PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Svaštara (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=29)
-   -   OT; se bavi ko servisom auto-klima? (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=42798)

Flood 08.06.2011. 22:00

Zamijeni filter

B3mt1 09.06.2011. 00:54

Citiraj:

Autor atha (Post 1922075)
A pouzdano ciscenje klime (rjesavanja neugodnog mirisa)?
Sprejevi za ciscenje u autu, spricanje filtera kabine...ne pali.

samo provjeri koji je proizvodjac i model, nije bio samo delphijev
kompresor ti se nalazi ispred mjenjaca, trebao bi skinuti plastiku od pepeljare pa se od tamo vidi (barem koliko se sjecam :) ) ili autodatu nabavi

jopis 09.06.2011. 03:07

Citiraj:

Autor B3mt1 (Post 1922141)
samo provjeri koji je proizvodjac i model, nije bio samo delphijev
kompresor ti se nalazi ispred mjenjaca, trebao bi skinuti plastiku od pepeljare pa se od tamo vidi (barem koliko se sjecam :) ) ili autodatu nabavi

Ma šta ti briješ jbte??
Pa kompresor klime u automobilu je pogonjen mikroremenom i nalazi se u motornom prostoru na 1 ili 2 nosača spojen na blok motora sa desne, tj suvozačke strane motornog prostora. Kakva hebena plastika od pepeljare:hitthewal:

Flood 09.06.2011. 09:02

kompresor i filter su jedno te isto:D

syss 09.06.2011. 09:30

uh al ga sad zabrazdismo :D

Hamm 09.06.2011. 09:36

Imate na www.kupime.hr "akciju" servisiranja i punjenja klima.

B3mt1 09.06.2011. 10:48

Citiraj:

Autor jopis (Post 1922151)
Ma šta ti briješ jbte??
Pa kompresor klime u automobilu je pogonjen mikroremenom i nalazi se u motornom prostoru na 1 ili 2 nosača spojen na blok motora sa desne, tj suvozačke strane motornog prostora. Kakva hebena plastika od pepeljare:hitthewal:

a automobili su dugacki sto metara ....
dobro ajde moze i dignut haubu :P al ako je s kabinske strane kompresor to mu nece puno pomoc :P

jopis 09.06.2011. 11:37

Citiraj:

Autor B3mt1 (Post 1922253)
a automobili su dugacki sto metara ....
dobro ajde moze i dignut haubu :P al ako je s kabinske strane kompresor to mu nece puno pomoc :P

Ajde please mani se teme ako misliš trollat i flejmat (čitaj ako nemaš pojma kao što nemaš) jer ovako čovjeku niti malo ne pomažeš.
Kakve veze ima dužina automobila s tim što ti nemaš pojma uopće kako funkcionira klima uređaj na automobilu i koji su njegovi sastavni dijelovi i di se oni nalaze. Kakav opet prokleti kompresor sa kabinske strane, smanji vutru čovječe.... I te :p smajliće, nismo na glupejzbuku.

Btw, za autora pitanja - preporuke mojih kolega sa nekoliko automobilskih foruma idu na "Autoelektrika Dasović, u Lučkom", pa eto, probaj tamo.

atha 09.06.2011. 16:51

Citiraj:

Autor Flood (Post 1922085)
Zamijeni filter

Naravno, to je prvo ucinjeno, nije do filtera. Problem je u gljivicama i vodi koja se nakupila u sistemu ventilacije.

Flood 09.06.2011. 17:05

Uff,nisam se susreo sa time...uvijek je uzrok smrada bio filter

atha 10.06.2011. 07:20

Ma ne mora nuzno biti. Nakupi se toga i u ventilaciji i zbilja se jako ruzno osjeti.

Jucer sam nasao covjeka koji se malo bolje oko toga primio. Uzeo sam neki sprej od 80ak kuna sa cjevcicom. Otvorio mi je ispod poklopca motora mjesto i filter gdje se zrak uvlaci u kabinu i u to mjesto je uspricao pola toga spreja. Rijec je ustvari o gustoj pjeni koja se uvukla u sustav. Jedino je bitno da bude ukljucena ventilacija, a ne klima (kako do kojeg auta, kod mene je button ECON). Nakon toga otvaranje i zatvaranje razlicitih klapni u kabini, noge, glava itd...da pjena prodje po svim kanalima. Sada je bitno i da se 2-3 dana ne pali klima vec da stoji u sustavu. Po potrebi ponoviti za par dana opet i ja vjerujem da je to to. Vec jutros sam vidio poboljsanje, vozeci sa ugasenom klimom/ventilacijom, izlazio je neki neutralni miris iz sustava, samo lagano se osjetio sprej koji je bio jucer ubacen u ventilaciju. Nadam se da cu to rijesiti sa ovime jer mi je vec stvarno dosta onog smrada. :)

syss 10.06.2011. 09:11

ja sam isto čuo da je ta pjena oke za čišćenje.

SilentException 11.06.2011. 19:55

atha, di si to bio, kod koga? I koji sprej (pjena)? Imam slican problem, ne toliko izrazen (lagano se osjeti smrad tu i tamo a promjena filtra samo zamaskira problem prvi tjedan).

panoramix 11.06.2011. 21:56

Citiraj:

Autor syss (Post 1922869)
ja sam isto čuo da je ta pjena oke za čišćenje.

Navodno da je najbolja Pur pjena. Sprečava svaki smrad u ventilaciji i klimi a motor ventilatora je gotovo nečujan.. :D

of topic : Sisa, jesi pogledao Straw dogs ?

syss 12.06.2011. 13:21

pur pjena definitivno :D :D

nisam se još uhvatio, u redu za čekanje je :)

FERRYS 21.06.2011. 11:35

Jel zna netko kolke su cijene punjenja trenutno?

Navodno je plin otišal ohoho gore?

(mene lik oženil za 280kn - vakumiranje i punjenje cjielog sistema...)

IcyTexx 22.06.2011. 01:23

Sad je opet došla tema na vrh i skužim svoj prošlogodišnji post (tad još nisam bio vozač :P). Sva sreća da sam ove godine dobio neki popust na grupnjaku i punim za 140kn u ponedjeljak.

Amdejac 22.06.2011. 09:26

Citiraj:

Autor FERRYS (Post 1928393)
Jel zna netko kolke su cijene punjenja trenutno?

Navodno je plin otišal ohoho gore?

(mene lik oženil za 280kn - vakumiranje i punjenje cjielog sistema...)

Stvarno te je oženio.
Po tome ispada da uopće nisi imao plina, a ako je tako plin negdje izlazi van u što ne vjerujem. A ako je tako trebao ti je to popraviti.
Plin se u 95% slučajeva samo nadopuni i treba stvarno malo plina. U sezoni punjenja boca im traje skoro mjesec dana. Boca je oko 800 kn, a uzmu do 5000 kn, nekad čak i više.

atha 22.06.2011. 09:40

Meni su obavili kompletno praznjenje plina i ulja, 300kn.

Citiraj:

Autor SilentException (Post 1923679)
atha, di si to bio, kod koga? I koji sprej (pjena)? Imam slican problem, ne toliko izrazen (lagano se osjeti smrad tu i tamo a promjena filtra samo zamaskira problem prvi tjedan).

Ako te zanima, javi se na PM, dati cu ti broj od covjeka pa mu se javi da se dogovorite. Ime spreja sam nazalost zaboravio.
Za sada mi se cini da je stvar ok.

Amdejac 22.06.2011. 14:13

Stvarno Vam majstori uzimaju pare.

Vađenje plina i ulja te filtriranje istoga je drugi naziv:"Kao za tebe 300 kuna".

Da li u kućnoj klimi zovete majstora da vam promjeni ulje.
Da li mjenjate i filtrirate ulje u frižideru ili škrinji.

Ako je sve ispravno, a je, klimu treba eventualno nadopuniti plinom i to minimalnom količinom. Cijenom nebi smjelo biti više od 50 kuna.
Ako fali više plina sistem negdje pušta i ne ispalti se nadopunjavati nego da vam odmah stavi boju da vidite gdje curi i da promjenite crijevo. Većinom curi zbog poroznog crijeva.
Nemojte im dati da vas varaju.

Smrad iz ventilacije se događa zbog neispravnog korištenja klima uređaja.
Možete špricati razne sprejeve, ali će vam se smrad vratiti.
Ono što nazivate filter klime, a i majstori ga vole tako zvati je najobičniji peludni filter da Vam ne ulazi prašina u vozilo. Preko njega ulazi zrak bez obzira da li imate upaljenu klimu ili ne ili imate auto bez klime.

kuja 01.07.2011. 12:23

Citiraj:

Autor AMD (Post 1928928)
Stvarno Vam majstori uzimaju pare.

Vađenje plina i ulja te filtriranje istoga je drugi naziv:"Kao za tebe 300 kuna".

Da li u kućnoj klimi zovete majstora da vam promjeni ulje.
Da li mjenjate i filtrirate ulje u frižideru ili škrinji.

Ako je sve ispravno, a je, klimu treba eventualno nadopuniti plinom i to minimalnom količinom. Cijenom nebi smjelo biti više od 50 kuna.
Ako fali više plina sistem negdje pušta i ne ispalti se nadopunjavati nego da vam odmah stavi boju da vidite gdje curi i da promjenite crijevo. Većinom curi zbog poroznog crijeva.
Nemojte im dati da vas varaju.

Smrad iz ventilacije se događa zbog neispravnog korištenja klima uređaja.
Možete špricati razne sprejeve, ali će vam se smrad vratiti.
Ono što nazivate filter klime, a i majstori ga vole tako zvati je najobičniji peludni filter da Vam ne ulazi prašina u vozilo. Preko njega ulazi zrak bez obzira da li imate upaljenu klimu ili ne ili imate auto bez klime.

previše pametuješ i pol toga nije točno. malo smo se raspitali koliko košta boca plina i cijena je puno veća od 800 kn kako neki negdje pišu. nađi ti majstora koji će ti klimu punit za 50 kn a da ti neće kaj sfušat. prvo se raspitaj okolo i informiraj

Emissary 01.07.2011. 20:26

A ti se prilično slobodno izražavaš za nekoga ko je tek doša na forum.

Ontopic: Meni je uzelo prije 3 godine 100 kuna za nadopunit plin, i to u uredno registriranom servisu (iako bez izdanog računa :D). Prije postupka punjenja mizerno je ladila, a nakon punjenja su izlijetali pingvini iz ventilacije :D

Evo sad je opet malo oslabila, ali izdržat će do iduće godine minimalno.

gabor 01.07.2011. 20:35

plin izgubi svoje svojstvo i mora se nadopunjavati! plin u frizideru je drukciji i on se nemora nadopunjavat!

Amdejac 01.07.2011. 22:42

Citiraj:

Autor Emissary (Post 1934184)

Ontopic: Meni je uzelo prije 3 godine 100 kuna za nadopunit plin, i to u uredno registriranom servisu (iako bez izdanog računa :D). Prije postupka punjenja mizerno je ladila, a nakon punjenja su izlijetali pingvini iz ventilacije :D

I to je OK cijena. Radio je cca 15 minuta i potrošio nešto malo plina, ali je za 60 minuta zaradio 400 kn. Neka je potrošio 100 kuna materijala, a nije. 200 kn dao državi, a nije, ostalo mu je minimalno 100 kn šiste love za 1 sat. To je onako ugrubo.

Citiraj:

Autor gabor (Post 1934193)
plin izgubi svoje svojstvo i mora se nadopunjavati! plin u frizideru je drukciji i on se nemora nadopunjavat!

To stvarno prvi put čujem da plin izgubi svojstva. Da li možeš to malo objasniti?
Istina da je plin u frižideru malo drukčiji, ali u smislu da ima drugačiju temperaturu ukapljivanja. I frižideri su nekad davno radili na amonijak, kasnije na freon (R22), a danas imaju kombinacije plinova koje nisu štetne za okoliš.
Novi auti većinom imaju r134a, ali princip rada auto klime, kućne klime, hladnjaka, frižidera je isti.

Chuby 03.07.2011. 00:53

Za kupovinu plina vam treba registriran obrt/firma ili nesto vec da bi imali dozvolu za kupovinu plina.
Dio "majstora" kupuje plin na crno jer nemaju dozvolu i oni placaju plin daleko skuplje od realne cijene.
Sto se tice gubljena svojstva plina, istina je, dogada se nakon nekog vremena da plin jednostavno nije vise ucinkovit.
Pretpostavljam da izgubi svojstvo komprimiranja ili gubi svpjstvo hladenja prilikom ekspanzije. Ali to je nagadanje.
Plin u frizideru i klimi je isti, identican. Frend koji servisira frizidere mi je napunio klimu u autu iz iste boce s kojom radi.
Glupe gljivice se obicno relativno brzo vracaju i ponovo odvratno smrde, kod mene ih srecom nema :D

Amdejac 03.07.2011. 22:24

Citiraj:

Autor Chuby (Post 1934923)
...
Glupe gljivice se obicno relativno brzo vracaju i ponovo odvratno smrde, kod mene ih srecom nema :D

:respekt:
Jedan si od rijetkih ljudi koji zna kako stvar funkcionira i kako to funkcionira u nas Hrvata. :)

Da pogađam zašto ti ne smrdi klima?
Par kilometara ili par minuta prije nego ćeš se sparkirati ugasiš klimu, otvoriš lagano prozor i ostaviš da se cijevi od zraka ispušu, tj. da vlaga koja se je stvorila izađe van, a ne da se kondenzira u cijevima u kojima se nastane gljivice koje kasnije smrde.

kuja 04.07.2011. 14:50

Citiraj:

Autor Emissary (Post 1934184)

radim u firmi koja se bavi distribucijom plina i cijene će sada biti između 1600 -2000 kn. ono kaj je bilo prije tri godine bilo je. sad su i cijene drugačije,plin raste,pa rastu i cijene punjenja.

Amdejac 04.07.2011. 21:58

Citiraj:

Autor kuja (Post 1935695)
radim u firmi koja se bavi distribucijom plina i cijene će sada biti između 1600 -2000 kn. ono kaj je bilo prije tri godine bilo je. sad su i cijene drugačije,plin raste,pa rastu i cijene punjenja.

Magična riječ je BiH + rad na crno. :D

kuja 05.07.2011. 10:01

Citiraj:

Autor AMD (Post 1935939)
Magična riječ je BiH + rad na crno. :D

jedino to.
a bio neki lik u uredu i lupal se po glavi kak ga je oderal na punjenju plina u BiH neki majstor-naplatil mu je 370 kn.

Amdejac 05.07.2011. 18:19

Nisam mislio na to. Nego dole kupuju plin jer je jeftiniji.
Uvjek ima majstora koji deru, ali za 370 kuna kinez napravi cjelu klimu i napuni ju plinom. :)

Sva vremena su GMT +2. Sada je 13:24.