![]() |
moj prvi s kojim sam sve naucio je bio celer 333 sa 64MB rama i 4GB diskom (taj disk je bio najskuplja komponenta, soma i pol kn je bio:)), njega sam prodo, pa sam pomalo upgradeo i doso na ovo sada. al inace "skupljam" 2-3-486 imam jednu 2 na privjesku, jednu 4 koja radi sa 24MB rama itd. da ne nabrajam... jednostavno su ti stari kompovi meni zakon...
|
ja sam relativno kasno dobila komp, pa nisam imala tako egzotičan :D primjerak kao neki...al ipak je kanta kad se usporedi s današnjima : lol2 :
celeron 366MHz mbo pc chips s integriranom sis grafikom 64mb ram 6gb hdd 15'' belinea :rolleyes: |
Athlon XP 1800+
256 MB RAM Maxtor 40 GB GF 4 MX440 64 MB RAM MBO DFI AD73 PRO :beer: :D |
celeron 400 mhz
64 mb voodoo 3 ibm 10 gb |
Commodore c64, kazetofon, kazete.
Kasnije 386dx(cyrix proc) 40mhz/4mb/Trident/ 486/DX2/66/8mb/Trident 1mb Vesa/Voodo1(dosta kasnije) P2/233(klamath)/32mb/10gb/Vodoo3 2000/15"Dtk monitor-za potrebe studiranja. P4 1.4/128/1.6gb/mx400 16mb/-jos ga imam doma i radi (128mb rama dokupljeno). |
prvi je bio laptop. Nemam pojma koji proc sam znam da je imao 533 mhz, 64 sd rama, 20giga hdd, 2 mb grafa, cd rom. Meni je bio super sam sa ga prodao.:(
|
Kao i rams i ja sam imao Schneider CPC 464. Sjećam se da je s monitorom koštao nekih 900DM 1988 g. što je onda bila gadna lova. Prodao sam ga nakon par godina i puno kasnije (1997 g.) nabavio moćnog P166, 16Mb rama, 2,5Gb hard. Najveća fora mi je bila što je to bio IBM Aptiva, a od IBM nutra ni traga ni glasa. Čak ni hard nije bio IBM-ov, iako je IBM tada imao kvalitetne hardove, već su stavili WD-a. Chipset je bio neki SiS-ov s on-board 2Mb grafom.
|
Citiraj:
|
P 166MMX, 16 MB RAM, CD Drive 16x, Floppy, Monster3D graficka (mislim da je bio prvi Voodoo), DTK monitor 15", ... Uglavnom, u ono doba teska makina :D
|
eh daaa bilo je to negdje 1996....
moj prvi bio je P1, 133MHz, 32Mb ram, 4mb grafička, 15'' monitor, 1.2 gb disk :) heheh sad kad se toga sjetim.. ma ludilo. naravno nisam imala CD-roma (jer to je onda bilo UBER skupo). CD sam kupila kasnije i kakvo je to otriće bilo... ahhh... sjećanja.... |
Bilo je to davne 98 god Celeron 366 Mhz, 64 Mb rama, mbo asus, grafa riva 128 - 4mb rama, HDD 4 Gb, 15" Belinea, al je to bilo stabilno .
|
Schneider CPC 464 s kazetofonom i zelenim monitorom :D
|
Bio je to P1 133 MHz, 48 MB RAM-a, 2 GB diskom, CD ROM-om i imao je turbo tipku :D. Imam ga još dan danas, stoji mi ispod kreveta i čeka neke bolje dane :). Ne mislim ga se rješavati jer ima preveliku sentimentalnu vrijednost.
|
a ja san prvo ima nekog mekintoša na kratko vrime..ono uglavnom ima je samo monitor i kučište u jednoj "kutiji" i tastaturu i miša...ima san "crvenu" i "plavu" disketu, pa kad bi ga upalia utra bi u njega "plavu" disketu i ne sičam se ni je više šta se na njemu moglo, mislim da je ima jednu igricu i kalkulator...a čemu je služila "crvena" disketa ne sičam se...
I tu mašinu je zaminila 486-tica, najjači komp svih vremena, 120 MHz, a kad upreš Turbo (hahaha) imaš 188 MHz (loool)...8 MB rama...i na njemu samo doom 1! E di su ta vrimena...ne znam kad mi se DOS soria?! (ma koja vista!!) |
stari je jos prije mog rodjenja (1988??) doma donio olivetti M19, PC-XT kompatibilac. karakteristika se nesto i ne sjecam :D znam samo da je bio zeleni monitor.
svoje prve korake (1994?? )sam napravio na AST Premium 386-SX/16. tu je bilo 4mb nekih cudnih rama s puno pinova, ali SIMM dimenzija. bio je i Seagate 40mb hard, 3.5" ali visine 5.25" pogona te dva floppyja, 4-5x tezi nego danasnji. inace je taj AST bil poseban i po tome sto su periferijski kontroleri (hdd, fdd, com, lpt, ps/2) te sabirnice bile na mjestu maticna, a kartica s procesorom i ramom se utaknula u neki utor koji je sadrzavao ISA i jos nesto. uz nju je bio i Addonics crnobijeli ekran, jendo duplo dublji nego sirok :D, AST tipkovnica (vidi sig, jos je uvijek tu!) te Logitechov pilot mis (ma znate onaj s laganom kuglicom, izgledao je kao kruzni isjecak i imao je tri tipke). kasnije je unutra ubacena kartica s i486DX/33, a stigao je i pravi AST SVGA 14" ekran. poceo sam skupljati te AST |
stari je jos prije mog rodjenja (1988??) doma donio olivetti M19, PC-XT kompatibilac. karakteristika se nesto i ne sjecam :D znam samo da je bio zeleni monitor. lani smo slucajno naletjeli na jedan m19 i mjesec dana razbijali glavu zakaj ga nismo uzeli s hrpe za rashod :(
svoje prve korake (1994?? )sam napravio na AST Premium 386-SX/16. tu je bilo 4mb nekih cudnih rama s puno pinova, ali SIMM dimenzija. bio je i Seagate 40mb hard, 3.5" ali visine 5.25" pogona te dva floppyja, 4-5x tezi nego danasnji. inace je taj AST bil poseban i po tome sto su periferijski kontroleri (hdd, fdd, com, lpt, ps/2) te sabirnice bile na mjestu maticna, a kartica s procesorom i ramom se utaknula u neki utor koji je sadrzavao ISA i jos nesto. u napajanju je bio papst 92mm, a kuciste je imalo prilicno sigurnu bravicu. uz nju je bio i Addonics crnobijeli ekran, jendo duplo dublji nego sirok :D, AST tipkovnica (vidi sig, jos je uvijek tu!) te Logitechov pilot mis (ma znate onaj s laganom kuglicom, izgledao je kao kruzni isjecak i imao je tri tipke). kasnije je unutra ubacena kartica s i486DX/33, a stigao je i pravi AST SVGA 14" ekran. poceo sam skupljati te ASTe, posebni su. imam i bravo 386SX/16 (manji, low profile case, obicni ram, maticna normalno dolje, kartice se umecu u riser) te 386DX/33 TE (tower edition, golemi i fantastican tower, mislio sam ga modati ali nisam imao srca). malo pomalo sam i ja slozio svoju prvu konfu, 2002: Athlon XP 2000 (palomino), alpha 6030, Matsonic (po njoj sam smislio nick) 8137c, 512mb ddr, radeon 7000 (pravi, ne VE), ibm deathstar 20gb, samsung dvd i cdrw, everpower case, ARX 17" crt. |
uf ako se dobro sjecam 486 sa turbo tipkom za 166MHz, ostatka se ne sjecam ali vrtilo je doom1 i simcity:clap: kasnije je sve bilo podebljano sa pentiumom@400mhz, 8gb hard, riva tnt2 i mizernih 32mb rama: sweating
|
Pentium I 150Mhz @160:)
16Mb RAM...kasnije 32 S3 Virge 2Gb HDD MBO ? To je bilo davne 96-7. |
prvi.....negdje 98 stari mi je donio neki ORAO...neam pojma sta je to bilo....ipak sam tad imao 7-8 godina....zatim sam negdje 2001 dobio na poklon p133, seagate 3gb hdd, 32mb edo rama, neku asus matičnu, s3 virge sa 4mb rama, neki 16x cd rom... i zatim ovaj iz siga....
i nakon tog sam upgredao tog p133..pa je klokan an 200mhz i dobio još 32mb rama...nakon tog sam nabavio amd k6-2 350, klokao na 450mhz, nabavio još rama tako da sad ima 96mb, seagate je u međuvremenu riknuo, zamjenio ga wd 1.5gb....a uz s3 je došla i jedna voodoo1 4mb rama....i dan danas to radi sa tiny xp....jučer sam bas terao unreal na tome i ide! :) to je povijestmen najdražeg kompa... a mogao bih i povijest ovog iz siga...al ne da mi se pisat... |
ATARI neki 5K tak nesto.... neznam ni ja, ako je netko imao onaj s B/W monitorom kucisten i tipkovnicom zajedno i disketnom posebno. te: jos jedan koji je jos uvjek funkcionalan
PII MMX 333MHz, MOBO Lucky Star, 40GB seagate disk, Asus NVidia V3400 TNT2 16MB, 2x128MB SD RAM, BELINEA 10 15 35 (3 puta riknila promjenio diodu i radi dalje :D), toshiba dvd-rw, opti 931 zvucna i mozd jos nesto sto sam zaboravio. |
hmm, 486-ica, još je negdje živ IBM-ov hard iz 96" od 650mb, i cd-rom... to su bili dani Doom-a!
|
e i zaboravio ovo je disk od 40MB dvoje ploce po 20MB :D kada god netko dode do mene odmah pita sta je to :D
http://img258.imageshack.us/img258/8...02085tn.th.jpg |
hehe dobra tema
486 166MHz. Win 3.1 su poslje DOSa došli kao mila majka. a tek face koje su imale monitor u boji?! :D :D sjecam se ko jucer, bila je tipka "power boost" na kucistu pa kad bi ju stisnuo frekvencija na displayu bi skocila sa 166 na 170 :D :D |
Overclock hehehe : lol2 : i to koji oc...
|
kaj ste klokali te 486-ice? kolko vidim polovica je iznad 150MHz :D :D
valjda ste imali kucista za pentijume :D EDIT: SRV me pretekel |
Citiraj:
level se loadao kojih 5 minuta XD |
Kad se sjetim svog prvog kompa... neznam ni kako se zvao samo znam da je bio pokretan u DOS-u i najdraža mi je igrica bila aladin
|
Di ste vi zabrijali, a Mat, jesam ostario ali zar nisu 486-ice bile do 100mhz, kasnije dosli Pentiumi na 100mhz : stoopid
|
Citiraj:
|
Netko je gore napisao da je imao 486-icu na 233(ili 266, ne sjecam se tocno)MHz :D
|
Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:45. |