Citiraj:
Originally posted by ozren
premec:
ti shumom ja drumom...
|
Sto jest, jest. Ti pricas o svojoj teoriji, a ja o svojoj praksi.
Citiraj:
... ti si se sad primio toga kak treba optimizirat stroj za pojedinu aplikaciju. ja samo kazem da se trenutno korist od dual-corea za neke stvari preuvelicava jer postoji brdo drugih faktora koji utjecu kada istovremeno pokrenes 5-6 zahtjevnijih aplikacija. ako ti mozes imat 5-6 razlicith optimizacija swapa i Windoza u isto vrijeme, svaka cast.
|
Uporan si s tim multitaskingom. Da si ikada ozbiljno preenkodiravao video materijal u Premiereu, uvidio bi da u takvim trenucima Premiere zahtjeva da bude jedan i jedini (cak i gasenje real-time scaninga antivirusa dobro dodje), te da niti o kakvom multitaskingu nema govora. U tim trenucima nije potrebno imati TB RAMa, vise koristi ima od dva i vise procesorska procesa (dual PIII450 sa 512MB RAMa PC100 tek je 5-10% sporiji od PIII 1GHz sa 512MB RAMa PC133, kao sto je P4 2.4 sa HT-om oko 50% brzi od istog bez HTa).
Citiraj:
sto se tice encodinga, to sto sam rekao stoji, neovisno o tome jel ja to radim profesionalno ili me za to bas briga.
|
Ma stoji kao kula od karata.
Problem je sto se nikada nisi time ozbiljno bavio i imao vremenske rokove u kojima si nesto trebao odraditi. Slazem se da se i u tom slucaju reenkoding moze raditi gro sati tijekom noci (da bi projekt bio gotov za sutra u podne), ali ako rezultat reenkodinga nije zadovoljavajuci (pretapanja se ne uklope kako se cinilo ili kupac time nije zadovoljan), tada je od velike koristi imati stroj koji zadatak reenkodiranja moze izvrsiti za 2-3 sata (na taj nacin mozes imati i 2-3-4-5 verzija za kupca, pa cak i napraviti zavrsnu verziju dok s kupcem odes na poslovni rucak).
Citiraj:
iako moze preko 2GB, ja sam lijepo napisao da je moja tvrdnja x64 ali ti si to lijepo preskocio. sto se OS-ova tice, mislim da je jasno da sam za 64bita mislio na Windoze - mala beba zna da neki drugi OS-ovi to nude od stoljeca 7. No, ako specifiramo da se radi o desktop OS-u onda je malo drugacija prica.
|
Ispricavam se, doslo je do malog nesporazuma.
Osobno sam mislio iskljucivo na 32-bitne verzije Windowsa jer sam govorio o ozbiljnim primjenama Windows platforme. Po mom misljenju se 64-bitna Windows platforma tek treba dokazati u svojoj funkcionalnosti, pogotovo sto jos nije izasla, niti postoje neke ozbiljnije aplikacije (da ne kazem driveri za specijalizirani hardware) koje bi se trebale okoristiti stanovanjem na 64-bitnim verzijama Windowsa. Osobno smatram da se ova verzija 64-bitnih Windowsa nece nesto uspijeti ugurati na Desktop platforme, vec je njegova vrijednost sto je tek pokazatelj buduceg razvoja Desktop OSova (za 5 godina ce 32-bitni OSovi biti kao i danas 16-bitni).
A ozbiljne aplikacije (za koje licence kostaju od 100.000kn na vise) ionako rade iskljucivo na UINXu, tako da kada se spominje 64-bitni OS i ozbiljan workstation rad, za sada niti ne pomisljem niti o kakvim 64-bitnim Windowsima.
Citiraj:
btw ne kenjaj mi sa "slab si mi ti PC Ekspert" i "verbal dajaria" jer mi mozes samo dignut tlak.
...
|
Ispricavam se na tome, ali malo me sokirala tvoja izjava. Previse teoretiziranja uz nekakve buduce proizvode, bez mnogo osjecaja za postojece i trenutno porpilicno rasirene platforme. Pogotovo sto si krenuo u paralele o stvarima koje niti uopce nisam spominjao (multitasking u video-editingu).