Citiraj:
Autor mkey
(Post 3759447)
Paše MSu svakako. Ono što je meni najzanimljivije u cijeloj toj priči je što je jedan iskusniji dev koji se slobodno izražava, a za vrijeme tog "meeta" kada su prezentirana nova rješenja, kazao kako u EULA jasno stoji kako je MS vlasnika podataka na onedrive. Nisam provjeravao navod. Nije to nikoga previše sekiralo. Mislim si, OK za dudeke za po doma, ali u tom tzv korporativnom okruženju, pa hebemu mater. I to je IT kompanija.
Meni ovo moje sve što mi je bitno sam stavio u odvojen direktorij i to radim backup ručno. I tako imam nekoliko desetaka MB SQL skripti i nešto excelica u kojima sam si razrađivao stvari. Te nešto pomoćnih nodejs alata. To si sve za backup prebacim na mob :D A na onedrive bacam gluposti u arhivama sa zaporkom, pa neka majnaju.
Teško bi me bilo razuvjeriti od toga da MS izvlači ogromnu korist iz cijelog tog poduhvata. Renta je tu samo da ekipi ne bude previše sumnjivo :D Good for them. Glavni devopsac mi je kazao da se raspravljalo puno o tome i da su zaključili da im je to najbolja opcija, sva jaja staviti u istu korpu. Ispada da trošak clouda ne može biti prevelik. Općenito vole štedjeti tamo gdje ne treba i razbacivati se na budalaštinama. Tako su se kupovali laptopi s Win licencom iako imaju volume licence :D Što manje znam to bolje.
Razumijem ja to što govori tomek, za dudeke je to OK rješenje. Mnogima bi podaci bili nepovratno izgubljeni da im sve nije po defaultu slano na cloud. Ljudi su iznimno nekompetentni, takvo je vrijeme.
|
Ne znam koji to iskusan dev ima vremena čitati ToS od Onedrive-a da dojde to tog info-a, ali daj ga pitaj jel ima navod sa službenog linka kaj tvrdi da je MS vlasnik podataka na Onedriveu? Vjeruj mi, tam gdje delam bi ljudima glave letjele da je to istina.
Druga stvar, naravno da poslovni laptop dolazi sa Pro licencom a firma koristi Enterprise licencu. Ništa čudno, niš neočekivano i daleko od budalaština ak ideš na kupnju većeg broja laptopa kod vendora s kojim imaš već ugovor i dobar rabat. Pogotovo ak ti treba specka čini SKU ne dolazi bez Windowsa, a takvih je malo.
Iskreno mislim da onaj ko nema Onedrive u korporativnom svijetu je nekompetentan i čak opasan za funkcioniranje firme koju održava. Mislim, o čemu mi pričamo ovde? Imaš rješenje koje je jeftino, dela pouzdano i jednostavno da čak i običan user kuži bez peripetija, omogućuje restore file-a / verzije file-a, zajedničko korištenje, first i second stage recycle bin, audit logove, retenciju na x godina, data loss prevention i labeling, upravljanje pravima i sigurnosti podataka, pristup od bilo kud s bilo kojeg divajsa, sync zajedničkih foldera i slanje mailove bez privitaka, bez dodatnog overheada za IT (čak i oslobađa vreme ak je dobro složeno).
Fakat čovek svašta ovde pročita i to na IT forumu. Da, NAS je ok rješenje ak imaš 3-2-1 backup složen, bar rudimentaran on-site support i rezervne delove, integraciju s AD-om, kontrolu pristupa, VPN, enkripcija, IOPS / CPU bandwidth, blablabla. Al ajd metni na papir to sve kak bi trebalo biti složeno i provjeri jel se ušteda vs. cloud isplati s obzirom na vreme potrošeno za održavanje i konfanje tog setupa. Možda za 5 ljudi funkcionira, ali za 100, 500, 5000 ljudi - bome s današnjim zahtjevima i očekivanjima jako jako teško.
E da, doma imam Onedrive za članove familije i tu držim bitne informacije i dokumente, dok na NAS-u držim Plex i manje bitne stvari koje ak krepa, ne bum rezal žile. Nedavno mi krepal vent na matičnoj pa me alert scimal, naručil sam novi vent i čekal mesec i pol dana da opet koristim NAS.
Citiraj:
Autor medo
(Post 3759468)
Jednostavno. Ne koristimo ga :D
Sharepoint je money pit za navući ekipu i uzeti im novce. Nisam htio raditi u firmi koja ga koristi.
Radim u banci. Ne koristimo cloud. Uopće. Upravo iz tih razloga.
|
Ček, ovo ozbiljno? Nemate ni O365??? Exchange onprem?????
Citiraj:
Autor domy_os
(Post 3759462)
1 TB imaju svi skupa + 10 GB po useru koji se dijeli i na OneDrive, znači imaju ukupno cca 1,15 TB. To i je problem, projekti sve veći i veći, zapošljavaju se novi ljudi, a oni daju samo 10 GB po useru.
|
E3 licenca daje 1TB po osobi, kaj ne? S tim da kod nas mislim da svatko ima čak 5TB.