![]() |
DEP otkad sam prvi put bootao u Windowse nakon instalacije sam stavio na AlwaysOff... ipak hvala na preporuci.
Cool n Quiet je po defaultu isključen u biosu, a nemam potrebe da ga uključujem. |
dobro, za početak ovako: dynamic cycle counter uključi, trc i trfc ručno postavi na vrijednosti na kojima su kad ne koristiš djeljitelj. dakle, trc=13 i trfc=15.
edit1: :p edit2: uglavnom, jesi provjerio kako se ponaša sa djeljiteljem kad koristiš 2 sticka? |
@VedranP
Samo da ti prvo kažem prije nego što probam tvoj savjet : imam 4 sticka od 512MB (stickovi su indentični), ploča ima 4 utora, kaj misliš u kojima su? :D sorry kaj je ispalo ko kurenje, ali sam barem 5 puta napisao da imam 4x512MB, a ne znam koja ne-serverska ploča ima više od 4 utora za RAM. Sad idem probati dynamic counter (makar kao da sam pročitao negdje da to spušta max oc, oh well) pa ću javiti. Edit: ok, postavio sve - pokrenuo prime95 na 238.5MHz HTT (RAM na 200MHz gdje bi inače fail-ao na torture fft testu 1 (max grijanje i potrošnja struje) nakon cca 1min - zasada je prošao sva 4 prva testa (1024K FFT) pa mislim da će biti dobro :) ostaviti ću ga na sljedeća 4 testa pa probati dići HTT. |
@VedranP
Ma nema problema, Što se tiče sa dva sticka - ako nije vrlo važno ne bi htio isprobavati, ionako trebam ovolko RAM-a za posao pa mi je svejedno da li bi onda se manje 'bugovito' ponašalo. Ako mi je max za RAM 223MHz , onda bi mi na ovom divideru to bilo 268MHz na HTT-u (2950MHz na procu sa multi 11x ;), ako bi išao uopće ) , a rekao sam da nisam lud za toliko da mi HTT je toliko iznad. Radije bi htio da mi divider 9/10 (360) ide normalno pa da memoriju nabijem na izgleda njenu granicu (223MHz) ili manje a da mi HTT bude 235-245MHz pa proc da radi na 2.6GHz, ali 9/10 kad sam prvi put probao još je bugovitiji (čitaj: ranije restartao na 19x MHz na RAM-u). Prvo ću probati isfurati ovaj divider pa ću onda javiti. Edit: Sorry na double postu, minutu prije, tvoj post je bio iznad ovog :confused: |
Probaj s novim BIOS-om.......službena beta verzija BIOS 510-1 (http://www.techpowerup.com/articles/other/114).
Smanji (ako već nisi) monžitelj HT sabirnice s x5 na x3. Memoriju stavi na 166Mhz (DDR333), a latencije na 2-3-3-7. Množitelj procesora (o)stavi na x10. Probaj sad povećati takt HT sabirnice....malo po malo. Provjereno........procesor je radio na 2500.6 MHz, memorija na 200.9 MHz (2-3-3-7), a HT na 250 MHz. Nadam se da buš uspel naterati HT na željene MHz-e. |
Citiraj:
p.s. spojio sam bitno iz svoja dva posta u gornji. :) |
@McG
Flashao sam 623-3 bios, kao što piše u prvom postu. A to je noviji od ove 510 bete. 704 je još noviji ali zbog vcore problema ga ne diram. @VedranP Imaš pravo da je bilo takvih situacija, čitao sam na dfi streetu, ali je fora u tome kaj imam 4 sticka,a 2 utora su žuta 2 narančasta. Sad, ljudi kažu da su jedni utori bolji za BH5/UTT, a drugi za TCCD/TCC5, ne sjećam se koji. Pošto imam 4 sticka, stvarno mi ne igra ulogu, jer su svi isti. Da ako ne bi sa 2 sticka na divideru, teško da će s 4, ali bum prvo probao zdurati ovo. Komp mi se smrznuo kad sam probao nabaciti 204MHz na RAM, pa sam spustio LDT na 3x i cpu multi na 9.5x za svaki slučaj, sad isprobavam na 204MHz RAM 5/6 divider. |
Znam da je stariji ali s 510-1 betom clock provjereno ide onak kak sam napisal.
|
Nisam imao previše sreće na 5/6 (166) divideru, 205MHz max, iznad toga Prime95 prijavi failure na torture fft test 1 1024K.
9/10 (180) mi uvijek zmrzne dođem do 200MHz (prije dynamic countera bilo je 197-8MHz)... Izgleda da mi ovaj dynamic counter daje par MHz na HTT-u, a u Sandri nisam izgubio niš na bandwidthu. Uz dynamic counter na 1:1 mi je sada max 224MHz, pa nije ko' da nisam ništa dobio (yay, 1MHz) , još 6 takvih stvarčica da mi daju po 1MHz i zadovoljan sam :) BTW, podignuo sam i voltage chipseta i ldt-a za o.1v, ali niš posebno, ni 1MHz. |
sad mi je palo na pamet, ajd probaj opustiti max asynch latency na bar 10ns recimo.
dodatno možeš probati twtr i twcl na 2. trc i trfc si probao kao što sam ti prije sugerirao? |
Max asynch sam probao prije pola sata, očito bi trebalo pomoći u asinkronom radu (a.k.a sve što nije 1:1), a tako piše i na dfi street-u, no fora je 10ns = no post, 9ns = ne boota Windowse :confused: (to je bilo na 5/6 divideru). Ako probam prek A64Tweakera u bootanim Windowsima = zmrzne se komp, isto kad probam npr cas baciti sa 2.5 na 3 - smrzne, a kad ga povisim u biosu OC mi je identičan u 0.1MHz, sve ostalo mi ide iz A64Tweakera bez problema.
Opustiš timinge i lošije radi nego prije :confused: , čudna stvar... Twtr i twcl bum sad probao. BTW, kad mi ne post-a i čuje se ono bipanje, čuo sam da na ovim DFI pločama mogu startati nekak komp, a da ne napravim Clear CMOS (setiram jumper i pričekam 5min, pa vratim)? Jer bi mi dosta pomoglo u ovom - već sam morao 5-6 puta clearati CMOS Edit: probao twtr ide, sada testiram s prime95-icom , twcl = zmrzne se sekundu poslije (inače twcl dosta ljudi ne može staviti na nijednu drugu vrijednost osim 1, bez obzira na kvalitetu RAM-a, komp se jednostavno smrzne, ili ne posta ako setiraš to u biosu). Edit2: twtr mi niš ne daje, ni 1MHz, failao prime na 225 nakon 5 min. Da li sve ovo pokazuje da je max RAM-a (ali da nemre prek 200 na 9/10 :confused: ?!), ili sam možda dobio venice kojemu je memory controller u $%/$:rambo: , gledam na XS forumima i neki ljudi su stvarno kupili Venice da im neće potegnuti prek 225-230MHz na HTT-u, RAM im nije neke extra kvalitete, ali barem je bolji od ovog? Valjda mi nisu uvalili neki šrot od proca :( |
Nego arcanum ja imam jednu jaaaaako dobru ideju :D
Posto vedran p ima dosta duze a64 od mene i dosta se bolje kuzi :) da ti njega pozoves onako na pivce fino pa ti on to proba nastelati doma :D jer brat bratu ali u ovim dfi biosima imaju na lopate opcija.... ;) |
@McG
Hoćeš ti meni pomoći s tim 2x1 Gb Titanium ili nećeš?:gringo: samo ignoriraš,nemoj pisati da čovjek kupi to i to ako ne znaš da li ima uopće za kupiti.:argue: |
@Codiac
Ma ideja je dobra, samo kaj stvarno izgleda da je ovo max Corsair VS-a (barem u 4x512MB kombinaciji). Ne bum čovjeka gnjavio da dobijem još max 1-2MHz koliko izgleda (ako i tolko), a i piše da je u zg-u samo vikendom, pa ne bum mu išao trošiti vikend. Doduše, ak se sjeti još nečeg kaj stvarno upali, šaljem mu sixpack i poštom ak treba :) (čovjek se stvarno trudi pomoći) @ivan os 1. Nisi na temi, sorry, ali već sam te upozorio - ponoviti ću, ak nije povezano s temom - ili otvori novi topic, ili pošalji čovjeku PM(Personal Message/Privatnu Poruku) na forumu, ili mu šalji na mail ako ga nije skrio. Stvarno nije teško. 2. Jesi probao moj savjet iz svog topica? Off-Topic: 3. Taj OCZ Titanium 2x1GB, ako ga nabaviš - nemoj očekivati čuda, ljudi ne prelaze 235MHz HTT, tak da bu ti OC sigurno bio niži (barem u usporedbi s ovim u sigu), jedino ak trebaš više od GB RAM-a za rad... Ak trebaš ljude pitati o RAM-u za OC-anje pitaj na XS forumima -imaju forum samo o OC-anju RAM-a, a barem desetak ljudi tamo će ti rado pomoći, pitaj ih koji 2x1GB za OC i sigurno će ti reći samo najbolje (Redline,Crucial,Mushkin, OCZ Gold anyone?) samo kaj su ti to skupe stvari (oko 400$ jedan takav kit = overkill), to ide dosta visoko - jedan je svoj RAM(2x1GB) uspio dići na 285HTT 1:1 stabilno, samo tajminzi poslije 240HTT moraju biti barem 3-3-3-8... Edit: pošto mi se sve više čini da više od ovog teško da bum dobio (osim ak VedranP ili još neko se nečeg dosjeti , hint , hint) imam dva pitanjca: 1. Pošto mi na 5/6 (166) divideru uredno radi RAM do 'čak' 204MHz, je li mi tih 2650MHz na CPU (253HTTx10.5multi u tom slučaju,sa 11x multi bi bilo 2783MHz, a ne znam da li mi to proc uopće može s 1.5v ili manje, ne isprobava mi se baš ) s ram-om na 204MHz brže od trenutnih 2450MHz (1:1, 223HTTx11multi), ram naravno na 223MHz??? 9/10 divider bi bio bolji od 5/6 kad bi radio prek 198MHz na RAM-u :rambo: 2. Za ovaj RAM, koja bi bios verzija bila najbolja -1 , -2 ili -3 (trenutno je 623, -3 verzija). Znam da vjerojatno nije TCCD,TCC5,BH5 ni UTT, ali čemu je najsličniji? |
Citiraj:
zbilja mi trenutno nista vise ne pada napamet, mozda bi neki dfi vlasnik mogao vise pomoci. :) btw, u zg-u nisam vikendom (i preko ljeta), vec radnim danom. :) |
Oops nisam vidio da piše ',vikendom doma' , samo zg,vikendom :D
Čuj ok taj superpi, ali me za to boli briga - većina takvih proggya je čista sintetika uperena u samo jedan mali dio koji mjeri . Znam da će Pi biti sigurno brži zbog većeg takta, ali zanimaju me prave situacije. AV editing mi i ovak ide zadovoljavajuće, pa me zanima kaj će biti s igrama u drugoj situaciji (s dividerom), jer gubim 20MHz na memoriji (40 efektivno), a dobivam 200MHz na procesoru (a kolko znam to se ne odnosi 1:1 po dobitku/gubitku). Sa ovim novim athlonima nisam upoznat koliko MHz dobitka da procu je jednako gubitku MHz na RAM-u kad se koristi divider. Ako su performanse u drugom slučaju unutar 5% u usporedbi sa 1:1, radije uzimam 1:1, jer mi je proc na stock voltaži i stabilno u prime-u barem 6h koliko sam ga ostavio. Još imam dva dana slobodno, pa bum probao nešto benchati. |
Citiraj:
na k8 koristenje djeljitlja ne rezultira padom perfomansi kojeg bi realno mogao osjetiti. po meni je upravo to jedna od ljepota k8 arhitekture - fleksibilnost po pitanju nacina rada. |
Na super pi nisam mislio sintetički kao sandra, nego da samo mjeri kako si rekao 'golu računsku snagu' pa samo veći takt procesora uz pad na ram-u bi trebao na njemu smanjiti vrijeme, ili ne? Koristio sam ga uvijek kao stability test, a ne bench pa možda i griješim.
Ovo što si rekao da nema velikog pada, thnx spasio si me pol sata googlanja :D |
Citiraj:
|
Hmm, malo sam benchao na 3DMarku2005:
Pobrinuo sam se da sve bude isto što se tiče grafičke - high-quality u cp-u, bench na defaultne postavke: 1st run - CPU@2650MHz, 250HTT, RAM @ 202MHz : score: 6831 3DM05 Marksa 2nd run - CPU@2450MHz, 222HTT, RAM @ 222MHz : score: 6845 3DM05 Marksa 1:1 je dobio 14 Marksa više, s tim da to lako može biti u rangu varijacija (+-20 Marksa). 1:1 su mi sve stock voltaže, a na divideru mi je jedino onda procesor na 1.47v da mi bude 100% stabilan u prime-u (ide i s 1.45v, ali ovo je sigurno). Svi govore da je GeForce 7 linija ograničena procesorima, dignem 200MHz i isto(ako ne i zanemariv pad)? Znam da ovaj 3DMark se JAKO oslanja na GPU , ali 200MHz više na procesoru, pa možda čak pad u score-u? |
6845 3DM05 Marksa impresivno do bola............ ako hoćeš još bolji score clockaj grafičku, a procesor ostavi na 2450MHz skupa s RAM-ima na 222MHz-a.
Kaj se tiče da je serija 7 ograničena procesorima to je točno, ali za pošteno filanje takve grafičke trebal bi ti neki od Athlona FX (cijena).........mislim bi da s tim kaj si uspel zvleči iz procesora i memorije trebal biti i više nego zadovoljan. |
@McG
Uspio sam 7300 Marksa nabiti, no to i nije za pohvalu - stavio sam high performance u nV control panelu, tak da je stvar letila, ali nije izgledala tak dobro (ne bi rekao puno lošije, ali ako gledaš vidiš na čemu GPU 'špara' - tipa sjene, filtriranje). Ako niš ne diram u nV control panelu default (nVidijine default postavke) mi je oko 7200 Marksa, ali uvijek bencham na high quality jer želim gledati igre u najboljoj kvaliteti, a ne sa 5-10fps-a više, kad i hq potpuno glatko ide. |
Nemogu vjerovat koji si trud ulozio u text,s obzirom da imas sranje od RAM-a,a toga si svjestan.
Mjenjaj ram,nesto sto ide na 500 mhz cl 2.5. :beer: |
A čuj, nije da nisam niš saznao ni postigao - sada znam da mi procesor može na 2.65+GHz uz 1.45v stabilno, no teško da bum ga preko toga držao uz ovakav RAM.
Ovih 2450MHz 1:1 izgleda da je isto kao 2650MHz (barem što se 3DM05 tiče) sa ram-om na 202MHz, a ovo mi je na stock voltažama. Sada sam pohvatao dosta toga o oc-anju A64, a ako me baš uhvati da hoću 250MHz+ na RAM-u bum počeo šparati za Crucial Ballistix DDR500 2x1GB kit (ide na 260-270MHz prosječno :eek: , uz 1T, a rekao sam da ga je jedan frajer uspio dignuti na 285MHz 24h prime95 stable, isto 1T na ovoj ploči i procu). Nadao sam se da ću doći do 230MHz na RAM-u (u 2x512MB, na XS-u su uspjeli ovaj ram na 230MHz, no izgleda da 4x512 smanjuje oc), to bi bilo nešto kao 'bonus', ali i ovih 23MHz je čist dobro za value ram. Isprobavao bum još danas fore s dividerima da vidim da li ću nešto izmusti, no kako je dosada išlo, živo sumnjam. Idem se bolje vratiti WoW-u sada (samo da mi lik nije poginuo :rolleyes: ) :D |
Sorry na double post-u, ali htio sam da ljudi vide zahvalu:
pram-pram-pam-pam (loša imitacija bubnjeva) - Zahvaljujem se svima koji su htjeli pomoći na njihovim savjetima, osobito VedranuP, izgleda da se više nije stvarno moglo izvući iz RAM-a - Pošto više nisam mogao dignuti RAM, probao sam spustiti timinge memorije na 222MHz 1:1, sada je situacija sljedeća (potpuno stabilno Prime95 blend 4h): http://img234.imageshack.us/img234/2...tweaker4rj.jpg Usporediti možete s slikama na strani 3: glavne promjene su da ram je sada na 2.5-3-3-6 (prije 2.5-3-3-7) i async na 7 (prije 8), dosta sam još promjenio, ali ovo je glavno. Sliku sam stavio i da pomognem ljudima s 'lošim' ram-om kako bi iscijedili sve što mogu kad već ne mogu na viši takt... Nadam se da će nekom i koristiti. Da ne bi bilo da samo dosađujem s brojkama i textom, evo nekoliko slika (i brojke :D ) što sam time postigao u 3DMarku 2005, driveri su kao i prije 78.03 (5-8% niže performanse u 3D aplikacijama u odnosu na 78.11, jer je nVidia uklonila shimmering textura na Geforce 7 seriji , iako ne potpuno): 1. High-quality u nvidia panelu, sve optimizacije na off, 7800GT na stocku (430/1050): http://img234.imageshack.us/img234/3640/7223hq18ih.jpg a detaljno po testovima: http://img234.imageshack.us/img234/6259/7223hq22ri.jpg BTW, ak pogledate par postova prije na potpuno istom sam dobio 6845 Marksa - 378 Marksa dobitka zbog nižih timinga (koji i sada nisu bog-zna-kaj, ali su limit ovog RAM-a), nice boost :D 2. High-performance u nvidia panelu, sve optimizacije na on, 7800GT na stocku (430/1050): http://img93.imageshack.us/img93/6035/7387hp1kq.jpg Razlika između hq i hp je samo 164 Marka sada, a s time koliko je slika bolja na hq modu, ne isplati se ići ispod barem quality-a, ako ne i samog hq moda. 3. High-performance u nvidia panelu, sve optimizacije na on, 7800GT overclockan na 463/1120 - safe overclock koji mi je predložio nVidijin CP (nisam imao hrabrosti ići na max OC): http://img93.imageshack.us/img93/2863/7799hpoc6yo.jpg 7800 Marksa za 7800GT-ejku :D , BTW vidio sam 7800GTX koji na stocku radi 82xx, OC-an GTX dao bio nešto manje od 9000 na ovoj konfi mislim. Kako se ove brojke čine, jesu uredu??? - nisam 3D Mark 2005 expert... 2001 i 2003 su mi puno poznatije područje. Još jednom zahvala svima na savjetima. :clap: :rambo: :beer: (P.S. da li se ovo samo meni čini, ili je ovo ispalo kao promoviranje 7800GT i nVidijine GeForce 7 linije? hint nVidiji da me uzme za promotora na području Hrvatske (plaća se podrazumijeva) :rolleyes: ) |
@Arcanum
Clockaj grafičku na 480/1350 (najstabilnije kaj ide bez artefakata), pa izvrti testove........ono tek tolko da vidimo dal ide prek 8000 3DMarksa (a ide sigurno). BTW: tipovi u BUG-u su dobili iz stock GTX-ice oko 7600 3DMarksa, tak da si već s ovim clockom iz svoje GT-ice ''napravil'' GTX-icu. |
LOL, ti bi 480/1350 na 7800GT-u :eek: , pa najviše kaj su uspjeli nabiti na GT-i na memoriji je 1250MHz (više od toga = možeš peći jaja na zgorenoj memoriji), a max za jezgru GT-a je 490MHz , i to uz zalman - možda bi se tvoja ideja dala uz vodeno hlađenje (uključujući RAM), ali mislim da se dođe na 1350 na RAM-u, uz vodeno bu trebalo i voltmod raditi :D
GTX ti oc-a na 490/1350 (i to onaj dobar od bfg-a), ali i to ti je sreća. Malo sam gledao i izgleda da ljudi sa stock GTX (450/1200) stvarno imaju rezultate od oko 7600 na sličnim konfama (pretpostavka je da su benchali na quality modu - default), a ja na quality-u dobivam ~7300 Marksa (doduše CPU i RAM su mi oc-ani), 300 marksa razlike između karticama koje su cijenama udaljene skoro 1000kn :D Ne bum dirao na više uz stock hlađenje, kak sam rekao: 7800 Marksa za 7800GT, više ne treba tražiti na stock hlađenju :rambo: |
@Arcanum
Moja greška kaj se tiče Clockaj grafičku na 480/1350. To mi je još ostalo u glavi od one GTX-ice iz BUG-a. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:58. |