PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   AMD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=9)
-   -   AMD FX "Bobcat/Llano/Bulldozer/Piledriver" Info Thread (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=210536)

McG 13.03.2011. 21:10

Nema još službenog datuma za mobilne Llano modele. Kruže samo glasine; rano proljeće (malo vjerojatno, ali ko zna:)) ili ljeto (vjerojatnije uz paralelno lansiranje desktop Llano APU-a), a performanse integriranih grafičkih kartica su (kolko se da skužiti iz demonstracije na CeBIT-u) dostatne za solidan broj sličica pri razumnim detaljima. Jasna stvar da te grafičke nisu namijenjene za hard-core gamere ili da zamijene trenutačne grafičke kartice više klase.

Campeonato 13.03.2011. 22:40

Nadam se da do ljeta budu izasli prvi modeli. Za preformanse se nadam da neki X2 llano i 6XX0M budu bar u razini jaceg Turiona X2 i 5650M, uz manje grijanje i manju potrosnju.

McG 13.03.2011. 22:47

Imaš na prethodnoj stranici link na CeBIT demo u kojem se mobilni quad-core Llano i više nego solidno nosi s mobilnim quad-core Sandy Bridgeom.
Performanse u rangu jačeg Turiona su itekak nadmašene, a integrirane grafičke su one iz mobilne HD 6000 serije.

Campeonato 13.03.2011. 23:18

Ma vidio sam to. Al tam se usporedjuje s integriranom intel grafom koliko sam skuzio. A ona nije bas nest. Valjd ce procurit jos koja informacija u skorije vrijeme.

McG 14.03.2011. 00:55

Intelov IGP možda nije nekaj posebno u usporedbi s mobilnom HD 6000, ali taj HD 3000 je uz Bobcatov IGP trenutačno najbolje kaj IGP područje nudi. Taman kad i izađe Ivy Bridge sa svojim DX11 IGP-om, opet ne bude "nekaj posebno" u usporedbi s tim kaj nudi Llano, ali bome u usporedbi s onim kaj je Intel donedavno nudil sa svojim GMA modelima - ovo danas je milina i pol.

hooligan.no1 14.03.2011. 13:06

Laički gledano:

AMD Phenom 2 je rezultatski identičan sa 45nm Intel Core 2 Quad

i7 Nehealm = 15% brži od 45nm Intel Core 2 Quad i AMD Phenom 2

i7 Sandy Bridge = 10% brži od i7 Nehealm.

i7 Ivy Bridge = 20% brži od i7 Sandy Bridge.

Znači

i7 Ive Bridge = 45% brži od Intel Core 2 Quad i AMD Phenom 2.

Što bi u konačnici bilo da je

AMD Bulldozer = 5% brži od Intel i7 Ivy Bridge.

p.s.: Nemojte me držati za rič, ali šuška se da će pravi igrači na scenu tek u Q4 !

crusher 14.03.2011. 15:36

Amd je rekao 50% veće perfomanse s 25% više jezgri kolko sam ja skužio a ne 50% per. s istim brojem jezgri

McG 15.03.2011. 23:31

Nadolazeći APU modeli A-serije

The first family of its performance-mainstream accelerated processing units (APUs) for desktops that Advanced Micro Devices will introduce in July will include five A-series models with 65W or 100W thermal design power (TDP). Later in the year AMD will broaden the lineup of chips previously known under Llano code-name. As reported previously, AMD A-series desktop APUs will have either four K10.5+/Husky x86 cores as well as Radeon HD 6000-class "BeaverCreek" (320 or 400 stream processors) graphics core or two x86 cores and "WinterPark" (160 stream processors) integrated graphics engine. The chips will support dual-channel DDR3 memory controllers, up to 4MB of cache, select processors may also feature AMD Turbo Core dynamic acceleration technology as well as a special multi-GPU graphics support.
http://www.pohrani.com/f/3I/zf/4zO9mHZa/amd.jpg
The initial family of AMD A-series desktop chips due in Q3 2011 will include four quad-core microprocessors with 100W or 65W TDP, one dual-core flavour with 65W power consumption. Later during the third quarter the company also plans to release a dual-core low-end offering based on Llano design. In Q4 2011 the company is projected to refresh the A-series family with new A8, A6 and A4 models. The world's second largest supplier of microprocessors is projected to start commercial shipments of its A-series "Llano" chips - which will be made using 32nm silicon-on-insulator technology by Globalfoundries - on the week of July 20th, 2011.
Izvor: X-Bit Labs

nathan.fake 16.03.2011. 07:30

AMD FX Zambezi Processors Compatible with ASUS AM3 Motherboards Using BIOS Update?!

Citiraj:

AMD's upcoming FX series "Zambezi" desktop processors based on the "Bulldozer architecture are also expected to bring with them compatible motherboards, as AMD, on a number of occassions, stated that the chips will require a new socket (referred to as AM3+) and compatible chipset, and that the chips will be incompatible with existing AM3 socket and existing chipset. Information available with SweClockers points to the contrary.

According to the source, motherboard major ASUS is planning to provide support to AM3+ processors to some of its existing AM3 motherboards using mere BIOS updates. That's right, Zambezi will indeed be backwards compatible with AM3 and existing chipset, only what remains to be seen is if the processors will perform to their full potential and overclock well on existing platform. Amongst ASUS' Schindler's list are top of the line AM3 models, such as ROG Crosshair IV Formula and Extreme, M4A89TD PRO/USB3, and even AMD 890GX-based motherboards such as M4A89GTD PRO. The list also shows certain AM3+ motherboards that use dated chipsets such as 760G, probably the entry-level of ASUS' M5A series of motherboards.
http://www.techpowerup.com/img/11-03-15/92a.jpg
izvor: techpowerup

informacija kontradiktorna gotovo svim prethodnima... mozda je valjak ;) ili je mozda asus racuno na kompaktibilnost pa je selektirane modele na 890fx i 890gx unaprijed napravio kao am3+ ready (posto samo par modela dobiva am3+ bios update, ostatak M4A lineup-a nista)... ili ce samo nove revizije ploca na 890fx i 890gx dobit update??

stef 16.03.2011. 08:47

Bilo bi zanimljivo proučiti socket na zadnjim AM3 Asusicama. Ak nema zaštopan onaj pin, onda je moguće, inače ne bez modanja.

cccp 16.03.2011. 08:53

Tko tu koga...? :stoopid:
Evo par ploča sa tog popisa: 1, 2, 3 (56k warning, velike slike). Kao što se na slikama vidi to je AM3 socket, a par postova iznad je vedranzeman stavio sliku AM3+ socketa, razlika je u onom pinu, tako nije do toga da su odpočetka stavljali AM3+ sockete.

Albert Wesker 16.03.2011. 08:54

ne znam sta da covjek vise veli....te ploce gore ce dolaziti sa am3+ socketom,dakle,Bulldozeri ce imati 942 pina,i sad mi reci,kako ces ugurati Bulldozera koji ima 942 pina u am3 socket koji ima 938 pina...ucini sebi uslugu,prestani gledati te false vijesti koji potvrduju da am3+ sjeda u am3.

Momir 16.03.2011. 08:59

Ma asus, mozda ce prodavati malu busilicu za izbusiti tu rupu na utoru :D

A mislim kod njih je svasta moguce, oni jedini imaju AM3 ploce u koje ide DDR2, dok svi ostali imaju AM2(+) ploce koje podrzavaju AM3 procesore :D

nathan.fake 16.03.2011. 12:12

Citiraj:

Autor cccp (Post 1872039)
Tko tu koga...? :stoopid:
Evo par ploča sa tog popisa: 1, 2, 3 (56k warning, velike slike). Kao što se na slikama vidi to je AM3 socket, a par postova iznad je vedranzeman stavio sliku AM3+ socketa, razlika je u onom pinu, tako nije do toga da su odpočetka stavljali AM3+ sockete.

mozda je ASUS izbacio ili ce izbacit novu reviziju tih ploca koja ima AM3+ socket... ko sto je recimo Gygabyte napravio sa svojim AM3 rev. 3.1 plocama. ja sam samo preneo vijest... nemojte me odma razapet :D

ASUS First to Provide AM3+ CPU Ready Solution for Current AM3 and Future AM3+ Motherboards

generic 16.03.2011. 13:59

Citiraj:

Autor Albert Wesker (Post 1872040)
ne znam sta da covjek vise veli....te ploce gore ce dolaziti sa am3+ socketom,dakle,Bulldozeri ce imati 942 pina,i sad mi reci,kako ces ugurati Bulldozera koji ima 942 pina u am3 socket koji ima 938 pina...ucini sebi uslugu,prestani gledati te false vijesti koji potvrduju da am3+ sjeda u am3.

Da si čitao prijašnje postove, uvidio bi činjenicu da AM3 socket ima 941 rupu, a AM3 procesori 938 pinova i na kraju AM3+ procesori 939 pinova :kafa:

NinX 16.03.2011. 14:56

Meni se čini da AMD ni sam još nije odlučio, ili je to neki Asusov trik da malo podignu prodaju ima i takvih koji će ovo pročitati i zaletit se u dućan po ploču, bez da malo prouče.

McG 16.03.2011. 16:29

Tu se više ne zna ko pije, a ko plaća.:) MSI, ASRock i Gigabyte imaju kompletno nove revizije ploča baziranih na AM3+ socketu i kombiniranih s AMD 800 serijom čipseta, dok Asus najavljuje isti princip za većinu svojih ploča, ali šest iznimaka bude dobilo BIOS update da udomi nove Bulldozere na aktualnom AM3 socketu? Lud, zbunjen, normalan.:)

hooligan.no1 16.03.2011. 17:47

Zna li itko precizno čemu služi (što radi) taj famozni 939. pin kod AM3+ ? :stoopid:

Mislim si pa tko je taj MSI, GB, ASUS da nemaju pojma što i kako !?

SRV 16.03.2011. 19:51

Ukoliko ce AM3+ procesori zbilja raditi na pojedinim Asusovim AM3 plocama nakon update-a biosa, onda AM3 procesori imaju najvise pinova koliko ima AM3, i to sa istim rasporedom.

Moguce je i da su naknadno promijenjene neke specifikacije, suprotno onome sto se zna. (A vjerovalo se da AM3+ procesori fizicki ne stanu u AM3). Ne cudi me nimalo to sto ce raditi i sa aktuelnim chipsetima, ali mi se ne svidja sto je to kod Gigabyte-a moguce tek sa novom revizijom ploce (rev. 3.1).

Sad, sta bi jos bilo moguce je da ce i Asus napraviti nove revizije ploca, sa fizicki AM3+ socketom, sto bi bila vjerojatno i jedina izmjena u odnosu na trenutne modele, kao sto je Gigabyte uradio (AM3+ se lako prepozna po crnom socketu u odnosu na bijeli AM3), a da ce naravno podrska doci sa novim biosima kada Bulldozeri budu dostupni. Ovo je po meni najvjerojatnije ukoliko AM3+ procesori ne stanu u AM3 socket.

cccp 16.03.2011. 20:07

Citiraj:

Autor SRV (Post 1872609)
Sad, sta bi jos bilo moguce je da ce i Asus napraviti nove revizije ploca, sa fizicki AM3+ socketom, sto bi bila vjerojatno i jedina izmjena u odnosu na trenutne modele, kao sto je Gigabyte uradio (AM3+ se lako prepozna po crnom socketu u odnosu na bijeli AM3), a da ce naravno podrska doci sa novim biosima kada Bulldozeri budu dostupni. Ovo je po meni najvjerojatnije ukoliko AM3+ procesori ne stanu u AM3 socket.

Onda to nije samo BIOS update kako Asus tvrdi.

SRV 16.03.2011. 20:16

Da, ali mozda tu ne pise sve, mozda ce i Asus izbaciti novije revizije ploca, samo sto oni nemaju stranicu za svaku reviziju (svaka revizija ima i zasebne biose) kao Gigabyte, niti uopce izbacuju nove revizije ploca toliko cesto kao Gigabyte.

McG 16.03.2011. 21:05

Asus i bude napravil ovo kaj su MSI, ASRock i Gigabyte već napravili sa svim svojim pločama i to piše u onom priopćenju. BIOS update bude se prema Asusu nudil samo za šest odabranih high-end AM3 ploča, a ostale budu dobile novi/crni AM3+ socket i to je ono kaj ih stavlja u isti koš s ostatkom proizvođača. Ni jedan proizvođač osim Asusa nije najavil BIOS update, već su odma išli na izdavanje novih revizija s novim AM3+ socketom. Zbog čega svi proizvođači nisu išli na BIOS update i zbog čega je Asus odlučil tu opciju ponuditi samo za šačicu ploča umjesto da svi poprijek daju mogućnost nadogradnje BIOS-a svih postojećih AM3 ploča? Jednostavno nema neke prevelike logike kak god da se okrene.
Upcoming ASUS M5A Series models (AM3+ socket with AMD 8-series chipsets):
  • M5A88-V EVO - AMD 880G
  • M5A88-M EVO - AMD 880G
  • M5A88-M - AMD 880G
  • M5A87 - AMD 870
  • M5A78L - AMD 760G
  • M5A78L LE - AMD 760G
  • M5A78L-M/USB3 - AMD 760G
  • M5A78L-M PLUS - AMD 760G
  • M5A78L-M LE - AMD 760G
  • M5A78L-M LX - AMD 760G
Ukratko, nova M5A serija ploča bude dolazila s novim AM3+ socketom, a bazirala se bude na starijim AMD čipsetima. Čemu nova serija ploča, ako imaju BIOS update za AM3 ploče?:)

hooligan.no1 17.03.2011. 11:41

Citiraj:

Autor McG (Post 1871932)
The first family of its performance-mainstream accelerated processing units (APUs) for desktops that Advanced Micro Devices will introduce in July will include five A-series models with 65W or 100W thermal design power (TDP). Later in the year AMD will broaden the lineup of chips previously known under Llano code-name. As reported previously, AMD A-series desktop APUs will have either four K10.5+/Husky x86 cores as well as Radeon HD 6000-class "BeaverCreek" (320 or 400 stream processors) graphics core or two x86 cores and "WinterPark" (160 stream processors) integrated graphics engine. The chips will support dual-channel DDR3 memory controllers, up to 4MB of cache, select processors may also feature AMD Turbo Core dynamic acceleration technology as well as a special multi-GPU graphics support.
http://www.pohrani.com/f/3I/zf/4zO9mHZa/amd.jpg
The initial family of AMD A-series desktop chips due in Q3 2011 will include four quad-core microprocessors with 100W or 65W TDP, one dual-core flavour with 65W power consumption. Later during the third quarter the company also plans to release a dual-core low-end offering based on Llano design. In Q4 2011 the company is projected to refresh the A-series family with new A8, A6 and A4 models. The world's second largest supplier of microprocessors is projected to start commercial shipments of its A-series "Llano" chips - which will be made using 32nm silicon-on-insulator technology by Globalfoundries - on the week of July 20th, 2011.
Izvor: X-Bit Labs

Nigdi se ne navodi na kojoj frekvenciji će to kucati?! Stari A64 3400+ je kuca na 2.2GHz i guta je oko 95W, a ovo čudo će biti izrađivano u 32nm tehnologiji, pa se baš pitam do kud će ići. Isto tako kopka me što će označavati ono slovo P? Neka logika govori da bi to trebalo biti nabrijanije. Ako ništa drugo, sad bar donekle znam zašto je AMD izabra španjolski naziv "Llano" iliti ga na našem "Jednostavan - čist".

Roberto 17.03.2011. 12:14

Citiraj:

Autor hooligan.no1 (Post 1873186)

Ako ništa drugo, sad bar donekle znam zašto je AMD izabra španjolski naziv "Llano" iliti ga na našem "Jednostavan - čist".

Ako se ne varam, codename za desktop CPU/APU su izabrali po rijekama (Llano, Zacate, Zambezi, Brazos..).

de.fang 17.03.2011. 12:26

Pa default-u će raditi na višim taktovima, sigurno na 3GHz a obzirom da se drugdje navodi da je arhitektura procesora i napravljena za veće brzine kako bi se kompenzirala intelova clock za clock prednost.

Ranma 1/2 17.03.2011. 12:30

Citiraj:

Autor hooligan.no1 (Post 1873186)
Ako ništa drugo, sad bar donekle znam zašto je AMD izabra španjolski naziv "Llano" iliti ga na našem "Jednostavan - čist".

mislim da je naziv dobio po ovome, ali može i da je rijeka

Billy007 17.03.2011. 14:06

Ako novi Phenom II X4 840 (to je rebrendirani zapravo Athlon II jer nema L3 keš) i ima TDP 95W na 3.2Ghz i ima 2MB keša rađen na 45nm procesu onda je za očekivati i Liano desktop procesore sa integriranom grafikom u sebi i TDP 100W da rade oko 3GHz sa navedenim 6550 grafikom jer su ipak rađeni u boljem proizvodnom procesu od 32nm.
Mada sam ja očekivao 6620 grafiku, koju u sebi ima onaj laptop prikazan na Cebitu sa A8-3510MX APU-om. Samo on kuca na 1,8Ghz i ima isto 4 jezgre uz TDP od 50W.
Očito da su za desktop verziju u AMD-u odlučili dati jaču procesorsku snagu a smanjili grafiku.
Tako imamo Radeon 6550 sa 400 stream procesora i taktom 594Mhz, umjesto 6620 koji bi kao svi 66XX modeli trebao imat 480 stream procesora i nešto niži takt.

McG 17.03.2011. 15:25

Llano APU modeli su dobili ime po gradu u Texasu (bar se tak izjasnil jedan od AMD dužnosnika na CeBIT-u), a kaj se tiče TDP-a, performansi i sve ostalog vezanog za nove procesore - imajte na umu da ta čuda tehnike dolaze s približno milijardu tranzistora i bez obzira na 32nm proizvodni proces, treba "nagurati" quad-core i 400 stream procesora na jedan komad silicija, a da cijela stvar bude u prihvatljivim granicama potrošnje. Mobilni Llano modeli imaju TDP od ~25W do ~60W, tak da nije čudno da su desktop modeli kolko-tolko rastrošniji, a opet u usporedbi s današnjim X4 i X6 procesorima, nude sasvim prihvatljiv TDP.

Kaj se tiče IGP-a u mobilnim i desktop modelima - Intel radi sličnu/istu stvar, pa im svi mobilni Sandy Bridge procesori dolaze s HD 3000, dok je ta grafika raspoloživa samo za desktop K modele, a svi ostali imaju slabiju HD 2000 varijantu. Desktop se lako nadogradi s diskretnom grafičkom, ako nekome treba bolje od IGP-a, dok su mobilna rješenja (u 99% slučajeva) usko vezana za ono kaj dolazi integrirano, pa nije čudno da se kupcima odma u startu nudi bolje.

Billy007 17.03.2011. 16:12

Pa zato smo i čekali da napokon pređu na 32nm proces da naguraju sve te tranzistore. Usput zakaj TDP 100W a ne 125W?
Po ovome ispada da mobilni Liano ima bolju grafiku ili je ono na CeBitu bila neka inženjerska zvjerka koja tek treba ugledat svejtlost dana?!
Jer Radeon 6550m sam ima TDP od samo 20W.

McG 17.03.2011. 16:22

Ne znam zbog čega TDP od 100W, ali bome TDP od 100W i 65W za quad-core Llano s integriranom HD 6550 je i više nego super rješenje. Sam Bog zna kolki TDP bi Llano imal da su ostali na 45nm procesu. Primjera radi, jedan 45nm Phenom II X6 1100T ima malo više od 900 milijuna tranzistora i TDP od 125W, dok Phenom II X4 965 ima oko 750 milijuna tranzistora i ovisno o varijanti TDP od 125W ili 140W, a 32nm Llano sa skoro milijardu tranzistora nudi četiri jezgre i odličan IGP uz manji i prihvatljiviji TDP. Onaj mobilni Llano koji je demonstriran na CeBIT-u je bil smješten u laptop koji je AMD imal na svojem "štandu", tak da nije riječ o pukom inženjerskom primjerku koji su zalemljeni na custom made PCB. Da, mobilni Llano ima bolju grafiku iz istog razloga zbog kojeg i mobilni Sandy Bridge ima bolju grafiku od desktop modela - da se ljudima odma ponudi bolje, jer mobilna rješenja za razliku od desktop varijante ne nude iste mogućnosti po pitanju nadogradnje.

Billy007 17.03.2011. 17:01

Da samo na 65W nemoj očekivati mnogo veći takt od 2.0 do 2.4 Ghz za procesor. A ajde ti onda nadogradi 6550 sa jačim kad je to najjače kaj se uopće nudi za desktop. Malo sam razočaran jer očekivao sam da će desktop verzija Liana ipak imati u sebi jaču grafiku. AMD očito smatra da ima je dovoljna 6550 da imaju prednost nad Intelom, a jači takt i više TDP-a su dali procesoru jer po pitanju CPU-a ipak kaskaju za Intelom dok ne sklepaju Liano na Bulldozer arhitekturi.

McG 17.03.2011. 17:10

Pa možeš nadograditi HD 6550 kad je u pitanju desktop, jer jednostavno isključiš IGP i koristiš diskretnu grafičku poput HD 6850. Kod mobilnih rješenja nema govora o nadogradnji i zato i Intel i AMD stavljaju jače grafičke u svoje mobilne procesore. Jednostavno nema potrebe da desktop modele nakrcaju s ultra jakim IGP-om, kad se na pločama nudi PCI-E kao nadogradnja s bilo kojom jačom diskretnom grafičkom karticom.

Billy007 17.03.2011. 17:19

Ako kupiš Radeon 6850 šta će ti 6550?!
Samo sam očekivao od AMD-a da će napraviti korak više i kupnjom APU jedinice ipak omogučiti nešto više po pitanju perfomansi grafike (povremeno igranje).

McG 17.03.2011. 17:23

Čovek Božji, pa i Intel i AMD idu na kompletnu integraciju svega i svačega u sam procesor, a grafička je zadnja postaja na tom putu. Pogledaj samo kolko ljudi ima nove Sandy Bridge procesore koji dolaze s integriranom grafičkom, a oni kupuju GTX 570 ili HD 6950 pored toga. Za koju godinu bude praktički nemoguće naći procesor bez IGP-a. Osim toga AMD prodaje i radi diskretne grafičke kartice i nije im u interesu nakrcati Llano s IGP-om u rangu HD 6900 serije i onda gledati kak nitko ne kupuje zasebne grafičke kartice.

Billy007 17.03.2011. 17:32

Nisam ni mislio da će integrirati 6900 nego sam napisao sam da sam očekivao isto kaj i u verziju za prijenosnike stavljaju (6620m ili nešto jače u rangu 66XX).
I nemam namjere velike pare davat na komponente. Ipak je kriza, ili tebi nije, pa da citiram onu: "sit gladnom ne vjeruje".
Komp mi treba za posao, ponekad za zabavu. Ne vjerujem da kupnjom Liana pa i najjačeg se može uopće zaigrat neka igra, a ako i da pod LoW postavkama je to užas.
Zato vjerovatno odustajem od kupnje i razmišljanju o Lianu.
Tako da odluka pada na jesen kupuje se najslabiji "bager sa 4 cilindra" i neka Radeonka ovisno o cijeni tada.

MadBoY 17.03.2011. 17:37

Citiraj:

Autor Billy007 (Post 1873524)
Ne vjerujem da kupnjom Liana pa i najjačeg se može uopće zaigrat neka igra, a ako i da pod LoW postavkama je to užas.
Zato vjerovatno odustajem od kupnje i razmišljanju o Lianu.

Nije da neces moci igrati ni sa low postavkama, vec ce GPU u Lliano vjerojatno biti dovoljan da igras u 720p sa medium detaljima.
Malo potrazi po netu, ljudi se bez problema igraju na HD4200 IGP i Intel HD GPU ugradjem u Core i3, i5 mobilne procesore.

McG 17.03.2011. 17:43

Citiraj:

Autor Billy007 (Post 1873524)
I nemam namjere velike pare davat na komponente. Ipak je kriza, ili tebi nije, pa da citiram onu: "sit gladnom ne vjeruje".

Ne znam s kim se svađaš i otkud ti pomisao da ti ja namjerno proturječim ili bilo kaj slično. Kupi kaj te volja, pa nitko te ne odgovara ili nagovara, ali činjenica je da budu u doglednoj budućnosti procesori s IGP-om činili većinu tržišta. Sad, da li tebi treba tak nekaj ili ne, te da li bude ti IGP dostatan ili ne - znaš samo ti. S druge strane ishitreno donosiš zaključke o performansama IGP-a, jer već danas Bobcat procesori imaju IGP od 80 stream procesora koji je dostatan za igranje na nižim i srednjim postavkama.

Intel HD 3000 isto tak nudi slične mogućnosti, a kad stigne Llano sa svojim IGP-om koji nudi 160, 320 i 400 stream procesora zar stvarno misliš da se ne bude moglo igrati na razumnim detaljima. Moja diskretna HD 4670 ima 320 stream procesora i uparena s GDDR3 memorijom nudi i više nego dosta snage za povremeno igranje na 1680x1050 rezloluciji. Husky IGP sa svojih 400 stream procesora i quad-core CPU-om baziranim na poboljšanoj K10 Athlon II/Phenom II arhitekturi bude o-ho-ho jače od onoga kaj se danas nudi po pitanju integriranih grafičkih kartica, te po pitanju nižeg i srednjeg tržišnog segmenta diskretnih grafičkih kartica.

Bobcat, Llano, Sandy Bridge i Ivy Bridge budu u narednim godinama činili znatan postotak mobilnog i desktop CPU tržišta i svi do jednog dolaze s IGP-om.
Ekskluziva budu Bulldozeri FX serije i Intelovi novi LGA-2011 procesori, koji budu jasno imali i ekskluzivnu cijenu.:)

Billy007 17.03.2011. 17:52

Ne moram tražit po netu znam, čitam recenzije, a to kaj sam ovdje novi ne znači da sam lajbek.
I to kaj spominješ nije igranje. HD 4290 nemreš igrat Metro 2033 (1024x768 LQ 11,63fps; Mafia 10fps, Lost Planet 9,3; f1-2010 24,88)
Ima puno naslova kaj štucaju na LQ a kamo li na medium.
Izvor Xbitlabs.

McG 17.03.2011. 17:56

Nitko te ne tretira ko lajbeka, ali nemreš očekivati ultra-super performanse u igrama s kojima se i jače diskretne grafičke znaju mučiti. Jednostavno budeš moral odrediti neke prioritete, jer APU modeli nisu namijenjeni da svojim IGP-om zamijene i nadjačaju bolje zasebne grafičke kartice. To nisu procesori za hard-core gamere, već su namijenjeni srednjem i višem srednjem tržištu koje ovak i onak donosi najviše profita i koje najviše zanima potencijalne kupce. Ono kaj APU modeli nude bude zadovoljilo dobru većinu korisnika, pa taman kad je u pitanju i povremeno igranje, a svi ostali budu ili kupili jače zasebne grafičke ili budu odma u stratu kupili bolje procesore koji ne dolaze s IGP-om. Kaj se mene tiče, ja bi u roku odma zamijenil svoj Athlon 3800+ X2 i HD 4670 za Llano A8-3650, jer je bolji od ovoga kaj trenutačno imam i samim time nudi više u jednom pakiranju. Netko drugi bude cijelu situaciju sagledal s druge strane, netko treći pak sa svoje i tak dalje. Svatko bude našel za i protiv prilikom kupnje i odabira novih APU modela.:)

hooligan.no1 17.03.2011. 18:00

A ja vas taman tija pohvaliti kako ste se lipo raspisali!

Meni se Llano platforma baš sviđa, i mislin da će se itekako slagati sa mojim ofucanim xbox kontrolerom.

Kad malo bolje pogledam ispada da mi je u stanu komp najveći potrošač struje.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 19:32.