![]() |
Hvala na objašnjenju, tako sam otprilike i mislio ali sam želio savjet/potvrdu da nebi bilo "nismo znali":D
Skinuo sam manual u PDF-u za MBO i ima tamo dobrih stvari za pročitati(kojih nema u knjizi-manualu uz MBO) pa sam nešto više saznao i ima fotki bios-a što uvelike pomaže kao i ukratko objašnjenja. Upravo sam krenio sa clockom da vidim dokle to čudo ide:D od proca sa ovom MBO. Malo ima nepoznanica glede bios-a ali po forumima uz pomoć ostalih sve će sjesti na svoje dok malo neskontam šta i kako. Šta znači opcija Ganged-Unganged nešto u vezi memorije??? Hvala svima. |
Citiraj:
|
ASRock A785GXH/128
Koliko se moze na doticnoj ploci potegnut FSB?
|
Neznam dokle ide FSB na dotičnoj nesnalazim se baš sa Awardovim biosom i ima još nepoznanica glede korištenja iste pa nisam probao sve opcije:) kad uspijem dovuči nekog "home" tko se malo bolje kuži onda ću isprobati dokle ide
dotle radi samo na "auto" opciji jer ima mogučnost povečanja 5-10-15-20-25-30% i dalje pa mi je tako lakše :). Stavio sam 20% i ispadne 3.45GHz i sve radi ko singerica. |
bios ko bios, malo drugacije postavljen ali opcije su iste. Ne znam sto ljudi ovdje vole oko toga praviti cijelu znanost a tehnicki jedina razlika je vizualna, jedan u tabovima a drugi ne :D
|
Dokle mogu ići sa NB voltažom glede napona -trenutno je 1.1500V u bios-u
što je vjerojatno MBO automatski odredila i kad je potrebno dizati navedenu ili ju odmah postaviti na neku drugu vrijednost.Trenutno proc radi na 3.6GHz sa naponom 1.4V jer MBO overvolta i tako pokazije CPU-z. Proc sam radi kao 550BE X2 na navedenoj frekvenciji.Isprobavam dokle ide. HT bus speed-auto kao i HT bus width-auto hvala na savjetima:chears: |
Mene vise zanima kako otkljucat athlona 240 na njoj da bude opteron...
|
Citiraj:
Mislim da se govorilo da možeš oko 1.3v ići.. Tu negdje.. |
@ ciclajbek
To više zavisi od primjerka koji si dobio/sreće nije do MBO ako neide kad uključiš opciju ACC na auto ili All core onda ćorak:) glede primjerka. Hvala za odgovor na moj upit, i sam sam negdje pročitao ali nisam bio siguran glede podešavanja voltaže za NB do 1.3V:) poslije više nisam našao gdje je taj podatak pa da budem siguran bolje pitati. |
Baš slažem jedan krampić sa ovom pločom-koje su najbolje postavke za tu 4200 integrušu?
Mislim na postavke u BIOS-u, koliko šerane memorije i slično. |
Pa ta intengrirana ima svoje sideport memorije 128mb i to je sasim vredu za klikanje po windowsima, net i filmove :)
A sto se tice overclock GPU-a Core ide na 800mhz bez frke samo nema nekog efekta. |
Mislio sam koliko se memorije djeli (sistemske), možda se nekaj i odigra na 800x600 pa svaki frejm dobro dođe:)
|
Mislim da 256Mb uzme od sistemske, isključio sam to, sada imam samo na sideport memoriji.
Na 800x600 i sve na loww ide dobro i dirt2, cod2 još bolje saomo kad se pojavi dim onda je belaja pa padne na 20-tak fps-a |
U bogte, RE5 bench, sve na low, variable bench, 1024x reza-27.6 average:)
Proc 3.7 grafa 750. Dakle da se nekaj i odigrat na nižoj rezi i skresanim detaljima:) |
Kupio sam navedenu plocu i integrirana grafa mi je crkla nakon par sati koristenja i uredno sam dobio novu :roller:.
Usto sam i kupio Sempron 140 proc i probao ga otvorit al nije bilo sreće , a što se tiče OC potencijala katastrofa. Nisam uspio prijeć 3,4 ghz nakon koje freq se ploca nece da boota , nisam zadovoljan po tom pitanju.. Mozda bude vise srece sa novim procesorom :nono: |
biti ce da je do primjerka procesora, po (istina rijetkim) recenzijama na netu ploca je i predobra za OC za tu klasu.
|
Uzeo sam A785GMH/128M i puknuo drivere za MBO i integrušu one ssa CD-a. Problem je da se god gledanja videa ne pali grafa i ne pomaže procu.
Kako je kod vas i koje drivere ste metnuli? |
Ste dobro složili akceleraciju u playerima koje koristite i ste provjerili da vam je sav video materijal DXVA? Bez toga vam akceleracija ne radi, neovisno o driverima i playerima.
|
Na friško sve složeno. Znači samo WinXP, driveri s CD-a i stavljen WMP-HC i Matroška spliter. Nikakvi drugi codeci niti playeri. Samo sam porihtao WMPHC da radi sa Matroškom. Grafa se ne miče s mjesta, a sa dxchekerom imam fail. :( Do prekjučer mi je isto to radilo samo na 939 MBO sa ATI 3470.
Maloprije sam napeglao nove WinXP, ali sam umjesto drivera za ploču koji su u ver. 8.6 stavio zadnji Catalyst 10.1 driver pa ćemo vidjeti. |
Čim DXVA Checker javlja grešku, onda su vrlo vjerojatno driveri za grafičku krivac. Nema vam druge nego isprobavati drivere.
|
Sad me ploča počela izluđivat. Prilikom paljenja stoji prije učitavanja biosa tj. prikaza proca, memorije ide kanala i dr.. Nekad ostane samo slika Asrock, nekad stane prije bootanja diska, a nekad se digne normalno.
Odpojio sam HDD i DVD. Ostavio samo jedan slot od 1 Gb DDR2. Memtestom sam prekontrolirao memorijske keksiće i sve štima. Promjenio tri procesora (x2 3600+, x2 5000+ BE, X3 8850). Preflešao BIOS sa 1.00 na 1.20. Ima tko kakvu ideju? |
a da ju reklamiras? bemti za takve stvari i sluzi garancija. Pogotovo sto jos spominjes da ti (integrusa valjda? Iako sam bas imao slican problem s starom abiticom i pravom grafuljom) baca artefakte nakon nekog vremena....
|
Ma mrsko mi je ić reklamirat. Bio sam na reklamaciji u srijedu i pošto smo riješili problem na opće zadovoljstvo odlučio sam uzet MBO. Reko to u petak predvečer posložim i cijeli vikend uživam gledajući filmove sa HTPC-a. Međutim, kita. Proveo sam vikend živcirajući se i šerafeći cijelu subotu. Jedina svijetla točka je da sam popio litru i vodu da se smirim. :D
Nema druge nego u ponedjeljak po novu. Kad me vide smrači im se. :D |
Jedno brzinsko-gledam u cpuz i gpuz i pise da je video memorija 64mb,u biosu je stavljeno samo da koristi sideport,koji bi trebao biti 128mb kao što kaže i ime ploče :D dakle netko laže,nadam se da su programi.
|
U BOSU stoji postavka Sideport, Sideport+UMA, UMA.
Pogledao bih ti, ali moja ploča ne radi tak dugo. :D |
:D Stavljeno je samo na Sideport da ne krade drsko to malo sistemske kaj je gore.Sad Cpuz kaze 64mb a Gpuz 128mb,maloprije je bilo suprotno,ocito samo programi nisu uskladjeni.
|
Iskreno bolje išta nego ništa. Vjerojatno troši tih 64 ili 128 mb, a kad zafali uzima mi od 2 gb.
|
Citiraj:
Citiraj:
Pusti da se zbuta u Windoze pa tek onda restart i rihtanje ostalih opcija u BIOS-u:) Ili isti postupak samo prije napravi clear CMOS skupa sa vađenjem baterije. Ali ono "Load BIOS Defaults" obavezno, nema veze da li je tvornički ili zadnji BIOS, to se na toj ploči mora napraviti. Router-Sideport+UMA, nek si memorije uzme sam. Tak sam ja napravio. |
Sve sam to napravio,
I jučer je čak radila cca 1 sat u komadu kad se je sve smrzlo i bacilo crvene crtice na monitor. Nakon toga sam ju palio i restartao 30 puta i uvjek se smrzne sa crvenim horizontalnim crtama. |
Meni ova dela ok.
DVD je gore, jedan IDE hard i drugi IDE hard preko adaptera na SATA. 2x1 GB meme iz mog siga i 550 BE na 3.8 Da te kablovinje hardova ne zeza? |
Ajde mi objasni ovo. Kad stavim slot memorije odmah do proca zna se smrznut već u biosu, a ako ga stavim u zadnji slot od proca diže se normalno.
Promjenio sam 3 IDE kabla i to dva nova iz vrećice i jedan stari na kojemu je sve radilo. ALi nema veze, danas ju vraćam. Uvjek prvu asrockicu vratim, a druga proradi. |
To ti je masnjak uvalil nekakav šrot od ploče:)
Ja sam uvalio SuperTalent u prva dva slota do proca i dela ok, ako ti ne radi ni sa drugom memom nosi natrag... |
a o cemu raspravljate? Ploca ne valja, to smo zakljucili jos nakon njegovog prvog posta. Garanciju ima, a to sto je on lijen reklamirati ju....ili je stvarno lijen ili ju je sam nekako unistio pa ga savjest grize :D
|
Nisam lijen. Odnio sam ju Masnom pa će sutra ili prekosutra nova.
|
Dobio jučer novu ploču i ova za sad radi.
Ajde neka mi netko napiše koje drajvere koristi za ploču, a da mu radi DXVA. |
Jel tko uspio dignut hybridcrossfire na ovoj ploci?
Koje kartice idu u nj i kako to radi? :chears: |
za Hybrid CrossFire ti treba ploca sa 780G/790GX/785G chipsetom i jedna od ovih kartica:
HD2400 PRO HD2400 XT HD3450 HD3470 osobno sam isprobo 780G + HD3450 kombinaciju... glupost ziva... bacanje novaca i vremena... zaboravi Hybrid CrossFire... ak ti treba bolja grafika, od ove integrirane, ubodi si neku HD4670... i vozi ;) |
Nakon uspješne zamjene MBO radi kao urica. Dobro nije baš tak (tu i tamo malo kenja). Drugi slot memorije je prihvatila nakon 5 restarta i dva prčkanja po biosu. I sad kad sam počeo gledati filmove i sve poštelao da utvrdim da li je sve 5 stavim u PCI SkyStar2 karticu da mogu gledat digitalnu satelitsku kad ju windowsi neće prepoznat.
Nakon prepikavanja kartice po utorima, restartanja, default postavka biosa SS2 i dalje nema, ali skužim da se grije tj. da dobiva struju. Ista ta kartica normalno radi u 2 druga kompa. Osim XP-a probao staviti Vistu i Sedmicu, ali problem je isti. Probao par drugih kartica i utori rade. Preko googla vidim da nisam jedini koji ima problema s tom pločom i SS2. Sad sam poslao mail Asrocku pa ću vidjeti šta će odgovoriti. Možda bude kakva nadogradnja Biosa. |
Ti stvarno nemas srece s tim modelom maticne :D
Pogledaj da ti u biosu nije iskljucena koja opcija za pci utore (nisam nikad radio s ami biosom tako da ti vise ne mogu pomoci), jer nije moguce da su svi utori neispravni |
Stvar je da stavim Gigabytovu TV karticu i nju prepozna.
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 23:11. |