![]() |
Lewis,iskreno ja sam imao osjecaj da ces mi se bas ti javiti u vezi toga :D a nista,ocito ne mogu biti sam svoj sef nego sam osuden biti pod robovlasnickom cizmom koja me gazi vec 6 godina...a o otvaranju birtije ne zelim uopce ni pomisljati jer sam magnet za probleme sa pijancima :D
|
Iskreno nebi ti htio ubit volju/entuzijazam (sorry ak je tako zvucalo) ali bolje i to nego da zaglavis u dugove :) ;).
|
Imaš mišljenje kolega koji onako, bez razmišljanja, iz prve, uglavnom kažu da se to ne isplati i osobno se slažem sa njima.
To je dobro, jer zamisli kako bi te tek tretirali u banci u kojoj bi se išao zaduživat. Ne možeš doć i reć "Dobar dan, otvorio bih igraonicu. Stavio bih 10 kompova, uz satnicu tu i tu, i potrošnju struje tu i tu. Otprilike mi treba xxx kuna." Znači treba ti već spomenuti poslovni plan, prije svega za sebe i uvid u realne brojke, a kasnije i za eventualno zaduživanje. U banci će tražit razloge zašto da ti ne daju kredit. Također možda možeš računati na konkurenciju koja bi ti sabotirala biznis, recimo slanjem inspekcija, itd... Povezivanjem brojeva u Excelu možeš napraviti čuda, u smislu da recimo na prvom sheetu promijeniš jedan broj, a na ostalih 15 sheetova dobivaš druge brojeve. Da bi si svoje poslovanje barem ugrubo mogao predočiti, trebaju ti analize po razdobljima (mjeseci/godine): plan potražnje za uslugom/proizvodom, otplata kredita, RDG, obračun amortizacije, ekonomski/financijski tijek, vrijeme povrata sredstava (kumulativ neto primitaka, NPV, stopa povrata, IRR...), podjela troškova (fiksni/varijabilni), točka pokrića i njezina analiza ("u slučajevima da..."), a onda kasnije i dodatne razrade poput faktora optimizma/pesimizma i daljne prognoze za recimo neku novu uslugu. Naravno, kod tih stvari si uzmi pesimistične brojke. (mala zarada/visoki troškovi) |
a sto ako imam dosta ustedenih novaca i da nemam potrebe za kreditom?
|
Citiraj:
Da li imaš novce koje ćeš uložiti, koliko si spreman uložiti, imaš li prostor (najvažnije), koliko si spreman plaćati najam prostora itd. Ljudi su ti već sve rekli, stavi troškove na papir i očekivanu zaradu i vidi di si, barem ugrubo, sve ostalo je naklapanje. |
Citiraj:
Kazem, poslovni plan je prvenstveno za tebe i da ti predoci tvoje poslovanje po razdobljima. (Eventualno i za zaduzivanje) |
Citiraj:
Realnost - radeći sve po PS-u to enormno košta, a zarada je jako mala. Više ćeš zaraditi birtijom koja, eto, usput ima i pokoji picek. |
Citiraj:
Ali ono, barem ti je manji rizik naravno. Citiraj:
|
Citiraj:
moj grad je imao 4 igraone, sve propale cim je zazivio DSL |
Citiraj:
Štedi, pa ćeš već smisliti neki bolji poslovni pothvat :) |
nije nula vec dugo izasla u admiralu na velesajmu :D
šalim se, lijepo je krenut svoj biznis, ono ugostiteljstvo je provjerena šema, ali iziskuje jaaaako puno tvog vremena, igraonice mislim da su proslo svrseno vrijeme. |
ako imaš love, najsigurnije je kupiti stan ili garsonjeru u zagrebu i nutra namjestiti podstanare da plaćaju režije :)
|
Hvala vam svima na odgovorima.danas sam bacio racunicu i stvarno se ne isplati otvarati takvo nesto...mozda se birtija otvori ali i o tome moram podrobnije razmisljati i nije pametno ulaziti u to potpuno sam...a mozda zaposlim neku big boobies studenticu pa ju dodete malo promatrati dok se piva izlijeva kroz grlo :beer:
|
Nek bude neki rock & blues bar/pub s pivama po dobrim cijenama. Tipa Šikaka na Trešnjevci gdje se u početku mogao dobiti Leffe za 12 kn. Središ ozračivanje da i mi nepušači možemo preživjeti unutra i to ti je čisti win :)
|
otvori burekđinicu :chears:
|
Baš što chief_wolfinjo kaže, burekđinica/pekarnica je winning danas :D
|
A i vi ste sad ošli na desete stvari.
Da bi otvorio pekaru treba zaposlit ljude, treba uložit dosta para u opremanje, treba ishodit masu dozvola (radi se o pripremanju hrane) itd. On očito traži nešto što je 'one man job' i što on sam zna i može raditi. |
a dal postoji kakav tečaj za burekđije ?
pa onda može biti one man job :zdero2: |
Ja sam davno, još prije krize, mislio otvorit igraonicu sa prijateljem. Pogledali par lokacija, popričali s par ljudi - shvatili da je neisplativo i odustali. To je bilo prije krize, dok je gorivo još bilo duplo jeftinije, pdv manji, itd.
Tada je sat u igraonici koštao isto ko i danas, pa sad ti razmišljaj ;) Uglavnom, samo počmi stavljat troškove na papir, pa ćeš i sam shvatit vrlo brzo... |
Ako imas neku lovu sa strane, bez posla si, a zelis donekle bit sam svoj covjek, bolje kupit neki auto s klimom(rabljeni, okca npr :D), ubacit se u radio taxi i taksirat po Zg, nego otvarat igraonicu u ovo doba..
|
Ma kad smo već kod "možeš ovo" ideja,
ja ti kažem da je najbolje otvorit novu Fimi Mediu |
otvoris zalagaonicu silver/gold i onda muljas ljude :P
|
radije otvori sports bar di ce potrosaci doci gledati prijenose raznih sportova, lokati dobro pivo (znaci ne ovaj domaci otrov tipa zuja, karlovacko) i jesti jednostavnu hranu.
to fali u zg. |
evo počeli ste filozofirati :D
burekdžinica/pekara - koja je prva tu idem neki kafić s određenim stilom glazbe i pivama - bmk sports bar - sport me jednostavno ne zanima, barem ne ono što se većinom prenosi radio taxi - cjelodnevna "gaža" |
a striptiz bar ?
|
Citiraj:
|
možda da otvoriš obrt ili d.o.o. za snimanje filmova za odrasle ? to je biznis i pol :) a možeš video uratke prodati bilo gdje online.
|
eSports bar :-) .
|
Pa to nije loša ideja. Uzmeš Fifu i PES, imaš birc i ekipa može platiti neš tipa 20 kuna sat ili 30 kuna 2 sata (više po dogovoru) i uz pifkane i normalan birc ekipa mužjaka može doći i igrati dotične sa ekipom :)
|
mozda fitness centar nebi bila losa ideja ali aparati nisu jeftinjara
a u zadnje vrijeme je "in" rekreacija, bar za one "moderne gradjane" kojima se neda izac van u prirodu :P |
Sva vremena su GMT +2. Sada je 03:51. |