PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Diskovi SSD/HDD (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=33)
-   -   Enterprise SCSI i SAS HDD-ovi i kontroleri (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=296996)

Bubba 30.10.2007. 18:28

Citiraj:

Autor noobie (Post 855173)
pozdrav,

trenutno se vozim na 2x200gb baracude s-ata II u raid 0 polju i moram priznati da sam razocaran ovim vulgaris kontrolerom na abitu.

Razocaran u kojem smislu?

Citiraj:

trazim rjesenja za zamjenu a jedno od njih nije poseban raid kontroler :)
u osnovi prije nadogranje sustava zanima me koliko bi performansama racunala u grafickoj obradi pridonio hdd sa 10.000 okretaja (ili cak 15.000).
Apsolutno i bezuvijetno nikakve. Predpostavljam da se bavis 2D DCCom (alias Fotosop i drugarcici); ne vidim sto ti vise od dovoljno RAM-a treba. Ako radis na ovoj masini koju imas u "Moj kompjuktor", stavi postenu kolicinu RAM-a i 64 bitne Windowse (ili 2K + PAE, ili ne moras cak ici ni na Windowse...) i to je jedini suvisli upgrade koji bi ti bio dobar. Jer rostanje scrapa po disku nikada nece biti fluidno, a danas je RAM smijesno jeftin, pa mozes dobiti 8GB DDR2 za ~2.5k kn.

Citiraj:

ako netko ima iskustva sa ovim malim zvjerima koje bi koristio sam za OS neka napise koju pametno.
Pogledaj sto ja imam unutra. Disk je *brz* u STR-u ali njegova glavna prednost je baratanje malim fileovima, gdje mu dohvat i operacija s istima nema konkurencije u "cousumers" svijetu. Tebi to ne treba, pa ti nikakvi RAIDovi nece pomoci i generalno su bacanje novca/struje. RAM, RAM, RAM, uvijek je bila maksima graficara. Pa sad kad je dostupan ko horizontalno pristupacne djevojke u Pragu nocu, go for it!

tor 30.10.2007. 18:39

Citiraj:

Pa sad kad je dostupan ko horizontalno pristupacne djevojke u Pragu nocu, go for it!
Dobar, dobar...:DSlušaj što ti čika Bubba kaže, to ćeš jedino osjetiti u cijeloj tvojoj priči.

noobie 30.10.2007. 18:51

Citiraj:

Autor Bubba (Post 855210)
Razocaran u kojem smislu?

U smislu nepouzdanosti odnosno često ispadaju iz polja a rebuild traje dugo. kad se to dogodi na pocetku radnog vremena sve što imaš je jako puno vremena za kavu :)
Resize particije je nemoguće izvesti u RAID polju bez ogromnog rizika gubitka podataka (naučio na teži način).

Citiraj:

Autor Bubba (Post 855210)
Apsolutno i bezuvijetno nikakve. Predpostavljam da se bavis 2D DCCom (alias Fotosop i drugarcici); ne vidim sto ti vise od dovoljno RAM-a treba. Ako radis na ovoj masini koju imas u "Moj kompjuktor", stavi postenu kolicinu RAM-a i 64 bitne Windowse (ili 2K + PAE, ili ne moras cak ici ni na Windowse...) i to je jedini suvisli upgrade koji bi ti bio dobar. Jer rostanje scrapa po disku nikada nece biti fluidno, a danas je RAM smijesno jeftin, pa mozes dobiti 8GB DDR2 za ~2.5k kn.

Pogledaj sto ja imam unutra. Disk je *brz* u STR-u ali njegova glavna prednost je baratanje malim fileovima, gdje mu dohvat i operacija s istima nema konkurencije u "cousumers" svijetu. Tebi to ne treba, pa ti nikakvi RAIDovi nece pomoci i generalno su bacanje novca/struje. RAM, RAM, RAM, uvijek je bila maksima graficara. Pa sad kad je dostupan ko horizontalno pristupacne djevojke u Pragu nocu, go for it!

posteno :)

Citiraj:

Autor Xizor (Post 855204)
Ali drugo je?

lagano pucam po savovima sa kupovanjem beskorisnih integriranih raid kontrolera i na kraju ce poseban kontroler biti najbolje rjesenje. ali pokusavam izvuci max iz ovoga sto imam na raspolaganju.
Citiraj:

Autor Xizor (Post 855204)
Doduse nemam iskustva s video obradom, ali mislim da ti od brzih (brze vrtnje) rjesenja koja nisu SCSI ostaje samo WD Raptor, a on po testovima i nije puno bolji (ponekad i losiji) od 7200 diskova u raidu. Plus ako bi na njemu samo bio os a podaci koje obradjujes na "obicnom" driveu onda dosta sumnjam u isplativost takvog rjesenja. Eventualno da slozis par novih WD raptora od 150gb u raid, no za mene je to malo preskup sport. No, sacekaj jos koje misljenje da cijes sto ljudi kazu.

sacekat cu :)

tor 30.10.2007. 18:56

Često ispadanje iz polja? Onda stvarno nemaš što tražiti u takvom RAID-u...

noobie 30.10.2007. 18:59

Citiraj:

Autor tor (Post 855239)
Često ispadanje iz polja? Onda stvarno nemaš što tražiti u takvom RAID-u...

da ni ne pricam sto sam sve radio da to radi kako treba... od abitove podrske do.. ajme... necu opet ulaziti u to. ali da je nepouzdano - je.

yedwy 30.10.2007. 21:02

Gle ako si pucao u startu na RAID onda si trebao uzeti Tyan ili Supermicro ploču i nebi imao problemsa s stvarima koje su na njima integrirane...

Inače vidim da ti je proc OCan pa neznam dal si probao tu tražiti uzrok problema ne, bez obzira kaj to nije neki veliki OC...

Old Iggy 31.10.2007. 00:12

Citiraj:

Autor noobie (Post 855173)
pozdrav,

trenutno se vozim na 2x200gb baracude s-ata II u raid 1 polju i moram priznati da sam razocaran ovim vulgaris kontrolerom na abitu. trazim rjesenja za zamjenu a jedno od njih nije poseban raid kontroler :)
u osnovi prije nadogranje sustava zanima me koliko bi performansama racunala u grafickoj obradi pridonio hdd sa 10.000 okretaja (ili cak 15.000). ako netko ima iskustva sa ovim malim zvjerima koje bi koristio sam za OS neka napise koju pametno.

zahvalan
bubašpara.

edit: ne razmisljam o SCSI opcijama.
edit 2: idiot. diskovi su u RAID 1 polju....

Za pocetak:

a) Poslusaj Bubbu,
b) pokreni performance countere za disk i javi rezulate,
c) ako zaradjujes time nabavi ozbiljniji HW.

thedman 31.10.2007. 01:32

ja koristim WD Raptor 74 GB, serial ATA, 10.000 o/min., 16 MB cache
nema šta kad je brzina u pitanju nema mu konkurencije :) i meni služi isključivo za OS i igre
jedina zamjerka je što je malo više bučniji od ostalih diskova pa ako ti to ne smeta......
moja preporuka;)

Renesis 31.10.2007. 09:15

mislim da tog raptora ipak preteknu neki novi diskovi, i to bez raida... naravno govorimo samo o "consumer" tržištu...

Old Iggy 31.10.2007. 09:31

Citiraj:

Autor thedman (Post 855633)
ja koristim WD Raptor 74 GB, serial ATA, 10.000 o/min., 16 MB cache
nema šta kad je brzina u pitanju nema mu konkurencije :) i meni služi isključivo za OS i igre
jedina zamjerka je što je malo više bučniji od ostalih diskova pa ako ti to ne smeta......
moja preporuka;)

Konkurencije itekako ima, ali je globalno skuplja. :fiju:

No, kakav god disk bio, preformanse jednog diska nisu dovoljne za pokriti nedostatke drugih dijelova sustava, posebno memorije.

^SuperUnknown^ 03.11.2007. 00:43

RAID0 od 4 diska@ICH9R jede malu djecu za dorucak :) Naravno, rizik od krepnuca jednog od diskova je prilicno velik, ali uz dobar backup mozes bezbrizno uzivat u brzini... btw, jesi ti siguran da su ti diskovi 100% ispravni i da su svi kablovi u dobrom stanju, jer cesto pucanje polja nije bas normalna pojava cak ni na integriranim kontrolerima (osim nForce-a :D)

Amepshi 02.07.2008. 17:15

Dodatna baterija na RAID kontroleru - jel potrebna?

Dakle, osigurao sam se pomocu UPSa i sve radi ko urica. No zanima me kakve beneficije donosi ugradnja baterije na RAID kontroleru?

RAID kartica ne bi isla u server nago u PC na kojem radim (RAID polje od 4 diska), a cijena baterije je u slucaju Adapteca skoro kao pola SAS kontrolera (kosta oko 140 eura u Sloveniji).

Pozdrav grupi

Vendetta 13.10.2008. 18:49

Hipotetsko pitanje :)

Kad bi ovaj disk Seagate Cheetah 15K.6 (Dakle 15 000 rpm itd...,sas disk za servere itd...) isa spojit u komp. kao system disk,sta bi mi trebalo od kablova za spojit ga na SATA i bi li to bilo tako brzo i dobro naspram recimo da stavim WD VelociRaptor ?
U testovima je Cheetah daleko najbrzi od svih ,negledajuci samo njegovu enterprise klasu,pa evo malo mastam.

:fala:

yedwy 13.10.2008. 19:29

Trebao bi ti ovakav kabal... :fiju:

http://www.nabava.net/trazilica.php?...troler&x=0&y=0

Vendetta 13.10.2008. 20:47

Dakle neki raid kontroler koji mi pase na maticnu i "prima" sas diskove... ?

a je... sta su jeftini hahahaha

yedwy 13.10.2008. 20:58

Da SAS kontroler za SAS disk jel... ;)

Što se Velociraptora tiče IMHO bučno i skupo...

Vendetta 13.10.2008. 21:16

odustajem :) pre pre skupo,ovaj kao kontroler preporucuju,cca 5k kn i nema ga u nas

ADAPTEC ASR-51245

Old Iggy 14.10.2008. 13:09

Citiraj:

Autor St-M (Post 1163044)
odustajem :) pre pre skupo,ovaj kao kontroler preporucuju,cca 5k kn i nema ga u nas

ADAPTEC ASR-51245

Nije jedini koji bi se preporucio, a dao bi se i nabaviti.

BTW, cijela prica o kojoj pricas je u serverskom svijetu nesto standardno, no jako neisplativo obicnim korisnicima.

dh41400 14.10.2008. 16:06

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1163031)
Što se Velociraptora tiče IMHO bučno i skupo...

Skuplji je od "obicnih" diskova, ali ujedno i najbrzi SATA HDD (u iops usporedbi ostvaruje poprilicnu prednost naspram ostalih HDD-a) te se na kraju krajeva moze i "regulirati" buka...

Dakle na testovima je otkriveno da se skidanjem njegovog "heatsinka" (a.k.a. Icepacka na GLFS verziji) dolazi do drasticnog smanjenja buke uz nesto vise temperature (sto moze 1 vent na 4-5V rijesiti), pa postaje BLFS model odnosno jedan od najtisih hardova uopce, iskljucivsi naravno SSD tehnologiju (koja postaje svakim danom sve pristupacnija :)).

yedwy 14.10.2008. 16:19

Nije tolko brži koliko je skuplji u odnosu na svoj kapacitet... ;)

Ja ću svakako radije uzeti 0dB SSD ako već kupujem tako nešto, makar je on još skuplji u odnosu na mb...

dh41400 14.10.2008. 16:31

Da to je uvijek tako... vrhunske performanse po vrhunskoj cijeni.

A SSD je naravno puno bolja opcija (odredjeni modeli), barem sto se tice performansi jel... uzet tek toliko GB da stane OS i kljucne aplikacije uz page file, a ostalo na roshtavce (uz dodatan kontroler sa MAID opcijom - milina :)) hehe

Vendetta 14.10.2008. 17:26

Citiraj:

Autor Old Iggy (Post 1163500)
Nije jedini koji bi se preporucio, a dao bi se i nabaviti.

BTW, cijela prica o kojoj pricas je u serverskom svijetu nesto standardno, no jako neisplativo obicnim korisnicima.

koji ti preporucijes,da moze podrzat dva diska u RAID0 i to je to ,bez suvisnih dodataka...

a nabavka preko ebay-a ili ?

btw tu likovi pricaju o istoj temi,i razlika izmedju brzina raptora tj njih 4 nesicam se u kojem raid-u koje je neko stavija i 4 neka 15k nije bas velika...

Citiraj:

Autor dh41400 (Post 1163679)
Skuplji je od "obicnih" diskova, ali ujedno i najbrzi SATA HDD (u iops usporedbi ostvaruje poprilicnu prednost naspram ostalih HDD-a) te se na kraju krajeva moze i "regulirati" buka...

Dakle na testovima je otkriveno da se skidanjem njegovog "heatsinka" (a.k.a. Icepacka na GLFS verziji) dolazi do drasticnog smanjenja buke uz nesto vise temperature (sto moze 1 vent na 4-5V rijesiti), pa postaje BLFS model odnosno jedan od najtisih hardova uopce, iskljucivsi naravno SSD tehnologiju (koja postaje svakim danom sve pristupacnija :)).

i kad skines "heatsink" gubis garanciju od 5 godina ako se nevaram,pa ko voli nek izvoli :fiju:

MemoRight GT 128 GB SATA SSD = 16.190,00 kn :eek:

pa nisu normalni... ni ova opicaj neigra vecini smrtnika

EDIT BY MOD:
Obavezno pročitaj pravila postanja...
http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=116980

yedwy 14.10.2008. 18:22

Za OS dosta su ti dva komada onih 16GB koje ima kod nas za 1200kn komad to staviš u RAID 0 i imaš mjesta i za glistu stavit...

dh41400 14.10.2008. 19:43

@St-M:
Da znam, no i sa tim heatsinkovima su daleko tisi od 15 kRPM diskova ;)

A sto se tice SSD-a, 2x 16GB u RAID-0 je skroz dovoljno (kao sto je yedwy naveo) za osnovne potrebe OS-a i aplikacija.

Old Iggy 15.10.2008. 12:06

Citiraj:

Autor St-M (Post 1163761)
koji ti preporucijes,da moze podrzat dva diska u RAID0 i to je to ,bez suvisnih dodataka...

U RAID-u 0? Nijedan. :D
Imas brdo takvih 3ware (AMCC) i Adaptec, kao i LSI kontrolera.

Citiraj:

a nabavka preko ebay-a ili ?

I to, ako te sve negativnosti Ebaya ne diraju.

Citiraj:

btw tu likovi pricaju o istoj temi,i razlika izmedju brzina raptora tj njih 4 nesicam se u kojem raid-u koje je neko stavija i 4 neka 15k nije bas velika...

Ovo ni nisu ozbiljne rasprave. 15k diskovi imaju, u odnosu na druge diskove, laicki govoreci "logaritamsku" krivulju povecanja throughputa, no skoro linearno povecanje IOPS-a. Testiranje se vrsi testovima namijenjenim testu onog sto ce oprema raditi, ne genericki.

Recimo, nitko normalan nece kupiti 15k diskove ako radi A/V obradu, cuva brda podataka, koristi diskove za backup i slicno. No, isto tako, svatko tko ozbiljno koristi baze nece za to koristiti 10k diskove, vec iskljucivo 15k.

BTW, kontroleri (koji se tu prakticki ni ne spominju) igraju strahovito vaznu ulogu.

Vendetta 15.10.2008. 13:12

Ma ssd je buducnost,tj vec je tu ali nije bas dostupna svima (plići dzep).
I slazem se sad da kemijanja sa 15k diskovima u obicnom destop pc-u na kojem surfas,gledas filmove muziku ,igras igre itd... je besmislena jer tu neces osjetit velike razlike ja mislim,a moras uzimat kontroler koji ako je kvalitetan kosta opet oko 5k kuna a da nespominjem same diskove,buku,grijanje.

Bi li ssd disk bija dobar recimo u jednom serveru, tj. ima li kakvih nedostataka na tom podrucju naspram postojecih najboljih enterprise diskova tipa Cheetah 15k.6 ?

a i to opet ovisi cemu taj server sluzi...

yedwy 15.10.2008. 13:27

Ima nedostataka, i kako sam veliš ovisi o kompu iako je nesumnjivo da će SSD postajati sve prisutniji s vremenom...

Old Iggy 15.10.2008. 13:32

Citiraj:

Autor St-M (Post 1164642)

Ma ssd je buducnost,tj vec je tu ali nije bas dostupna svima (plići dzep).
I slazem se sad da kemijanja sa 15k diskovima u obicnom destop pc-u na kojem surfas,gledas filmove muziku ,igras igre itd... je besmislena jer tu neces osjetit velike razlike ja mislim,a moras uzimat kontroler koji ako je kvalitetan kosta opet oko 5k kuna a da nespominjem same diskove,buku,grijanje.

Bi li ssd disk bija dobar recimo u jednom serveru, tj. ima li kakvih nedostataka na tom podrucju naspram postojecih najboljih enterprise diskova tipa Cheetah 15k.6 ?

a i to opet ovisi cemu taj server sluzi...

Masovnija implementacija SSD se predvidja slijedece godine, za sada joj jos u ozbiljnom poslu ne vjeruju previse. Teoretski "ubija" bilo koji obicni disk, no samo su IBM i EMC objavili mogucnost upotrebe i to samo za novije storage sustave (npr. CLARiiON CX4 i DS5k, a to si ipak sustavi koji imaju neke "sitnice" koje piceki nemaju :D). Od ostalih, za sada svi sute.

Isto tako, pitanje je kako ce se odraziti na postojece tehnologije RAID kontrolera, sabirnica itd., koliko ce se morati tehnoloski mijenjati u odnosu na postojece i slicno.

yedwy 15.10.2008. 13:52

Recimo što bi ja volio imati je sljedeće...

PCI ili PCI-e 1x ili 4x kartica sa integriranim SSDom na sebi tipa 32GB ili više koja bi koštala oko 1000kn i imala ravnu crtu na recimo 120MB/s i RAT kao standardni SSDi... :)

Naravno da se BIOSu i OSu predstavlja kao RAID/SATA kontroler tako da se može normalno bootat...

Old Iggy 15.10.2008. 14:13

Citiraj:

Autor yedwy (Post 1164689)
Recimo što bi ja volio imati je sljedeće...

PCI ili PCI-e 1x ili 4x kartica sa integriranim SSDom na sebi tipa 32GB ili više koja bi koštala oko 1000kn i imala ravnu crtu na recimo 120MB/s i RAT kao standardni SSDi... :)

Naravno da se BIOSu i OSu predstavlja kao RAID/SATA kontroler tako da se može normalno bootat...

Nekako sam siguran da ce toga biti, mozda cak i kao USB. :D

Sva vremena su GMT +2. Sada je 08:30.