PC Ekspert Forum

PC Ekspert Forum (https://forum.pcekspert.com/index.php)
-   Razno (https://forum.pcekspert.com/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Struja u kući (https://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=254257)

Ag008 26.12.2014. 12:48

Stara tema ali ako tko zna.
Već par dana ujutro imamo od 10h do 13h jeftinu struju, tj. nižu tarifu. Imamo staro brojilo u stanu "analogno".
Ne poznajem baš susjede da se raspitam je li i njima i to se nitko neće žaliti HEP-u.
Međutim gdje se nalazi uređaj koji prebacuje/daje impuls ili što već brojilu u stanu da odredi tarifu. Tj. što je u kvaru, moje brojilo ili nešto od HEP-a?

Nikky 26.12.2014. 14:42

Ako je tajming (od 10h do 13h) svaki dan i svima u kući / zgradi znači da je uklopni sat "utekao" tj. ne poklapa se sa realnim satom.
Uklopni sat izgleda kao jednotarifno mjerilo (ako je stara klasična izvedba) ili dosta manji ako se radi o novoj elektronskoj izvedbi.
Obično se nalazi negdje "na stubištu" i jedan je za cijelu zgradu / kuću.
Ljudi obično kada otkriju takvu grešku "mudro šute" jer dobiju jeftiniju tarifu u interesantnijem periodu ...
Kvaka je šta bi takvu grešku "morao" prijaviti ODS - u ...
Važno je / obavezno treba prijaviti kada nema / ne radi prebacivanje tarifa (nebitno jeli zapela na 1 ili 2), jel se tada treba natezati oko cca proračuna - računa pa koliko otpada na 1 a koliko na 2 tarifu.

smuchac 26.12.2014. 16:47

Kod ocitanja u odnosu na povijest potrosnje komp u hepu skuzi nenormalan odnos i predlaze kontrolu mjernog mijesta. Đaba mudro šutit.

jjk525 15.01.2015. 15:10

samo šuti i dalje ak te skuže obraćunat će ti neš sitno a kako to očitavaju vanjski ljudi teško se i skuži

smuchac 15.01.2015. 20:17

Vanjski ljudi? O cemu pricas ti?

sandokan111 15.01.2015. 20:45

Citiraj:

Autor smuchac (Post 2710172)
Kod ocitanja u odnosu na povijest potrosnje komp u hepu skuzi nenormalan odnos i predlaze kontrolu mjernog mijesta. Đaba mudro šutit.

Mozda kad je njima na stetu :) Meni je uredno ocitavao sve po visoj neko vrijeme pa dok nisam pisao zalbu nitko nije reagirao :P Posto sam vodim potrosnju uvijek mi je omjer skoro 50/50, sad odjednom postalo 1/3-2/3, pa sam isao provjerit sto je, i vidio da se jeftina uopce ne pali kad bi trebala. Nakon tog mi je stigao izvanredni obracun s starim omjerom, ali da nisam reagirao ko zna kad bi oni reagirali (u medjuvremenu je bio njihov obracun i nisu nista reagirali).

Ag008 15.01.2015. 21:10

Ne znam je li netko u zgradi nešto petljao ili prijavio HEP-u no prije smo imali 3-4 dana u tjednu (nasumično) od 10-13h jeftiniju tarifu (škljocne sat i prebaci se kazaljka) no zadnji put je bilo samo jednom prošlog tjedna (7.1.) i odonda ništa.

Baš šteta jer se lijepo veš opere, klima stavi na stupanj više i opegla nešto. Normalno se po noći pali jeftinija od 21-7h.

A još ću imati uštedu jer ćemo u ožujku preći na HT električnu energiju, 375kn dobrodošlice, 15+9.25kn uštede mjesečno kroz 2g.
Samo to jako sporo traje jer je zahtjeven predan još u prosincu a tek će se u ožujku obaviti prijelaz zbog greške HT-a i predaju krivog OMM-a HEP-u (zahtjev je bio odbijen).
Najprije su mi rekli da je zahtjev odobren a onda su rekli da je HEP odbio zbog krivog OMM-a na što se uspostavilo da su dodali znamensku ispred pravog broja. Pa se ispričavaju i ponoviti će zahtjev uz sve pogodnosti.

smuchac 16.01.2015. 00:59

Citiraj:

Autor sandokan111 (Post 2720148)
Mozda kad je njima na stetu :) Meni je uredno ocitavao sve po visoj neko vrijeme pa dok nisam pisao zalbu nitko nije reagirao :P Posto sam vodim potrosnju uvijek mi je omjer skoro 50/50, sad odjednom postalo 1/3-2/3, pa sam isao provjerit sto je, i vidio da se jeftina uopce ne pali kad bi trebala. Nakon tog mi je stigao izvanredni obracun s starim omjerom, ali da nisam reagirao ko zna kad bi oni reagirali (u medjuvremenu je bio njihov obracun i nisu nista reagirali).

Grubo je reci na stetu ali kad trosis nenormalno puno nocu sumljiviji si nego kad trosis puno vise danju. Zato je lako skuziti da se "nesto" desava.

sandokan111 16.01.2015. 13:15

Pa dobro ako sad bude 70% nocu ili tako nesto mozda skuze.

smuchac 16.01.2015. 20:10

Kad potrosis,potrosii si i mema nazad. Zato je zajeb a lako se zajebes. Pogotovo kad su sva beojila u zgradi na jedan mtu....

jjk525 03.02.2015. 06:51

Citiraj:

Autor smuchac (Post 2720136)
Vanjski ljudi? O cemu pricas ti?

Za HEP osim djelatnika ocitavaju studenti i ljudi iz raznih agencija...

Bluzer 23.02.2015. 14:57

Ima li dežurnih električara?

Primjetio sam da se prekidač od bojlera počeo opako grijati (50 godina star) pa sam otišao i kupio drugi.

E sad, taj novi ima tinjalicu koju je trebalo sa dvije žičice dovesti do spojeva na prekidaču. Međutim ona svijetli samo kad je prekidač u položaju 0.

Ili se ona spaja na zemlju? Ima neiskorištena žica u kutiji jer stari prekidač nije imao indikator. Nemam pojma pa pitam. :)

tiki66 23.02.2015. 15:02

Daj slikaj malo prekidač i oznake, to je kupaonski indikator ili?

Flegma 23.02.2015. 15:09

Za svaku tinjalicu kojom zelis indikaciju jeli upaljeno/ugaseno trebas imati nulu.
Prekidaci za kupaonice "prekidaju" i fazu i nulu.

Moze slika?

*EDIT*
A moguce je i da je to indikator kad je ugaseno svitlo pa da vidis di tribas stisnit ;)
Mozda ti ova slika pomogne:

http://www.pohrani.com/t/2z/Iz/ZBTJ5pe/bojler.jpg

smuchac 23.02.2015. 22:26

Svaka tinjalica ima dvije zice. Jedna u izlaz iz prekidaca a druga u nulu i tako za sve tri.

Sva vremena su GMT +2. Sada je 06:02.