![]() |
Vjerojatno fractal, al uvijek u anteca možeš stavit dampening :)
|
Di ima za ubost dampening
|
Bilo je u Linksu baš tvornički, no mislim da sad više nema. Uvijek ti ostane spužva kao alternativa, iako vjeruj, nije to nikakav poseban materijal ni u CM, a bome ni u Fractalu. Ubačen je sloj spužve i to je to. Takvu spužvu imaš za kupit u malo boljim trgovinama koje se bave opremom za glazbu.
Ako ti nije strano naručivanje izvana, izbor ti je puno veći, treba samo guglati malo. Da negovorim kako imaš par proizvoda i firmi koje se bave baš tim. Spominjane su i ovdje na forumu, pa malo potraži. S tim da ti je jasno naravno da ni taj dampening nije svemoguć, al sigurno bi ti pomogao da malo utišaš zvuk zavojnica i motora diskova. |
Ma zaboravi te spuzve u kucistu, to su marketing trikovi.. taj sloj je toliko tanak, da ako utisava bilo sta su samo izrazito visoke frekvencije, tako da ti buka moze biti samo "dublja" ali tise nesto nece biti..
Bilo bi ti tise jedino da zavtoris nekako gornji otvor na kucistu umjesto venta.. |
Pa gore ni nemam vent.samo rupu koju bi isto tako htio zatvorit sa spuzvom.vidio sam u kauflandu onaj filc samoljepljivi.znam da se filc stavlja u zvucnike pa reko mozda to nije lose.jako je cvrst a debljine nekih mozda 5mm
|
Srle22, i kakvo je kućište, nakon što je već prošlo par dana? :)
|
Citiraj:
|
Eto i ja kupih dotično kućište. Sve divno i krasno osim što mi prednji plastični dio ne izgleda najpouzadnije ali dobro. Imam problem sa vibracijama wd greena?! jer bez obzira što je oko šarafa guma on se i dalje pošteno čuje. Koliko vidim da nisam jedini sa tim problemom. Probao sam šarafe i otpustit i skroz stegnut ali isto. Jedino što mislim da je pametno napraviti da se šarafi maknu i da se na taj gumirani dio stavio ona deblja dvoslojna traka s kojom disk nebi nigdje letio ili možda nešto staviti ispod nožica od cijelog kaveza?
|
mislim da je problem što cijeli taj slide mehanizam na kojem je zašarafljen disk ima lufta unutar kućišta. Probaj na klizne staze staviti izolir trake pa probaj da li se onda bolje čuje tj da li je tiše. Mislim da je u tome problem.
|
Pametno, budem i to isprobao.
|
Citiraj:
|
maknio šarafe sa diskova i kaveza, naljepio ove "padove" sa bokova(između rupa) da se nigdje nemiče i na rupama od kaveza i to je to.
http://www.tesa.at/imedia/900/190690...mode:exact.jpg |
Citiraj:
Inace, neko me je pitao za utisak o kucistu. Samo reci pohvale. Ventilatori su tihi i efikasni. Ja sam dodao napred jos jedan vent od 140mm i drzim sva tri preko fan kontrolera na 5V - uopste se ne cuju, a provetrenost je odlicna. Jedina zamerka sa moje tacke gledista je sto se donji filter za prasinu vadi sa zadnje strane kucista pa moram pomerati celo kuciste da bih skinuo i ocistio filter. Mislim da bi bilo mnogo prakticnije da se filter vadi sa bocne strane. No, to je zaista sitnica u odnosu na sve dobre osobine ovog kucista. |
Ja sam prezadovoljan s kučištem :) imam ga već 3 mjeseca negdje i nemam mana..samo sam lijen tu i tamo izvuc van filtere prašine xD
|
Uzeo sam R4 prije neka 4 mjeseca. Od samog pocetka audio ulazi na front panelu su mi se cinili ocajne kvalitete ali to sam zanemario. Danas odjednom ukljucim slusalice kad ono nista, nisu detektirane. Mikrofon ulaz uredno detektira. Vec se osjeti da je ulaz za slusalice daleko "labaviji" od ovoga za mikrofon i da bi slusalice proradile potrebno je gurnuti jack do kraja i gurati u stranu dok se ne pojavi "you just plugged a device into the audio jack" poruka i cim pustim jack odmah je unplugged ali slusalice nastavljaju raditi. Sto sada, reklamirati kuciste ili nekakvo diy rjesenje? Kako uopce funkcionira ta detekcija?
|
Citiraj:
|
nemam problema s vibracijom diska, ali sam primjetio vibracije koje stvaraju 2 prednja venta, jedan je fractal koji je došao s kućištem, drugi ac istih dimenzija. problem sam riješio tako da ne "ukopčam" kavez za ventove na predviđeno mjesto, nego ga ostavim da "visi" u zraku. prednja rešetka ga drži, a ne prenosi nikakve vibracije jer nije fiksirano.
|
Imam dotično kučište s 3 venta (2 naprijed, jedan iza) i jedim HDD cageom za 3 diska. Izgleda slično ovome http://i.imgur.com/uxcEBwh.jpg
E sad, kako bi poboljšao airflow, mislio sam izbacit taj HDD cage i stavit HDD + ssd u 5,25 cage uz pomoć ovako nečeg http://i.imgur.com/OSphH5x.jpg. E sad, dal je to pametno, tj dal će se HDD previše pržit bez ventilacije? :D HDD bi bio 2tb wd green. |
Citiraj:
|
Pa ne znam, zato pitam. Vidim da su ljudi dosta podijeljeni oko hlađenja HDD-a, a ne bih se previše igro s novim HDDom.
Dva sadašnja wd blue koja imam su durala 8 godina u kučištu bez ventova, pa sve ok, al totalno drugačija konf. Ništ, mislim ili gurnut unutra, pa gledat temp ili nać neko drugo rješenje... Suspendat ispred prednjih ventova možda |
Citiraj:
Skroz maknuti ventilaciju - ja ne bih, posebno ako nemaš malo jaču ventilaciju iza. |
Citiraj:
Budem probao hdd nekom metodom namontirat na mjesto gdje je trenutno hdd kavez, pa će se i hladit i neće štopat flow |
Citiraj:
K tome, baš sam doma gledao, Fractal ima "propuh" za dovoljnu količinu zraka. Ako uspiješ namontirati bez cagea, OK. |
A da staviš vent na pod kućišta i ostaviš kejđ di je.Jel ima pozicija za montiranje?
|
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Kako to točno HDD cage u tom kućištu "štopa" airflow? Ajmo malo uključiti vijuge i rezimirati razmještaj komponenti i ventilatora. Dakle, naprijed imaš dva komada. Gornji ima funkciju uvlačenja sviježek zraka i upuhavanja istog preko grafičkih kartica (naravno kada je HDD cage ovako postavljen, sa samo 3 mjesta) i jednim dijelom preko ostatka ploče i malo po ramovima! Doljnji sa 75% svoje površine puše po HDD-ovima a sa 25% ubacuje dodatni zrak u kućište. Iza HDD cage-a se nalazi šta? Napajanje, koje ima svoje hlađenje ako je okrenuto kako je predviđeno, ukoliko je napajanje recimo pasivno ili ima opciju da mu vent ne radi onda ga se okrene otvorom prema gore i tada on dobiva djelomično hlađenje od onog gornjeg venta, a nikako ovog doljnjeg. I na kraju imaš vent koji je straga i koji izvlači vrući zrak van. Dakle kakav točno flow ti štopa HDD cage postavljen u ovoj konfiguraciji? Da ne misliš da samo lupetam praznu slamu, ovo je moj setup; https://i.imgur.com/tzZMGlH.jpg samo sada nema ovog doljnjeg venta nego sam stavio još jedan naprijed da puše po HDD-ovima! ;) |
Pa onda imamo dosta sličan setup, kao da gledam svoj :D. I meni je tako trenutno postavljeno. Mogu reć da je komp prodisao od kad sam dodao treći vent.
Danas sam malo prtljao i samo sam maknuo ove dve plastične ploče koje služe za dodatni cage. Dok dođe novi hard, vidjet ću dal ću uopće micat taj manji cage, jer mi se i neda nakon kablovanja opet sve sređivat, a temperature su ok. Al eto, recimo da nema hdd cagea ipak se više svježeg zraka dobiva prema matičnoj i grafičkoj kak god okreneš, a i tu je neka moja želja da je unutrašnjost manje zakrčena :) |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:49. |