PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Aplikacije (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=37)
-   -   Google Drive kao server (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=320723)

Mario92 30.08.2024. 08:18

Citiraj:

Autor mkey (Post 3759447)
Paše MSu svakako. Ono što je meni najzanimljivije u cijeloj toj priči je što je jedan iskusniji dev koji se slobodno izražava, a za vrijeme tog "meeta" kada su prezentirana nova rješenja, kazao kako u EULA jasno stoji kako je MS vlasnika podataka na onedrive. Nisam provjeravao navod. Nije to nikoga previše sekiralo. Mislim si, OK za dudeke za po doma, ali u tom tzv korporativnom okruženju, pa hebemu mater. I to je IT kompanija.

Meni ovo moje sve što mi je bitno sam stavio u odvojen direktorij i to radim backup ručno. I tako imam nekoliko desetaka MB SQL skripti i nešto excelica u kojima sam si razrađivao stvari. Te nešto pomoćnih nodejs alata. To si sve za backup prebacim na mob :D A na onedrive bacam gluposti u arhivama sa zaporkom, pa neka majnaju.

Teško bi me bilo razuvjeriti od toga da MS izvlači ogromnu korist iz cijelog tog poduhvata. Renta je tu samo da ekipi ne bude previše sumnjivo :D Good for them. Glavni devopsac mi je kazao da se raspravljalo puno o tome i da su zaključili da im je to najbolja opcija, sva jaja staviti u istu korpu. Ispada da trošak clouda ne može biti prevelik. Općenito vole štedjeti tamo gdje ne treba i razbacivati se na budalaštinama. Tako su se kupovali laptopi s Win licencom iako imaju volume licence :D Što manje znam to bolje.

Razumijem ja to što govori tomek, za dudeke je to OK rješenje. Mnogima bi podaci bili nepovratno izgubljeni da im sve nije po defaultu slano na cloud. Ljudi su iznimno nekompetentni, takvo je vrijeme.

Ne znam koji to iskusan dev ima vremena čitati ToS od Onedrive-a da dojde to tog info-a, ali daj ga pitaj jel ima navod sa službenog linka kaj tvrdi da je MS vlasnik podataka na Onedriveu? Vjeruj mi, tam gdje delam bi ljudima glave letjele da je to istina.

Druga stvar, naravno da poslovni laptop dolazi sa Pro licencom a firma koristi Enterprise licencu. Ništa čudno, niš neočekivano i daleko od budalaština ak ideš na kupnju većeg broja laptopa kod vendora s kojim imaš već ugovor i dobar rabat. Pogotovo ak ti treba specka čini SKU ne dolazi bez Windowsa, a takvih je malo.

Iskreno mislim da onaj ko nema Onedrive u korporativnom svijetu je nekompetentan i čak opasan za funkcioniranje firme koju održava. Mislim, o čemu mi pričamo ovde? Imaš rješenje koje je jeftino, dela pouzdano i jednostavno da čak i običan user kuži bez peripetija, omogućuje restore file-a / verzije file-a, zajedničko korištenje, first i second stage recycle bin, audit logove, retenciju na x godina, data loss prevention i labeling, upravljanje pravima i sigurnosti podataka, pristup od bilo kud s bilo kojeg divajsa, sync zajedničkih foldera i slanje mailove bez privitaka, bez dodatnog overheada za IT (čak i oslobađa vreme ak je dobro složeno).

Fakat čovek svašta ovde pročita i to na IT forumu. Da, NAS je ok rješenje ak imaš 3-2-1 backup složen, bar rudimentaran on-site support i rezervne delove, integraciju s AD-om, kontrolu pristupa, VPN, enkripcija, IOPS / CPU bandwidth, blablabla. Al ajd metni na papir to sve kak bi trebalo biti složeno i provjeri jel se ušteda vs. cloud isplati s obzirom na vreme potrošeno za održavanje i konfanje tog setupa. Možda za 5 ljudi funkcionira, ali za 100, 500, 5000 ljudi - bome s današnjim zahtjevima i očekivanjima jako jako teško.

E da, doma imam Onedrive za članove familije i tu držim bitne informacije i dokumente, dok na NAS-u držim Plex i manje bitne stvari koje ak krepa, ne bum rezal žile. Nedavno mi krepal vent na matičnoj pa me alert scimal, naručil sam novi vent i čekal mesec i pol dana da opet koristim NAS.

Citiraj:

Autor medo (Post 3759468)
Jednostavno. Ne koristimo ga :D

Sharepoint je money pit za navući ekipu i uzeti im novce. Nisam htio raditi u firmi koja ga koristi.

Radim u banci. Ne koristimo cloud. Uopće. Upravo iz tih razloga.

Ček, ovo ozbiljno? Nemate ni O365??? Exchange onprem?????

Citiraj:

Autor domy_os (Post 3759462)
1 TB imaju svi skupa + 10 GB po useru koji se dijeli i na OneDrive, znači imaju ukupno cca 1,15 TB. To i je problem, projekti sve veći i veći, zapošljavaju se novi ljudi, a oni daju samo 10 GB po useru.

E3 licenca daje 1TB po osobi, kaj ne? S tim da kod nas mislim da svatko ima čak 5TB.

domy_os 30.08.2024. 09:23

Ne daje, 1 TB je po organizaciji + 10 GB dodatno po useru.

https://learn.microsoft.com/en-us/of...-online-limits

OneDrive povezan sa SharePointom radi probleme kad su u pitanju duži file path i generalno veća količina fileova (100k+). Windowsi i aplikacije same po sebi rade normalno kad je duži file path, ali čim neki file staviš kroz OneDrive na SharePoint site, onda je cirkus. Krši se, neće saveati, neće syncati, u najgorem slučaju negdje cucla prostor, a ne vidiš gdje pa treba lupiti OneDrive reset. To da mi je riješiti, preporodio bih se.

Mario92 30.08.2024. 10:08

A za to treba https://serviceshub.microsoft.com/ onda :D

k1ter 30.08.2024. 13:33

Ja bih onda molio samo pojašnjenje kako ste zamislili to s MS365, jesu to postojeće legalne Office licence uključene u OneDrive (moramo ih 'spojiti'?), pa se mjesečno plaća samo storage na OneDrive ili?

Mario92 30.08.2024. 13:42

Koje licence trenutno imate? Jel su u pitanju Office 365 licence?

k1ter 30.08.2024. 16:04

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3759553)
Koje licence trenutno imate? Jel su u pitanju Office 365 licence?

Nisu, obične pojedinačne Office 2019. ili 2021. licence...

Nikky 30.08.2024. 16:59

I na kraju će biti bitno jeftinije za 10+ kompova / usera složiti jedan DIY file server aka NAS sa 2 + 2 HDD.

Lewis 30.08.2024. 17:02

Sto sam odmah i reko u startu :D.

A da ne govorimo o NDA ugovorima ako imas neke fileove koji nesmiju van firme, ja se nebi usudio to slat na neki cloud da je i džabe a kamo li 500$/godisnje za 10 usera....

Ali svakom svoje, da nema onih koji to zele platit nebi ni postojali ti cloud servisi :).

tomek@vz 30.08.2024. 17:02

https://www.microsoft.com/en-us/micr...tainer-uid4d2d

Microsoft 365 Business Basic = $6.00 user/month > bez desktop aplikacija

Microsoft 365 Business Standard = $12.50 user/month i imas automatski desktop aplikacije uvijek na najnovijim verzijama.

xlr 30.08.2024. 17:40

Ne kuzim, kako onda firma sa 11+ tisuca zaposlenika i ogromnim intelektualnim vlasnistvom si smije uopce priustiti koristenje takvog clouda. Nije da iza te odluke stoji jedan IT-jevac... Je moguce da koriste MS platformu na svom hardveru nekako?

tomek@vz 30.08.2024. 18:14

Citiraj:

Autor xlr (Post 3759599)
Ne kuzim, kako onda firma sa 11+ tisuca zaposlenika i ogromnim intelektualnim vlasnistvom si smije uopce priustiti koristenje takvog clouda. Nije da iza te odluke stoji jedan IT-jevac... Je moguce da koriste MS platformu na svom hardveru nekako?

Kolko znam Azure mozes pogoniti i onprem al to je van aspekta ove cijele price. Gle tu racunaj o milijunima Eura samo za servere + support - svakih 5 godina.

Mario92 30.08.2024. 18:22

Citiraj:

Autor xlr (Post 3759599)

Popusti.

Jako veliki popusti :)

I na kraju ispadne OK financijski

xlr 30.08.2024. 18:29

A sigurno da da, ali nisam pitao s aspekta cijene.

Pitanje je bilo vise s aspekta sigurnosti clouda i vlasnistva nad podacima - cudno bi mi bilo da tako veliki igraci vjeruju cloudu ako je cloud tako los. Ali kao sto Tomek rece vjerojatno je tu nesto drugo u djiru... Ja kao user vidim samo MS365 alate

tomek@vz 30.08.2024. 19:17

Citiraj:

Autor xlr (Post 3759607)
A sigurno da da, ali nisam pitao s aspekta cijene.

Pitanje je bilo vise s aspekta sigurnosti clouda i vlasnistva nad podacima - cudno bi mi bilo da tako veliki igraci vjeruju cloudu ako je cloud tako los. Ali kao sto Tomek rece vjerojatno je tu nesto drugo u djiru... Ja kao user vidim samo MS365 alate

Kolko god kenjamo po Google-u i MS - sigurnija su opcija nego vecina lokalno skalupljenih NAS rijesenja koje nitko ne nadgleda kak spada - a ni mrezu na kojoj su. Svaka cast izuzecima naravno.

mkey 30.08.2024. 21:36

Citiraj:

Autor Mario92 (Post 3759491)
Ne znam koji to iskusan dev ima vremena čitati ToS od Onedrive-a da dojde to tog info-a, ali daj ga pitaj jel ima navod sa službenog linka kaj tvrdi da je MS vlasnik podataka na Onedriveu? Vjeruj mi, tam gdje delam bi ljudima glave letjele da je to istina.

Kako sam kazao, nisam provjerio navod. Ono što je meni bilo zanimljivo je to da od rukovodećeg kadra (koji su svi bili online u tom trenutku) nitko nije osporio navod nego su samo nastavili po svom. U pravilu samo kažu kako se to bude raspravilo naknadno i onda se jednostavno nikada ne raspravi. Imao sam i sam par puta postavljeno škakljivo pitanje, na koje nije bitno dati odgovor nego je bitno nekako ušutkati onoga tko postavi pitanje.

Za moje potrebe je skroz nebitno što onedrive radi s podacima jer mojih podataka gore nema. Slobodni su raditi što god ih je volja, što se mene tiče. Tko ima daje podatke daje ih na vlastitu odgovornost. Ja na cloud mogu trpati samo smeće u vidu zaključanih arhiva i to samo ako sam iznimno dobro raspoložen.

Citiraj:

Ništa čudno, niš neočekivano i daleko od budalaština ak ideš na kupnju većeg broja laptopa kod vendora s kojim imaš već ugovor i dobar rabat.

U to vrijeme su po tranši kupovali po 2-3 laptopa od Micronisa. Bilo je laptopa bez windowsa. Izboru laptopa s nije pristupalo na studiozan način, bilo je to više kamena s ramena, netko mora pa je netko i napravio.

Citiraj:

Iskreno mislim da onaj ko nema Onedrive u korporativnom svijetu je nekompetentan i čak opasan za funkcioniranje firme koju održava.

Ja smatram da je istina upravo suprotna. Nisi li me upravno ti nedavno pitao na nekom topicu "kako to MS zarađuje do korisnika" na što sam ti ja dao nekoliko linkova koji opisuju detalje tog poslovnog modela? Kognitivna disonanca je jebena stvar.

Citiraj:

Fakat čovek svašta ovde pročita i to na IT forumu.

Moram se složiti.

medo 31.08.2024. 00:15

Google Drive kao server

Citiraj:

Iskreno mislim da onaj ko nema Onedrive u korporativnom svijetu je nekompetentan i čak opasan za funkcioniranje firme koju održava. Mislim, o čemu mi pričamo ovde?

Pitaš o čemu tu pričamo? Da ja stavim tvoje bankovne transakcije i kreditne ugovore na OneDrive kako ne bi bio opasan za funkcioniranje firme? Shvaćaš li razinu gluposti koje pišeš ovdje? I to na IT forumu!?

Iskreno s ovim stavom mislim da si potpuno nekompetentan po pitanju data governancea i opasan za curenje podataka iz firme. I ograničenih pogleda. Da mi ovako nešto izjaviš na razgovoru za posao tu bi ti momentalno bio kraj.

Mi ovdje pričamo o tome da neke podatke ne smiješ iznositi iz firme ili granica države npr.

Tvrtke u kojima sam radio krajnje ozbiljno shvaćaju čuvanje podataka i upravljanje podacima. Moja reakcija je takva upravo zbog toga. Ti su upravo demonstrirao koliko ti je to nepoznat pojam.

tomek@vz 31.08.2024. 06:57

Decki aj mir. Kao sto sam vec napisao - tisucu guzica tisucu prohtjeva i nije svako rijesenje za svakoga i svaku situaciju. Ovdje pricamo o maloj firmi sa 10 korisnika koji samo zele dijeliti svoje dokumente medusobno nista vise.

k1ter 31.08.2024. 09:02

Citiraj:

Autor tomek@vz (Post 3759685)
Decki aj mir. Kao sto sam vec napisao - tisucu guzica tisucu prohtjeva i nije svako rijesenje za svakoga i svaku situaciju. Ovdje pricamo o maloj firmi sa 10 korisnika koji samo zele dijeliti svoje dokumente medusobno nista vise.

Otprilike je tako :)

Mario92 31.08.2024. 09:06

Medo misli da bankovne transakcije we drže u excelici na onedriveu. Sad znam da radiš za Monopoly banku :D

I jasno mi je da nemaš iskustva kak cloud uopće funkcionira niti kak funkcionira hendlanje podataka gore. I to je OK, mene bi srušil na intervjuu za posel, ali prije da se ja ne bi javil na takvo radno mjesto.

Naravno da ne mislim da sve treba ići gore, onedrive u ovom slučaju pričam za zaposlenike i njihove podatke na računalu, i kolaboracijske stvari kaj su na SharePoint siteovima.

Ne budem se vise javljal na ovu temu, ionak je off topic iako je diskusija, jel, interesantna.

medo 31.08.2024. 15:52

Istekao mi je Azure Admin cert. Bio sam godinama u cloudu i počeo prije nego se to uopće zvalo Azure i O365.

Sve pretpostavke su ti krive.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 00:19.