![]() |
Zato učiš svaki dan i prilagođavaš se. Definicija inteligencije je mogućnost snalaženja u novim situacijama. Neće to biti preko noći i ako do toga dođe, biti će vremena da se čovjek snađe ( tko želi ). Imaš mirovinu koja ti je sigurna ( samo je visina pitanje ), ako nije izbija revolucija a to nitko neće dopustiti.
Ne treba biti rastrošan i raspikuća, no meni je osobno bitno da koliko toliko uživam dok sam mlad a kad sam star ionako mi se neće dati ništa. Da u mladost štediš da bi imao u starosti, apsulutno da do neke mjere, no opet ako moram birati radije ću voziti dobar auto, putovati itd. kad sam mlad nego da mogu kad sam star. Ali to svatko ima svoje jel :) |
Svakako treba ulagati i u sebe i svoje znanje, no ne znamo koje ce tehnologije biti aktualne za 5 godina, a kamo za neki veci period. Snaci cemo se - samo je pitanje, hoce li nam uvjeti biti zadovoljavajuci.
Ako imam viska novaca - bolje da jedan dio ciljano ustedim i to nacin da ne mogu do toga nekoliko desetljeca :D I za to mislim da je je ok godisnje staviti 5K u treci stup. E da, znas li mozda ima li jos neka banka osim HPB-a koja uz ulaganje u fondove daje vecu kamtnu stupu na orocenja? |
Citiraj:
Ovako ti je novac uvijek pri ruci i digneš ga isti dan. Ne vjerujem nikome ništa, za 40 godina propadne Rimsko Carstvo kako ne bi fond. Benefiti 3. stupa su ok i to sve stoji, ali reci ti meni tko ti garantira tu lovu za par desetljeća? Nitko. Za banku ovo ne znam, ja sam u Zabi i samo koristim zaba invest preko mbankinga i tu ulažem, povlačim lovu itd. Imam i osobnog bankara pa, kad mi nešto nije jasno, samo odem i popričam :) |
Citiraj:
To je obicna industrija koja "vrti" lovu ali sve svoje troskove tog posla naplacuje od dobiti. Naravno da moraju napraviti nekakvu dobit jer sami sebe isplacuju no isplatiti ce sebe i ako nema realne dobiti. Apsolutno sav rizik ostaje na ulagacu. Novac "u carapi" je realno veca mogucnost i sigurnost u slucaju prilike kakvog aktivnog ulaganja jer je instatno dostupan odmah. Nije preporucljivo ni neku vecu kolicinu novca drzati na tekucem jer danas je banka tu a sutra su vrata zatvorena... Znaci alternativa pasivnom ulaganju je cuvanje sredstava za bilo koje moguce aktivno ulaganje novca gdje takvim ulaganjem i svojim radom dizes vrijednost pocetnog kapitala. Sto se tice cuvanja kune vs euro za sada uopce nema potrebe gubiti lovu na tecajnoj razlici jer je kuna cvrsto vezana uz euro no kako se ocekuje ipak prelazak na euro i postoji velika mogucnost poskupljenja zbog "zaokruzivanja" cijena itd... moze se ganjati kupovina eura ljeti ili kada je kuna dosta jaka naspram eura. Naravno ako neces vrtiti, kopati, istrazivati i gledati u sta ces aktivno uloziti novac kojeg skupljas neki vremenski period a ocekujes da netko drugi za tebe zaradi nesto sa tvojim novcem onda treba biti spreman i to platiti i moliti se zaradi ili moliti se da se ne desi neki novi Agrokor u kojem mirovinski fondovi ili bilo koji vulgaris fond nema svojih udjela u vrijednosnim zapisima itd... Aktivnim ulaganjem i svojim radom oko istoga odgovoran si i ovisis o samom sebi. Ljudi imaju neki visak love i onda ocekuju da se to za xy godina podupla dok sjede u fotelji i racunaju prinos :D Odes na rijeku i bacas mrvice srota u vodu na isto mjesto tjedan dana... riba ce se skupit ko blesava ali neke ce i nahebat u vidu rucka i vecere, ostale ce profitirati uz rizik da nahebu.... |
Zato sam ja i rekao odmah “u carapu”
Prosla su vremena orocivanja, s tim mos kupit orbit zvake danas, a nekad se fino od toga dobivalo A bilo kakvi fondovi koji imaju iole veze s ovom drzavom su valjda rizicniji nego da igram kladionicu na nogometne utakmice Ako imate brdo love kupite eure sad, nema nis pametnije od toga atm |
Uplati u eurski obveznički fond, zarada i na eur i na nekoj kamatici. Novac dostupan kroz 1 dan.
|
burmuz, stari ti je daleko od sljepca. Životna osiguranja su najbolja i najsigurnija dugoročna ulaganja za prosječnog čovjeka. U hr su kamate u bankama za oročenu štednju toliko male da dobiješ za zvake kako kolega kaže. Fondovi su rizični i nitko nema toliko znanja da može garantirat veliki profit, pogotvo prosječan čovjek.
Ja osobno ne vjerujem državi apsolutno apsolutno apsolutno ništa. Trenutno pokušavaju spojit drugi stup s prvim kako bi imali za isplate penzija.. ne vidim kako će se stvari poboljšati jer kad se umirovljenicima krade.. to je zaista znak propasti. Odlučio sam se na životno osiguranje jer time sam siguran da ću pod stare dane imat nešto novaca (štednja), istovremeno sam osiguran i na ozljede i bolesti. Postoje razni programi i treba ciljano tražiti što Vam najviše odgovara. Živimo u vremenu gdje su rizici od kroničnih bolesti sve učestaliji, ljudi preko noći ostaju bez posla i imovine tako da ovaj oblik štednje predstavlja sigurnost u najgorim mogućim situacijama. Problem kod većine ljudi je izdvajati 100, 200, 300, 500 ili više kn mjesečno na 10, 20+ godina. Drugi problem je što bi svi htjeli zaraditi preko noći. Treći je što se ljudi čude kada prije ugovorenog roka žele povući novac te dobiju manju kamatu. Također postoje police za djecu što je također odličan oblik ulaganja. 20 goidna nakon rođenja djeteta, nemaš brige ako odluči upisati fax u drugom gradu ili državi, imaš neku podlogu za plaćanje stanarine školarine i drugih troškova. Također postoje osig. kuće gdje godišnje dođeš na 'tehnički/preventivni pregled', za neke stvari nakon svakih par godina, te Vam mogu otkriti rizik na određene bolesti ili razvoj samih bolesti u ranoj fazi te ih spriječiti. Za mene su osiguranja win-win. Jer si osiguran zdravstveno i materijalno, a u najgorem slučaju osigurana Vam je obitelj u slučaju Vaše smrti. Naravno, treba gledati i na kratkoročna ulaganja, poput fondova, ali isto tako ne treba očekivati brda i doline od njih. edit: sry ako je ovo OT, ali skrećem pažnju i na druge vrste ulaganja/štednje |
a ja se nebi slozio da tim zivotnim osiguranjima
lešinari kao i svi ostali u toj branši kad treba plačat, samo daj daj .. sve ti budemo dali ako budeš trebao E kad ti zatrebas nešto od njih, onda ti počinje veselje Moja majka plačala 15g zivotno osiguranje Slomila ruku, rekli joj .. imate osigurano dobit cete nesto dobila šipak otkazala osiguranje, povrat dobila mnogo manje nego li je platila Da sad ne idem u detalje.. uglavnom bolje da si je stavljala u čarapu.. tako je ispalo |
Nije plaćala policu za ozljede, a očekivala je da će dobit očito desetke tisuća kuna za prijelom. Ako je zbog toga prekinula policu... hmm očito nije znala ni šta si uplaćuje niti što je to uopće. Šteta za prekid, mogla je imat finu kamatu.
|
Pa ako uzmeš neki sigurniji obvezički fond mislim da nemaš nekog problema i rizika - evo pogledaj 2 naša najjača, nisu išli u minus niti za vrijeme svjetske krize, niti za Agrokora.
https://preview.ibb.co/jQkNpT/mirfond.jpg Ako uzmeš da je prinos prosječno 6%, ako uplaćuješ 417kn bez poticaja, na kraju si na uplaćenih 100.000kn dobio 184.000 - minus 18.500 naknade za isplatu i na startu onih 1.200kn upisnine. Zaradio si 64.000kn U slučaju da cijelo vrijeme dobivaš 15% poticaja, ispada da na uloženih 100.000kn dobivaš 211.000 minus 21.000kn naknade za isplati i minus 1.200kn upisnine. Zaradio si 89.000 Znam da nije u kunu točno i da se ovih 1200kn oduzima na početku tako da kamate idu na manju cifru cijelo vrijeme pa je manja zarada, ali... |
na fondove gledam kao kratkoročno ulaganja da novac ne stoji na računu bezveze 'ne aktivan. samo to je lutrija i znanstvena fantastika :)
tko može nek ulozi svugdje po malo |
Citiraj:
Koliko ja znam, ovo s poticajima je fora III. mirovinski stup i tu možeš dići samo 20% iznosa a sve ostalo na rate. Ako se gleda da se to može dići poslije 50 godine ( tako nekako )onda sutra otegneš papke i nikome ništa. Možda griješim ali to je kocka kao da odeš u kladionicu i staviš na više od 3 gola. |
Ako otegnes sutra papke niti od stednje nista, a da li se i ovo moze naslijediti, moze.
Ovo nije zamisljeno da dignes odmah novce i potrosis, vec kao nadopuna mirovini koja ce biti mala.. ako ce je uopce biti. Mozes odmah 30% dignuti. |
Citiraj:
Nakande za isplatu ne mora biti, a ulazna moze biti i 50 kuna (LINK) . Citiraj:
|
Citiraj:
Ovako možeš držati na računu, imaš nešto manje ali imaš realan novac koji ti je na raspolaganju. Da se može dignuti svih 100% prvi bi ulagao u 3. stup. No, svatko ima svoj ukus. Ja sam od onih koji bi najradije da bude bruto plaća pa ti brate vodi reda, kao što je slično u SAD-u. Rješenja su recimo životna osiguranja koja maltene funkcioniraju kao oročenja, kad istekne dobiješ puni iznos. Isto ok alternativa. |
I ja bi radije bruto pa sam uplaćivao, ali ovdje je velika razlika - ne uplaćuješ drugima već sebi, možeš koristiti ohoho prije (50g stvarno nije puno) i novci ne propadaju ako umreš ostanu ženi, djeci... kome god.
To je čisto nadopuna mirovini koja će ionako biti prijeko potrebna, a za štednju ću ionako štediti negdje drugdje. |
Citiraj:
Citiraj:
Na stanu da su udjeli pali skoro na pola do trenutka prodaje od trenutka nasljedjivanja. Neki ne kuze da u ovoj i bar za sada u ovakvoj drzavi, fondovi bilo mirovinski ili bilo kakvi povezani sa firmama ( u vidu obveznica ili dionica ) u hr ili drzavom su cista lutrija, uplatis sedmicu pa ako nesto dobijes super, ak ne uplatis ponovo ;) |
Ako imate viska novaca slobodno se javite, kupimo stroj i radimo. :)
Sent from my EVA-L09 using Tapatalk |
Citiraj:
Mirovinskom fondu apsolutno svejedno. |
Citiraj:
E sad paz drzave sta se novoga dosjetila, u planu je povezivanje osiguravajucih kuca sa mirovinskim fondovima :fiju: Izaso neki clanak na novac.hr. |
kao osobu koja je radila u PBZ banci 5 god. moj osobni savjet ti je da NE ULAŽEŠ U FONDOVE
u ove obične NOVČANE prinos ti je MALI dobiješ mjesečno koju LIPU to ti je ono više fora da nemaš sve novce na tekućem na izvolte EURO FONDOVI su kao "sigurni" pa je ekipa prošle godine izgubila jako puno novaca kad je todorić otišao .... jer su vezali Euro fodnodove za Agrokor i jako puno klijenata je izgubilo novce. Naknadu sredstava su mogli tražiti svi od banke ali naravno to običnim ljudima nisu rekli samo VIP-ovcima oni su dobili naknadu ostali pušiona. Ne zaboravim nikad ljude kojima su uvalili otpremnine u taj fond i preko noći izgubili 10000-20000 kn. ovi drugi BOND I sl. fondovi oni su jako RIZIČNI to ti je kao kladionica možeš dobiti a i dosta izgubiti sve ovisi koliko ti je bitna lova koju ulažeš. Nemoj stavljati životnu ušteđevinu u to. Osobne bankare i općenito Managere u banci nemoj pitati previše o ulaganju jer će ti oni preporučit (čitaj uvalit) ono što moraju "gurati" kako bi dobili "well done" od direktora. Životna osiguranja su ti isto veliko sranje jer staviš dosta novaca u to + moraš svake godine ili mjesečno ovisi kako se dogovoriš ulagati. Ako ti trebaju novci prije onda izgubiš masu . tek predposljednju godinu možeš dobiti onoliko koliko si uložio a tek zadnju dobiješ kao kamate tako da biježi od toga. I šta god otvorio ili šta god želiš pokušati će ti uvaliti neko osiguranje (jer banke imaju dosta provizije od toga više od svojih proizvoda tako da samo to guraju) I svakako OPREZ kada ti nude "jeftino" osiguranje. Zna biti često spačka sa dopunskim osiguranjem kao MEGA popust ako potpišeš na 2 godine mjesečno ti dođe 50kn imaš sve moguće liste sve ti je pokriveno inaće dođe 250kn ... Ono što ti ne kažu jest da ti je PRVA godina 50kn i ako ne OTKAŽEŠ mjesec dana prije isteka prve godine automatski ti se produžuje i 2 godina gdje je mjesečna preplata 250kn a ti ne možeš ništa jer si potpisao već uredno. I ima još masu takvih slučajeva......meni se zgadio takav način rada i uvaljivanja gdje moraš Zahebati ljude pa sam dao otkaz i našao drugi posao |
Citiraj:
Tko ima viška para nek razmisli o otvaranju firme, opg-u ili slično. Onaj tko misli da će kratkoročnim ulaganjem u fondove ili nekim oblikom štednje zaradit masu para 'preko noći', grdo se vara. To ne postoji.. Zato sam isključivo spomenuo životno osiguranje kao najbolji oblik štednje, ali duugoročni. I ako ne gledate dugoročno... nemojte to ni uzimat. |
Citiraj:
Svaka čast na ovako iskrenom postu. :respekt: |
@vcendaki
Kratko pitanje, doduse OT: Dobrovoljni mirovinski fond? (nije kratkorocna zarada, nego dugorocno) Imam ugovoren vec nekoliko god, relativno malo uplatim mj. Koliko se zaista isplate, jer na kraju cifra koja se dobije kada se ode u mirovinu je poprilicno veca od ulozenog. Samo sto u to ne racunaju inflaciju. Moze li o tome ikakav tl;dr? (i da, meni su nedavno isto mislili uvalit osiguranje pa sam srecom odbio) |
Nisam dovoljno kompetentan da bi ti odgovorio dobro na pitanje o mirovinskim fodovima jer sa njima nisam previše radio pa nebi htio da te usmjerim na krivi put.
Moj savjet ti je da pitaš gdje i u šta se ulažu ti mirovinski fondovi jer imaš pravo na tu informaciju. Jer ono što si ti sam "izgooglaš" vjeruj mi doči ćeš do boljeg zaključka nego da pitaš djelatnike u banci. Ili neka ti daju brojeve od osoba koje rade u investiranju i sa investicijskim fondovima pa da ti objasne u šta ulažu i zašto ulažu tamo jer imaš pravo na to znanje. Jer opčenito kamate na sve su jako male i još je tu porez tako da opčenito u Hrvatskoj nažalost svaki oblik štednje je neisplativ |
Citiraj:
Da su bar svi bankari tako iskreni :D :respekt: |
Hvala na pohvali
ali još je stanje dobro vjeruj mi da se radi na tome da ćemo mi bankama plačati kamate što držimo novac kod njih. što više novaca imaš kod njih to više plačaš mjesečnu naknadu ako imaš uloženo u neke njihove fondove, oročeno onda češ imati popust. Jer bankama ne igra uloga da novci samo stoje na računu pa druže ako nečeš plačati drži si novce ispod jastuka nek ti ih netko ukrade |
Zna li netko da li su depoziti u investicijskim fondovima zaštićeni od strane DAB-a ili samo novac na tekućim, štednim i deviznim računima?
|
Nisu zaštićeni.
|
Citiraj:
Da, država daje poticaje od max 750kn godišnje ako uplatiš 5k, ali dobri prinosi su zamaskirani ogromnim feeovima, plus šta su ti fondovi očajno vođeni. Isto tako, kad zafali para u I. i II. stupu, mogu ti zapljenit to, iako je dobrovoljan i "tvoje pare". Ako koga zanima, imam nešto iskustva i s domaćim i stranim fondovim, pitajte. |
Kak ti mogu zapljenit? To je zakonski regulirano, po tome bi se moglo reći da ti mogu zapljenit novce na tekućem, štednju itd.
|
Citiraj:
Kaže nešto u stilu "u slučaju izvanrednih okolnosti država može raspolagati sredstvima". E sad, to obično znači neko žešće sranje ala Venezuela, al ja ovim našim smećima ne vjerujem ništa. Ako recimo se tako nešto desi, teško će doć do mog računa na u stranoj banci. |
Što preporučuješ za mirnu štednju sljedećih 10-20 godina? Meni se obveznicki fondovi čine dobri za to. 2-3% kamata godišnje, stabilno, nema +10% pa onda -10% skokova.
|
Citiraj:
Dalje računaj na svakih 10ak godina, više u obveznice, manje u dionice. Velike, sigurne firme s dobrom dividendom su isto dobra opcija. Nakupiš dovoljno dionica, imaš dodatni prihod od dividende. Ako se ne razumiješ baš, samo ubacuj pare u neki veliki index fond; recimo https://www.ssga.com/en/products/Pro...etail/SPY.html ili https://investor.vanguard.com/etf/profile/VOO Bilo što veliko i vezano za jake firme je ok. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Naravno to je SAD trenutno tako a za 5, 10 ili godinu dana mogu on to ukinuti kao i ostale poticaje koje polako ukidaju. Na stambenu stednju je nekad bilo 1250kn godisnje pa je od nedavno bilo 500kn i mislim da su sad prije kojih mjesec dva na sjendici vlade smanjili na 50-70 kn godisnje ili tako neku simbolicnu cifru. |
Citiraj:
Ne razumijem se, i ne želim razumiti. :) Ako gledam taj SPY fond, zadnjih 5 godina je imao prinos od 13,70%, dok je npr. domaći Erste Adriatic Bond imao 21,39% I dalje mi ti obveznički fondovi izgledaju najbolje, ne rastu puno, ali niti ne padaju kada krene nizbrdo. |
Citiraj:
A ovime trenutno rješavaju isplate kod penzija i ko zna šta još. |
Iz III. mirovinskog fonda ti se ne isplačuju mirovine sadašnjim umirovljenicima, a ako, tj. kada smanje DPS se može prestati uplaćivati novac i ostane ti koliko si do tada uplatio.
|
Znam, ali ne vjerujem ja njima ništa.
Isto kao i novac koji se uplaćuje za zdravstveno, dvije trećine tog novca naše bolnice nisu ni vidjele.. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 18:23. |