Citiraj:
Autor eXer
(Post 823475)
Jasno mi je da to nije lak posao i da zahtjeva dugotrajna testiranja, ali ipak, za to su placeni.
|
Pa vjerojatno to i jest rezultat testiranja. A rezultat ne mora biti vidljiv u HDTachu.
Citiraj:
Autor eXer
(Post 823475)
Dotaknuli smo se zanimljive teme, cini mi se da svako vuce na svoju stranu. :D
Mene recimo zanima, neovisno o ovoj temi, da li je legalno prodavati uredjaje iste serije (evo tipa ovog ST3320620AS) sa bitno drugacijim karakteristikama.
|
To je isti model, no ne i ista serija. :D
Citiraj:
Autor eXer
(Post 823475)
Naravno da nije. U tome i je problem. Sve te deklaracije proizvoda se definiraju u laboratorijskim uvjetima, koje pak nitko drugi ne moze postici - osim njih samih - naravno!
|
Pa ne samo oni sami, takvi rezultati se dobiju i s pravilnom primjenom pravih testova (koji su nama u pravilu nedostizni). Recimo, testirati seq. pisanje na disku kojem su vec kreirane particije i slicno ne dolazi u obzir, isto tako ne dolazi u obzir testiranje na razlicitim masinama i slicno.
Poledaj Seagate specifikaciju diska: max transfer - 72 MB/s
max. Da li odgovara? Odgovara.
Citiraj:
Autor eXer
(Post 823475)
To je prljava igra proizvodjaca, prvo se izbace serije sa odlicnim performansama (za neke korisnike koji gledaju recimo HDTach i sl. :D)... vidjevsi testove tih uredjaja, potencijalni kupci se odluce na njihov proizvod da bi na kraju dobili proizvod drugaciji od onog sto su zeljeli... jer eto ima drugi FW.
|
Naravno. K tome, to je i dobro. Da je Seagate objavio kako je AAK pouzdaniji; kako mu je MTBF veci i slicno, oni prvi vlasnici bi postavili pitanje "a sto je s nama?".
Citiraj:
Autor eXer
(Post 823475)
Da sam znao ovo, sigurno mi izbor ne bi bio Seagate, vec bi uzeo jos jednog Hitachia.. ali i meni se dogodilo da su me smotali, nisam uopce obracao paznju na FW, jer sam oglupio od ucenja :fiju:
|
Ajmo realno, koliko cesto u stvarnosti dobijes potrebu za seq. zapisom? Ili, s druge strane, apsolutno random I/O operativnoscu?
Recimo, karikiram, AAK je mogao imati napredniji NCQ sto je moglo dovesti do pada seq. zapisa. U testu nevidljivo, u praksi nekad iznimno bitno.
Citiraj:
Autor eXer
(Post 823475)
Uostalom, ako ce novi FW donijeti promjene u trajanju uredjaja, pouzdanosti i sl. zasto onda ne bi bilo moguce staviti taj novi FW na sve diskove serije ST3320620AS?! Osim ako nisu i HW drugaciji pa ne bi radili u tom slucaju.
|
Vrlo lako moguce da jest, a isto je tako moguce i da nije. To zna samo Seagate.
Citiraj:
Autor eXer
(Post 823475)
Ako je i HW i FW drugaciji zasto onda nose istu oznaku? Smiju li to?
|
Naravno. Ima takvih varijanti milijun, nije to problem. Konkretno, promjena FW-a diskova je nesto sto je davno (istina, samo u ozbiljnim sustavima) postala relativno svakodnevna praksa i nitko se radi toga bas ne uzbudjuje. Cak i ako brzina malo padne ako je pouzdanost u pitanju.
Citiraj:
Autor eXer
(Post 823475)
Kupim meni dva identicna proizvoda, od kojih je jedan ispadne 15-20% sporiji od drugoga - zar su to onda isti proizvodi?
|
Ako zadovoljavaju specifikacije i nomenklaturu proivodjaca, da.
Citiraj:
Autor eXer
(Post 823475)
Sorry, sto sam te nadavio, znam da si htio razjasniti neke stvari... ali stvarno mrzim kad me veslaju, i jos me gnjave... da se moram gorko nasmijati i odo ucit dalje :D
|
Ni najmanje me nisi udavio, bez brige. Samo bih htio malo ekipi objasniti da je to relativno normalna stvar i da me u ovoj prici jedino smeta to sto je tesko doci do detalja koje realno ima samo Seagate. Nagadjanje je tu najveci problem.
Recimo, FW update Segate diskova mozes naci i kod proizvodjaca piceka, npr:
http://www-307.ibm.com/pc/support/si...cid=MIGR-65058
no neces naci neki bitan detalj. Ono sto moze zasmetati jest oznaka koju takav update prati (hot fix ili slicno) sto ukazuje na ozbiljnu gresku.
Stoga, ako disk uredno radi i brinu te samo sinteticki testovi upitne kvalitete, nemas sto brinuti niti imas neki razlog povrata diska (nema kvara ili nedostatka, sve je u proizvodjackim specifikacijama), ali ako brines o tome onda je tu Seagateova greska to sto ne objavljuje u cemu je problem i lako mozes pronaci drugog proizvodjaca (no ni ostali nisu imuni na takve stvari).