![]() |
Citiraj:
stari mi ima plin vec 2 godine i ne sjecam se da je morao raskapati plinsku instalaciju prije odlaska na tehnicki :) eventualno je na onom gumbicu morao prebaciti na benzin. |
Citiraj:
Doduse ima ljudi koji imaju instalaciju na crno pa opisana radnja ima samo "smisla" u takvom slucaju ;) |
jebiga meni je prije frajer srao da nemrem imat spojeno "ono kaj vodi plin u motor" da ga moram maknut!taj put je prošlo sa 100 kunića u knjižici al sam drugi put to maknul i sve je u redu!
naravno da sam koristil gumbić:) bez brige visage,nije slagano na crno,moj stari je pljunul ,onda, 1200 maraka za ugradnju...čak je dao ugradit indikator za količinu plina u spremniku jao da mi je onaj sustav od 13000 kn:eek: kaj ti ubrizgava direktno u svaki ventil posebno :burn: |
'
Jel netko mozda imao u rukama neko novo domace izdanje bas specijalno o ugradnji auto plina? Vidio sam reklamu za spomenuti no nisam ga pronasao na dva meni frekventna kioska. Spominje se treci ili 4-ti broj, pa je to izlgleda neki stalni casopis? |
vec duze vrijeme razmisljam o ugradnji plina, ali kako ja kao student da skucam 6500kn koliko trazi Boyski...
nema sanse... |
Citiraj:
cek malo pa ti radis ! Dakle izrugujes se postenim studentima, to nije bas u redu Mx ;) |
da, ja radim i studiram!
kada 1/3 place potrosis na gorivo, a ostalo MORAS dati za racune, nemas bas previse izbora zar ne? ostane mi taman za teretanu (200kn) i to je to! ali barem mogu (pre)zivjeti a da mi ne dolaze stalno opomene i obavjesti o iskljucenju, struje, plina, telefona |
Citiraj:
Em si uredan platisa, em imas i ganz novi bicikl i jos volis svoju domovinu d.d. ;) Sto ce tebi uopce auto frajeru. |
svaki dan 23km do posla i 23km nazad
to je 46km skoro SVAKI DAN ako idem javnim (jadnim) prijevozom onda izgubim oko 1,5h na posao i 1,5h nazad (+8-9 sati rada + 3 sata u prometu i dan je prosao) nemogu nista stici, ni uciti, ni otici u teretanu, tuzno ali istinito... preumoran sam za bilo sta, nakon 12 sati samo se otusiram i idem spavati... biciklom po kisi i po ovim paklenim vrucinama na posao ne mogu, jer bi dosao sav preznojan na posao, a to si nemogu dozvoliti :) gorivo me unistava, najradje bi vozio Golf 1 na loz ulje, zao mi je unistavati prirodu i eko sustav na taj nacin, vrlo rado bi se vozio na plin kada bi imao 6500kn molim donatore da se jave :) |
Citiraj:
Inace, pohvale Visageu za kvalitetnu i interesantnu temu vec poslovicno dobro odradjenu... ( rekao mi Cat da si bio pri njemu... sad mi krivo kaj nis dosel kasnije da te ufatim i vidim lajv... :beer: ) |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
znojim se ali u dozvoljenim granicama :)
ipak potoji razlika izmedju voznje bicikla na 40C i sjedala ili stajaceg mjesta u kakvom-takvom hladu tramvaja... nemoj te zachatavati topic, ovo je topic u kojem ja trazim donatore za ugradnju plina u auto :) |
Heh ... dao si dosta truda na temu evo jedna :beer:
|
Citiraj:
Dojam? Pa nije da me jako oduševio, stil pisanja me neizmjerno nervira. Nedosatje mi pravih informacija od korisnika autoplina, nema nikavih praktičnih savjeta itd. Očekivao sam časopis koji bi tako nešto imao, a dobio sam časopis koji koliko se meni čini ima glavne članke koji služe za uvjeravanje da se uzme plin,a li djeluej jako suhoparnio i prkaio prepisano iz neke reklamne brošure ( vjerojatno i je prepisano iz brošure Pro Plina) Da se razumjemo ništa loše o tome dapače, ali nigdje nema nekih slika ugrađenih uređaja u aute, nema primjera cjene ugradnje i uštede u odnosu na Diesel ( velikim slovom jer je to i osobno ime čovjeka --Rudolf Diesel izumitel Diesel motora;)) i benzin i nema nikavih ama baš nikavih podataka o potrošnji. Zgodno je kaj je na kraju popis mjesta za ugradnju autoplina, iako moram priznat da mi se čini da nisu svi jer sam na putu prema moru vidio još par mjesta gdje razni servisi reklamiraju ugradnju plina ( na staroj karlovačkoj). Ocjena 2+ od 5 može puuuno bolje. |
Citiraj:
Imadeh ga koji dan u ruci, nije bas neka svetkovina plina. Mada mi je drago da postoji, pre olako su izasli sa njim. Pre malo smo mi trziste za tako strogo profilirane casopise, bojim se da im nece tiraza to izdrzati i da im nema zivota za njih :( |
milsim da nije problem u veličini tržišta već u kvaliteti samog magazina. Da je kvalitetniji bi kupio i ovaj sadšnji broj a ovako se dvoumim dal tih 12kn bolje potrošit na hladnu pivicu.
|
Citiraj:
Ali budi objektivan za velicinu trzista. Ti bi ga kupio, ja bi ga kupio, ali realno za vecinu ljudi relacija interesa je samo jednokratna. Vecinu ljudi zanima samo dok nesto trenutno planiraju a vecina nakon instalacije uopce vise nebi ni pogledala isti. Cak da recimo svi koji imaju ugradnjen plin kupuju taj casopis, opet je premalo da se isplati na duze staze i da uopce odvrnu financijski ciklus za neku dalekosezniju buducnost, najvise tek puko pokrivanje troskova i lagani ne-ulazak u minus. Jednostavno pre malo smo trziste za tako strogo profiliranu temu. Osim ako malo razboritije revidiraju tematski casopis i pocnu se baviti jos nekim sire foksunim temama koje bi privukle vise citatelja, no opet naslov casopisa je jako striktan. |
'
Dva izvrsna HR linka koja sam zaboravio vec odavno staviti ovdje. Kvalitetno i informativno obradjeno u najmanju ruku. Inace da bude zanimljivije linkovi su od tajnovitog energetski potkovanog clana koji ima svega par postova : MikiMaus Prirodni plin (Natural Gas) Prirodni plin - Ukapljeni plin (Liquefied natural gas – LNG) |
Šta kukate i plačete. Svaki dan radim cca 100 km. Nekad više nekad malo manje.
Sreča pa je gorivo jeftino. : stoopid Još nije prešlo 5 kuna.;) |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
'
Da mnoge glumice/estradnjace iz susjednih zemalja od DE pa nadalje dolaze nasim plasticarima na kojekave korekcije nije neka tajna. Da mnogi iz HR idu u YU zubarima na vece zahvate (skuplje) isto nije tajna. Da mnogi gasterbajteri ili njihovi prijatelji stranci takodjer dolaze kod nas zubarime (neovisno o svom standardu) radije nego u svojim zemljama. Zbog specificnih razloga u kombinaciji sa ekonomijom ovih prostora, cesto smo i do nekoliko puta povoljniji od zemalja zapadnih susjeda a preko bare da ne pricam. Zasto ovo pisem? Zato sto neki dan vozeci se u autu i slusajuci 101, zacuh podatak koji sam davno cuo, samo sto je sad bio i potvrdjen. Ugradnja plina u YU, je i do tri puta povoljnija od instalacije kod nas ! Ne, nema trikova ili podvaljivanja, jednostavno u kombincaiji recesije i logike mala zarada/veliki promet, takve cijene su se uspostavile od pocetka tamo. Pa onda rekose kako je vec do danas solidan broj ljudi to isao i instalirati bas tamo. Jasno da ima vlasnika na crnjaka, to me ne cudi, ali u ovom slucaju, onda ih ima puno vise nego sto sam ocekivao + podaci o registriranim vlasnicima se izgleda namjerno (destimulacije radi) kod nas umanjeno prikazuju. Ne cudi, ako je za znati (provjereno) da svaka glavna Lab osoba u HR za ispitivanje GMO-a je sama duboko involviran kao Pro GMO figurica. |
'
Zaboravih napomenuti, OMV vec u nekoliko navrata gotovo sluzbeno ponavlja da ce samim pocetkom Jeseni, na svim svojim (citat !) pumpama imati obaveznu Plinazu za aute. Jako odvazno, ali nadam se i istinito. |
svaki dan prolazim pored jedne tiffon pumpe, buduci da pune plin, svaki put se cudim kakve sve zvijeri idu na plin... vidio sam A8 4.2q, A6 2.8q, BMW 530i, jedan S500...
|
Ide i jedna LADA samara 1500 (Od milja Ladaghini). Ide skoro 10% pozege na plin, samo sto nam je najbliza pumpa 32Km daleko... Cini se smijesno, no istinito i isplativo, sto je najvaznije...
Obecavaju nam da ce biti do kraja godine i plin u Pozegi, no obecanje ponavljaju vec 4 godine za redom... ne znam sto reci na to... Ima jedna privatna pumpa rezervoar i pumpu za plin, i INA im ne da da se toci plin dok INA ne otvori svoju pumpu... Dok u Novoj Gradiskoj (gdje tocimo svi), plin toci samo jedna privatna pumpa i to je to... Odakle njima dozvola, ne zna nitko... Toliko za sada od mene... |
Citiraj:
bitno da je 50k€+ auto u garazi plin - jako dobra stvar , jednom kad uzmem auto koji ocu (e36 316/318/318is/320) stavljam plin unutra,, ima i negativnih stvari s plinom doduse, nekad nece zapalit i tak zna se ugasit,al ak je sve dobro nastelano nebi smjelo bit problema.. |
Citiraj:
Auto se uvijek pali na Benzin, tako je automatika poštelana. Ako ga želiš na plin palit moraš prvo prebacit na benzin i onda na plin dok je auto na kontaktu, prek ljeta to nije bad ali prek zime zna biti, no po riječima Ede Vlakovića ( vlansika servisa "Boyski" to se ne radi, ne šteti ali je bolje kad je motor hčadan da se pali na benzin, na plin ga automatski prebaci kad dođe do 2000 okretaja. Ugasiti se može samo ako je loše poštelan ( kao i kad je auto samo na bengu), a to možeš lako solo poštelat pomoću šarafa na isparivaču okrečeš ga na jednu ili drugu stranu dok motor ne radi mirno. U pravilu kad se jednom poštela ne treba ga se štelat nanovo. Kaj se tiče ekipe koja ima skupe aute, oni maju para za bengu ali možda žele uštediti i uz to žele manje zagđivati okoliš po meni je to samo pohvalno, te da ja imam takav auto također bi mu stavio plin. Da se pohvalim prekjučer sam bio kod Boyskog i stavio plin, rezultat 50kn za 200km od toga 90% autocesta. Motor radi mirnije na plin nego na bengu, cijena za gorivo za 34.8l plina koliko mi stane u bocu platim 106,14kn ( 3,05kn/l UNP-a). Uobičajeni mitovi uz plin: 1. kad ubrzavaš auto je trom loše reagira na gas, ko traktor. - glupost, ubrzavao sam preticao isto kao i s benzinom, nisam primjetio nikakvu razliku. 2. Auto se zna ugasiti i neće upaliti na plin. -Ugasiti se može samo ako je loše poštelan ( kao i kad je auto samo na bengu), a to možeš lako solo poštelat pomoću šarafa na isparivaču okrečeš ga na jednu ili drugu stranu dok motor ne radi mirno. U pravilu kad se jednom poštela ne treba ga se štelat nanovo. Auto se pali na Benzin, pa kao neće upaliti ond anekaj niej u redu s njime a nije do plina. 3. Auto smrdi po plinu i nemsiješ pušiti u njemu - Nema mirisa plina jer je to zatvoreni sustav, kao i za benzin, kad se osjeti miris benzina nekaj ne štima, ja nisma nijednom osjeti miris plian nik kad sma usre dvožnje prešaltavao s plina na benzin i obrunto baš da to provjerim. |
jutros na tifonu ML430 ispred plinske pumpe :D
|
evo i kolko košta 43l plina.
http://img330.imageshack.us/img330/9...a0205ik.th.jpg za usporedbu 43l E95 =344kn Razlika: 344 - 131,76=212,24kn |
bas neki dan prvi put vozih auto na plin, je da je to corsa 1.2 al nema veze. razlika u snazi između benzina i plina je neprimjetna, kladil bi se i da je i nema, nikakvi mirisi nikakva trokiranja gasenja i sl piz*arije nisam dozivio. sve 5 jedino kaj nema rezervne jer je umjesto nje rezervoar za plin, a to i nije vazno, kupis onaj sprej za express krpanje i to je to......
|
Malo po malo, kako se vidno povecava broj plinasa za volanom. Mora se i apetit za pohlepom probuditi pa ide i poskupljenje opravdano "povecanim troskovima" po modelu : "Ha'jmo lagano dizati kad raja ima novi pogon"
Zato ce Metanko - kao sto sam ranije spomenuo - i dalje biti bolji izbor. Mozda ce takvi vozaci biti Lone Ren'đeri u ZG-u, ali i dalje ce imati (od sada) jos vecu ustedu. Vidljivo je po oglasima, casopisima, sve vise dilera zeli stvoriti neku novu ponudu u kojoj se kupcima obracaju sa vec gotovom plin instalacijom ili ga vec upoznaju sa dobitcima ako se odmah za to odluce. Padaju polako i dogovori izmedju Plin ugradjivaca i auto dilera. To je dobro. Ovo ce uskoro biti sve cesci slucaj. Samo jedan od takvih primjera > |
Eto konačno je i plin poskupija. Ali koliko god naraste, mislim da će mu cijena stalno bit barem 50% niža od benge.
|
Za sve nevjerne tome
http://www.autoplin-lpg.com/index.ph...rija&langid=hr ovako izgled akad vlak pobere Audi A4 s plinom, u susretu vlak vs plinska boca vlak gubi. Tako je bilo i u susretu Punto + plin vs Peugeot 307 HDI Puegtot izgubio :D Ok i punto isto nije dobro prošao :D |
Odlicna je tema.
Evo, plin smo ugradili na Opela Vectru GT (meni najrnuzniji i najlosiji auto) koji je jedini benzinac na mojem parkralistu, i kupili smo ga od frenda samo da bi ugradili plin. Odlican je. Usteda je super. Pogotovo osjecaj da se vozis a kazaljka benzina uvijek stoji. |
Također plin je i kod mene ugrađen u Alfu 166 2.0
E sad Isus gore si napisao da se auto može palit na plin, e vidiš kod mene se ne može. :) Radna temp mora bit 40 stupnjeva i nakon toga kad se digne iznad 2000 RPM automatski se prebaci na plin. Što se tiče snage uopće se ne osjeti razlika između plina i benzina. Evo slikica, 3 ljudi u autu, klima radi, ja vozim :D http://www.imagesforme.com/viewer.ph...1IMG_00641.JPG Što se metana tiče još uvijek ima samo 1 benzinska u Zgu, stari je razmišljao i o njemu ali su boce teške i zauzimaju puno mjesta, a da se ode negdje na put po Hr nemaš di punit metan, tako da BRC još uvijek rula.. Da zaključimo: više nitko nemože reć da je dizelaš bolji (večina govori jeftiniji) od benzinca (a ja kažem plinaša) :p |
Meni se generalno sviđa ta ideja o LPG-u cak i vise ova o metanu(BDW jel od nastanka ovog threda otvorena jos koja pumpa za punjenje metanom??), a niko ne spominje alternativna goriva za dizele:D, pogotovo ako neko ima neki od starijih godista di komotno lozionu mozes bubnut
|
Gledano po zakonu, ne ;)
+ ako imaš novijeg dizelaša, ne :p |
Citiraj:
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:32. |