PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   NVIDIA (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Nvidia GeForce 8800 GTX/Ultra (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=128783)

Razer 16.12.2007. 02:56

Za 8800GTX ne odgovara Accelero ili bilo koji drugi standardni cooler. Samo novi Zalmani i HR-03+.

Adisabeba 16.12.2007. 09:32

Citiraj:

Autor mad max (Post 897256)
odsrafis sve srajfe i polako probas skinut cooler, ako neide znaci da se primio za jezgru, probas ga polako vrtit lijevo-desno, a ako ce se i dalje cvrsto drzat onda ces ga morat necime zagrijat... ja to inace zagrijavam fenom i uvijek upali... eto, samo nesmijes biti nasilan i sve bi moralo biti oke =)

nego, koji bi drugi cooler ti stavio gore?

Vodeni blok od Zalmana. Dali ima koji saraf na 8800 koji se nesmije odsarafiti tj da nije od hladnjaka?

Adisabeba 08.01.2008. 21:12

Spajanje 8800GTX na Tv

Htio bih spojiti 8800gtx na tv. S karticom sam dobio i onaj adapter koji omogucava da se povuce svideo do tva i ima jos neka tri konektora na sebi. Taj svideo bi onda isao u konverter za scart s obzirom da nema svideo na tvu. Jeli bi to tako radilo?

Druga stvar je sto napraviti s zvukom? Moram vuci kablove od zvucne isto do tva da bi imao zvuk. E sad kad ih spojim dali ce se na tvu cuti sve sto se cuje na kompu ili je moguce to odvojit zvukove? Recimo da se film s kompa gleda na tvu i da se na kompu slusa muzika bez da zvuk od muzike ide na tv?

Svaka pomoc je dobrodosla jer nisam to nikada radio pa neznam pretjerano kako to sve ide.

LAcy 08.01.2008. 22:39

Ako nemaš s-video na TV-a a imaš scart tj. compozitni video (to je jedan chinch obično žuti) onda pogledaj na jednom od ta tri konektora će ti pisati comp ili tako nešto (kod mene Pb/AV). Na taj spojiš jedan dovoljno dugački chinch kabel (pazi da je dovoljno kvalitetan, ne valja onaj za zvuk, trebao bi biti baš video kabel od 75ohma) a drugi kraj spojiš na TV (ako imaš kompozitni ulaz još bolje, a ako ne onda preko scarta). U driverima izabareš da imaš spojen i TV, composite out, Croatia ili PAL, rezoluciju i to je to. Ako pak imaš s-video na TV-u onda nabaviš isti takav kabel dovoljne duljine i spojiš. Pazi ovi adapteri najčešće ne valjaju tj. dati će ti crno bijelu sliku. Sve ove kombinacije se daju izvesti ručno ako si vičan lemilici.
Zvuk moraš razvući posebno, ako imaš receiver najbolje ga je provući S/PDIF-on (digitalno) a ako ne onda moraš analogno i to stereo. Najčešće ne možeš razdvojiti zvukove, teorijski bi moglo ako aplikacija koju koristiš može isključivo slati na recimo S/PDIF a neke to i mogu.

Sad kad sam to sve napisao, što misliš da li je u redu da ja potrošim više vremena (uključujući i saginjanje ispod stola da vidim što piše na adapteru) nego što je tebi potrebno da pročitaš pravila/pretražiš forum/ispuniš moja komp?

Adisabeba 08.01.2008. 22:55

Citiraj:

Autor LAcy (Post 919668)
Ako nemaš s-video na TV-a a imaš scart tj. compozitni video (to je jedan chinch obično žuti) onda pogledaj na jednom od ta tri konektora će ti pisati comp ili tako nešto (kod mene Pb/AV). Na taj spojiš jedan dovoljno dugački chinch kabel (pazi da je dovoljno kvalitetan, ne valja onaj za zvuk, trebao bi biti baš video kabel od 75ohma) a drugi kraj spojiš na TV (ako imaš kompozitni ulaz još bolje, a ako ne onda preko scarta). U driverima izabareš da imaš spojen i TV, composite out, Croatia ili PAL, rezoluciju i to je to. Ako pak imaš s-video na TV-u onda nabaviš isti takav kabel dovoljne duljine i spojiš. Pazi ovi adapteri najčešće ne valjaju tj. dati će ti crno bijelu sliku. Sve ove kombinacije se daju izvesti ručno ako si vičan lemilici.
Zvuk moraš razvući posebno, ako imaš receiver najbolje ga je provući S/PDIF-on (digitalno) a ako ne onda moraš analogno i to stereo. Najčešće ne možeš razdvojiti zvukove, teorijski bi moglo ako aplikacija koju koristiš može isključivo slati na recimo S/PDIF a neke to i mogu.

Sad kad sam to sve napisao, što misliš da li je u redu da ja potrošim više vremena (uključujući i saginjanje ispod stola da vidim što piše na adapteru) nego što je tebi potrebno da pročitaš pravila/pretražiš forum/ispuniš moja komp?

Ok znaci kupim chinc kabel koji ustekam u scart adapter i to je to? Svideo i adapter nevalja?

Jako sam zahvalan na pomoci. Hvala sto si pogledao na svojem adapteru tocna imena. Ja sam ih trebao navesti. Isprika.

E sad sto se tice moga kompa i pravila, moj komp nije uopce bitan jer je moje pitanje jako specificno i nevezano za racunalne komponentne koje posjedujem. Nevidim kakve veze ostale komponente imaju veze s tveom ili kabelom koji mi treba. Isto ide i za pravila koja nisu prekrsena nigdje u mojem postu.

Vec je bio topic za 8800 i taj adapter? Trazio sam ali ga nisam mogao naci. Moja greska.

LAcy 08.01.2008. 23:14

Citiraj:

Autor Adisabeba (Post 919681)
Ok znaci kupim chinc kabel koji ustekam u scart adapter i to je to?

Da, ako je adapter dobar.

Citiraj:

Jako sam zahvalan na pomoci. Hvala sto si pogledao na svojem adapteru tocna imena. Ja sam ih trebao navesti. Isprika.

Ma nema problema ;)

Citiraj:

E sad sto se tice moga kompa i pravila, moj komp nije uopce bitan jer je moje pitanje jako specificno i nevezano za racunalne komponentne koje posjedujem. Nevidim kakve veze ostale komponente imaju veze s tveom ili kabelom koji mi treba. Isto ide i za pravila koja nisu prekrsena nigdje u mojem postu.

Vec je bio topic za 8800 i taj adapter? Trazio sam ali ga nisam mogao naci. Moja greska.

Tvoje pitanje nije jako specifično i nevezano za računalno komponente i bilo je nebrojeno puta. Možda ne u oblilku 8800GTX + TV ali svakako kako spojiti grafičku/komp na TV.
Što se tiče pravila, da si ih pročitao znao bi da ovom tvom postu nije mjesto u nVidia podforumu već u problemima kao i da se treba ispuniti profile uključujući moj komp posebice ako se postavlja pitanje i traži pomoć.
Nije velika greška, napravi to i sve ok.

Guls 10.01.2008. 12:55

8800gtx Sli

kako podesiti takve 2 kartice u SLI mod?

Milentije 10.01.2008. 13:04

Prvo ti treba ploča koja podržava SLi (ta tvoja ga ne podržava). Trebaju ti dvije takve kartice.

Utakneš ih u matičnu, spojiš SLi mostićem, podesiš u driverima SLi mode rada.

Pogledaj OVDE za detaljnije objašnjenje.

Guls 10.01.2008. 13:06

imam ploču sa 650 čipsetom koja podržava sli, dvije 8800gtx kartice i dva bridge konektora.

sve složim i on mi u windowsima prepoznaje samo jednu karticu, a u driverima ni S od sli opcija...

Milentije 10.01.2008. 13:12

Ne znam bas kakva je situacija na tim pločama (mrsko mi je sada googlati) ali kako si okrenuo onu pločicu za SLi (ako ista postoji na tim pločama).

Neo-ST 10.01.2008. 13:18

Citiraj:

Autor Guls (Post 921195)
imam ploču sa 650 čipsetom koja podržava sli, dvije 8800gtx kartice i dva bridge konektora.

sve složim i on mi u windowsima prepoznaje samo jednu karticu, a u driverima ni S od sli opcija...

gtx-ice se spajaju samo s JEDNIM bridge konektorom, nije bitno kako i gdje ga staviš. ATI-jeve kartice se spajaju s dva.
I ne znam baš koliko ti je dobra ta ploča, 650i je slabašan chipset, a gtx-ice su monstrumi :D
S kojim procesorom to misliš "pogonit" ?

Guls 10.01.2008. 15:31

evo sve je sređeno, sve radi... ako nekog zanima šaljem slike.

nego, caka je bila u nekim jumperima koje je trebalo podesit, a tih jumpera ima bar 15ak...

ugl sad sve radi. matična je n650sli ds4, a grafičke xfx 8800gtx 768, quad i 4gb ram, thermaltake 850w

3dmark je na defaultu bez oc 13296

Neo-ST 10.01.2008. 16:00

Citiraj:

Autor Guls (Post 921355)

nego, caka je bila u nekim jumperima koje je trebalo podesit, a tih jumpera ima bar 15ak...

ugl sad sve radi. matična je n650sli ds4, a grafičke xfx 8800gtx 768, quad i 4gb ram, thermaltake 850w

Koji quad, koji ram...

Razer 10.01.2008. 16:05

@Guls - Budi slobodan baciti koji SS rezultata :)

@Neo-ST - Kad ćeš ti baciti koju OC-anu rezu svojih kartica?

Neo-ST 10.01.2008. 16:15

Citiraj:

Autor Razer (Post 921393)

@Neo-ST - Kad ćeš ti baciti koju OC-anu rezu svojih kartica?

Već sam probao i nema nikakve razlike. Dignem grafe na 620/1000 (default 575/900) jer im je to max (preko toga freezaju) i pokrenem 3dmark06 i nema nikakvog pomaka u rezultatu (možda 50-100 bodova, zanemarivo).
Već sam to pisao negdje, i ne znam gdje je problem. Sumnjam na CPU, jer fps-ovi skaču i do 30fps više kada ga dignem sa 2.4 na 3.6
:(

Razer 10.01.2008. 16:19

Proc ne ide preko 3.6 stabilno?

Neo-ST 10.01.2008. 16:21

Citiraj:

Autor Razer (Post 921406)
Proc ne ide preko 3.6 stabilno?

Sada sa 4 sticka rama ne ide više ni preko 3.0 stabilno, a prije sam ga jedva uspio navuć i na 3.6....
ne znam, možda ja negdje griješim a možda je do chipseta...

Milentije 11.01.2008. 00:02

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 921205)
gtx-ice se spajaju samo s JEDNIM bridge konektorom, nije bitno kako i gdje ga staviš. ATI-jeve kartice se spajaju s dva.
I ne znam baš koliko ti je dobra ta ploča, 650i je slabašan chipset, a gtx-ice su monstrumi :D
S kojim procesorom to misliš "pogonit" ?

Ma nemoj...

Citiraj:

Autor Guls (Post 921355)

To je zamjena za onu "pločicu" o kojoj sam ti pisao u prošlom postu.

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 921409)
Sada sa 4 sticka rama ne ide više ni preko 3.0 stabilno, a prije sam ga jedva uspio navuć i na 3.6....
ne znam, možda ja negdje griješim a možda je do chipseta...

Možda.

Guls 11.01.2008. 01:31

Citiraj:

Autor Neo-ST (Post 921384)
Koji quad, koji ram...

q6600 4x2.4ghz

kingmax 800 ddr2 ram

http://tinypic.com/view.php?pic=6o0y9z5&s=1

Neo-ST 11.01.2008. 02:34

Onda imaš odličan rezultat s obzirom da ja sa svojom konfiguracijom dobivam oko 12500 bodova (sve stock) na Visti i sa svim SLI/Crossfire patchevima, dakle očito ti nije slabašan chipset :D

Gradjanin 11.01.2008. 09:25

650i nije slab chipset vec je ogranicen. a ogranicenje je da NEMAS full bandwidht pci-e portova. znaci, u sli modu ti se 16x podijeli na dva 8x. dok je 680i chipset 2x16x. tu je i glavna razlika, uz naravno jos brdo malih sitnica koje degradiraju taj chipset naspram jaceg brata.

kaj se tice reze. sasvim solidna. ja na stocku imam nekih 14k i nazalost jos se nisam poigrao sa krajnjim mogucnostima.

ako te zanima jaci chipset, 680i, prodajem ja svoju plocu (nova je). javi na pm.

LAcy 15.01.2008. 20:01

Dakle Adisabeba je našao pored mog preporučenog linka gdje treba malo lemiti i spojiti preko kondenzatora još jedan link za one koji su manje vični lemilici. Obzirom da se komunikacija odvijala PM-om a on tvrdi da radi i ovakvim spajanjem žičicom nisam želio da ostanete zakinuti za informacije.

Adisabeba 15.01.2008. 20:20

Radi 100 posto. Kod mene je sad slika u boji. Neko bi trebao staviti sticky pa da ljudi znaju kako dobiti boju ako imate c/b sliku na tvu.

LAcy 15.01.2008. 20:31

Ma ne treba sticky to je stara fora sa spajanjem krome i luminance :D Ja i dalje tvrdim da je zdravije preko kondoša ako se već ne može koristiti kompozitni izlaz ili s-video.

Tome 13.03.2008. 21:11

Bok,

moja XFX 8800GT isto zuji.
Ali ono sto mene kao laika cudi je da zuji u 2D (barem ja mislim da to je 2D), tipa intro i meni u igrama, a u Bioshock-u, WiC-u i ostalim trenutcima 3D grafike (kad bi ocekivao da je najopterecenija) ne.

???

trex 13.03.2008. 23:12

Moze cvrcati i kondenzator i zavojnica i trafo a najcesce je to upravo kondenzator ili speaker. Ko uspije sklopit cijeli komp bez da prozuji taj neka se smatra sretnim ili gluhim :lol2: Jer zujati moze i maticna i napajanje i graficka. Razlog zvrcanju je protjecanje malo vece struje elementima koji sluze za napajanje ili u prijevodu - masovna kineska proizvodnja s losim dijelovima.
Upravo je fascinantno da mi kao kupci prelazimo preko takvih stvari i prodajemo se za 5 FPS-a vise na ustrb vlastitog "mentalnog" zdravlja.
Naravno da se situacija pogorsava vremenom kako kondovi pocnu gubiti na kapacitetu i isusivati se iznutra. Zato je bitno imati dobro provjetreno kuciste ako smo vec osudjeni na jeftine kineske kondove (izuzetaka skoro i da nema, od ultraskupih Asusa do ultrajeftinih xxxx).
Ja vodim borbu sa cvrcanjem tamo negdje od Bartona2500 i GF serije 5 i trenutno sam sretan jer jedva da se nesto cuje a to je MBO tj. piezo zvucnik iz kojeg izlazi "static" pri svakom pomaku misem. Nakon zalijevanja doticnog zvucnika sa superljepilom, skoro da se i ne cuje. Odlemio bih ja njega odmah, ali ploca je nova s garancijom, pa reko ajde necu.
Tako da ti ja predlazem da zgrijes lemilicu i odlemis zvucnik dolje, makar u vecini slucajeva cvrci kondenzator a ne zvucnik, ali mozes probati.
Sada se uopce bojim mijenjati graficku jer se bojim da bi mi opet komp mogao procvrcati. A tko ce onda odgovarati za masakr? :Machineg:
Cak tvrdim da duze izlaganje JEDNOLICNOM zvuku koji nastaje zbog visoke frekvenicije moze utjecati izrazito lose psiho-fizicki na covjeka.
Zato treba popit. Cim vise popit :beer:

gamer 14.03.2008. 00:03

zbog toga zujanja sam ja reklamiral jednu plocu da bi na kraju ispalo da zuji grafa, a na kraju da zuji i moja grafa, makar je to jako slabo primjetno(u prijevodu kad je sve tiho i kad je kuciste otvoreno a grafe pod opterecenjem). dakle, normalno je jer s nicim nikad problema.

ja bi rekao da je zujanje zbog magnetskog polja. zasto, nemam pojma, mozda se mag. silnice ne vole. :D zato se i javlja samo kod opterecenja...veca struja vece polje. jadda jadda jadda...

vec vidim buducnost i slusanje mjuze na mreznim transformatorima.:D
a mislim, kad je mag. polje(zavojnice) krivo sa sve star trek probleme(ok, i releji) nebi se nit cudio toj svojoj napisanoj nebulozi.:beer:

pozz

Swarm dude 14.03.2008. 21:02

Što ne zuje zavojnice zbog toga što titraju uslijed zagrijavanja? :p

MP950 14.03.2008. 21:44

A kako to da npr moja GTS zuji samo kad pokrenem kako je rekao Neo onu dlakavu kocku u Ati Toolu, nikakve igre, nikakav 3D Mark ju ne može natjerat na zuju, samo kocka???

gamer 14.03.2008. 23:33

Citiraj:

Autor Swarm dude (Post 975692)
Što ne zuje zavojnice zbog toga što titraju uslijed zagrijavanja? :p

IMHO, ja bi prije rekao da se pomicu(u nekim mikrometrima) zbog magnetskog polja koje stvaraju. nekak mi je logicnije. a pri vecoj struji ce se i vise zagrijavati a i biti ce vece mag. polje...imas onu formulu F=BIL i jos jedna koja opisuje pomak...ili je to ova, ma tko bi se sjecao...
a iskreno, ne znam ni sam...meni je to sve blesavo, da par namota moze zujati kao trafic od tisucu+ zavoja...:wtf2: najvise se jos i slazem sa onim made in china...ne da mora zujat nego budimo sretni kaj ne cvrci.:D

e sad, usljed samog zagrijavanja, moguce, ali onda bi trebalo dolaziti do varijacije struje, kad upognonis grafu na igre ili bench pocne teci veca struja, sad ne znam jel konstantna(otprilike) ili varira, pa se zavojnice jace griju, pa ohlade, pa zagriju itd...nekaj kao zice na stupovima, promjene iz ljeta u zimu itd...tak da je i to moguce.:D(il' su u sumi!)
mozda da pitas nekog od proizvodaca kartica?:beer:

@MP950; pojma nemam...:beer:

TomRi 14.03.2008. 23:43

Citiraj:

Autor MP950 (Post 975724)
A kako to da npr moja GTS zuji samo kad pokrenem kako je rekao Neo onu dlakavu kocku u Ati Toolu, nikakve igre, nikakav 3D Mark ju ne može natjerat na zuju, samo kocka???

zato jer dok ti vrti kocku ima oko 1000-1400 fps. (mala rezolucija pa zato)
a fullscreen u 3dmarku i igrama je dosta manje, od 20-150 fps.

zujanje se je sprecavalo u nekim igrama lockanjem na manje od 80fps,
ima i na forumu vodic negdje... :kafa:

mislav_os 15.03.2008. 15:34

Imam 8800GTX koju je imao Neo-St,i stvarno zuji :D

Ali ne smeta mi :kafa: :)

aikon 16.03.2008. 20:27

I moja XFX 8800GT cvrci u svim igrama koje se vrte na malo vecem broju FPS-a, dok je recimo u Crysis-u bila tisina jer je bilo na oko 25-30 FPS-a. Sto vise slicica u sekundi to glasnije i iritantnije zujanje....ali vec sam naviko

mislav_os 17.03.2008. 15:49

A kod mene je drugacije,kod mene crvci ovisno o tome koliko je igra zahtjevna,mogu mislit kolko bi kod mene u Crysisu crvcala :D

srale7 17.03.2008. 16:04

@mislav_os stavi craysis pa sa vidimo..

ovakva tema je vec bila..
Znaci kao sto je TomiRi vec rekao do cvrčanja obicno dolazi u 3d aplikacijama pri jako velikom FPS, znaci kod menija u igrama i uvodnim spicama. Kod atijeve cupave kocke.. Kad fps padnu i cviljenje obicno prestane..

LorD ClockaN 17.03.2008. 21:47

Ja imam PoV 8800GTX i ne zuji niti malo i to nikad :)

The AC 18.03.2008. 09:57

ja se nedavno nagradio sa 8800GT 512 by gigabajt i mogu reć da me stvarno sluša i dobra je što se tiče zvukova! jedino taj freakin ventilator šumi ko mutav (i u idle i u loadu) ali riješit cemo to uskoro sa nekim boljim rješenjem! xD

IcyTexx 18.03.2008. 10:11

Citiraj:

Autor mislav_os (Post 977475)
A kod mene je drugacije,kod mene crvci ovisno o tome koliko je igra zahtjevna,mogu mislit kolko bi kod mene u Crysisu crvcala :D

I meni...
Ajme, grozno. :stoopid:

Al dok radi ovako klokana, sve ok... Zvucnike pojacam i to je to. :zdero2:

svebee 18.03.2008. 11:03

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=85945

već bila tema ^^ - zuji al se čovjek navikne, mora se naviknut :D

marcel93 02.04.2008. 13:22

Isplativost 8800GTX?

Ovako imam proc AMD Athlona 2x 4800+ i napajanje Fortrona 500w.
Imam na umu kupiti nVidiu 8800gtx 768mb 356 bit.
Sada jeli ti isplativo kupovati jer grafa dođe 2326 kn??:stoopid:
I može li ovo moje napajanje tjerati tu grafu?:fiju:
Link: http://www.protis.hr/artikl.aspx?id=6269
hvala:fala:

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:56.