![]() |
Rekao mi je lik iz hepa da bi mi sve pregorilo u slucaju da imam trofaznu struju.
Kad sam sa ispitivačem provjeravao utičnice, svijetlio mi je ispitivač na obje rupe. Da, imam staro brojilo. Cijeli život živim u stanovima sa starim brojilom da sam i zaboravio da postoji i digitalno :D |
Ovo tvoje sam triput pročitao i sad sam ljut na sebe šta sam uopće čitao. Jesi ti čitao možda,kako ti zvuči kad čitaš? :D Kako ti se brojilo vrti ako si spojen bez brojila? Kakve dvije faze kakvi bakraći. Saberi se i napisi ponovno. Na naški.
Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk |
Ispitivač može svijetlit na obje žice ako negdje probija napon s faze na nulu. Onda imaš nešto neispravno doma. Treba to neki pravi električar pogledat, jel ima napona između nule i faze, nule i zemlje i faze i zemlje. A ovo s brojilom mi nije ništa jasno.
|
zbog neispravnog brojila su ti zice zgorile. na nuli se javlja indukcija, zato svjetli.
|
Citiraj:
Niš, pitat cu onda ove iz hep-a kad mi dođu stavljat novo brojilo, sta se događa Citiraj:
|
Zbog neispravnog brojila su izgorile žice. 20 godina sve ok i onda sad najednom drugačije samo za se oprat. Zašto pošto/poto morate pisat gluposti?
Nije možda moguće da je od brojila do tvojih osigurača bio star,tanak i nikakav kabel koji se je zapalio i oštetio brojilo ili je bio prevelik teret pa se kabel shebo... Sve iza brojila je tvoje i dužan si to držati ispravnim i adekvatnim. Ukoliko nije tako,to se utvrdi od strane ovlaštenog električara a ne na fejsu i forumima od random majstora s savjetima upitne točnosti. Isprike na maloj dozi brutalnosti ali radim s brojilima i instalacijama i s ljudima koji su uvijek ispravni a svi ostali nisu pa sam malo osjetljiv kad netko baš neupućen lupa. Ne tvrdim da brojilo uistinu nije ispravno ili nestručno ugrađeno i da je samo od sebe napravilo problem ali male su šanse. Treba utvrditi na licu mijesta. Poslano sa mog Redmi Note 8 Pro koristeći Tapatalk |
Pojava faze kod prekida nule je normalna pojava. U monofaznom sistemu se neće ništa dogoditi jer je riječ o istoj fazi - na obje rupe se nalazi 230V i razlika između te dvije točke je - 0V. Da je riječ o trofaznoj onda je već razlika potencijala i uređaji mogu izgoriti. Pogledajte malo ovaj video:
https://www.youtube.com/watch?v=pdveZgKjsh0 Na brojilu vjerojatno nula nije bila zategnuta kako treba pa se grijalo i na kraju izgorilo. Ako brojilo nije spojeno, ne bi se smjelo okretati. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:17. |