PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Velika potrosnja struje (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=255690)

Brzi Picek 15.01.2014. 15:14

Citiraj:

Autor legija (Post 2528283)
taj mjerac nema ovjerenje od hepa da se moze uzet u obzir zbog prevelike potrosnje struje.

daj objasni tko ti je "prodao" uvjerenje ?
HEP ?
ili skupa s uređajem :D

Alvin 15.01.2014. 15:19

Citiraj:

Autor legija (Post 2528239)
pa za potpuno mjerenje za koje ti kazes fali mi samo bojler koji ce biti obavljeno ovaj tjedan. Ovaj uredaj je provjeren u hepu imam uvjerenje da se ovaj uredaj tretira kao i brojilo. Tako da nemojte baljezgat gluposti. Sta vi svi imate rate po 1000kn pa je vama normalno? Oko mene svi imaju po 500kn ratu a vise je ljudi u kuci. I da bas moja zena sebi radi na stetu tako da stavi 1 casu i upali perilicu da vrti na prazno. Decki pa nismo djeca. I aj mi objasni kako je moguce da susjed krate struju? NIKAKO to nije moguce jedino ako se uzme produzni kabel i od mene se provuce do njega. Vidis kako je kolega black35 imao isti problem znaci onda je i on previse trosio a ocito se ispostavilo nesto drugo.

Moja rata ovaj mjesec je bila 1500kn:fiju:
Da je kolega black35 mjerio isto napravio nebi našao kvar kao ni ti.
Shvati, ne možeš nešto mjeriti odokativnom metodom pa prema tome zaključiti da je apsolutno svaki uređaj ispravan i onaj koji nisi mjerio.
Ako je Hepov sat umjeren to znači da je utrošena snaga na brojilu odgovara utrošenoj snazi na tvojoj instalaciji. Ti očito neznaš gdje a ne želiš poslušati savjete i izmeriti jer, valjda misliš da si već izmjerio. Očito nisi.
Prije svega ti si krenuo s mjerenjem s krive strane. Prvo ćeš mjeriti utrošenu energiju prije i poslije fidove. Dalje, izvodima svaki osigurač posebno. Tamo gdje ti je sumljivo uređaj po uređaj, i žarulju ako treba. To je jedini ispravan način ako se mene pita, no nisam električar. Ipak siguiran sam da je tvoj princip mjerenja u najmanju ruku neće dati točne rezultate a vidi se i iz priloženog.:kafa:

legija 15.01.2014. 15:36

Ali pa sama ti logika kaze da ovi uredaji nemogilu pojest tolikp.pa vecina ljudi ima iste uredaje i cijena u pola manja.a bojler star 3 mjeseca.i posto vidim da lupas gluposti dvotarifno brojilo 6000kn sa postavom

sandokan111 15.01.2014. 17:20

Citiraj:

Autor legija (Post 2528239)
pa za potpuno mjerenje za koje ti kazes fali mi samo bojler koji ce biti obavljeno ovaj tjedan.

Ne, ne i ne... Ali eto, ti tupi svoje pa se pitaj gdje ti "nedostaje 500kw". Radis mjerenje ko malo dijete. Niti si napravio potpuna mjerenja, niti si uzeo sve u obzir. Pojma nemas koliko ti zarulje trose, pojma nemas koliko ti trose povremena trosila (pegla, grijanje/hladjenje, protocni bojler ako imas u kuhinji, perilica sudja, perilica rublja, glacalo ...), pojma nemas koliko ti bojler trosi. Sve sto imas je tjedno mjerenje po random uzorku nesto potrosaca u kucanstvu i to je to. Ti si svojom logikom odlucio da je to sve sto trosi vecinu struje i gotovo, a da su ti mjerenja potpuno tocna. Ti eto placaj elektricara da ti nadje te duhove sta ti kradu struju. Mozda ti on smanji potrosnju grijaca bojlera "posto je svima jasno da kada se grijaci upale a ce jest nenormalno struju". :lol2: Sve se meni cini da ti je dosadno pa da eto malo trolas.

Citiraj:

Autor legija (Post 2528364)
Ali pa sama ti logika kaze da ovi uredaji nemogilu pojest tolikp.

Mozda tvoja iskrivljena logika. Meni logika nalaze da nakon sto 10 ljudi napise jedno, a netko drugi napise drugo o necem u sto se ne razumije, da ce poslusat savjet ove 10orice, ali eto, ocito nije sve po logici. Ti i dalje tupis po svome.

I opet se vracamo, tebi je Kw oko 1.05kn ne 0.98. Ovo je ko kad moram bakicama objasnjavat efektivnu kamatnu i onu koju banka objavi na stranicama...

legija 15.01.2014. 19:56

Ja imam plavi i cijena mi je 0.98kw. Ali objasni mi kako ljudi sa istim potrosacima imaju ratu u pola manju? Jedino ja od 50 ljudi imam 1000kn a ovi imaju po 500 i manje.I daj procitaj prvi post sve sam izmjerio osim zarulja i bojlera kojeg cu ovaj tjedan. Znaci i peglu i sve. Lupas svoje i to je to.Svaki elektricar koji mi je dosao u kucu rekao da nemoze biti tolika potrosnja i svako sa kojim sam razgovarao. A sada ti jedini mi tu tvrdis da ja trosim toliko struje. A ja znam da netrosim. Dosao sam da ljudi daju ideje sta bi nesto drugo moglo bit a ne da mi netko pametuje da sam toliko potrosio kada i sam znam da nisam

sandokan111 15.01.2014. 20:01

Lol. Ok, duhovi ti kradu struju ili isparava kroz zice :P Cijena ti je 1.05kn za plavog. Imas izracun na stranicama koje sam linkao, ali je to izgleda visa matematika za tebe.

Bluzer 15.01.2014. 20:02

Pošto nemaš fido sklopku, bojler (ili stara velika škrinja/zamrzivač koja je izgubila puno plina) je prva stvar koja može trošiti suludu količinu struje ako je neispravan. Trebao si prvo od njega poći.

legija 15.01.2014. 20:06

Citiraj:

Autor sandokan111 (Post 2528537)
Lol. Ok, duhovi ti kradu struju ili isparava kroz zice :P Cijena ti je 1.05kn za plavog. Imas izracun na stranicama koje sam linkao, ali je to izgleda visa matematika za tebe.

da a ti isti dugovi drugim ljudima smanjuju struju.

BLuzer skrinja od mesa 74kw

Bluzer 15.01.2014. 20:11

A onda je bojler, nema druge.

legija 15.01.2014. 20:18

Citiraj:

Autor Bluzer (Post 2528543)
A onda je bojler, nema druge.

aj budemo i to vidjeli mada bojler star 3 mjeseca imam racun od njega. Nemoze se u 3 mjeseca skupit kamenac. A sa starim bojlerom sam imao istu potrosnju kao i sa ovim novim

FitzTN 15.01.2014. 20:44

Koliko ti troše i kakve su žarulje?

Jesi napravio eksperiment s grijalicom ili nečim, da pratiš potrošnju uređaj/brojilo?
Jesi napravio eksperiment da zapisuješ svaki sat potrošnju i pratiš što se zbiva?

Inače, BTW. ovaj uređaj je čista, ali čista Kina, taj font prepoznajem na kilometar, nema šanse da to ima suglasnost za išta, a osobito ne za HEP-birokrate, ali sam siguran da je točan u 10%.

MadBoY 15.01.2014. 20:58

Citiraj:

Autor sandokan111 (Post 2528537)
Cijena ti je 1.05kn za plavog.

http://www.hep.hr/ods/kupci/tarifni.aspx
Plavi, JT, [kn/kWh] - (0,98)

Tako pise u cjeniku.

legija 15.01.2014. 21:13

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 2528553)
Koliko ti troše i kakve su žarulje?

Jesi napravio eksperiment s grijalicom ili nečim, da pratiš potrošnju uređaj/brojilo?
Jesi napravio eksperiment da zapisuješ svaki sat potrošnju i pratiš što se zbiva?

Inače, BTW. ovaj uređaj je čista, ali čista Kina, taj font prepoznajem na kilometar, nema šanse da to ima suglasnost za išta, a osobito ne za HEP-birokrate, ali sam siguran da je točan u 10%.

Eto to jos nisam napravio eto sutra cu si uzet jedan dan za pisanje od 6:00 do navecer pa bas da vidim.Ali stari je jucer bas prije spavanja pogledao sat i do ujutro je povuceno 12kw struje. Preko noci

dh41400 15.01.2014. 21:17

Citiraj:

Autor FitzTN (Post 2528553)
... Inače, BTW. ovaj uređaj je čista, ali čista Kina, taj font prepoznajem na kilometar, nema šanse da to ima suglasnost za išta, a osobito ne za HEP-birokrate, ali sam siguran da je točan u 10%.

Htio sam i ja to napisati, ali ako je ovjeren od strane HEP-a onda se ne bi štel mešat :D

Šalu na stranu, svejedno kojim god mjeračem se mjeri, jer on ionako služi samo kao pomoćni alat da se utvrde sumnjivi potrošači. Mjerenje tim "službenim" uređajem ne oslobađa korisnika od plaćanja potrošene el. energije :)

Citiraj:

Autor legija (Post 2528545)
aj budemo i to vidjeli mada bojler star 3 mjeseca imam racun od njega. Nemoze se u 3 mjeseca skupit kamenac. A sa starim bojlerom sam imao istu potrosnju kao i sa ovim novim

Da imam takav problem (srećom, stari mi je davno radio kao elektro-instalater), išao bi sljedećim putem:
  • Nabavio bi digitalni voltmetar (multimetar/unimer), te mjerač potrošnje za utičnicu kakav sada imaš.
  • Spojao bi trošila na njega (jednog po jednog), ali s tim da bi počupao sve osigurače koji nemaju veze s trenutnim trošilom, te isključio sve ostale uređaje koji se napajaju preko tog osigurača (a trenutno se ne mjere). Na ovaj način se mogu i žarulje mjeriti, tj. trošila koja su direktno spojena na razvodnu kutiju (bez utičnice).
  • Ostavio bi mjerač da mjeri, dok bi na osiguraču mjerio struju (tj. pad napona, jer bi mi služio kao shunt), te na temelju toga izračunao snagu.
  • Usporedio bi brojke na mjeraču sa izmjerenim brojkama na osiguraču, da vidim da li negdje između trošila i osigurača dolazi do gubitaka.
  • Postupak bi ponovio za sva trošila na navedenom osiguraču, a onda bi pojedinačno ponavljao postupak za ostale krugove/osigurače.

Na ovaj način pokrivaš sva moguća trošila, te usput provjeraš da li negdje "curi" struja na zemlju (loše instalacije). Ukoliko je nekakav "kratki" spoj da guta struju, a ne izbacuje osigurač - nešto slično onom problemu što su neki imali sa neispravnom FID-ovkom.

Usput bi zamijenio i osigurače, tek toliko da ih eliminiram. Nakon ovoga, ukoliko se ne otkrije uzrok, jedini eventualni krivac ostaje glavna razvodna kutija i brojilo.

Naravno, ovo je malo opasniji scenarij ukoliko nisi na "ti" sa strujom i instalacijama.

FRipper 15.01.2014. 22:28

Dajte ljudi bude nam legija jos i izgorio pokusavajuci izmjeriti što mu vuce struju :D

1. legija molim sliku racuna

pa onda idemo dalje :D

jer poznavajuci tebe iz prve ruke od kada si napravio acc na ovom forumu, pa dobio ban pa opet napravio novi pa opet ban pa sada opet novi za koji mozda samo ja znam...ukratko ne vjerujem ti niš dok ne vidim račun :D

legija 15.01.2014. 23:08

Citiraj:

Autor FRipper (Post 2528628)
Dajte ljudi bude nam legija jos i izgorio pokusavajuci izmjeriti što mu vuce struju :D

1. legija molim sliku racuna

pa onda idemo dalje :D

jer poznavajuci tebe iz prve ruke od kada si napravio acc na ovom forumu, pa dobio ban pa opet napravio novi pa opet ban pa sada opet novi za koji mozda samo ja znam...ukratko ne vjerujem ti niš dok ne vidim račun :D

Je frende otvorio bi temu reda radi jer mi je dosadno. Uglavnom naravno da necu tebi slikati i slati racune. Jer ako nevjerujes onda nemas sta tu i pisat

sandokan111 16.01.2014. 01:25

Citiraj:

Autor FRipper (Post 2528628)

A tuuuuu smo :) Troller znaci :)

nikve 16.01.2014. 08:30

Bojler u prvom postu je star 5 mjeseci, a sad pricas da je star 3 mjeseca. Tko tu koga ?

legija 16.01.2014. 08:39

Citiraj:

Autor nikve (Post 2528745)
Bojler u prvom postu je star 5 mjeseci, a sad pricas da je star 3 mjeseca. Tko tu koga ?

stari napisem to tako jer ti bojler ni u godinu dana nemoze nakupit kamenca da mu steti. Bojler je tocno kupljen 27.8.2013. A riper je dobio sliku racuna pa da nebi bilo da sam neki kreten da otvaram teme bezveze jer nevidim ralog zasto bi to uradio

nikve 16.01.2014. 08:43

I kad smo kod uredaja za mjerenje dobro si izgubio na tome. Bilo je jedno vrijeme u Baumaxu a vjerujem da ima i sada za 50-60 kn, i nikakvih problema sa hepom u vezi ocitanja putem istog.

FRipper 16.01.2014. 09:42

Je je fliper dobih račun...iako se jak slabo to sve vidi...ali ajde neka ti je...vidim neku cifru od 1800kn...

1. kazes da ti je rata 1000kn a ovo razlika

To znaci da ti ne očitavaš sam struju i tako plačaš vec plačaš po rati?

A da očitavaš sam i nosiš očitanje u elektru?

Jer ako ne uzgajas maru u podrumu onda ti nešto u kuci ne valja! i ni mi i dalje jasno kako netko moze plačati tako dugo toliko struju i tek se sada upitati da li je to normalno? i nastaviti i dalje plačati...

P.s. može sada slika žene :D

Forace 16.01.2014. 10:19

12 kw po noći? A šta ti je radilo tu noć? Recimo siher je radila škrinja za duboko zamrzavanje .... sad odbij koliko ona potroši na taj broj sati po noći .... onda šta još ... ?

legija 16.01.2014. 10:34

Bojler,tv i frizider i zarulja u dvoristu.fripper aj decko naporan si.sada sam pitao tu na forumu.kap sta si vidi zval sam elektricare i sve.a sta da neplacam i da mi iskljuce struju?

legija 16.01.2014. 10:48

Citiraj:

Autor FRipper (Post 2528773)
Je je fliper dobih račun...iako se jak slabo to sve vidi...ali ajde neka ti je...vidim neku cifru od 1800kn...

1. kazes da ti je rata 1000kn a ovo razlika

To znaci da ti ne očitavaš sam struju i tako plačaš vec plačaš po rati?

A da očitavaš sam i nosiš očitanje u elektru?

Jer ako ne uzgajas maru u podrumu onda ti nešto u kuci ne valja! i ni mi i dalje jasno kako netko moze plačati tako dugo toliko struju i tek se sada upitati da li je to normalno? i nastaviti i dalje plačati...

P.s. može sada slika žene :D

da placam po rati i na kraju ispne da jos moram platit razlike po 500-1000kn. Danas dolazi jedan decko iz ogulina k meni na provjeru preporucio mi ga jedan iz elektre.Taj decko radi u hacu kao elektricar da se dosta razumije u struju pa cemo vidjeti

sandokan111 16.01.2014. 13:19

Citiraj:

Autor FRipper (Post 2528773)
er ako ne uzgajas maru u podrumu onda ti nešto u kuci ne valja!

Ja uredno potrosim 1000kn na struju. Neznam zasto su vam te rate cudne. On ima i vise nego dovoljno potrosaca za 1000+ kn. Nije napisao ni kako grije vodu u kuhinji, ne ide to sve iz jednog bojlera, ako ide, tek onda taj bojler trosi.

legija 16.01.2014. 13:20

Citiraj:

Autor sandokan111 (Post 2528940)
Ja uredno potrosim 1000kn na struju. Neznam zasto su vam te rate cudne. On ima i vise nego dovoljno potrosaca za 1000+ kn. Nije napisao ni kako grije vodu u kuhinji, ne ide to sve iz jednog bojlera, ako ide, tek onda taj bojler trosi.

u kuhinji ne grijem vodu jer imam perilicu a ostalo se kuha na plin

Joke 16.01.2014. 23:34

Npr. jedna banalna stvar koja je vukla struje abnormalno (zvono), zvuci smijesno ali istinito..

Forace 17.01.2014. 01:37

Citiraj:

Autor legija (Post 2528816)
Bojler,tv i frizider i zarulja u dvoristu.fripper aj decko naporan si.sada sam pitao tu na forumu.kap sta si vidi zval sam elektricare i sve.a sta da neplacam i da mi iskljuce struju?

Ako je 12 po noći ... koliko je po danu? 12*31=372, ako je potrošnja cca 1000 kWh - po danu bi bilo nekih 20 kW, u odnosu na noć znači povećanje od samo 8 kwh?

Jel tu u igri protočni bojler ili ... malo čudno jer obično je veća potrošnja po danu dok i ukućani troše ... osim ak se ne pazi da sve radi po noći ali opet ....

Dobro pita sandokan111 kakav je bojler u pitanju i jel radi 24h ili se pali po potrebi?

legija 17.01.2014. 01:43

Danas je bio elektricar i rekao da je vjerojatno problem u instalacijama. Danas ce doc on i njegov kolega taj dio provjerit. Jer on koliko kaze vjerojatno probija struja tamo ali da nije 100% siguran. Danas mi nije dao vrag mira pa sam is prosao kupit stedne zarulje.Mjerio sam stednu zarulju preko aparata i ona trosi 17w dok ova obicna od 80W pokazuje mi 79W

Da i imam protocni bojler koji radi stalno

sandokan111 17.01.2014. 04:01

Mislim da on nezna sta znaci "protocni bojler" (kao i vecinu stvari tu). Da mu protocni na struju radi stalno za cijelu kucu, bio bi mu racun 2000kn minimalno.

Alvin 17.01.2014. 10:13

Citiraj:

Autor legija (Post 2529417)
Danas je bio elektricar i rekao da je vjerojatno problem u instalacijama. Danas ce doc on i njegov kolega taj dio provjerit. Jer on koliko kaze vjerojatno probija struja tamo ali da nije 100% siguran.

U tom slučaju nije fidova sklopka ispravna...Nategnut scenarij.

branuschi 17.01.2014. 10:17

On ni nemože imati protočni bojler jer za njega treba trofazna struja ,a po njegovom brojilu bi se dalo zaključiti da je on nema jer ima jednotarifno brojilo!?

Ili sam možda ukrivu?

Alvin 17.01.2014. 10:23

Citiraj:

Autor branuschi (Post 2529500)
On ni nemože imati protočni bojler jer za njega treba trofazna struja ,a po njegovom brojilu bi se dalo zaključiti da je on nema jer ima jednotarifno brojilo!?

Ili sam možda ukrivu?

http://www.panontherm.co.rs/21-bojle...ved-h-6-1.html
Postoje, jasno manje su snage.

legija 17.01.2014. 10:27

Citiraj:

Autor branuschi (Post 2529500)

Ili sam možda ukrivu?

u kuci imam normalno trofaznu struju

Bubba 17.01.2014. 10:36

Citiraj:

Autor legija (Post 2529507)
u kuci imam normalno trofaznu struju

Trofazna struja je inace, onako, po normalno u kuci? :D

D1viry 17.01.2014. 10:46

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2529511)
Trofazna struja je inace, onako, po normalno u kuci? :D

Meni je :D. Kuća iz osamdesetih. Utičnica k'o u priči :D. I šuko i trofaznih.

Bubba 17.01.2014. 10:54

Citiraj:

Autor D1viry (Post 2529516)

I, kaj spajas na to, Willamette ili nesto iz Palomino ergele? :D

D1viry 17.01.2014. 11:28

Citiraj:

Autor Bubba (Post 2529520)
I, kaj spajas na to, Willamette ili nesto iz Palomino ergele? :D

Ove mjerače potrošnje iz baumax-a :D.
Šalu na stranu, bile su termo peći u prizemlju, a u podrumu je bio grafički studio plus radiona. Čak je cijela ulica spojena na tri faze, ali nemaju svi puno trofaznih u kući. Meni dobro došlo jer sam staroj sredio ljetnu kuhinju u podrumu i taman za štednjak jedna u svakoj sobi. Možeš birati gdje želiš peči kolače :D.
Zgodno je kad nestane struje na jednoj fazi, a imaš na ostalima pa ne moraš biti u mraku. To se znalo dešavati zbog zone male privrede, dok nisu hepovci sredili trafo, kako treba D.
Hrpa susjeda ni ne zna da imaju sve tri faze razdijeljene ravnomjerno po sobama :D. Ne mora netko imati trofazne utičnice da bi imao tri faze u kući.

jopis 17.01.2014. 11:39

Citiraj:

Autor D1viry (Post 2529516)

Tako je, prije rata je sasvim normalno bilo imati u kućanstvu nekoliko trofaznih utičnica, peći su uglavnom išle na njih...

Bubba 17.01.2014. 12:01

Citiraj:

Autor jopis (Post 2529558)
Tako je, prije rata je sasvim normalno bilo imati u kućanstvu nekoliko trofaznih utičnica, peći su uglavnom išle na njih...

Da, ali zbog rasterecenja, ne zbog toga sto si trebao bezbroj kilovata.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:22.