![]() |
Za DDR3, da...
|
Citiraj:
|
Ako je 800MHz deklarirano na CL5, onda je 1066MHz deklarirano na CL6. Po nekoj "labavoj" logici koju koriste...
|
Citiraj:
"Koristenje CPU multija, NB multija mi je jasno. Jasno mi je i kako dobijem takt memorije. Nisu mi jasni naponi. Koji je default napon mog nortbriđa, a koji procesora? Da li napon rama ostavljam na auto ili ne? RAM je: GSKILL F2-8000CL5D-4GBPQ iz siga Naime na postavkama: FSB = 250 CPU multi = 12 NB multi = 8 (znaci HTT je 2000MHz, 250*8) DRAM timing 800MHz (cime dobivam da su rami na 1000MHz) iz formula by Cele303: (CPU Multi) / (Memory Divider) = (Divisor Ratio) (CPU Freq) / (Divisor Ratio) = (RAM MHz) (* 2 = DDR MHz) gdje je memory divider 533 = 1066 = 16:6 = 8:3 = (8 / 3 = 2.6666666) = 2.6666666 400 = 800 = 12:6 = 6:3 = (6 / 3 = 2) = 2 Znači 7750 radi na 3000mhz i ima cpu multi 12 12 / 2 = 6 3000 / 6 = 500 (*2)" |
Ne znam, meni na K8 G1 radi taj G.Skill na 950Mhz i to je max. frekva koja mi se pokazala skroz stabilna. S opcijama za memoriju u BIOSu se ne bih zamarao jer ih je previše za moj ukus, i to bih morao testirati mjesec dana da potrefim optimalnu kombinaciju latencija, sekundarnih latencija i ostalih šabesa koje su tamo navedene.
|
Citiraj:
|
Dobro, ali zar ne bi trebalo sve radit "out of the box" (barem sto se tice ove na 1066)? Ipak je tvornicki navedeno tako, i sa strane MBO-a i RAM-a...
Ajd da su neki shroteks rami pa ne bi covjek nist reko. Zanimljivo, nisam znao da je ta tehnologija toliko "nategnuta"... Probao sam ja olabavit memorijski djeljitelj i nabit sabirnicu da dobijem 1066 (uz smanjivanje multija za proc, nb i link, te sitnim povisivanjem napona za nb) i ista prica. Jelc, ali proradile su obje memorije odmah na dvije ploce koje sam isprobao (jedna je stara abitica za intela, mislim da je 965 chipset koja nazivno podrzava memu samo do 800MHz) Tako da se pitam do koje razine sa takvim marketinskim forama se danas misli ic, a da im neka kontrola/standard ne stane na kraj? EDIT: poslao sam upit tech-supportu Asrocka, mozda dobijem neki odgovor... |
Jedno je Intel a drugo AMD:)
Prozuji malo po stranim forumima i pogledaj si koje su ručne postavke kod ljudi kojima radi... |
Budem.
|
oživljavam staru temu
meni je taj proc na asrock 780 gm-le na 3.2 (3.178 il tka nekaj) nisam ništa dirao osim FSB...njega sam digo na 235 i to je to..pci na auto i memu na auto... samo imam problema s hlađenjem mislim... |
Ma proc ide bez beda, s memorijom je bilo problema.
Danas mi stize Phenom II 940, pa cemo vidjeti sto ploca kaze... |
S phenomom ista prica za memu. On se s lakocom kloka, ali mema ne ide iznad 985. Iako mi se cini da je malo stabilnija nego s kumom...
Al mogu rec da asrokica fino hrani ovog Phenoma :D |
Drago mi je čuti :).
|
Pisat ću ovdje da ne otvaram novu temu s obzirom da je MBO i memorija ista.
Uglavnom, nabavio sam "novi" prockas: Phenom X3 8250e (1.9Ghz 65W). Zanima me jel netko negdje iskopao koje postavke BIOSa rade dobro što se memorije tiče na tim Asrokicama. Da skratim priču, proc radi na 2.4-2.5Ghz, ali memorija mora biti na skroz niskom devideru, znači da realno radi ispod 600Mhz ili u najboljem slučaju 666Mhz što mi fakat nije jasno. |
Pa najbolje radi po defaultu. Cim je neki nestandardni klok odma ti poshevi latencije. No eto s Phenomom nemam tih problema, tak da ti ne bi znao reci...
|
Kak misliš s Phenomom nemaš tih problema? Jel držiš sve na auto ili si ručno naštimavao latencije s Phenomom?
Ja sam na Brisbenu podešavao samo djelitelj i iskjučio compatibility mod, ak sam dirao bilo što drugo što se tiče latencija, mogo sam se slikat. Ista situacija je i sad. Trenutno je uključen 266 (533) djelitelj, a već sa 333 (667) odbija suradnju: http://img.w3dizajn.net/images/phenomx38iqq_thumb.jpg E da, i što je generalno bolje staviti pod "L3 cache Allocation", BSP only ili All cores ? |
ne znam vise jel imao i phenom problem kao athloni da ovi s polovicnim mnoziteljem daju neke lude frekvencije memorije kada se dize HTT?
Ako je to stavi ga na 9 a dizi vise HTT. A sto se tice BSP only i all cores zavisi. Ako vise furas aplikacije koje koriste jednu jezgru idi na bsp only (tu se racuna i maltretiranje superPi i slicne idiotarije :D), ako vise koristis ove novije i pametnije ili vise instanci glupljih onda na all cores. |
Ma nije ni bitno, to sam tak iz radoznalosti išo' malo kloukati Phenoma :).
Ko se oće baviti tim poslom taj će tak i onak kupit BE, sve drugo je povuci potegni i ovisi o previše faktora što će s čime kako raditi. Stavio sam sve na defolt CPU/NB/MEM=1900/1800/800 i optimizacije u BIOSu za multithreding (L3 cache allocation all cores i MC unganged) |
Kako ti se čini proc za sad za svoju cijenu? Usporedba sa 4850e?
|
Pa, proc se fakat malo grije (nekih 35°C idle pa do oko 43°C u loadu, Freezer na 1400-1500 o/min). Nisam ga kupio kao novog jer u prodaji kod nas nije ni bilo energy efficient modela X3, tak da me koštao manje nego novi 4850e. Trenutno se igram malo s virtualizacijom na Linuxu (Xen, KVM) pa sad svaki VM može imati svoj logički(fizički) procesor/jezgru :).
Što se tiče osjećaja u radu sa Windozama i igrama, Brisben je bio brži, al je radio i na 950Mhz više. |
Latencije sam ostavljao uvijek na auto, i one fino stoje dok ne povisim klok rama na 1000 i vise. Sto se phenoma tice, nafrljio sam HTT na 243, drzim ga trenutno na 3550 GHz (svaku jezgru), ide do 4,1 al ne idu winsi s tim. Btw, cudno mi sto se uopce hoce upalit na toj frekvi. Imam osjecaj da bi isao puno vise s boljim hladjenjem.
EDIT: sad mi je greg dao ideju, da nije mozda nemogucnost podizanja frekvencije memorije povezana s tim polovicnim multijem...?! |
Prokljuvio sam ga :goood:
Ključna postavka memorije je "Addr/Cmd Fine Delay". Za FSB=253 sam ručno odabrao djelitelj 800. Latencije ručno 5-5-5-15-24 2t "Addr/Cmd Fine Delay" sam stavio na najveću ponuđenu vrijednost. Compatibility mod isključen i sve ostalo na auto. Memorija sada radi na 1008Mhz 5-5-5-15-24 2t, na samo 2.02V :chears:. Sve što sam do sad izvrtio je prošlo. Zanimljivo, prošlo je i 5-5-5-5 što sam krivo puknuo. Trenutno stanje: http://img.w3dizajn.net/images/phenomx3r6y0_thumb.jpg |
L00dnica, budem probao cim dodjem doma :D
|
Izašao je novi BIOS za A770CrossFire, ako netko nije primjetio.
|
e, update cpu code znači da su novi procesori dodani na support listu?
|
Pretpostavljam, lista još nije updejtana.
|
ma i inace kod njih ako vam fali a nema fizickog razloga zasto neki proc ne bi radio na toj ploci (tipa TDP veci od max koji ploca podrzava) posaljete im mail na support i stigne beta bios brzinski, meni su odgovorili za rekordnih 2 sata kada sam trazio athlon II podrsku za ovu 750sli plocu.
|
Updejtao sam BIOS pred neki dan na 1.40, podržano je sve uključujući i Thubane ... možda će nekome značiti info.
EDIT: Naklon Asrocku do poda. Ploča je sada stara 2 godine i bila je jedna od prvih AMD770 AM2+ ploča koje su izašle. Na njoj su bili do sada X2 Brisbane, X3 Phenom I, a nedavno sam upiknuo Athlon II X4 640. Do kraja radnog staža će uletit i Phenom X6 ;). Ugrađeno je 8Gb (4x2Gb) rama G.Skill PQ. Nula problema u radnom vijeku. Napravim još upgrade grafike kad uleti nešto povoljno i ostajem na ovome setupu do Bulldozer II platformi :) |
Sorite na bumpanju ovog threada, ali kao sto stef kaze, upiknut thubana nekog i cekat i dalje. Bas me izdeprimirao ovaj bulldozer.
Ploca i dalje pili, malo je bolja situacija otkad sam uzeo novo napajanje koje ima dodatni 8-pinski konektor za mbo sto se tice OC-a, ali nije znacajno. |
Citiraj:
Znači kao prosječan gejmer,surfanje,gledanje multimedije ko stvoren. Ne igram nove igre,tak da mi nit ne treba "jači-brži" proc od ovoga... :)) |
Ja sam uzeo ASrock M3A770DE
http://www.links.hr/?naziv=maticna-p...kl=050.303.437 na njemu x640 i imam 2 kita corsair xms-a 2*2*2*2 cisto onak informativno do kolko ide x640 dal gura do 3.5ghz |
Citiraj:
|
Ja sam jedno vrijeme razmišljao o X4 925, onda kad je novi iz dučana bio cca 600kn. Al sam bio odustao.
Dodatnih 4Gb identičnog rama sam kupio tu na forumu :). Što se tiče nečeg normalnog i jeftinog, da trenutno nemam niš vjerojatno bih gledao nekog SB Celerona ili Pentiuma na H61 ploči :). |
Da al sad kad gledam, radi mi fino Arkham Asylum, BF3, Kriza 2 na high postavkama grafike (jest da je 1680x1050, a ne full HD i ne pretjerujem s AA i AF). Tak da ne znam da li bi dobio puno s takim fenomom.
Ma sam da je jos nabavit kavog rama 4 gige i mir neko vrijeme. Cekat bolja vremena za AMD :) |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:31. |