PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Komentari i prijedlozi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Prijedlog za sticky :) (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=90963)

Quick22 14.12.2007. 17:09

Kad već govorimo o pravopisu, slova (x, y, w, q) ne postoje u našem jeziku pa ih opet svi koriste :D:D ... tolko o tome iako kad se razmisli, glupo je pokušavati nači zamjenu za ta slova
Ali opet, ona ipak NE POSTOJE u našoj abecedi.

Inače me najviše smetaju tekstovi kad neko pokušava napisati sve u jednom dahu (rečenici) bez točke i zareza.

A koj se tiče "što, šta, kaj, koj, kej, ča" ... svi nek pišeju kak hoćeju, glavne da se razmeme :D

edit:
Zaboravil sam spomenuti pisanje cijelih tekstova s velikim slovima ... To treba izbjegavati zato jer je manje čitko u odnosu na mala slova tj kombinacije s velikim slovima.
Ali ja uopće nemam dojam da je to deranje kak to mnogi ovdje doživljavaju. Osim u slučaju da neko na takav tekst doda i hrpu uskličnika.

Ovca 14.12.2007. 17:16

Citiraj:

Autor flare (Post 895757)
radi se o čistoj nekoj općoj kulturi izražavanja koja bi trebala biti prisutna svuda ...i na forumima (bez obzira što je ovo neformalni oblik komunikacije) :)

kad kažem "opća kultura izražavanja" mislim da to da bi ljudi trebali malo pripaziti da ne pišu kilometarske postove bez interpunkcijskih znakova, zareza i odlomaka te da malo pripaze na č, ć, ije, je, odvajanje negacije od riječi i slično

To sve stoji ali kad netko ima papazjaniju u glavi (a.k.a. carstvo zbrkanih misli koje ne uspijeva srociti u smislen post) ne mogu mu pomoci ni svi Bratoljubi Klaici ni Anici ni Babici ovog svijeta, valjda zato sto se knjige ne citaju a novine su u vecini slucajeva necitljive.

Za kraj, citiram O.Wildea:Danas je veliki nedostatak biti dobro odgojen.:D

Costa 14.12.2007. 17:37

Citiraj:

Autor flare (Post 895757)
mene osobno

Kako drugačije može biti nego osobno? Zanima me objašnjenje iako pretpostavljam da je ovo dozvoljena konstrukcija :)

Visage 14.12.2007. 22:54

'

Neku chuku vremena danas (oko 17h~kusur) bijah zarobljen u autu zbog nekog šašavog sudara koji se plasirao tocno na vezanju triju ulica nadomak Zvonimirove. Posegnuh u etui inkriminirajucih fotki koje zabunom ispadose jucer Bubbi dok je ispijao sok od šargarepe i kukao o nekom kucistu. Ni Bestijalnost vidjenog nije mogla ubiti dosadu pa se spojih da vidim sto je novo na PCE-u. Srocih finu kolicinu teksta vec tamo, sjedeci i gledajuci plave rotirke. Kako bih uopce mogao faliti inspiraciju, kad gorivo te ljutnje tocim vec duze vrijeme na spomen stranica seriozne Bug publikacije.

Analiziranje pravopisa kao preslika njegovih ocekivanja u primjeni Net-a je besmislica. Staticnost takve studije ne samo da je uspavana, nego se treba ili sabrati, ili zalupiti sanduche sa jos pokojim cavlom zaborava. Interakcija ovog vrlog novog svijeta je zivotna i njegova dinamika je jaka koliko slabost ili snaga svakog njenog sudionika! Ocekivanje ovakvih sterilnih naputaka u takvom svijetu, od ljudi koji se smatraju tehnoloskim Budama, u najmanju ruku je cudna?

Krug nekolicine prijatelja sposobni su stvoriti vlastite rijeci, interni lingo i svojstven izricaj komunikacije, a kamoli grupe forumasa u moru bezbrojnih foruma i tema. Jezik koji ne dobiva na zivotu je mrtav jezik. Prijatelji koji nemogu u 10 godina stvori tri nove... za mene su dosadna ekipa.

Znamo vec godinama da Bug (kojeg i dalje kupujem iz navike, te posjedujem sve) :

http://shrani.si/t/2L/5e/jxnrVfA/img0964.jpg

... odavno nema veze sa skromnoscu (u nedostatku biranijeg termina) kao i megalomanska ideja nekolicine o važnosti vlastitog lika i dijela. Ovo polagano prerasta u patologiju narcisoidnosti te lagano gusi, kako citatelje, tako i sam casopis. Dakle uvaženi Herr Drago, prvo ovu energiju ulozite u sredjivanju i uspostavljanju (ponovno) elementarnih pretpostavki kao temelj postivanja Vasih citatelja!

Ako su stari Grci smatrali da je svaka minuta dragocjena, te su temeljito ponavljali na polu čučavcu poeziju kao dodatno opustanje... isto tako, nije tajna da mnogi BUG i slicne tiskovine, upravo najrajše citaju na mjestu gdje i carevi idu pjeske. Kaj ne?

Upravo u tom prostoru, urlikom zgraznja dovodim limite akustike do krajnjih granica kad naidjem na nesto sto je neoprostivo. Mene kao redovitog citatelja i mulca koji ga i dalje nastavlja kupovati... puno vise smeta "gramatika prijeloma" koja ucestalo datira vec skoro pa dvije godine. To je po$ebna tehnika ekonom$kog DTP-a koji svoje citatelje smatra zadnjim kretenima. Izbrojao sam takvih zgoditaka iz broja u broj. Primjera radi da ne skeniram, evo jednog meni dragog broja koji mi stoji u hodniku sa jedno 30-tak Bugova. Broj 161 (04/2006) = 23 Ext. diska na testu. Spomenti broj, stranica 65, konkretno zavrsetak : Prestigio HDD Media Player. Spomenuh li ja neki zavrsetak? Ne, njega nema!

Uzmite svi koji imate taj Bug pa pogledajte o cemu pricam,pronadjite mi kraj? Zadnja recenica citat : "Rijec je o zanimljivom uređaju koji osim za"

STOP, g o t o v o, okrecem stranicu, trazim nastavlja se na stranici xy, ali nema te stranice, nema tog zavrsetka. Od slinih obligatornih reklama, rekose nasi junaci sebi u brk : Ma nece nitko to primjetiti!

Mozda, mozda kad bi to bio jedini primjer. Iz broja u broj ovakvi bezobrazluci se ponavljaju. Jednom mozda greska, dvaput aljkavost, sve ostalo = bezobrazluk ! Dao sam primjer koji mi je pri ruci, kojeg sad odmah mogu dokumentirati. Taj broj sam neki dan izvadio za neku provjeru, pa sam odma nasao ovaj biser. Jedna stranica, pa reklama, pa druga pa reklama, pa to je vec prevrsilo svaku mjeru, vise ne marite ni tekst zavrsiti do kraja. Krasno! Dignite cijenu na 50 talira ako treba, ali saberite se i pocnite drzati dignitet pristojnog obracanja svojim citateljima jer ovo nije vise casopis nego oglasna ploca!

Neki dan sa gustom pocnem citati Berenov osvrt na Cosmos 1000 kuciste i paf! Nemoze ni na dvije stranice stati, jer mora se uvaliti R.c.o na 80% druge stranice. Taman bi komotno legao blok slika za one koji recimo zele sve vidjeti u tom testu. Ali nemoze, treba ošamariti reklamu i na 3 centa stanice ako je moguce. Svinjarija! Ako cemu tako špilati, onda prebacite kompletno sve na DVD i gotovo. Pa da bar znam kad kupujem imenik firmi a kad normalan casopis.

Otkad nema Špigela, decki bi šteli biti kolumnisti od respekta. Respekt treba zaslužiti, ovako ostaju samo samodopadne iluzije. Ovakvim nastupom prepotentnog gusara sa Jamajke... moze li se ovo uopce ozbiljno razmatrati? Ovaj apel smatram jednako ucinkovitim kao i odgovor Husseina na ponudu Ciccioline za mir na Blistoku. Dakle molim vas, saberite se dok jos ima vremena. Jezik ostavite ljudima iz staticne struke i beskonacnih revizija jezikoslovnog HR labirinta.

Pisem ovo sa Cherry-eve tastature, dok provjeravam tekst na Dell-ovom monitoru. Tik do njega palim SGI-ev monitor na kojem imam jedan PDF. Ovako cu uvjek pisati jer je to moja forma. Forma koju koriste i drugi ljudi oko mene. Forma koja zivi upotrebom svaki dan/tjedan/godinu. Pre vise ili previse, za mene su dva razlicita znacenja. Prvim opisujem nativnost govorne forme a nikako gresku u pisanju. Bas kao sto linkom zelimo prosiriti misao objekta koji spominjemo. Jedno je kad pisem memorandum ili sluzbeni dopis, onda sam voljan i duzan opasati se inkubatorom stegnute forme. Ali od BBS-a do Net-a, svi koji traze nesto drugo, pregazeni su u startu. Slovarenje "č" ili ć? Jesam li ja kriv sto ih binarija ne saka? Nemogu svi imati savrsenstvo sanskrta.

http://www.shrani.si/f/35/DD/3i9ZNgTq/1/edit.jpg

Dok Pavlovic ne izravna sve dodatne nejasnoce oko novih revizija i Ministarstvo uvrtnutog hoda da svoju suglasnost... deder se vi drzite kvalitete casopisa. Mar nek i dalje pise nativnoscu svog podneblja kao i svaki drugi forumas blize ili dalje, na globusu ove male zemlje. To je normalno, iskreno i tako mora biti.

CatKiller 14.12.2007. 23:55

Visage,

Tebe treba uvesti pod obaveznu lektiru :)

(vjerovatno bi tada i soyburger nasao svoje mjesto u skolskom meniju)

Mar 14.12.2007. 23:56

Super sročeno Visage, pogođeno u sridu (pogotovo dio da se Bug čita tamo di i carevi idu pješke :))

danij3l 15.12.2007. 02:42

Citiraj:

Autor Visage (Post 896384)
'
...

:care::frend:

tor 15.12.2007. 10:20

http://www.miss-mr-hrvatske.hr/img/Nivea%20visage.jpg

Dobar si za celo telo :D

JosipMiller 15.12.2007. 13:08

Citiraj:

Autor Visage (Post 896384)
Analiziranje pravopisa kao preslika njegovih ocekivanja u primjeni Net-a je besmislica. Staticnost takve studije ne samo da je uspavana, nego se treba ili sabrati, ili zalupiti sanduche sa jos pokojim cavlom zaborava. Interakcija ovog vrlog novog svijeta je zivotna i njegova dinamika je jaka koliko slabost ili snaga svakog njenog sudionika! Ocekivanje ovakvih sterilnih naputaka u takvom svijetu, od ljudi koji se smatraju tehnoloskim Budama, u najmanju ruku je cudna?

:respekt:

I jest cudna.

Visage ti si vjerojatno i sam shvatio da je to pokusaj "vodeceg informatickog casopisa" da bude vodeci u svemu pa i kreiranju postulata komunikacije u okvirima barem lokalnog cyberspacea.

Izrazavanje (odnosilo se to na pravopis, gramatiku ili netiquete) svakako treba imati neke granice no ipak Tomislav Ladan ovdje nema sto raditi.

Pozdrav,

--

Josip

greg SE 15.12.2007. 13:23

velika slova? bljak :)
nikada ih nisam koristio na forumima, newsima i slicno. jedino kada je post stvarno podugacak jer je onda lakse citati. ali i tada cesce sve razlomim na odlomke nego da idem sad tamo pomicati malo prst s odmorista kako bi dobio shift :D
kome se ne svidja ne mora citati, ionako nikad nist pametno nisam napisao :D

da je rijec o necemu sluzbenom ajde, covjek se potrudi. ali ovako....nema koristi. no opca nepismenost na netu poprilicno lose utjece na mene. sam sebe sam uhvatio ponekad da sam totalno pogresno napisao odredjene rijeci, bude mi neugodno ali sta sad, ne vrijedi se zivcirati zbog toga.

IceFisherman 15.12.2007. 15:07

Citiraj:

Autor Beren (Post 895146)
Nije uopće pitanje narječja, već da ljudi napokon počnu pisati onako kako govore, pa makar to bio ne znam kakav sleng.

Da bar .. morti mi ondi več nigdo nebi nabijal na nos da pem vučiti hrvatski i da me nikaj ne razme :p

CatKiller 15.12.2007. 15:10

Citiraj:

Autor IceFisherman (Post 896846)
Da bar .. morti mi ondi več nigdo nebi nabijal na nos da pem vučiti hrvatski i da me nikaj ne razme :p

Je, Zagorce bumo koristili u primjeni ZERPa za kodiranje/dekodiranje poruka :)

Ko Američani nativne indijance na pacifiku :D

ps.

I ja sam "zelene" krvi i s pol promila po defaultu, da ne bi bilo da diskriminiram.

syss 15.12.2007. 22:08

Citiraj:

Autor tor (Post 896571)

ja ga mam namažem na sebe :D

Codiac 16.12.2007. 00:12

sysa nemoj da ti to cura procita namazat ce i tebe i "niveu" po cijelom stanu :D

inace visage :AVE: neam sta drugo reci .

Nixis 28.12.2007. 00:29

Citiraj:

Autor Fatal Error (Post 895277)
Pisanje u "što-ča-kaj" dijalektima podrzavam. Podize ljepotu i raznovrsnost naseg lijepog jezika :D

Medjutim, mnogo clanova ima pravopisnih problema koje vuku iz osnovne skole (to je najvjerojatnije stvar odgoja, ilitiga konverzacije roditelja u ranijoj dobi djeteta koje se najcesce manifestira tako da takve osobe jednostavno nikad nisu na "ti" sa gramatickim pravilima) sa "č" i "ć"; "ije" i "je".

Svakako, bilo bi lijepo da se pise pravopisno tocno, no smatram da je to, blago receno, nemoguce. Time cijela ova tema postaje vise filozofiranje nego konkretiziranje.

A ti si ga oderao bez kvačica. :D

Meni je svejedno kako neko piše,dal je to bez čćšžđ ili sa čćšžđ. Bitno je da ja razumijem što sugovornik govori. Ja gotovo nikad na forumima ne pišem sa kvačicama,jer mnogi forumi ne podržavaju te kvačice. Recimo jednog primjera kojeg sam izmislio: "nvidia graficka je bolja od radeon graficke jer se manje cuje,tako da cemo uzet tu graficku". - ovo je meni potpuno razumljivo. Zapravo meni ne smeta ta verzija od ove: "nvidia grafička je bolja od radeon grafičke jer se manje čuje,tako da cemo uzet tu grafičku". razlike i nema mnogo. Jedino što me smeta kad netko napiše post i onda okrene riječi kao: "ej","odna","smao",.... i meni se zalomi par puta,ali možda jedanput ili dvaput u postu. Evo ovaj post sam pokušao s kvačicama napisati. :goood: :lol2:

Crash009 28.12.2007. 01:10

Osobno ne koristim kvacice, navikao sam tako pisati, a neda mi se misliti, jel ide č ili ć :D

borgy 24.01.2010. 08:33

Svega čovjek može čuti na ovom forumu :D

Npr. riječ kabal

Koji k?

Pupo 24.01.2010. 10:02

Citiraj:

Autor borgy (Post 1548244)

Npr. riječ kabal

Koji k?

Gdje ti živiš? Il je kod vas sve na wirelessu? :beer:

Da sad necitiram previše, istina je da su neki u mladosti imali problema sa č i ć! Takav sretnik sam bio i ja, ali, upotreba č i ć se može naučiti i nakon nekog vremena korištenje istih uđe u naviku. Nek se neuvredi ekipa, al ovo "moram misliti hoću stavit č il ć" je jadan izgovor! Stavljanje velikog slova na početku rečenice, to bar nije teško...

EDIT: Sad vidjeh da je tema dignuta iz pepela, al nema veze. Problem je ostao isti i danas! Ništa se nije promjenilo, osim možda to što će mo opet morat koristit hrvatsko-srpski jezik u EU.

borgy 24.01.2010. 10:12

Dobra :)

De5tr0yer 24.01.2010. 10:28

Citiraj:

Autor borgy (Post 1548244)

Npr. riječ kabal

Koji k?

To je ljudima od previše MMORPG-a Cabal Online :D:D

Ima puno primjera, i moje iskustvo je da kako netko piše/izgovara ovisi kako o kraju otkud potječe pojedinac tako i o najbližoj obitelji koja ga je odgajala.

Primjerice, šeraf. Mislim, "ispravni" germanizam je šaraf, iako i tu ima polemike pošto je Schraub original.

Ili sumljati??? Tu se stvarno mogu klanjat onome tko je prvi rekao ovako nešto, a ovu grešku jaaako puno ljudi ima kao gotovo urođeni defekt...

Iskreno, nije me pretjerano briga, ali ovako preko foruma na mene jako loš dojam ostavi netko tko ne zna Č Ć ije je i ovako neke greške poput sumljati (šeraf ne spada tu).

Dizel 24.01.2010. 10:35

Da, cudno bi bilo da kazes Šerafciger, kad je uvrijezeno Šarafciger :D

Svako drukcije prica, ja se mjesecima nisam mogao priviknuti na izraz šalata i šport za salatu i sport kad sam dosao na skolovanje u ZG :D

Pupo 24.01.2010. 10:43

Citiraj:

Autor Dizel (Post 1548284)
Da, cudno bi bilo da kazes Šerafciger, kad je uvrijezeno Šarafciger :D

Svako drukcije prica, ja se mjesecima nisam mogao priviknuti na izraz šalata i šport za salatu i sport kad sam dosao na skolovanje u ZG :D

Nemoj to spominjat, vamo u Vž to nije normalno. Pa de molim te, šalata??!! Ajde, šport još i progutam, al šalata. A da nespominjem kako za batak kažu bocka...

Sry na offu :D

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 1548281)
Iskreno, nije me pretjerano briga, ali ovako preko foruma na mene jako loš dojam ostavi netko tko ne zna Č Ć ije je i ovako neke greške poput sumljati (šeraf ne spada tu).

Potpis, jer sve se to da naučiti s vremenom, nismo osnovna škola (niži razredi) pa se istek susrećemo s problemom. A s vremenom to uđe u naviku pisanja i nema se problema.

domis 24.01.2010. 12:35

vrag te stvori s bockanjem...velimo boca :):p

mymoon 24.01.2010. 13:41

Citiraj:

Autor De5tr0yer (Post 1548281)
...
Primjerice, šeraf. Mislim, "ispravni" germanizam je šaraf, iako i tu ima polemike pošto je Schraub original.
...

čisti germanizam bi bio šraf - šrafciger ( der Schraubenzieher - odvijač)- šrafiti...

i šaraf je već dijalektom izmjenjen.

što se tiče kabala, ne znam kako se toliko iskrivila riječ kabel. mislim da je tu problem samo sa krivim izgovorom.

De5tr0yer 24.01.2010. 13:59

Citiraj:

Autor mymoon (Post 1548485)
čisti germanizam bi bio šraf - šrafciger ( der Schraubenzieher - odvijač)- šrafiti...

i šaraf je već dijalektom izmjenjen.

Citiraj:

Autor JA
..."ispravni" germanizam je šaraf

Opet se moram quoetat.
:D

Tak bi mogli do u nedogled, čisti germanizam onda nije ni tvoje, nego kako sam čuo ne jednom da se koristi i gotovo jednak oblik riječi kao u njemačkom: šraub, šraubciger.

Tako da, i dalje je ovo sve "ispravan" germanizam. Mislim da sad nije potrebno isticati crvenom bojom :)

mymoon 24.01.2010. 14:15

no dobro, kod nas je "tvoj" šarafciger = kacavid - kacavida. :p

srale7 24.01.2010. 14:17

Meni je isto cudno kad tu netko napise šeraf, jer ja od kad znam za sebe govorimi slusam šaraf, tak da mi je to malo cudno, ali mislim si, reko valjda se tako kaze kod tih ljudi.

I sta vi tu napadate po batku? Batak je bocka, zabatak je dobocka, najbolje je u kombinaciji:zdero2:
Moram priznati da sam primjetio da nika recimo ne znam sta je ispravno, kabal ili kabel, pa onda i koristim obadvije rijeci.

^SuperUnknown^ 24.01.2010. 14:25

Citiraj:

Autor srale7 (Post 1548517)
obadvije

:hitthewal:

D-I-A-B-L-O 24.01.2010. 14:48

A "provam, provao" i slične stvari?
Ja još nisam čuo nikoga uživo da za probam kaže provam, premda sam kao vozač prošao veliku većinu lijepe naše, ali takvih stvari sam se načitao ovdje na forumu u izobilju.

Da budem iskren, tijekom školovanja i prije nego što sam stupio u kontakt sa internetom, nisam nikada imao problema sa gramatikom, no sad već pomalo i sam sebe uhvatim kako pišem kojekakve nebulozne stvari, pa čak i razmišljam dali se piše obadvije, obje, oboje ili pak nešto deseto, a sve zbog toga što je jednostavno način izražavanja po forumima neformalan i svatko piše kako mu se sviđa.

Ne predstavlja mi to problem, ali zna biti iritantno prilikom čitanja kakvih novinskih članaka u kojima autori redovito pokazuju svoju nepismenost.

Posljednje što sam pročitao, na šta sam se puknuo smijati je bilo u firmi, došla nam nekakva obavijest, tj. upozorenje o pravilima ponašanja ali je pisalo UPOZORBA....

Od kuda su to izvukli???

^SuperUnknown^ 24.01.2010. 14:50

Dobro da nije upozoridba :) Btw, dali se pise odvojeno :p

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:38.