![]() |
Citiraj:
Citiraj:
Da znas stvarno racunati kako "obrezati" wafer znao bi da postoji nesto sto se zove yield i cija je vrijednost za ATI HD58xx chipove na startu proizvodnje bila oko 30% a sada izracunaj koliki je bio za 50% veci chip! A o tome da je TSMC njima davao popust sto je ekipa isla na taktiku "ONE CHIP PER WAFFER" - how yes no! :D Da je bio yield isti kao za ATI grafe (a nema sanse za to) taj tvoj broj od 46$ po jezgri jednostavno pomnozis s 3 i dobijes broj o kojem svi govore. Ako to ne mozes skontat slobodno reci jer dajem instrukcije za matku za sve uzraste. Citiraj:
Ova 512core (na DEFOULT vcore) je cist dokaz "potencija" tog chipa!:lol2: |
Citiraj:
Nažalost taj film nismo gledali, već je Fermi (za)kasnil pol godine, a sad pred dolazak HD 6000 serije net je pun informacija o poboljšanoj Fermi arhitekturi koja izlazi kao da se ništ nije dogodilo. Kao da orginalni Fermi nije kasnil i kao da nVidia uz prvo papirnato lansiranje i probleme nije jedva-jedvice predstavila GTX 480 i GTX 460, koji su kak je svima poznato ispali - sve samo ne onak kak su mjesecima prije lansiranja bili prikazivani. Jasno da nVidia ne sjedi, zuji okolo i besposličari, dok konkurencija sprema novu seriju kartica, ali ovo kaj se iz dana u dan piše za GTX 580 je san-snova. Realnije bi zvučalo i bilo da spremaju Fermi s 512SP-a kakav je bil prvotno planiran uz neke manje preinake, ali ovo s GF110 i usput da se odma ide i s novim derivatima - fantazija. "Vijesti" su pune onog kaj ljudi žele čuti, a ne ono kaj je logično za postizanje na 40nm i s monolitnom Fermi arhitekturom. |
Citiraj:
Citiraj:
Prema toj vijesti, od jučer npr. GTX 460 1GB pada na cijenu sadašnjeg GTX 768MB :) Također, u zadnji čas, zbog toga AMD odlučuje spustiti za 20$ cijene današnjih novopridošlica HD6950/70 :goood: |
Citiraj:
Citiraj:
TOLIKI CHIP OD GTX580 (550mm^2+) NIJE MOGUCE PROIZVESTI U TSMCu NA 40nm A DA BUDE FINANCIJSKI ISPLATIV! Za taj chip trebaju pricekati 28nm i tada ce to biti u rangu velicine danasnjeg Caymana, odnosno nekih 350mm^2. |
http://www.techpowerup.com/75586/Power_and_Innovation_to_Drive_High-End_GPUs_in_2009.html
Overhaul dobro si postao ovaj link, nije se lose prisjetit kak JHH zna izdat slajd svaki mjesec da najavi novu arhitekturu :lol2: Ima nesto od toga i ovih dana kad JHH kaze nesto u stilu da bi "kad bi se proizvodni procesi mijenjali svaka dva mjeseca onda bi i oni uspjesno lansirali novu arhitekturu u tom roku" http://www.youtube.com/watch?v=rK7CVrZez0Y&hd=1#t=4m (negdje 3m+/5m) nevidija je malo zakasanila s tim 200b (GT2006) na 55nm pa iz Q3, a na tpu su onda vidjeli da je vrijeme u tablici bolje prilagoditi na Q4 (ako se ne varam Q kod nV su malo shiftani u slijedecu godinu kao i kod intela tak da je ovaj Q4-2008 njima istinit). No ipak ocekivat novi GT212 chip na 40nm vec za tri mjeseca je ipak bilo malo preoptimisticno, cak i da nije TSMC zashmelcal stvar kak je. Citiraj:
No ak nasi ipak poslusaju i pojeftine mogla bi nas pogoditinestasica gtx460-1GB kartica :D po pristojnih 1150kn :goood: No ako je suditi po potrosnji i performansama koje 6850ka vs. 460 ima u [H]ardocp reviewu mogu oni snizavati cijenu koliko hoce no hitno im treba nes novog, manjeg hladnijeg i konkurentnijeg. Ovdje se i HD6850 pristojno nosi s GTX460 1Gb i jos uz 50W manju potrosnju (na [H] je to 65W al recimo da je ovo ona uber OC verzija) Citiraj:
Iako sudeci po potrosnji GTX460 njima hitno treba ili punokrvni GF104 s 20-ak posto manjom potrosnjom ili nes novog. Ili cemo opet gledat kako cijena, sad mainstrem HD6800 serije raste s mjesecima od izlaska :fuming: Citiraj:
Nego za yield sam vec napisao kak su prodali sve chipove ukljucujuci i famozni "skart", i kako nije bilo previse otpada kad su samo prodavali laser-cut chipove kojima fali poneki dio. Sto se tice manje potrosnje, i boljeg hladjenja to mi je nazalost poznato, no ipak mislim da je prenapumpana voltaza odigrala svoju ulogu. A vjerojatno i sto su ti prvi test primjerci gotovo sigurno bili iz prvih revizija kak bi pripremili ljude na najgore. Mozda da su svi prihvatili TDP od 350W za gtx480 pod normalno, nikad ne bi vidjeli gtx465 ;) A rekoh meni je i 150W za graficku puno previse :D Citiraj:
|
Zasto se meni cini da je nvidia krenila putem 3D FX-a?
Još nam fale višejezgrene kartice tipa onih od prije 10g sa nenormalnim sposobnostima koje su teoretski bile jake kao obican GF 2. Nažalost 3D FX nije shvatio na vrijeme da guranje sirove snage bez ozbiljne podrske software ne ide nikamo, to ih je i dokrajcilo? Ili su se meni barem tako stvari ucinile. Nadam se da nvidia nece uciniti istu gresku kao 3D FX ali mi se cini da je to ono upravo što im se dogadja. Nvidiji fali 8 serija, i to hitno da ih digne na noge, ubaci malo pozitive i prebaci stvari sa Loše na Dobro. "Although we're very proud of the GTX 480," NVIDIA President and CEO Jen-Hsun Huang said, "the 400 series is merely a tease for what Fermi can really accomplish. When we release the 500 series later this year, I think everyone will be pleasantly surprised." Izvor: Overclockersclub Nek me cjenovno iznenade, ako ne 580, nek buda neka nova 8800, to bilo odlicno:D |
Citiraj:
Taj chip je zbog svoje velicine i performansi koje su isle uz nju bio trenutak kada je nvidia izgubila sve trzisne segmente osim nekog ultimativnog high enda a i njega je kasnije izgubila jer je RV770 bio dovoljno efikasan da se upakira u X2 unutar prihvatljivih granica TDPa (i naravno da bude profitabilan u toj konfiguraciji). |
i dakle što mislite o ovom "pobjeglom" listingu nvidije? meni se čini da ovaj put čak nisu imali vremena za photoshopanje, a kamoli za drvenu maketu, pa su samo utipkali brljavinuu tablicu i pozvali dvoje-troje pouzdanih da naprave screenshot prije no to maknu da se zaštite od optužni da (opet) lažiraju:) Nadam se ipak da će me uvjeriti u suprotno :)
|
Ovo kaj se posljednjih dana, tj. tik pred izlazak HD 6000 serije odigravalo po pitanju GF110 čipa, rezanja cijena i ostalog veselja je tek zagrijavanje. Prava lavina kojekakvih "pouzdanih vijesti" stiže sljedeći mjesec kad AMD-ATi predstavi HD 6970 i HD 6950, a onda GTX 480 i GTX 470 idu koje mjesto niže na ljestvici. Sve ovo je bilo da se kolko-tolko ublaži dolazak HD 6870 i HD 6850 modela, koji su kak imamo prilike vidjeti fino popunili rupu između (i nadmašili GF104) GTX 460, HD 5870 i HD 5850 modela, a bome u nekim slučajevima su nagrizli i tržište za GTX 470.
AMD-ov ovogodišnji viši srednji razred je i više nego uspješno napravil pomutnju u vlastitioj (AMD-ATi) kući s prošlogodišnjim višim rezredom, a pogotovo u susjednoj. GTX 460 u obje varijante jedino može ići dolje s cijenama i to samo do neke određene granice. GTX 470 je već sad pripremljen na rezanje cijena, a kad stignu HD 6970 i HD 6950 - nVidia bude pokazala pravu moć marketinga u 21. stoljeću.:) "Vijesti" i "najava" o novim karticama i dodatnim rezanjima cijena, ne bude nedostajalo. |
Yepp... evo ga, nastavlja se - naš pouzdani fudo sad brije onako iz rukava o GTX 475 karticama,
ali odma par sati kasnije zaključuje da će se karta zvat GTX 560, a već fudo ima i gotov čipuljak, GT114. Citiraj:
Citiraj:
|
Identičan scenarij je bil odigran u vrijeme HD 4800 i GTX 200 kartica. nVidia je tada prvi put skužila da podcjenjivanje konkurencije nije baš tolko bezazlena igra mačke i miša. HD 4870 i HD 4850 su lansirane koji dan nakon GTX 280 i GTX 260 modela, a kad je nVidia skužila da AMD-ATi nudi više za manje novaca, prek noći su doslovno izmislili 9800 GTX+, tek tolko da imaju neku karticu koju mogu reklamirali kao jeftiniju od tadašnjih HD 4800 modela. Na stranu kaj je to bila prepakirana kartica zalazeće generacije.
Nakon toga su natjerali sve partnere da snize cijene GTX 280 i GTX 260 modelima, a kasnije su jasno počele kružiti "glasine" o novim čipovima, na novom 55nm proizvodnom procesu za koje se na kraju ispostavilo da su GTX 260 216SP, GTX 275 i GTX 285. Niti novi, niti tolko spektakularni kakvima su bili najavljivani. Sad su krenuli s pričama o GTX 580, pa se odjednom pojavil i GTX 475 (koji jedini i ima nekog smisla na postojećoj arhitekturi), a novih čipova i derivata ima kolko god vas/nas volja. Sve to smo već vidjeli i svaki put je krajnji rezultat bil sasvim suprotan od onoga kaj se u gomili "vijesti" prikazivalo. |
Citiraj:
Citiraj:
Ja mu zapraf donekle i vjerujem GF114 je svjeze spofarbana GF104 :lol2:, isto kao sto je G92b bila osvjezena G92-ca no ovaj put bez "novog proizvodnog procesa" ali najvjerojatnije s ispravnih svih 384SPa. Znaci onaj stock pile zdravih GF104ca sad se zove GF114. Ne bi im bilo prvi put (G94b rebrandan iz 9600GT u GT120(48SP)/GT130(64SP) (samo za OEM) i GT230(48SP) znaci sve sto se nije uspjelo prodati u retailu otislo u gotove konfe.) Uglavnom nis neocekivanog a Fudo se ionako hrani na forumima, tak da je ovo cak bolje od nVidija-tC tablice :roller: koju si gore spomenul. No tko ce ga znat mozda je netko na forumima i pogodil. Meni izgleda uvjerljivo da rebrandaju naziv potpuno ispravnog GF104 chipa u GF114 ipak to nije isti proizvod :D Isto kao to da znaju kako izgleda Cayman i da ce im 576SP 256-bit chip s 6Gbps GDDR5 bit dovoljan da "ostanu u utrci". Utrku tko ce napraviti chip s vecim dimenzijama su ionako odavno dobili. |
Citiraj:
|
Citiraj:
Ne, nista od toga - kljuc je bio u softveru! Ne u raznim 3Dmarkovima i inim glupostima, vec u kvalitetnim igrama. 3Dfx je tada bio u direktnom kontaktu sa Carmackom koji im je pomogao da u ono malo silikona stave sve sto je bilo nuzno. Budimo iskreni, bilinearno filtriranje je bio jeftin trik razmuljavanja tekstura, AA je bio u povojima, no prodaja je isla ko sumanuta! Sto im se dogodilo kada su se "odvojili" od softera? Poceli su razmisljati kako da zgrnu lovu, kupili su STB (mislim da se tako tvornica zvala) i poceli su raditi svoje kartice te pokusali posve iskljuciti partnere. Sto se na kraju dogodilo? Propali i kupila ih nvidija. Nvidija polako ide k tome. Poceli su prodavati svoje kartice. Navodno samo u Best Buyu, ali svejedno - ako im lova jako bude mirisala... nije ni EVGA nedodirljiv :-( Od toliko najavljivanog i reklamiranog physx-a, stajaznam svaka cast implementaciji u Mafia II, ali gdje je jos jedno BAREM PET kvalitetnih naslova? I jos barem toliko u najavi? Eto, mozda vecina vas kupuje hardver samo da na njemu vrti benchmarkove, ali meni to nije ni najmanje zabavno. Eventualno pogledam na youtubeu o cemu ekipa toliko brije... |
@Amepshi
Malo si lončiće pobrkao. Što je tužno, jer nije da si morao zapamtiti kako je išla priča sa 3dfx-om, već danas imaš cijelu stvar i na wikiju zapisanu http://en.wikipedia.org/wiki/3dfx_In...use_of_decline Da, priča sa nvidijom je veoma slična. Ali je tržište danas toliko veće, te je veličina nvidije tolika da im se trebaju valjda 3 katastrofalna launcha za redom dogoditi da puknu. |
@mad-duke
Uf, nije mi jasan tvoj odgovor. Nije mi cilj bio secirati 3dfx kroz povijest nego se samo pozvati na dvije tocke u vremenu - poceli su bombasticno ne zato jer su imali uber hardver, nego zato jer su bili u simbiozi sa softverom. Sjecam se glidea itekako dobro, imao sam gotovo sve voodoo kartice u svojoj kanti. Danas nekako NEosjecam tu simbiozu softver developera i nvidie. Samo se juri za time da budu brzi od konkurencije u benchmarkovima. |
Citiraj:
Citiraj:
Ista stvar s nVidijom i zato ljudi u čuđenju gledaju na koju foru nVidia ima gubitke s monolitnom Fermi arhitekturom, a nisu propali. Izvlači ih isto ko i AMD "milijun" ostalih proizvodnih grana kojima se bave i mogu bez ikakvih problema poslovati s gubitkom. Velim, AMD-ATi to radi već skoro četiri godine i da nemaju tolko široku paletu proizvoda za sva moguća tržišta, onda jasno da bi u jednom trenu (bilo AMD, bilo nVidia, bilo neka deseta firma) udarili u zid i zatvorili vrata. Jednom prilikom sam na Fermi temi rekel, da ne bi bilo loše da nVidia pokrade ideju za modularno dizajniranje čipova koji AMD prakticira, jer u današnje doba ovak i onak sve te veće firme kradu, tj. posuđuju i kopiraju tuđe ideje. Samo kaj tvrdoglava nVidia i dalje gura ogromne čipove i tome se ne nazire neki skori svršetak. |
Evo malo svježih vijesti. Neznam jel to gtx 580(ovi kinezi trabunjaju po svom), ali je dualprocesorska gtx460 x2 (doduše u izvedbi Zotaca) koju smo svi predviđali kao najrealniju...e sad kako će se zvat i dali će u masovnu produkciju... vrijeme će pokazati.
http://www.expreview.com/img/news/20...tx460x2_01.jpg |
GTX 475, GTX 485, GTX 490 i GTX 580 više nisu zanimljive - sad je tu GTX 590.:) Do kraja godine im ne gine bar pet "novih" modela.:D
Čisti šou i tragikomedija kaj sve marketing radi, samo da se pobudi (pa makar i najmanji) interes za "nove" GeForce kartice koje stižu, ma evo samo što nisu. |
Evo prvih slika GTX580 kartice, e sad dali je ona drvena ili ne, to neznam..:D
Slike možete pronaći na EXPreview. |
Citiraj:
12 gb ddr5 memorije?? |
Citiraj:
|
Meni zapravo nije jasno kaj bi to sad trebalo značit da su oni pokazali
kak kartica izgleda. Dobro jasno mi je, ali mi nije jasno dal nije njima jasno da je nama jasno da nas muljaju. Jao, zlo i naopako. |
Ja vjerujem da je sve ovo o GTX 580/GF110 istina i da bude nVidia opet iznova dokazala zbog čega je najbolja firma na svijetu.:)
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Jel ta stranica sigurno radi? Cini se da je prob samo do mene-
Meni browser baca neke errore:stoopid: |
Radi, ali EXPreview se često zna zblesirati. Makar tih slika "nove" GTX 580 kartice imaš diljem neta.
|
Najbolji dio:
Citiraj:
Mahali su oni i Fermi dummy karticom pola godine prije njezinog 4real releasea. |
Izgleda da bude nVidia nakon više od godine dana, ljudima napokon prodala ono kaj su trebali lansirati i predstaviti krajem 2009., kad je AMD-ATi izdal HD 5000 seriju. Naravno da budu svi oduševljeni i s vau efektom u očima jedva čekali da krenu predbilježbe za "nove" kartice. Tolko o 512-bitnoj sabirnici i "novoj" GF110 jezgri koja bude prštala o silnih CUDA jezgri. 512-bitnu sabirnicu su pozdravili još s GTX 280 modelom. S obzirom da nVidia već ima GTX 480 s 512SP-a, tj. imaju funkcionalan i potpun Fermi primjerak koji nikad nije ugledal svjetlo dana, ovo kaj sad (nakon više od godinu dana od predviđenog datuma lansiranja) "izlazi" - je ništ više nego mlaka voda.
|
Možda su se proteklu godinu dana svi posvetili novom super-računalu pa su "zaboravili" izdat na vrijeme :D
http://hwgurus.com/novost-dana/558-n...kompjuter.html http://www.nvidia.com/object/tesla_c...solutions.html |
To je to:), a i da nema tog tržišta nVidia ne bi imala potrebnu arhitekturu za desktop tržište. Sam kaj bude nVidia i ovaj put išla s prodavanjem priče o "novoj" kartici i "osvježenoj" Fermi arhitekturi, a dobro znaju da ova kartica nije ni nova, ni temeljena na osvježenoj arhitekturi. nVidia sve više (s)liči na Apple, pogotovo kad u forsiranju novih tehnologija na sva moguća tržišta (GPGPU do kud pogled seže), kupce tretiraju ko zadnje ovce i usput im s visoka dobacuju It's not a bug, it's a feature (monolitan dizajn i sve kaj on vuče za sobom) i You're holding it wrong (fake kartice i šestomjesečno najavljivanje brda i dolina prije dolaska GTX 400 modela).
Ovaj put je tu "nova" GTX 580 kartica, temeljena na "osvježenoj" Fermi arhitekturi, izrađena u 40nm procesu. Usput su dodali "poboljšanu", tj."smanjenu" potrošnju i zagrijavanje, a na koju foru su to uspjeli, s obzirom da je proizvodni proces ostal isti i da je čip još uvijek orgroman - ostaje da saznamo u nekom od nadolazećih GTX 580 recenzija. Nakon godine dana i nakon kaj su napokon došli na ti s TSMC-om i vlastitim čipom, ljudima budu prodali ono kaj je Fermi trebal biti u startu. Poslovni plan im je za deset. Koja isprika bude im aktualna kad ovo čudo završi s marginalno boljim performansama u odnosu na GTX 480. |
Po onome sto sam vidio osim extra shadera su digli i takt GPUa za desetak posto tako da mislim da ce tvrdnje o 20% boljim performansama bit dosta tocne.
|
Citiraj:
Osim ako malo ne redizajniraju arhitekturu |
Čini mi se da preskačem GTX4xx seriju i čekam izlazak ovog čuda, nadam se da će se čekanje isplatiti i da će ovaj put zeleni tabor nešto pošteno izbaciti bez blamaže i prevelikog odugovlaćenja.
|
Citiraj:
Proces razvoja nove arhitekture traje malo duže, i ne oni nemogu preko noci napraviti dobar posao sa arhitekturom koja je u startu bila fulana(bar za obicno igranje na PC-u). |
Citiraj:
Ovak samo mogu napucavati takt i što prije čekati 28nm proces, jer s ovim monolitnom čudom na 40nm su već s GTX 480 bili na samoj granici. |
Performanse tj. posrast performansi uopce nece bit problem i sa sadasnjim dizajnom. Jednostavno vece brojke shadera i takta ce donjet i vece performanse. Imam iskustava sa Fermi grafama i skaliranje taktom kao i veci broj shadera donose performanse bez sumnji.
Pogotovo ako se primjene optimizacije sa gf104. Potrosnja i temp. su limitirajuci faktori. |
Nije uopće upitno da budu performanse bolje. Samo kad se u tu cijelu priču (kak to ljudi vole:)) uključe overclockirane GTX 470 i GTX 480 kartice, razlika između njih i "nove" GTX 580 bude se polako topila. Istinabog veći broj CUDA jezgri je na strani GTX 580, ali ljudi budu jako brzo sami sebi opravdali kupnju malo slabijih i po novim cijenama jeftinijih GTX 400 modela, nego kupnju "nove" GTX 580. Naravno, javili se budu i oni koji zagovaraju i clockanje "nove" GTX 580 i upućivali budu da je na kraju ta kartica bolji izbor. Samo kaj bude to teško prolazilo, jer je GTX 580 s ovim specifikacijama na rubu mogućnosti i nema tu govora o clockanju ko u slučaju GTX 460 modela. Još je tu i pitanje cijene, a znamo da nVidia voli prodavati "nove" high-end kartice po jako lijepim cijenama.:)
|
Mene samo zanima koliki će biti službeni TDP. Službeni TDP za GTX480 je 250W, a svi znamo da je to malo skromno od nvidie :)
S punim čipom bez nekih promjena će se sigurno približiti maksimalnoj granici od 300W po PCIe specifikacijama. |
Valjda su maknuli pokoji "tranzistor" koji nije baš tolko nepohodan za rad samog grafičkog čipa, pa da cijela stvar ostane u granicama normale po pitanju potrošnje. Monolitan dizajn im ne dopušta da ko AMD-ATi dodaju i izbacuju "stvari" kak ih volja, jer se Fermi ruši ko domino i gubi funkcionalnost, pošto monolit kakav i je - dizajniran je na način da jedna stvar vuče drugu, tj. jedno se nadovezuje na drugo. Zato nVidia i nema neke prevelike mogućnosti manevriranja i promjene na "novom" čipu budu više kozmetičke prirode.
|
Evo nekih novih detalja u vezi GTX580 kartice koje možete pronaći na PCPerspective.
Čini se kako će GF110 čip ipak imati nešto manje tranzistora i to otprilike 300 milijuna manje prema gore navedenom izvoru jer GF110 nije rađen za HPC tržište. Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 07:23. |