PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Monitori, tipkovnice i miševi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=52)
-   -   Benq FP241W 24" LCD (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=51109)

Dr.Gonzo 12.02.2007. 23:51

Pa i cijena Dell-a je bezobrazna, ali to je manje vazno, u Europi Dell ionako nikad nije bio jeftin kao u Americi jer se u Americi radi teski dumping cijena s manje-vise monopolisticke pozicije. Bez obzira na to, u Americi je Benq jeftiniji od Dell-a u ovom slucaju, ali isto tako i u Europi. Nase trgovce ne treba stititi jer oni nevjerojatnom drskoscu nabijaju cijene i do 30% skuplje nego recimo u susjednoj Sloveniji, bez ikakvog opravdanog razloga (osim pohlepe). Na kraju ce mi prekipiti i sve cu kupovati "preko grane", ova nasa stoka ionako ne zasluzuje nas tesko stecen novac niti uslugom, niti cijenama niti bilo cim drugim...

gorluk 13.02.2007. 00:08

Krivo si me razumio, ja ih uopće ne štitim, samo kažem da sam mislio kako će nabiti i veću cijenu, samo se o tome radi (i btw Dell 2407 nije jeftiniji od 24" BenQa, ni u Europi, ni u Americi, a još kad tome pridodaš česte Dell popuste i kupone...). Stvarno ne znam gdje gledaš te cijene (i sam si rekao da je BenQ oko 700-800$, a 2407 se može dobiti i za manje od 600$). U Njemačkoj je također Dell jeftiniji, kao i u Engleskoj (npr. 470 funti naspram 600 itd).

Da se razumijemo, ja imam također naramak prigovora za domaće distributere, dućane itd., ali trebao baratati s točnim podacima - kad usporediš razliku između cijene Della i BenQa vani taman dobiješ omjer kakav je i kod nas (pa čak i bolji). Što se tiče Slovenije - to je relativno - npr. high end NEC modeli su nešto jeftiniji u Hrvatskoj, tako da ni to nije 100% pravilo. Da su cijene nabijene - jesu, tu se apsolutno slažemo, i to ne samo monitora, već i hrpu drugih artikala (ne nužno PC komponenti).

Dr.Gonzo 13.02.2007. 23:32

Ok, imas pravo, Dell je trenutno jeftiniji od Benq-a i u Americi, ali nije bilo tako kad je Benq najavljen, ocito Dell opet radi dumping cijena. Inace:

Dell - http://accessories.us.dell.com/sna/p...9&sku=320-4335

Benq -
http://www.newegg.com/Product/Produc...82E16824014124

Znaci jos jeftinije nego sto sam ja rekao... Ove cijene su upravo porazavajuce jer to znaci da mi placamo skoro 100% vise.

Buky 15.02.2007. 17:19

Citiraj:

Autor Dr.Gonzo (Post 568056)
Nisam probao upit Benq-u... A sto se pixel mappinga tice, kazu da je navodno vec izasla nova revizija monitora koja to ima sredjeno (a navodno se s update-om firmware-a moze i na starima sredit) tak da izgleda da je monitor stvarno Best buy u klasi.

Sta je tocno pixel mapping, koje su novije revizije tog monitora, kako viditi koja je revizija i dali sljaka pixel maping te gdje nabaviti firmare i kako ga zamijeniti ako je potrbno :)

bas sam danas uzeo benqa 241w i super mi je.

samo ajd neka mi neko pojasni ovo gore

malba 15.02.2007. 17:53

Citiraj:

Autor Buky (Post 646643)
Sta je tocno pixel mapping, koje su novije revizije tog monitora, kako viditi koja je revizija i dali sljaka pixel maping te gdje nabaviti firmare i kako ga zamijeniti ako je potrbno :)

bas sam danas uzeo benqa 241w i super mi je.

samo ajd neka mi neko pojasni ovo gore

još koji info? gdje si ga uzeo npr.?

Buky 15.02.2007. 19:26

hgspot, zadnji koji su imali

Dr.Gonzo 16.02.2007. 06:20

1:1 pixel mapping je sposobnost monitora da ulazni signal prikaze u 1:1 omjeru, bez nepotrebnog rastezanja slike. To je pogotovo bitno kod ovakvih HD monitora koji imaju rezu 1920x1200 sto je omjer 16:10. Problem je u tome sto ako recimo spojis HD-DVD ili BlueRay player, ili recimo XBOX360 ili PS3 na monitor onaj koji nema 1:1 ce sliku rastegnuti u visinu. Ako ima 1:1 onda ce prikazati normalnu sliku rezolucije 1920x1080 s tankim crnim trakama iznad i ispod. 1:1 je takodjer vazan zbog fixed aspect ratio scalinga, to znaci da ce zadrzati onaj AR koji je na ulazu, znaci ako je izvor 4:3 tako ce ga i prikazati, s crnim poljima s lijeve i desne strane, ili ako je 16:9 onda s crnim trakama gore i dole, znaci neovisno o ulaznoj rezoluciji izvora.

Sto se tice firware-a i revizija evo ti link na najdetaljniji thread o tom monitoru (preko 140 stranica!) pa citaj:

http://www.hardforum.com/showthread.php?t=1066372

Btw, koliko mi je poznato ne mozes sam nadograditi firmware, mora se raditi u servisu.

Buky 16.02.2007. 12:24

e pa hebemu nemam ni blueray ni hddvd, al sa PCa flimovi se fino vrte :D

Mar 16.02.2007. 13:04

Gonzo, pa to sve možeš u driverima od grafičke poštelat.
Meni npr. Philips 200W6CS je ima mogućnost namještanja prikaza preko OSD-a, dok ovaj 200WP7ES to nema.
Ali u driverima ili playeru (recimo VLC) se bez problema može podešavati AR ili Crop.

Gabre 16.02.2007. 15:14

BUKY _

koliko košta monitor u HGspot?
koliko si ga platio ?

hitno je!

morph 16.02.2007. 20:09

Citiraj:

Autor gorluk (Post 568111)
U Europi će biti samo 26" model - NEC 2690WUXi, koji bi po svemu sudeći trebao biti opak monitor (s pripadajućom cijenom od preko 10000kn).

Evo i recenzije i za monitor od 1600 eura malo bodu u oci ove 2 zvjezdice kod igara i filmova.

Dr.Gonzo 16.02.2007. 21:18

Citiraj:

Autor Mar (Post 647601)
Gonzo, pa to sve možeš u driverima od grafičke poštelat.
Meni npr. Philips 200W6CS je ima mogućnost namještanja prikaza preko OSD-a, dok ovaj 200WP7ES to nema.
Ali u driverima ili playeru (recimo VLC) se bez problema može podešavati AR ili Crop.

Mozes, ali zapravo su glavni problem ne-PC izvori. Buduci da taj monitor ima i s-video, kompozitni, komponentni i HDMI ulaz (uz VGA i DVI) onda to postaje prilican problem. Npr, spojis najobicniji vanjski receiver npr. satelitske TV i bez obzira na ulazni AR (koji je cesto i 4:3) monitor ga razvuce preko cijelog ekrana... Potpuno ponistava korisnost tih dodatnih ulaza, a barem meni je to jedan od bitnijih faktora kod kupnje tog monitora.

gorluk 16.02.2007. 23:24

Citiraj:

Autor morph (Post 648134)
Evo i recenzije i za monitor od 1600 eura malo bodu u oci ove 2 zvjezdice kod igara i filmova.

Iskustva korisnika govore drugačije i manje-više jednoglasno se slažu kako je taj BeHardware tekst pretjeran i da to za igre / filmove ne stoji (uostalom i sam BeHardware pri kraju teksta kaže da je taj monitor odličan i za filmove i za igrice, samo ne i savršen). No, ipak je to monitor prvenstveno namijenje za ptofesionalnu upotrebu, a tako je i predstavljen (znači DTP / prepress / grafički design / photo editing / video editing / animacija / medicinska uporaba itd.). Gameri vjerojatno trebaju ciljati negdje drugdje (iako se monitor odlično ponaša i u igrama).

Buky 16.02.2007. 23:36

Citiraj:

Autor Gabre (Post 647771)
BUKY _

koliko košta monitor u HGspot?
koliko si ga platio ?

hitno je!

7300kn

morph 16.02.2007. 23:41

Citiraj:

Autor gorluk (Post 648336)
Iskustva korisnika govore drugačije i manje-više jednoglasno se slažu kako je taj BeHardware tekst pretjeran i da to za igre / filmove ne stoji (uostalom i sam BeHardware pri kraju teksta kaže da je taj monitor odličan i za filmove i za igrice, samo ne i savršen). No, ipak je to monitor prvenstveno namijenje za ptofesionalnu upotrebu, a tako je i predstavljen (znači DTP / prepress / grafički design / photo editing / video editing / animacija / medicinska uporaba itd.). Gameri vjerojatno trebaju ciljati negdje drugdje (iako se monitor odlično ponaša i u igrama).

Cekao sam tvoj komentar :)
Vidim da pratis to, pa me zanimalo koliko je tekst objektivan - malo mi je bilo nevjerojatno da upola jeftiniji dell (dobro i 2'' manji) ima bolje ocjene (pa makar i u navedenim kategorijama) od tog NEC-a.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 04:47.