![]() |
Vidi ti sto je on skovao pred pocetak vikenda. Prvo cestitam i nadam se da ce te sluziti bez ijednog spomena servisa :)
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
Citiraj:
|
Citiraj:
Citiraj:
Za koji tjedan, ocekujemo jos pokoju sliku, ali i dojmove nakon ustolicenih i preduzetih Mar postavki boje i slike. Eh da, ne rece gdje si ga kupio? Sto si preduzeo prije kupovine? Dal si vadio iz kutije u ducanu za probu? I sto te puklo da ga bas sad kupis? :) |
Citiraj:
Trenutne postavke su mi: R - 98 G - 99 B - 100 Brg - 65 Con - 55 No još se igram da dobijem željenu sliku. Zgodna je i on the fly mogućnost podešavanja modova rada tako da dobro dođe za recimo filmove i igre malo "pojačati" kontrast i boje. |
To u svezi preosjetljivosti pivot-a mogu i ja potvrdtiti na svom (već bivšem) philipsu
Kakvo je kod tebe pozadinsko osvijetljenje, mrtvi pixeli? Meni je na onim preddefiniranim postavkama slika bila isuviše svijetla a korekcijom crne sam to odklonio djelomično Moram priznat da mi je sad malo žao šta sam ga vratio |
Nema bad pixela, a osvijetljenje je odlično, jedino u donjem desnom kutu malčice je jače nego u ostalima, ali to ovisi i o točki gledišta jer kad gledaš u ravnini s tim, ne izbija, ali se da korigirati malim smanjenjem svjetline.
|
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Kod mene je osvjetljenje bilo apsolutno ujednačeno na svim djelovima ekrana i stvarno nigdje nisam primjetio da se ističe, čak i na 100 postotnom osvijetljenju
|
ips je bez kalibracije neupotrebljiv monitor
|
kako to tocno mislis? to poprilicno zavisi o kojem monitoru se prica, tj o njegovim tvornickim postavkama koje doduse najcesce jesu za nista, al tako je sa velikom velikom vecinom monitora danas.
|
Citiraj:
hardverska kalibracija... |
Citiraj:
"Odokativna kalibracija" zna biti vrlo dobra za 99% posto korisnika. Meni je ovaj Philips došao dosta solidno kalibriran. Da, biti će potrebni mali zahvati, ali ništa strašno. Jeftina TN bratija dolazi sa tvornički napucanim bojama i kontrastom jer su "normalne" postavke za ništa :D |
Citiraj:
Pretpostavljam da ne...sumnjam da je došao dobro kalibriran jer IPS ne izlazi na tržište kalibriran.To su monitori predviđeni za ozbiljniji rad,a s obzirom da korisnici istih (kao ja,dizajn,dtp) kalibriraju monitor jednom u mjesec-dva,nema ga ni smisla kalibrirat...a ovisi i šta radiš,naravno...svaki put kad radiš nešto za nekakav studio,netko ti dođe kalibrirat monitor "po svom",da kasnije rad bude ispravan u tisku. TN monitori su predviđeni za "masu",pa su kalibrirani...koliko-toliko... Pitam te uglavnom zato što mnogi ne primjete "nekalibriran" monitor,izgleda lijepo...ali zapravo gledaš u potpuno neispravne boje,uz neispravan kontrast i osvjetljenje. I moj monitor je izgledao "super" kad bi ga netko vidio,međutim,meni je izgledao "očajno" :) |
Citiraj:
Sve ovisi u kojem color spaceu radiš što. Ja ne radim ništa "kritično", samo za sebe. Uostalom monitor se kalibrira zajedno s tiskarskim strojem i foto printerom a ne sam. Ako kalibriraš monitor za web, avaj ti to kad 99% korisnika ima TN te niti ne može vidjeti to što ti želiš. Stvar koju primjećujem kod ovog Philipsa je da definitivno ima "punije" boje od Lenova... tj pravilnije su (nazovimo to manje blijede :)). |
@darkijas - ovo u vezi pozadinskog osvijetljenja je bila greška.
Naime, zbog veličine ekrana, kutevi su udaljeni od centra te ukoliko se gleda pod užim kutem u bilo koji ugao slike on je u stvari malo svijetliji nego dio slike koji gledamo direktno. To je inače popratna stvar kod svih LCD-a zbog polarizatora. No taj fenomen je vidljiv samo ukoliko je monitor cijeli crni, dok se u ostalim slučajevima to ne primjeti te nema nikakvog utjecaja na druge boje. Sad sam podesi monitor tako da sam defaultnu gammu od 2.2 stavio na 2.0 i slika je još bolja! Gradacije između boja i tonovi sive su izvrsni i u potpunosti se mogu razaznati, čak i pri 2% odstupanja počevši od najtamnije prema najsvijetlijoj nijensi. Tako da definitivno preporučam ljudima koji kupe ovaj monitor da gammu podese na 2.0 umjesto 2.2 (što je default). |
to je IPS glow, specifičan za ovaj tip matrice.
zašto gamma na 2.0 kada je standard upravo 2.2 i sve se kalibrira na tu vrijednost? |
Citiraj:
Citiraj:
Učinilo mi se da je na 2.0 veći raspon, ali moguće da je bilo i do veće svjetline pa su se tamniji tonovi malo više istakli. |
vjerojatno je to u pitanju. da ostaviš na 2.2 par dana i prebaciš se na 2.0, slika bi ti izgledala previše isprana :)
čime kalibriraš? |
Citiraj:
Kad odes u sRGB, postaje li bright simptomaticno sadisticki? Citiraj:
|
ne, ali primijetio sam i ja tog lika na SPCR-u, gdje već jako dugo lurkam i nikako da se registriram :)
ajme, prošla ponoć, žena će me ubiti... |
Citiraj:
S druge strane trenutne postavke monitora su mi najbliže Philipsovom "Economy" modusu, dok je Office preset još malo presvjetao za rad u officeu. Citiraj:
|
Meni se isto najviše sviđala slika na econony modu, tj sam sam složio profil koji je bio nasličniji tom ali ipak bolji. Dok je u osvijetljenim i poluosvijetljenim prikazima slika bila odlična nažalost to se nemogu reći za tamne ambijente nekih igara ili filmova. Slika bi tada postala bljedunjava i lišena detalja što je bilo bolno vidljivo u direktnoj usporedbi s crt-om koji je to prikazao nemjerljivo bolje. Taj prikaz detalja u mraku bi se popravio kad bi monitor prebacio na profil sa jačim osvijetljenjem tj na entertainment ili viewing ali tada je slika u svijetlim scenama za mene postala neupotrebljiva tj preblještava i sa lošim prikazom crne. Zapravo mislim da na lcd-u nepostoji jedan profil koji se može koristit za svijetle i tamne ambijente i tu mu nalazim najveću manu
|
Kakav je ovaj monitor u kombinaciji s igrama, u odnosu na uobičajene TN modele iste dijagonale? Inaće, Samsung 957 MB CRT sve mi više grize oči, pogotovo otkad na poslu svakodnevno radim na LCD-u...
Još jedno pitanje - što je to "wide gamut"? |
Igre na full rezi izgledaju prekrasno kao što sam već naglasio u nekim aspektima slike i bolje nego na odličnom crt monitoru. Ghosting u pravilu se ne primjeti, ali recimo u demo verziji nogometa pes2010 sam ipak uočio kod igrača koji se brzo kreću na terenu ponekad se primjeti lagana sjena. To inače možda i nebi uočio da isti prikaz nije bio i na crt-u gdje te sjene nema. Kada usporedim taj monitor i recimo kod buraza samsunga 2243nw razlika je ogromna. Na tn samsungu su boje koma isprane i vidljivi kut je u banani što je itekako vidljivo u svakodnevnom radu, philips je bolji sto puta.
Ak ti je taj crt pri kraju svog vijeka i grize ti oči nemoj se puno razmišljat, u dućan po philipsa! |
Citiraj:
|
takvog sam ga dobio u paketu već je bio prikopčan vga kabel. Čim sam ga stavio na stol sa ga ulikao. Kasnije sam naravno koristio dvi konektor
|
Možda se nagradim s ovim za Božić... ima li još dojmova, usporedbi sa hp2475w?
|
kupio sam ovog philipsa danas. osim boja koje cu postelat kalibratorom jedini minus za sad mi je takozvani screen tearing. u par igrica se osjeti dosta. pa ako ko ima kakvo rjesenje ili zna do cega može biti problem bio bi mu jako zahvalan :):)
|
Citiraj:
U igrama uključi vsync. |
Citiraj:
jer npr u 2 igre mi radi normalno skroz i to u pucacinama. modern warfare 2 i bioshock dok u utrci dirt2 i fudbalu pes2010 malo kaci. u pucacinama mi je vsync iskljucen i radi fino dok sam u pesu svasta radio i uvijek isti rezultat. al nije rjesenje ukljucit vsync jer u 80% igara ce to uzasno usporavat. probo sam i triple buffer stavit na settingsima od kartice, al nema rezultata. jedino mi je malo cudno sto kad idem na display od grafe mi pise: 19xx * 1200 60hz, a pod advanced u displeyu u windiwsima nikako nemogu stavit 60hz. samo 59. stavim na 60 i sam mi vrati na 59. možda u tm leži neka cakica, koju ja nekužim :) hvala na odgovoru svedno (: |
v-sync je jedino rješenje
|
cek dal je ovaj screen tearing problem opcenito kod lcd-a ili samo kod ips-a?
uspio sam napravit sta sam htio sa programom D3DOverrider, stavio mu da forca v-sync. ali za sad je to jos okej, ak ubrzo cim dodji malo noviji naslovi se vise nece moc igrat sa v-sync ukljucenim. sta cu onda? :) |
Citiraj:
kod lcd-ova (nema veze koja je matrica) je v-sync jedina solucija, to je nažalost tako |
Citiraj:
|
Ja konacno rjesio ispite, pa se odlucio nagradit sa monitorom konacno i taman sjelo laganih 14% popusta za vikend u tehnomax-u. :goood:
Tako da ce me monitor ispast cca 3010kn, za cash. :D Jedini je problem da u ZG imaju samo 2 komada izlozena, tako da cu morat pricekat do utorka-srijede da dofuraju 2 neotvorena komada iz Splita. Jer si je i frend narucio jedan primjerak. Pa cu pokusat onda napravit neki mini-review i usporedit ga sa ovim 22' Philips CRT sta ga sada koristim. |
ja kad sam doso u rijeku imali samo jedan komad izložen, ali je na polici bio manje od tjedan dana. pa mi se nije dalo cekat jos tjedan dana da posalju jedan primjerak iz zagreba..
moj prvi utisak je bio lagano razočaravajuci. jer realno nema do crt-a jos uvijek. (izuzetci su neki nec eizo i nemam pojma sta od par milja eura), ali sad sto se vise družim sa philipsom to mi se vise svidja :D slika je izuzetna, ostra, boje pucaju (ok, malo previse, al ce se to skalibrirat) moja najveca zamjerka je bila sto se u igrama redovno dogadjao vertical tearing, al sam to od vas saznao da je problem do svih LCD-a. tako a vise nije bed :) kad je slika skroz crna, vidi se mrvicu u donjim kutevima da izbija bijela. ali to je stvarno toliko mrvicu da se skoro ni ne kuži. pozvo sam mamu, tata i curu pa posvjedoče curenju bijele i svi troje mi rekli da fantaziram, da nema bijele nikakve :) uglavnom mnogo sam zadovoljan monitorom. na prvu sam bio manje zadovololjan, al mislim da kako vrijeme prolazi da ce mi se samo vise i vise svidjat :) i da, nervira me sto na desktopu kad radim onaj pravokutnik misem nekad zna pravokutnik zaostajat za pointerom, to je valjda taj input lag. nista strasno. :) @Zmalamuth - preporucam monitor, samo mu daj malo vremena jer na prvu ce ti se crt cinit bolji masu, al vremenom se to uravnotežava :) LP, danko. |
Citiraj:
Na poslu/faksu se sluzim kombinacijom 200P7 i 200WP, tako da vjerujem da cu biti zadovoljan sa ovime. :goood: |
Citiraj:
|
Citiraj:
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 16:54. |