box, spojio bt sluske, mob, telku, radi bez greske, na winsima mi je to prakticki bila nepoznanica. Spojio lap prek hdmia na telku, (xe9005) slika je odlicna.

Za ntfs ima neka fora da se prek terminala enablea ta opcija, i kolko sam citao, funkcionira..

Ali, postoji i za to rjesenje, u winsima se ssd/hdd/usb stick formatira u exfat i onda radi na obje platforme, pisanje i citanje.

Ne čitaš :)

BT nema problema jednom kad dođeš do OS-a, ali ne možeš proć inicijalni setup/aktivaciju bez žičane periferije ili Appleove tipkovnice i miša.

Probao sve ntfs fore, ne rade. Taman su mi došla dva eksterna diska, probam i exfat.

Slika je na telki odlična ako si udaljen od telke koliko i trebaš biti, ali HiDPI rezolucije, tj. retina mod. tj antialiasing teksta otključava samo ako imaš spojen Apple monitor ili monitor s 220 ppi
Tekst je mutan, i to poprilično.

rak21 30.07.2022. 23:27

https://github.com/waydabber/BetterDisplay

..za monitore možda?

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:38.