![]() |
Nemam za nju, kak će i bit kad su to kopije... Šta oni stave kao podatke to je to, bilo tako ili ne.
Što se postavljanja tiče cijev nebi trebala prolazit kroz antenu jer je kao i svaka druga prepreka, smeta. Inače antene proizvodžači testiraju na PVC cijevima i sa optičkom vidljivošću od predajnika do antene. |
ispricavam se sto ovako upadam
trazim po forumu ali nikako ne mogu naci temu gdje je netko postao o homemade anteni od zice i komada daske mislim da je dao i youtube link znam o cemu se radi ali mi treba bas taj post (cini mi se da je postano za vikend) ako neko zna o cemu pricam neka mi pukne link na pm ili ovdje hvala unaprijed |
Ja sam je napravio.
Evo ti youtube link. Također, napravio sam novu verziju antene, s drugim dimenzijama i još nekim sitnicama, malo sam je vizualno dotjerao i puno bolje prima signal, te više programa. Evo slikica. http://www.pohrani.com/t/2B/x4/1vHBj5ym/slika0264.jpg http://www.pohrani.com/t/3B/RL/1UUmVQ47/slika0265.jpg |
e to sefe, to me zanima:fala:
gdje si nabavio uhf transformer?.. edit: ispricavam se na padobranstvu 2flikoman - moze na pm |
Mi ovdje pričamo o pravim stvarima i onda djeca upadnu sa nekim DIY za uhvatit signal s prvog brda :nono:
Šta kaže kolega silver_tip, UHF antene (one duge) se nebi smjele "presjecat" ant. stupom nego bi trebalo montirat preko ovakvih nosača 1 ili 2 za dvije antene. Kraće verzije antena imaju učvršćenje na kraju jer je meh. opterećenje puno manje a i automatski je izbjegnuto presjecanje. Po istim pravilima (vjerojatno ima negdi po netu), postoji izračun vertikalnog razmaka među antenama na istom stupu. |
Evo malo o vertikalnom razmaku antena.
http://www.ehow.com/how_6233630_conn...-antennas.html Bilo bi dobro da netko, pod netko mislim silver, ak mu se da napravi neki sticky, jer po postovima najviše zna, gdje ima par savijeta u vezi postavljanja, izboru antena i opremi, jer očito slogan naše vlade "siđite s krovova" je za stavit u ono mjesto gdje sunce nesja. Iz dosadašnjeg iskustva je još teže uštimat antenu za prijem DVB-T signala, osima ako sva se gleda samo HRT1, HRT2, HRTL i Novu jer odašiljača koji odašilju ove programe ima puno @silver Jel možeš na karti od prilike nacrtat odakle se emitira program TV 4 RIJEKE iz Karlovca i program TV plus Jastrebarsko, (Tusti vrh). |
Evo info sa drugog foruma za vas "gore", promjenjena je modulacija na lokalnom MUX-D UHF 57 sa 64-QUAM na 16-QAM, možda isto naprave i na MUX-D UHF 42.
Ovom promjenom postiže se bolja pokrivenost nasuprot boljoj definiciji. Izgleda da su i nešto malo digli snagu na MUX-D UHF 42. |
Dečki, trebam preporuku za dobar splitter.
Trenutno imam jedan uštekan u kutiju od kabelske, jedan kabel vodi do tv-kartice na kompu i u splitter je uštekana mala antenica za DVB-T. Prijem kabelske na kompu je dobar ali od zemaljske ulovi samo 506 dok 642, 690 i 762 lovi samo ako skinem splitter i spojim direktno. Na ovom sadašnjem piše: BVP421 Frequency 0-1000 MHz Insertion loss 3.5dB Isolation 22dB |
Citiraj:
To što imaš je klasični razdjelnik, on dijeli signal na dvije grane. Trebaš udruživač signala. Citiraj:
Citiraj:
1. Probaj kemijat, možda prođe signal od kablovske. Na ulaz u taj razdjelnik spoji antenu, jedan od izlaza prema kompu a na drugi izlaz spajaš izlaz iz utičnice od kablovske. 2. Baciš se u trošak i spajaš tako da izlaz od kablovske ide u "DCPASS" ulaz kako bi po potrebi prigušio signal od kablovske da nebi ometao signal od antene. Ovaj udruživač je VHF-UHF ( 47-862MHz ) tako da će sigurno radit. |
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
kako sam njubi molio bih malo objašenja oko opreme koja se spominje u citiranim postvima. Nikky spominje širokopojasno pojačalo (2 ulaza i 1 izlaz) i skretnice. U čemu je razlika? Pretpostavljam da skretnica samo "spaja" signale sa različitih antena prema jednom izlazu dok ŠPP ih ujedo i pojačava. Ili se radi o nečem drugome? za ovo ŠPP piše "Radni napon +12 V". Preko čega se napaja to pojačalo? Da li preko koaksijalca ili mora imati neki drugi dotok struje. Može li se montirati vani? silver_tip spominje kanalno pojačalo. Koja je razlika između tog i širkopojasnog? Koje je bolje? znam da su pitanja njubijevska ali nisam baš upoznat sa tom opremom pa da nešto krivo ne kupim. inače da opišem malo situaciju kakvu imam i što želim postići. živim na području Velike Gorice (neda mi se crtati po mapi pa ne zamjerite, a i situacija je dosta slična gore opisanoj). sa Sljemenom imam optičku vidljivost i hrvatske programe hvatam super preko obične riblje kosti (15 programa negdje). Slovence također hvatam međutim neki programi malo prekidaju. ideja mi je staviti još jednu antenu i usmjeriti je prema slovencima ali me muči to povezivanje i mogući gubici. eksperimentirajući samo sa tom jednom antenom sam skužio da ne pomaže previše ako ju usmjerim prema Sloveniji. programi se hvataju ali i dalje neki prekidaju pa bi vjerojatno trebao pojačati nečime taj signal. sad sam na poslu pa ne mogu provjeriti na kojim sve kanalima primam programe. znam da SLO1-3, Kanal A, PopTV i slično primam na 666MHz, za ostale nisam siguran. |
Citiraj:
lociran sam malo ispod Velike Gorice i sa Sljemenom imam optičku vidljivovst pa to nisam ni označavao. recimo da me ne zanima ništa istočno niti južno od mene, dakle želim samo malo bolje hvatati slovenske programe. označio sam 4 slovenska odašiljača koje mi je ponudila editirana karta. međutim ne znam da li ima još neki s kojeg bi mogao uloviti signal. popis programa i frekvencija je sljedeći: hrvatski programi: CH25 - 506 MHz - HTV1, HTV2, RTL, Nova TV CH42 - 642 MHz - SPTV, Z1, Net, Jabuka, CMC, Kapital Net CH48 - 690 MHz - RTL2, Doma TV CH57 - 762 MHz - TV4R, TV Plus slovenski programi: CH45 - 666 MHz - SLO1, SLO2, SLO3, Kanal A, POP TV, Info TV, Vaš Kanal CH64 - 818 MHz - Pink SI, TV3, Norkring CH27 - 522 MHz - RTS, TELE M, SLO1, SLO2, SLO3, Kanal A, POP TV, Info TV CH52 - 722 MHz - VTV zelenom bojom sam označio hrvatske programe koje hvatam i sa njima nemam problema. slika je super čak i kad antena ne gleda direktno na Sljeme. plavom bojom sam označio slovenske programe koje također dobro hvatam ali ponekad malo slika prekida i dođe do slabljenja signala, posebno kad je loše vrijeme vani. magenta bojom sam označio slovenske kanale koje hvatam ali slika nije baš stabilna. često bude jittera i onih kockica, ili se malo izgubi zvuk. za kraj crvenom sam označio slovenske programe koje slabo hvatam a ponekad mi javi nema signala. ono što bi je bitno da, ako je ikako moguće, ove plave i magenta prebacim u zelene :) trenutno je vani jedna kratka logaritamska antena. ako se ikako može dobiti bolje slika sa postavljanjem još jedne takve i nekih pojačala molio bih za savjet. |
Pogledaj ove liste i pokušaj detektirat iz kojeg smjera / odašiljača najbolje hvataš pojedini SLO MUX: http://dvb-t.apek.si/multipleks_a i http://dvb-t.apek.si/multipleks_b.
Osim okretanja postojeće antene, probaj nabavit / posudit "riblju kost" (ona duga UHF antena). Najvjerojatnije loviš MUX A i MUX B sa Trdinov vrh - a, vidi napomene za zamjene kanala. Sad uz pomoć karte i situacije na lokaciji probaj usmjerit antenu. Ako sama antena neda dobar rezultat, gore si sam linkao šta trebaš napravit. |
Citiraj:
Ako bi htio to sve lovit + naravno naše kanale onda se kreće sa cifrom ~2.354,50 Kn minimalno + odgovarajuće antene ( 4 kom. ) Ponekad me pitaju ljudi: pa što toliko skupo i zašto baš programibilno pojačalo, jel nemoš spojit 3-4 one riblje kosti u 2 udruživača pa se to opet u jedan ? Može se naravno ali samo ako su ta 3-4 odašiljača dovoljno bilizu i ako je kut postavljanja antena približno na svakih 90 stupnjeva. Citiraj:
Citiraj:
U kanalni ulaz pojačala spojit antenu za "magneta" - CH64 - 818 MHz npr: Fagor FAN 4369, pošto će radit u kanalnom ulazu pojačala za ostale frekvencije biti će "mrtva". U prvi ulaz skretnice spojit antenu za "plavce" CH45 - 666 MHz npr: Fagor FAN 4351, ona ima maximalni dobitak baš oko CH 43,44,45,46. U drugi ulaz skretnice spojiš postojeću antenu što imaš, naravno sad izlaz iz skretnice ide u širokopojasni ulaz pojačala. Ne moraš koristit antene što sam predložio, možeš to isto probat i sa jednom logaritamskom UHF širokopojanom usmjerenom na Trdinov vrh a pojačalo uzet u kombinaciji 2 širokopojasna ulaza. Također možeš umjesto logaritamske ili ove dvije Fagor FAN antene uzet jednu Fagoricu ( FAN 10369 ) pa isto sa kombinacijom 2 širokopojana ulaza u pojačalo međutim upitan je rezultat. Citiraj:
|
@Nikky
hvala za link. odlična je mapa. mada vidim da slovence hvatam sa Trdinoveg vrha pa mi se kao najbolja opcija čini usmjeriti jednu bolju antenu prema tom odašiljaču. @silver_tip bez brige, nije mi ni cilj pohvatiti sve ono što sam naveo u tablici već samo ova druga opcija. da ustabilim programe koje hvatam s Trdinoveg vrha. malo ću proučiti još karte i opremu koja mi je na raspolaganju. mislim da bi se sa jednom jačom logaritamskom i pojačalom dalo napraviti ovo što želim. pri tom da postojeća antena ide prema Sljemenu. kad ulovim vremena, i kupim bolju antenu, malo ću eksperimentirati pa javiti rezultate. hvala obojici na objašnjenjima i preporukama :goood: |
Treba mi preporuka za neku dobru sobnu antenu i gdje bi se mogla kupiti na području Rijeke, ova koju trenutno imam ne hvata signal nikako a provjerio sam s malo jačim modelom i onda lovim pristojan signal, ajde nabacite neki provjereni model :)
|
X postova ranije ćeš naći ovu točnu formulaciju: "Najbolja sobna antena je vanjska antena !".
Da probaš uz kauciju (ako na to pristanu u trgovini) na prozor stavit ovu panel antenicu: http://www.holex.hr/antene-i-pomocni...ka-s-pojaalom/ |
Nakraju sam kupio UHF Maxi antenu, pa sam je sad montiro kod kuće (bio sam ju još kupio prošle godine i imo je pa sam je sad donjo kuč). Imam još 2 "riblje" kosti. Stavio sam tu UHF maxi antenu, i narihto na najbolji signal (HRT1,2 RTL, Nova, Z1, Net) htio sam jednu riblju kost okrenut prema SRCU TV i VTV-u, ali kad je spojim sa UHF maxi antenom onda nehvata ništ, kad odspojim UHF maxi onda fiblja kost hvata, obje su spojene na pojačalo 2x20dB.
Imo sam več takvih problema kad sam prošle godine spajo isto UHF maxi i riblju kost, razlika u visini je bila 1-2 metra. Jel je imo netko takvih problema, ja mislim da je to zbog toga što je na ribljoj kosti na mjestu gdje se učvrščuje antena kratko spojena, do kod UHF maxi toga nema. |
Antena za TV
Prije 5 godina sam slozio cijeli novi sistem. kupio sam sve novo, antenu, riblju kost, pojacalo, nove kablove i konektore. antena i pojacalu su u potkrovlju, a TV je u prizemlju. do prije cca 2 mjeseca se neki kanali poceli kubiti signal. HTV1, 2, RTL i Nova su ok, a ostali (RTL2, Doma, Net, CMC itd) se gube. pregledao sam konektore i pojacalo i sve se cini ok. okretao sam antenu i najbolji signal je kako stoji cijelo vrijeme. sto bi moglo biti? jel pojacalo odlazi? ili? molim vas pomoc, ne znam sto da radim,
hvala |
Ako ne možeš doči do profi testera preostaje ti test sa fizikalom :)
Odnit telku u potkrovlje i prvo tu provjeriti nivoe signala prije i nakon pojačala, telka bi trebala imati mogućnost prikaza nivoa i kvalitete signala. Također probaj privremeno izbaciti pojačalo iz lanca, jasno uz potencijalni privremeni gubitak slabih signala. Nebi bilo prvi put da ant. pojačalo oslabi / izgubi pojačanje zbog loše / neispravne komponente. |
Citiraj:
Provjeri još je li ti predajnik u direktu ili ima refleksije). Kad su snježne padavine često su drugačije propagacije u vezi prostiranja signala, što također može biti uzrok. |
Do sada sam probao ugasiti pojacalo i signala nema. nisam spojio kablove direktno u TV, ali to cu probati za vikend, kada uhvatim malo vremena.
Kabel nije ostecn jer nisam nista radio pa se nije mogao ostetiti, jedino je vlada mogla utjecati na konektore ili pojacalo. kada sam sve slagao, prije 5 godina, kupio sam novo i bas sam htio da sve dobro radi godinama, ali izgleda da elektronika vise nije kao nekad. ako cu kupovati novo pojacalo, jel imate ideju gdje kupiti? zanima mi i samogradnja... |
Citiraj:
|
Citiraj:
Tada ga moraš izbacit iz lanca da signal može "proči". Trebaš pregledati cijeli lanac od antene do tv, spojeve pogotovo. |
Da ne otvaram novu temu iskoristit ću ovu staru. Naime, trenutno renoviram stan i želim povući antensku instalaciju u sve sobe pa trebam pomoć. Situacija je sljedeća, ovo je tlocrt stana:
http://www.pohrani.com/t/1s/pl/g9wUAZ3/1/tlocrt.jpg Lijevo na slici je dolaz vanjske antene (riblja kost), a desno (plavo) je dolaz bnet priključka. Ono što ja želim napraviti je povući koaksijalac iz S3 prema S1 i S2 kako bi obje sobe imale signal. Međutim, ono što mene trenutno muči je kako to pospajati i razdjeliti na 3 dijela jer mora antena biti u sve 3 sobe. Koristio bi TEM modularni program utičnica. Ovo oni imaju za spajanje antene: http://www.pohrani.com/t/1f/9z/wJOGs...v-uticnica.jpghttp://www.pohrani.com/t/O/ME/YjUwoC...-uticnica2.jpg Mene sad tu buni što je osnovna, prolazna i završna utičnica? I koju postaviti gdje da bih imao na K1 dolaz vanjske antene, na K6 dolaz bneta, na K2 i K3 mogućnost spajanja ili vanjske antene ili bneta prema sobama S1 i S2 i na kraju priključke za tv u sobama S1 i S2 (to pretpostavljam da idu završne utičnice). Ono kako sam ja zamislio je dovesti vanjsku antenu na K1, tu uštekati nekakav razdjelnik (pojačalo) s 3 izlaza (1 izlaz ide na tv u toj sobi, a preostala 2 na konektore K2 i K3 prema ostale 2 sobe). Kakvi tu konektori idu, prolazni? Ovako nekako sam mislio: http://www.pohrani.com/t/4/da/2BlNFDHo/tlocrt2.jpg Je li to u redu i ima li netko bolji prijedlog? Nadam se da će me netko shvatiti i uspjeti pomoći :) |
Nemoj ići na ove TV utičnice nego nađi modul koji ima F konektor sa obje strane,
na taj način si eliminirao relativno velike gubitke u tim (često šroteks) utičnicama, osim toga lako sutra promijeniš namjenu tj. hoćeš li odr. kabelom poslati TV ili SAT signal, priključenje pojedinog TV - a se lako riješi koaksijalcem sa F konektorima na krajevima + F > IEC adapter u TV. Iz VIMAR serije je to modul 08186 > http://www.vimar.com/en/int/catalog/...dex/code/08186 ti si linkao / koristiš firme TEM, provjeri tj. nisam siguran jeli KM15xx ili KM16xx njihova varijanta. Zafrkaniji zadatak je riješiti dijeljenje signala, jednostavnija varijanta je staviti kvalitetni razdjelnik (sa šta manjim gušenjem), primjer > http://www.svijet-medija.hr/art/zema...be-3-pd-/15942 a ako nivo signala / kvaliteta ne bude dovoljna (pogotovo u sobi S2 zbog najdužeg ant. kabela) onda će trebati dodavati širokopojasno / buster ant. pojačalo (obavezno sa regulacijom pojačanja). Moraš se odlučiti hoćeš li "u sistem" spajati vanjsku antenu ili Bnet jer jedno i drugo istovremeno ne može, jedino kao alternativa kad recimo crkne pa ištekaš jedno pa uštekaš drugo (K1 / K6). Kad već trošiš / kopaš / uređuješ onda usput provuci Lan kabele (poželjno Cat6), prema sobama (S3 - S1 i S3 - S2). |
Citiraj:
Pa zasto to tako mislis ? :stoopid: Pa kako nebi moglo.., ljudi su isli na mjesec ( bar tako kazu :D ) a da se nemoze udruziti CATV i DVB-T/T2/SAT.... Nemam Bnet pa nemogu 100% tvrditi na kojim frekvencijama njihova CATV radi ali bi po nekom standradu to kod nas trebalo biti u rasponu od 230MHz do 470MHz tj. od S-11 do S-41 ( VHF - S Band ). Da ce ovo biti jeftino sto prilazem kao rijesenje - nece ali ako je krajnji cilj gledati DVB-T i CATV na svakom televizoru i neovisne signale na svakom od tih televizora potrebno je: http://www.pohrani.com/f/16/NA/27T3J9IB/tar5.jpghttp://www.pohrani.com/f/21/Iu/1X5OQPD9/r85249.jpg http://www.pohrani.com/f/1i/Rl/XyRce...paun-tar5-.pnghttp://www.pohrani.com/f/38/gt/2b70MEGm/pmsw200h2.jpg http://www.antene-zupancic.si/zdruzi...ar-p-1276.html http://www.antennacentrum.hu/pmsw_20...atv_switch_474 http://www.conrad.com/ce/en/product/...witch-Bk-Dvb-T http://www.dipolnet.com/dvb-t-catv_s...-02_R85249.htm Koliko televizora toliko tih Switch-eva !! Da nebi izgledalo jednostavno uz prolazne uticnice sa F konektorom kao standardom kojeg necemo spustati u ovakvoj realizaciji potebno je vuci dvostruke linije do svake sobe. Znaci vuci cemo jedan kabl za DVB-T i jos jedan za CATV ! A zasto ? Pa recimo da stavimo switch na pocetak instalacije i TV1 ukljuci 5v prema switch-u i gleda DVB-T signale a TV2 u drugoj sobi iskljuci 5v da bi gledao CATV :D Znaci kraj svakog izlaza/televizora mora biti jedan ovakav switch + DC bloker struje prije DVB-T ulaza u switch. U svaku sobu ce dolaziti prolaznim uticnicama oba signala koja ce se jednostavno switch-ati kako im prijemnik kaze. Sto se tice pojacala za DVB-T ono ce se po potrebi staviti na sami pocetak, kraj antene ili u kuci gdje sam kabl za DVB-T ulazi a valja spojiti ovakvim redosljedom: Antena-Pojacalo-Ispravljac/napajanje pojacala-Prva prolazna uticnica no1. CATV ide ovako: Kabl od CATV-Prva prolazna uticnica no2. Znaci imat cemo 2 Prve prolazne uticnice jednu kraj/ispod druge i onda spajamo na switch: Prva prolazna uticnica no1 - DVB-T-->DC Bloker-->DVB-T ulaz na switch-u. Prva prolazna uticnica no2- CATV kabl na CATV ulaz na switch-u. Kako sam switch regulira samo iza sebe a prolaznim uticnicama svi signali i dalje idu po sobama svaki televizor/prijemnik je neovisan. Takodjer je moguce u sve ovo ubaciti i SAT TV bez dodatne linije/kabla ali zahtjva malo slozeniju shemu jer se moraju nadodati combineri, single ili twin lnb-i i diseqc-a i opet ovisi oce svaki tv imat SAT TV ili samo jedan itd... E to bi vec i ja morao sebi crtati shemu ali moze se :D |
Ček malo, zašto bi puštao 5V na antenu ako nema aktivnu TV antenu ili pojačalo?
Zašto nebi spojio zasebno napajanje pojačala/antene prije razdjelnika i tako izbjegao korištenje po jednog switcha za svaki TV. Ja bi ovak napravio. Iz kutije bih razvukao do svake sobe antenski kable i s njim po dva UTP kabla, u sobama bi stavio odgovarajuče utičnice za UTP i ovakvu sa f konektorom za TV. U kutiji bi stavio jedan združivač CATV signala i DVB-T signala, nakon njega bi spojio razdjenik sa jednim ulazom i 3 izlaza i na njega spojio coax kablove iz svake sobe. Na TV-u samo isključiš napajanje antene. |
Već sam rekao da ne možeš "pasivno" udruživati CATV i DVB-T jer će dobiti paštroč sa x smetnji (čitaj kanali se preklapaju sa različitim signalima),
Bnet koristi cijeli frekventni spektar (FIII, FIV i FV), gdje bi inače ubacili cca 150 digital TV + xy radija + cca 44 analogna TV kanala, ovo switch - anje preko navedenog ant. releja je druga stvar i mislim da kolegi Street_Racer za sada nije bitno i glavno pitanje. |
Previše je to kombinacija i switchanja sa upitnim adapterima...jednostavnije, a bome nakraju i jeftinije je provuć poseban kabel za dvb-t/fm , a poseban kabel za dvb-c...nisu to velike udaljenosti da se treba šparat na kabelu,a pogotovo ako se ruši lako se to sakrije ili ubaci u kanalice zajedno sa dodatnim lan kabelom. Krajnji rezultat je neusporedivo kvalitetniji.
|
Citiraj:
Citiraj:
@grabber pa kako ce gledati bez switcha ? Na koju foru ? Imat ce duple linije i u tome se obojca slazemo da treba provuci posebne kablove kako za CATV tako za DVB-T ali nece valjda sjedit kraj televizora i prestekavati kablove... Nemoze se CATV i DVB-T tek tako udruziti nekim spliterima/kombinerima itd... mora ici switc ili ako mislite da je ovo skupo ( a nije ) onda se mogu svi signali dovest na odgovarajucu tipsku modularnu stanicu cca od 2k € pa nadalje.... Dakle ili switch ili modularna stanica pa moze imati svoj privatni Bnet jer je oprema koju svi provideri CATV koriste slicna, sta mislite kako oni "skupljaju" sve te kanale i salju prema cjelim naseljima, zgradama ? |
Nisam to znao silver, al kad malo bolje razmislim sta će ti dvbt kad vjerojatno bnet ima sve te zemaljske programe u ponudi
|
Hvala svima na odgovorima. Kao što pinkskin naveo u zadnjem postu meni nije ni bio cilj istovremeno imati spojen dvbt i bnet već imati mogućnost jednog i drugog. Nije problem povući dva koaksijalca, ali koristilo bi se ili jedno ili drugo. Nisam jedan od onih kojima treba 100 programa na tvu, za lakše spavanje dosta mi je i par ovih zemaljskih, ali želim si ostaviti mogućnost da ako i uvedem bnet tv samo prespojim kablove u sobi S3 i pošaljem bnet signal u ostale dvije sobe.
Znači nikako ne jedno i drugo u isto vrijeme, za to nema potrebe. Uz koaksijalce svakako vučem i LAN u ostale dvije sobe. Znači umjesto ovih utičnica koje sam ja stavio bolje staviti ove sat utičnice? Ovo tem nudi http://www.pohrani.com/t/2l/dI/TKklZIP/sat-uticnice.jpg Sad tu opet imam osnovnu i završnu, koja je razlika? Btw, bi li mi bio dovoljan onakav razdjelnik kakav je nikky linkao ili da idem na nekakav aktivni (pojačalo) s 3 izlaza? |
Po ovom šta piše KM15xx ili KM24xx imaju F konektor sa obje strane, dakle nemaju nikakvo filtriranje / gušenje.
Prilikom nabavke pazi da uzmeš F konektore koji točno pašu koaksijalnom kabelu, štos je kada nije odgovarajući onda "ispada" sa kabela a šta se može dogoditi kada slažeš / sastavljaš modul u kutiju. Ovo osnovna (čitaj prolazna) i završna te ne interesira u tvom slučaju, to je za "klasične" TV utičnice pa kod prolazne dođeš sa jednim a ideš dalje sa drugim koaksijalcem, dok kod završne ide samo jedan koaksijalac. Kada sve spojiš, za sada sa onakvim ili sličnim razdjelnikom, ćeš viditi kakva je situacija sa nivoom / kvalitetom signala. |
Citiraj:
Ovisi sta gleda, nisu problem nacionalni no ako prati lokalne onda bi trebalo vidjeti listu kanala koju Bnet ima dali su svi tamo... Druga stvar sto je covjek iz Osijeka ili okolice tako da ako jednu antenu usmjeri na odasiljac "crveni cot" koji je ispod 100km od njega na fruskoj gori moze imati 19 DVB-T2 kanala sto se emitiraju iz Srbije na CH 24, 30 i 41. RTV 1, RTV 2, TV Panonija, TV Most, TV Sremska, TV Petrovec, Novosadska TV, TV kanal 25, TV Bačka, TV Mozaik, TV K9, TV BAP, TV MTS 3, PTC, 1PTC, 2PTC, 3happy, B92, Pink i 1Prva tv. Kako god... mislim ja nemam kablovsku tako da nemogu zasigurno reci sta bi i kako bi ali sta god da provlacim u kucu nema sanse da prekapcam kablove kasnije i take fore. Imam satelitsku + DVB-T i kako bi sad to bilo da prekapcam kablove... |
Citiraj:
U sobama dvb-t direktno uštekat u tv pošto je to nekodirani signal, a dvb-c ili u bnetov receiver ili u neki enigma2 receiver ili možda dvb-c karticu za komp laptop pošto je to kodirani signal i nema nekog smisla imat hrpu kodiranih programa na tv-u. I nema nikakvog prištekavanja. |
Batalite uticnice. Vise je nikad nikome necu stavit. Neki dan me izvozalo ko majmuna. Kabel direkt u prijemnik/tv i basta.
|
Hehe, iskustvo se "plaća", vidi poviše šta sam napisao da uzme.
|
Molim malu pomoć...
Od nedavno sam se našao u Čakovcu u stanu pa me interesira kako najlakše dobit sliku na tv-u. Plan mi je za provest 7m antenskog kabla te postaviti riblju kost tik uz prozor na nosač od klima uređaja. Ne treba nam ništa više od osnovnih programa...znači HRT,RTL i NOVA. Btw stan je na najvišem 4 katu...a pretpostavljam da bi antena trebala biti usmjerena prema Kalniku ??? Svaki savjet mi je dobro došao... EDIT: http://www.pohrani.com/t/46/Hc/n5to3Kf/image1.jpg Evo ovako nešto...vrlo jednostavno...tv - antenski kabal dužine 3m - riblja kost...tako sam postavio doma kod roditelja te hvatam 12 programa. Bez ikakvih pojačala direktno spojeno na lcd tv. Dal bi to šljakalo tamo u Čakovcu ? |
Svaka mikro lokacija je svoja priča,
tek kad staviš / spojiš i skeniraš znat ćeš na ćemu si, plan ti je ok, odradi to, po karti na Kalniku nemaš Mux D ("lokalci"), druga opcija je Ivanščica ili Koprivnica. |
Iskreno ne vjerujem u kućne antene jer stalno pate od gubitka signala.
Mux D nije potreban...najbitnije mi je RTL i Nova...i ajde taj HRT makar im je program koma.Odradit ću onda ovako jer riblju kost imam, a 7m antenskog kabla ne košta puno...javim sutra ishod. |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 14:29. |