PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Streaming/online servisi, linkovi i ostale zanimljivosti (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=18)
-   -   Kupovina i prodaja preko Ebaya - Upute o Carinjenju (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=102294)

Munjara 15.04.2008. 18:43

Citiraj:

Autor Freek (Post 1002389)
nema veze jel ima računa, on uzima katalog i gleda kolko košta kod nas...i onda ti lupe carinu i pdv...

uzima ako ne vjeruje vrijednosti oznacenoj na deklaraciji, racunu.

Freek 15.04.2008. 19:06

Citiraj:

Autor Munjara (Post 1002398)
uzima ako ne vjeruje vrijednosti oznacenoj na deklaraciji, racunu.

normalno...a što se toga tiče neće pogriješit

rak21 15.04.2008. 20:41

što se dogodi ako ti otvore paket i unutra recimmo račun od 49$ (cca 230kn) te zaključe da se ne radi o stvarnoj vrijednosti ali riječ je o predmetu koji se kod nas ne može ni kupiti ali ni legalno uvesti (konkretno, radi se o antiradaru). Prodavač tvrdi da ima neku foru na koju bi sve trebalo proći glatko...

Ja sad ne znam da li da mu javim da ne stavi nikakvu cijenu u paket (na vanjski lilst će stavit "gift") ili može staviti tih 49$??

Ako me odluče zahebavat, što mogu očekivati, da zadrže paket na carini i kontaktiraju me ili? Što me mogu tražiti, račun i koliko bi ta natezanja trajala, ima netko iskustva s tim (antiradarom i općenito)?

Munjara 15.04.2008. 21:01

Citiraj:

Autor Freek (Post 1002421)
normalno...a što se toga tiče neće pogriješit

nije bas tako jer smo vec utvrdili da carina ovisi o sreci, raspolozenju carinika itd...

konkretno dobio sam par puta pakete u kojima su bile nove stvari vrijednosti 1000-1500kn, na deklaraciji je bila vrijednost od 20-30$ i kao opis jedna vrlo opća kategorija.
Ni C od carine...

Ponavljam: ne govorim da je ovo praksa vec dajem kao primjer (ne)metodičnosti u carinjenju.

Bubba 15.04.2008. 21:11

Citiraj:

Autor Beshtya (Post 1002321)
to nema nikakve veze jel se privatno kupuje ili preko firme

Opcenito i nevezano uz carinu, buduci da je topic o ebayu a ti govoris o kupovini preko firme - je li to uopce moguce? Nisam vidio takvu opciju (doduse, nisam ni gledao, ali...), pa ako bi me netko mogao prosvijetliti - daklem, moze li se preko ebaya dobiti racun na firmu?

Lihto 15.04.2008. 21:16

I sta onda bude na kraju ako bi mi rodak kupio laptop preko ebaya i onda dode do njega i onda on to salje za osijek da izgleda kao polovno oce oni meni lupit carinu ili?

Freek 15.04.2008. 21:21

Citiraj:

Autor Lihto (Post 1002543)
I sta onda bude na kraju ako bi mi rodak kupio laptop preko ebaya i onda dode do njega i onda on to salje za osijek da izgleda kao polovno oce oni meni lupit carinu ili?

laptop im sigurno neće proć pored očiju...

Lihto 15.04.2008. 21:36

Citiraj:

Autor Freek (Post 1002551)
laptop im sigurno neće proć pored očiju...

da ali radi se o mac Air,tanak je pa mozda ga nece vidjet:lol2:,uglavnom kazes znaci da ce lupit carinu 100%:fuming:

petar75 15.04.2008. 22:28

Lupaju carinu na sve tako da sam trenutno odustao od kupovine na e-bayu.
Zadnju stvar koju sam uzeo bila je baterija za mobitel vrijednosti 8 usd sa poštarinom.
Uredno sam dobio plavu kovertu od poštanske carine sa napomenom da pošaljem račun (koji inače ne dobivam) na uvid.
Pošaljem im isprintane podatke sa paypala i za nagradu mi nakeleme još i račun od neke
auto kuće iz Đakova za neke dijelove što su naručili - ukupno 270 kn pdv-a i taksi!!!
Nakon dva dana zivkanja, natezanja i psovki skužili su da su promašili metu i bez ikakve isprike naplatili "samo" 62 kn za bateriju.
Opet zivkanje itd, spominjanje onih "do 300 kn neoporezivih" nije urodilo plodom.
Arogantan ženski glas s druge strane žice kaže: "To je transfer novca prema drugoj
državi i kao takav se mora ocariniti i oporeziti" WTF?
Pljačka vam materina! - to je jedino što sam još mogao reći!

Još da nadodam kako su u istoj ustanovi neškolovani i bez osnovnog znanja bilo kojeg
stranog jezika - riječ je o poštanskoj carini Osijek, tako da se Slavonci pripaze.

captain picard 15.04.2008. 23:14

ovako.. http://feedback.ebay.de/ws/eBayISAPI...me=STRK:ME:UFS
evo prvo moj acc. na ebay-u, možete vidjeti da sam naručivao svašta, od mobitela, kišobrana, vibratora:), daljinski za TV, baterije.. uglavnom sam naručivao na ebay.com jer su na ebay.de većinom njemci koji su većinom vrlo bezobrazni i neće da šalju za HR a ako šalju, poštarina je 40 EUR i to za više artikala za svaki ponaosob hoće naplatiti.. lopovi.. najbolja iskustva su mi sa KINEZIMA !! da, kinezi... uvijek pošalju rob, brzo i jeftin transport i odazivaju se i na reklamacije..
a što se carine tiče.. meni osobno naplatili su SVAKI put carinu (osim jednom kad mi je došla baterija za mobitel) a kupio sam do sada preko 50 puta.
JEDINO VAŽNO JE GDJE ŽIVITE. Ja živim na selu pa u carini u mom selu SVAKU kutiju otvaraju, traže ti da im doneseš dokumentaciju (račun) i onda ti prasnu carinu, PDV i ostalo.. dobro, PDV je 22% a carine većinom nema osim na non-computer stvari (5-20%) i nakit (80 ili 90%).. ovo se sve množi na ukupnu cijenu (roba + transport)+22%+80% (ako je nakit) i to se mora platiti.. e da, moje selo se zove Dubrovnik (živim baš u gradu, ne u okolici)
prijatelj koji živi u Zagrebu, s druge strane, kad mu je došao ekran za laptop !!! nije ništa platio kao i nikada do sada.. i on je kupovao već 30 puta..
inače, ja sam platio u jednom ekstremnom slučaju 80 kn na 50 kn vrijednosti (i to sa transportom).. u jednom trenutku sam im to htio baciti u glavu..
adresa se u pravilu da promijeniti ali ne vole to radi mogućnosti krađe kartice.. uzmem ja tvoju karticu i meni isporuka a ti plati !!
eto, nadam se da sam razjasnio..
i samo za kraj. SVA ROBA SE mora oporezovati PDV-om.. CARINA je drugo ali PDV ide i na iznose od 5 kn.. a PDV na 5 kn je 1,2 kn pa onda 10 kn poštarine pa 10 kn postupak pa 10 kn druga poštarina i 10 kn obrada zahtjeva i to je onda 40 kn (najmanje moguće)

captain picard 15.04.2008. 23:37

promjena ! Paypal radi i u Hrvatskoj uredno možeš i lovu na njega dobiti ako je refund. samo kartica i gotovo.. sjeda na karticu..
i nespomenuti dio..
carina i PDV.. carinu u pravilu ne naplaćuju na manje iznose ali sve skupa najviše ovisi o carinicima.. činjenica je da u Zg ne otvaraju 70% paketa pa ti i laptop može proći bez ičega.. no, zato npr. u Dubrovniku kad ti dođe četkica za zube moraš platiti PDV, carinu i razne dadžbine.. kako se to računa ? evo ovako.. roba košta 10 USD + 10 USD poštarine = 20 USD = 100 kn .. na to ide PDV =22 % = 22 kn + 10 kn obrada zahtjeva + 10 kn poštarine + 10 kn neke takse i još 10 kn poštarine i to je 62 kn pošti.. ako je roba koja se carini i to još ide na tu cifru.. (informatički djelovi su carina 0, nakit 80% a ostalo kako što - baterije npr. 50%)

Mar 16.04.2008. 01:28

Ja sam dosad kupio 15ak stvari i carinu/porez/harač mi je samo jednom naplatilo (za 2x accelero S1 na 300kn me došlo negdje 100kn).

captain picard 16.04.2008. 01:35

moraš napisati koja ti je pošta carinjenja pa da sastavimo spisak.. Dubrovnik - KATASTROFA.. ne znaju što sa sobom pa carine i četkice za zube i torbice za mobitele

Mar 16.04.2008. 01:47

Mislim da meni ide priko Splita (ako uopće ide), većina stvari uopće ne ode na carinu.

captain picard 16.04.2008. 01:54

ma kakvi Split.. pa piše ti lokacija Šibenik. Poštu carinjenja ti ima skoro svaki grad preko 30k stanovnika..

Mar 16.04.2008. 01:58

Kad mi je došlo za platiti pisalo je da je pregled obavila služba carine u Splitu, inače ne dolazi.

Znam da u Šibeniku ima carinski ured, ali mislim da oni nisu zaduženi za carinjenje poštanskih pošiljki.

Bubba 16.04.2008. 11:43

Citiraj:

Autor captain picard (Post 1002696)
a što se carine tiče.. meni osobno naplatili su SVAKI put carinu

A jaaaadan... :p

Bas sam danas sreo postara kad sam isao od kuce, covjek mi urucio paket iz Jamerike - nit carine, nit Skegrine tecevine, nista... :D

mradje 16.04.2008. 13:05

ja sam naručivao uglavnom male stvari, pa me zanima, ako naručim komp u vrijednosti npr. 500 usd, 22% je 110 usd, znači ja ću platiti 610 usd? nema carine. jer ako je tako opet se isplati

p.s. jučer sam dobio paket 6 dresova platio sam poštaru 15 kuna ( ebay iz kine)

danas sam dobio 3 dresa sa tajlanda dao sam 150 kuna na 200 kuna vrijednosti pošiljke

JuVe 16.04.2008. 13:49

Citiraj:

Autor mradje (Post 1003081)
ja sam naručivao uglavnom male stvari, pa me zanima, ako naručim komp u vrijednosti npr. 500 usd, 22% je 110 usd, znači ja ću platiti 610 usd? nema carine. jer ako je tako opet se isplati

danas sam dobio 3 dresa sa tajlanda dao sam 150 kuna na 200 kuna vrijednosti pošiljke

ljudi zasto ne shvacate da je ova drzava u qurcu i da zakoni i propisi ne znace NISTA.
najbitnije je da nakon svake svoje price napomenete gdje zivite i ako znate preko kojeg postanskog ureda je to carinjeno, da se zna gdje su kakvi ljudi jer ocito carina ovisi najvise o ljudskom faktoru (npr. Dubrovnik)

zaebani 16.04.2008. 22:02

Imam pitanjce.
Ako meni netko kupi u Americi laptop i posalje mi ga ovdje.
Kako ce oni meni to obracunat?
Mislim carine na hard. nema jel?
znaci samo 22% gore?

captain picard 17.04.2008. 01:02

22% i nekih cca 40 kn raznih sranja.. i nije loše nekad i pročitati što piše prije pitanja onoga što je već napisano..

mradje 17.04.2008. 06:40

I apologize captain, sigurno mi je promaknulo, čisto mali apdejt jučer sam pričao sa carinom u rijeci i rekli su da su se dogovorili do 100 kuna da ne carine, kao ne da im se papirologiju radit, ostalo sve, a otvaraju svaki paket, tako su mi rekli, baš svaki, odnedavno valjda, i da je olovka otvore......e da plus ako im pošaljete račun od paypala oni mogu ići na vaš račun od paypala i vidjeti isti, u slučaju da muljate. pozzzz.

zaebani 17.04.2008. 14:48

Citiraj:

Autor captain picard (Post 1003704)
22% i nekih cca 40 kn raznih sranja.. i nije loše nekad i pročitati što piše prije pitanja onoga što je već napisano..

primite moje isprike kapetane!
ali tu se vecina odgovora odnosi na Ebay, a mene ne zanima Ebay nego kupovina od firme.:chears:
Znaci firma dostavi frendu u Ameriku, a on meni salje ovdje. Posalje mi ga kao stvar koja mi je ostala dok sam boravio kod njega(ili tako nesto), izvadi laptop iz kutije, upute itd. te mi to kasnije posalje obicnom postom. Placam li i u tom slucaju 22% ili mi to dolazi normalno?

JuVe 17.04.2008. 15:02

Citiraj:

Autor mradje (Post 1003081)

koji su to dresovi... moze info na pm? i meni treba nesto slicno ;)

Munjara 17.04.2008. 15:06

Citiraj:

Autor mradje (Post 1003743)
......e da plus ako im pošaljete račun od paypala oni mogu ići na vaš račun od paypala i vidjeti isti, u slučaju da muljate. pozzzz.

mislim da je ovo : malo morgen

captain picard 18.04.2008. 01:43

Citiraj:

Autor zaebani (Post 1004050)
primite moje isprike kapetane!
ali tu se vecina odgovora odnosi na Ebay, a mene ne zanima Ebay nego kupovina od firme.:chears:
Znaci firma dostavi frendu u Ameriku, a on meni salje ovdje. Posalje mi ga kao stvar koja mi je ostala dok sam boravio kod njega(ili tako nesto), izvadi laptop iz kutije, upute itd. te mi to kasnije posalje obicnom postom. Placam li i u tom slucaju 22% ili mi to dolazi normalno?

Procedura je potpuno ista, bez obzira bio to ebay ili ne.. i ja na ebay-u kupujem od firme.. jedino što možeš probati iako ti to u Dubrovniku SIGURNO ne bi prošlo je da ti prijatelj napiše neko pisamce u kojem piše da ti šalje svoj stari laptop kao poklon i da se ne brineš jer ga je ionako platio sam 400 USD jer je bio refurbished.. i još falsificira kakav račun i ako ti zatreba pošalje ti ga mailom..

Citiraj:

Autor Munjara (Post 1004069)
mislim da je ovo : malo morgen

jeste malo morgen što se paypal-a tiče ali nije što se tiče ebay-a.. na ebay-u po broju item-a možeš sve naći..

Milentije 18.04.2008. 01:52

Mrsko mi je bilo citati sve postovoe, ali evo kakva ja iskustav imam sa slanjem laptopa iz Amerike.
Rođak je na poklon dobio jedan lap od lika. On je htio taj lap baciti, ali je rođak rekao da mu posalje sto je ovaj i ucionio. Poslaje laptop u paketu sa baseball rukavicom i 8 baseball loptica. Paket je stigao avionom, postarinu je platio amer 60$, sve stiglo u roku 10 dana, carine nije bilo, poreza nije bilo. Lap je naravno polovan.

mradje 18.04.2008. 04:15

Citiraj:

Autor captain picard (Post 1004560)
jeste malo morgen što se paypal-a tiče ali nije što se tiče ebay-a.. na ebay-u po broju item-a možeš sve naći..

tak oje emni jutros bravo ,prek otog item nambera, mamicu mu cigansku

zaebani 20.04.2008. 12:26

Zna li netko neku firmu u Ameriki koja bi dostavila laptop ovdje?
jer bi uzimao na firmu pa da si vratim pdv koji bi mi stavili...a carine nebi trebalo biti...

zaebani 20.04.2008. 20:27

Itko?

Munjara 20.05.2008. 19:03

mali update - od ovih dana ebay ima novu feedback politiku.
Novost je da vam seller vise ne moze ostaviti neutralan ili negativan feedback (i vrijeme za ostavljanje se smanjuje na 60 dana) kao i još neke sitnice

http://pages.ebay.com/services/forum/new.html

i dodatan info

glede neisporuke i refundacije:
primanje novaca nije ali refund preko paypala (dobrovoljni od strane prodavaca) je moguc i kod nas no mora biti unutar 60 dana od transakcije
Otvaranje paypala dispute-a unutar 45 dana (ovo je ono na sto trebate paziti jer cete ovako u pravilu u slucaju problema biti zasticeni i uglavnom vratiti novac)
prijava ebayu unutar 60 dana. (ako se plaća paypalom onda ovo ide ako nije
iskorišteno 45 dana za zalbu paypalu)

JuVe 20.05.2008. 19:52

potvrđujem da se refund može uredno dobit i kod nas, ako se plaća PayPal-om
nedavno sam htio kupit neki mob pa mi je lik htio naplatit osiguranje posiljke vise nego sto sam mobitel vrijedi, iako je na aukciji pisalo da je besplatna postarina... uglavnom lova je sjela natrag na racun unutar par dana.

inace malo sam citao njihove forume i ima naznaka dabi se ebay mogao pretvorit u iskljucivo buy-it-now stranicu, bez aukcija... to nebi bilo bas dobro :(

AiM 20.05.2008. 22:19

Dispute i Refund vrijede samo za kreditne kartice , a ako placate debitnom(Visa vezana za žiro ili tekući ) onda je nemoguće vratiti novce.

JuVe 20.05.2008. 22:46

Citiraj:

Autor AiM (Post 1034471)
Dispute i Refund vrijede samo za kreditne kartice , a ako placate debitnom(Visa vezana za žiro ili tekući ) onda je nemoguće vratiti novce.

moja je debitna Visa Elektron pa je moglo.

Munjara 20.05.2008. 22:59

Citiraj:

Autor AiM (Post 1034471)

ne vidim zasto ne bi moglo kada je to opcija vezana za paypal
a i covjek kaze da je uredno proslo

bobe 21.05.2008. 15:22

Citiraj:

Autor AiM (Post 1034471)

siris dezinformacije:flyingey:

Dizel 21.05.2008. 17:13

Ako ti debitna ima onaj kod odostrag, onda mozes. Moja Visa Electron u Slavonskoj Banci/Hypo Group nema taj kod i morao sam vaditi Visu Revolving da bi mogao na eBay/PayPal :(

AiM 21.05.2008. 18:09

Ja govorim o disputu ili povratu novca , a ne placanju putem debitne. I dalje ostajem pri svojoj tvrdnji da je nemoguce vratiti onda novce kao i sto tvrdim da se moze samo pet puta godisnje platiti na isti paypal acc putem debitne kartice.

Munjara 21.05.2008. 18:27

Citiraj:

Autor AiM (Post 1035143)
Ja govorim o disputu ili povratu novca , a ne placanju putem debitne. I dalje ostajem pri svojoj tvrdnji da je nemoguce vratiti onda novce kao i sto tvrdim da se moze samo pet puta godisnje platiti na isti paypal acc putem debitne kartice.

???
Covjek tvrdi da je refundacija na debitnu moguca..

Na paypal account se uopće ne može uplatiti,a ne vidim zašto se debitnom nebi moglo plaćati putem paypala dokle god ima sredstava na računu...
(ova tvoja informacija je prvi put da čujem takvo što)

bobe 21.05.2008. 19:19

Citiraj:

Autor AiM (Post 1035143)

sta mislis kako san onda ja, a nisan jedini, vise puta dobio refund sa Visa Elektron, ravno na banku:care: magija covice:care:

je da magiji triba edno 5-6 dana da se sprovede, ali radi

Sva vremena su GMT +2. Sada je 15:43.