![]() |
Citiraj:
E a ovaj princip surrounda mi nikad nije bio jasan. Ok, imaš novaca dati za takav sustav koji nije najjeftinija klasa, i onda mu moraš još više podredit sobu da bi radio kako treba, jer u sobi koja ne omogućuje pravilno odbijanje stražnjih kanala to nema apsolutno nikakvog smisla. A da bi dobio odbijanje trebaš i površine koje su sposobne odbijati, a ako imaš površine koje odbijaju, imaš i jeku, a jeku ne želiš. Osim ako nisu uspjeli da ima stražnji zvučnici stvarno mogu širiti valove koji su sposobni skretat :p |
Citiraj:
I na njima je prefiks sub:) Računalna oprema-isto kao kad veli reklama da ćeš sa svojom preplaćenom grafom moći "igrati sve ige uz maximum detalja" Fakat nema smisla upotrebljavati rječnik tipa Citiraj:
U stvarnosti je jednostavno-svatko stavi zvučnike kraj računala koliko je ograničen kablovinjem i stolom pa se poslje snalazi kak zna ovisno o tome da li se igra, gleda filmove ili sluša muziku. Samo kaj to neće nitko priznat:) |
Jednom mi je netko rekao da je sasvim svejedno gdje staviš subwoofer, jer ljudsko uho ne može otkriti položaj dubokih tonova, samo registrira glasnoću. Samo je bitno da ga čujete dovoljno glasno ili tiho, po želji, položaj nije bitan. Je li to točno?
|
Citiraj:
Dobro podešen sistem kućnog kina sa wooferom treba zvučati tako da ti ne primjećuješ da išta dolazi iz woofera već da taj bass dolazi iz drugih zvučnika koje sub potpomaže. Znači kad čuješ neku eksploziju iz. npr. prednjeg desnog zvučnika ta eksplozija će biti puno efektnija i dublja ako imaš i woofer a ti ćeš čuti da je eksplozija iz desnog zvučnika jer tu eksploziju ne prate isključivo skroz niske frekvencije već i više koje će ti otkriti izvor eksplozije bez obzira što se skroz niskim frekvama izvor ne može otkriti. Znači kad se woofer dobro podesi u HT-u i recimo ugašen je dok slušaš nešto. Ti ako ga upališ usred slušanja moraš dobiti dojam da su zvučnici najednom počeli svirati sa puno više bassa koji dolazi iz njih a ne iz woofera. |
kužim, hvala na infou
|
Teoretski ljudsko uho nemoze odrediti smijer za frekvencije ispod 200HZ, ali to je teorija jer postavljanje subwofera nije nimalo lako isto kao i podesavanje, ja sam svoj nosao mjesc dana po sobi i jos nije to to jer ima djelo sobe gdje se cuje da udara dok u drugim dijelovi sobe necujem ga nikako.
jedan od boljih polozaja mi je u cosku da da ravnam po dijagonali sobe samim time dobijam vecu duzinu jer bas nemoze da radi ako nema prostora ispred da bi postigao talasnu duzinu za odredjenu frekvenciju, da se razumijemo rijec je o B&W ASW 1000 subwoferu a nekom plastkaneru. |
Citiraj:
Žao mi je što imaš takav dojam ali siguran sam da i ti sebe doživljavaš drugačije nego što te ja doživljavam. Meni ovo nekako dođe kao neki virtualni kafič za usputno časkanje...u duhu toga zafrkancija mi nimalo ne smeta , čak mi ne smetaju ni razno razne dosjetke ,mala podbadanja i sl. Ali to ne mogu reči i za dojam potekao iz spomenutog topika. Uz spomenuto, od tebe u pravilu dolazi neki ton nabrijanosti kao da bi se tukao :kafa: A zbog te ....recimo 'nabrijanosti' ,ona moja predaja :) Ili drugačije rečeno ,to te očito ometa da vidiš o čemu ja. Pa promašiš polazište ,promašiš kontekst ,promašiš sve a onda nema druge nego da se predam jer nema nekog smisla komentirat nešto proizašlo iz krivog shvačanja početnog. Jer da je je shvačeno podosta nebi ni nakucao. Kao što rekoh na početku: "Chome o jabukama ,ja o jabukama a ostali o dinjama" Komentirao sam smještaj 'satelit-wufer prdec' kombinaciju i nepisano pravilo. Nisam komentirao njegovih 5 satelita na stolu a ako pogledaš malo unazad nečeš nači ni da sam komentirao smještaj nečijeg suba ;) A ti si pak raspalio po svemu pokušavajuč dokazat... kako je more plavo ? :stoopid: Šta god Jelc rekao i što god pisalo na ambalažama, to sub nije iako u biti to nije ni važno. Jednostavno rečeno bez obzira kako nazvao tu još jednu kutiju, ona normalnim zvučnicima nije nužna da bi se od njih dobilo nešto smisleno. Ovim 2.1 ili 5.1 lov-kost rješenjima je ta kutija nužna jer da je ukloniš ,ostala bi ti kita od zvuka. Iako se pri smještaju te kutije pod stol ne radi o potpunom uklanjanju , nije mi baš ni daleko. Zadnje ,što se tiče našeg ravnopravnog razgovora... Odlično je kad nekakvi forum ima nekog s hrpom iskustva spremnog na kuckanje , nedavno sam slucajno izbrisao nesto na disku i smatram zalosnim sto na forumu ove stručnosti i veličine nema nikog da pomogne kakvim komentarom. Al nazad na ...ako tražiš od mene nekakve zaključke proizašle iz prakse ne mogu ti ponudit doslovno NIJEDAN. Na kompu pogledam nešto na jo tubu , namjestitm titl i sl. Ne slušam muziku a rjetko ,kad mi se sluša dok radim ili kad zaigram nešto ,prigodno premjestim monitor s stolom i tipkovnicom nasred sobe :D Tako da ne spadam u kategoriju nekog komu je mjesto buljenja u monitor primarno mjesto za reprodukciju muzike . A bome nimalo u kategoriju nekog tko je otkrio nešto više od pc zvučnika pa bi se u svom metru kvadratnom igrao hifija. Iako ,što se tog metra kvadratnog tiče , za razliku od Jelca smatram da se to mjesto može dobro iskoristit za HiFi no tu više ne radi o nekakvim komp sistemima kao ni o hvatanju prvog jeftinog HiFi zvučnika iz oglasnika. Us sve rečeno ne vjerujem da mi je to hendikep na osnovu kojeg zaslužujem izgon u HiFi topik. Drugim rječima, ne smatram da me to diskvalificira za spomenut neke stvari koje mi se nameču kad promislim o smještaju kakvog 2.1 pc sistema. Btw, za koji dan ču otpakirat/upogonit ovo s avatara što sam sebi poklonio za Božić pa možeš očekivat nešto iz prakse što bi me trebalo učinit kompetentnim :D Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Poceo sam pisat post, dosta sam napisao, ali mi se ne da razvlacit dalje :) |
Koji 2.1 imaš chief?
|
Citiraj:
Moje je takvo kakvo je nakon dvije godine korištenja jednog 2.1 sistema. To ne znači da se tuđa mišljenja moraju podudaraju sa mojim:) |
Da ne otvaram novu temu...
Imam problem sa 2.1 postavkama na Visti i Realteku.... Imam 2 normalna zvucnika i spojeni su u front, stavio sam jos aktivni subwoofer u center/sub, u Realteku nema opcije 2.1, pa mi jedino moze raditi na ovakvim postavkama http://www.imagesforme.com/thumb/thumb_a81a2997.jpg Medutim tu sub svira i centralne zvukove, a kako sub samo niske frekve...to je mumljanje koje mi se pojavljuje u igrama za vrijeme razgovora... Ima li tko rijesenje kako bi nastimao Realtek da centralne zvukove svira na ova dva obicna zvucnika? |
Jesi probao maknuti kvacicu sa Center speaker?
|
Između te 2 kvačice je problem čini mi se,Center speaker i swap center/subwoofer output. Isključi surround također na 2.1 zvučnicima,iako je 5.1 u driverima, i uključi Bass Management.
|
Cim maknem center speaker, sub ni znaka...
Kada iskljucim swap center/sub, onda mi sub radi kao center, a kao sub je tisina.... |
Citiraj:
|
Sranje,znači ako sam dobro skužio 2.1 preko jednog jacka analognog zelenog radi ok,bar je meni radio na X220/230 i Labtecovim modelima, kao i nekim žnj-cima, znači preko jednog jacka i woofer radi svoj posao a kad spojiš 2.0 zvučnike zasebno,i woofer zasebno na zeleni i narančasti u ovom slučaju,jel,onda dobiješ - korpu.
Zeznuto mi djeluje,ovako kad imaš upaljen 5.1 mod,a samo 2.0 zvučnike i sub, centralni ti je ustvari logično višak, pošto stražnjih nemaš. A opet, kako si sam rekao, sub obavlja ulogu centralnog i proizvodi mumljanje. Nisam do sad sreo nekog moram priznati tko je sa 2 jacka spajao 2.1 mod, ali eto stvarno probati sve poslati na jedan ulaz/izlaz tim spliterom i staviti 2.0 mod, pa vidjeti kako se ponaša. Također pogledaj i ovu temu, i ove moddane drivere : http://forums.techpowerup.com/showthread.php?t=87523 Savjetujem čitanje cijele teme,ima raznih iskustava ali ogromnoj većini i na Visti rade odlično i zvuk je dosta bolji. |
Citiraj:
Klikni tamo sa strane na narančasti jack i stavi front speaker out i to je to, na oba jacka će ti ići isti stereo zvuk. Također postavke stavi na stereo. I naštimaj skretnicu na subu. |
Splittera nemam tako da to otpada.
Temu na techpowerup-u cu kasnije procitat.... Kada stiscem po tom narandastom jacku kao, nista se ne desava.... Uglavnom skuzio sam da mi sub moze raditi i samo kao centralni, ali nikako da se centralni zvukovi reproduciraju na ona dva.... i da onda sub ostane sam kao sub... Problem je sto je to center/sub izlaz, na kojemu nikako nemogu iskljuciti center... |
Ova tema je osvanula u pravi trenutak jer sam i ja prije cca tjedan-dva počeo razmišljati gdje staviti (sub)woofer od Creative Inspire T6100 kompleta.
U početku mi je stajao pod stolom, uz desnu stranicu, s bass reflex otvorom prema meni. To mi se nikako nije sviđalo. Kako god ga namjestim u driverima, ili previše lupa ili se uopće ne čuje. Njegov potenciometar također stoji na minimumu. Danas sam ga stavio na stol, međutim, to je još gore. Puno slabije se čuje, a i pojavila se nekakva distorzija iako je bio prosječno pojačan. Valjda zbog toga jer je driver okrenut prema zidu iza monitora, a bass reflex otvor prema lijevo. Drugačije ga ne mogu staviti jer nemam mjesta. Nažalost, isto tako nemam mjesta ni u ostatku sobe. Svaki kutak kod spajanja poda i zida je popunjen tako da je jedina opcija opet vraćanje pod stol. Mogu ga jedino staviti na kutnu garnituru s lijeve strane stola, ali to nije trajno rješenje. Ima li netko još kakav prijedlog ili da se pomirim s ovim što imam? Ako treba, stavim i sliku radnog mjesta iako je ima u onoj temi. |
Citiraj:
|
ostavi ga na podu i zabij čarapu u bas reflex ;)
|
zanima me da li smeta ako je subwoofer blizu kućišta? imam logitech Z-4,mislim nisu neki jaki zvučnici pa mislim da ne bi trebalo smetati...već mi tako stoji 2 god i nikakih problema nije bilo,ali mi je lega reko kao da ne valja to pa me zanima sad... uglavnom kućište se nalazi u stolu u prostoru za kućište,a sub na podu odmah priljubljen uz stranicu stola ,znači da ih ne odvaja ta drvena stranica bili bi udaljeni cca 5 cm(zvuči smiješno kako sam opisao sad ali ne znam kako drugačije predočit) :D
|
Jedino razlog koji mi pada na pamet bio bi utjecaj magnetskog polja na HDD, a opet moj Seagate živio je 5 dana pored 30cm Magnata (pedalj od njega) bez ikakvih problema!
|
Citiraj:
|
hmm,a ak stoji 2 god tako nek i ostane onda,ne znam kud bi ga mogo dalje stavit,jer nisu ti kablovi nešto dugački pa da mogu stavit zvučnike na drugi kraj sobe :D
|
Subwoofer je idealno postaviti na sredinu sobe s membranom koja puca u pod. Ako je okrenut prema naprijed, onda membrana i bas reflex otvor moraju imati što više mjesta oko sebe.
However, ljudsko uho ne čuje odakle dolaze frekvencije ispod 80Hz, pa je pozicija subwoofera manje kritična pogotovo ako su prednji zvučnici full-range. Stoga ljudi najčešće stave subwoofer tamo gdje im najviše odgovara iz praktičnih razloga. Subwoofer od 2.1 "prdeca" za 300kn kako ga opisuje Imagine (dijelim njegov sarkazam) proizvodi baseve 100-200Hz (80Hz cca. -20dB ili čak manje) i budući da nikad ne stoji na sredini stola, smetat će ti njegovo konstantno jednoliko lupanje na lijevo ili desno uho (jer osim jedne bas note nije u stanju ništa drugo ni proizvesti), pa ga radije gurni pod stol. |
Iz iskustva govorim da je sub najbolje na pod stavit..ja imam 6 subova(2x 500W RMS & 4x 120W RMS)i 2x Zeck audio sistema(2x 1200W RMS) i 2x Rockford Fosgate pojačala i DJ mixetu..
2 suba stoje u kutovima sobe okrenuti od zida,2 prema zidu i dva ispod prozora koji je na sredini zida sobe.. Zeckovi su mi kao stol..xD I soba divlja od basa!!!!!!!!!!!!!! A starci dobiju živčani slom.. A bas je otprilike toliko jak da mi je NAPUKNUO CRT monitor..:D ..i uživam,mada nikad nisam pojačao više od 70% volume.. Zato neki imaju VELIKI :respekt: prema meni.. |
Citiraj:
I mi imamo veliki respekt prema tebi.:D |
+1 :D
golem respekt :) |
+2
respekt do jaja :D |
LoudBoyBass, daj mi reci koje su velicine subovi? I kako napajas rockfordova pojacala? :)
|
Citiraj:
Imam osječaj da sam negdje nešto o tome komentirao.:stoopid: Uglavnom, bio sam uvjeren kako ga treba zaljepit na stol. Nakon onog što sam probao ...više nisam toliko uvjeren. Daleko od toga da ga treba gurnut pod stol ...smještaj na stolu definitivno ima svojih minusa. Prevrtio sam nešto s saundtraka kila bila i... Stol: kompaktna ali smuljena zvučna slika. Ispod stola: Koliko je god podnošljiviji gornji dio toliko je donji sjeban. Ne znam koja opcija je manje zlo. To je moje stručno mišljenje :D Kako mi vrag nije dao mira odvrtio sam par test tonova i napravio par grafova. Nemam pojma gdje je to završilo ali situacija ja ovakva... Sateliti imaju rez na 500Hz. BR suba je na nekih 75hz koliko se sječam. Ispod toga je strmi pad. Na 300Hz je LPF / mislim 3db/ok i to radi gore dokle može...Mislim , kad odspojim satelite ..možeš komodno slušat kastriranu dječicu kako pjevaju. Ako nađem graf zaljepim. Nemam više što reči. btw, ne želim sudjelovat u ovim masivnim izljevima ljubomore. :D |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 09:19. |