PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Demistificirani ATA (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=31550)

Bubba 22.09.2006. 12:10

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 529832)
Vidim da je netko dobro proucio gradivo. Kad krecemo u storage vode? :cool:

Jebiga, Iggybalde, ja zovem na mobitel, saljem mailove, pustam golube pismonose... a ti nista :(. Pa i Calypso je rekao da ne moze nikako do tebe... :( Jos si uvijek na ime.prezime(at)email.htnet.hr?

Old Iggy 22.09.2006. 12:16

Citiraj:

Autor Bubba (Post 529916)
Jebiga, Iggybalde, ja zovem na mobitel, saljem mailove, pustam golube pismonose... a ti nista :(. Pa i Calypso je rekao da ne moze nikako do tebe... :( Jos si uvijek na ime.prezime(at)email.htnet.hr?

Sorry stari, sjetio sam se da sam vidio mail, mislio sam da sam ti vratio... Sad cu ga negdje naci... : sweating

Prvo sam bio na godisnjem, pa su mi zene bile bolesne, pa sam pripremao ispit, pa kad sam napokon na kraju pao nadjoh malo vremena i za komunikacije... :o

Jest, tamo sam. Mislim, kad nadjem vremena. :(

darQ 01.02.2007. 12:30

sam malo...ajmo ovak...
ak master i slave, ko što vam pišete nemaju nikakvu prednost jednog nad drugim...na koji se način nekad davno određivao prioritet diska kod butanja ???

i nije istina da je formatiranje diska isto što i zero fill...
naime...kolko ja znam...kod formatiranja sam obrišeš adresne lokacije dok podatci ostanu netaknuti...a ziro filom cjeli disk ( uključujući i MBR ) zapuniš nulama...
a što se tiče onih nekih upravljačkih programa i firmwarea i slično...oni su kolko ja znam na elektronici diska a ne na pločama...tak da...hmh...il ja neš nisam dobro vam skužio ili...

Old Iggy 01.02.2007. 16:19

Citiraj:

Autor darQ (Post 633622)
sam malo...ajmo ovak...
ak master i slave, ko što vam pišete nemaju nikakvu prednost jednog nad drugim...na koji se način nekad davno određivao prioritet diska kod butanja ???

naime...kolko ja znam...kod formatiranja sam obrišeš adresne lokacije dok podatci ostanu netaknuti...a ziro filom cjeli disk ( uključujući i MBR ) zapuniš nulama...
a što se tiče onih nekih upravljačkih programa i firmwarea i slično...oni su kolko ja znam na elektronici diska a ne na pločama...tak da...hmh...il ja neš nisam dobro vam skužio ili...

Kako se odredjivalo? Ovisno o piceku, iliti o BIOS-u, tj. trenutnoj proizvodjackoj specifikaciji, no u pravilu je bilo A: pa C:. Naravno, C: je master disk, no to mu je bila sva "prednost", uz neke detalje ovisno o kontrolerima.

Master / Slave specifikacija je jako lose nazvana, stoga danas ima donekle nepotrebne predrasude. Zadnjih nekoliko godina nema apsolutno nikakve razlike, IDT rjesava svoje, napredni BIOS-i isto, stoga je skoro apsolutno svejedno koji je disk gdje.

Sto se tice FW-a i ostalog, nije bas sve tako straight, malo je "kompliciranije" i neke se stvari stvarno i pisu na disk.

darQ 02.02.2007. 13:26

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 633806)
Kako se odredjivalo? Ovisno o piceku, iliti o BIOS-u, tj. trenutnoj proizvodjackoj specifikaciji, no u pravilu je bilo A: pa C:. Naravno, C: je master disk, no to mu je bila sva "prednost", uz neke detalje ovisno o kontrolerima.

Master / Slave specifikacija je jako lose nazvana, stoga danas ima donekle nepotrebne predrasude. Zadnjih nekoliko godina nema apsolutno nikakve razlike, IDT rjesava svoje, napredni BIOS-i isto, stoga je skoro apsolutno svejedno koji je disk gdje.

Sto se tice FW-a i ostalog, nije bas sve tako straight, malo je "kompliciranije" i neke se stvari stvarno i pisu na disk.

ok...u doba 3.11 sam bio još onak klinac pa nisam tolko bio u svemu tome...
al već tam negdje 95ice i 98ice sam fino počeo kopat po kablovima i rezat prste po limovima kućišta..
i dobor znam da si jako moro pazit kak svaki jumper stoji...tj...aj probaj spojt disk na ide0 i na ide1...pa ovaj na ide0 jumpiraj na slave a ide1 na master...instaliraj vindoze...pa onda stavi na cs...da viš zla !!!
il nedo bog da oba staviš ko master ili ko slave...
štoviše...određenom kombinacijom optičkih uređaja i diskova na jednom kanalu si mogo dobit bolje/lošije performanse...tak da...to sa master i slave nij bilo sve tak bezazleno...
danas je to sa sata malo drugačije...sam pozabadaš i u biosu poštelaš i amen...

e sad...fw i ostale upravljačke instrukcije 100% nisu na pločama...
to odgovorno tvrdim...
jer...hmh...ak je to tak...kak bi onda disk mogo radit kad ga napuniš nulama ???

Old Iggy 02.02.2007. 13:59

Citiraj:

Autor darQ (Post 634523)
ok...u doba 3.11 sam bio još onak klinac pa nisam tolko bio u svemu tome...
al već tam negdje 95ice i 98ice sam fino počeo kopat po kablovima i rezat prste po limovima kućišta..
i dobor znam da si jako moro pazit kak svaki jumper stoji...tj...aj probaj spojt disk na ide0 i na ide1...pa ovaj na ide0 jumpiraj na slave a ide1 na master...instaliraj vindoze...pa onda stavi na cs...da viš zla !!!
il nedo bog da oba staviš ko master ili ko slave...
štoviše...određenom kombinacijom optičkih uređaja i diskova na jednom kanalu si mogo dobit bolje/lošije performanse...tak da...to sa master i slave nij bilo sve tak bezazleno...
danas je to sa sata malo drugačije...sam pozabadaš i u biosu poštelaš i amen...

e sad...fw i ostale upravljačke instrukcije 100% nisu na pločama...
to odgovorno tvrdim...
jer...hmh...ak je to tak...kak bi onda disk mogo radit kad ga napuniš nulama ???

Naravno da si morao namjestati M/S jumpere, to je osnova svake bus arhitekture, kod ATA je jos i jako jednostavno, zamisli samo sto sve mozes kod SCSI-ja raditi...

Slaganje sabirnica je potpuno stvar za sebe, no problem su "opcepoznate cinjenice" koje vrlo cesto nemaju pokrice u standardu.

Inace, na ploce se stavlja svasta. Nulama ces napuniti samo ono sto ti disk da, ako mislis da mozes plattere potpuno napuniti nulama - ne mozes. Neki diskovi koriste dio ploca (korisniku nedostupan) za razne informacije, od stanja RAID-a, specificni metadata zapisi, specificni zapisi i od samog FW-a itd.

gil 02.02.2007. 16:43

ja sam siguran da ako ne cijeli firmware onda bar dio njega stoji na pločama jer sam ja u jednom slučaju 0 level formatom uništio disk tj bios a i specijalizirani softver ga više neprepoznaje

borgy 02.04.2007. 13:00

Citiraj:

Autor darQ (Post 633622)

imho

kad napravis zero fill *sadrzaje* svih sektora ces ispunit nulama
ako hoces ponovno napisat definicije sektora i staza moras napravit low-level format
to ne mozes nikako napravit nekim generickim alatima (u biti mislim da ne mozes nikako osim u tvornici gdje je disk napravljen ili ce disk ignorirat pokusaj, ovdje nisam siguran)
kad napravis format diska u recimo ext3, onda se na disk zapisuju strukture tog datotecnog sustava i o tebi ovisi hoces li napravit quick format gdje se samo sve strukture oznace kao prazne ili ces ih i stvarno pobrisat (ne-quick high level format :) ).
firmware nije zapisan na ploce nego je u flash memoriji koju cita i izvrsava mikrokontroler

Sva vremena su GMT +2. Sada je 22:38.