PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Gaming (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=38)
-   -   F1 2012 (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=236053)

Brko 13.09.2012. 20:31

Evo mojih dojmova nakon 5 utrka (1 easy, 2 medium, 2 hard) :D Netko je napisao da nije puno bolje od 2011... je, puno je bolje. Drastično bolje. A kao poznavaoc sporta i problematike, valjda se moje mišljenje može uvažiti :D :D :D hahahaha...

Po sljedećim stvarima:

- grafika je puno oštrija, nema zrcalnog efekta na bolidima i bolje nisu "isprane" pod određenim kutevima kako su bile na 2010 i 2011.

- KERS i DRS se osjete više nego u 2011, pogotovo KERS. osjeti se na ubrzavanju, čak je i vizualno/zvučno bolje implementiran. DRS-om se dobije popriličan boost, kako vlastiti tako i od protivnika. i kod DRS sa nema vrludanja kao u 2011, ako se malo cimne volan, bolid se dosta zabaci.

- AI je nešto pametniji, bolje blokira, a još bolje overtake-a. također, nema više da na medium težini možeš nadoknaditi 3 sekunde u jednom krugu, kao u 2011.

- car handling je realniji. understeer i oversteer se jebački osjete ako se bolid postavi na low downforce. visoke pasice predstavljaju opasnost od okretanja ako se jebački zajaši na nju.

- sudački AI je još pametniji od lanjskog, ne kažnjava svaku glupost i svaki dodir, ne kažnjava prelazak preko pasice sa 2 kotača, čak ni u Qualy lapu. sami sudari u utrci su relativno dobro kategorizirani. kao da igra kuži namjeru, tako da me od 10 namjernih udaranja i izguravanja van staze kaznila svih 10 puta, 2 puta čak i direktnom crnom zastavom (DSQ), a od 12 sudara "slučajnih", popio sam 10 sekundi 7 puta.

- GUI naravno i dalje nije orginalni sa TV-a i vjerojatno nikad neće ni biti, ali je puno oku ugodniji i ljepši nego 2010/2011.

- zvukovi su puno realniji nego u prethodnoj igri, pogotovo udarci, cviljenje guma...itd itd...

- odličan dodatak je Test Drive Academy ili kako se već zove. Tutorial za one koji nisu igrali F1 od recimo Playstationa ili Nintenda 64, koji su svijet F1 počeli tek otkrivati.

Suma summarum - veliki napredak u odnosu sa F1 2011, koji nije bio nešto veliki pomak sa 2010. Codemasters je zbilja na odličnom putu sa F1 serijalom. Što se mene tiče, ocjena 10/10, barem što se demo-a tiče. Hoće li još biti nešto sakriveno u full igri, ćemo vidimo.

1v@n 13.09.2012. 21:34

Uspio sam završiti 1. na hard. Nije teško nakon dobrog starta i izlaska iz prvog zavoja.
Ostaje samo čuvanje pozicije od napada koji AI-u omogućava DRS. Očekivao sam da će biti agresivniji, ali samo se Hamilton odlučio na sve ili ništa i završio u pijesku :) Izgleda da je AI profiliran za svakog vozača posebno.

Malo sam razočaran težinom na hard, ali vjerujem da to samo nisu stavili u demo radi igrivosti.

Yas Marina po kiši je fenomenalna. Gume bacaju različito gustu maglu ovisno o brzini, čak se primijeti razlika u veličini kapi koje lete s guma. Čak i ostaju na bolidu u većim kapima pri manjoj brzini dok se pri većoj razliju.
Malo više proklizavanja i understeera nego na suhom, ali opet premalo za tu brzinu i uvjete.

MAGARAC 13.09.2012. 21:50

Citiraj:

Autor Drug Brko (Post 2234582)
Evo mojih dojmova nakon 5 utrka (1 easy, 2 medium, 2 hard) :D Netko je napisao da nije puno bolje od 2011... je, puno je bolje. Drastično bolje. A kao poznavaoc sporta i problematike, valjda se moje mišljenje može uvažiti :D :D :D hahahaha...

Po sljedećim stvarima:

- grafika je puno oštrija, nema zrcalnog efekta na bolidima i bolje nisu "isprane" pod određenim kutevima kako su bile na 2010 i 2011.

- KERS i DRS se osjete više nego u 2011, pogotovo KERS. osjeti se na ubrzavanju, čak je i vizualno/zvučno bolje implementiran. DRS-om se dobije popriličan boost, kako vlastiti tako i od protivnika. i kod DRS sa nema vrludanja kao u 2011, ako se malo cimne volan, bolid se dosta zabaci.

- AI je nešto pametniji, bolje blokira, a još bolje overtake-a. također, nema više da na medium težini možeš nadoknaditi 3 sekunde u jednom krugu, kao u 2011.

- car handling je realniji. understeer i oversteer se jebački osjete ako se bolid postavi na low downforce. visoke pasice predstavljaju opasnost od okretanja ako se jebački zajaši na nju.

- sudački AI je još pametniji od lanjskog, ne kažnjava svaku glupost i svaki dodir, ne kažnjava prelazak preko pasice sa 2 kotača, čak ni u Qualy lapu. sami sudari u utrci su relativno dobro kategorizirani. kao da igra kuži namjeru, tako da me od 10 namjernih udaranja i izguravanja van staze kaznila svih 10 puta, 2 puta čak i direktnom crnom zastavom (DSQ), a od 12 sudara "slučajnih", popio sam 10 sekundi 7 puta.

- GUI naravno i dalje nije orginalni sa TV-a i vjerojatno nikad neće ni biti, ali je puno oku ugodniji i ljepši nego 2010/2011.

- zvukovi su puno realniji nego u prethodnoj igri, pogotovo udarci, cviljenje guma...itd itd...

- odličan dodatak je Test Drive Academy ili kako se već zove. Tutorial za one koji nisu igrali F1 od recimo Playstationa ili Nintenda 64, koji su svijet F1 počeli tek otkrivati.

Suma summarum - veliki napredak u odnosu sa F1 2011, koji nije bio nešto veliki pomak sa 2010. Codemasters je zbilja na odličnom putu sa F1 serijalom. Što se mene tiče, ocjena 10/10, barem što se demo-a tiče. Hoće li još biti nešto sakriveno u full igri, ćemo vidimo.

Ja bi reko kontra. 2011 je bio napredak u odnosu na 2010 a u ovom su vise "kozmeticke" naravi. Naravno da ce se bolidi drugacije ponasat, pogotovo KERS ili DRS koji su friske tehnologije i napreduju iz godine u god.
Kaznjavaju se dodiri cak sam dojma da i vise neg prije a ni u 2011 na Monzi nije bilo kazanjavanja zbog pretjeranog rezanja kao na nekim drugim stazama, tak da ne znam koliko je mjerodavna Monza za to. Realnost zvukova nebi komentiro jer nisam nikad cuo F1 u zivo, pogotovo ne iz kokpita sa F1 kacigom na glavi (zaboravih da vas ima sto igrate i iz drugih perspektiva).

Brko 14.09.2012. 06:21

Citiraj:

Autor MAGARAC (Post 2234620)
Ja bi reko kontra. 2011 je bio napredak u odnosu na 2010 a u ovom su vise "kozmeticke" naravi. Naravno da ce se bolidi drugacije ponasat, pogotovo KERS ili DRS koji su friske tehnologije i napreduju iz godine u god.
Kaznjavaju se dodiri cak sam dojma da i vise neg prije a ni u 2011 na Monzi nije bilo kazanjavanja zbog pretjeranog rezanja kao na nekim drugim stazama, tak da ne znam koliko je mjerodavna Monza za to. Realnost zvukova nebi komentiro jer nisam nikad cuo F1 u zivo, pogotovo ne iz kokpita sa F1 kacigom na glavi (zaboravih da vas ima sto igrate i iz drugih perspektiva).

Čuj, svatko ima svoje mišljenje. Meni je igra fenomenalna, tako da ću i 2010 i 2011 lijepo poterat sa kompa i imati ću samo ovu :D
KERS i DRS na pravim bolidima se nisu mjenjali. i dalje jednako traju, a i dalje je boost isti, barem što se KERS-a tiče. Kao što rekoh, sada je to dosta bolje prezentirano u igri. DRS je također dorađen što se tiče real F1, tako da je tu razumljiv pomak i u igri.
Uostalom, kad izađe igra, možeš pogasiti kazne za udaranje, a ostaviti recimo za rezanja šikane, ako te to toliko smeta.

Na kraju krajeva, to je video igra, nije niti simulator niti testni program nekog od timova. Video igra i naravno da ne može biti identično pravom utrkivanju. Ali što se tiče dočaravanja, najuvjerljivija do sada je 2012.

hrcfaca 14.09.2012. 14:15

Evo i mojih dojmova.

bolje mi je u odnosu na 2011 grafika, zvuk i AI
A lošije mi je kers koji kad gledam onboard snimke nema toliki učinak, svaki dodir te kažnjava.
I naravno ono što stalno tupim, a to je žao mi je što već treću godinu za redom nema original brojača okretaja.

Brko 14.09.2012. 14:22

Citiraj:

Autor hrcfaca (Post 2235057)
I naravno ono što stalno tupim, a to je žao mi je što već treću godinu za redom nema original brojača okretaja.

neće ih bit ni 10. godinu za redom dok ne otkupe od Bernija i ta prava...

Nacki 14.09.2012. 14:36

po ovome sto vidim igra je bolja nego 2011.
moram si konacno nabavit novi volan (trenutni je oso u 3pm nakon sto je bratic vozil), jel imate neku preporuku?

Mr.Ex.President 14.09.2012. 18:42

Zavrtija koji krug, ovako na prvu mi grafika i zvuk izgledaju bolje, za gameplay bi ipak pričekao malo konkretnije igranje u odnosu na ovo limitirano šta pruža demo, plus šta očekujem i ispeglaniji proizvod.
Inače meniji i kretanje kroz njih su standardna katastrofa, ali ne samo u F1 koliko u svim novim igrama, ne znam čemu takav konzolaški pristup gdje se kompletan izbornik svode na lijevo-desno do iznemoglosti:stoopid: Morsku bolest dobijem dok ne iznavigam gdje sam odlučio doć...

Brko 15.09.2012. 11:21

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 2235234)
Inače meniji i kretanje kroz njih su standardna katastrofa, ali ne samo u F1 koliko u svim novim igrama, ne znam čemu takav konzolaški pristup gdje se kompletan izbornik svode na lijevo-desno do iznemoglosti:stoopid: Morsku bolest dobijem dok ne iznavigam gdje sam odlučio doć...

ovo se slažem, ali to je postalo normalno za sve novije igre. Pogledaj PES serijal, Dirt3... pa popizdiš dok se sve izreda dok kreneš vozit :D ali čini mi se da je ono loadanje kraće nego u 2011.

C.J.B. 15.09.2012. 11:37

Steta sto je fizika previse arkadna, cak i sa svime off.
Sve ostalo je na mjestu i svida mi se globalno gledajuci, ali nadao sam se da ce uzitak i zahtjevnost voznje biti na visem nivou.
Ne znam kakva je mogucnost modanja igre, ali ako bude koji dobar gameplay mod bit ce zabavno igrat.

Izet Fazlinovic 15.09.2012. 12:55

Citiraj:

Autor C.J.B. (Post 2235561)
Steta sto je fizika previse arkadna, cak i sa svime off.
Sve ostalo je na mjestu i svida mi se globalno gledajuci, ali nadao sam se da ce uzitak i zahtjevnost voznje biti na visem nivou.
Ne znam kakva je mogucnost modanja igre, ali ako bude koji dobar gameplay mod bit ce zabavno igrat.

I meni se ponaša kao da su pomagala na ON a ne OFF.

Nacki 15.09.2012. 13:05

sa tipkovnicom mi je ubojstvo igrat
frend mi je posudil đojstik pa je malo bolje, ali svejedno mi je precudno
kak je s volanom? jel bolje neg na 2011 ili gore?

hrcfaca 15.09.2012. 18:37

Citiraj:

Autor Nacki (Post 2235609)
sa tipkovnicom mi je ubojstvo igrat
frend mi je posudil đojstik pa je malo bolje, ali svejedno mi je precudno
kak je s volanom? jel bolje neg na 2011 ili gore?

Gle ja igram s volanom, meni je nemoguce igrat s tipkovnicom!
Inace ovu f1 mi je puno teže igrat nego 2011 recimo kroz parabolicu mi redovito bolid proklizava!
Ali moje mišljenje da se f1 neda "ljepo" igrat!

tibia22 16.09.2012. 14:42

Kako u demou stavit drugu stazu da nije samo Monza i kako da namjestim vrijeme da je kisa, ako se uopce moze ?

1v@n 16.09.2012. 21:21

Imaš onaj driver training ili kako se već zove. Kad to završiš, ostaje ti nekakav free drive dry i free drive wet s McLarenom u Yas Marini.

tibia22 16.09.2012. 21:28

Citiraj:

Autor 1v@n (Post 2236453)
Imaš onaj driver training ili kako se već zove. Kad to završiš, ostaje ti nekakav free drive dry i free drive wet s McLarenom u Yas Marini.

Aha, hvala, idem isprobat :D

tibia22 16.09.2012. 21:48

Evo, odigrah :D
Uf kako je zajebano po kisi, udjes u zavoj samo malo prebrzo, malcice previse ili premalo skrenes pa pritisces izmjenicno lijevo i desno da uvatis ravnotezu i odma te zavrti, ovo mi se nikako prije nije dogadjalo, u jedanaestici sam po kisi vozio normalno ka da je po suhom :D

Ako ovoga stvarno u 2011 nije bilo, onda se mora priznat da je ovo veliki veliki napredak :D

Goranbm 16.09.2012. 23:27

Uf jedva čekam igru da izađe :)

>>>KUKY<<< 16.09.2012. 23:30

Meni je krivo sto je fizika nekako pojednostavljena u odnosu na 2011.
2010 na tom polju je bila slaba pa je nasljednik bio dosta bolji. I sad , razocaranje.... Mozda zato sto je demo hm, hm?

Brko 17.09.2012. 07:01

Demo ili ne demo, mene veseli to što će biti dodatnih stvari, tipa "Champions mode", gdje će se utrkivati sa prvacima (Schumacher, Alonso, Raikkonen, Hamilton, Button, Vettel) u uvjetima utrka koji njima odgovaraju. To će biti milina ako su im AI u tom modu nabrijali :D

aski 17.09.2012. 08:46

Nisam stavljao Demo jer cekam jos par dana da izadje full verzija, ali koliko vidim bit ce igra prva liga :)

2011 je bila groman korak naprijed, jedva cekam da probam ovu novu.

Igram zadnja 2-3 mjeseca na volanu i pitam se zasto mi je do tad skupljao prasinu :D

Goranbm 17.09.2012. 10:29

Imate preporuku nekog jeftnijeg volana a da nije neki crap :D

Michel 17.09.2012. 16:39

ferrari gt exp 3 in 1 :) jako solidan jeftini volan sa iznimnom kvalitetom po cijeni.

hrcfaca 17.09.2012. 21:13

Citiraj:

Autor Goranbm (Post 2236835)

Evo iskreno nisam ti neki expert u pitanju volana, ali imam već 10 godina logitech wingman force fadback. i prezadovoljan sam s njim još i dan danas, naravno novog u dučanu mislim da ga je nemoguće nači, ali možda nešto upecaš preko oglasa.

Mr.Ex.President 17.09.2012. 21:29

Citiraj:

Autor tibia22 (Post 2236480)
Evo, odigrah :D
Uf kako je zajebano po kisi, udjes u zavoj samo malo prebrzo, malcice previse ili premalo skrenes pa pritisces izmjenicno lijevo i desno da uvatis ravnotezu i odma te zavrti, ovo mi se nikako prije nije dogadjalo, u jedanaestici sam po kisi vozio normalno ka da je po suhom :D

Ako ovoga stvarno u 2011 nije bilo, onda se mora priznat da je ovo veliki veliki napredak :D

lijevo-desno izmjenično? To tipkovnica?:D

Igra po kiši je prezahtijevna, rekao bi čak da je skoro zahtjevna koliko i punokrvna simulacija, za razliku od suhog. Svaki, ali ama baš svaki krivi pokret završi izletom sa staze. Ako previše paziš vrijeme bude nikakvo (na najvišoj razini težine naravno), ako imalo riskiraš, letiš svuda, treba baš odvozit jebeno izbalansiran krug za napravit nešto, a takvo što je moguće na kvalifikacijama, ali u utrci, teško, jako, jako teško, pogotovo ako igraš 50% ili 100%.
Sve u svemu, koliko god kiša prekrasno izgledala, a stvarno grafički izgleda fantazija, toliko mi se zgadila jer nikako napravit neki rezultat:D

Jednu jedinu utrku san odveza kako tako, Kinu, starta 4. završija 3. ALI vozija san samo 3 kruga (a obično vozin i 20 il 50, ponekad i 100%), bez boksa, bez ičeg, luzerski i kalkulantski, što se vidi i po vremenu;
http://i89.photobucket.com/albums/k2...07-60-Kina.jpg

>>>KUKY<<< 17.09.2012. 23:39

Citiraj:

Autor Goranbm (Post 2236835)

A neznam sta ti je jeftino, al da sebi uzimam uzeo bih driving force GT. dodje 800 kn, ima motor od g25, i malo losije papucice. Ako ti je 800 kn previse nebrini ima nas jos :D

tibia22 18.09.2012. 14:13

Citiraj:

Autor Mr.Ex.President (Post 2237408)
lijevo-desno izmjenično? To tipkovnica?:D

Igra po kiši je prezahtijevna, rekao bi čak da je skoro zahtjevna koliko i punokrvna simulacija, za razliku od suhog. Svaki, ali ama baš svaki krivi pokret završi izletom sa staze. Ako previše paziš vrijeme bude nikakvo (na najvišoj razini težine naravno), ako imalo riskiraš, letiš svuda, treba baš odvozit jebeno izbalansiran krug za napravit nešto, a takvo što je moguće na kvalifikacijama, ali u utrci, teško, jako, jako teško, pogotovo ako igraš 50% ili 100%.
Sve u svemu, koliko god kiša prekrasno izgledala, a stvarno grafički izgleda fantazija, toliko mi se zgadila jer nikako napravit neki rezultat:D

Jednu jedinu utrku san odveza kako tako, Kinu, starta 4. završija 3. ALI vozija san samo 3 kruga (a obično vozin i 20 il 50, ponekad i 100%), bez boksa, bez ičeg, luzerski i kalkulantski, što se vidi i po vremenu;
http://i89.photobucket.com/albums/k2...07-60-Kina.jpg

Nazalost da, na tipkovnici san :(
Sta se tice drugog djela posta, ja ni na suhom ne mogu zavrsit utrku ako nije na easy, doduse nije da san ikad to previse igra, al svaki put kad bi proba ili bi mi formula odletila u picku materinu ili bi ja da mi ne odleti, toliko sporo usa u zavoj da bi me u jednon krugu prestiga i zadnji -.-..
I jos malo prije ulaska u zavoj, ako mi nema onih linija sta mi pokazuje na koju stranu da iden, vanjsku ili unutrasnju - ja to sam neman pojma i tu odma izgubin prednost (ako je uopce iman :D)

I zna neko kad bi full treba izac, sad ovih dana ?

ExtremePower 18.09.2012. 18:55

Vani, već u postupku nabave :chears:

tibia22 18.09.2012. 19:21

to to ^^

aski 19.09.2012. 16:27

Instalirao sam igru i odmah je bolji ugodjaj.

Ali nesto me muci. Normalno usporim za zavoj (igram na volanu) i skrene mi dobro u pocetku i onda kurac, samo ode ravno tj. kao da ne moze skrenuti kako treba. E sad me zanima je li se to jos nekome dogadjalo ili samo meni? Jer nekako mi se nerealno cini da za neke srednje zavoje moram previse usporiti tako da ne vjerujem da moze biti do igrivosti... :D

D.O.M.I. 19.09.2012. 17:29

Igram na Logitech Chillstream gamepadu i primijetio sam istu stvar - otežano skretanje. Neznam je li riječ o nekoj greški ili je jednostavno napravljeno tako te traži više privikavanja.

aski 19.09.2012. 21:05

Citao sam upravo na Codemastersovom forumu i vidim da se ljudi takodjer zale.

Na tipkovnici mi se iskreno ne da igrati. Odvratno mi je kad na volanu kroz primjerice Eau Rouge prodjes s milimetarskim pomakom i odes van staze, a kroz recimo sikanu na kraju ravnice nakon tog zavoja moras presaltati u drugu brzinu i pipkati gas kao da se vozis po kisi. Jadno :(

Mislim da slijedi uklanjanje igre s kompa.

Nacki 19.09.2012. 21:16

na medium je na tipkovnici donekle igrivo, hard je predaleko i zavrsavam poslije HRT-a, prelose :D
s gamepadom na medium mogu igrat konkurentno, dakle, nekog cak i mogu pretec, hard je i dalje hard
kaj se tice filinga i proklizavanja, ja sam se nakon par sati igranja naviknul na to da nemrem s tipkovnicom/gamepadom postizat prava vremena, ali sam se naucil kak da se ne izvrtim

aski 19.09.2012. 21:43

Mijenjam misljenje :D Ipak treba malo vise cimati auto prije zavoja i u samom zavoju.

Monza za sad 1:25.384m Singapur 1:46.xxx Jbt. nije ni na F1 2011 realno kad u Singapuru vozim 1:31.9xx

Grafika i zvuk su brutalno bolji. Kako je vec Brko rekao, nema jakog jahanja pasica, inace ode u 3 pm :D

tole_ 19.09.2012. 21:46

@aski Probaj promijeniti Override input device type na volan, vidim da pomaze nekima.

aski 19.09.2012. 21:53

To sam odmah stavio, cim sam instalirao igru. Tako sam igrao na F1 2011.

Steering linearity staviti obavezno na 50. Steering saturation na 25. Bar meni tako najvise odg. Force feedback on, iskljuciti efekte okoline, wheel weight na 50 i to ja manje vise to.

croi1 19.09.2012. 22:33

Ako trebate povoljno CD Key javite se u inbox ;)

HCS 20.09.2012. 02:26

Koliko frameova dobijete u benchmarku? Meni sve na ultra AA do ibera, 80 average, odlicno je optimizirana.

Brko 20.09.2012. 06:12

Career mode je opet za popizdit. Utrka je minimun 25% race distance... dakle, nema šanse da će se taj mod završiti za tjedan dana. Dnevno max 2-3 utrke... bezveze. Trebali su ostaviti opcije kao u 2011: 3 laps, 10%... a ne da je namanje 25%, pa ispizdiš.
Ali zato mi je Challange odličan, ovo što smo igrali u Demo verziji igre di preuzimaš bolide od rivala koje si odabrao. tu se vozi 5 krugova.

HCS 21.09.2012. 14:57

Hm, ima li tko bug da se kamera nakon flashbacka shebe? Izricito kad vozim u pticjoj perspektivi, i to na nacin da se okrene naopako, presmijesno :lol2:, ali iritantno jer poslije vise nemogu koristiti taj view.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:27.