PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Operativni sustavi (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=36)
-   -   UBUNTU CD 4 FREE (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=43106)

Facelessone 23.07.2006. 01:53

e da jos nekej....kad ides reconfigure kod birana rezolucije rezoluciju koju oces oznacis sa [ SPACE ] tipkom,....... ja sam jedno 10 puta s [ Enter ] om i pitam se zakaj ne radi....

Brown Acid 24.07.2006. 12:34

Probao sve od toga..ništa ne radi..

G0RKI 17.08.2006. 16:18

Evo dosa jutros ubuntu paket sa ce-ovima koje san narucija fino spakirano bez greske... Svakako hvale vrijedna gesta! ;)

Inace sad sam isa da cu stavit 64bitnu vrerziju 6.06 ali ne kuzim se kako postelit te particije kad rucno odabirem? Sta je root sta je usr var / itd i zasto ne mogu stavit sve na jednu particiju nego swap obavezno moram na drugu? Kako ih podesit?
Imam 3 particije cca 7Gb cca 10Gb i cca 133Gb i sve bi tija na ovu od 10Gb na onoj od 7Gb mi je XP. :rolleyes:
Jos sam jako zelen za linux ali bi ga volija stavit..svida mi se vec dugo....

Tomo 17.08.2006. 17:49

mozda ti ovaj link pomogne

a ako ne.. www. ubuntuforums.org ;)

G0RKI 17.08.2006. 18:06

Puno hvala $n@k€! Boabar guide! : cheers2
sad cu se bacit u novi pokusaj instalacije...cuno mi je sta nije slikana slika iza ove gdje imas mogucnost odabira/pridruzivanja u 4 kucice pojedinu funkciju takoder u druge 4 kucice na odgovarajucu particiju...pa tek onda ona iduca slika kad se instalira odabrano.
Valjda budem nesto iskemija... / i Swap aprticija je obavezna i ne mogu bit na istoj particiji koliko sam shvatija....

Tomo 17.08.2006. 18:33

np... ;)

Swap particija mora biti posebno (samo puknes New i pod FS stavis Linux-Swap)

dakle: 1. particija: "/" => 3GB+ Druga particija: Swap 256MB+ :) jednostavno

G0RKI 17.08.2006. 19:15

$n@k€ da skuzija san i tako san svakoj particiji pridjelija nesto dakle:
"/" > 10Gb
"home" > 133Gb
"swap" > 7Gb (win paticija)
ostalo ne podesavan.
I krene da ce instalirat i javi da je doslo do pogreske da se moran vratit opet na podesavanje particija? Ma sta!
Da li to ima veze s tim sta mi je HDD na SATA modu pa ga prikacuje kao scasi adapter? Da ga stavim u IDE mod u biosu.
Lagano me iritira vec?!
Za verziju 5.10 si moga vidit cak i slike kao podesit/instalirat sustav a sad nista nema na sluzbenoj ili ja ne vidim... :(

Tomo 17.08.2006. 19:23

Citiraj:

Autor G0RKI (Post 500345)
$n@k€ da skuzija san i tako san svakoj particiji pridjelija nesto dakle:
"/" > 10Gb
"home" > 133Gb
"swap" > 7Gb (win paticija)
ostalo ne podesavan.
I krene da ce instalirat i javi da je doslo do pogreske da se moran vratit opet na podesavanje particija? Ma sta!
Da li to ima veze s tim sta mi je HDD na SATA modu pa ga prikacuje kao scasi adapter? Da ga stavim u IDE mod u biosu.
Lagano me iritira vec?!
Za verziju 5.10 si moga vidit cak i slike kao podesit/instalirat sustav a sad nista nema na sluzbenoj ili ja ne vidim... :(

Vjerojatno je BUG u instaleru... koju tocno verziju koristis? 32 ili 64 bitnu? 5.10? 6.06? 6.06.1 ? Probaj za "/" staviti drugi FS (ali biraj izmedu ReiserFS i EXT3)

G0RKI 17.08.2006. 19:33

Rad se o najnovijoj verziji 64bitnoj 6.06 LTS
Evo gledaj ovde Known Issues ima nesto spomije probleme kod rucne selekcije i kod RAIDA (mada ga ja nemam).

Kako da izaberem FS? nIsam nigdi vidijam ogucnost odabira? :confused:
Kad to vec spominjes....a vidim na tvome linku pise da se odabere ali opet ne vidim kako?

Tomo 17.08.2006. 19:43

Citiraj:

Rad se o najnovijoj verziji 64bitnoj 6.06 LTS
Ispravak netocnog navoda! Najnovija je 6.06.1 ;)

A FS se izabire na sljedeci nacin: Desni klik na particiju koju zelis (pre)formatirat i pise ti Format As --> izaberes ReiserFS ili EXT3. ili mozes izbrisati particiju pa napraviti novu i na novom prozoru kaj ti se otvori ti se pokaze Choose FS: i nades odredeni FS... (u ovom trenutku nemogu naci SShot ali cim nadem stavim)

_)K1lleR(_ 17.08.2006. 23:36

Jel može netko objasniti što je ubuntu

mratovo 17.08.2006. 23:56

mora da je neko pleme

Tomo 18.08.2006. 00:26

Malo je OT: ali se tice Linux-a;)

Sto je to UBUNTU

Pomo 18.08.2006. 00:29

Citiraj:

Ubuntu - an African word, meaning "humanity to others" or "I am what I am because who we all are"
www.ubuntu.com početna stranica, i mogli ste pročitat, tj, ako tražite prijevod značenja riječi, ako ne, onda se izvolite izjasnit što vam nije jasno.

G0RKI 18.08.2006. 00:49

Okanija sa nse za sada toga..treba mi vremena da se igram s tim...i opet nisam siguran zato sta kad odaberem swap particiju da li je moram i pretvorit u swap da bi radilo i tako...tako bi onda treba imat min 2 ili 3 particije za linuks da ne misan sa particjom od XP-a...uf...

alimilano 21.08.2006. 13:25

Citiraj:

Autor G0RKI (Post 500591)
Okanija sa nse za sada toga..treba mi vremena da se igram s tim...i opet nisam siguran zato sta kad odaberem swap particiju da li je moram i pretvorit u swap da bi radilo i tako...tako bi onda treba imat min 2 ili 3 particije za linuks da ne misan sa particjom od XP-a...uf...

he he..evo meni danas stigli cd-ovi.......znači čeka me zahebancija...sve mi se čini da ću pripremit jedan komp samo za linux:D ....iman jedan stariji..iden vidit koji su minimalni zahtjevi...........

Tomo 21.08.2006. 13:40

GNOME: CPU: 1000 MHz
RAM: 512MB
HDD: 5+GB

KDE: CPU: 1000MHz
RAM: 256MB
HDD: 5+GB

XFCE: CPU: 300 MHz
RAM: 128MB
HDD: 4+GB

Sto se tice Ubuntu-a!

Dakle u kratko: "/" iliti root min 2GB particija + 256MB swap (nije potreban ako imate vise od 512MB RAM-a). i to je to...

alimilano 21.08.2006. 13:47

znači ne može na zvijer:D (mmx 233, 32MB EDO, 2.1GB disk)....dobro naću nešto drugo......

Tomo 21.08.2006. 13:55

Citiraj:

Autor alimilano (Post 502852)
znači ne može na zvijer:D (mmx 233, 32MB EDO, 2.1GB disk)....dobro naću nešto drugo......

Uh, imao sam laptop (233MHz, 160MB, 2MB grafa 4 GB disk) Ubuntu sa GNOME radi odlicno! doduse boot je dug cca 3 min.

Makar bi mozda i mogao (ali bi morao teeesko twake-at, pogasiti deamone, servise, napraviti svoj kernel i tako ali sve sa XFCE suceljem) Probaj se igrat :)

EDIT: samo probaj nac malo veci disk!

alimilano 21.08.2006. 14:11

tek bi se onda uvalija u ..vna, na zvjer ćemo neku od manjih linux distri...kad uvatin vrimena...skinija san davno... damnsmall..tako nekako se zove........
...rama je ipak premalo..

csx 21.08.2006. 15:04

evo javljam da je i meni Ubuntu stigao. Sve sam instalirao, sve radi samo me muci prikaz slike. Nakon pola sata rada nemogu više gledati(glavobolja, oci..), jel ima tko slican problem? :D

immortal 21.08.2006. 23:28

Citiraj:

Autor csx.evolution (Post 502933)
evo javljam da je i meni Ubuntu stigao. Sve sam instalirao, sve radi samo me muci prikaz slike. Nakon pola sata rada nemogu više gledati(glavobolja, oci..), jel ima tko slican problem? :D

Pogledaj refresh rate (vidio sam da se može mjenjati rezolucija, vjerovatno ima negdje i refresh rate).

BTW: i meni je stigao ubuntu, stavio sam live cd, i iz njega pokrenuo install, sve prošlo u najboljem redu. Napravio sam jednu particiju malo veću, izabrao ju i instalacija je sama podjelila tu particiju na / i swap i još jednu.

horza 22.08.2006. 11:59

www.razmjenavjestina.org

csx 22.08.2006. 15:36

Citiraj:

Autor immoRt4L (Post 503315)
Pogledaj refresh rate (vidio sam da se može mjenjati rezolucija, vjerovatno ima negdje i refresh rate).

ma namjestio sam si na 85Hz no nepomaže :(

SRV 07.09.2006. 12:14

Evo i meni stiglo 10 CD-a Ubuntu-a :) Cekao oko dva tjedna.

SPLiFF 15.09.2006. 10:49

ako nekom treba, nek vice :) Imam Ubuntu i Kubuntu. Ubuntu imam i starije verzije (ako nekom zatreba :D )

btw. evo jednog korisnog linka za post-install ubuntu-a: www.ubuntuguide.org :)

btw2. nekak mi se za stare makine gentoo cini idealnim. Imam ga na lapu i sve pohvale, a krenio sam upogonit neku staru konzervu al mi je riknila grafulja :( Fora je sto gentoo gradis skoro od nule, i optimiziras ga za proc koji imas, tak da mos izvuc maksimum iz njega ;) ako nekog zanima www.gentoo.org

spawn 15.09.2006. 20:59

Zasto su mene zvali sa carine iz Rijeke da im posaljem dodatni dokaz (tj kopiju osobne) i kad su se uvjerili da su cd-i inace free,lijepo oni meni poslali u Rv i naplatili 15kn ????? Mamu im ...... kad sam pitao tipa na carini zasto je cijela hrvatska dobila cd-e bez problema a ja trebam slati kopiju osobne rekao je: "moramo biti sigurni da ti cd-i nisu za preprodaju." I sad ne kuzim kakvu sam ja njima garanciju dao da ih necu prodavat?????? Ne mogu vjerovat ko sve ne radi u javnim ustanovama.

G0RKI 16.09.2006. 21:33

Citiraj:

Autor Bruno_Rv (Post 523716)
Zasto su mene zvali sa carine iz Rijeke da im posaljem dodatni dokaz (tj kopiju osobne) i kad su se uvjerili da su cd-i inace free,lijepo oni meni poslali u Rv i naplatili 15kn ????? Mamu im ...... kad sam pitao tipa na carini zasto je cijela hrvatska dobila cd-e bez problema a ja trebam slati kopiju osobne rekao je: "moramo biti sigurni da ti cd-i nisu za preprodaju." I sad ne kuzim kakvu sam ja njima garanciju dao da ih necu prodavat?????? Ne mogu vjerovat ko sve ne radi u javnim ustanovama.

Ja sam bas proslu sedmicu otvorija oglasnik i uredno nasa lika sta prodaje ubuntu i to ovu zadnju aktualnu 6.06 LTS verziju..pa ti sad budi pametan... :smoke:

Tomo 16.09.2006. 21:35

Citiraj:

Autor G0RKI (Post 524760)
Ja sam bas proslu sedmicu otvorija oglasnik i uredno nasa lika sta prodaje ubuntu i to ovu zadnju aktualnu 6.06 LTS verziju..pa ti sad budi pametan... :smoke:

Ajme koji to jadnik moras biti! ne vjerujem! : nono :

spawn 16.09.2006. 22:01

Citiraj:

Autor G0RKI (Post 524760)

:eek: :eek: :eek: :eek: Ne mogu vjerovat. Eto. Sad znam zasto su mi zadrzali cd-e. Zbog ovakvih glupsona. : quake : : quake :

Sva vremena su GMT +2. Sada je 10:59.