PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Mreže (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=16)
-   -   Umrežavanje računala - HowTo (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=10705)

Smarty 21.11.2005. 00:21

Jel mi moze netko malo detaljnije objasnit kako umrezit konpove? napravija san sve kako je rak reka i nista. jedan konp nekako kuzi drugog, a ovi drugi nikako nekuzi prvog ili obrnuto :(
Vec mi pomalo pocimaju daleko ic na zivce, najradije bi ih bacija kroz ponistru:rolleyes:

Ivor 21.11.2005. 15:23

Citiraj:

Originally posted by RAK
DIJELJENJE INTERNETA

Prvo bi želio objasniti kako se to na više načina radi. Prvi je način iskorištenje resursa Windowsa. Mora se odrediti koje bi računalo unutar mreže bilo to koje će dijeliti Internet konekciju. To računalo MORA imati IP adresu 192.168.0.1. Bez toga je nemoguće napraviti sharing.
Meni radi na nekoj drugoj adresi. Po defaultu mi prebacio na 192.168.0.1 ali sam promjenio. Jedino mi neradi nista od DC++ i slicnih programa. Zna tko kako to sloziti?
Ovu adresu koja je nesmijem mjenjati.

tor 21.11.2005. 16:53

A kako je spojeno? Router, modem, hub?

Mr.Ex.President 21.11.2005. 20:14

Citiraj:

Originally posted by Smarty
Jel mi moze netko malo detaljnije objasnit kako umrezit konpove? napravija san sve kako je rak reka i nista. jedan konp nekako kuzi drugog, a ovi drugi nikako nekuzi prvog ili obrnuto :(
Vec mi pomalo pocimaju daleko ic na zivce, najradije bi ih bacija kroz ponistru:rolleyes:

Aj reci di si zapea pa ćemo iskemijat nešto:)

Ivor 24.11.2005. 12:43

Citiraj:

Originally posted by tor
A kako je spojeno? Router, modem, hub?
ADSL je spojen na hub isto kao i ostala racunala

ljevi 15.12.2005. 22:10

odlicno.nadovezao bih se bez sumnje da netko to zna ali jos sam novi pa bi malo posto....kod crossover-a se na drugoj strani change-aju prva i treca i druga i sesta...za one koji ce si sami krimpat.inace odlican post

Mistake 14.01.2006. 20:30

1 privitaka
da te nadopunim evo kako to izgleda po T568B standardu.

U attachu je slika

camel 27.01.2006. 11:04

sve sam uradio ok
al kako da skinem "lokot" sa ikonice "Local Area Connection"????
unaprijed hvala

camel 27.01.2006. 11:07

da i kad pingam s prvog na drugi sve je ok
ali kad pingam s drugog na prvi nije ok

nadje mi na prvom drugi ali na drugom ne nadje prvi!

u cemu e problem????

Lepy 27.01.2006. 11:33

Citiraj:

Originally posted by camel
al kako da skinem "lokot" sa ikonice "Local Area Connection"????
unaprijed hvala

lokot? pa ugasi windows firewall i lokot će nestati...

camel 27.01.2006. 14:39

ok to sam i sam skonto
al sta je s ostalim!?

Mr.Ex.President 27.01.2006. 19:01

Citiraj:

Originally posted by camel
da i kad pingam s prvog na drugi sve je ok
ali kad pingam s drugog na prvi nije ok

nadje mi na prvom drugi ali na drugom ne nadje prvi!

u cemu e problem????

Sve ti piše:fuming:
Ako sve radiš kako triba mora radit...

Teško je reć šta si sjeba?
Možda Workgroup, možda koji broj u IP-u, možda ?

weedos 02.03.2006. 20:49

Citiraj:

Autor Ivor
Meni radi na nekoj drugoj adresi. Po defaultu mi prebacio na 192.168.0.1 ali sam promjenio. Jedino mi neradi nista od DC++ i slicnih programa. Zna tko kako to sloziti?
Ovu adresu koja je nesmijem mjenjati.

NE MORA adresa biti 192.168.0.1. Mozete stavit koju zelite. Napr, ako vam domena izgleda ovako 192.168.3.x, ukljucite Internet Connection Sharing (ICS) i nakon sto on automatksi dodjeli adresu 192.168.0.1, promjenite ju u 192.168.3.1. Na drugom kompu (kojem zelite sherat internet), stavite Default Gateway 192.168.3.1 , i DNS servere 195.29.150.3 195.29.150.4 .

Amdejac 16.03.2006. 08:21

Da se malo nadovežem.
Mreža mi radi super. Sa oba kompa mogu na internet.
Ali pokušavam sa drugog kompa napraviti Remote Desktop Connection jer na prvom imam instaliranu SkyStar2 pa da mogu gledati sateljitsku.
Izbacuje mi grešku.
Pa ako bi netko imao volje i vremena da mi malo to pojasni.
http://www.slibe.com/imagestumb/bd988b0e-greska_jpg.jpg

Pomo 16.03.2006. 08:39

Moraš kreirati juzera sa paswordom na kompjuteru kojem pristupaš preko remote desktopa, i dozvoliti pristup tom korisniku sa drugog kompa. Kreirat juzera valjda znaš, a za dozvolit pristup ideš desni klik my computer->remote->remote desktop->kvačica na allow users...->select remote users->add...
Znači moraš kreirat juzere i znat kako se zove koji komp. E i upute vađene sa xp sp2.
Eh da i slika je lošija preko remote desktopa, ne jako al se vidi, to si poštelaj na remote desktop->options->display i experience tabovi.

AlfaPro 26.03.2006. 11:08

bok
imam problem
sa oba dva kompa mogu pingati,lampice svijetle,kabel je crossover
ali problem je da se nemogu spojiti sa drugog kompa na net.?

http://img20.imageshack.us/img20/7403/error5kw.jpg

Pomo 26.03.2006. 11:13

Nešto si sprčkao sa ip adresama...

AlfaPro 26.03.2006. 11:23

ja koristim 2 mrezne
1. za ADSL a druga za cross over
mozda sam tu nekaj sprcko?

Pomo 26.03.2006. 12:21

Ne nego si nešto sprčkao sa ručnim postavljanjem ip adresa, odnosno ako si slijedio točno Rak-ove upute, mora da si na jedan komp stavio 192.168.1.1, a to ne može jer tu ip adresu već koristi "adsl modem", odnosno router, tako barem pretpostavljam iz ovih škrtih podataka što si dao. To sam zaključio iz postanog errora, jer po onome što tamo piše na dva različita uređaja si stavio istu ip adresu-to ne može raditi. Uostalom kupi switch (100kn), opali na "adsl modem" router mod i riješi svoje probleme sa šeranjem interneta...

AlfaPro 26.03.2006. 16:58

Pratio sam sve Rakove upute i stavio sam default IP 192.168.0.1
a na drugom kompu je 192.168.0.2 i Subnet je 255.255.255.0
a na drugom kompu se i dalje ne mogu connectati?

domy_os 26.03.2006. 18:49

Na drugi komp stavi default gateway 192.168.0.1.

psih0 11.04.2006. 23:53

imam problema sa spajanjem dva kompa preko dsl rootera
ovo mi izbacuje na kompu sa kojeg se nemogu spojiti na drugi komp(sa tog drugog se normalno spajam na prvi)
http://i34.photobucket.com/albums/d1...z0/problem.jpg
e a na kompu na kojeg se nemogu spojit nemam ovakav izbornik
http://free-zg.htnet.hr/rak/network/Slika10.jpg
nego ovakav na kojem nema permisions
http://i34.photobucket.com/albums/d147/dr_Gonz0/p2.jpg
poludit cu!!:grrr: :grrr: :grrr:

domy_os 12.04.2006. 00:21

Isključi Simple File Sharing u Start -> Control Panel -> Folder Options -> View.

psih0 13.04.2006. 14:51

jesam i jos uvjek nista...

mister_fucky 21.04.2006. 21:57

preko USB-a :P

evo ja uzeo jedan USB kabel i sad normalno ga "ukopco" i onaj u "trgovini" veli meni ne treba mi mrezna kartica za to da mogu igrat igrice i fajlove sejrat sa USB kablom i radio sam sve kako treba u onom "HowTo" cak sam 3 put provjerio IP adrese ali kad odem command prompt ping tu ip adresu veli meni Request timed out. (uvijek). i normalno nist ne mogu s jednog na drugi...jel ima nest posebno za USB ili sta. (drugi komp nema Local Area Connection {zapravo nijednu konekciju} pa nisam mogao stavit Subnet Mask na taj komp) na "glavnom" je sve u redu subnet mask sve sam to pratio a na drugom kad ocu da namjestim taj subnet mask...a jel ima kakav drugi nacin ili sta...
Ocajno trebam pomoc...:(

tor 21.04.2006. 22:37

Pa nije ti isto umrežavanje preko USB kabla i preko LAN konekcije. Kupi dvije mrežne (ako ih nemaš integrirane na matičnu) i onda prati upustva...

mister_fucky 21.04.2006. 23:40

hmmm

pa na jednom od tih "starijem" nemam mreznu cini se...ah jadan ja...
:mad: al opet pitanje jedno, kakva je tocno razlika izmedu USB-a i LAN-a (mislim kad dva kompa oces spojit)

Pomo 22.04.2006. 07:16

USB baš i nije predviđen za umrežavanje, i preko lan-a će ti brže radit mreža. Pci mrežne sam kupovao u kvarku već za 25 kuna, tako da to i nije neki trošak.

axe counter 22.04.2006. 15:26

usb ti je ono za prvu ruku tj cisto za prebaciti podatke s jednog na drugi komp

IvanVk 29.05.2006. 23:26

Ograničen pristup šeranom folderu na umreženim računalima

Hi dečki,

IMA LI OVDJE GREŠAKA??

Ograničen pristup šeranom ( share ) folderu na umreženim računalima tj. dozvola samo određenom računalu da pristupa šeranom folderu

SITUACIJA:
Imate cca desetak računala u 10 ureda ( u ovom tutoru ih označavam sa PC-1, PC-2, PC-3, PC-4....PC-10 ) koji su umreženi u mrežu i rade u istoj Workgroup ( Radnoj grupi )
Vi ste Administrator ( radite na računalu PC-1 ) i želite isto tako da koristite računalo PC-2 jer želite šerati neke foldere (može i particije ) ali da drugi korisnici ostalih računala ne mogu pristupati tim šeranim folderima.
Sva računala ili barem ona dva koja Vi želite korisititi na sebi imaju instaliran Windows XP.

Radna grupa za sva računala je npr: Office
U ovom slučaju problem leži u radnoj grupi. Mana ( ili nedostatak ) šeranja foldera u radnim grupama na uobičajen način, kod umreženih računala.

S obzirom da nemam tako veliku mrežu, dotično sam isprobao na mreži od dva PC-a ali mislim da je postupak isti.

NAPOMENA: Želim razjasniti neke stvari.

Šeranje foldera na više PC-a ( sa instaliranim WinXP ) nije problem ako pristupate sa računala koja imaju identične nazive accounta i passworde.
Ako je tako onda je dovoljno da na ta dva računala postavite administratorske accounte i iste passworde i riješili ste problem pristupa šeranim folderima.
Svi drugi koji imaju drugačije nazive accounta ili passworde neće moći pristupiti šeranim folderima.
Dakle ako su PC-1 i PC-2 sa identičnim nazivima accounta + password ( npr: ADMIN + sys ), isti mogu pristupiti šeranim folderima na računalu PC-1 i PC-2.
Dok za razliku ostala računala PC-3, PC-4, ....PC-10 imaju drugačije nazive accounta i passworde ( bilo koji od ovoga ) neće moći pristupiti šeranim folderima.

NO, ako su nazivi accounta različiti za svako računalo i paswordi ( iz bilo kojih razloga ) onda nastaje problem riješavanja gore navedene želje.
E, i to se može ali na malo kompliciran način a i nije baš tako kompliciran.

RIJEŠENJE PROBLEMA:
Uzmimo da su nam računala PC-1 i PC-2 sa instaliranim WinXP

Konfiguracija PC-1 ( Vašeg osnovnog računala na kom radite i na kom će te šerati folder ili particiju, na koji želite pristupati sa PC-2 )

Account1:Admin1 ( administratorske ovlasti )
Passw: pass1
Workgroup: Office

Account2:Korisnik1 ( ograničene ovlasti )
Passw: BaKa1

Konfiguracija PC-2 ( Vašeg drugog računala na kom radite i sa kojega želite pristupati na PC-1 na šerani folder )

Account1:Admin2 ( administratorske ovlasti )
Passw: pass2

Account2:Korisnik2 ( ograničene ovlasti )
Passw: BoBo2

Ostala računala: PC-3, PC-4......PC-10
Account: svaki za sebe
Passw: svaki za sebe

Sada imamo predodžbu konfiguracije pretpostavljenih accounta i passworda za računala, nama su najvažnija PC-1 i PC-2.

Što smo uradili?
Iskonfigurirali smo naša dva računala na taj način da smo na svakom računalu otvorili po dva accounta ( administratorski i korisnički ) sa različitim imenima i passw.

Zašto po dva accounta?
pa i nismo morali ali ja sam uzeo najgoru situaciju. Recimo da ste Vi administrator, a kolega korisnik Vaših računala a ne želite mu dati sve ovlasti, već samo pristup šeranim folderima.
.........KRAJ KONFIGURACIJE Accounta

Sada idemo dalje na podešavanje dozvola ( permission ) na računalu PC-1 za šerane foldere tj. dodavanje računala koja će moći pristupiti šeranim folderima. ( naravno Vi ne želite dati svima tu dozvolu već samo računalu PC-2 )

Mi dakle trebamo dozvoliti pristup sa računala PC-2 i to samo osobi koja pristupa preko accounta pod nazivom Korisnik2 i koji ima passw BoBo2, u stvari to je naše drugo računalo na kojem radimo i želimo kada smo u uredu broj2 na prvom katu zgrade, da možemo pristupiti šeranom folderu na našem računalu PC-1 koje se nalazi u uredu broj1 u podrumu da ne šetamo.

Sada se pokazuje, zašto smo otvarali po dva accounta na svakom računalu ( admina i korisnika ) jer će mo morati otvoriti i treći account na računalu PC-1
Da bi mogli pristupati šeranom folderu sa PC-2 moramo na računalu PC-1 otvoriti identičan naziv accounta + password da bi funkcioniralo.
( E sada će se naći oni koji će reći a što ako hoću 5 računala da imaju pristup šeranom folderu ) pa onda morate otvoriti 5 identičnih accounta na PC-1 Čudno, ali je tako.

Dakle na PC-1 idemo otvoriti kroz Control Panel novi account pod nazivom Korisnik2 i dodijeliti mu ograničene ovlasti a uz to postaviti password BoBo2

Sada naš PC-1 ima slijedeću konfiguraciju:

Account3:Korisnik2 ( ograničene ovlasti ) Ovo je u stvari identičan naziv i passw. za osobu istog accounta na PC-2
Passw: BoBo2
..............................

Sada je sve priređeno za podešavanje dozvola šeranom ( share ) folderu
Potrebno je da znate zabraniti ili dodavati dozvole, ako ne znate kako pogledajte temu: http://www.ic.ims.hr/forum/viewtopic.php?t=105

U koraku 6 ( navedenog linka i tutoriala ) potrebno je dodati naš novo-kreirani Account3 : "Korisnik2" na PC-1
Podesimo mu dozvole ( permission ) i ovim smo riješili pristup šeranom folderu sa računala PC-2 za osobu koja koristi account "Korisnik2"

Nadam se da nisam zakomplicirao objašnjenje i da sam u pravu.
Ako netko misli da ima grešaka ili nešto nije kako treba, ili želi dodati jednostavnije riješenje, neka puca.

Ovaj tutor isproban je na dva umrežena računala.

Mad_Duke 30.05.2006. 01:01

Citiraj:

Autor mister_fucky
evo ja uzeo jedan USB kabel i sad normalno ga "ukopco" i onaj u "trgovini" veli meni ne treba mi mrezna kartica za to da mogu igrat igrice i fajlove sejrat sa USB kablom i radio sam sve kako treba u onom "HowTo" cak sam 3 put provjerio IP adrese ali kad odem command prompt ping tu ip adresu veli meni Request timed out. (uvijek). i normalno nist ne mogu s jednog na drugi...jel ima nest posebno za USB ili sta. (drugi komp nema Local Area Connection {zapravo nijednu konekciju} pa nisam mogao stavit Subnet Mask na taj komp) na "glavnom" je sve u redu subnet mask sve sam to pratio a na drugom kad ocu da namjestim taj subnet mask...a jel ima kakav drugi nacin ili sta...
Ocajno trebam pomoc...:(

Iskljuci taj kabel, koliko znam mora biti poseban kabel isto kao i null modem za com ili interlink za parallele port, jer bi mogao skuriti USB portove. Ispravite me ako grijesim, ali .... a ako ti treba nesto i Direct Cable Connectionu ja ti imam na HR seminar od 45 stranica!

komadant 19.06.2006. 21:26

Decki i cure!

Skidam vam kapu kako ste to sve lijepo objasnili. Vjerujem da su u te informacije utkane godine i godine iskustva i teškog rada.

No ja na svoja dva sirota kompjutera ne mogu naći ove slikice što ih dajete nama početnicima na uvid. Npr. nemam sliku da mogu dati permision za sheranje foldera. Onda je objašnjeno ovdje da treba isključiti simple file sharing, no ja nemam ni tu opciju a administratorske ovlasti su na kompjuterima u mene i mojim win xp sp2

No nema veze. Pročačkat ću ja to, a vama svima hvala na nesebičnom pružanju informacija!

atha 19.06.2006. 21:40

Ovdje iskljucujes simple file sharing.
Dakle, skini kvacicu.

http://img102.imageshack.us/img102/9...file1zr.th.jpg

mirkoB 20.06.2006. 12:06

Citiraj:

Greška u sintaksi ili u shvaćanju mrežnih grupa. Naime, one nemaju nikakve veze s accountima. Vezane su za mrežne postavke PC-ja i svi korisnici nekog računala su u grupi u kojoj je i računalo. Ispravniji oblik ovog gore bi bio:

PC1

---------

Citiraj:

( E sada će se naći oni koji će reći a što ako hoću 5 računala da imaju pristup šeranom folderu ) pa onda morate otvoriti 5 identičnih accounta na PC-1 Čudno, ali je tako.
Mogu svi pristupati preko Guest accounta koji je zaštićen passwordom. Tko zna password - pristupa, tko ne zna -nema pristupa. No zapravo, mrežne grupe su pain in the ass za imalo veće mreže ukoliko postoji veća potreba šeranja. U tom slučaju je najbolje sve šerove držati na jednom stroju - "serveru" - svi korisnici kreiraju svoje usere na tom stroju i normalno pristupaju svaki svom šeru. No onda netko mora administrirati prava pristupa pojedinim šerovima, jer ne možeš svima dati admin prava na file serveru.

Edit: ima još jedna fora na XP-u: dodavanje znaka $ na kraju imena šera. Time se šer označi kako sistemski i autmatski se skriva. Znači, za nekakav nestandardni security dovoljno je šer imenovati npr PCE_rules$ i zašerati ga s everyone read. Onda javiš osobi koja treba pristupiti kako se zove šer: \\PC1\PCE_rules$ i to je to. Šer se nevidi na mreži, no ova metoda je prikladnija za brzo prebacivanje (ne)prikladnog sadržaja (nakon čega se šer ukine) nego za trajno dijeljenje podataka

Buger 02.08.2006. 14:27

e ovako, prijatelji i ja smo se spojili preko hamachija te je kod mene bio server, zatim sam probam nešto napraviti, otišao sam na Set up home network u windowsima, i radio nešt, sam next-next-next... nabrzaka i eto problema, u igri mi pokazuje da mi je IP adresa 83.xxxxxxxxx, a treba biti 5.xxxxxxx (jer je to postavio hamachi), kada postavim hamachiju da ne dijeli automatski IP adresu tada se ne može igrat i "nevidimo" se.
napravio sam nekoliko reinstalla hamachija ali problem uivijek isti, čini mi se da se hamachi negdje u registriu zavukao, a ovom jednom prijatelju koji je također bio pod utjecajem Set up home networka :D se više ne želi spojit na net, al to još ne mogu ustanovit da je stvar hamachija, otići ću do njega pa ću vidit što je

konačno pitanje kako obrisat home network

Buger 02.08.2006. 15:28

evo nešt sam napravio hamachi proradio, al ak netko hoće odgovorit kako brisati home network može (jer to nisam ni dirao, već nešt kopao po registriju, reinstall...)

kiki456 09.08.2006. 01:24

Može mi netko ovo objasniti di se upisuje ime i pasword ne kužim ovaj dio teksta.Hvala!

Priprema za sheranje je da se na svako računalo doda user sa drugog (ili drugih) korisnika u mreži. Valja samo jednom pokrenuti računalo s tim korisničkim imenom. Ne zaboravite svakom korisniku dodati i password jer bez njega sva priča pada u vodu. Nismo ništa napravili bez toga.

igorba 28.08.2006. 23:13

Pitanje: Imam internet vezu preko wireless AP-a koji je spojen na komp UTP kabelom. Želim dijeliti internetsku vezu između dva računala (istovremeno), oba opremljena gigabitnim mrežnim karticama (to je vjerojatno nebitno, AP i cijela wireless mreža podržava 10/100). Imam i 5-portni switch, kao i potrebne kabele. Je li to izvedivo uz pomoć switcha (samo spojiti AP i oba PC-a na njega) ili trebam router?

sholky 17.11.2006. 12:59

Jedno pocetnicko pitanje

Ovako, trebao bih prebacit brdo podatak sa svog kompa na jedan laptop, kako da ih spojim?

Sa laptopom je dosao kabel (standardni utp valjda), i stavim ga s jedne strane u mreznu na laptopu, s druge u mreznu na kompu, i svejedno pise "network cable is unplugged".

Zbog toga kad pokrenem network connection wizard, pise da je mrezni kabel "disconnected" (na oba kompa). A dok to pise ne mogu nista ni pocet radit.

Sad, je li problem u tome sto taj kabel nije crossover, a mora bit, ili nesto radim krivo?

Mrezna je instalirana na oba kompa normalno, mali plavi (sivi) ekrancici su tu, samo je tu i onaj ruzn icrveni krizic: bonker :

coconut 17.11.2006. 14:19

Mrežni kabel MORA biti crossover da bi mogao prebacivati podatke s kompa na komp direktnim spajanjem.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:42.