![]() |
Citiraj:
|
Nema tog softwarea koji sam ja kupio a da ga nisam prije koristio cca godinu dana crackanog. U ovome trenu mogu reci da na kompu imam 99% legalnog softwarea, jedan alat testiram (imam crackan).
Masa softwarea se da kupiti povoljno, OEM lic sa novim racunalima su tu naravno obavezne. Cak i ta licenca je podosta "transferabilna" jer kod kupnje novih djelova racunala microsoft ce vam telefonski opet aktivirati licencu. Naravno, vi cete reci da ste zamjenili pokvareni disk ili slicno. Office takodjer imam preko home use programa, mada tko nema te prilike uvijek moze sa novim racunalom nabaviti OEM office isto za "prihvatljivu" cijenu. Sto se tice linuxa u bilo kojoj kombinaciji a da uz to nije ukljucen enterprise support mi je smijesan. Uz to mnogi LOB alati pisani su za Win okruzenje, nisu to samo office i outlook. Masa je to ulaganja a nakraju se zavrsi na borbi sa vjetrenjacama. P.s. Zasto stavljati novi Exchange kada stari radi, to necu ni komentirati. I 98-ice su radile pa smo danas svi na 7-icama... |
sve vi to lijepo i krasno opravdate i nas narod je ciganski jer bi sve za djabe..
a ne razmisljate kako je debelo najveci postotak obitelji koje imaju zajednicka primanja ispod 10k kn.. sa prosjekom dvoje djece koje se skoluju.. sa prosjecnom kosaricom od 6x00 kn + rezije + troskovi skolovanja 40-ak % place koja odlazi na rate kredita vi cete mi reci da se oni cigane jer nemaju 1000 + 1000 kn za winse i office? a od djece se trazi da pisu seminarske, da se koriste wordom, uci se na officeu i opcenito potrebitost ms paketa se uzima zdravo za gotovo.. vecina takvih obitelji uzme djeci neku konfiguraciju za 3k kn na do 24 rate.. dal je onda jos tih 100 kn mjesecno puno? nije, istina, al uz ostale mjesecne troskove i jest.. dal to opravdava koristenje piratluka? vjerojatno ne, ali ga dosta moralizira.. |
Citiraj:
Dakle, moraliziranje je lazno. Licencirani softver i manjak pizdarija s njime vrijedi ulozene cijene. No u lokalnim podrucjima je to obicno okarakterizirano kao "vindouzi su smece, eno skino jucer s torenta zajedno s 5 epizoda kucanica i vec preksutra imam plavi ekran". Naravno, pravi hrvat katolikTM ne moze bez: - auta - kompa - plejstejšuna - odela Nada Dimic - itd. Poznajem dva momka koji su zavrsili fiziku i *informatiku* na PMF-u a, pazi sad: a) nisu imali racunalo doma b) zivjeli su u drugoj zupaniji i iz nje putovali na faks svakoga dana |
neznam kakva je situacija sada, srednju sam zavrsio prije nekih 6 g, al dok sam pohadjao skolu niti jedan ucenik iz niti jednog razreda, iz niti jedne skole iz okolice nije znao za ikakve pogodonosti, besplatne licence..
tu ne vidim kako je kriv taj ucenik, jos manje roditelji koji su do tad racunalo vidjeli samo u banci.. al sjecam se predmeta informatike, recimo iz srednje gdje se radilo naravno u officeu, za homework se imalo proc to i to, napravit to i to.. u knjizi su bili zadaci taj i taj.. i kako sad to obavit kad ti nitko ne kaze nis? a svjezi primjer iz skole u kojoj sam zavrsio nedavno tecaj za mreznog - da bi prosli instalacije winsa i pospajali par kompova, od doma smo morali nositi piratske winse.. i sad tko je tu lud..? ovo generaliziranje gore ima smisla koliko ga i nema.. a jos manje izdvojeni primjeri koju su sve samo ne reprezentativni.. da, narod nam je u velikoj mjeri takav.. novih auta ima vise nego novih carapa, pa je opet prosjecna starost vozila u hr nekih 14 godina.. smetnete sa uma da nije hrvatska samo zagreb, rijeka i jos pokoji veci grad, vec da je hrvatski prosjek u globalu malo drukciji.. kazem, sve to ne opravdava piratstvo, ne opravdavam ga ni ja, al treba bit malo realniji i gledat situaciju kakva zaista i je, a ne stvarati primjere od "izmisljenog" hrvata katolika.. |
Citiraj:
|
Kad budem sa nekim softwareom radio neki posao za koji cu dobivat pare, tj koristio ga profesionalno, onda cu ga kupit. Posto jos uvijek ne zarađujem, drzim se ovih free verzija :D
|
Citiraj:
Pravo Bubba kaze, pravi hrvat katolikTM |
Sad,... kad od dosad napisanog usporedim "za" i "protiv" korištenja piratskog SW i usporedim s onim što mi se neki dan dogodilo kad me sin po povratku iz vrtića pitao zašto on doma ima samo 7 igri za PC, a njegovi prijatelji iz vrtića i više od 100 i da je on mislio da i mi doma imamo internet kao i njegovi prijatelji,... zapravo mi se ona procjena da u RH 70% korisnika računala nabavlja piratski SW i ne čini pretjeranom,...
|
Citiraj:
Odnosno, da se preformuliram, sto zelis reci s time? Jos jedan od hrvatskih sindroma je "nisam znao", sto obicno znaci "pisalo je tamo gdje se ocekuje i gdje sluzbeno treba pisati, ali ja nisam dobio depesu + prijevod i adaptaciju". MSDN AA i/ili DreamSpark su dostupni vec godinama. Citiraj:
Zato kada se kupi vatrena kocija, onda... Hej, cekaj malo, pa vatrenu kociju se vec ima, da, da... Citiraj:
Citiraj:
Problem je puno dublji, ozbiljniji i seze jos iz nekih drugih (davnih) vremena... Kad smo kod prica i pricica, svojedobno mi je bio fantastican jedan tip koji to jos malo kruha sto mu je ostalo privredjuje na komadu racunovodstvenog softvera, sasvim prirodno pisanog u Clipperu, koji muku muci s radom na bilo cemu osim DOS-a. Nas junak, ocajan sto mu prijeti masovni egzodus zbog nemogucnosti printanja na modernim printerima, pita za savjet i dobiva ga u obliku par dolara vrijednog programcica koji jednim udarcem rjesava *sve* probleme s kojima se do sada susretao. Junak zove za 10 dana i jebe oca i mater, jer je za nekoliko klijenata instalirao verziju za koju se tri dana iskrvio, siroce, da pronadje crack, i sad naravno to ne radi bas kako ocekuje jer program ispisuje neke ne bas lijepe poruke na printeru, hehe. Cik pogodi - on je svoju predpotopnu ispriku od softvera tako obfuscirao da se ponekad ni on ne snadje kako da napravi koju promjenu. A takvih kao on, uzmi ili dodaj detalj, ima na izvoz. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ali budimo raalni, tko pokusava probiti nečiji wireless sa android app? Znamo da se probijanje wirelessa radi sa nekim drugim alatima ;) I btw, imam svoj net, tako da nema potrebe da kradem drugima. Sto se tiče naočala, ti si vjerovatno ciljao na tko da kad netko ima 1300 kn za naočale, onda mora imat za original Windowse, Office, Photoshop, WM Workstation i td. Jea vrajt ;) Nit sam Hrvat, nit sam katolik, tak da Bubbina konstatacija se ne odnosi na mene:D |
Citiraj:
|
Citiraj:
ja ti kazem kakva je situacija, gdje djeca, a jos manje roditelji nisu upuceni uopce.. po kojoj logici su oni krivi? krivo je valjda skolstvo, neinformirani profesori, sveukupna indiferentnost prema temi.. Citiraj:
Citiraj:
davna vremena? neznas ti onda previse o tom hrvatu katoliku.. btw, jesi ti hrvat? kako je to onda moguce? Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Ali da ne ispadne da glumim svetca, nemam ni ja sav software original. Ali nesto je kupljeno (sto od OSa, pa do alata i igara), kupuje se odredjena muzika u download obliku, aplikacije za iPhone isto. |
Citiraj:
Nema smisla ova tema, mi cemo skidat softver dok god se moze, a kad se nebu moglo, onda ce samo samo ekipa ala applovci imat windowse, i svi drugi ce im se rugat kak su jadni, da kaj ce im to, i bok.. Tu di zivimo, nema druge.. |
Nema Office-a na MSDNAA.
|
Citiraj:
Rekao sam da se drzim "free" verzija jer ne zarađujem ni jednim softwareom, a kad bilo kojim softwarem počnem zarađivat, onda mi moral nalaze da ga kupim, a do tad, jbga. Iz ovog gore si ti zaključio da ne radim, sto nije logičan zaključak, a naočale su same po sebi bile poklon:D |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Cijene su u svakom slucaju prevelike da bi svi mogli kupovati origigi windoze.
Ja osobno imam originalni win 7, ali sam dobio retail verziju na poklon, a da nisam to dobio na poklon nevjerujem da bi ikada kupio to. Moje misljenje je da ljudi sve vise i vise stavljaju piratske winse na komp ne samo zato sto nemaju para za originalne nego i zato sto se piratstvo razvija do te mjere da piratski winsi rade normalno kao i originalni. Ja evo priznajem da sam nekada koristio piratske windowse i nakon same instalacije potrebno mi je 15min posla i radit ce isto kao i original. |
Zašto hrvatska država u suradnji s microsoftom ne bi potaknula akciju legaliziranja softwera, u smislu da ponudi u paketu ne znam win7 starter ili home verziju + ms office student za osnovnoškolce,srednjoškolce ili studente po cijeni od cca 700 kn na rate ??? P.S. neka vežu licencu za OIB
S jednim udarcem rješavaju višestruke probleme pa ako nekom ne odgovara ovaj paket(preslab mu je)ti si lijepo upgrade na jači o svom trošku.Vidio sam poprilično osobnih računala s win 7 ultimate - ilegalnih kojima uopće ne treba ta verzija Gledam u srbiji u trgovini nude komp (kučište+napajanje 400w,miš,tipkovnica,proc pentium G,mbo, 4gb ram ddr3,prža,disk 320gb + WIN 7 STARTER+ MS OFFICE STUDENT = 200 eura Zanimljivo je kako oni mogu , a kod nas se ne može Sve je to stvar "politike" odnosno naših dobrih menađera i onda bsa kuka kako je 70 % softwarea ilegalno.Ovo je stvarno smiješno |
Citiraj:
|
sigurni ne puno ali 4,5 po 4,5 miliona i evo ekstra profita. A ako neće onda po dobrom starom balkanskom receptu drpi i zbriši
|
Ljudi nisu badavdžije kako ovdje pojedinci navode već nevole kad ih se peljuši.
Vjerujem da je playstation 3 konzola najbolji pokazatelj kako ljudi ne teže piratluku pod svaku cijenu. Jer iako postoji mogućnost modifikacije konzole i na taj način pokretanja piratskih igara ipak se malo tko za to odlučuje. Vremenom iz različitih kanala na našem tržištu su se pojavile igre koje nisu pretjerano skupe i ekipi je to prihvatljivo. |
U Hrvatskoj je prihvatljivo za mjesec-dva popušiti,... ili za tri popiti pive koliko koštaju jedni Windowsi 7 koje kupuješ jednom u pet godina,... za cigarete i pivu niko ne kuka kako nas država pelješi i dere nametima, ali za SW svi kukaju kako je preskup,... ma dajte,...
|
Kod softvera je problem sto je "krada" puno jednostavnija nego li je to slucaj kod cigareta ili alkohola, a sankcije trpe rijetki. Makar nije da se i to ne desava. Pogledaj samo koliko trafika, trgovina se obija ili orobljava. Mislim da je i to jedan izraz nezadovoljstva, sto s cijenama, sto sa situacijom uopce. Sto bi braca ameri rekli: sto nije prikucano cavlima za pod, nestat ce :D
|
Sve je tu u našoj svijesti. Nemaš para , komp imaš samo za surf? Jel ti BAŠ treba MS Windows i MS Office? Ne, ne treba, postoje besplatne i legalne alternative. Ako ti treba Maya ili Photoshop znači da već znaš posao i profitirat ćeš na tim programima na neki način, pa je normalno da ih i platiš...bar ja tak razmišljam. Recimo - meni treba komp za surfanje, tu i tamo koju igru , remote spajanje na druge kompove i igranje sa virtualkama...Linux distre sasvim zadovoljavaju sve moje potrebe, sve je besplatno i legalno...i kladim se da nisam jedini koji tako može...:kafa:
|
Citiraj:
Hmmmm. Možda bi bilo bolje da država pokrene inicijativu u kojoj bi svoje građane upoznala s besplatnim alternativama a ne da se građanima pod nos gura vlasnički softvare. Međutim da u proteklih par mjeseci radim u jednom dijelu državne uprave, konkretnije IT dijelu pod kojim je kakvih 80 korisnika moram reći da nisam primijetio probleme kada sam neke korisnike prebacio na Gnu/linux. Naravno nisam to radio na način da samo dođem instaliram i otiđem već sam gledao čime se osoba bavi i koje alate koristi. Inače ima jedna stvar koju sam primijetio a to je da postoji puno problema kada ljude prebacimo sa Windows XP na Windows 7 ili sa neke starije verzije Officea na najnoviju verziju, to jest računalo koje se naruči jer je trenutno "prestaro" ( :/) dođe sa takvim paketom. Konkretno stavljam ljudima Debian/KDE + Libre Office. Inače postoji dosta primjera država koje uspješno prelaze na besplatan softver. Francuska policija, Njemačka, neke španjolske pokrajine, Island itd itd. Ja osobno gledam na to ovako. Radije za sav taj novac koji odlazi Microsoftu zaposlimo svoje vlastite programere, administratore i što već da uzmu neku od distribucija i rade na njoj te ju prilagode našoj državnoj upravi nego da uvozimo vlasnički softver. Nije mi baš jasno zbog čega u ovoj državi moramo sve uvoziti. Trebalo bi napraviti plan postepenog prelaska, počevši od škola. Umjesto da se djecu uči raditi po MS Office paketima, neka ih uče raditi u libre office paketima. Umjesto Windows operativnih sustava neka koriste Gnu/linux operativne sustave. Čak postoji Debian derivat namijenjen konkretno za škole. http://wiki.debian.org/DebianEdu Kada nakon nekog vremena te generacije dođu van iz škole, više se nećemo morati brinuti o tome da imamo 70% piratskog softvera jer će već od malenih nogu ljudi biti upoznati da za sve postoji alternativa. Ponekad čak i bolja od one za koju bi inače morali platiti. Nažalost kod nas nema nikakvog dugotrajnog planiranja već se sve radi na "4 godine". Jedni nešto počnu pa dođu drugi koji kažu da to ništa ne valja pa oni počnu svoje. Nakon 4 godine opet dođu drugi koji kažu da to što su ovi prije radili nije dobro pa opet okrenu na svoje itd itd itd. |
Nema tu nekog pomaka nabolje nažalost... Ko što i mnogi od vas kažu, trenutne cijene su preskupe. Možda bi trebalo od malena djecu učit u školama, iako je to sigurno da neće proći...
Ne bi bila loša ideja da Vlada dogovori nešto s Microsoftom, za neku jaku malu i promotivnu cijenu da mogu školarci i studenti dobiti originalne windowse...sigurno mi microsoft dosta zaradio na tome... A prelazak na alternative koje su ili jeftine ili besplatne ili su jednostavno alternative, nije toliko jednostavan jer se i danas u 90% hrvatski škola na satovima informatike radi samo na windowsima Ovaj 90% nemojte uzet prestrogo, to mi se samo tak čini iz dosadašnjeg svog iskustva i ljudi koje znam :) |
ne znam kakvo je stanje na drugim fakultetima, ali sam siguran da se na fsb-u,fer-u i zsem-u mogu dobiti besplatni windowsi preko MSDNAA...vec je osmica dostupna od negdje devetog mjeseca, kao i sve prosle verzije windowsa....officea nema, ali zato nude dosta drugih programa i sto se tog tice studentima na tim fakultetima je super
|
Iz iskustva znam da bi 100% ljudi stavilo original Windowse da im je cijena kao u oglasniku (khmm za XXX verzije), prema tome moga bi MS malo i spustit cijene. U današnje vrime kad ljudi krpaju jedva kraj s krajom to im jednostavno nije prioritet. Uostaom neko je spomenio Ray Ban i sl, jbg nekome nije prirotet oriđiđi Windows kad mu služi za fejs, office i spržit MP3 s JuBiTa. Uostalom mislim da bi MS jako poradio na mjerama zaštite da mu je toliko bitno, ali onda ima potencijalni problem od gubljenja korisnika :)
|
Citiraj:
Naravno da bi ga iskoristio moraš imat legalan XP/Vistu ili sedmicu. http://windows.microsoft.com/en-US/w...opHP_FPP_Light |
Citiraj:
Bar ću ja svakome predložit ko ima XP/Vistu. |
Ja prvi ne ću kupit upgrade, niti ću piratsku osmicu staviti. Nemam razloga sa legalne sedmice ići na osmicu. Ovo, što se priča, o visokoj cijeni nema smisla. Office je skup, ali windoze nisu. Kupuješ komp/laptop i windoze su jako jeftine (oem naravno), ali nisu skupe toliko ni druge verzije. Ako netko želi samo surfat i zapržit nešto ponekad, onda mu ni ne trebaju windoze. Ima hrpa user friendly distribucija linuxa koje i balvan može koristiti. Ionako školarci/studenti/nastavnici/profesori imaju besplatan office i windoze (provjereno znam to).
Ja imam sedmicu i virtualke na xp-u jer neki programi, jednostavno, rade samo na windozama. Hostovi su mi, naravno, linux sistemi jer su stabilniji/pouzdaniji/jeftini. Edit: Najbolje mi je kad čujem da su nekom windoze skupe, a komp ga je izašao preko 10k kuna. Ima ljudi koji nemaju novaca, naravno, ali imaju besplatne alternative. |
Citiraj:
Pa mogu reć da je teško ić na alternative, jer nema Nera, Worda i svih sranja na koje su ljudi navikli, i kad mu to neko sve ponudi za 200 stoje pristaje. Osobno san legalan, ali ne znam da li bi bio da neman te licence od faxa i laptopa. Jednostavno nisan baš u prilici da izdvojim toliko love trenutno, na neku trivijalnu stvar. |
I više od tih 70% bi moglo preći na FLOSS bez problema. Problem je konformizam i to što većina njih niti ne zna da postoji alternativa. Za to najviše krivim škole.
|
Citiraj:
Iako slažem se da ovaj upgrade nije skup, onomu kome uopće treba. |
Citiraj:
Ovo mi je puno puno bolje. http://infrarecorder.org/?page_id=5 Za Word imaš ovo. http://www.openoffice.org/download/ http://www.openoffice.org/hr/ Ključ je taj da su ljudi navikli na MS. |
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 01:33. |