![]() |
ako zelis sa zaustavljenim ventom u idlu(tj do odredjene temp) mozes uzet(zamijenit) za cx 430
|
pozdrav ljudi, imam 550W XFX Core Edition 80 kupljen prije tocno godinu dana u Protisu. Jučer mi je počeo cvrčati konstantno. Garancija još traje pa me zanima jel to popravljaju ili mijenjaju odmah? Komp mi je jako bitan za posao pa me zanima jel netko to riješio brzo
|
Nažalost, bojim se da tu nema brzog rješenja. Oni to moraju poslati na ovlašteni servis i tek kada dobiju povratnu informaciju od njih, onda idu dalje. A kako još govorimo o Protisu koji je na zlu glasu po pitanju reklamacija, moglo bi potrajati još duže.
|
Nedavno jedan poznanik imao isto, radilo se o linksu, vise od mj dana je čekao novo napajanje.
Posudi negdje, ili iznajmi :) drugo napajanje dok ti ovo ne dodje... ili, reci o kakvom kompu se točno radi? |
Kontaktiraj direktno ovlašteni servis i objasni im situaciju. Možda ti daju neko zamjensko napajanje. Ja sam imao sličnu situaciju s monitorom. Kontaktirao sam direktno servis (MR servis) i objasnio im da mi je računalo potrebno za posao, a nemam drugog monitora. Inače nemaju zamjenske monitore, ali ustupili su mi monitor s manjom greškom.
|
a radi se o prilicno jakom kompu
Procesor s1155 Intel Core i5 2500K 3.3GHz Matična ploča s1155 Asrock P67 PRO3 - Intel P67, ATX, 4xDDR3 2133MHz Memorija DDR3 1600MHz 8GB Kingston HyperX Genesi (Kit of 2)CL9 DIMM SSD SATA III 60GB OCZ Agility 3, 2.5", AGT3-25SAT3-60G Napajanje 550W XFX Core Edition 80 - EasyRail technology Zalman CPU cooler. CNPS7X LED FAN: PWM 92mm blueLED fan LG DVDRW 22x GH22NS70 SATA Black bulk HDD SATA III 500 GB WD Caviar Blue, 3,5", 7200 rpm, 16 MB,WD5000AAKX Kućište Fractal Design Define R3 Black Pearl Monitor LED 23" DELL U2312 MSI GTX560-Ti,TwinFroz II ,2GB, DirectX11 uzetom prošle godine kod njih. sad nemam pojma koliko je opasno to pucketanje ali napajanje ima jos garanciju i neznam zasto se oko takvih stvari filozofirat kad ga mogu tamo spojit na struju i cut da pucketa. pa nije da lazem da pucketa i zelim novo iz fore :)) morat cu nesto iskombinirat, jel daju ta zamjenska napajanja ili tako neka shema? |
Kontaktiraj ih.
|
Ako se to stvarno čuje odmah kod uključivanja najbolje spakiraj napajanje i uključi ga kod njih, nisu idioti da neće očigledni problem ne uvažiti.
|
ne vrijedi, jer to mora ici na servis, pa kod dobavljača, pa dobavljači šalju na servis i tek kada oni utrvde onda ti dobivas novo ;=) ako ih budes stiskao, tjedan dana minimalno to bude, 2tjedna prosjek...
|
Hrvatska posla :D
|
Nosi na reklamaciju po mogućnosti drito uvozniku. Tako ćeš manje čekat. U protivnom trgovina šalje uvozniku koji testira napajanje pa ako se pokaže da je neispravno i ulazi u garanciju daje zeleno svjetlo trgovini da ti isporuči drugo napajanje.
|
Cvrčanje je večinom trafo otišo ili će otić.
|
Ne govoriti paušalno i napamet, može proizvoditi zvukove (cvrčat, zviždit) a da nikad ne ode (na vječna lovišta). Zbog switching konstrukcije radi se o vf transformatorima i prigušnicama (zavojnice) koje nisu "zapečene" u trafo laku i/ili fiksirane smolom. Druga je sad stvar šta taj zvuk smeta / živcira.
Na kraju, jeli to razlog za zamjenu ? Trebao bi biti, ali to ovisi o uvozniku / servisu i praksi pojedinog brenda. |
Tocno to, meni cx600 vec jako dugo svrči i radi normalno :=)
|
I meni prozujao xfx 450. Star mozda 4 mj. Cim se upali cvrci. Provjerio sam i nije do ventilatora.
Pokusat cu reklamirat pa cemo vidjet sta ce u servisu reci. |
XFX 650 W (vidi moj komp) cvrči već 3 god. i to samo kad je grafa opterećena. Do sada bez ikakvih problema, gara istekla pa nema smisla reklamirati...
|
Ako nema jamstvo u bauhausu ima pistolj s vrucom plastikom,otvorite napajanje i nabacajte plastiku na zavojnice. Ja sam ih par rijesio. To je obicna mikrovibracija zavojnica
Ali ako to ne pomaze, kako kaze Nikky ne isplati se trafo vaditi i utapati u lak itd. Jednostavno kupiti drugo. Ako nema jamstvo naravno. |
To sam ionako planirao napravit. Znas li kakav se lak uopce koristi za transformator?
|
Citiraj:
Nema opasnosti od nekakvog pregrijavanja zavojnica ili ako se ide na ovo zalijevanje? Ja ću ovo napravit :) |
Prelakirao sam sav vidljivi bakar u Taganu 580w. Ganjao ga ko vrag grešnu dušu (vat metar pokazivao potrošnju preko 500 vata). Prošlo je više godina, čuje se neko sitno zujanje jedino kada proslonim uho uz napajanje, ali vrlo brzo ga nadglasa turbina od ventilatora.
|
cuks
Nikako ne lak na nitro bazi, iz razloga da ne otopi izolaciju... |
Citiraj:
|
Danke lobo.
Vidjet cu sta ce rec na servisu, ako ne zamijene otvorit cu ga i zalit s jedne strane kako su decki napisali pa bumo vidli ne :) |
Citiraj:
Hvala :D |
Planirao ga jucer odnijet u servis, kad reko, idem probat jos jedanput ga upalit prije nego ga izvadim iz kucista (komp mi je bio ugasen 2 dana).
I upalim ga i djubre ne cvrci, za poludit :nono: Zavrtio prime da malo opterem komp, no ni c od cvrcanja. Tako da zbilja ne znam koji mu je :stoopid: |
cuks
Dakle, ovako: pošto je kanta bila dva dana ugašena, komponente su se ohladile (čitaj stisle) te je moguće da su se zavoji približili jedan drugom te da više ne vibriraju. Bude li komp bio opet neprekidno pod naponom duže vrijeme (makar i samo idle) tj. bude li napajanje uključeno, moguće ja da se zbog zagrijavanja odnosno širenja materijala cvrčanje opet pojavi. Točno isto ponašanje sam primjetio kod sebe pa ti iz tog razloga ovo pišem. |
Pretpostavio sam da je tako pa sam ga ostavio radit. Ako se ponovi gledat cu da ga reklamiram isti dan. A i snimit cu video. Nece skodit ako ga prilozim opisu kvara ;)
|
Citiraj:
De mi reci jel si odnjeo napajanje na servis? |
Ako je pod garancijom, nosiš ga tamo gdje si ga kupio. Oni su obavezni poslati ga na servis o vlastitom trošku.
|
Citiraj:
Jedno vrijeme nije cvrcalo ali je opet pocelo. No, tu i tamo cvrci, ne uvijek. Mislim da cu ga otvorit cim stignem i zalit ljepilom. |
Dečki, dopizdio mi ovaj coil whine, radi se o XFX-u iz potpisa.
Evo slike napajanja: http://www.jonnyguru.com/modules/NDR...0/DSCF2624.JPG Imam silikon pri ruci(onaj vulgaris bijeli sa pištoljem), mislite da bi to popravilo situaciju? Fino se i on stvrdne i ostane onako gumen i elastičan, vjeujem da bi anulirao dio vibracija koje se manifestiraju kao cvrčanje. Što mislite? Pretpostavljam da ne mogu zaliti cijele zavojnice, nego nekako po polovini da se mogu hladiti? Da zalijem baš svaku sa slike? Unaprijed hvala. Nisam to nikad radio, a nisam naletio na neke detaljne tutoriale... |
Prvo trebas pronaci uzrok cvrcanja, za otprilike precizno trazenje zarolas komad papira u tuljac promjera 1 - 2 cm, stavis ga na uho i drugim krajem ides od komponente do komponente da nadjes odakle se najglasnije cuje cvrcanje.
Zalijes tu komponentu sa malo silikona u sredini zavojnice. Mada probaj u biosu pogledati saving opcije na procesoru, meni se ponekad znalo desavati da zbog neke od opcija napajanje zna zujat. Kad ti cvrci uopce u idle-u ili loadu ? |
Ma napajanje cvrči, to je jasno k'o dan.
Brine me samo ovo zalijevanje? Znači kažeš samo u sredinu zavojnice da izlijem silikon? Ja sam mislio po jednoj cijeloj polovici izvana... Hvala na infou. Cvrči najviše u 3d-u, ali u nekom laganom loadu. Kad je grafa na 50-70% loada. Doslovno kao da po zvuku cvrčanja mogu otplike procijeniti koliko struje cucla. A najviše me hebe što lagano, visokofrekventno i dosta tiho zuji cijelo vrijeme u idle-u kompa, to me još najviše živcira. A ništa, budem ga raskopao kad ulovim vremena pa ćemo vidjet. Brine me samo to hlađenje zavojnica ako ih previše zalijem... |
Nemoj ga kompletno zalijevat ( sve komponente pa kud puklo puklo ) , frend je imao isti problem, zalio je vecinu komponenti da bi se na kraju uspostavilo kako je problem bio u jednom od C-state podesenja; napajanje je ofc bilo vruce ko cevap tabla u obliznoj cevapznici.
Ako nadjes krivce za zujanje i to su toroidne zavojnice, silikona stavi u centru tek toliko da ucvrsti jezgru za namote zavojnice. |
Citiraj:
Sada sam kod male sestre vidio onaj običan heat pištolj na patrone sa ljepilom, mislim da je to bolje od silikona (ona radi neke ukrase za Uskrs), budem joj to maznuo i samo u centar zavojnice onako lijev "do poda" da ju ucvrsti malo, kako kazes. Valjda ce pomoci :) |
Citiraj:
|
Vjerujem da kolega nije silent freak :D nego mu naprosto smeta.
Zna se kako se ovaj problem može uspješno riješiti / eliminirati samo je pitanje zašto to proizvođači neće / ne žele napraviti, čak se ne mogu opravdati kapitalističkom mantrom manji trošak / veći profit. Dakle, trebalo bi: - svaku "zavojnicu" odlemiti, izvaditi i označiti da znate gdje je koja bila - slijedeće vam treba transformatorski lak i "pečnica" - svaku "zavojnicu" se potopi u navedeni lak i ostavi dovoljno vremena da lak popuni sve "pore" - nakon toga sve "zavojnice" idu u "pečnicu" potrebno vrijeme da se lak zapeče, cijela procedura je dobro poznata svakome tko je prof. proizvodio prigušnice, transformatore i sl. - na kraju slijedi vraćanje svake na mjesto s tim da se osim lemljenja učvrsti sa spominjanim vručim ljepilom / masom ili na starinski način sa konopčićem ili pvc vezicom za koji vam trebaju po dvije rupe kraj svake "zavojnice" (ovo je ponekad teško izvesti ako za rupe cca f 1-2 "nema mjesta" tj. nisu predviđene prilikom projektiranja) Sve ovo je jasno i poznato svakome tko je bar jednom u životu vidio kako se izvode profi i/ili military uređaji. |
Hvala dečki na info, posebno Nikky-ju.
Eh, ti si opisao kako bi to trebalo napraviti na nekakvoj profesionalnoj razini. Upravo sam razgovarao sa električarima iz firme, i shvatio sam da bi ovo ljepilo bilo prilično loša ideja. Kada se napajanje malo zagrije, to bi curilo svugdje :D Dečki su me savjetovali da ih samo premažem lakom za nokte, i oko baze ga malo više stavim. Da to kad se stvrdne, bi trebalo koliko-toliko otklonit problem. Što vi mislite? |
kupnja novog napajanja?
Vidim, ova tema je več otišla u SF :) |
Citiraj:
Ovo napajanje je sasvim oke glede performansi, žao mi ga je samo tako otpisati. I zahvat je krajnje jedostavan, daleko je ovo od SF-a :D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:36. |